nova beseda iz Slovenije

škrob (101-132)


opustimo nezdrave rafinirane enostavne sladkorje in      škrob,      delikatese in sladko slana predelana živila  P
ali džema. Priprava: Zmešamo lešnike, moko,      škrob,      pecilni prašek in sladkor.Postrgamo stržen vanilje  P
obroke sestavljata kuhana ali sveža zelenjava ter      škrob.     »Vegetarijanska prehrana je čistejša, in če je  P
jajca in mleko. Moko, zmlete mandlje, jedilni      škrob,      ščep soli in pecilni prašek zmešamo ter vmešamo  P
Izogibati se je treba kavi in jedem, ki vsebujejo      škrob.      Priporočljiva nega   P
maslo, majaron, 2 dcl jabolčnega soka, jedilni      škrob      in 0,5 dcl sladke smetane. Priprava: Svinjsko  P
malo zdušimo. V skodelici razmešamo jedilni      škrob      z malo hladne vode in zgostimo omako. Posebej  P
poper, 0,75 l zelenjavne osnove, česen, jedilni      škrob      in timijan. Priprava: Korenje olupimo in narežem  P
mleka namesto presne rastlinske hrane. Žitni      škrob,      zlasti v obliki belega kruha, peciva in drugih  P
so krajši čas, zanje gre večinoma krompirjev      škrob,      kar zmanjšuje obdelovalne površine za pridelavo  P
sladkorje in kompleksnejše organske molekule, v      škrob,      sladkor, celulozo in hemicelulozo.Nekatere od  P
ki bodo podobni plastičnim materialom, itd.      Škrob      je ogljikov hidrat, pridobljen iz rastlin in  P
mešanico suhih snovi (moka, pecilni prašek,      škrob,      kakav).Namesto sita bo dobro tudi gosto cedilo  P
hranljiva. Kar dobrih sedem desetin ajdove kaše je      škrob,      v moki ga je še več.Primerna je za sladkorne  P
razkoščičene marelice zrežemo na drobne koščke.      Škrob      zmešamo z dvema žlicama soka.Preostali sok zmešamo  P
Tekočino vnovič zavremo, z metlico vmešamo      škrob      in pustimo, da vre približno minuto.Medtem naložimo  P
koruzo, iz katere pridobivamo na primer moko,      škrob      in zdrob za polento, ter sladko oziroma zelenjavno  P
zadnji sladkor, ki je v zrnih, hitreje pretvori v      škrob      kot pri zelenjavni, zrna pa zato postanejo trša  P
prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v      škrob      nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja  P
obrokov. Za otrokov razvoj so pomembni tudi      škrob      in ogljikovi hidrati, kar pomeni, da z jedilnika  P
rumenjake. Posebej pomešamo moko in jedilni      škrob.     Presejemo na sneg in rahlo premešamo.   P
razmešamo 4 žlice mleka, prašek za puding, jedilni      škrob      in 1 žlico sladkorja.Preostalo mleko pristavimo  P
pravi mag. Blanka Vombergar. Modificirani      škrob,      želirna sredstva in sredstva za vzhajanje   P
zgostitev, želirna sredstva, utrjevalci, modificiran      škrob,      stabilizatorji in drugo s številkami od 400  P
zgostitev, kislina, ojačevalnik arome, modificirani      škrob      (pri tem E ni treba navesti), sredstvo proti  P
zervirano hrano in v menzi. 4. MAŠČOBE, SLADKOR IN      ŠKROB      SO DOVOLJENI Do sitega se lahko najeste kuhane  P
skledi pomešamo moko, mlete mandlje, jedilni      škrob      in pecilni prašek.Zmes dodamo rumenjakom in  P
tekočine in v njej gladko razmešamo jedilni      škrob.     Preostali sok in sladkor pristavimo v kozici  P
prilivamo vročo juho. Tako oddajo riževa zrnca      škrob,      enakomerno se skuhajo in se ne zlepijo, jed  P
pristavimo. Ko mleko zavre, dodamo razmešan      škrob      z rumenjakoma.Gladko zmešamo in med mešanjem  P
kreme: jajčni rumenjak in moko (ali jedilni      škrob)      zamešamo v en deciliter hladnega mleka.Mešamo  P
jo na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Jedilni      škrob      gladko razmešamo z 2 žlicama vode.Dodamo ga  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA