nova beseda iz Slovenije

peteršilj (339-438)


pustimo povsem postno. Sesekljana baziliko in      peteršilj      potresemo po juhi, ko je že v skledicah. *  P
travi 4 fileji smuča po 180 g, sok ene limone,      peteršilj,      1 kozarec belega suhega vina, 60 g masla, 2  P
žajnofa", 2 rumenjaka, 4 žlice sesekljanih zelišč (     peteršilj,      luštrek, krebuljica, kislica, boreč, pehtran  P
Prva žoga bo tržaška. Česen, oljčno olje in      peteršilj      bodo lepo prevzeli pobudo na jeziku, redkeje  P
zrezek ne bo vseboval prav nič zelenega, mogoče      peteršilj.      Naredili bomo krompirjev zrezek s korenjem  P
sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke), sol,      peteršilj;      po želji zakuha: riž, zdrobovi ali kruhovi cmočki  P
namazali z vinsko marinado (olje, belo vino,      peteršilj      in lovor, sol in poper) in dali za eno uro v  P
nekaj lovorjevih listov, prerezan koren ter      peteršilj      in krebuljico.Meso so tudi po vrhu in ob straneh  P
najhujša bolečina. Tako pomaga tudi ravno odrezan      peteršilj.      Jaščerica vleče tudi bolezni nase, če jo nosiš  P
in po želji dodajte še druge začimbe (poper,      peteršilj,      baziliko) ter na zmernem ognju mešajte dve do  P
sol in sveže mlet beli poper. Česen, meto in      peteršilj      strite v možnarju ter stresite v globljo posodico  P
uporabite bolj elementarne ojačevalce okusa: česen,      peteršilj,      poper, lovor, gobe, timijan, majaron, košček  P
se rahlo zmehčajo, dodate sol in sesekljani      peteršilj,      po okusu pa še ali grobo mleti poper ali dva  P
Buče odcedite, sir nastrgajte, nasekljajte      peteršilj      in vse stresite v posodo z maso.Dodajte ščep  P
bučke, korenček, sesekljajte sveži koriander ali      peteršilj,      čilijem najprej odstranite semena, nato jih  P
fototoksini spadajo ajda, zelena, pastinak,      peteršilj,      koper, janež, navadni rebrinec, šentjanževka  P
kilograma šampinjonov, večji por, olje, poper, sol,      peteršilj,      rumenjak in dovolj listnatega testa, da z njim  P
pol prepraženemu poru dodate šampinjone, sol,      peteršilj      in poper.Ko se temeljne sestavine ravno prav  P
200 gramov šampinjonov, 60 gramov trapista,      peteršilj,      česen, sol in poper. Krompirje olupite in date  P
odstavite z ognja, sir narežite na kockice, česen in      peteršilj      pa na drobno sesekljajte.Vse zmešajte z omako  P
najprimernejši, a kljub temu predlaga: srna, češnja,      peteršilj      in merlot izbor 2000. Pogled v vinsko klet  P
odsvetujejo rdečo peso. Pogojno lahko gojimo      peteršilj,      paradižnik, zelje, krompir in korenje.Najmanjše  P
poprovimi zrni stremo. Pomešamo slanino, čebulo,      peteršilj,      česen in poper.V kozici segrejemo olje in na  P
zimskih mesecih nimamo pri roki drugega kot      peteršilj.      Mesni lonec z zelenjavo   P
prepražimo na žlici olja, nato prepražimo še      peteršilj      in zamrznjene gobe, solimo, popramo, prilijemo  P
vode povre. Primešajte kuhan riž in sesekljan      peteršilj,      dobro prepražite in postrezite.Riž obložite  P
čebulo in česen, da oboje postekleni, nato dodamo      peteršilj      in paradižnikovo mezgo ter kozarček vode.Kuhamo  P
porumenijo. Nato dodamo še sesekljan česen, sesekljan      peteršilj,      solimo in popramo.Jajčevce narežemo na rezine  P
natresite čim več zelenjave (korenje, por, brokoli,      peteršilj,      zeleno, česen in podobno), dodajte tudi paradižnikovo  P
minute. Odstavimo z ognja in primešamo sesekljani      peteršilj,      sol in poper.Brokoli stresemo v ogreto skledo  P
minut. Na koncu primešamo parmezan in sesekljan      peteršilj.     Če je enolončnica pregosta, dolijemo nekaj vode  P
tudi regratovo korenino, pa kamilico, meto,      peteršilj      in kurkumo, orientalsko zelišče oziroma začimbo  P
si masko z mlačno vodo temeljito zmijte.      Peteršilj      Liste in stebla sveže rastline na drobno sesekljajte  P
kuhamo tri minute, nato dodamo še strt česen in      peteršilj      ter kuhamo še dve minuti.Ponudimo s kruhom,  P
Šunko narežemo na kockice.      Peteršilj      in krebuljico osmukamo s stebel in na drobno  P
poprom. Omaki primešamo drobno sesekljani      peteršilj      in koper.Beluše damo na ogret pladenj, prelijemo  P
dobro premešamo. Primešamo tudi sesekljani      peteršilj.     Z žlico olja namastimo model za narastke (prostornina  P
kockice, čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.      Peteršilj      oplaknemo in osušimo, polovico ga na drobno  P
na šibkem ognju 10 minut. Dodamo sesekljani      peteršilj,      premešamo in pražimo še 4 minute.Dodamo izluščeni  P
na šibkem ognju od 8 do 10 minut. Sesekljamo      peteršilj.     Solatne srčke očistimo in narežemo liste na široke  P
dišavnice se prilegajo k okusu graha? Meta in      peteršilj,      pa tudi pehtran ali bazilika.In katera zelenjava  P
naribano korenje, kolerabo, zeleno, naribano zelje,      peteršilj,      bučko in zalijemo z vodo.Dušimo približno   P
+ mešanica mediteranskih začimb + timijan +      peteršilj      + paradižnikova omaka po okusu + 8 dag sira  P
paradižnikovo omako in pokuhamo. Dodamo sesekljan      peteršilj.     Omako zgostimo z naribanim sirom zbrincem.  P
očistili, dodamo še strt česen in sesekljan      peteršilj.     Ko lepo zadišijo, prilijemo sladko smetano in  P
curryjem in sladkorjem. Drobno sesekljamo      peteršilj.     V ponev k zelenjavi damo meso s sojino omako  P
potrebujemo še oljčno olje, osem strokov česna,      peteršilj,      drobtine, tri decilitre suhega belega vina in  P
steninami Potrebujemo 1,5 kg školjk, čebulo, česen,      peteršilj,      4 žlice paradižnikovega koncentrata, oljčno  P
karijem in sladkorjem. Na drobno sesekljamo      peteršilj.     V ponev k zelenjavi damo meso s sojino omako  P
sir, solimo ga, popramo in dodamo sesekljan      peteršilj      in sladko smetano, nato vse skupaj dobro premešamo  P
narežemo oziroma naribamo ter dodamo sesekljan      peteršilj,      sol, poper in kis ter zmešamo. Zmrzlina z  P
stroka česna, lovorov list, 6 nageljnovih žbic,      peteršilj,      poper, kumina, sol. Priprava:   P
Za 4 osebe potrebujemo 50 dag gob, 2 čebuli,      peteršilj,      olje in začimbe ter skodelico tatarske omake  P
svinjsko meso, na drobno sesekljan česen in      peteršilj      in na drobno narezano čebulo, ki jo popražimo  P
oplaknemo in odcedimo, zmeljemo z beljakom. Por in      peteršilj      na drobno nasekljamo in primešamo čičerki.Začinimo  P
olivnega olja + 1 žlica kisle smetane + bazilika +      peteršilj      + sol + poper + 30 dag sira Priprava: Kvas  P
hladno vodo šopek peteršilja; voda naj pokrije      peteršilj.     Nato se z vodo čim večkrat umijemo in pustimo  P
tunine, pest paradižnikov češnjevcev, avokado in      peteršilj.      Čebulo sesekljamo, če je zelo huda, prelijemo  P
kosce, enako zrežemo por. Česen stisnemo, dodamo      peteršilj      in sol ter vse skupaj nekoliko pomečkamo s prsti  P
sesekljane šalotko (porjaveti ne sme), česen in      peteršilj.      Dodamo na debelejše lističe narezane jurčke  P
poprom in odišavimo s sesekljanimi zelišči (     peteršilj,      bazilika, timijan, luštrek, pehtran).Kuhamo  P
lahko začimbe, na primer nasekljani drobnjak ali      peteršilj,      majhno čebulo ali strok česna ter nekaj soli  P
temu nato primešamo sesekljan česen in seseklja      peteršilj.     Lepo pečeno orado ponudimo s tako prilogo.  P
in jih na kratko popražimo v ponvi. Koper in      peteršilj      nasekljamo, nekaj ga prihranimo, preostalo vmešamo  P
vmešamo hren. Puranje prsi narežemo na trakove,      peteršilj      sesekljamo.Juho solimo in popramo.   P
kocke korenja, trakove purana, kislo smetano in      peteršilj.      Porcija vsebuje 220 kcal, 19 g beljakovin  P
Kose piščanca pogrejemo v juhi.      Peteršilj      nasekljamo in potresemo po juhi.Postrežemo s  P
potrebujemo 5 zrelih, na koščke zrezanih paradižnikov,      peteršilj,      česen, kozarček školjk (včasih dobimo tudi očiščene  P
Popečeni jajčevci Potrebujemo štiri jajčevce,      peteršilj,      česen, olje in začimbe. Neolupljene jajčevce  P
5 poprovih zrn * sol * 2 bučki * 2 šalotki *      peteršilj      * 4 žlice kisa * 5 žlic olja * poper * sladkor  P
olupimo in na drobno sesekljamo. Sesekljamo      peteršilj.     Zmešamo solatni preliv iz kisa, šalotke, peteršilja  P
stebel). Bučkam v skledi dodamo maslo, jajci,      peteršilj      in meto, drobtine in naribani sir.Solimo, popramo  P
solimo in popramo. Primešamo na drobno sesekljan      peteršilj,      nekaj listkov peteršilja (2 žlici) pa prihranimo  P
sesekljamo. Sesekljamo tudi olupljeni česnov strok,      peteršilj,      zeleno in luštrek.V kozici segrejemo maslo   P
ki jo izpustijo. Dodamo sesekljani česen in      peteršilj      ter premešamo.Potresemo z moko in premešamo  P
naslednje leto dala prvi pridelek, sejemo špinačo,      peteršilj      in drobnjak, ki sta doslej rasla na gredi, presadimo  P
lovorovi listi, nekaj zrn popra, timijan, majaron,      peteršilj,      2 dl vina, kis, 2 dl kisle smetane. Priprava  P
Dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje,      peteršilj,      por, zelena, koleraba, zelje, cvetača, popečena  P
konzerviranega paradižnika, kapre, olivno olje, nasekljan      peteršilj,      sol in poper. Sestavine zmešamo z narezanimi  P
pražimo deset minut na čebuli in dodamo sol,      peteršilj      in strok česna. 3.   P
razkoščičimo. Solatni preliv: Zelišča (npr.      peteršilj,      baziliko, timijan, luštrek) osmukamo in drobno  P
nadev. Jajca razžvrkljamo in spečemo cvrčo,      peteršilj      nasekljamo. Testo razvaljamo za nožev rob  P
primešamo polovico količine sira in sesekljan      peteršilj.      Rižoto naložimo na krožnik ter okrasimo z narezanim  P
žlička olivnega olja + 1 vejica bazilike +      peteršilj      za okras Priprava (45 minut): krompir  P
zmešajte mleko, skuto in na drobno nasekljan      peteršilj      ter drobnjak.Olupite krompir in ga narežite  P
četrt kilograma mešanih gob, veliko čebulo,      peteršilj,      olje, limono, suho belo vino in začimbe.Lahko  P
dušimo deset minut, na koncu dodamo sesekljan      peteršilj,      pol žlice limoninega soka in kozarček vina.  P
da se testenine zmehčajo. Medtem sesekljamo      peteršilj      in narežemo drobnjak.Kuhanop-1764  lat  P
in narežemo drobnjak. Kuhani juhi primešamo      peteršilj      in drobnjak. Na mizo postavimo vročo juho in  P
žlici limoninega soka * sveža krebuljica ali      peteršilj.      Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na četrtine  P
zdaj že deset let prideluje biološka semena in      peteršilj      za zeliščno sol.Prepričana je, da so jo bolezni  P
ne povre, nato dodamo strt česen in sesekljan      peteršilj,      solimo, popramo in pražimo še 5 minut. Ohladimo  P
Dodamo 3 žlice vode in dušimo še 15 minut.      Peteršilj      na drobno sesekljamo.Oba zeljna zavitka odložimo  P
topljenega sira (12 % maščobe) Priprava:      Peteršilj      in česen sesekljajte.Oboje vmešajte v jogurt  P
Začinite.      Peteršilj,      čebulo in čili sesekljajte, umešajte z limonino  P
dl kraškega terana + olivno olje + sesekljan      peteršilj      + mleti beli poper + sol   P
želatine v prahu + sesekljan česen + sesekljan      peteršilj      + mleta rdeča sladka paprika + mleti poper   P
predvsem pa regrat, zlasti regratovo korenino,      peteršilj      in kurkumo.Koristili bodo tudi ovseni kosmiči  P
sosedov. Vedno zraven posadi še kakšne rože ali      peteršilj,      da ni sumljiv, ko dan za dnem telovadi po balkonu  P
- 0,1 l mleka - sol, poper,      peteršilj,      kapljico tabasca Priprava:   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 39 139 239 339



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA