nova beseda iz Slovenije

peteršilj (101-200)


kosmiči      peteršilj      lubenica   P
koristne začimbe in zelišča so: a) za zdrave:      peteršilj,      sojina omaka (tamari, šoju); c) za bolne: gorčic  P
vsebujejo ga citrusi, paradižnik, feferoni,      peteršilj,      čebula, hren, kalčki ter sveže in suho sadje  P
zelena, čebula, kumare, bučke, zelena solata,      peteršilj,      limona, kis, gorčica, rastlinske začimbe in  P
hren, b) začimbe, koristne za bolne: kari,      peteršilj,      c) začimbe, ki naj se jim izogibajo nesekretorji  P
pozabite na začimbe. Fižolu vedno lahko dodate      peteršilj,      šetraj, žajbelj ali majaron.Jedi bodo še okusnejše  P
in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo      peteršilj,      mandarine, slive, grozdje, motovilec, radič  P
Dodajte poparjene in narezane gobe, mandlje,      peteršilj,      granatna semena/kapre, sol in poper.Skrbno premešajt  P
skledi zmešajte polnozrnate drobtine, baziliko in      peteršilj.      3.  P
4. Temeljito zmešajte drobtine,      peteršilj,      sol in poper.Z mešanico napolnite paradižnike  P
5. Posebej zmešajte drobtine in      peteršilj.     Mešanico posujte po zelenjavi.   P
4. Dodajte zelenjavo,      peteršilj,      in sejtan. 5.  P
k tem prištevamo vse kapusnice, kolerabico,      peteršilj,      vse vrste solat, špinačo in tudi krmne rastline  P
boleti, četudi je videti, da bo šlo v nič. A tale      peteršilj      z močnimi korenikami, ki jih Primorci niti nismo  P
prav je tako,« se smeji Mirica Čebron. Je pa      peteršilj      s koreniko in zelenjem vred prava poslastica  P
tej poljini, pa tudi tu posejana korenček in      peteršilj      sta običajno bolj zdrava. Na drugi poljini  P
krompir). Tem sledijo kobulnice (korenček,      peteršilj,      zelena, sladki komarček, pastinak).Za njimi  P
sesekljamo v mešalniku, dodamo mleko, smetano,      peteršilj      in parmezan. Topinambur   P
pripravite po želji ‐ v juhi, omaki (česen,      peteršilj,      kisla smetana ...). Metka iz Ljubljane   P
to je tretja poljina. Za solato, korenček,      peteršilj,      zeleno, nadzemno kolerabo, črno redkev, rdečo  P
saj tudi v manjšem koritu lahko lepo uspevajo      peteršilj,      bazilika, rožmarin in celo paradižnik. K o  P
Mateja zasadila »vrtiček «, v katerem rastejo      peteršilj,      bazilika, rožmarin in celo paradižnik.Ob našem  P
pridelek večji. Ne pozabite, da prezimita tudi      peteršilj      in zelena.Del peteršilja lahko zdaj presadimo  P
če kakšno rastlino pustimo cveteti. Cvetoč      peteršilj      in korenček namreč privabljata na vrt številne  P
čim mlajše seme. To velja za mnoge vrtnine:      peteršilj,      korenček, solato, medtem ko je pri motovilcu  P
neznan. Med kobulnice uvrščamo torej korenček,      peteršilj,      zeleno, sladki komarček in pastinak.Mednje sodi  P
pesa, zelena, črni koren, pastinak, listnati      peteršilj,      koleraba in repa.Če gojimo zelišča, jih lahko  P
smiselno reševati korenovke (rdečo peso, korenje,      peteršilj,      zeleno, kolerabo in repo), saj je prizadeta  P
paradižnik in papriko pa nasadimo novo. Korenček in      peteršilj      se bosta obrasla, zato samo prerahljamo tla  P
velja za blitvo ali mangold. Tako korenček kot      peteršilj      in rdečo peso lahko do konca julija še enkrat  P
cvetovi. Številnim jedem šele meta, rožmarin ali      peteršilj      dajo pravi okus, poleg tega vsebujejo snovi  P
in imamo pozimi sveže liste za kuho. Lahko pa      peteršilj      in korenček posejemo, preredčimo in imamo majhen  P
motovilec, zimska solata, špinača ('Matador'),      peteršilj,      zelena, blitva ali mangold, hren, topinambur  P
drobnjak pozimi ne raste in se ne obrašča tako kot      peteršilj.     Rastlina preprosto ve, da mora počivati.  P
veseljevale. V jagodnjak spadajo drobnjak, bazilika,      peteršilj,      timijan, šetraj, pehtran in nekatere druge dišavnice  P
pred prihodom gostov so školjke že izluščene,      peteršilj      za sekljanje pripravljen, čebula, česen, korenje  P
pokušanju povsem na koncu) ter dodajte sesekljan      peteršilj,      timijan in enako malo bazilike; premešajte in  P
Na njem kljub višini uspeva korenje, solata,      peteršilj      in čebula.Pridelka mu ne pojedo divje živali  P
paleti (s štirimi raznobarvnimi omakami; bučke,      peteršilj,      artičoke in razni popri), gozdni golob v mesni  P
1 dcl sladke smetane, čajno žličko gustina,      peteršilj,      žlico svinjske masti. Jurčke operemo, narežemo  P
dag paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj,      peteršilj.      Čebulo narežemo na lističe, slanino na rezance  P
dodamo paradižnikovo mezgo, šetraj, nasekljan      peteršilj      in dušimo do mehkega, omake ne gostimo, ker  P
uspevala na tej poljini, pa tudi korenček in      peteršilj      sta običajno bolj zdrava, če sta posejana na  P
Prleški sorbet? Spodaj      peteršilj.     Da se njegov vonj vije na vrh.  P
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, česen,      peteršilj,      por, rdečo papriko, sladki krompir, pastinak  P
priporočajo od prehrane vse vrste solat, kumarice,      peteršilj,      lubenice, melone, breskve, češnje, hruške, jabolka  P
Priprava: Česen olupimo in pretlačimo.      Peteršilj      operemo in sesekljamo. Oboje zmešamo z jogurtom  P
kalčkov, morsko sol. Priprava: Paradižnik in      peteršilj      dobro operemo, osušimo in narežemo.Kalčke ali  P
česna, lončka kisle smetane, lovor, šopek      peteršilj,      morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo  P
minut, nato pa operemo in drobno sesekljamo      peteršilj      ter ga potresemo po juhi, ko je že na krožniku  P
prahu, nato pa v omako vmešamo še sesekljan      peteršilj      in baziliko.Ponudimo k širokim rezancem ali  P
pomaga pri vzdrževanju ustrezne gostote limfe.      Peteršilj      (z njim ne pretiravajmo) pa pomaga pri vzdrževanju  P
dcl sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan      peteršilj,      divjačinske začimbe (rožmarin, brinove jagode  P
repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, česen,      peteršilj,      sol, poper, čebulico in dcl belega vina. Priprav  P
limeto, sol, beli poper, provansalska zelišča,      peteršilj,      česen, 10 dag mladih špinačnih listov, olivno  P
v kateri smo pekli, dodamo drobno sesekljan      peteršilj      in česen, zalijemo z belim vinom ter še malo  P
sol, poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan      peteršilj.      Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke nareza  P
šibkem ognju. Tik pred koncem dodamo sesekljan      peteršilj      in premešamo.Pirina rižota je tudi odlična priloga  P
čebulo olupimo in sesekljamo. Operemo čemaž,      peteršilj      in zeleno ter jih prav tako sesekljamo.Sončnična  P
Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni vodi.      Peteršilj      ali baziliko operemo in sesekljamo.Kaprine popke  P
gladko zmeljemo, nato pa vmešamo še sesekljan      peteršilj      ali baziliko in zmes posolimo.Krompir razdelimo  P
zimsko zelenjavo (kislo zelje, zelena kolerabica,      peteršilj,      koprc, paprika) in seveda s svežim sadjem, še  P
jo solimo. Dodamo sončnice, sveže sesekljan      peteršilj      in žličko gorčice.Juho razmešamo, ko pa je že  P
posodo na njej še 10 minut. Operemo in sesekljamo      peteršilj      ter ga obilno potresemo po paprikah, ko so že  P
se je povsem osušil), olje in sveže sesekljan      peteršilj.     Ponudimo z opečencem in svežim sadjem.   P
narežite na tanke rezine. Drobno sesekljajte      peteršilj      in zdrobite čili.Peteršilju primešajte sok polovice  P
Celzija 15 minut sušimo. Šalotko drobno narežemo,      peteršilj      nasekljamo.Maslo raztopimo in na njem popražimo  P
raztopimo in na njem popražimo šalotko. Dodamo      peteršilj.     Mleko segrejemo in začinimo s soljo in muškatom  P
poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen,      peteršilj      in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj pretlačim  P
žlico olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko,      peteršilj,      timijan, malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla  P
opražimo na žlički masla. Takoj dodamo sesekljan      peteršilj,      smetano, ingver in solimo.Premešamo in posodo  P
omako, vanjo vmešamo še olje in sesekljan svež      peteršilj      ali baziliko. Dober tek!   P
olivno olje, baziliko, sol, poper, parmezan,      peteršilj      in malo belega vina. Priprava : Pršut narežemo  P
rezance. Česen drobno sesekljamo, prav tako      peteršilj.     Na olivnem olju na hitro prepražimo pršut, dodamo  P
prepražimo pršut, dodamo sesekljan česen in      peteršilj,      malo solimo in popramo ter zalijemo z malo belega  P
olupljenih škampovih repkov, maslo, malo mleka,      peteršilj      in česen. Priprava : Beluše olupimo in jih  P
mešamo. Na koncu dodamo še drobno sesekljan      peteršilj      in nariban parmezan.Če je rižota presuha, jo  P
polnovredne žitarice, suho sadje, listnata zelenjava,      peteršilj      (hkrati vsebuje tudi veliko vitamina C), stročnice  P
dve položimo na dve rezini kruha, nato operemo      peteršilj      in z vejic osmukamo listke.Z njimi obilno obložimo  P
razmešamo žličko gorčice in kumino v prahu. Operemo      peteršilj      in ga grobo sesekljamo, nato pa ga prav tako  P
olje in sojino omako. Operemo še baziliko ali      peteršilj      in ju drobno sesekljamo.Skupaj z olupljenim  P
olivno olje, pol čebule, poper, sol, strok česna,      peteršilj,      šopek rukole, šopek špinače, jušno zelenjavo  P
drobno sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo,      peteršilj,      česen in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo  P
kisle smetane, sol, poper, kodrasti in navadni      peteršilj      ter suho mleto rdečo papriko. Priprava : Sir  P
moke, sol, koprc, 2 pločevinki vložene tune,      peteršilj,      česen, origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano  P
premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan česen,      peteršilj,      drobnjak, malo solimo.Dodamo origano, baziliko  P
kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, česen in      peteršilj.      Priprava : File dimljene postrvi drobno seseklja  P
kislo smetano, drobno sesekljan česen, sesekljan      peteršilj,      nekaj kapljic belega vina in limonin sok.Premešamo  P
drobtine, dcl juhe, sol, poper, majaron in      peteršilj;      za testo: 2 jajci, sol, 2 dcl piva, 18 dag moke  P
jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, česen,      peteršilj,      baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle smetane  P
olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in      peteršilj,      dodamo začimbe in na rezine narezane jajčevce  P
orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan      peteršilj      ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje  P
okusu), olivno olje, česen, čebulo, špinačo,      peteršilj,      koprc, 4 dcl sladke smetane, belo vino, muškatni  P
40 g kraškega pršuta, sol, beli poper in svež      peteršilj.      Priprava : Krompir operemo, olupimo in narežemo  P
majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo papriko,      peteršilj      in muškatni orešček. Priprava : Na olju prepraži  P
manjše zelene, gomolj manjše kolerabe, por,      peteršilj,      dcl belega vina, sol, poper, koprc, olivno olje  P
solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan      peteršilj.     Na koncu juho še malo zgostimo z jedilnim škrobom  P
piment, mleta kumina), strok česna, surovo maslo,      peteršilj      in brusnice. Priprava : Na maslu prepražimo  P
pastetne začimbe, zmehčano maslo, sesekljan      peteršilj.     Med mešanjem prilivamo hladno juho, da dobimo  P
semeni, žlico kisle smetane, jajce, drobnjak,      peteršilj,      sol, poper; za smetanovo testo: 23 dag moke  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA