nova beseda iz Slovenije

čebulo (701-800)


paprike, sol po okusu, olje. Meso kuhamo skupaj s      čebulo,      narezano na četrtinke, in dodamo česen in sol  P
zrežemo korenje, stročji fižol, papriko in eno      čebulo.     Olupimo krompir in ga skuhamo.  P
timijanom, stročjim fižolom, korenjem, papriko in      čebulo.      Krompir ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za  P
olupimo in zmeljemo v sekljalniku skupaj s      čebulo      in česnom ter malo vode.Potresemo s fino sesekljanim  P
kozici na oljčnem olju steklasto prepražimo      čebulo      in česen.Dodamo ribjo osnovo, vino, peteršilj  P
in dodamo sesekljan koriander ali peteršilj,      čebulo      in papriko ter prilijemo pivo.Pečemo 35 do 40  P
nabodemo na vilice, in ga režemo na sesekljano      čebulo,      ki medtem rumeni v ponvi.Pri nizki temperaturi  P
načel kulinarike. Lahko začnete kot golaž, s      čebulo,      lahko začnete kot makarone, z vodo.Če pečete  P
Na srednje močnem ognju na olju prepražimo      čebulo,      da postekleni; nato dodamo česen, in ko zarumeni  P
špinačo, artičokami, tartufi, stročjim fižolom,      čebulo,      sezonsko (zmrznjeno) zelenjavo.Kakor koli že  P
hrano, ki je na moji strani: ingver, česen,      čebulo,      limone in mešanico za krepitev imunskega sistema  P
hrano, ki je na moji strani. Ingver, česen,      čebulo,      limone in mešanico za krepitev imunskega sistema  P
beljakovine mleka, kalcij in druge minerale.      Čebulo      narežemo na kockice in razporedimo po krožniku  P
stroka česna in zares, zares drobno sesekljano      čebulo.     Najbolje bo, če uporabimo tri šalotke, okusu  P
belega vinskega kisa. Na četrtine razrežemo rdečo      čebulo      in jo z mesom izmenično nabadamo na paličico  P
Razlika je očitna. Vzemite večjo      čebulo      in jo čisto drobno nasekljate v globoko ponev  P
najbolje vok. Prilijte dve žlici olivnega olja in      čebulo      na zmernem ognju osteklenite.Pozor, dovolj je  P
najbolj pristno pozna razlika. Začimbo posujte na      čebulo      in cmarite, dokler zadeva ne postane strahotno  P
mešanjem z rižem zgodi isto, kot se je prej s      čebulo.     Stekleno prosojnega zalijte z decilitrom belega  P
kislo zelje, olje, malo sladke rdeče paprike,      čebulo,      žlico kisle smetane.Krompir operi, olupi in  P
žlici olja ali masti. Zarumeni drobno razrezano      čebulo,      prideni malo sladke paprike, žlico moke, nazadnje  P
zmeljemo. Na maščobi prepražimo sesekljano      čebulo      in ji dodamo opran riž.Pokrijemo in dušimo tako  P
Špela Grošelj, Atomik Harmonik Jajčka sem dal v      čebulo.     Po stari navadi.   P
kratko slamico. Otvoritveni paketki (z mlado      čebulo      in sirom) Za 4 osebe.   P
temperaturi, dodamo na ozke kolobarčke zrezano      čebulo      z zelenim delom vred, zmanjšamo temperaturo  P
vred, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ponev in      čebulo      podušimo do mehkega.Primešamo drobnjak in sol  P
premalo slan. Na sredo vsake palačinke damo      čebulo      in sir, palačinke pa prepognemo v zavojčke.  P
najprej dve minuti pražite na rezance zrezano      čebulo,      nariban ali naseckan ingver in prav takšen česen  P
oljčnega olja popražite 1 na drobno sesekljano      čebulo      in 5 strokov česna.Dodajte l paradižnikove  P
spražimo na maslu ali olju zelo drobno nasekljano      čebulo      do zlato rumene barve.Kozico odstavimo in čebulo  P
čebulo do zlato rumene barve. Kozico odstavimo in      čebulo      prelijemo z decilitrom mleka.S tem smo pohladili  P
prelijemo z decilitrom mleka. S tem smo pohladili      čebulo,      pogreli mleko in posvinjali samo eno posodo  P
Dodamo strt strok česna in na kockice nasekljano      čebulo.     Vse skupaj dobro premešamo.   P
nezdravi del in ga rahlo posujete s sesekljano      čebulo.     Čez čebulo, kečap in majonezo pogrnete kumarice  P
in ga rahlo posujete s sesekljano čebulo. Čez      čebulo,      kečap in majonezo pogrnete kumarice in paradižnik  P
kg drobno mlete govedine, dva stroka česna,      čebulo,      sol, poper, solato, paradižnik, kumare, kečap  P
cmoki Potrebujemo šest starih žemelj, manjšo      čebulo,      žlico sesekljanega peteršilja, nekaj žlic moke  P
manjše kocke in pustimo, da se nekoliko osušijo.      Čebulo      in peteršilj zelo na drobno sesekljamo, prepražimo  P
namočimo v vodi in ga ožmemo. V mešalnik damo      čebulo,      česen, oljčno olje, kruh in sol ter "spiriramo  P
in zelenimi olivam ali tenko narezano mlado      čebulo.      *****   P
morajo biti vroči, a surovi.) Na olju zarumenimo      čebulo,      dodamo skuhano zelenjavo, še malce pokuhamo  P
posodi, nato v plasteh naložimo krompir, sir,      čebulo      in meso ter začinimo vsako plast posebej, prelijemo  P
Najprej je potreben jok. Večjo      čebulo      razbremenite osušenih listov in jo spremenite  P
zmešani za vašo zmešano glavo. Šokirajte orjavelo      čebulo      in ji privoščite hladen tuš zamrznjene zelenjave  P
Ko so rebrca čez približno uro kuhana, dodamo      čebulo      in paradižnik ter počakamo nekaj minut. Česen  P
frtalji iz šparoge, kot tej jedi rečejo v Istri.      Čebulo      drobno sesekljamo in pražimo, da oveni, nato  P
ledenko, narezano na ozke trakove, narezano mlado      čebulo      in paradižnikom pod osvežujočim prelivom.Nobenega  P
vode, 250 ml olja iz koruznih kalčkov. Česen,      čebulo,      limetin sok, sol, poper in čili ter vodo zmeljemo  P
koščke, grobo nastrgan trdi sir, paradižnik,      čebulo      in avokado, narezane na tenke rezine ter ledenko  P
s kakšno svežo bučko, šampinjonom, papriko,      čebulo.     Bistven je krompir, ki je v tovrstnih zrezkih  P
kašlju svetuje čaj iz smrekovih vršičkov ali      čebulo,      bolečine zaradi izraščanja zob pa menda omili  P
timijana. 2. Z zelo drobno sesekljano mlado      čebulo      in z dvema žličkama zmlete kumine pa potreseno  P
narezanimi kislimi kumaricami in sesekljano mlado      čebulo,      z malce kumine, ostre ali sladke paprike in  P
sardelami iz konzerve ter s sesekljano mlado      čebulo      in kaprami. 8. S sesekljanimi slaniki, prej  P
paradižnikovo mezgo in drobno sesekljano mlado      čebulo.      10. Skuti dodam na drobno narezan sir (kockice  P
kocke, ga pražijo na olju, mu dodajo sesekljano      čebulo      ter še malo pražijo.Dodajo na majhne kose narezan  P
razgreto mast so vrgli ne predrobno sesekljano      čebulo      in narezano slanino, potresli oboje s kaprami  P
narežite zelje in ga prepražite, kakor bi sicer      čebulo,      dodajte pa malo asafetide.Okus je, zagotavlja  P
kuhanim sladkim zeljem, ki ga je obogatila s      čebulo,      kumino, slanino in belim vinom. Vasica Malbun  P
Liste nasekljajo, zmešajo z nastrganim kokosom,      čebulo      in limoninim sokom ter ponudijo kot prilogo  P
postrežemo. Pripravimo jih lahko s česnom, praženo      čebulo      ali ingverjem, kumino, janežem, cimetom, baziliko  P
domače namaze, denimo jabolka s hrenom, lečo s      čebulo      ali lahek narezek. JUHA   P
zrežite, dodate prav tako na drobno sesekljano      čebulo      in kumarico, parmezan, maslo in gorčico ter  P
GRŠKA Paradižnik, kumarice in rdečo      čebulo      narežemo na kose in jed začinimo s soljo, poprom  P
in ne sme biti preveč redka. Dodamo lahko      čebulo,      peteršilj, drobnjak ali druge začimbe, sir in  P
vegetarijancem ajdovo kašo z jurčki, dödöli s smetano in      čebulo,      jurčke na žaru, sirove štruklje z omako, lisičkin  P
pridelujejo predvsem krompir, zelje, repo in      čebulo.     Zlasti po zadnji poljščini so Gorišničane že  P
možakarje, je tokrat kar nekaj žensk rezalo meso in      čebulo.     Posebno sta izstopali Jožica Štadler in Biserka  P
kislo juho, fižolovo zelje, dödöle, žujco,      čebulo      na olju, bider makove pogače, retaše (zavitke  P
tekmovanju, ni nič skrivala: »Najprej sem popražila      čebulo      in česen ter dodala piščančje meso.Že skuhanemu  P
Prekmurju Ko je na svojem vrtu opazila debelo      čebulo,      je bila Katarina Meolic iz Glavne ulice 36 v  P
70,2 dekagrama. Upokojenka, ki bo holandsko      čebulo      s pridom uporabila pri kuhi, je dejala, da je  P
Katarina Meolic iz Dokležovja je vzgojila      čebulo,      težko več kot 70 dekagramov.(Foto: Jože Žerdin  P
Organizatorji zagotovijo vse: tri vrste mesa,      čebulo,      krompir, vse potrebne začimbe, celo kotel in  P
zagotovijo enake surovine; tri vrste mesa, krompir,      čebulo      in vse potrebne začimbe, le kuhalnico je dobro  P
in morda drugače kot drugod v deželi sladko      čebulo.     Los Huevos al salmorrejo je tipičen, nasiten  P
Privado, letnik 2002), artičokami, paradižniki in      čebulo,      za tujce nenavadnimi sadnimi olji in z značilnim  P
vem, kaj je grenadirmarš. Pražen krompir s      čebulo      in razkuhanimi makaroni.Ful pacarija, ampak  P
na ljubljanski tržnici preprodajal češnje in      čebulo      ... in ko pridemo do leta 1996, potem ko je  P
ponudili porov sufle ter krompirček s panceto in      čebulo.      Modra frankinja je bila Mastnakova, v gostišču  P
penino Valvasor. Sledili so koroška skuta s      čebulo,      prelita s Kocbekovim bučnim oljem, kraški pršut  P
Dodamo na maščobi prepraženo zaseko in prepraženo      čebulo,      nato primešamo začimbe in dišavnice (majaron  P
pripravljati s prilogami, denimo s fižolom v zrnju in      čebulo.     Za sušenje so ribe najprej očistili in jih razprli  P
narezan in začinjen z bučnim oljem, kisom in      čebulo.      Pomembni izdelki ob kolinah so tudi ocvirki  P
sladkali še s čokolado z bučnim oljem in ocvrto      čebulo      ter suhimi slivami v slivovem žganju! Urška  P
kockice. Na razgretem maslu boste najprej zasukali      čebulo.      Tokrat ne bomo šli do rjavega, tokrat bomo jokico  P
puste slanine (po 40 g). Meso zmešamo z jajci,      čebulo,      drobtinami, soljo, poprom in ga zgnetemo kot  P
nezačinjene kose mesa mirne volje lahko uporabite      čebulo,      česen, poper, provansalska zelišča, parmezan  P
maščobo in v njej prepražimo drobno razrezano      čebulo.     Ko porumeni, dodamo peteršilj in očiščene, oprane  P
Izboljšanje, najboljšanje! Krompir se krasno spari s      čebulo      ali česnom.Za začetek predlagam zadnjega, ker  P
stopljenega masla skupaj z 1 sesekljano rdečo      čebulo      in 5 dag na kockice narezane slanine.Vse zalijte  P
nenehno mešamo z leseno kuhalnico. Nato dodamo še      čebulo      in česen.Po potrebi dodamo še malo olja.   P
dva krompirja kar v olupku. Na maslu spražite      čebulo      in na trakce zrezano slanino, popražite krompir  P
četrt manjše zeljne glave, korenček, drobno      čebulo      (šalotka), žličko olja (sezamovega), žlico miso  P
temu načinu rezanja sengiri. Drobno sesekljano      čebulo      rahlo osteklenimo na olju, dodamo korenček in  P
vsebujejo vse pomembne zdravilne rastline (česen,      čebulo,      peteršilj, timijan itd.). Ko stlačimo med liste  P
Rižu ne dodajamo ničesar, niti soli ne.      Čebulo      narežemo na tanke rezine in nekoliko zmehčamo  P
korenine olupimo, na tanko narežemo in popražimo s      čebulo.     Dodamo razžvrkljana jajca in mešamo, da zakrknejo  P
pešk in splaknemo. Na polovici olja popražimo      čebulo,      da postekleni in dodamo narezano zelenjavo ter  P
V ostanku olja pocvremo na rezine narezano      čebulo,      dodamo grobo narezan česen, zmleti poper, sol  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA