nova beseda iz Slovenije

škrob (132)


vedno destiliral vosek, olje, slonovo kost,      škrob      in meso skupaj s kalciniranim železovim sulfatom  C
izdeluje še umetne smole, dekstrine in lepila ter      škrob      in škrobne modifikate za tekstilno, papirno  D
16. breza, 17. Aké, 18. tlak, 19. sto, 22.      škrob,      24. gnom, 25. ostroga, 27. nota, 28. prvina  D
ne moremo hitro prebaviti. Ta zrnca vsebujejo      škrob      in so intaktna, ker se s kuhanjem niso razpočila  D
zajtrk, tako dobro počutite. Ali pa surov koruzni      škrob,      ki ga dajejo otrokom, ki imajo bolezen, ki jim  D
spanjem, ko ne jedo sladkorja, izvlekli živalski      škrob,      glikogen iz jeter.Sladkor v telesu jim namreč  D
potem pa dobijo krče in lahko umrejo. To je      škrob,      ki ga dobijo iz koruze s hladnim postopkom,  D
Rešitev prejšnje križanke Vodoravno: 1. Oneal, 6.      škrob,      11. silvestrovo, 13. Livia, 14. trenaža, 16  D
bakreno pločevino, nedrčke, polimere, sadje,      škrob,      kruh, pecivo in sladice ter les. Vodilni predstav  D
čokobananami. Pri njih se skuhana masa vliva v v      škrob      oblikovane modele in se tam suši 24 ur.Pri sadnih  D
in koruze, kot sta sojin lecitin in koruzni      škrob,      prihajajo gensko spremenjeni organizmi,« pravi  D
Marsikdo misli, da vsebujejo špageti samo      škrob,      se pravi ogljikove hidrate.Ti so v surovih špagetih  D
kvote, denimo za mleko, sladkor in krompirjev      škrob,      dejansko omejitev proizvodnje, ko ne sme biti  D
izhodišču zapisala 124.006 ha. Za krompirjev      škrob      je Slovenija zahtevala 2800 ton letno, vendar  D
beljakovinske poljščine, metuljnice, krompirjev      škrob,      goveje in ovčje meso, za riž, medtem ko bi druge  D
Reuters      Škrob      povezan z rakom trebušne slinavke Prehrana  D
in koze, mleko in mlečne izdelke, krompirjev      škrob,      zelenjavo, riž in krmila.Da bi olajšali izplačevanje  D
Zavremo vodo, solimo. Koruzni      škrob      zmešamo v treh žlicah hladne vode in dodamo  D
je bil naslov tete Ančke, bel prah pa je bil      škrob      za srajce, da bo bolj šik, ki ga bojo metali  D
15. Šterk, 16. šot, 17. PTA, 18. otre, 19.      škrob,      21. en, 22. značajnež, 25. O(ton) Ž(upančič  D
kakovostnejša in da ne redi. Poleg tega sladkor in      škrob      večinoma nadomeščajo s proteini ali sintetičnimi  D
namesto preizkušenega zdravila prejema običajen      škrob      v povsem enako oblikovani tableti, a brez farmakološkega  D
Rešitev prejšnje križanke Vodoravno: 1.      škrob,      6. San, 9. striga, 10. trilo, 13. rampa, 14  D
slovenske znanosti o hrani Dražigost Pokorn.      Škrob      stročnic je razmeroma počasi prebavljiv (ima  D
zapletenem postopku, kjer encimi razgrajujejo      škrob      v sladkorje, beljakovine v aminokisline in lipide  D
arest, 60. Iona, 61. argonavt, 63. Ta, 64.      škrob,      65. rvač, 66. llano, 68. Ž(aro) T(ušar), 69  D
hrani z moko in otrobi, 14. encim, ki razkraja      škrob      v sladkor, 16. upoštevanje, 17. mesto v Transilvaniji  D
vsebujejo gluten, označeno, da vsebujejo pšenični      škrob.     A ker proizvajalci po besedah Kojčeve ne vedo  D
Kojčeve ne vedo, ali izdelek vsebuje glutenski      škrob      ali ne, pogosto napišejo, da lahko vsebuje sledove  D
deklaraciji sploh ni bilo označeno, da vsebuje      škrob.     Bolniki s celiakijo sicer lahko zaužijejo največ  D
Rešitev prejšnje križanke Vodoravno: 1.      škrob,      6. Als, 9. stroka, 10. viola, 13. koala, 14  D
šele med kratko peko. Sestavine okrasja so:      škrob,      največkrat krompirjev, želatina in živilska  D
temelji na vrsti ugodnih varnostnih analiz EFSA.      Škrob      gensko spremenjenega krompirja bodo uporabljali  D
amilopektina in 20 odstotkov amiloze, imel le      škrob      z maksimalnim deležem amilopektina, je bilo  D
molekula je shematizirana na sliki?' z odgovori 'A      škrob,      B beljakovina, C glukoza, D nukleinska kislina  D
insulin, sladki krompir (Ipomoea batatas) pa kot      škrob.      Želeti je, da bi pisci govorili o temah, ki  D
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo      škrob)     , so bile še zlasti pri pšenici, odkupljeni na  D
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo      škrob.     Do takšnega znižanja kakovosti lendavske pšenice  D
ledu. Nekateri jedo celo ilovico, zemljo ali      škrob.     Tak je odziv njihovega organizma, kadar jim primanjku  D
neprimerljive zakonodaje), denimo za krompirjev      škrob,      konopljo, posušeno krmo. Marjeta Šoštarič  D
česar del mišice preneha delovati in odmre.      škrob      Bel ogljikov hidrat brez duha in okusa.Veliko  F
in ta lep verz zalepili s čim? Kar s škrobom,      škrob      pa sladkor, s tem okrašujemo.A torej je to tudi  G
skrajšajo proizvodni čas. V moki encimi razgradijo      škrob      in kruha ni potrebno več prvič vzhajati.Povečajo  G
gorijo, to je lahko antimonov sulfid, žveplo,      škrob,      guma, vse to so uporabljali v preteklosti, drugi  G
da postanejo lepljivi. Nato doda še rižev      škrob.     Ta se ne raztopi, temveč se oprime mandljev in  G
sladkor ne karamelizira. V majhni posodi zmešate      škrob      in vodo ter zmes dolijete k jabolčni mešanici  P
pripravite muhalebi. V kozico stresete koruzni      škrob      in počasi dolivate hladno mleko.Ves čas mešate  P
špagete, moramo kuhati v loncu z veliko vode, ker      škrob      v vreli tekočini za dvakrat nabrekne.Vode mora  P
generičnih zdravilih podporna substanca tudi      škrob,      pridobljen iz koruze, krompirja ali riža.Prav  P
pridobljen iz koruze, krompirja ali riža. Prav      škrob      pa je za nekatere bolnike, denimo tiste s celiakijo  P
organske snovi ali primarni metaboliti, kot so      škrob,      sladkor, olja in maščobne kisline; rastline  P
grenčine in alkaloide. Med polisaharide sodijo      škrob,      lihenin, celuloza, rastlinske sluzi, gumiji  P
čeprav smo prepričani, da je tam sploh ni: -      Škrob      iz gensko modificirane koruze najdemo v nekaterih  P
porabljajo pri proizvodnji piva. - Koruzno olje in      škrob      uporabljajo v proizvodnji industrijske majoneze  P
sestavinami hrane za dojenčke je tudi koruzni      škrob.      - Pudingi, sladoledi in želatine vsebujejo koruzne  P
različnih krem ter juh iz vrečke. - Koruzni      škrob      dodajajo pri pripravi kvasa, torej tudi kruha  P
biotin, nikotinamid, folno kislino, sorbitol,      škrob,      aromo, kalcijev karbonat, aspartam in magnezijev  P
Riž -      Škrob      iz riža se lažje prebavlja kot škrob iz testenin  P
Riž - Škrob iz riža se lažje prebavlja kot      škrob      iz testenin ali krompirja, obenem pa smo po  P
glikemični indeks. To pomeni, da se ta enostavni      škrob      počasi razgrajuje v glukozo, zaradi česar je  P
amilaza, ki ga izločamo s slino in razgrajuje      škrob.      V želodcu vladajo hudo kisle razmere - pH med  P
od spodaj naštetih sestavin: - Modificiran      škrob      je lahko pripravljen iz koruze, tapioke ali  P
dobrih zgoščevalnih lastnosti, to prav pšenični      škrob.     Če je na izdelku zgolj deklaracija "škrob", preverite  P
škrob. Če je na izdelku zgolj deklaracija "     škrob"     , preverite njegov izvor. - Številni izdelki  P
saj kvas razraščajo na gojiščih, ki vsebujejo      škrob      (tudi pšenični) in slad (lahko ječmenov).V procesu  P
sušilno sredstvo običajno uporabljajo krompirjev      škrob,      lahko pa tudi kak drug škrob.Od te stopnje je  P
uporabljajo krompirjev škrob, lahko pa tudi kak drug      škrob.     Od te stopnje je odvisno, ali bo kvas, ki se  P
izdelkih, ki jim velikokrat dodajajo pšenični      škrob      (izdelkom z dodanim pšeničnim škrobom se izogibajte  P
Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni      škrob      pa fermentira.To povzroči slabo prebavo, napihnjenos  P
primer Marks & Spencer, ki je uvedel koruzni      škrob      v škatle za sendviče.Tesco namerava proti koncu  P
jedli, ga moramo termično obdelati, s čimer      škrob      iz krompirja dobi visok glikemični indeks.Ljudje  P
Oligofruktoze najdemo v čebuli, česnu, pšenici, bananah,      škrob      v krompirju in koruzi, pektin v sadju in zelenjavi  P
povzročajo vetrove zato, ker sta sladkor in      škrob      lahko razgradljiva.Polovica ljudi je obdarjena  P
jemo številne jedi, ki vsebujejo neprebavljivi      škrob,      kot so kuhan ali hladen krompir, stročnice in  P
človeškega organizma, da razgrajuje hrano, ki vsebuje      škrob,      bi utegnila razložiti evolucijo in ohranitev  P
krompir, špageti ali riž, ki vsebujejo topni      škrob,      glukozo, disaharide (sukroza in maltoza) ter  P
sodijo izdelki iz bele moke, krompir, beli riž,      škrob,      sladkani gazirani napitki, pivo, alkohol ...Na  P
meso, ki ga sestavljajo proteini in maščoba,      škrob      (leča, grah, fižol) in vse drugo.Pomembno je  P
do tri plodove. Glavna sestavina kostanja je      škrob,      ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov  P
seme uskladiščeno za začetno rast, spreminjajo.      Škrob      se spreminja v enostavne, lahko razgradljive  P
beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov (     škrob)     , ki čakajo na primerne razmere za začetek rasti  P
revije Rina: prvi dan beljakovine, drugi dan      škrob,      tretji dan ogljikovi hidrati, četrti dan vitamini  P
gensko ustrezno spremenil in ti po novem koruzni      škrob      spreminjajo v plastiko.Od novembra lani s pomočjo  P
gojijo bakterije E.coli, ki spreminjajo koruzni      škrob      v kompleksno molekulo, znano kot PDO.Z nekim  P
oizvajalcem kopalne mode, preprog in blazin. Koruzni      škrob      namreč vsako leto nadomešča 38 milijonov litrov  P
rumenjak, malo škroba maizena, to je koruzni      škrob,      začinim z muškatnim oreščkom in soljo ter oblikujem  P
proces pretvarjanja škroba v grozdni sladkor.      Škrob      je nekakšen zaklad, ki ga je rastlina nakopičila  P
letu in pospravila v skladišča. Encimi spomladi      škrob      »razrežejo« v molekule grozdnega sladkorja,  P
glukoze. Ste že kdaj pri kuhi mešali moko (     škrob)      v vodi?Verjetno veste, da moka nekaj časa v  P
Blago želatinasto? To je kolagen, ne moka ali      škrob.     Ti fantje ne morejo predolgo ponočevati.  P
ohladi, a če sneg damo v ohlajeno kremo, se      škrob      ne veže in kremšnita ni dobra.To je največja  P
kjer živijo. Prebiotiki so rastlinska vlakna,      škrob,      oligosaharidi. Domnevno koristnim bakterijam  P
bele moke, ki ima zelo visok glikemični indeks.      Škrob      se v belem kruhu v prebavilih zelo hitro predela  P
Sok iz limone ožmemo. Jedilni      škrob      zmešamo s 50 ml grozdnega soka.Preostali sok  P
sladkorjem, medom in limoninim sokom. Vmešamo      škrob      in kuhljamo tri minute.Dodamo 100 g sadja, zavremo  P
in preostalim mlekom. Na to presejemo jedilni      škrob,      premešamo z metlico za sneg in gladko zmešamo  P
maraskino, sladkor v prahu, cimet in jedilni      škrob.      Priprava : Rumenjake in polovico sladkorja  P
Priprava : Za testo gladko zmešamo moko, jedilni      škrob      in suhi kvas s približno 130 ml vode, ščepcem  P
vina, sol, poper, koprc, olivno olje in jedilni      škrob.      Priprava : Dagnje operemo in odstranimo vso  P
odstavimo. Zmešamo in presejemo moko in jedilni      škrob      ter mešanico naenkrat stresemo v vrelo tekočino  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA