nova beseda iz Slovenije
hladno stisnjenim oljem, zelišči, česnom ali | čebulo, | sojino omako, zmletimi orehi ...Pripravimo jedi | P |
150 g graha, 1 srednje veliko | čebulo, | 75 g nastrganega poltrdega sira, | P |
narežete na nekaj milimetrov široke lističe, | čebulo | sesekljate.V voku segrejete olivno olje in na | P |
segrejete olivno olje in na hitro popražite | čebulo, | bučke, kuhan grah in pinjole.Solite ter začinite | P |
olivno olje in na srednje močnem ognju pražite | čebulo | približno 10 minut.Solite, vendar ne preveč | P |
narežejo na tanke rezine, dodajo mu recimo tudi | čebulo, | papriko, in preden vse skupaj skrijejo pod drugi | P |
druge kapusnice. Seveda ne pozabimo na česen in | čebulo | ter se spomnimo še ingverja in zelišč. V primerno | P |
Nato dodamo na debelejše ploščice narezano | čebulo, | drobno narezan košček ingverja, dve ali tri | P |
1 por, narezan na velike kolobarje, 1 | čebulo, | razdeljeno na štiri dele, 1 repo, narezano na | P |
razgradnja. Če zaužijete meso, masno hrano, česen, | čebulo | ali morske sadeže ter pijete pivo, vino in kavo | P |
ki je že marinirana v začimbah. Prepražite | čebulo, | dodajte zelenjavo, ki jo vedno dodajate (korenček | P |
z glivico, ki povzroča prhljaj. Prepolovite | čebulo | in z obema polovicama masirajte lasišče.Izogibajte | P |
prehrano, s česnom masirajte lasišče (podobno kot s | čebulo) | , iz origana pa pripravite kopel za lase. * | P |
kot druge gobe: v juhah, rižotah, omakah, s | čebulo | ali z jajci, pa čeprav na maslu. Zelo okusne | P |
šitak: na oljčnem olju zmehčamo drobno narezano | čebulo. | Dodamo na koščke narezane gobice, ki naj jih | P |
krvni tlak. Te snovi najbolj učinkujejo, če | čebulo | uživamo surovo.Pri nakupovanju izbirajte težke | P |
lahko rezalnik Nicer Dicer. Z njim sesekljamo | čebulo, | paradižnik, kumare, krompirček in druga živila | P |
kozarca vode in na njej zmehčamo drobno narezano | čebulo. | Dodamo skodelico ječmenovih kosmičev in zalijemo | P |
malo tanko narezanih kumar in ne pozabimo na | čebulo. | Dodamo izbrano zelišče, na primer paradižniku | P |
slano ("imam nizek krvni tlak"), s česnom in | čebulo, | četudi ima vsakič, ko jo pojé preveč, naslednji | P |
take rezine narezan por, na četrtinke narezano | čebulo | in paradižnik ter na polovico narezane stroke | P |
očistite in postavite v vodo, ki ste ji dodali sol, | čebulo, | nekaj oljčnega olja, lovorov list in malce popra | P |
klapavic potrebujete 300 g riža, olivno olje, | čebulo, | česen ter 150 do 200 g klapavic, peteršilj, | P |
mrzle vode in odcedite. Na oljčnem olju podušite | čebulo, | ji dodate paradižnik in drobno nasekljan česen | P |
uvrstite tudi fermentirane mlečne izdelke. Jejte | čebulo | in česen, saj vsebujeta snovi, podobne antibiotikom | P |
kvercetina in izotiocianatov, zaradi česar je | čebulo | koristno uživati v obdobju prehladov in gripe | P |
2 na kocke narezana krompirja, 1 | čebulo, | lovorov list, | P |
solata iz dveh paradižnikov brez olja in s | čebulo, | - 100 g šampinjonov, kuhanih v paradižnikovi | P |
obkladek iz čebule ali jabolka. Jabolko ali | čebulo | narežemo ter ohladimo v hladilniku, nato pa | P |
1 žlico masla 1 tanko narezano majhno | čebulo | 2 žlički svežega ingverja | P |
3. Dodajte fižol, ingver, | čebulo | in sol.Pokrijte in pustite, da se kuha 5 do | P |
polnozrnatih drobtin 1 srednje veliko narezano | čebulo | 2 stroka olupljenega in stisnjenega česna | P |
dcl ekstradeviškega oljčnega olja 1 veliko | čebulo | 2 stroka česna, narezanega na tanke rezine | P |
srednje močnem ognju segrejte olje. Dodajte | čebulo | in česen ter pražite toliko časa, da čebula | P |
žlico oljčnega olja in žlico masla. Dodajte | čebulo | in pražite, da postekleni, vendar ne sme porjaveti | P |
4. Na | čebulo | položite na rezine krompirja. 5. | P |
segrejte olje, dodajte na kolobarje narezano | čebulo | in cel strok česna.Kuhajte toliko časa, da čebula | P |
2. V mešalnik dajte | čebulo, | paradižnik (s tekočino vred), koriander, kurkumo | P |
narezane zelene paprike 1 sesekljano majhno | čebulo | začimbno ali morsko sol | P |
posodi za pečenje dobro premešajte zeleno, bučke, | čebulo | in papriko. Zmes lahko rahlo posolite, ni pa | P |
narezani stebli zelene 1 na kolobarje narezano | čebulo | 1 dcl nasekljanega zelja | P |
voku deset minut pražite brokoli, zeleno in | čebulo. | 2. | P |
Sredico bučk narežite ter jo pomešajte z beluši, | čebulo, | gobami, paradižnikom in začimbami. 4. | P |
težki, rahlo naoljeni ponvi počasi popecite | čebulo | in česen. Česen ne sme porjaveti! | P |
2. | Čebulo | in česen posujte s polnozrnato moko in žličko | P |
V veliki ponvi segrejte olje. Dodajte | čebulo, | česen in zeleno ter pecite približno 3 minute | P |
rezance narezano papriko 1 na kolobarje narezano | čebulo | 2 dcl narezanih gob | P |
V ponvi segrejte olje in na njem popražite | čebulo | in česen, da posteklenita, vendar ne porjavita | P |
cvetačo, korenčkom, redkvico, brokolijem, zeljem, | čebulo, | porom, paradižnikom ali visokim fižolom. Zaradi | P |
pospravimo do sredine septembra, torej za krompirjem, | čebulo, | česnom, šalotko, plodovkami (paradižnik, bučke | P |
zarjavele kljuke. Nasvet je naslednji: skuhate | čebulo | in z vodo, v kateri se je kuhala, zdrgnete zarjavele | P |
splošnega pravila, ki pravi, da mora biti nad | čebulo, | gomoljem ali koreniko tako debela plast vrtne | P |
posodah, potrebujejo počitek (za dva do tri mesece | čebulo | presušimo). Alstremerija | P |
šlo vse najboljše v vodo. Na maslu prepražite | čebulo, | dodajte gobe (narezane na lističe).Ko sok izpari | P |
vrtni ognjič, iberis, grobelnik, suhe rože, | čebulo | in česen, žajbelj, timijan. Domači pripravki | P |
primer po daljšem sušnem obdobju treba populiti | čebulo, | tudi korenje in celo krompir je bolje izkopati | P |
ognjičem, grenikom, grobeljnikom, suhimi rožami, | čebulo | in česnom ter žajbljem in timijanom. Pasti | P |
dobro poznamo vsaj tri. Vsak dan se srečujemo s | čebulo | in česnom.Verjetno sta nam kdaj na vrtu že obe | P |
sokovniku stisnemo dve manjši ali eno večjo | čebulo | (najbolje z domačega vrta), dodamo še enkrat | P |
imenom zelenček? Iščem tudi slovensko ptujsko | čebulo; | iskala sem jo od Ljubljane do Novega mesta, | P |
sorte s sivozelenimi listi. Druge čebulnice, | čebulo, | česen in šalotko v nasprotju s preostalimi vrtninami | P |
Običajno pa v pozimi kupimo debelo preparirano | čebulo, | ki je zagotovilo, da bomo kmalu po sajenju dočakali | P |
zvezdo prenesemo na prosto. Najbolje storimo, če | čebulo | z lončkom vred potisnemo v gredico ter jo oskrbujemo | P |
poškoduje v času, ko že pulimo zimski česen ali | čebulo, | lahko iz listov in poškodovanih strokov pripravimo | P |
rastlinjaku lahko pridelujemo por, stoletno | čebulo, | blitvo, pozimi pa poleg tega še špinačo, motovilec | P |
čebule jeseni Jeseni že od nekdaj sadimo belo | čebulo | majski srebrnjak.Le starejši vrtnarji se boste | P |
letu iz semena oblikuje odebeljeno steblo ‐ | čebulo, | ki je rezervna hrana za cvetočo rastlino.Ta | P |
da lahko rast čebule v prvem letu prekine, | čebulo | posuši ‐ tako nastane čebulček, in v naslednjem | P |
veliko prej dobi kakovostnejšo in debelejšo | čebulo. | Stvar se obnese, če čebulček sadimo spomladi | P |
spomladi ob narezku lahko ponudili sladko mlado | čebulo. | Ne glede na to, katero sorto izberemo, čebulo | P |
čebulo. Ne glede na to, katero sorto izberemo, | čebulo | iz debelih čebulčkov pulimo mlado in čim prej | P |
razsadimo ali posadimo tudi šopasto, grmičasto | čebulo | ali zimski luk.Pred zimo lahko posadimo stročke | P |
raztrgamo šope čebule, če smo jo sejali spomladi. | Čebulo | pred zimo malo ogrnemo z zemljo. Por, ki ga | P |
da se čebule med seboj ne bodo dotikale. | Čebulo | lahko vzgajamo iz semena in iz čebulčka.Pri | P |
posadimo tesno skupaj in porabimo kot mlado | čebulo | zgodaj spomladi.Majski srebrnjak je bolje sejati | P |
ko se listi obarvajo rumenkasto do polovice. | Čebulo | pa poberemo, ko se listi poležejo po tleh in | P |
debeline, saj se hranila ne pretakajo več v | čebulo. | Obstaja pa večja verjetnost, da se bo okužila | P |
in se ne lušči kar naprej. Podobno kakor s | čebulo | ravnamo s šalotko.Zanjo je značilno, da iz ene | P |
pridelati debelejšo šalotko, izpulimo srednjo | čebulo, | nekateri pa jo potem tudi pokrijejo z zemljo | P |
imamo lahko v neogrevanem rastlinjaku mlado | čebulo | vso zimo.Med sezono se šopasto razrase, tako | P |
korenjem ali listnatim peteršiljem, tako da | čebulo | posadimo kar med vrste obeh.Spomladi pa posevek | P |
jetrca. Na olju prepražite drobno narezano | čebulo, | ko nekoliko spremeni barvo, med mešanjem dodajte | P |
zagnojila, je najboljše sredstvo opečena čebula. | Čebulo | prerežemo ali odrežemo kos in položimo na vročo | P |
lahko uporabljamo svežega. Druge čebulnice, | čebulo, | česen in šalotko, hranimo v suhem, zračnem in | P |
piščančjo "džambalajo", hamburger, govedino s | čebulo | in krompirjevo juho. Vlada v Kabulu komaj skrbi | P |
sekljan drobnjak, lističe koromača, por, mlado | čebulo. | .. k tej jedi se dobro podata zadnji dve.To pomešamo | P |
fraîche in crème double (sladko smetano), lovor, | čebulo | in timijan.Zalijem z juho, kuham, potem zmešam | P |
ter korenje sesekljajte za noht drobno. Eno | čebulo | narežite na kolute, drugi dve nakockajte.Enako | P |
litra vode zavrite zelenjavo, vendar samo s | čebulo, | narezano na kolute, in še toplo prelijte po | P |
soljo. Na maslu popecite slanino in nakockano | čebulo | (ki ne sme porjaveti), dajte nanjo meso in pečenko | P |
stisnemo z roko. Na oljčnem olju posteklenimo | čebulo, | dodamo grah, koščke šunke, sesekljano teletino | P |
kuhinjsko krpo in nato po nekaj minutah olupim. | Čebulo | narežem na velike kolute in jo popražim na karameliziranem | P |
šetraja in lovor, mehko kožo slanine, česen, | čebulo | in drugo pustim.Dodam maslo, potem pa s paličnim | P |
paprike, stebelno zeleno, korenjem, česnom, | čebulo, | baziliko, peteršiljem, vejico rožmarina, dodam | P |
Cele pa dajte v naslednjo tekočino: nasekljano | čebulo, | olupljen in na koščke narezan paradižnik, dva | P |
natrl s soljo in poprom. Vanjo sem dal veliko | čebulo | in šopek rožmarina in žajblja.Nato sem jo zunaj | P |
prekajenim mesom, ki te gotovo ugonobi s prežgano | čebulo | vred, in tako naprej.Potem poznajo še golaž | P |
jajci. Naredim tudi paradižnikovo omako: česen, | čebulo | in prekajeno slanino pražim (v tej fazi dodam | P |
denimo takšna: pri zdravem človeku, ki reže | čebulo, | se pojavijo podobni znaki, kot jih ima bolnik | P |
še vložena zelenjava. Kombinacija z zeljem, | čebulo, | papriko in zelenim paradižnikom, prelita s kisom | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |