nova beseda iz Slovenije

škrob (33-132)


temelji na vrsti ugodnih varnostnih analiz EFSA.      Škrob      gensko spremenjenega krompirja bodo uporabljali  D
amilopektina in 20 odstotkov amiloze, imel le      škrob      z maksimalnim deležem amilopektina, je bilo  D
molekula je shematizirana na sliki?' z odgovori 'A      škrob,      B beljakovina, C glukoza, D nukleinska kislina  D
insulin, sladki krompir (Ipomoea batatas) pa kot      škrob.      Želeti je, da bi pisci govorili o temah, ki  D
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo      škrob)     , so bile še zlasti pri pšenici, odkupljeni na  D
aktivnosti amilolitičnih encimov, ki razgrajujejo      škrob.     Do takšnega znižanja kakovosti lendavske pšenice  D
ledu. Nekateri jedo celo ilovico, zemljo ali      škrob.     Tak je odziv njihovega organizma, kadar jim primanjku  D
neprimerljive zakonodaje), denimo za krompirjev      škrob,      konopljo, posušeno krmo. Marjeta Šoštarič  D
česar del mišice preneha delovati in odmre.      škrob      Bel ogljikov hidrat brez duha in okusa.Veliko  F
in ta lep verz zalepili s čim? Kar s škrobom,      škrob      pa sladkor, s tem okrašujemo.A torej je to tudi  G
skrajšajo proizvodni čas. V moki encimi razgradijo      škrob      in kruha ni potrebno več prvič vzhajati.Povečajo  G
gorijo, to je lahko antimonov sulfid, žveplo,      škrob,      guma, vse to so uporabljali v preteklosti, drugi  G
da postanejo lepljivi. Nato doda še rižev      škrob.     Ta se ne raztopi, temveč se oprime mandljev in  G
sladkor ne karamelizira. V majhni posodi zmešate      škrob      in vodo ter zmes dolijete k jabolčni mešanici  P
pripravite muhalebi. V kozico stresete koruzni      škrob      in počasi dolivate hladno mleko.Ves čas mešate  P
špagete, moramo kuhati v loncu z veliko vode, ker      škrob      v vreli tekočini za dvakrat nabrekne.Vode mora  P
generičnih zdravilih podporna substanca tudi      škrob,      pridobljen iz koruze, krompirja ali riža.Prav  P
pridobljen iz koruze, krompirja ali riža. Prav      škrob      pa je za nekatere bolnike, denimo tiste s celiakijo  P
organske snovi ali primarni metaboliti, kot so      škrob,      sladkor, olja in maščobne kisline; rastline  P
grenčine in alkaloide. Med polisaharide sodijo      škrob,      lihenin, celuloza, rastlinske sluzi, gumiji  P
čeprav smo prepričani, da je tam sploh ni: -      Škrob      iz gensko modificirane koruze najdemo v nekaterih  P
porabljajo pri proizvodnji piva. - Koruzno olje in      škrob      uporabljajo v proizvodnji industrijske majoneze  P
sestavinami hrane za dojenčke je tudi koruzni      škrob.      - Pudingi, sladoledi in želatine vsebujejo koruzne  P
različnih krem ter juh iz vrečke. - Koruzni      škrob      dodajajo pri pripravi kvasa, torej tudi kruha  P
biotin, nikotinamid, folno kislino, sorbitol,      škrob,      aromo, kalcijev karbonat, aspartam in magnezijev  P
Riž -      Škrob      iz riža se lažje prebavlja kot škrob iz testenin  P
Riž - Škrob iz riža se lažje prebavlja kot      škrob      iz testenin ali krompirja, obenem pa smo po  P
glikemični indeks. To pomeni, da se ta enostavni      škrob      počasi razgrajuje v glukozo, zaradi česar je  P
amilaza, ki ga izločamo s slino in razgrajuje      škrob.      V želodcu vladajo hudo kisle razmere - pH med  P
od spodaj naštetih sestavin: - Modificiran      škrob      je lahko pripravljen iz koruze, tapioke ali  P
dobrih zgoščevalnih lastnosti, to prav pšenični      škrob.     Če je na izdelku zgolj deklaracija "škrob", preverite  P
škrob. Če je na izdelku zgolj deklaracija "     škrob"     , preverite njegov izvor. - Številni izdelki  P
saj kvas razraščajo na gojiščih, ki vsebujejo      škrob      (tudi pšenični) in slad (lahko ječmenov).V procesu  P
sušilno sredstvo običajno uporabljajo krompirjev      škrob,      lahko pa tudi kak drug škrob.Od te stopnje je  P
uporabljajo krompirjev škrob, lahko pa tudi kak drug      škrob.     Od te stopnje je odvisno, ali bo kvas, ki se  P
izdelkih, ki jim velikokrat dodajajo pšenični      škrob      (izdelkom z dodanim pšeničnim škrobom se izogibajte  P
Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni      škrob      pa fermentira.To povzroči slabo prebavo, napihnjenos  P
primer Marks & Spencer, ki je uvedel koruzni      škrob      v škatle za sendviče.Tesco namerava proti koncu  P
jedli, ga moramo termično obdelati, s čimer      škrob      iz krompirja dobi visok glikemični indeks.Ljudje  P
Oligofruktoze najdemo v čebuli, česnu, pšenici, bananah,      škrob      v krompirju in koruzi, pektin v sadju in zelenjavi  P
povzročajo vetrove zato, ker sta sladkor in      škrob      lahko razgradljiva.Polovica ljudi je obdarjena  P
jemo številne jedi, ki vsebujejo neprebavljivi      škrob,      kot so kuhan ali hladen krompir, stročnice in  P
človeškega organizma, da razgrajuje hrano, ki vsebuje      škrob,      bi utegnila razložiti evolucijo in ohranitev  P
krompir, špageti ali riž, ki vsebujejo topni      škrob,      glukozo, disaharide (sukroza in maltoza) ter  P
sodijo izdelki iz bele moke, krompir, beli riž,      škrob,      sladkani gazirani napitki, pivo, alkohol ...Na  P
meso, ki ga sestavljajo proteini in maščoba,      škrob      (leča, grah, fižol) in vse drugo.Pomembno je  P
do tri plodove. Glavna sestavina kostanja je      škrob,      ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov  P
seme uskladiščeno za začetno rast, spreminjajo.      Škrob      se spreminja v enostavne, lahko razgradljive  P
beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov (     škrob)     , ki čakajo na primerne razmere za začetek rasti  P
revije Rina: prvi dan beljakovine, drugi dan      škrob,      tretji dan ogljikovi hidrati, četrti dan vitamini  P
gensko ustrezno spremenil in ti po novem koruzni      škrob      spreminjajo v plastiko.Od novembra lani s pomočjo  P
gojijo bakterije E.coli, ki spreminjajo koruzni      škrob      v kompleksno molekulo, znano kot PDO.Z nekim  P
oizvajalcem kopalne mode, preprog in blazin. Koruzni      škrob      namreč vsako leto nadomešča 38 milijonov litrov  P
rumenjak, malo škroba maizena, to je koruzni      škrob,      začinim z muškatnim oreščkom in soljo ter oblikujem  P
proces pretvarjanja škroba v grozdni sladkor.      Škrob      je nekakšen zaklad, ki ga je rastlina nakopičila  P
letu in pospravila v skladišča. Encimi spomladi      škrob      »razrežejo« v molekule grozdnega sladkorja,  P
glukoze. Ste že kdaj pri kuhi mešali moko (     škrob)      v vodi?Verjetno veste, da moka nekaj časa v  P
Blago želatinasto? To je kolagen, ne moka ali      škrob.     Ti fantje ne morejo predolgo ponočevati.  P
ohladi, a če sneg damo v ohlajeno kremo, se      škrob      ne veže in kremšnita ni dobra.To je največja  P
kjer živijo. Prebiotiki so rastlinska vlakna,      škrob,      oligosaharidi. Domnevno koristnim bakterijam  P
bele moke, ki ima zelo visok glikemični indeks.      Škrob      se v belem kruhu v prebavilih zelo hitro predela  P
Sok iz limone ožmemo. Jedilni      škrob      zmešamo s 50 ml grozdnega soka.Preostali sok  P
sladkorjem, medom in limoninim sokom. Vmešamo      škrob      in kuhljamo tri minute.Dodamo 100 g sadja, zavremo  P
in preostalim mlekom. Na to presejemo jedilni      škrob,      premešamo z metlico za sneg in gladko zmešamo  P
maraskino, sladkor v prahu, cimet in jedilni      škrob.      Priprava : Rumenjake in polovico sladkorja  P
Priprava : Za testo gladko zmešamo moko, jedilni      škrob      in suhi kvas s približno 130 ml vode, ščepcem  P
vina, sol, poper, koprc, olivno olje in jedilni      škrob.      Priprava : Dagnje operemo in odstranimo vso  P
odstavimo. Zmešamo in presejemo moko in jedilni      škrob      ter mešanico naenkrat stresemo v vrelo tekočino  P
opustimo nezdrave rafinirane enostavne sladkorje in      škrob,      delikatese in sladko slana predelana živila  P
ali džema. Priprava: Zmešamo lešnike, moko,      škrob,      pecilni prašek in sladkor.Postrgamo stržen vanilje  P
obroke sestavljata kuhana ali sveža zelenjava ter      škrob.     »Vegetarijanska prehrana je čistejša, in če je  P
jajca in mleko. Moko, zmlete mandlje, jedilni      škrob,      ščep soli in pecilni prašek zmešamo ter vmešamo  P
Izogibati se je treba kavi in jedem, ki vsebujejo      škrob.      Priporočljiva nega   P
maslo, majaron, 2 dcl jabolčnega soka, jedilni      škrob      in 0,5 dcl sladke smetane. Priprava: Svinjsko  P
malo zdušimo. V skodelici razmešamo jedilni      škrob      z malo hladne vode in zgostimo omako. Posebej  P
poper, 0,75 l zelenjavne osnove, česen, jedilni      škrob      in timijan. Priprava: Korenje olupimo in narežem  P
mleka namesto presne rastlinske hrane. Žitni      škrob,      zlasti v obliki belega kruha, peciva in drugih  P
so krajši čas, zanje gre večinoma krompirjev      škrob,      kar zmanjšuje obdelovalne površine za pridelavo  P
sladkorje in kompleksnejše organske molekule, v      škrob,      sladkor, celulozo in hemicelulozo.Nekatere od  P
ki bodo podobni plastičnim materialom, itd.      Škrob      je ogljikov hidrat, pridobljen iz rastlin in  P
mešanico suhih snovi (moka, pecilni prašek,      škrob,      kakav).Namesto sita bo dobro tudi gosto cedilo  P
hranljiva. Kar dobrih sedem desetin ajdove kaše je      škrob,      v moki ga je še več.Primerna je za sladkorne  P
razkoščičene marelice zrežemo na drobne koščke.      Škrob      zmešamo z dvema žlicama soka.Preostali sok zmešamo  P
Tekočino vnovič zavremo, z metlico vmešamo      škrob      in pustimo, da vre približno minuto.Medtem naložimo  P
koruzo, iz katere pridobivamo na primer moko,      škrob      in zdrob za polento, ter sladko oziroma zelenjavno  P
zadnji sladkor, ki je v zrnih, hitreje pretvori v      škrob      kot pri zelenjavni, zrna pa zato postanejo trša  P
prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v      škrob      nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja  P
obrokov. Za otrokov razvoj so pomembni tudi      škrob      in ogljikovi hidrati, kar pomeni, da z jedilnika  P
rumenjake. Posebej pomešamo moko in jedilni      škrob.     Presejemo na sneg in rahlo premešamo.   P
razmešamo 4 žlice mleka, prašek za puding, jedilni      škrob      in 1 žlico sladkorja.Preostalo mleko pristavimo  P
pravi mag. Blanka Vombergar. Modificirani      škrob,      želirna sredstva in sredstva za vzhajanje   P
zgostitev, želirna sredstva, utrjevalci, modificiran      škrob,      stabilizatorji in drugo s številkami od 400  P
zgostitev, kislina, ojačevalnik arome, modificirani      škrob      (pri tem E ni treba navesti), sredstvo proti  P
zervirano hrano in v menzi. 4. MAŠČOBE, SLADKOR IN      ŠKROB      SO DOVOLJENI Do sitega se lahko najeste kuhane  P
skledi pomešamo moko, mlete mandlje, jedilni      škrob      in pecilni prašek.Zmes dodamo rumenjakom in  P
tekočine in v njej gladko razmešamo jedilni      škrob.     Preostali sok in sladkor pristavimo v kozici  P
prilivamo vročo juho. Tako oddajo riževa zrnca      škrob,      enakomerno se skuhajo in se ne zlepijo, jed  P
pristavimo. Ko mleko zavre, dodamo razmešan      škrob      z rumenjakoma.Gladko zmešamo in med mešanjem  P
kreme: jajčni rumenjak in moko (ali jedilni      škrob)      zamešamo v en deciliter hladnega mleka.Mešamo  P
jo na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Jedilni      škrob      gladko razmešamo z 2 žlicama vode.Dodamo ga  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 33



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA