nova beseda iz Slovenije
Baker Streetu 10 znašle lupine pomaranče in kaj | peteršilj | dela na maslu. Ne odkrivajo se vse detektivke | P |
preostalim mlekom vmešamo v riž, da postane kremast. | Peteršilj | operemo, grobo sesekljamo in potresemo po rižu | P |
Premešamo in juho solimo. | Peteršilj | operemo in drobno sesekljamo.Hkrati s smetano | P |
in zabelimo z oljem. Operemo in sesekljamo še | peteršilj | in ga potresemo po soji v zelenjavi, ko je ta | P |
položimo na krožnike. Česen olupimo in pretlačimo, | peteršilj | pa operemo in sesekljamo. Oboje namažemo po | P |
ječmenove kaše, 2 korenčka, manjši gomolj zelene, | peteršilj, | majhno čebulo, česen, sol, poper, 5 dag hamburške | P |
Proti koncu kuhanja dodamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Ko juho postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico | P |
da kure tancajo jajca po tekočem traku, da je | peteršilj | neužiten in podobne nesmisle.Je hudo bizarno | P |
postane mehak. Nato dodamo še sesekljan česen in | peteršilj. | Ponudimo kot predjed ali prilogo k mesni ali | P |
Potrebujemo : 6 jajc, sveža zelišča (bazilika, | peteršilj, | drobnjak, majaron, timijan), olivno olje, 5 | P |
gorčice, limono, malo košarico mini paradižnika, | peteršilj, | sol, poper, timijan in belo vino. Priprava | P |
odstavimo. Na koncu primešamo drobno sesekljan | peteršilj. | Serviramo še vroče in ponudimo s kislo smetano | P |
operemo in narežemo na zelo tanke rezine. | Peteršilj | operemo in razrežemo, nato pa oboje stresemo | P |
olje. Nato operemo in sesekljamo čemaž ali | peteršilj | ter krešo in ju vmešamo med kašo, tik preden | P |
Potrebujemo: 12 dag gorgonzole, 5 dag sveže skute, | peteršilj, | portovec, drobnjak, 3 dag orehovih jedrc, sol | P |
razdrobimo med prsti in jo primešamo skuti. | Peteršilj | operemo in ga grobo nasekljamo, primešamo skuti | P |
dokler ne pripravimo nadeva. Za nadev oprhamo | peteršilj, | ga osušimo in odrežemo debela stebla.V loncu | P |
V loncu zavremo vodo in jo solimo, dodamo | peteršilj | in ga pustimo vreti minuto do dve, dokler ne | P |
da ne postaneta rjava. Nato damo v skledo | peteršilj, | skuto, polovico sira in jajce, začinimo s soljo | P |
zelenjavne osnove, limono, 5 dag parmezana, drobnjak, | peteršilj, | sol in poper. Priprava : Šampinjone operemo | P |
arašidovega olja, 3 žlice orehovega olja, 2 limoni, | peteršilj, | olivno olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke | P |
limonin sok, sol, poper in drobno sesekljan | peteršilj. | Na krožnik damo rukolo, po vrhu potresemo z opečenimi | P |
4 koščke sira zdenka, majhno čebulo, česen, | peteršilj, | sol, poper, feferone in 4 polnozrnate štručke | P |
Dobro premešamo. | Peteršilj | operemo, čebulo in česen olupimo in vse skupaj | P |
fižola, por, bučko, olje, sol, poper, česen, | peteršilj, | svež rožmarin, baziliko, med, kari, limono, | P |
Pokrito naj stoji 10 minut. Primešajte sesekljan | peteršilj | in dobro začinite po okusu.Ponudite okrašeno | P |
ščepec pimenta, 4 jušne žlice pšeničnega zdroba, | peteršilj, | olje, jajce in 1 l vode. Priprava : Na malo | P |
paradižnika, česen, olivno olje, sol, poper, | peteršilj, | belo vino, drobtine in majhno čebulo. Priprava | P |
hitro prepražimo, dodamo drobno sesekljan česen, | peteršilj, | malo belega vina in malo drobtin.Primešamo paradižni | P |
omako, sol, belo vino, poper, baziliko, origano, | peteršilj, | česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole, olivno olje | P |
soljo in poprom. Na koncu primešamo sesekljan | peteršilj. | Omako zgostimo z gustinom, ki smo ga razmešali | P |
školjke, stročnice in nekatera zelenjava, denimo | peteršilj, | artičoke, brokoli.Pravo hranilno vrednost nam | P |
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje, | peteršilj) | , poper, peteršilj, sol, kumino, timijan in česen | P |
koleraba, zelena, por, korenje, peteršilj), poper, | peteršilj, | sol, kumino, timijan in česen. Priprava: Peterši | P |
okusu. Kuhamo toliko časa, da se krompir in | peteršilj | zmehčata.Juho zmešamo s paličnim mešalnikom | P |
postrežemo, ji primešamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Po želji lahko dodamo tudi malo kisle smetane | P |
stročjega fižola, jušno osnovo, sol, poper, | peteršilj, | kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke | P |
vsebujejo največ vitamina C (več ga vsebuje samo | peteršilj) | pa tudi flavonoide, kapsaicin, karotenoide, | P |
limeto, dcl belega vina, sol, poper, česen, | peteršilj, | šopek jušne zelenjave, olivno olje, 4 šopke | P |
seme, arašidi, janež, kumina, sezamovo seme, | peteršilj, | jabolka, ananas. Strokovnjaki ugotavljajo korist | P |
stresemo v skledo, dodamo mladi grah in solimo. | Peteršilj | operemo, grobo sesekljamo in ga hkrati z oljem | P |
narežemo na večje kose, prav tako paradižnik. | Peteršilj | operemo in grobo narežemo.Pripravljeno zelenjavo | P |
radikalov. Najpomembnejši viri so južno sadje, svež | peteršilj, | paradižnik, paprika, koleraba, šipek, robidnice | P |
šparglje, špinačo, navadni in brstični ohrovt, | peteršilj, | pomaranče, melone, mango, papajo.Učinkujejo | P |
osušimo in narežemo na tanke rezine. Operemo | peteršilj | in ga drobno sesekljamo.Ko je krompir že skoraj | P |
špinače, večji šopek mešanih zelišč (bazilika, | peteršilj, | drobnjak), 2 žlici dijonske gorčice. Priprava | P |
sol, bučno olje, limonin sok, balzamični kis, | peteršilj | in baziliko. Priprava: Puranji file solimo | P |
Stresemo v skledo in operemo ter sesekljamo še | peteršilj | ali čemaž.Dodamo k zelenjavi in jo začinimo | P |
so kivi, limone, pomaranče, ter paradižnik, | peteršilj, | paprika itd. še vedno najzanesljivejši dobavitelji | P |
majoneze, sol, poper, olivno olje, baziliko, česen, | peteršilj | in žličko gorčice. Priprava: Krompir operemo | P |
odstavimo in ji primešamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Pustimo, da se ohladi. | P |
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje, | peteršilj) | , sol, beli poper, timijan, olivno olje, 2 pomaranči | P |
nalistamo na čim tanjše rezine. Operemo in narežemo | peteršilj. | Zelenjavo nato stresemo v skledo, pokapamo z | P |
mesa med kuhano pšenico. Operemo in narežemo | peteršilj | in ga obilno potresemo po pšenici. Dišavna | P |
ribez, črno grozdje, breskve, zelenjava, zlasti | peteršilj, | brokoli, blitva, paprika, paradižnik, rumene | P |
250 g rumene buče, morsko sol. Priprava: | Peteršilj | dobro operemo in osušimo na kuhinjski krpi. | P |
narežemo na kose. Paradižnik razrežemo na četrtine, | peteršilj | pa grobo nasekljamo.Zelenjavo stresemo v mešalnik | P |
olupimo ter narežemo na kose. Zelje in opran | peteršilj | grobo sesekljamo, nato pa zelenjavo stresemo | P |
peteršilja, morsko sol. Priprava: Blitvo in | peteršilj | dobro operemo, narežemo na večje kose in jih | P |
ploščo izklopimo in vmešamo opran in narezan | peteršilj | in kurkumo ter pustimo posodo na izklopljeni | P |
prahu, zravnano žličko zeliščne soli. Priprava: | Peteršilj | operemo, osušimo in fino nasekljamo.Takoj ga | P |
manjšo čebulo, majhen por, 25 dag šampinjonov, | peteršilj, | timijan, sol, poper, 4 dcl suhega belega vina | P |
žlici krušnih drobtin, sol in poper. Priprava: | Peteršilj | operemo in otresemo do suhega.Lističe osmukamo | P |
Vse grobo sesekljamo. | Peteršilj, | česen, kapre, inčune in kis zmeljemo s paličnim | P |
Šalotki dušimo v olivnem olju, dodamo meto in | peteršilj, | meso, jajce, jajčni rumenjak, nasekljano žemljo | P |
posodi in na njem zlato rjavo opečemo beluše. | Peteršilj | operemo in z njim okrasimo juho. A. S. *** | P |
oziroma dokler se omaka rahlo ne zgosti. Vmešamo | peteršilj | in z omako prelijemo škampe. ***** | P |
minut dušimo por in šunko. Odstavimo in dodamo | peteršilj, | sir, smetano in gorčico.Začinimo s soljo in | P |
100 g brusnične marmelade, 2 limoni in svež | peteršilj. | Priprava: Jajca stepemo z metlico za stepanje | P |
kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, sol, poper, | peteršilj | in masleno kocko za zgoščevanje. Priprava: | P |
Priprava: Čebuli olupimo. | Peteršilj | operemo in otresemo do suhega, potrgamo lističe | P |
odcedimo in nabodemo na naoljena nabodala. | Peteršilj | operemo, otresemo do suhega in grobo nasekljamo | P |
muškatni orešček, ki sprošča ter odpravlja zavore. | Peteršilj, | koprc, redkvice in beluši delujejo na mehur | P |
pridružujejo ananas, janež, kokosov oreh, klinčki, | peteršilj, | slive, rožmarin, prvak pa je ginko.Izvleček | P |
grobo sesekljana orehova jedrca in sesekljan | peteršilj. | Presna cvetača | P |
na čim tanjše rezine. Operemo še čemaž ali | peteršilj | in ga grobo sesekljamo. Oboje stresemo v skledo | P |
Odstavimo in blago začinimo s soljo in poprom. | Peteršilj | in drobnjak oziroma baziliko operemo, sesekljamo | P |
čebulo in česen pražimo na olju. Dodamo timijan, | peteršilj | in majaron.Začinimo s soljo in poprom. | P |
čemaž v olju, opran in sesekljan drobnjak in | peteršilj | ter sol in kari.S paličnim mešalnikom razmešamo | P |
in le kanček pikantnosti bosta poskrbela svež | peteršilj | in sveže mleta poprova mešanica.Ko solatko postavite | P |
žlici limonovega soka, sol, poprova mešanica, | peteršilj. | ***** | P |
Zeli so po vašem okusu. | Peteršilj | je vedno prisoten, sam še raje sekljam koriander | P |
moke, skodelice masla, 2 granatni jabolki, | peteršilj. | Orehova omaka: 60 g orehovih jedrc, 60 g oluplje | P |
popra, muškatni orešek, velik lovorov list, | peteršilj, | sol, kis, oljčno olje. Za belo juho | P |
popra, 2 stroka česna, lovorov list, sesekljan | peteršilj. | (Če ribe tehtajo okrog četrt kilograma, je potrebno | P |
potegnemo kozico s štedilnika, dodamo sesekljan | peteršilj | in limonov sok.Postrežemo z belo polento. | P |
čebulo in česen. Dodamo ribjo osnovo, vino, | peteršilj | in feferona ter solimo.Ko zavre, znižamo temperaturo | P |
sesekljanega koriandra (če ga nimate, vzemite | peteršilj) | , 1 skodelica sočne paprike, narezane na trakove | P |
kose piščanca in dodamo sesekljan koriander ali | peteršilj, | čebulo in papriko ter prilijemo pivo.Pečemo | P |
z artičoko Potrebujemo: artičoke, sesekljan | peteršilj | in česen, belo vino, sol, poper, limonov sok | P |
limonovim sokom, da ne počrnijo. Na olju popražite | peteršilj | s česnom, dodajte odcejene artičoke in dušite | P |
dag soli, 1 strt strok česna, poper, sesekljan | peteršilj. | Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja, 6 dag | P |
krožnike in pokapamo s paprikovo vinagreto. | Peteršilj | operemo in do suhega otresemo.Listke drobno | P |
ohladi. Medtem je v možnar natresel baziliko, | peteršilj | in ohlajene koščke krompirja ter jih s pripadajočim | P |
šalotki, tri do štiri pehtranove listke in svež | peteršilj, | vse drobno nasekljano zmešamo ‐ in zmaga.Če | P |
drobno nasekljanega česna, ščepec popra, svež | peteršilj | in namesto soli, navkljub Gorenjcem, pet drobno | P |
strok česna, ščepec popra, pet kaper, svež | peteršilj. | ***** | P |
lešnikovim maslom, na koncu dodamo mocarelo, olive in | peteršilj. | Zmešamo in nemudoma postrežemo. | P |
česna, ščepec majarona, in če je mogoče, še svež | peteršilj. | Vse osnovne sestavine so zdaj na kupu. | P |
žemlja, 1 dcl mleka, 3 stroki česna, majaron, | peteršilj, | sol, poper, hren. ***** | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |