nova beseda iz Slovenije

čebulo (301-400)


hladno stisnjenim oljem, zelišči, česnom ali      čebulo,      sojino omako, zmletimi orehi ...Pripravimo jedi  P
150 g graha, 1 srednje veliko      čebulo,      75 g nastrganega poltrdega sira,   P
narežete na nekaj milimetrov široke lističe,      čebulo      sesekljate.V voku segrejete olivno olje in na  P
segrejete olivno olje in na hitro popražite      čebulo,      bučke, kuhan grah in pinjole.Solite ter začinite  P
olivno olje in na srednje močnem ognju pražite      čebulo      približno 10 minut.Solite, vendar ne preveč  P
narežejo na tanke rezine, dodajo mu recimo tudi      čebulo,      papriko, in preden vse skupaj skrijejo pod drugi  P
druge kapusnice. Seveda ne pozabimo na česen in      čebulo      ter se spomnimo še ingverja in zelišč. V primerno  P
Nato dodamo na debelejše ploščice narezano      čebulo,      drobno narezan košček ingverja, dve ali tri  P
1 por, narezan na velike kolobarje, 1      čebulo,      razdeljeno na štiri dele, 1 repo, narezano na  P
razgradnja. Če zaužijete meso, masno hrano, česen,      čebulo      ali morske sadeže ter pijete pivo, vino in kavo  P
ki je že marinirana v začimbah. Prepražite      čebulo,      dodajte zelenjavo, ki jo vedno dodajate (korenček  P
z glivico, ki povzroča prhljaj. Prepolovite      čebulo      in z obema polovicama masirajte lasišče.Izogibajte  P
prehrano, s česnom masirajte lasišče (podobno kot s      čebulo)     , iz origana pa pripravite kopel za lase. *  P
kot druge gobe: v juhah, rižotah, omakah, s      čebulo      ali z jajci, pa čeprav na maslu. Zelo okusne  P
šitak: na oljčnem olju zmehčamo drobno narezano      čebulo.     Dodamo na koščke narezane gobice, ki naj jih  P
krvni tlak. Te snovi najbolj učinkujejo, če      čebulo      uživamo surovo.Pri nakupovanju izbirajte težke  P
lahko rezalnik Nicer Dicer. Z njim sesekljamo      čebulo,      paradižnik, kumare, krompirček in druga živila  P
kozarca vode in na njej zmehčamo drobno narezano      čebulo.     Dodamo skodelico ječmenovih kosmičev in zalijemo  P
malo tanko narezanih kumar in ne pozabimo na      čebulo.     Dodamo izbrano zelišče, na primer paradižniku  P
slano ("imam nizek krvni tlak"), s česnom in      čebulo,      četudi ima vsakič, ko jo pojé preveč, naslednji  P
take rezine narezan por, na četrtinke narezano      čebulo      in paradižnik ter na polovico narezane stroke  P
očistite in postavite v vodo, ki ste ji dodali sol,      čebulo,      nekaj oljčnega olja, lovorov list in malce popra  P
klapavic potrebujete 300 g riža, olivno olje,      čebulo,      česen ter 150 do 200 g klapavic, peteršilj,  P
mrzle vode in odcedite. Na oljčnem olju podušite      čebulo,      ji dodate paradižnik in drobno nasekljan česen  P
uvrstite tudi fermentirane mlečne izdelke. Jejte      čebulo      in česen, saj vsebujeta snovi, podobne antibiotikom  P
kvercetina in izotiocianatov, zaradi česar je      čebulo      koristno uživati v obdobju prehladov in gripe  P
2 na kocke narezana krompirja, 1      čebulo,      lovorov list,   P
solata iz dveh paradižnikov brez olja in s      čebulo,      - 100 g šampinjonov, kuhanih v paradižnikovi  P
obkladek iz čebule ali jabolka. Jabolko ali      čebulo      narežemo ter ohladimo v hladilniku, nato pa  P
1 žlico masla 1 tanko narezano majhno      čebulo      2 žlički svežega ingverja   P
3. Dodajte fižol, ingver,      čebulo      in sol.Pokrijte in pustite, da se kuha 5 do  P
polnozrnatih drobtin 1 srednje veliko narezano      čebulo      2 stroka olupljenega in stisnjenega česna   P
dcl ekstradeviškega oljčnega olja 1 veliko      čebulo      2 stroka česna, narezanega na tanke rezine  P
srednje močnem ognju segrejte olje. Dodajte      čebulo      in česen ter pražite toliko časa, da čebula  P
žlico oljčnega olja in žlico masla. Dodajte      čebulo      in pražite, da postekleni, vendar ne sme porjaveti  P
4. Na      čebulo      položite na rezine krompirja. 5.  P
segrejte olje, dodajte na kolobarje narezano      čebulo      in cel strok česna.Kuhajte toliko časa, da čebula  P
2. V mešalnik dajte      čebulo,      paradižnik (s tekočino vred), koriander, kurkumo  P
narezane zelene paprike 1 sesekljano majhno      čebulo      začimbno ali morsko sol   P
posodi za pečenje dobro premešajte zeleno, bučke,      čebulo      in papriko. Zmes lahko rahlo posolite, ni pa  P
narezani stebli zelene 1 na kolobarje narezano      čebulo      1 dcl nasekljanega zelja   P
voku deset minut pražite brokoli, zeleno in      čebulo.      2.  P
Sredico bučk narežite ter jo pomešajte z beluši,      čebulo,      gobami, paradižnikom in začimbami. 4.  P
težki, rahlo naoljeni ponvi počasi popecite      čebulo      in česen. Česen ne sme porjaveti!   P
2.      Čebulo      in česen posujte s polnozrnato moko in žličko  P
V veliki ponvi segrejte olje. Dodajte      čebulo,      česen in zeleno ter pecite približno 3 minute  P
rezance narezano papriko 1 na kolobarje narezano      čebulo      2 dcl narezanih gob   P
V ponvi segrejte olje in na njem popražite      čebulo      in česen, da posteklenita, vendar ne porjavita  P
cvetačo, korenčkom, redkvico, brokolijem, zeljem,      čebulo,      porom, paradižnikom ali visokim fižolom. Zaradi  P
pospravimo do sredine septembra, torej za krompirjem,      čebulo,      česnom, šalotko, plodovkami (paradižnik, bučke  P
zarjavele kljuke. Nasvet je naslednji: skuhate      čebulo      in z vodo, v kateri se je kuhala, zdrgnete zarjavele  P
splošnega pravila, ki pravi, da mora biti nad      čebulo,      gomoljem ali koreniko tako debela plast vrtne  P
posodah, potrebujejo počitek (za dva do tri mesece      čebulo      presušimo). Alstremerija   P
šlo vse najboljše v vodo. Na maslu prepražite      čebulo,      dodajte gobe (narezane na lističe).Ko sok izpari  P
vrtni ognjič, iberis, grobelnik, suhe rože,      čebulo      in česen, žajbelj, timijan. Domači pripravki  P
primer po daljšem sušnem obdobju treba populiti      čebulo,      tudi korenje in celo krompir je bolje izkopati  P
ognjičem, grenikom, grobeljnikom, suhimi rožami,      čebulo      in česnom ter žajbljem in timijanom. Pasti  P
dobro poznamo vsaj tri. Vsak dan se srečujemo s      čebulo      in česnom.Verjetno sta nam kdaj na vrtu že obe  P
sokovniku stisnemo dve manjši ali eno večjo      čebulo      (najbolje z domačega vrta), dodamo še enkrat  P
imenom zelenček? Iščem tudi slovensko ptujsko      čebulo;      iskala sem jo od Ljubljane do Novega mesta,  P
sorte s sivozelenimi listi. Druge čebulnice,      čebulo,      česen in šalotko v nasprotju s preostalimi vrtninami  P
Običajno pa v pozimi kupimo debelo preparirano      čebulo,      ki je zagotovilo, da bomo kmalu po sajenju dočakali  P
zvezdo prenesemo na prosto. Najbolje storimo, če      čebulo      z lončkom vred potisnemo v gredico ter jo oskrbujemo  P
poškoduje v času, ko že pulimo zimski česen ali      čebulo,      lahko iz listov in poškodovanih strokov pripravimo  P
rastlinjaku lahko pridelujemo por, stoletno      čebulo,      blitvo, pozimi pa poleg tega še špinačo, motovilec  P
čebule jeseni Jeseni že od nekdaj sadimo belo      čebulo      majski srebrnjak.Le starejši vrtnarji se boste  P
letu iz semena oblikuje odebeljeno steblo ‐      čebulo,      ki je rezervna hrana za cvetočo rastlino.Ta  P
da lahko rast čebule v prvem letu prekine,      čebulo      posuši ‐ tako nastane čebulček, in v naslednjem  P
veliko prej dobi kakovostnejšo in debelejšo      čebulo.     Stvar se obnese, če čebulček sadimo spomladi  P
spomladi ob narezku lahko ponudili sladko mlado      čebulo.     Ne glede na to, katero sorto izberemo, čebulo  P
čebulo. Ne glede na to, katero sorto izberemo,      čebulo      iz debelih čebulčkov pulimo mlado in čim prej  P
razsadimo ali posadimo tudi šopasto, grmičasto      čebulo      ali zimski luk.Pred zimo lahko posadimo stročke  P
raztrgamo šope čebule, če smo jo sejali spomladi.      Čebulo      pred zimo malo ogrnemo z zemljo. Por, ki ga  P
da se čebule med seboj ne bodo dotikale.      Čebulo      lahko vzgajamo iz semena in iz čebulčka.Pri  P
posadimo tesno skupaj in porabimo kot mlado      čebulo      zgodaj spomladi.Majski srebrnjak je bolje sejati  P
ko se listi obarvajo rumenkasto do polovice.      Čebulo      pa poberemo, ko se listi poležejo po tleh in  P
debeline, saj se hranila ne pretakajo več v      čebulo.     Obstaja pa večja verjetnost, da se bo okužila  P
in se ne lušči kar naprej. Podobno kakor s      čebulo      ravnamo s šalotko.Zanjo je značilno, da iz ene  P
pridelati debelejšo šalotko, izpulimo srednjo      čebulo,      nekateri pa jo potem tudi pokrijejo z zemljo  P
imamo lahko v neogrevanem rastlinjaku mlado      čebulo      vso zimo.Med sezono se šopasto razrase, tako  P
korenjem ali listnatim peteršiljem, tako da      čebulo      posadimo kar med vrste obeh.Spomladi pa posevek  P
jetrca. Na olju prepražite drobno narezano      čebulo,      ko nekoliko spremeni barvo, med mešanjem dodajte  P
zagnojila, je najboljše sredstvo opečena čebula.      Čebulo      prerežemo ali odrežemo kos in položimo na vročo  P
lahko uporabljamo svežega. Druge čebulnice,      čebulo,      česen in šalotko, hranimo v suhem, zračnem in  P
piščančjo "džambalajo", hamburger, govedino s      čebulo      in krompirjevo juho. Vlada v Kabulu komaj skrbi  P
sekljan drobnjak, lističe koromača, por, mlado      čebulo.     .. k tej jedi se dobro podata zadnji dve.To pomešamo  P
fraîche in crème double (sladko smetano), lovor,      čebulo      in timijan.Zalijem z juho, kuham, potem zmešam  P
ter korenje sesekljajte za noht drobno. Eno      čebulo      narežite na kolute, drugi dve nakockajte.Enako  P
litra vode zavrite zelenjavo, vendar samo s      čebulo,      narezano na kolute, in še toplo prelijte po  P
soljo. Na maslu popecite slanino in nakockano      čebulo      (ki ne sme porjaveti), dajte nanjo meso in pečenko  P
stisnemo z roko. Na oljčnem olju posteklenimo      čebulo,      dodamo grah, koščke šunke, sesekljano teletino  P
kuhinjsko krpo in nato po nekaj minutah olupim.      Čebulo      narežem na velike kolute in jo popražim na karameliziranem  P
šetraja in lovor, mehko kožo slanine, česen,      čebulo      in drugo pustim.Dodam maslo, potem pa s paličnim  P
paprike, stebelno zeleno, korenjem, česnom,      čebulo,      baziliko, peteršiljem, vejico rožmarina, dodam  P
Cele pa dajte v naslednjo tekočino: nasekljano      čebulo,      olupljen in na koščke narezan paradižnik, dva  P
natrl s soljo in poprom. Vanjo sem dal veliko      čebulo      in šopek rožmarina in žajblja.Nato sem jo zunaj  P
prekajenim mesom, ki te gotovo ugonobi s prežgano      čebulo      vred, in tako naprej.Potem poznajo še golaž  P
jajci. Naredim tudi paradižnikovo omako: česen,      čebulo      in prekajeno slanino pražim (v tej fazi dodam  P
denimo takšna: pri zdravem človeku, ki reže      čebulo,      se pojavijo podobni znaki, kot jih ima bolnik  P
še vložena zelenjava. Kombinacija z zeljem,      čebulo,      papriko in zelenim paradižnikom, prelita s kisom  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA