nova beseda iz Slovenije
paprike, sol po okusu, olje. Meso kuhamo skupaj s | čebulo, | narezano na četrtinke, in dodamo česen in sol | P |
zrežemo korenje, stročji fižol, papriko in eno | čebulo. | Olupimo krompir in ga skuhamo. | P |
timijanom, stročjim fižolom, korenjem, papriko in | čebulo. | Krompir ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za | P |
olupimo in zmeljemo v sekljalniku skupaj s | čebulo | in česnom ter malo vode.Potresemo s fino sesekljanim | P |
kozici na oljčnem olju steklasto prepražimo | čebulo | in česen.Dodamo ribjo osnovo, vino, peteršilj | P |
in dodamo sesekljan koriander ali peteršilj, | čebulo | in papriko ter prilijemo pivo.Pečemo 35 do 40 | P |
nabodemo na vilice, in ga režemo na sesekljano | čebulo, | ki medtem rumeni v ponvi.Pri nizki temperaturi | P |
načel kulinarike. Lahko začnete kot golaž, s | čebulo, | lahko začnete kot makarone, z vodo.Če pečete | P |
Na srednje močnem ognju na olju prepražimo | čebulo, | da postekleni; nato dodamo česen, in ko zarumeni | P |
špinačo, artičokami, tartufi, stročjim fižolom, | čebulo, | sezonsko (zmrznjeno) zelenjavo.Kakor koli že | P |
hrano, ki je na moji strani: ingver, česen, | čebulo, | limone in mešanico za krepitev imunskega sistema | P |
hrano, ki je na moji strani. Ingver, česen, | čebulo, | limone in mešanico za krepitev imunskega sistema | P |
beljakovine mleka, kalcij in druge minerale. | Čebulo | narežemo na kockice in razporedimo po krožniku | P |
stroka česna in zares, zares drobno sesekljano | čebulo. | Najbolje bo, če uporabimo tri šalotke, okusu | P |
belega vinskega kisa. Na četrtine razrežemo rdečo | čebulo | in jo z mesom izmenično nabadamo na paličico | P |
Razlika je očitna. Vzemite večjo | čebulo | in jo čisto drobno nasekljate v globoko ponev | P |
najbolje vok. Prilijte dve žlici olivnega olja in | čebulo | na zmernem ognju osteklenite.Pozor, dovolj je | P |
najbolj pristno pozna razlika. Začimbo posujte na | čebulo | in cmarite, dokler zadeva ne postane strahotno | P |
mešanjem z rižem zgodi isto, kot se je prej s | čebulo. | Stekleno prosojnega zalijte z decilitrom belega | P |
kislo zelje, olje, malo sladke rdeče paprike, | čebulo, | žlico kisle smetane.Krompir operi, olupi in | P |
žlici olja ali masti. Zarumeni drobno razrezano | čebulo, | prideni malo sladke paprike, žlico moke, nazadnje | P |
zmeljemo. Na maščobi prepražimo sesekljano | čebulo | in ji dodamo opran riž.Pokrijemo in dušimo tako | P |
Špela Grošelj, Atomik Harmonik Jajčka sem dal v | čebulo. | Po stari navadi. | P |
kratko slamico. Otvoritveni paketki (z mlado | čebulo | in sirom) Za 4 osebe. | P |
temperaturi, dodamo na ozke kolobarčke zrezano | čebulo | z zelenim delom vred, zmanjšamo temperaturo | P |
vred, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ponev in | čebulo | podušimo do mehkega.Primešamo drobnjak in sol | P |
premalo slan. Na sredo vsake palačinke damo | čebulo | in sir, palačinke pa prepognemo v zavojčke. | P |
najprej dve minuti pražite na rezance zrezano | čebulo, | nariban ali naseckan ingver in prav takšen česen | P |
oljčnega olja popražite 1 na drobno sesekljano | čebulo | in 5 strokov česna.Dodajte l paradižnikove | P |
spražimo na maslu ali olju zelo drobno nasekljano | čebulo | do zlato rumene barve.Kozico odstavimo in čebulo | P |
čebulo do zlato rumene barve. Kozico odstavimo in | čebulo | prelijemo z decilitrom mleka.S tem smo pohladili | P |
prelijemo z decilitrom mleka. S tem smo pohladili | čebulo, | pogreli mleko in posvinjali samo eno posodo | P |
Dodamo strt strok česna in na kockice nasekljano | čebulo. | Vse skupaj dobro premešamo. | P |
nezdravi del in ga rahlo posujete s sesekljano | čebulo. | Čez čebulo, kečap in majonezo pogrnete kumarice | P |
in ga rahlo posujete s sesekljano čebulo. Čez | čebulo, | kečap in majonezo pogrnete kumarice in paradižnik | P |
kg drobno mlete govedine, dva stroka česna, | čebulo, | sol, poper, solato, paradižnik, kumare, kečap | P |
cmoki Potrebujemo šest starih žemelj, manjšo | čebulo, | žlico sesekljanega peteršilja, nekaj žlic moke | P |
manjše kocke in pustimo, da se nekoliko osušijo. | Čebulo | in peteršilj zelo na drobno sesekljamo, prepražimo | P |
namočimo v vodi in ga ožmemo. V mešalnik damo | čebulo, | česen, oljčno olje, kruh in sol ter "spiriramo | P |
in zelenimi olivam ali tenko narezano mlado | čebulo. | ***** | P |
morajo biti vroči, a surovi.) Na olju zarumenimo | čebulo, | dodamo skuhano zelenjavo, še malce pokuhamo | P |
posodi, nato v plasteh naložimo krompir, sir, | čebulo | in meso ter začinimo vsako plast posebej, prelijemo | P |
Najprej je potreben jok. Večjo | čebulo | razbremenite osušenih listov in jo spremenite | P |
zmešani za vašo zmešano glavo. Šokirajte orjavelo | čebulo | in ji privoščite hladen tuš zamrznjene zelenjave | P |
Ko so rebrca čez približno uro kuhana, dodamo | čebulo | in paradižnik ter počakamo nekaj minut. Česen | P |
frtalji iz šparoge, kot tej jedi rečejo v Istri. | Čebulo | drobno sesekljamo in pražimo, da oveni, nato | P |
ledenko, narezano na ozke trakove, narezano mlado | čebulo | in paradižnikom pod osvežujočim prelivom.Nobenega | P |
vode, 250 ml olja iz koruznih kalčkov. Česen, | čebulo, | limetin sok, sol, poper in čili ter vodo zmeljemo | P |
koščke, grobo nastrgan trdi sir, paradižnik, | čebulo | in avokado, narezane na tenke rezine ter ledenko | P |
s kakšno svežo bučko, šampinjonom, papriko, | čebulo. | Bistven je krompir, ki je v tovrstnih zrezkih | P |
kašlju svetuje čaj iz smrekovih vršičkov ali | čebulo, | bolečine zaradi izraščanja zob pa menda omili | P |
timijana. 2. Z zelo drobno sesekljano mlado | čebulo | in z dvema žličkama zmlete kumine pa potreseno | P |
narezanimi kislimi kumaricami in sesekljano mlado | čebulo, | z malce kumine, ostre ali sladke paprike in | P |
sardelami iz konzerve ter s sesekljano mlado | čebulo | in kaprami. 8. S sesekljanimi slaniki, prej | P |
paradižnikovo mezgo in drobno sesekljano mlado | čebulo. | 10. Skuti dodam na drobno narezan sir (kockice | P |
kocke, ga pražijo na olju, mu dodajo sesekljano | čebulo | ter še malo pražijo.Dodajo na majhne kose narezan | P |
razgreto mast so vrgli ne predrobno sesekljano | čebulo | in narezano slanino, potresli oboje s kaprami | P |
narežite zelje in ga prepražite, kakor bi sicer | čebulo, | dodajte pa malo asafetide.Okus je, zagotavlja | P |
kuhanim sladkim zeljem, ki ga je obogatila s | čebulo, | kumino, slanino in belim vinom. Vasica Malbun | P |
Liste nasekljajo, zmešajo z nastrganim kokosom, | čebulo | in limoninim sokom ter ponudijo kot prilogo | P |
postrežemo. Pripravimo jih lahko s česnom, praženo | čebulo | ali ingverjem, kumino, janežem, cimetom, baziliko | P |
domače namaze, denimo jabolka s hrenom, lečo s | čebulo | ali lahek narezek. JUHA | P |
zrežite, dodate prav tako na drobno sesekljano | čebulo | in kumarico, parmezan, maslo in gorčico ter | P |
GRŠKA Paradižnik, kumarice in rdečo | čebulo | narežemo na kose in jed začinimo s soljo, poprom | P |
in ne sme biti preveč redka. Dodamo lahko | čebulo, | peteršilj, drobnjak ali druge začimbe, sir in | P |
vegetarijancem ajdovo kašo z jurčki, dödöli s smetano in | čebulo, | jurčke na žaru, sirove štruklje z omako, lisičkin | P |
pridelujejo predvsem krompir, zelje, repo in | čebulo. | Zlasti po zadnji poljščini so Gorišničane že | P |
možakarje, je tokrat kar nekaj žensk rezalo meso in | čebulo. | Posebno sta izstopali Jožica Štadler in Biserka | P |
kislo juho, fižolovo zelje, dödöle, žujco, | čebulo | na olju, bider makove pogače, retaše (zavitke | P |
tekmovanju, ni nič skrivala: »Najprej sem popražila | čebulo | in česen ter dodala piščančje meso.Že skuhanemu | P |
Prekmurju Ko je na svojem vrtu opazila debelo | čebulo, | je bila Katarina Meolic iz Glavne ulice 36 v | P |
70,2 dekagrama. Upokojenka, ki bo holandsko | čebulo | s pridom uporabila pri kuhi, je dejala, da je | P |
Katarina Meolic iz Dokležovja je vzgojila | čebulo, | težko več kot 70 dekagramov.(Foto: Jože Žerdin | P |
Organizatorji zagotovijo vse: tri vrste mesa, | čebulo, | krompir, vse potrebne začimbe, celo kotel in | P |
zagotovijo enake surovine; tri vrste mesa, krompir, | čebulo | in vse potrebne začimbe, le kuhalnico je dobro | P |
in morda drugače kot drugod v deželi sladko | čebulo. | Los Huevos al salmorrejo je tipičen, nasiten | P |
Privado, letnik 2002), artičokami, paradižniki in | čebulo, | za tujce nenavadnimi sadnimi olji in z značilnim | P |
vem, kaj je grenadirmarš. Pražen krompir s | čebulo | in razkuhanimi makaroni.Ful pacarija, ampak | P |
na ljubljanski tržnici preprodajal češnje in | čebulo | ... in ko pridemo do leta 1996, potem ko je | P |
ponudili porov sufle ter krompirček s panceto in | čebulo. | Modra frankinja je bila Mastnakova, v gostišču | P |
penino Valvasor. Sledili so koroška skuta s | čebulo, | prelita s Kocbekovim bučnim oljem, kraški pršut | P |
Dodamo na maščobi prepraženo zaseko in prepraženo | čebulo, | nato primešamo začimbe in dišavnice (majaron | P |
pripravljati s prilogami, denimo s fižolom v zrnju in | čebulo. | Za sušenje so ribe najprej očistili in jih razprli | P |
narezan in začinjen z bučnim oljem, kisom in | čebulo. | Pomembni izdelki ob kolinah so tudi ocvirki | P |
sladkali še s čokolado z bučnim oljem in ocvrto | čebulo | ter suhimi slivami v slivovem žganju! Urška | P |
kockice. Na razgretem maslu boste najprej zasukali | čebulo. | Tokrat ne bomo šli do rjavega, tokrat bomo jokico | P |
puste slanine (po 40 g). Meso zmešamo z jajci, | čebulo, | drobtinami, soljo, poprom in ga zgnetemo kot | P |
nezačinjene kose mesa mirne volje lahko uporabite | čebulo, | česen, poper, provansalska zelišča, parmezan | P |
maščobo in v njej prepražimo drobno razrezano | čebulo. | Ko porumeni, dodamo peteršilj in očiščene, oprane | P |
Izboljšanje, najboljšanje! Krompir se krasno spari s | čebulo | ali česnom.Za začetek predlagam zadnjega, ker | P |
stopljenega masla skupaj z 1 sesekljano rdečo | čebulo | in 5 dag na kockice narezane slanine.Vse zalijte | P |
nenehno mešamo z leseno kuhalnico. Nato dodamo še | čebulo | in česen.Po potrebi dodamo še malo olja. | P |
dva krompirja kar v olupku. Na maslu spražite | čebulo | in na trakce zrezano slanino, popražite krompir | P |
četrt manjše zeljne glave, korenček, drobno | čebulo | (šalotka), žličko olja (sezamovega), žlico miso | P |
temu načinu rezanja sengiri. Drobno sesekljano | čebulo | rahlo osteklenimo na olju, dodamo korenček in | P |
vsebujejo vse pomembne zdravilne rastline (česen, | čebulo, | peteršilj, timijan itd.). Ko stlačimo med liste | P |
Rižu ne dodajamo ničesar, niti soli ne. | Čebulo | narežemo na tanke rezine in nekoliko zmehčamo | P |
korenine olupimo, na tanko narežemo in popražimo s | čebulo. | Dodamo razžvrkljana jajca in mešamo, da zakrknejo | P |
pešk in splaknemo. Na polovici olja popražimo | čebulo, | da postekleni in dodamo narezano zelenjavo ter | P |
V ostanku olja pocvremo na rezine narezano | čebulo, | dodamo grobo narezan česen, zmleti poper, sol | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |