nova beseda iz Slovenije

čebulo (1.097-1.196)


minut pred koncem kuhanja primešamo sesekljano      čebulo,      česen in nariban korenček. Terezija Nikolčič  P
na tanke rezine. Dodamo na kolesca zrezano      čebulo,      hobotnico, sol, poper in olje. Dobro premešamo  P
Zelje narežemo na ne preozke trakove. Narežemo      čebulo      in jo dobro prepražimo.Dodamo zelje, zalijemo  P
potrebujemo 4 večje jajčevce, olje, srednje veliko      čebulo,      rdeče vino, 2 dcl paradižnikovega kečupa, jušno  P
jih na toplo. Na petih žlicah olja prepražimo      čebulo,      vmes jo nekajkrat zalijemo z vodo, da razpade  P
damo v lonec in dodamo nekaj jušne zelenjave:      čebulo,      lovorov list, korenček, košček gomolja zelene  P
ustavili pri kmetu, ki ob cesti ponuja krompir,      čebulo,      zelje?Ugodnih ponudb se kar tare, le poiskati  P
1. Bučkin nadev: v ponvi dušimo      čebulo,      dokler ne porumeni. Dodamo na drobno narezane  P
vejice peteršilja + olivno olje Priprava: Por in      čebulo      na drobno narežemo in ju pražimo na olivnem  P
jih popražimo na olivnem olju, skupaj z belo      čebulo.     Ko se rezine s čebulo že precej zmehčajo, dodamo  P
olivnem olju, skupaj z belo čebulo. Ko se rezine s      čebulo      že precej zmehčajo, dodamo še nekaj strokov  P
rezance, korenček natrgamo tako kot jabolka,      čebulo      zrežemo na tanke lističe, enako zrežemo paradižnik  P
le redki dobro. Potrebujemo srednje veliko      čebulo,      80 dag zrelih, a še čvrstih paradižnikov (in  P
radižnikov (in ne na pol zelenih), olje in začimbe.      Čebulo      na tanko zrežemo, solimo, pomečkamo med prsti  P
Priprava: v posodi na olivnem olju popražimo      čebulo,      ki smo ji dodali vejico rožmarina, da postekleni  P
posodi na olivnem olju popražimo nasekljano      čebulo      in bučna semena, temu nato dodamo sesekljan  P
Potrebujemo 2 tanka telečja zrezka, večjo      čebulo,      kilogram stročjega fižola, 2 korenčka, 2 paradižnika  P
Zrezka zrežemo na trakove ali majhne kocke,      čebulo      sesekljamo, fižolu porežemo konce in ga razrežemo  P
s penovko na krožnik in v olju popražimo še      čebulo.     Ko začne rumeneti, dodamo meso, fižol, korenček  P
kocke, korenček na kolesca, enako zrežemo mlado      čebulo.     Vso zelenjavo z grahom vred prepražimo na dveh  P
vejici peteršilja Priprava (45 minut):      čebulo      narežite na kolobarje, papriko in krompir pa  P
in krompir pa na kocke. V ponvi prepražite      čebulo,      dodajte mleto meso in krompir ter začinite s  P
minut): na olivnem olju prepražite sesekljano      čebulo,      dodajte na kocke narezan krompir in zalijte  P
ga ohladite, olupite in narežite na rezine.      Čebulo      in kumarice narežite na kocke.Skuto, kumarice  P
zmešajte v gladko maso. Na olju prepražite      čebulo,      dodajte krompir in ga pecite približno 5 minut  P
Po dolgem narežite papriko in nasekljajte      čebulo.     Prepražite čebulo, dodajte krompir in pecite  P
narežite papriko in nasekljajte čebulo. Prepražite      čebulo,      dodajte krompir in pecite od 10 do 15 minut  P
Pri 200 stopinjah Celzija ga pecite 1 uro.      Čebulo      in česen narežite na kocke.V ponvi prepražite  P
ste ga prej posolili in popoprali, ter dodajte      čebulo      in česen.Zalijte z jušno osnovo, dodajte brokoli  P
Potrebujemo tri četrt kilograma mešanih gob, veliko      čebulo,      peteršilj, olje, limono, suho belo vino in začimbe  P
prekuhamo in vodo odlijemo, druge le narežemo.      Čebulo      zrežemo na tanke obročke in jo na dveh žlicah  P
jih popražimo na olivnem olju, skupaj z belo      čebulo.     Ko se rezine s čebulo že precej zmehčajo, dodamo  P
olivnem olju, skupaj z belo čebulo. Ko se rezine s      čebulo      že precej zmehčajo, dodamo še nekaj strokov  P
Špinači odstranimo debela stebla.      Čebulo      in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.V  P
olje. Med mešanjem in na šibkem ognju pražimo      čebulo      in česen, da posteklenita.Dodamo očiščeno in  P
sveža krebuljica ali peteršilj. Priprava:      Čebulo      olupimo in narežemo na četrtine.Piščančji bedri  P
zavre. V juho damo piščančji bedri in razrezano      čebulo.     V pokriti posodi kuhamo na šibkem ognju 20 minut  P
olupljeni in na krhlje narezani čebuli. Piščanca in      čebulo      pečemo v ogreti pečici 75 minut.Postopoma prilivamo  P
lahko kadarkoli pekli na plošči. Kostanj s      čebulo      Imenitna jed, zraven potrebujmo samo solato  P
odstranimo obe kožici hkrati. Na maslu zarumenimo      čebulo,      dodamo kostanj, solimo in popramo, zalijemo  P
Z gobami Potrebujemo večjo      čebulo,      pol kilograma mešanih gozdnih gob, 2 stroka  P
sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.      Čebulo      olupimo in v strojčku na grobo zmeljemo (ne  P
kilograma zelenega paradižnika, rdečo papriko,      čebulo,      gorčico, majonezo, olje in začimbe. Paradižnik  P
na čim manjše kocke, enako zrežemo papriko in      čebulo.     Na dveh žlicah olja dušimo približno pol ure  P
Puranja jetrca Potrebujemo večjo      čebulo,      2 žlici masla, pol kg puranjih jetrc, žlico  P
kg puranjih jetrc, žlico konjaka in začimbe.      Čebulo      zrežemo na rezine in jih na maslu steklasto  P
iz zelja Potrebujemo 1,2 kilograma zelja,      čebulo,      pol kilograma mešanega zmletega mesa, 10 dag  P
solimo in ga na malo olja deset minut dušimo.      Čebulo      sesekljamo, popražimo na dveh žlicah olja, dodamo  P
kisom, popopramo in dodamo strt česen ali mlado      čebulo.     Da ne bo solata, ki je izjemno zdrava, zmeraj  P
kumaric in začimbe. Zelje pomešamo s korenjem in      čebulo,      solimo in popramo, malo pomečkamo ter dodamo  P
toplem vzhajati toliko časa, da se podvoji.      Čebulo      olupimo, podolžno prerežemo in narežemo polovice  P
žlice olja in na srednje močnem ognju pražimo      čebulo,      da postekleni in se zmehča.Dodamo jabolka in  P
razgrejemo maščobo in prepražimo na drobno sesekljano      čebulo,      da se zmehča in rahlo zarumeni.Dodamo na grobo  P
rebra zgladimo, tako da jih plosko odrežemo.      Čebulo      na drobno narežemo in pomešamo z mesom in skuto  P
blanširamo v vreli vodi, odcedimo in narežemo.      Čebulo      na drobno sesekljamo.Žličko olja segrejemo,  P
sesekljamo. Žličko olja segrejemo, dodamo zelje in      čebulo      ter dušimo.Zalijemo s 100 ml vode, primešamo  P
Timijan umijte in populite lističe.      Čebulo      na drobno sesekljajte.V posodi segrejte olje  P
sesekljajte. V posodi segrejte olje in popražite      čebulo,      da postekleni, zalijte s kisom in 3 žlicami  P
Začinite. Peteršilj,      čebulo      in čili sesekljajte, umešajte z limonino lupino  P
8 dag nastrganega poltrdega sira, začimbe.      Čebulo      olupimo, zrežemo na kolobarje in dušimo na maslu  P
korenčke, 3 rumene kolerabe, srednje veliko      čebulo,      majhno konzervo pelatov, olje in začimbe.   P
konzervo pelatov, olje in začimbe. Korenček,      čebulo      in kolerabo olupimo in zrežemo na rezance.Na  P
Potrebujemo 30 dag kuhanega fižola s fižolovko vred,      čebulo,      8 dag pancete, 6 kislih kumaric, olje in začimbe  P
zmiksamo. Na dveh žlicah olja pražimo najprej      čebulo,      nato dodamo na koščke zrezano panceto.Ko zarumeni  P
olje in začimbe. Meso zrežemo na majhne kocke,      čebulo      sesekljamo.Oboje dušimo na dveh žlicah olja  P
klobase lahko uporabimo ocvirke ali kar popraženo      čebulo.     Koščki oliv in olivno olje dajejo kruhu sredozemski  P
korenček, grah, z mešalnikom sesekljano ali zmleto      čebulo,      na majhne kocke zrezano papriko, na cvetove  P
Potrebujemo 50 dag piščančjih prsi brez kože in kosti,      čebulo,      večjo glavo kitajskega zelja, 4 sveže paprike  P
popečemo in vzamemo iz ponve, na olju pa popražimo      čebulo,      da postekleni. Kitajsko zelje zrežemo na kvadratke  P
fileja, 6 žlic na pol kuhanega riža, veliko      čebulo,      pol litra paradižnikovega kečupa, olje in začimbe  P
kečupa, olje in začimbe. Meso zmeljemo skupaj s      čebulo,      dodamo riž, sol in žlico začimbnega posipa ter  P
klobase lahko uporabimo ocvirke ali kar popraženo      čebulo.     Koščki oliv in olivno olje dajejo kruhu sredozemski  P
Priprava: Pečico segrejemo na 175 stopinj.      Čebulo      in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.Brokoli  P
olje ter na šibkem ognju steklasto prepražimo      čebulo      in česen, da se zmehčata.Dodamo brokoli, papriko  P
Odcedimo.      Čebulo      olupimo in narežemo na tanke obročke.Česen olupimo  P
kozici segrejemo polovico olja. Počasi pražimo      čebulo,      da postekleni in se zmehča.Dodamo sesekljane  P
Golaž Potrebujemo veliko      čebulo,      pol kg svinjskega mesa, kg repe, olje in začimbe  P
svinjskega mesa, kg repe, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, meso zrežemo na kocke, oboje dušimo  P
olive, narezane na kolobarje, in sesekljano      čebulo.     Temu nato primešamo še na koščke narezan drobnjak  P
vplivom vrele vode nastajal pire krompir z ocvrto      čebulo      in popečenimi kruhki, zabeljen z antioksidantom  P
Nočna izmena? Ne, ker s sabo prinesejo špeh in      čebulo.     Kdo, zaboga?  P
ki kot miniaturni otočki kukajo iz bazenčka s      čebulo      nasičene omake, ki so jo bržčas pozabili spasirati  P
kotel, na dnu katerega smo prej rahlo prepražili      čebulo      in česen.Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo  P
posolimo in popopramo, potresemo s sesekljano      čebulo      in česnom, papriko in nazadnje s čilijem in  P
za tropske razmere, ter več vrst zelenjave,      čebulo,      česen poper ter manjše koščke krompirja ali  P
kotel, na dnu katerega smo prej rahlo prepražili      čebulo      in česen.Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo  P
posolimo in popopramo, potresemo s sesekljano      čebulo      in česnom, papriko in nazadnje s čilijem in  P
za tropske razmere, ter več vrst zelenjave,      čebulo,      česen poper ter manjše koščke krompirja ali  P
ključnih točk konflikta. Če nekako lupiva to      čebulo      šolstva, bi rekel, da mora najprej vsaka opcija  P
pomembna osebnost. (tudi ko zaide na tržnico po      čebulo,      je v službenem avtomobilu in z močnim spremstvom  P
polovico, in jih oblikujemo v zrezke. Pasirano      čebulo,      olivno olje, sol in poper dobro premešamo, da  P
okolici 500 kalorij. Če preskočite omake (in      čebulo,      v izogib spahovanju in prdenju), lahko končno  P
mimoidočih ostarelih dam, obloženih z mlado      čebulo,      berivka miksom, briškimi breskvami in holandskimi  P
pohrbtine nutrije majhno, drobno sesekljano      čebulo      paradižnik, razrezan na velike rezine   P
žlički sesekljanega česna V lonec naložite      čebulo,      paradižnik, krompir, korenje in brstični ohrovt  P
canh", mleto meso z drobno nasekljano mlado      čebulo,      zelišči in arašidi, prelito s presno krvjo prašiča  P
jajce - sveže nasekljano in blago popraženo      čebulo      - strok česna   P
grozdje iz Južne Afrike, banane iz Hondurasa,      čebulo      iz Nove Zelandije, paradižnik iz Turčije, večina  P
čez cesto k sosedom po jajce, malo moke, eno      čebulo      in podobno.V duhu medsebojne solidarnosti je  P
smo zmešali z moko, drobno nasekljano mlado      čebulo,      drobnjakom in nadrobljenim sirom. Nazadnje smo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  197 297 397 497 597 697 797 897 997 1.097



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA