nova beseda iz Slovenije
minut pred koncem kuhanja primešamo sesekljano | čebulo, | česen in nariban korenček. Terezija Nikolčič | P |
na tanke rezine. Dodamo na kolesca zrezano | čebulo, | hobotnico, sol, poper in olje. Dobro premešamo | P |
Zelje narežemo na ne preozke trakove. Narežemo | čebulo | in jo dobro prepražimo.Dodamo zelje, zalijemo | P |
potrebujemo 4 večje jajčevce, olje, srednje veliko | čebulo, | rdeče vino, 2 dcl paradižnikovega kečupa, jušno | P |
jih na toplo. Na petih žlicah olja prepražimo | čebulo, | vmes jo nekajkrat zalijemo z vodo, da razpade | P |
damo v lonec in dodamo nekaj jušne zelenjave: | čebulo, | lovorov list, korenček, košček gomolja zelene | P |
ustavili pri kmetu, ki ob cesti ponuja krompir, | čebulo, | zelje?Ugodnih ponudb se kar tare, le poiskati | P |
1. Bučkin nadev: v ponvi dušimo | čebulo, | dokler ne porumeni. Dodamo na drobno narezane | P |
vejice peteršilja + olivno olje Priprava: Por in | čebulo | na drobno narežemo in ju pražimo na olivnem | P |
jih popražimo na olivnem olju, skupaj z belo | čebulo. | Ko se rezine s čebulo že precej zmehčajo, dodamo | P |
olivnem olju, skupaj z belo čebulo. Ko se rezine s | čebulo | že precej zmehčajo, dodamo še nekaj strokov | P |
rezance, korenček natrgamo tako kot jabolka, | čebulo | zrežemo na tanke lističe, enako zrežemo paradižnik | P |
le redki dobro. Potrebujemo srednje veliko | čebulo, | 80 dag zrelih, a še čvrstih paradižnikov (in | P |
radižnikov (in ne na pol zelenih), olje in začimbe. | Čebulo | na tanko zrežemo, solimo, pomečkamo med prsti | P |
Priprava: v posodi na olivnem olju popražimo | čebulo, | ki smo ji dodali vejico rožmarina, da postekleni | P |
posodi na olivnem olju popražimo nasekljano | čebulo | in bučna semena, temu nato dodamo sesekljan | P |
Potrebujemo 2 tanka telečja zrezka, večjo | čebulo, | kilogram stročjega fižola, 2 korenčka, 2 paradižnika | P |
Zrezka zrežemo na trakove ali majhne kocke, | čebulo | sesekljamo, fižolu porežemo konce in ga razrežemo | P |
s penovko na krožnik in v olju popražimo še | čebulo. | Ko začne rumeneti, dodamo meso, fižol, korenček | P |
kocke, korenček na kolesca, enako zrežemo mlado | čebulo. | Vso zelenjavo z grahom vred prepražimo na dveh | P |
vejici peteršilja Priprava (45 minut): | čebulo | narežite na kolobarje, papriko in krompir pa | P |
in krompir pa na kocke. V ponvi prepražite | čebulo, | dodajte mleto meso in krompir ter začinite s | P |
minut): na olivnem olju prepražite sesekljano | čebulo, | dodajte na kocke narezan krompir in zalijte | P |
ga ohladite, olupite in narežite na rezine. | Čebulo | in kumarice narežite na kocke.Skuto, kumarice | P |
zmešajte v gladko maso. Na olju prepražite | čebulo, | dodajte krompir in ga pecite približno 5 minut | P |
Po dolgem narežite papriko in nasekljajte | čebulo. | Prepražite čebulo, dodajte krompir in pecite | P |
narežite papriko in nasekljajte čebulo. Prepražite | čebulo, | dodajte krompir in pecite od 10 do 15 minut | P |
Pri 200 stopinjah Celzija ga pecite 1 uro. | Čebulo | in česen narežite na kocke.V ponvi prepražite | P |
ste ga prej posolili in popoprali, ter dodajte | čebulo | in česen.Zalijte z jušno osnovo, dodajte brokoli | P |
Potrebujemo tri četrt kilograma mešanih gob, veliko | čebulo, | peteršilj, olje, limono, suho belo vino in začimbe | P |
prekuhamo in vodo odlijemo, druge le narežemo. | Čebulo | zrežemo na tanke obročke in jo na dveh žlicah | P |
jih popražimo na olivnem olju, skupaj z belo | čebulo. | Ko se rezine s čebulo že precej zmehčajo, dodamo | P |
olivnem olju, skupaj z belo čebulo. Ko se rezine s | čebulo | že precej zmehčajo, dodamo še nekaj strokov | P |
Špinači odstranimo debela stebla. | Čebulo | in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.V | P |
olje. Med mešanjem in na šibkem ognju pražimo | čebulo | in česen, da posteklenita.Dodamo očiščeno in | P |
sveža krebuljica ali peteršilj. Priprava: | Čebulo | olupimo in narežemo na četrtine.Piščančji bedri | P |
zavre. V juho damo piščančji bedri in razrezano | čebulo. | V pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut | P |
olupljeni in na krhlje narezani čebuli. Piščanca in | čebulo | pečemo v ogreti pečici 75 minut.Postopoma prilivamo | P |
lahko kadarkoli pekli na plošči. Kostanj s | čebulo | Imenitna jed, zraven potrebujmo samo solato | P |
odstranimo obe kožici hkrati. Na maslu zarumenimo | čebulo, | dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo | P |
Z gobami Potrebujemo večjo | čebulo, | pol kilograma mešanih gozdnih gob, 2 stroka | P |
sesekljanega peteršilja, olje in začimbe. | Čebulo | olupimo in v strojčku na grobo zmeljemo (ne | P |
kilograma zelenega paradižnika, rdečo papriko, | čebulo, | gorčico, majonezo, olje in začimbe. Paradižnik | P |
na čim manjše kocke, enako zrežemo papriko in | čebulo. | Na dveh žlicah olja dušimo približno pol ure | P |
Puranja jetrca Potrebujemo večjo | čebulo, | 2 žlici masla, pol kg puranjih jetrc, žlico | P |
kg puranjih jetrc, žlico konjaka in začimbe. | Čebulo | zrežemo na rezine in jih na maslu steklasto | P |
iz zelja Potrebujemo 1,2 kilograma zelja, | čebulo, | pol kilograma mešanega zmletega mesa, 10 dag | P |
solimo in ga na malo olja deset minut dušimo. | Čebulo | sesekljamo, popražimo na dveh žlicah olja, dodamo | P |
kisom, popopramo in dodamo strt česen ali mlado | čebulo. | Da ne bo solata, ki je izjemno zdrava, zmeraj | P |
kumaric in začimbe. Zelje pomešamo s korenjem in | čebulo, | solimo in popramo, malo pomečkamo ter dodamo | P |
toplem vzhajati toliko časa, da se podvoji. | Čebulo | olupimo, podolžno prerežemo in narežemo polovice | P |
žlice olja in na srednje močnem ognju pražimo | čebulo, | da postekleni in se zmehča.Dodamo jabolka in | P |
razgrejemo maščobo in prepražimo na drobno sesekljano | čebulo, | da se zmehča in rahlo zarumeni.Dodamo na grobo | P |
rebra zgladimo, tako da jih plosko odrežemo. | Čebulo | na drobno narežemo in pomešamo z mesom in skuto | P |
blanširamo v vreli vodi, odcedimo in narežemo. | Čebulo | na drobno sesekljamo.Žličko olja segrejemo, | P |
sesekljamo. Žličko olja segrejemo, dodamo zelje in | čebulo | ter dušimo.Zalijemo s 100 ml vode, primešamo | P |
Timijan umijte in populite lističe. | Čebulo | na drobno sesekljajte.V posodi segrejte olje | P |
sesekljajte. V posodi segrejte olje in popražite | čebulo, | da postekleni, zalijte s kisom in 3 žlicami | P |
Začinite. Peteršilj, | čebulo | in čili sesekljajte, umešajte z limonino lupino | P |
8 dag nastrganega poltrdega sira, začimbe. | Čebulo | olupimo, zrežemo na kolobarje in dušimo na maslu | P |
korenčke, 3 rumene kolerabe, srednje veliko | čebulo, | majhno konzervo pelatov, olje in začimbe. | P |
konzervo pelatov, olje in začimbe. Korenček, | čebulo | in kolerabo olupimo in zrežemo na rezance.Na | P |
Potrebujemo 30 dag kuhanega fižola s fižolovko vred, | čebulo, | 8 dag pancete, 6 kislih kumaric, olje in začimbe | P |
zmiksamo. Na dveh žlicah olja pražimo najprej | čebulo, | nato dodamo na koščke zrezano panceto.Ko zarumeni | P |
olje in začimbe. Meso zrežemo na majhne kocke, | čebulo | sesekljamo.Oboje dušimo na dveh žlicah olja | P |
klobase lahko uporabimo ocvirke ali kar popraženo | čebulo. | Koščki oliv in olivno olje dajejo kruhu sredozemski | P |
korenček, grah, z mešalnikom sesekljano ali zmleto | čebulo, | na majhne kocke zrezano papriko, na cvetove | P |
Potrebujemo 50 dag piščančjih prsi brez kože in kosti, | čebulo, | večjo glavo kitajskega zelja, 4 sveže paprike | P |
popečemo in vzamemo iz ponve, na olju pa popražimo | čebulo, | da postekleni. Kitajsko zelje zrežemo na kvadratke | P |
fileja, 6 žlic na pol kuhanega riža, veliko | čebulo, | pol litra paradižnikovega kečupa, olje in začimbe | P |
kečupa, olje in začimbe. Meso zmeljemo skupaj s | čebulo, | dodamo riž, sol in žlico začimbnega posipa ter | P |
klobase lahko uporabimo ocvirke ali kar popraženo | čebulo. | Koščki oliv in olivno olje dajejo kruhu sredozemski | P |
Priprava: Pečico segrejemo na 175 stopinj. | Čebulo | in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.Brokoli | P |
olje ter na šibkem ognju steklasto prepražimo | čebulo | in česen, da se zmehčata.Dodamo brokoli, papriko | P |
Odcedimo. | Čebulo | olupimo in narežemo na tanke obročke.Česen olupimo | P |
kozici segrejemo polovico olja. Počasi pražimo | čebulo, | da postekleni in se zmehča.Dodamo sesekljane | P |
Golaž Potrebujemo veliko | čebulo, | pol kg svinjskega mesa, kg repe, olje in začimbe | P |
svinjskega mesa, kg repe, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, meso zrežemo na kocke, oboje dušimo | P |
olive, narezane na kolobarje, in sesekljano | čebulo. | Temu nato primešamo še na koščke narezan drobnjak | P |
vplivom vrele vode nastajal pire krompir z ocvrto | čebulo | in popečenimi kruhki, zabeljen z antioksidantom | P |
Nočna izmena? Ne, ker s sabo prinesejo špeh in | čebulo. | Kdo, zaboga? | P |
ki kot miniaturni otočki kukajo iz bazenčka s | čebulo | nasičene omake, ki so jo bržčas pozabili spasirati | P |
kotel, na dnu katerega smo prej rahlo prepražili | čebulo | in česen.Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo | P |
posolimo in popopramo, potresemo s sesekljano | čebulo | in česnom, papriko in nazadnje s čilijem in | P |
za tropske razmere, ter več vrst zelenjave, | čebulo, | česen poper ter manjše koščke krompirja ali | P |
kotel, na dnu katerega smo prej rahlo prepražili | čebulo | in česen.Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo | P |
posolimo in popopramo, potresemo s sesekljano | čebulo | in česnom, papriko in nazadnje s čilijem in | P |
za tropske razmere, ter več vrst zelenjave, | čebulo, | česen poper ter manjše koščke krompirja ali | P |
ključnih točk konflikta. Če nekako lupiva to | čebulo | šolstva, bi rekel, da mora najprej vsaka opcija | P |
pomembna osebnost. (tudi ko zaide na tržnico po | čebulo, | je v službenem avtomobilu in z močnim spremstvom | P |
polovico, in jih oblikujemo v zrezke. Pasirano | čebulo, | olivno olje, sol in poper dobro premešamo, da | P |
okolici 500 kalorij. Če preskočite omake (in | čebulo, | v izogib spahovanju in prdenju), lahko končno | P |
mimoidočih ostarelih dam, obloženih z mlado | čebulo, | berivka miksom, briškimi breskvami in holandskimi | P |
pohrbtine nutrije majhno, drobno sesekljano | čebulo | paradižnik, razrezan na velike rezine | P |
žlički sesekljanega česna V lonec naložite | čebulo, | paradižnik, krompir, korenje in brstični ohrovt | P |
canh", mleto meso z drobno nasekljano mlado | čebulo, | zelišči in arašidi, prelito s presno krvjo prašiča | P |
jajce - sveže nasekljano in blago popraženo | čebulo | - strok česna | P |
grozdje iz Južne Afrike, banane iz Hondurasa, | čebulo | iz Nove Zelandije, paradižnik iz Turčije, večina | P |
čez cesto k sosedom po jajce, malo moke, eno | čebulo | in podobno.V duhu medsebojne solidarnosti je | P |
smo zmešali z moko, drobno nasekljano mlado | čebulo, | drobnjakom in nadrobljenim sirom. Nazadnje smo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 197 297 397 497 597 697 797 897 997 1.097
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |