nova beseda iz Slovenije

čebulo (1.001-1.100)


Maščoba ne sme biti prevroča. Dodamo      čebulo      in slanino ter med mešanjem pražimo na šibkem  P
Priprava: Izluščimo grah.      Čebulo      očistimo, podolžno prerežemo bele dele in jih  P
koščke. V ponvi razgrejemo maslo in popečemo      čebulo,      dodamo grah in limonino lupinico.Premešamo,  P
in bob skuhamo z dodatki začimb v slani vodi.      Čebulo      in por na drobno narežemo in prepražimo na masti  P
drugim lahko poskusili povitnike, mežrle, skuto s      čebulo      in bučnim oljem, kruhov hren z govedino in seveda  P
breskev in semenje paradižnikov odstranimo.      Čebulo      olupimo in narežemo na tanke rezine.Por očistimo  P
voku segrejemo preostalo olje ter prepražimo      čebulo      in por.Dodamo paradižnike in breskve (ali nektarine  P
Klapavice s testeninami Potrebujemo 1,5 kg školjk,      čebulo,      česen, peteršilj, 4 žlice paradižnikovega koncentrata  P
dvoje piščančjih filejev, dve večji kumari,      čebulo,      lonček jogurta, pol lončka kisle smetane, šopek  P
tanke ploščice, malo solimo in damo na cedilo.      Čebulo      zrežemo na tanke listke, jih prav tako solimo  P
pomečkamo, da se zmehča. Pomešamo kumare in      čebulo,      dodamo smetano in jogurt, dosolimo, če je treba  P
Potrebujemo 4 paradižnike, 2 papriki, veliko      čebulo,      10 dag mocarele, 2 para hrenovk, 15 lističev  P
lističev bazilike, olje in začimbe. Paradižnik in      čebulo      zrežemo na tanke rezine, očiščeno papriko na  P
solata z rakci Potrebujemo 4 kuhane krompirje,      čebulo,      2 kisli kumarici, 20 dag zamrznjenih rakcev  P
začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine,      čebulo      na drobno sesekljamo, enako zrežemo kumarice  P
breskev in semenje paradižnikov odstranimo.      Čebulo      olupimo in narežemo na tanke rezine.Por očistimo  P
voku segrejemo preostalo olje ter prepražimo      čebulo      in por.Dodamo paradižnike in breskve (ali nektarine  P
Nato jih narežemo na četrtine. Olupimo      čebulo      in jo nasekljamo čim bolj na drobno ter popražimo  P
listja razredčen 1:20 gnojilo rastlin, razen za      čebulo      in fižol proti listnim ušem, 1-x do 2-x na  P
najpogosteje koprive, preslico, gabez, pelin, pa tudi      čebulo      in česen, praprot, hren, rabarbaro, vratič,  P
razredčen 1:20 ‐gnojilo rastlin, razen za      čebulo      in fižol proti listnim ušem, 1-x do 2-x na  P
popražimo na petih žlicah olja skupaj z zmleto      čebulo,      dodamo dva ščepca majarona in žličko sesekljanega  P
srednje velike bučke, žemljo, 20 dag gnjati,      čebulo,      jajce, 4 žlice sira, 7 žlic smetane, olje in  P
prepražimo srednje veliko na drobno sesekljano      čebulo,      dodamo na kocke narezano gnjat in sredico bučk  P
dödoli, dopolnjeni s smetano, ocvirki in popečeno      čebulo!     Tadeja si zanje zasluži čisto petico.   P
nato pa dodati zelišča. Sama prisegam na česen,      čebulo,      rožmarin, žajbelj in včasih tudi baziliko.Vse  P
začimbe ter skodelico tatarske omake. Manjšo      čebulo      sesekljamo in zarumenimo na treh žlicah olja  P
čebule. Tunino odcedimo in natrgamo na koščke,      čebulo      zrežemo na tanka kolesca.Palačinke potresemo  P
kolesca. Palačinke potresemo s koščki ribe in      čebulo,      premažemo s kislo smetano in dvakrat preložimo  P
nekoliko dlje, da se lepo zapeče. Paradižnik in      čebulo,      narezana na malo debelejše kolobarje, hkrati  P
sesekljan česen in peteršilj in na drobno narezano      čebulo,      ki jo popražimo na maščobi.Vse sestavine dobro  P
narežite, popražite (lahko prej nasekljate      čebulo)     , da spustijo vodo, dodajte razžvrkljano jajce  P
glavico ohrovta, dva paradižnika, svežo papriko,      čebulo,      olje in začimbe. Ohrovt narežemo na večje  P
krpe, paradižnik na kocke, papriko na trakove.      Čebulo      sesekljamo in jo na treh žlicah olja zlato rumeno  P
Pisana priloga Potrebujemo veliko      čebulo,      svežo rdečo papriko, lonečk zamrznjenega graha  P
koruze, dvanajst črnih oliv, olje in začimbe.      Čebulo      zrežemo na čim tanjše rezine in jih na štirih  P
Paradižnike umijemo in prerežemo na polovice.      Čebulo      olupimo in prerežemo, nato jo narežemo na tanke  P
ogenj na najmanjšo stopnjo. K zarebrnicam damo      čebulo,      papriko, kapre in paradižnike.Solimo in popramo  P
preostalim sesekljanim paradižnikom in z mlado      čebulo.      Nasvet: Jed pripravimo lahko vnaprej, nato  P
sesekljanim paradižnikom in tanko narezano mlado      čebulo.     Tako je kosilo ali večerja na mizi v pičlih 15  P
Omako nekaj časa pustimo.      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo. Zelenjavno juho  P
kozici segrejemo olje in med mešanjem pražimo      čebulo,      da postekleni.Dodamo riž in premešamo, da se  P
- 5 dag moke Na maščobi prepražimo      čebulo,      dodamo na srednje velike kose narezano meso  P
potrebujemo dvoje piščančjih prsi, dve večji kumari,      čebulo,      lonček jogurta, pol lončka kisle smetane, šopek  P
tanke paličice, malo solimo in damo na cedilo.      Čebulo      zrežemo na tanke listke, jih prav tako solimo  P
pomečkamo, da se zmehča. Pomešamo kumare in      čebulo,      dodamo smetano in jogurt, dosolimo, če je treba  P
Potrebujemo 4 paradižnike, 2 papriki, veliko      čebulo,      10 dag mocarele, 2 para hrenovk, 15 lističev  P
lističev bazilike, olje in začimbe. Paradižnik in      čebulo      zrežemo na tanke rezine, očiščeno papriko na  P
s kozicami Potrebujemo 4 kuhane krompirje,      čebulo,      2 kisli kumarici, 20 dag zamrznjenih izluščenih  P
in začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine,      čebulo      drobno sesekljamo, enako zrežemo kumarice.Rakce  P
slani vodi, odcedimo. Na olju prepražimo por,      čebulo      in česen, dodamo paradižnikov pire in mezgo  P
paprika Priprava: Paradižnik zrežemo na kocke,      čebulo      narežemo na kolobarje, česen na rezine in papriko  P
Segrejemo žličko olja in na njem popražimo      čebulo      in česen.Dodamo paradižnik in papriko, začinimo  P
solate, 2 žlici solatnega preliva Priprava:      Čebulo      in zeleno nakockamo in popražimo na olju.Meso  P
po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine.      Čebulo      narežemo na kolobarje.Zmešamo sol, poper, kis  P
kis in olje, prelijemo čez solato, kumare in      čebulo.     Pogačice damo na krožnik s solato, potresemo  P
Polento skuhamo. Na zaseki prepražimo      čebulo,      da rahlo zarumeni. Zmešamo polento in skuto  P
polento in skuto, zabelimo z zaseko in prepraženo      čebulo      ter dobro premešamo. Testo razvaljamo in narežemo  P
Potrebujemo 4 srednje velike bučke, večjo      čebulo,      korenček, pol lončka kisle smetane, jušno kocko  P
Neolupljene bučke grobo zrežemo, enako narežemo      čebulo      in korenček. Solimo, popramo, dodamo jušno kocko  P
maslu steklasto prepražimo drobno sesekljano      čebulo.      Dodamo grah, premešamo in prepražimo.   P
nadev. Nadev: Na olivnem olju rumeno prepražimo      čebulo,      dodamo olupljen in narezan paradižnik in dušimo  P
paradižnikov češnjevcev, avokado in peteršilj.      Čebulo      sesekljamo, če je zelo huda, prelijemo z mrzlo  P
primer nasekljani drobnjak ali peteršilj, majhno      čebulo      ali strok česna ter nekaj soli in popra. Na  P
, sol, poper, 1 vejica rožmarina Priprava:      Čebulo      in česen na drobno nasekljamo.Paradižnike narežemo  P
segrejemo 1 žličko olja in na njem popražimo      čebulo      in česen.Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo  P
odstranimo semena in narežemo na majhne koščke.      Čebulo      olupimo in na drobno nasekljamo.Juho razpustimo  P
žlicah vroče vode. Koščke kumare, nasekljano      čebulo,      jogurt in juho damo v visoko posodo in pretlačimo  P
semena 3 minute pražimo v ponvi brez maščobe.      Čebulo      in ingver sesekljamo, čili po dolgem narežemo  P
posodi segrejemo olje in na njem prepražimo      čebulo,      ingver in čili.Odstavimo, dodamo na koščke narezano  P
Redkvice na drobno narežemo. Šunko in      čebulo      nakockamo. Čebulo z mešalnikom sesekljamo v  P
Šunko in čebulo nakockamo.      Čebulo      z mešalnikom sesekljamo v polovici kislega mleka  P
sol, poper, 1 žlička kisle smetane Priprava:      Čebulo      in korenje narežemo na drobne kocke.V loncu  P
V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo      čebulo      in korenje.Prilijemo juho in 5 minut kuhamo  P
Odstranimo iz ponve in shranimo na toplem.      Čebulo      nakockamo in prepražimo na olju od pečenja.  P
zavitek njokov (krompirjevih svaljkov), veliko      čebulo,      zavitek zamrznjenih šampinjonov, pol lončka  P
žlicah olja prepražimo na drobno sesekljano      čebulo,      ko začne rumeneti, dodamo gobe in žlico vode  P
pečici pri 175 stopinjah 1 uro. Medtem olupimo      čebulo      in jo na drobno sesekljamo.V kozici segrejemo  P
segrejemo preostanek olja in prepražimo sesekljano      čebulo,      da postekleni.Zraven popražimo tudi "neosmukane  P
cedilo prilijemo olje, na katerem smo prepražili      čebulo      in zeli.Dodamo tudi majonezo in stepemo vse  P
Meso pustimo v tej marinadi. Olupimo      čebulo      in jo narežemo na obročke.Zelenjavo očistimo  P
segrejemo preostalo olje in na hitro popražimo      čebulo      in zeleno.Zalijemo z juho, dodamo paradižnike  P
do 3 žlice tople vode, na drobno sesekljano      čebulo,      1 žlico marelične marmelade, sol in poper.   P
skuhana in zmleta pljuča, na olju prepraženo      čebulo      ter začimbe (majaron, sol, malo cimeta).Maso  P
dolgem na tanke rezine in jih na žaru opečemo.      Čebulo      zrežemo na rezine, jo na oljčnem olju popečemo  P
okus, lahko kumaram dodamo tudi surova česen in      čebulo,      a tako bo juha precej ostrejša.Prilijemo štiri  P
nasekljanega česna in narezano srednje veliko      čebulo.     Dodamo lahko tudi narezano steblo zelene ali  P
narežemo prečno na pol centimetra široke rezine.      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo.Mladi čebuli  P
obročke. V kozici segrejemo maslo in popražimo      čebulo,      da postekleni.Dodamo bučke, premešamo, prepražimo  P
Pripravimo solatni preliv: narežemo drobnjak, olupimo      čebulo      in jo na drobno sesekljamo.Oboje zmešamo z balzamičn  P
litroma vode, lovorovim listom, poprovimi zrni,      čebulo      in soljo.Ko voda zavre, položimo vanjo meso  P
paličnim mešalnikom v kašo in damo v skledo.      Čebulo      olupimo in naribamo k bučkam.Razpustimo maslo  P
ali naribamo kot za solato. Prav tako narežemo      čebulo.     Oboje damo v lonec za kuhanje in dodamo kis,  P
veliki kozici na segreto olivno olje stresemo      čebulo,      česen in zeleno ter rahlo pražimo 10 minut oziroma  P
Očistimo gobe in jih narežemo na lističe.      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo. Sesekljamo  P
in 1 žlice masla. Počasi pražimo in mešamo      čebulo,      da se zmehča in postekleni.Dodamo gobe, premešamo  P
minut pred koncem kuhanja primešamo sesekljano      čebulo,      česen in nariban korenček. Terezija Nikolčič  P
na tanke rezine. Dodamo na kolesca zrezano      čebulo,      hobotnico, sol, poper in olje. Dobro premešamo  P
Zelje narežemo na ne preozke trakove. Narežemo      čebulo      in jo dobro prepražimo.Dodamo zelje, zalijemo  P
potrebujemo 4 večje jajčevce, olje, srednje veliko      čebulo,      rdeče vino, 2 dcl paradižnikovega kečupa, jušno  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA