nova beseda iz Slovenije
pustimo povsem postno. Sesekljana baziliko in | peteršilj | potresemo po juhi, ko je že v skledicah. * | P |
travi 4 fileji smuča po 180 g, sok ene limone, | peteršilj, | 1 kozarec belega suhega vina, 60 g masla, 2 | P |
žajnofa", 2 rumenjaka, 4 žlice sesekljanih zelišč ( | peteršilj, | luštrek, krebuljica, kislica, boreč, pehtran | P |
Prva žoga bo tržaška. Česen, oljčno olje in | peteršilj | bodo lepo prevzeli pobudo na jeziku, redkeje | P |
zrezek ne bo vseboval prav nič zelenega, mogoče | peteršilj. | Naredili bomo krompirjev zrezek s korenjem | P |
sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke), sol, | peteršilj; | po želji zakuha: riž, zdrobovi ali kruhovi cmočki | P |
namazali z vinsko marinado (olje, belo vino, | peteršilj | in lovor, sol in poper) in dali za eno uro v | P |
nekaj lovorjevih listov, prerezan koren ter | peteršilj | in krebuljico.Meso so tudi po vrhu in ob straneh | P |
najhujša bolečina. Tako pomaga tudi ravno odrezan | peteršilj. | Jaščerica vleče tudi bolezni nase, če jo nosiš | P |
in po želji dodajte še druge začimbe (poper, | peteršilj, | baziliko) ter na zmernem ognju mešajte dve do | P |
sol in sveže mlet beli poper. Česen, meto in | peteršilj | strite v možnarju ter stresite v globljo posodico | P |
uporabite bolj elementarne ojačevalce okusa: česen, | peteršilj, | poper, lovor, gobe, timijan, majaron, košček | P |
se rahlo zmehčajo, dodate sol in sesekljani | peteršilj, | po okusu pa še ali grobo mleti poper ali dva | P |
Buče odcedite, sir nastrgajte, nasekljajte | peteršilj | in vse stresite v posodo z maso.Dodajte ščep | P |
bučke, korenček, sesekljajte sveži koriander ali | peteršilj, | čilijem najprej odstranite semena, nato jih | P |
fototoksini spadajo ajda, zelena, pastinak, | peteršilj, | koper, janež, navadni rebrinec, šentjanževka | P |
kilograma šampinjonov, večji por, olje, poper, sol, | peteršilj, | rumenjak in dovolj listnatega testa, da z njim | P |
pol prepraženemu poru dodate šampinjone, sol, | peteršilj | in poper.Ko se temeljne sestavine ravno prav | P |
200 gramov šampinjonov, 60 gramov trapista, | peteršilj, | česen, sol in poper. Krompirje olupite in date | P |
odstavite z ognja, sir narežite na kockice, česen in | peteršilj | pa na drobno sesekljajte.Vse zmešajte z omako | P |
najprimernejši, a kljub temu predlaga: srna, češnja, | peteršilj | in merlot izbor 2000. Pogled v vinsko klet | P |
odsvetujejo rdečo peso. Pogojno lahko gojimo | peteršilj, | paradižnik, zelje, krompir in korenje.Najmanjše | P |
poprovimi zrni stremo. Pomešamo slanino, čebulo, | peteršilj, | česen in poper.V kozici segrejemo olje in na | P |
zimskih mesecih nimamo pri roki drugega kot | peteršilj. | Mesni lonec z zelenjavo | P |
prepražimo na žlici olja, nato prepražimo še | peteršilj | in zamrznjene gobe, solimo, popramo, prilijemo | P |
vode povre. Primešajte kuhan riž in sesekljan | peteršilj, | dobro prepražite in postrezite.Riž obložite | P |
čebulo in česen, da oboje postekleni, nato dodamo | peteršilj | in paradižnikovo mezgo ter kozarček vode.Kuhamo | P |
porumenijo. Nato dodamo še sesekljan česen, sesekljan | peteršilj, | solimo in popramo.Jajčevce narežemo na rezine | P |
natresite čim več zelenjave (korenje, por, brokoli, | peteršilj, | zeleno, česen in podobno), dodajte tudi paradižnikovo | P |
minute. Odstavimo z ognja in primešamo sesekljani | peteršilj, | sol in poper.Brokoli stresemo v ogreto skledo | P |
minut. Na koncu primešamo parmezan in sesekljan | peteršilj. | Če je enolončnica pregosta, dolijemo nekaj vode | P |
tudi regratovo korenino, pa kamilico, meto, | peteršilj | in kurkumo, orientalsko zelišče oziroma začimbo | P |
si masko z mlačno vodo temeljito zmijte. | Peteršilj | Liste in stebla sveže rastline na drobno sesekljajte | P |
kuhamo tri minute, nato dodamo še strt česen in | peteršilj | ter kuhamo še dve minuti.Ponudimo s kruhom, | P |
Šunko narežemo na kockice. | Peteršilj | in krebuljico osmukamo s stebel in na drobno | P |
poprom. Omaki primešamo drobno sesekljani | peteršilj | in koper.Beluše damo na ogret pladenj, prelijemo | P |
dobro premešamo. Primešamo tudi sesekljani | peteršilj. | Z žlico olja namastimo model za narastke (prostornina | P |
kockice, čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. | Peteršilj | oplaknemo in osušimo, polovico ga na drobno | P |
na šibkem ognju 10 minut. Dodamo sesekljani | peteršilj, | premešamo in pražimo še 4 minute.Dodamo izluščeni | P |
na šibkem ognju od 8 do 10 minut. Sesekljamo | peteršilj. | Solatne srčke očistimo in narežemo liste na široke | P |
dišavnice se prilegajo k okusu graha? Meta in | peteršilj, | pa tudi pehtran ali bazilika.In katera zelenjava | P |
naribano korenje, kolerabo, zeleno, naribano zelje, | peteršilj, | bučko in zalijemo z vodo.Dušimo približno | P |
+ mešanica mediteranskih začimb + timijan + | peteršilj | + paradižnikova omaka po okusu + 8 dag sira | P |
paradižnikovo omako in pokuhamo. Dodamo sesekljan | peteršilj. | Omako zgostimo z naribanim sirom zbrincem. | P |
očistili, dodamo še strt česen in sesekljan | peteršilj. | Ko lepo zadišijo, prilijemo sladko smetano in | P |
curryjem in sladkorjem. Drobno sesekljamo | peteršilj. | V ponev k zelenjavi damo meso s sojino omako | P |
potrebujemo še oljčno olje, osem strokov česna, | peteršilj, | drobtine, tri decilitre suhega belega vina in | P |
steninami Potrebujemo 1,5 kg školjk, čebulo, česen, | peteršilj, | 4 žlice paradižnikovega koncentrata, oljčno | P |
karijem in sladkorjem. Na drobno sesekljamo | peteršilj. | V ponev k zelenjavi damo meso s sojino omako | P |
sir, solimo ga, popramo in dodamo sesekljan | peteršilj | in sladko smetano, nato vse skupaj dobro premešamo | P |
narežemo oziroma naribamo ter dodamo sesekljan | peteršilj, | sol, poper in kis ter zmešamo. Zmrzlina z | P |
stroka česna, lovorov list, 6 nageljnovih žbic, | peteršilj, | poper, kumina, sol. Priprava: | P |
Za 4 osebe potrebujemo 50 dag gob, 2 čebuli, | peteršilj, | olje in začimbe ter skodelico tatarske omake | P |
svinjsko meso, na drobno sesekljan česen in | peteršilj | in na drobno narezano čebulo, ki jo popražimo | P |
oplaknemo in odcedimo, zmeljemo z beljakom. Por in | peteršilj | na drobno nasekljamo in primešamo čičerki.Začinimo | P |
olivnega olja + 1 žlica kisle smetane + bazilika + | peteršilj | + sol + poper + 30 dag sira Priprava: Kvas | P |
hladno vodo šopek peteršilja; voda naj pokrije | peteršilj. | Nato se z vodo čim večkrat umijemo in pustimo | P |
tunine, pest paradižnikov češnjevcev, avokado in | peteršilj. | Čebulo sesekljamo, če je zelo huda, prelijemo | P |
kosce, enako zrežemo por. Česen stisnemo, dodamo | peteršilj | in sol ter vse skupaj nekoliko pomečkamo s prsti | P |
sesekljane šalotko (porjaveti ne sme), česen in | peteršilj. | Dodamo na debelejše lističe narezane jurčke | P |
poprom in odišavimo s sesekljanimi zelišči ( | peteršilj, | bazilika, timijan, luštrek, pehtran).Kuhamo | P |
lahko začimbe, na primer nasekljani drobnjak ali | peteršilj, | majhno čebulo ali strok česna ter nekaj soli | P |
temu nato primešamo sesekljan česen in seseklja | peteršilj. | Lepo pečeno orado ponudimo s tako prilogo. | P |
in jih na kratko popražimo v ponvi. Koper in | peteršilj | nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo | P |
vmešamo hren. Puranje prsi narežemo na trakove, | peteršilj | sesekljamo.Juho solimo in popramo. | P |
kocke korenja, trakove purana, kislo smetano in | peteršilj. | Porcija vsebuje 220 kcal, 19 g beljakovin | P |
Kose piščanca pogrejemo v juhi. | Peteršilj | nasekljamo in potresemo po juhi.Postrežemo s | P |
potrebujemo 5 zrelih, na koščke zrezanih paradižnikov, | peteršilj, | česen, kozarček školjk (včasih dobimo tudi očiščene | P |
Popečeni jajčevci Potrebujemo štiri jajčevce, | peteršilj, | česen, olje in začimbe. Neolupljene jajčevce | P |
5 poprovih zrn * sol * 2 bučki * 2 šalotki * | peteršilj | * 4 žlice kisa * 5 žlic olja * poper * sladkor | P |
olupimo in na drobno sesekljamo. Sesekljamo | peteršilj. | Zmešamo solatni preliv iz kisa, šalotke, peteršilja | P |
stebel). Bučkam v skledi dodamo maslo, jajci, | peteršilj | in meto, drobtine in naribani sir.Solimo, popramo | P |
solimo in popramo. Primešamo na drobno sesekljan | peteršilj, | nekaj listkov peteršilja (2 žlici) pa prihranimo | P |
sesekljamo. Sesekljamo tudi olupljeni česnov strok, | peteršilj, | zeleno in luštrek.V kozici segrejemo maslo | P |
ki jo izpustijo. Dodamo sesekljani česen in | peteršilj | ter premešamo.Potresemo z moko in premešamo | P |
naslednje leto dala prvi pridelek, sejemo špinačo, | peteršilj | in drobnjak, ki sta doslej rasla na gredi, presadimo | P |
lovorovi listi, nekaj zrn popra, timijan, majaron, | peteršilj, | 2 dl vina, kis, 2 dl kisle smetane. Priprava | P |
Dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje, | peteršilj, | por, zelena, koleraba, zelje, cvetača, popečena | P |
konzerviranega paradižnika, kapre, olivno olje, nasekljan | peteršilj, | sol in poper. Sestavine zmešamo z narezanimi | P |
pražimo deset minut na čebuli in dodamo sol, | peteršilj | in strok česna. 3. | P |
razkoščičimo. Solatni preliv: Zelišča (npr. | peteršilj, | baziliko, timijan, luštrek) osmukamo in drobno | P |
nadev. Jajca razžvrkljamo in spečemo cvrčo, | peteršilj | nasekljamo. Testo razvaljamo za nožev rob | P |
primešamo polovico količine sira in sesekljan | peteršilj. | Rižoto naložimo na krožnik ter okrasimo z narezanim | P |
žlička olivnega olja + 1 vejica bazilike + | peteršilj | za okras Priprava (45 minut): krompir | P |
zmešajte mleko, skuto in na drobno nasekljan | peteršilj | ter drobnjak.Olupite krompir in ga narežite | P |
četrt kilograma mešanih gob, veliko čebulo, | peteršilj, | olje, limono, suho belo vino in začimbe.Lahko | P |
dušimo deset minut, na koncu dodamo sesekljan | peteršilj, | pol žlice limoninega soka in kozarček vina. | P |
da se testenine zmehčajo. Medtem sesekljamo | peteršilj | in narežemo drobnjak.Kuhanop-1764 lat | P |
in narežemo drobnjak. Kuhani juhi primešamo | peteršilj | in drobnjak. Na mizo postavimo vročo juho in | P |
žlici limoninega soka * sveža krebuljica ali | peteršilj. | Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na četrtine | P |
zdaj že deset let prideluje biološka semena in | peteršilj | za zeliščno sol.Prepričana je, da so jo bolezni | P |
ne povre, nato dodamo strt česen in sesekljan | peteršilj, | solimo, popramo in pražimo še 5 minut. Ohladimo | P |
Dodamo 3 žlice vode in dušimo še 15 minut. | Peteršilj | na drobno sesekljamo.Oba zeljna zavitka odložimo | P |
topljenega sira (12 % maščobe) Priprava: | Peteršilj | in česen sesekljajte.Oboje vmešajte v jogurt | P |
Začinite. | Peteršilj, | čebulo in čili sesekljajte, umešajte z limonino | P |
dl kraškega terana + olivno olje + sesekljan | peteršilj | + mleti beli poper + sol | P |
želatine v prahu + sesekljan česen + sesekljan | peteršilj | + mleta rdeča sladka paprika + mleti poper | P |
predvsem pa regrat, zlasti regratovo korenino, | peteršilj | in kurkumo.Koristili bodo tudi ovseni kosmiči | P |
sosedov. Vedno zraven posadi še kakšne rože ali | peteršilj, | da ni sumljiv, ko dan za dnem telovadi po balkonu | P |
- 0,1 l mleka - sol, poper, | peteršilj, | kapljico tabasca Priprava: | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |