nova beseda iz Slovenije
temelji na vrsti ugodnih varnostnih analiz EFSA. | Škrob | gensko spremenjenega krompirja bodo uporabljali | D |
amilopektina in 20 odstotkov amiloze, imel le | škrob | z maksimalnim deležem amilopektina, je bilo | D |
molekula je shematizirana na sliki?' z odgovori 'A | škrob, | B beljakovina, C glukoza, D nukleinska kislina | D |
insulin, sladki krompir (Ipomoea batatas) pa kot | škrob. | Želeti je, da bi pisci govorili o temah, ki | D |
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo | škrob) | , so bile še zlasti pri pšenici, odkupljeni na | D |
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo | škrob. | Do takšnega znižanja kakovosti lendavske pšenice | D |
ledu. Nekateri jedo celo ilovico, zemljo ali | škrob. | Tak je odziv njihovega organizma, kadar jim primanjku | D |
neprimerljive zakonodaje), denimo za krompirjev | škrob, | konopljo, posušeno krmo. Marjeta Šoštarič | D |
česar del mišice preneha delovati in odmre. | škrob | Bel ogljikov hidrat brez duha in okusa.Veliko | F |
in ta lep verz zalepili s čim? Kar s škrobom, | škrob | pa sladkor, s tem okrašujemo.A torej je to tudi | G |
skrajšajo proizvodni čas. V moki encimi razgradijo | škrob | in kruha ni potrebno več prvič vzhajati.Povečajo | G |
gorijo, to je lahko antimonov sulfid, žveplo, | škrob, | guma, vse to so uporabljali v preteklosti, drugi | G |
da postanejo lepljivi. Nato doda še rižev | škrob. | Ta se ne raztopi, temveč se oprime mandljev in | G |
sladkor ne karamelizira. V majhni posodi zmešate | škrob | in vodo ter zmes dolijete k jabolčni mešanici | P |
pripravite muhalebi. V kozico stresete koruzni | škrob | in počasi dolivate hladno mleko.Ves čas mešate | P |
špagete, moramo kuhati v loncu z veliko vode, ker | škrob | v vreli tekočini za dvakrat nabrekne.Vode mora | P |
generičnih zdravilih podporna substanca tudi | škrob, | pridobljen iz koruze, krompirja ali riža.Prav | P |
pridobljen iz koruze, krompirja ali riža. Prav | škrob | pa je za nekatere bolnike, denimo tiste s celiakijo | P |
organske snovi ali primarni metaboliti, kot so | škrob, | sladkor, olja in maščobne kisline; rastline | P |
grenčine in alkaloide. Med polisaharide sodijo | škrob, | lihenin, celuloza, rastlinske sluzi, gumiji | P |
čeprav smo prepričani, da je tam sploh ni: - | Škrob | iz gensko modificirane koruze najdemo v nekaterih | P |
porabljajo pri proizvodnji piva. - Koruzno olje in | škrob | uporabljajo v proizvodnji industrijske majoneze | P |
sestavinami hrane za dojenčke je tudi koruzni | škrob. | - Pudingi, sladoledi in želatine vsebujejo koruzne | P |
različnih krem ter juh iz vrečke. - Koruzni | škrob | dodajajo pri pripravi kvasa, torej tudi kruha | P |
biotin, nikotinamid, folno kislino, sorbitol, | škrob, | aromo, kalcijev karbonat, aspartam in magnezijev | P |
Riž - | Škrob | iz riža se lažje prebavlja kot škrob iz testenin | P |
Riž - Škrob iz riža se lažje prebavlja kot | škrob | iz testenin ali krompirja, obenem pa smo po | P |
glikemični indeks. To pomeni, da se ta enostavni | škrob | počasi razgrajuje v glukozo, zaradi česar je | P |
amilaza, ki ga izločamo s slino in razgrajuje | škrob. | V želodcu vladajo hudo kisle razmere - pH med | P |
od spodaj naštetih sestavin: - Modificiran | škrob | je lahko pripravljen iz koruze, tapioke ali | P |
dobrih zgoščevalnih lastnosti, to prav pšenični | škrob. | Če je na izdelku zgolj deklaracija "škrob", preverite | P |
škrob. Če je na izdelku zgolj deklaracija " | škrob" | , preverite njegov izvor. - Številni izdelki | P |
saj kvas razraščajo na gojiščih, ki vsebujejo | škrob | (tudi pšenični) in slad (lahko ječmenov).V procesu | P |
sušilno sredstvo običajno uporabljajo krompirjev | škrob, | lahko pa tudi kak drug škrob.Od te stopnje je | P |
uporabljajo krompirjev škrob, lahko pa tudi kak drug | škrob. | Od te stopnje je odvisno, ali bo kvas, ki se | P |
izdelkih, ki jim velikokrat dodajajo pšenični | škrob | (izdelkom z dodanim pšeničnim škrobom se izogibajte | P |
Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni | škrob | pa fermentira.To povzroči slabo prebavo, napihnjenos | P |
primer Marks & Spencer, ki je uvedel koruzni | škrob | v škatle za sendviče.Tesco namerava proti koncu | P |
jedli, ga moramo termično obdelati, s čimer | škrob | iz krompirja dobi visok glikemični indeks.Ljudje | P |
Oligofruktoze najdemo v čebuli, česnu, pšenici, bananah, | škrob | v krompirju in koruzi, pektin v sadju in zelenjavi | P |
povzročajo vetrove zato, ker sta sladkor in | škrob | lahko razgradljiva.Polovica ljudi je obdarjena | P |
jemo številne jedi, ki vsebujejo neprebavljivi | škrob, | kot so kuhan ali hladen krompir, stročnice in | P |
človeškega organizma, da razgrajuje hrano, ki vsebuje | škrob, | bi utegnila razložiti evolucijo in ohranitev | P |
krompir, špageti ali riž, ki vsebujejo topni | škrob, | glukozo, disaharide (sukroza in maltoza) ter | P |
sodijo izdelki iz bele moke, krompir, beli riž, | škrob, | sladkani gazirani napitki, pivo, alkohol ...Na | P |
meso, ki ga sestavljajo proteini in maščoba, | škrob | (leča, grah, fižol) in vse drugo.Pomembno je | P |
do tri plodove. Glavna sestavina kostanja je | škrob, | ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov | P |
seme uskladiščeno za začetno rast, spreminjajo. | Škrob | se spreminja v enostavne, lahko razgradljive | P |
beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov ( | škrob) | , ki čakajo na primerne razmere za začetek rasti | P |
revije Rina: prvi dan beljakovine, drugi dan | škrob, | tretji dan ogljikovi hidrati, četrti dan vitamini | P |
gensko ustrezno spremenil in ti po novem koruzni | škrob | spreminjajo v plastiko.Od novembra lani s pomočjo | P |
gojijo bakterije E.coli, ki spreminjajo koruzni | škrob | v kompleksno molekulo, znano kot PDO.Z nekim | P |
oizvajalcem kopalne mode, preprog in blazin. Koruzni | škrob | namreč vsako leto nadomešča 38 milijonov litrov | P |
rumenjak, malo škroba maizena, to je koruzni | škrob, | začinim z muškatnim oreščkom in soljo ter oblikujem | P |
proces pretvarjanja škroba v grozdni sladkor. | Škrob | je nekakšen zaklad, ki ga je rastlina nakopičila | P |
letu in pospravila v skladišča. Encimi spomladi | škrob | »razrežejo« v molekule grozdnega sladkorja, | P |
glukoze. Ste že kdaj pri kuhi mešali moko ( | škrob) | v vodi?Verjetno veste, da moka nekaj časa v | P |
Blago želatinasto? To je kolagen, ne moka ali | škrob. | Ti fantje ne morejo predolgo ponočevati. | P |
ohladi, a če sneg damo v ohlajeno kremo, se | škrob | ne veže in kremšnita ni dobra.To je največja | P |
kjer živijo. Prebiotiki so rastlinska vlakna, | škrob, | oligosaharidi. Domnevno koristnim bakterijam | P |
bele moke, ki ima zelo visok glikemični indeks. | Škrob | se v belem kruhu v prebavilih zelo hitro predela | P |
Sok iz limone ožmemo. Jedilni | škrob | zmešamo s 50 ml grozdnega soka.Preostali sok | P |
sladkorjem, medom in limoninim sokom. Vmešamo | škrob | in kuhljamo tri minute.Dodamo 100 g sadja, zavremo | P |
in preostalim mlekom. Na to presejemo jedilni | škrob, | premešamo z metlico za sneg in gladko zmešamo | P |
maraskino, sladkor v prahu, cimet in jedilni | škrob. | Priprava : Rumenjake in polovico sladkorja | P |
Priprava : Za testo gladko zmešamo moko, jedilni | škrob | in suhi kvas s približno 130 ml vode, ščepcem | P |
vina, sol, poper, koprc, olivno olje in jedilni | škrob. | Priprava : Dagnje operemo in odstranimo vso | P |
odstavimo. Zmešamo in presejemo moko in jedilni | škrob | ter mešanico naenkrat stresemo v vrelo tekočino | P |
opustimo nezdrave rafinirane enostavne sladkorje in | škrob, | delikatese in sladko slana predelana živila | P |
ali džema. Priprava: Zmešamo lešnike, moko, | škrob, | pecilni prašek in sladkor.Postrgamo stržen vanilje | P |
obroke sestavljata kuhana ali sveža zelenjava ter | škrob. | »Vegetarijanska prehrana je čistejša, in če je | P |
jajca in mleko. Moko, zmlete mandlje, jedilni | škrob, | ščep soli in pecilni prašek zmešamo ter vmešamo | P |
Izogibati se je treba kavi in jedem, ki vsebujejo | škrob. | Priporočljiva nega | P |
maslo, majaron, 2 dcl jabolčnega soka, jedilni | škrob | in 0,5 dcl sladke smetane. Priprava: Svinjsko | P |
malo zdušimo. V skodelici razmešamo jedilni | škrob | z malo hladne vode in zgostimo omako. Posebej | P |
poper, 0,75 l zelenjavne osnove, česen, jedilni | škrob | in timijan. Priprava: Korenje olupimo in narežem | P |
mleka namesto presne rastlinske hrane. Žitni | škrob, | zlasti v obliki belega kruha, peciva in drugih | P |
so krajši čas, zanje gre večinoma krompirjev | škrob, | kar zmanjšuje obdelovalne površine za pridelavo | P |
sladkorje in kompleksnejše organske molekule, v | škrob, | sladkor, celulozo in hemicelulozo.Nekatere od | P |
ki bodo podobni plastičnim materialom, itd. | Škrob | je ogljikov hidrat, pridobljen iz rastlin in | P |
mešanico suhih snovi (moka, pecilni prašek, | škrob, | kakav).Namesto sita bo dobro tudi gosto cedilo | P |
hranljiva. Kar dobrih sedem desetin ajdove kaše je | škrob, | v moki ga je še več.Primerna je za sladkorne | P |
razkoščičene marelice zrežemo na drobne koščke. | Škrob | zmešamo z dvema žlicama soka.Preostali sok zmešamo | P |
Tekočino vnovič zavremo, z metlico vmešamo | škrob | in pustimo, da vre približno minuto.Medtem naložimo | P |
koruzo, iz katere pridobivamo na primer moko, | škrob | in zdrob za polento, ter sladko oziroma zelenjavno | P |
zadnji sladkor, ki je v zrnih, hitreje pretvori v | škrob | kot pri zelenjavni, zrna pa zato postanejo trša | P |
prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v | škrob | nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja | P |
obrokov. Za otrokov razvoj so pomembni tudi | škrob | in ogljikovi hidrati, kar pomeni, da z jedilnika | P |
rumenjake. Posebej pomešamo moko in jedilni | škrob. | Presejemo na sneg in rahlo premešamo. | P |
razmešamo 4 žlice mleka, prašek za puding, jedilni | škrob | in 1 žlico sladkorja.Preostalo mleko pristavimo | P |
pravi mag. Blanka Vombergar. Modificirani | škrob, | želirna sredstva in sredstva za vzhajanje | P |
zgostitev, želirna sredstva, utrjevalci, modificiran | škrob, | stabilizatorji in drugo s številkami od 400 | P |
zgostitev, kislina, ojačevalnik arome, modificirani | škrob | (pri tem E ni treba navesti), sredstvo proti | P |
zervirano hrano in v menzi. 4. MAŠČOBE, SLADKOR IN | ŠKROB | SO DOVOLJENI Do sitega se lahko najeste kuhane | P |
skledi pomešamo moko, mlete mandlje, jedilni | škrob | in pecilni prašek.Zmes dodamo rumenjakom in | P |
tekočine in v njej gladko razmešamo jedilni | škrob. | Preostali sok in sladkor pristavimo v kozici | P |
prilivamo vročo juho. Tako oddajo riževa zrnca | škrob, | enakomerno se skuhajo in se ne zlepijo, jed | P |
pristavimo. Ko mleko zavre, dodamo razmešan | škrob | z rumenjakoma.Gladko zmešamo in med mešanjem | P |
kreme: jajčni rumenjak in moko (ali jedilni | škrob) | zamešamo v en deciliter hladnega mleka.Mešamo | P |
jo na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Jedilni | škrob | gladko razmešamo z 2 žlicama vode.Dodamo ga | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |