nova beseda iz Slovenije

peteršilj (438)


življenju so me presunili goveja juha, drobnjak in      peteršilj,      poper, magi in por, vsem je bilo jasno, da je  A
skomizgnil v ramenih. »A ‒ kaj ve svinja, kaj je      peteršilj!     In tudi treba ni.   A
Ha! V kruh devljejo      peteršilj      in ga kličejo za potico.Če veste, kje je štajerska  A
sortirano zelenjavo, da bi vse pokupile, in      peteršilj      v prav okrasnih šopkih.V pokriti tržnici pa  A
ker se že dolgo nista videli. Ko gre na vrt po      peteršilj,      se slabo zaklani petelin predrami in pobegne  A
za hišo, kjer si je uredila grede za solato,      peteršilj      in rože.Okrog in okrog sem moral postaviti plotič  A
ob zadnjiku, položiti v vrelo vodo, dodajte      peteršilj      in kumino in trideset minut kuhajte.Poberite  A
barv, mesarji so še vedno razkazovali plastični      peteršilj,      nakupovalni center Holland še vedno ni bil zgrajen  A
tisočletnice ... Skoraj po pravilu sem vedno zraven kot      peteršilj.     Turbo peteršilj. ... in dodatek V rokah mi ostaja  B
pravilu sem vedno zraven kot peteršilj. Turbo      peteršilj.      ... in dodatek V rokah mi ostaja steklenička  B
Dominikancev), so selekcijo opravljali kar z besedo      peteršilj,      saj kreolsko govoreči Haitijci zaradi kombinacije  D
grbini, vsak liter prodanega mleka dragocen,      peteršilj      v lončku med rožami, da ga ni treba kupovati  D
8 litra mleka, zamesi testo, dodaj sesekljan      peteršilj,      majaron, beli poper in 50 gramov moke.Oblikuj  D
pečenke, 1/4 litra smetane, sol, poper, sesekljan      peteršilj.      Nekdanji center Uniona Olimpije pri Torontu  D
najpogosteje gojimo v lončkih na okenskih policah      peteršilj,      drobnjak in luštrek.V industriji pa precej uporablja  D
založbe Kres je tudi zgodba o čarovnici Polonci      Peteršilj      Čira čara muc (napisala Angelika Diem, ilustrirala  D
od svojega zaslužka in tega je bolj malo.      Peteršilj      in korenje gojijo v teglcih ...« Za milijardo  D
tega, kar zaslužijo, zaslužijo pa bolj malo.      Peteršilj      in korenje gojijo v teglcih ...« Orlek »Danes  D
je mogoče uživati surovo: špinačne liste in      peteršilj      lahko dodate zeleni solati, banane in lešniki  D
sončnice, paprike, kislico, bučke, kodrasti      peteršilj,      zeleno), do bolj eksotičnega: tropsko kano,  D
nedavnim zapletla v spor zaradi otočka Perejil (     Peteršilj)      pred maroško obalo. Po krvavi drami v devetdeseti  D
ohrovtek, razno sočivje, čebula, česen, zelena,      peteršilj,      redkvica, korenje, pesa, drobnjak, pehtran in  D
eno uro. V lonec nato usujemo kuhan fižol,      peteršilj      in dva stroka česna, vse kuhamo še od ene do  D
čebule. Flafel naredimo tako, da čičeriko,      peteršilj,      čebulo in česen z začimbami pustimo en dan v  D
grenivke, paprika, brokoli, krompir, koromač,      peteršilj,      kislo zelje, torej živila, bogata z vitaminom  D
cvetača, šipek, limone, pomaranče, rdeča paprika,      peteršilj,      por, črni ribez in kivi. Dragica Bošnjak   D
dovolj aksorbinske kisline (paradižnik, paprika,      peteršilj,      agrumi, ribez, kivi, cvetača, kislo zelje ipd  D
jih dotlej nihče ni jedel, na primer timijan,      peteršilj      in koper.Odkril je predhodnika battuto, mešanice  D
shranjujemo vloženo sadje, kompote, marmelade,      peteršilj,      luštrek, ohrovt, repo in zelje.V naši kleti  D
vrtovih za silo uspevajo krompir, fižol, solata,      peteršilj      in korenje, kako jaro žito, potem pa je že počasi  D
Izjava dneva »Mi nismo      peteršilj      za vladno mineštro.« Boris Mazalin, predsednik  D
ter vsebnosti Pb v povrtninah (solata, korenje,     peteršilj)      10-100-krat višje kot na zdravem območju.Agronomi  D
zelenjave (rdeče in rumeno korenje, zelena in      peteršilj      v enakih količinah), polovica opranega pora  D
dente. Na koncu je v ričoto zamešal maslo in      peteršilj.      V Mariboru je spet posijalo sonce.   D
477 Vodoravno: 1. romanca, 8. ženšče, 14.      peteršilj,      16. Wedekind, 18. akrit, 19. genialec, 21. Leo  D
477 Vodoravno: 1. romanca, 8. ženšče, 14.      peteršilj,      16. Wedekind, 18. akrit, 19. genialec, 21. Leo  D
je zemljo meril, kjer nam je dovoljeno sejati      peteršilj?      Ne bi namreč smeli pozabiti, da preprostega  D
rastlinjaku rastejo zelišča: bazilika, timijan,      peteršilj,      drobnjak.Vse živi, raste in zori v sožitju.  D
izdelkov iz zelišč, kot so bazilika, drobnjak,      peteršilj,      rukola in čemaž, ki jih sveže sesekljajo, dodajo  D
lahko na Potovčn'kovem vrtu odrežejo solato,      peteršilj      ali izruvajo korenje.Za tiste, ki so prišli  D
in gospodarstvo. Tokrat seveda ne gre več za      peteršilj      ali lesniko, ampak za prekoračitve pooblastil  D
denar ni potreben in ga je zato treba ukiniti.      Peteršilj      danes uvažamo iz toplejših dežel, kjer ga pridelujejo  D
deteljica, kreša, prava krebuljica, drobnjak,      peteršilj      in mala strašnica).Na lokalni tržnici prodajajo  D
daleč v preteklost. Značilne začimbe so česen,      peteršilj,      timijan, žafran in še druge, ki bogatijo okus  D
posujejo dišeče začimbe cimet, kari, origano ali      peteršilj,      da se v njih valjajo in jih označujejo.Ali pa  D
z osem, dodati pijačo, izračunati koren (in      peteršilj)      iz osmih porcij, ugotoviti, kdo je naročil fižol  D
polju ne bo več treba orati, ampak »le še pleti      peteršilj«     , se je slikovito izrazil. Kaj nas torej čaka  D
neolupljen česen, lovorov list, grah, zelje, kumare,      peteršilj,      poper v zrnju, zelena in bučke.Skratka, čim  D
posamično na kobulnice, in sicer na korenje,      peteršilj,      janež, koper in kirl. Že gosenica je vredna  D
Morska sol, bazilika, majaron, sveža čebula,      peteršilj,      česen, parmezan, olivno olje (mimogrede: v kuhinji  D
Šopke zgodovine, povezane kot špinača ali      peteršilj,      lepo razporejene na stojnici ali še raje na  D
zlijemo belo vino in juho in dodamo čebulo,      peteršilj      in lovor. Ko vse skupaj zavre, dodamo rake,  D
ima tam dve gredici zase, da pridela solato in      peteršilj.     Oba sta se začela izogibati znancem, še v trgovino  D
za ostali denar sem pa sosedu kupil govedino,      peteršilj      za juho, še dvajset kilogramov krompirja zraven  G
naučila, da rodijo samo enkrat letno. Solata,      peteršilj,      zelena in podobne stvari pa pri nas bolj tako  G
Marije, Rokova roža, prisadna zel in pa soldački      peteršilj.     Se pravi, vojaki so jo uporabljali namesto peteršilja  G
dišeča in zdravilna to se razume. Imam še      peteršilj,      por in pa nekaj solate poleg vsega ostalega  G
ingverjeva ali bananina meta pa tudi povsem navaden      peteršilj.      Strokovnjaki vedo, da potrebujejo živila svoj  G
užitke mesta. Za "gregado" potrebujemo krompir,      peteršilj,      česen, olivno olje in kalamare, narezane na  G
Odgovor je pravilen. Odgovor C,      peteršilj.     Je izjema?  G
Zadnji odgovor? Zadnji. Č,      peteršilj.      100 evrov, odgovor je pravilen. Kosti glave  G
zelenjavo najdeš, karkoli lepo naribaš, narežeš      peteršilj,      korenje, zeleno, vse kar imaš, poribaš gor,  G
zelenjavo najdeš, karkoli lepo naribaš, narežeš      peteršilj,      korenje, zeleno, vse kar imaš, poribaš gor,  G
mlet beli poper,      peteršilj      za okras, sol.   P
Priprava V srednje veliko skledo daste česen,      peteršilj,      sol, timijan, lovorov list, piment in olje.  P
različnih svežih ali suhih začimb, ki vedno vsebuje      peteršilj,      timijan in lovor.Če imamo sveže zeli, zvežemo  P
vendarle iz tukajšnjega prostora: oljčno olje,      peteršilj,      zelje, solate vseh vrst, žitarice in krompir  P
Fitokemikalija: poliacetilen Izvor v hrani:      peteršilj,      korenček, zelena Klinični pomen: znižuje tveganje  P
1/2 skodelice sesekljane mešanice zelišč (     peteršilj,      meta, timijan), 1/2 skodelice praženih in sesekljan  P
banana Zaščitniki sečil: brusnice, čaj, maline,      peteršilj,      regrat Proti črevesnim težavam: fižol, brokoli  P
smetano ter potresemo s svežimi začimbami, kot so      peteršilj,      bazilika in meta. Prve artičoke in mlad krompir  P
malce popra in kumina, grahu koper, krompirju      peteršilj      ... Francozi trdijo, da se k prvi pomladanski  P
in spražite čebulo. Dolijete zelenjavno juho,      peteršilj,      timijan in žafran.Solite in poprate.  P
ne znajde tako pogosto na naših krožnikih kot      peteršilj      ali bazilika, prav gotovo pa ga ne moremo pogrešati  P
kombinaciji z drugimi svežimi začimbami, kot so      peteršilj,      pehtran in krebuljica, ki je tudi prenežnega  P
buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge,      peteršilj,      mastne ribe. Ne pozabite na gibanje   P
v kisu in vodi ter dobro stisnili, sesekljan      peteršilj,      kapre, na drobne koščke narezana inčuna, zdrobljeni  P
barve. Ljubitelji čebule nasploh radi jedo      peteršilj      s čebulo, saj trdijo, da prevzame njen, ne najbolj  P
zelenjava (solata, radič, endivija, korenje,      peteršilj,      grah, fižol, kumare, rdeča pesa, česen, čebula  P
feferoni, stročji fižol, grah, čebula, česen, por,      peteršilj,      zelena, komarček, pastinak in druge vrtnine  P
sveža zelišča iz domačih vrtov, kot so bazilika,      peteršilj      in koriander, ter čedalje pogosteje vržem v  P
grozdje in jagodičje beta karoten ~ korenje,      peteršilj,      bučke, mango, špinača katehini ~ čajni lističi  P
edozemskimi začimbami . Na koncu dodamo feta sir in      peteršilj.      Nato še pripravimo kuskus in v pol ure je vse  P
preparati, zelišča, hrana ... V to skupino sodijo      peteršilj,      luštrek, sivka, mleček figovca, bergamotkino  P
zmešajte tofu in tunino, dodajte origano ali      peteršilj,      koščke oliv ali kaper ter malce limoninega soka  P
poganjki (150 mg), stajska metlika (do 200 mg),      peteršilj      (160 mg), bela metlika (do 130 mg), paprika  P
nato nastrgate tofu, dodate sol in začimbe (     peteršilj,      česen, poper ...). Ko ste z okusom zadovoljni  P
Nato dodajte še riž, začinite (majaron, zelena,      peteršilj      ...) in z zmesjo napolnite liste kislega zelja  P
1 korenček 1      peteršilj      1 pesa   P
Če dodate še žlico smetane in sveže narezan      peteršilj,      dobite zelo okusne in zdrave zelenjavne juhe  P
zelenjava, olje iz pšeničnih kalčkov), vitamina C (     peteršilj,      kivi, šipek, sveža solata, surovo zelje, paradižnik  P
procese. Številne aromatične rastline, kot so      peteršilj,      rožmarin in žafran, vsebujejo snovi, ki upočasnjujejo  P
spreminja. Obožuje okus po svežem, od začimb pa      peteršilj,      origano in baziliko ("zelo fino, da jo imamo  P
sol      peteršilj      česen   P
Prelijete jih z oljčnim oljem, dodate česen,      peteršilj      in limonin sok. Tej solati lahko po okusu dodajate  P
olje, čebulo, česen ter 150 do 200 g klapavic,      peteršilj,      sol, poper in nekaj konzerviranega paradižnika  P
kakšno sveže zelišče lahko dodamo, na primer      peteršilj      ali baziliko, vendar je kombinacija arom zelenjave  P
" strok česna "      peteršilj      " koper   P
primešati nastrgan parmezan ter drobno nasekljan      peteršilj      in česen). Koliko je zares tehtal Pavarotti  P
ciabatta, jajčevci, bučke, paprika, gorčica,      peteršilj,      olje, sol). Sredi novembra so zmagovalne sendvič  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA