nova beseda iz Slovenije
kosmiči | peteršilj | lubenica | P |
koristne začimbe in zelišča so: a) za zdrave: | peteršilj, | sojina omaka (tamari, šoju); c) za bolne: gorčic | P |
vsebujejo ga citrusi, paradižnik, feferoni, | peteršilj, | čebula, hren, kalčki ter sveže in suho sadje | P |
zelena, čebula, kumare, bučke, zelena solata, | peteršilj, | limona, kis, gorčica, rastlinske začimbe in | P |
hren, b) začimbe, koristne za bolne: kari, | peteršilj, | c) začimbe, ki naj se jim izogibajo nesekretorji | P |
pozabite na začimbe. Fižolu vedno lahko dodate | peteršilj, | šetraj, žajbelj ali majaron.Jedi bodo še okusnejše | P |
in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo | peteršilj, | mandarine, slive, grozdje, motovilec, radič | P |
Dodajte poparjene in narezane gobe, mandlje, | peteršilj, | granatna semena/kapre, sol in poper.Skrbno premešajt | P |
skledi zmešajte polnozrnate drobtine, baziliko in | peteršilj. | 3. | P |
4. Temeljito zmešajte drobtine, | peteršilj, | sol in poper.Z mešanico napolnite paradižnike | P |
5. Posebej zmešajte drobtine in | peteršilj. | Mešanico posujte po zelenjavi. | P |
4. Dodajte zelenjavo, | peteršilj, | in sejtan. 5. | P |
k tem prištevamo vse kapusnice, kolerabico, | peteršilj, | vse vrste solat, špinačo in tudi krmne rastline | P |
boleti, četudi je videti, da bo šlo v nič. A tale | peteršilj | z močnimi korenikami, ki jih Primorci niti nismo | P |
prav je tako,« se smeji Mirica Čebron. Je pa | peteršilj | s koreniko in zelenjem vred prava poslastica | P |
tej poljini, pa tudi tu posejana korenček in | peteršilj | sta običajno bolj zdrava. Na drugi poljini | P |
krompir). Tem sledijo kobulnice (korenček, | peteršilj, | zelena, sladki komarček, pastinak).Za njimi | P |
sesekljamo v mešalniku, dodamo mleko, smetano, | peteršilj | in parmezan. Topinambur | P |
pripravite po želji ‐ v juhi, omaki (česen, | peteršilj, | kisla smetana ...). Metka iz Ljubljane | P |
to je tretja poljina. Za solato, korenček, | peteršilj, | zeleno, nadzemno kolerabo, črno redkev, rdečo | P |
saj tudi v manjšem koritu lahko lepo uspevajo | peteršilj, | bazilika, rožmarin in celo paradižnik. K o | P |
Mateja zasadila »vrtiček «, v katerem rastejo | peteršilj, | bazilika, rožmarin in celo paradižnik.Ob našem | P |
pridelek večji. Ne pozabite, da prezimita tudi | peteršilj | in zelena.Del peteršilja lahko zdaj presadimo | P |
če kakšno rastlino pustimo cveteti. Cvetoč | peteršilj | in korenček namreč privabljata na vrt številne | P |
čim mlajše seme. To velja za mnoge vrtnine: | peteršilj, | korenček, solato, medtem ko je pri motovilcu | P |
neznan. Med kobulnice uvrščamo torej korenček, | peteršilj, | zeleno, sladki komarček in pastinak.Mednje sodi | P |
pesa, zelena, črni koren, pastinak, listnati | peteršilj, | koleraba in repa.Če gojimo zelišča, jih lahko | P |
smiselno reševati korenovke (rdečo peso, korenje, | peteršilj, | zeleno, kolerabo in repo), saj je prizadeta | P |
paradižnik in papriko pa nasadimo novo. Korenček in | peteršilj | se bosta obrasla, zato samo prerahljamo tla | P |
velja za blitvo ali mangold. Tako korenček kot | peteršilj | in rdečo peso lahko do konca julija še enkrat | P |
cvetovi. Številnim jedem šele meta, rožmarin ali | peteršilj | dajo pravi okus, poleg tega vsebujejo snovi | P |
in imamo pozimi sveže liste za kuho. Lahko pa | peteršilj | in korenček posejemo, preredčimo in imamo majhen | P |
motovilec, zimska solata, špinača ('Matador'), | peteršilj, | zelena, blitva ali mangold, hren, topinambur | P |
drobnjak pozimi ne raste in se ne obrašča tako kot | peteršilj. | Rastlina preprosto ve, da mora počivati. | P |
veseljevale. V jagodnjak spadajo drobnjak, bazilika, | peteršilj, | timijan, šetraj, pehtran in nekatere druge dišavnice | P |
pred prihodom gostov so školjke že izluščene, | peteršilj | za sekljanje pripravljen, čebula, česen, korenje | P |
pokušanju povsem na koncu) ter dodajte sesekljan | peteršilj, | timijan in enako malo bazilike; premešajte in | P |
Na njem kljub višini uspeva korenje, solata, | peteršilj | in čebula.Pridelka mu ne pojedo divje živali | P |
paleti (s štirimi raznobarvnimi omakami; bučke, | peteršilj, | artičoke in razni popri), gozdni golob v mesni | P |
1 dcl sladke smetane, čajno žličko gustina, | peteršilj, | žlico svinjske masti. Jurčke operemo, narežemo | P |
dag paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj, | peteršilj. | Čebulo narežemo na lističe, slanino na rezance | P |
dodamo paradižnikovo mezgo, šetraj, nasekljan | peteršilj | in dušimo do mehkega, omake ne gostimo, ker | P |
uspevala na tej poljini, pa tudi korenček in | peteršilj | sta običajno bolj zdrava, če sta posejana na | P |
Prleški sorbet? Spodaj | peteršilj. | Da se njegov vonj vije na vrh. | P |
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, česen, | peteršilj, | por, rdečo papriko, sladki krompir, pastinak | P |
priporočajo od prehrane vse vrste solat, kumarice, | peteršilj, | lubenice, melone, breskve, češnje, hruške, jabolka | P |
Priprava: Česen olupimo in pretlačimo. | Peteršilj | operemo in sesekljamo. Oboje zmešamo z jogurtom | P |
kalčkov, morsko sol. Priprava: Paradižnik in | peteršilj | dobro operemo, osušimo in narežemo.Kalčke ali | P |
česna, lončka kisle smetane, lovor, šopek | peteršilj, | morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo | P |
minut, nato pa operemo in drobno sesekljamo | peteršilj | ter ga potresemo po juhi, ko je že na krožniku | P |
prahu, nato pa v omako vmešamo še sesekljan | peteršilj | in baziliko.Ponudimo k širokim rezancem ali | P |
pomaga pri vzdrževanju ustrezne gostote limfe. | Peteršilj | (z njim ne pretiravajmo) pa pomaga pri vzdrževanju | P |
dcl sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan | peteršilj, | divjačinske začimbe (rožmarin, brinove jagode | P |
repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, česen, | peteršilj, | sol, poper, čebulico in dcl belega vina. Priprav | P |
limeto, sol, beli poper, provansalska zelišča, | peteršilj, | česen, 10 dag mladih špinačnih listov, olivno | P |
v kateri smo pekli, dodamo drobno sesekljan | peteršilj | in česen, zalijemo z belim vinom ter še malo | P |
sol, poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan | peteršilj. | Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke nareza | P |
šibkem ognju. Tik pred koncem dodamo sesekljan | peteršilj | in premešamo.Pirina rižota je tudi odlična priloga | P |
čebulo olupimo in sesekljamo. Operemo čemaž, | peteršilj | in zeleno ter jih prav tako sesekljamo.Sončnična | P |
Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni vodi. | Peteršilj | ali baziliko operemo in sesekljamo.Kaprine popke | P |
gladko zmeljemo, nato pa vmešamo še sesekljan | peteršilj | ali baziliko in zmes posolimo.Krompir razdelimo | P |
zimsko zelenjavo (kislo zelje, zelena kolerabica, | peteršilj, | koprc, paprika) in seveda s svežim sadjem, še | P |
jo solimo. Dodamo sončnice, sveže sesekljan | peteršilj | in žličko gorčice.Juho razmešamo, ko pa je že | P |
posodo na njej še 10 minut. Operemo in sesekljamo | peteršilj | ter ga obilno potresemo po paprikah, ko so že | P |
se je povsem osušil), olje in sveže sesekljan | peteršilj. | Ponudimo z opečencem in svežim sadjem. | P |
narežite na tanke rezine. Drobno sesekljajte | peteršilj | in zdrobite čili.Peteršilju primešajte sok polovice | P |
Celzija 15 minut sušimo. Šalotko drobno narežemo, | peteršilj | nasekljamo.Maslo raztopimo in na njem popražimo | P |
raztopimo in na njem popražimo šalotko. Dodamo | peteršilj. | Mleko segrejemo in začinimo s soljo in muškatom | P |
poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen, | peteršilj | in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj pretlačim | P |
žlico olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko, | peteršilj, | timijan, malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla | P |
opražimo na žlički masla. Takoj dodamo sesekljan | peteršilj, | smetano, ingver in solimo.Premešamo in posodo | P |
omako, vanjo vmešamo še olje in sesekljan svež | peteršilj | ali baziliko. Dober tek! | P |
olivno olje, baziliko, sol, poper, parmezan, | peteršilj | in malo belega vina. Priprava : Pršut narežemo | P |
rezance. Česen drobno sesekljamo, prav tako | peteršilj. | Na olivnem olju na hitro prepražimo pršut, dodamo | P |
prepražimo pršut, dodamo sesekljan česen in | peteršilj, | malo solimo in popramo ter zalijemo z malo belega | P |
olupljenih škampovih repkov, maslo, malo mleka, | peteršilj | in česen. Priprava : Beluše olupimo in jih | P |
mešamo. Na koncu dodamo še drobno sesekljan | peteršilj | in nariban parmezan.Če je rižota presuha, jo | P |
polnovredne žitarice, suho sadje, listnata zelenjava, | peteršilj | (hkrati vsebuje tudi veliko vitamina C), stročnice | P |
dve položimo na dve rezini kruha, nato operemo | peteršilj | in z vejic osmukamo listke.Z njimi obilno obložimo | P |
razmešamo žličko gorčice in kumino v prahu. Operemo | peteršilj | in ga grobo sesekljamo, nato pa ga prav tako | P |
olje in sojino omako. Operemo še baziliko ali | peteršilj | in ju drobno sesekljamo.Skupaj z olupljenim | P |
olivno olje, pol čebule, poper, sol, strok česna, | peteršilj, | šopek rukole, šopek špinače, jušno zelenjavo | P |
drobno sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo, | peteršilj, | česen in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo | P |
kisle smetane, sol, poper, kodrasti in navadni | peteršilj | ter suho mleto rdečo papriko. Priprava : Sir | P |
moke, sol, koprc, 2 pločevinki vložene tune, | peteršilj, | česen, origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano | P |
premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan česen, | peteršilj, | drobnjak, malo solimo.Dodamo origano, baziliko | P |
kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, česen in | peteršilj. | Priprava : File dimljene postrvi drobno seseklja | P |
kislo smetano, drobno sesekljan česen, sesekljan | peteršilj, | nekaj kapljic belega vina in limonin sok.Premešamo | P |
drobtine, dcl juhe, sol, poper, majaron in | peteršilj; | za testo: 2 jajci, sol, 2 dcl piva, 18 dag moke | P |
jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, česen, | peteršilj, | baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle smetane | P |
olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in | peteršilj, | dodamo začimbe in na rezine narezane jajčevce | P |
orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan | peteršilj | ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje | P |
okusu), olivno olje, česen, čebulo, špinačo, | peteršilj, | koprc, 4 dcl sladke smetane, belo vino, muškatni | P |
40 g kraškega pršuta, sol, beli poper in svež | peteršilj. | Priprava : Krompir operemo, olupimo in narežemo | P |
majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo papriko, | peteršilj | in muškatni orešček. Priprava : Na olju prepraži | P |
manjše zelene, gomolj manjše kolerabe, por, | peteršilj, | dcl belega vina, sol, poper, koprc, olivno olje | P |
solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan | peteršilj. | Na koncu juho še malo zgostimo z jedilnim škrobom | P |
piment, mleta kumina), strok česna, surovo maslo, | peteršilj | in brusnice. Priprava : Na maslu prepražimo | P |
pastetne začimbe, zmehčano maslo, sesekljan | peteršilj. | Med mešanjem prilivamo hladno juho, da dobimo | P |
semeni, žlico kisle smetane, jajce, drobnjak, | peteršilj, | sol, poper; za smetanovo testo: 23 dag moke | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |