nova beseda iz Slovenije
Olive narežemo na obročke. | Čebulo | olupimo in drobno sesekljamo. Olive, čebulo | P |
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olive, | čebulo, | žličko soli, pol žličke popra, jajce in moko | P |
Rezanci z omako iz bučk Potrebujemo (za tri) : | čebulo, | 1 do 2 stroka česna, bučko (200 g), 2 mladi | P |
poper in nariban parmezan za posip. Priprava : | Čebulo | in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Bučko | P |
skuhamo rezance. Medtem v drugi kozici sesekljano | čebulo | svetlo opražimo na maslu.Dodamo bučko, česen | P |
opražimo na maslu. Dodamo bučko, česen in mlado | čebulo | ter pražimo tri minute.Dodamo juho, sveži sir | P |
korenčka, manjši gomolj zelene, peteršilj, majhno | čebulo, | česen, sol, poper, 5 dag hamburške slanine, | P |
namočimo. Na olju na hitro prepražimo sesekljano | čebulo, | dodamo drobno sesekljan česen in na tanke rezance | P |
kozici na olivnem olju prepražimo sesekljano | čebulo | in dodamo zrezan radič.Premešamo in pokrito | P |
Nato ga potresemo s soljo in pokapamo z oljem. | Čebulo | olupimo in drobno sesekljamo, rogovilček pa | P |
listke. Grobo jih narežemo, potem pa skupaj s | čebulo | potresemo po krompirju.Ponudimo kot samostojno | P |
za šest) : 1,5 kg rumenih bučk (ali zelenih), | čebulo, | žlico surovega masla, žlico sončničnega olja | P |
Bučke operemo, očistimo in zrežemo na kockice. | Čebulo | olupimo in drobno sesekljamo.V večji posodi | P |
segrejemo surovo maslo in olje, na tem dušimo | čebulo | od štiri do pet minut, da postekleni.Dodamo | P |
buče (tehtamo očiščeno, denimo mošusno bučo), | čebulo, | 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 500 g | P |
Zrežemo jo na rezine in te na tanke pramene. | Čebulo | in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Oljčno | P |
sesekljamo. Oljčno olje segrejemo v obloženi ponvi, | čebulo | in česen steklasto opražimo.Dodamo sesekljano | P |
breskev, 3 zelene bučke, olivno olje, manjšo rdečo | čebulo, | 2 stroka česna, žličko kumine, žličko mletega | P |
olivno olje in na njem počasi prepražimo rdečo | čebulo | in drobno sesekljan česen.Dodamo mleto kumino | P |
Večkrat uživajmo presno kislo repo in zelje, | čebulo | in česen, črno redkev, hren, koromač in bučo | P |
300 g kuhane soje, 100‐150 g vodne kreše, 1 | čebulo, | 3 stroke česna ali šopek čemaža, 2 žlici hladno | P |
omako in oljem zmeljemo v gladko gosto zmes. | Čebulo | in česen olupimo in drobno sesekljamo.Če uporabljamo | P |
vodo, enako krešo, in ju grobo sesekljamo. | Čebulo, | česen oziroma čemaž in krešo vmešamo v zmes | P |
Potrebujemo: 300 g "biotofuja", 100 g vodne kreše, 1 | čebulo, | žličko nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo | P |
skupaj s soljo grobo pretlačimo z vilicami. | Čebulo | olupimo in sesekljamo, vodno krešo pa samo operemo | P |
žlici baziličnega pesta, 4 paradižnike, rdečo | čebulo, | sol, poper, baziliko in mediteranske začimbe | P |
Paradižnik operemo in narežemo na kolobarje. | Čebulo | olupimo in jo prav tako narežemo na tanjše kolobarje | P |
paradižnikovih pelatov (ali cel paradižnik), majhno | čebulo, | česen in olivno olje. Priprava: Mladi krompir | P |
ponvi olivno olje, dodamo drobno sesekljano | čebulo | ter olupljen in sesekljan česen.Dodamo paradižnikove | P |
paradižnikovih pelatov, origano, sol, poper, manjšo | čebulo | in sladkor. Priprava: Gomolj koprca operemo | P |
odstranimo kocen in ga na drobno narežemo. | Čebulo | olupimo in sesekljamo.V ponvi segrejemo olivno | P |
olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in | čebulo. | Na hitro prepražimo, da postekleni. | P |
Potrebujemo : 45 dag korenja, 3 žlice masla, | čebulo, | malo stebelno zeleno, 2 krompirja, l zelenjavne | P |
olje in polovico masla ter na hitro prepražimo | čebulo, | da se zmehča.Stebelno zeleno narežemo. | P |
dag oluščenega graha, 2 žlici masla, majhno | čebulo, | 4 žlice sladke smetane, sol, poper in 2 kruhovi | P |
in na njem rahlo prepražimo drobno sesekljano | čebulo. | Zalijemo s 1/2 l vode, solimo in popramo, pokrijemo | P |
v kremni juhi Potrebujemo : 3 pore, manjšo | čebulo, | majhno kolerabo, pastinak, 3 manjše korenčke | P |
dag vložene čičerke, 35 dag krompirja, manjšo | čebulo, | 20 dag sveže špinače, 3 stroke česna, olivno | P |
olju zlato rumeno prepražimo drobno sesekljano | čebulo | in česen.Dodamo laški kumin in koriander. | P |
ali rukole; ali pa vzamemo kar samo špinačo), | čebulo, | 2 stroka česna, 100 g masla, 125 g skute, 100 | P |
vodo, dobro ožmemo in drobno narežemo. Olupimo | čebulo | in česen in oboje drobno narežemo.V ponvici | P |
masla, na katerem dve do tri minute pražimo | čebulo | in česen.Pazimo, da ne postaneta rjava. | P |
Postavimo jih v kozarce. Za obročke: Olupimo | čebulo | in jo narežemo na obročke.Zelo dobro gre s strojčkom | P |
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano | čebulo | in česen.Dodamo na večje kocke narezano rdečo | P |
šampinjonov, 20 dag pora, olivno olje, česen, manjšo | čebulo, | 7 dag masla, 35 dag riža (za domače jedi), 1 | P |
Odstavimo. V drugi kozici na malo masla prepražimo | čebulo, | da postekleni, dodamo riž, prepražimo in zalijemo | P |
z jabolki Potrebujemo (za štiri) : veliko | čebulo, | svež ingver, 1,4 kg buč, 2 srednje veliki jabolki | P |
štiri žlice kisle smetane. Priprava : Olupimo | čebulo | in jo z ingverjem narežemo na majhne kose.Jabolka | P |
Maslo raztopimo v večji posodi. Najprej dušimo | čebulo | in ingver, nato dodamo še buče in jabolka.Začinimo | P |
žlice mangovega čatnija, sol, 8 jajc. Priprava: | Čebulo | olupimo in drobno sesekljamo.Krompir olupimo | P |
in narežemo na približno 2 cm velike kocke. | Čebulo | na olju steklasto popražimo in vmešamo karijevo | P |
sadne dobrote še slastnejše. Pita s slanino in | čebulo | Potrebujemo (za osem kosov): za krhko testo | P |
prozorno folijo in ga damo za 30 minut v hladilnik. | Čebulo | olupimo in narežemo na ozke obročke.Slanino | P |
ponvi segrejemo olje ter na njem slanino in | čebulo | približno pet minut pražimo na zmernem ognju | P |
žlici majoneze, 4 koščke sira zdenka, majhno | čebulo, | česen, peteršilj, sol, poper, feferone in 4 | P |
Dobro premešamo. Peteršilj operemo, | čebulo | in česen olupimo in vse skupaj drobno sesekljamo | P |
peteršiljevo korenino, svež rožmarin, olupljeno | čebulo | in malo belega vina.Solimo in popramo. | P |
reber, 6 dag olja ali masti, 4 dag moke, majhno | čebulo, | strok česna, sol, poper in začinko. Priprava | P |
dolgo, ga pred kuhanjem nekajkrat prerežemo. | Čebulo | olupimo in jo drobno sesekljamo.Prav tako česen | P |
papriko, zeleno papriko, srednje veliko rdečo | čebulo, | sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali olivno | P |
Stresemo v skledo. Rdečo | čebulo | olupimo in narežemo na tanke lističe.Skupaj | P |
vloženega graha, 15 dag testenin (po izbiri), manjšo | čebulo, | 2 stroka česna, 10 dag prekajene slanine, manjši | P |
ponvi na hitro prepražimo še drobno sesekljano | čebulo | in česen ter prav tako dodamo stročnicam.Enolončnico | P |
Sestavine (za štiri) : žlico olja, sesekljano | čebulo, | 225 g mletega piščančjega mesa, 175 g riža arborio | P |
svežega peteršilja za okras. Priprava : Olje, | čebulo | in piščanca dajte v veliko posodo za mikrovalovno | P |
visoki temperaturi še 30 sekund. Dodajte mlado | čebulo | in jed ponudite potreseno s svežim koriandrom | P |
Sestavine (za štiri) : žlico olja, nalistano | čebulo, | 450 g mlete svinjine, 2 žlici navadne moke, | P |
25 g nastrganega sira. Priprava : Olje in | čebulo | položite v veliko skledo, primerno za mikrovalovno | P |
ali pa dodatek bučnega olja kuhani govedini s | čebulo | po prekmursko.Druga, še posebno rafinirana olja | P |
olupljena, brez semen in narezana, majhno sesekljano | čebulo, | sesekljan strok česna, 2 do 3 žlice koruznega | P |
prekriva notranjo za približno 5 cm. Paradižnik, | čebulo | in česen stresemo v multipraktik in sesekljamo | P |
masti ali koruznega olja, drobno sesekljano | čebulo, | 225 ml kuhanega fižola (frijoles); za okras | P |
dnom segrejemo 30 ml masti in na njej pražimo | čebulo, | dokler ne postane mehka.Dodamo približno 225 | P |
900 g mletega govejega mesa, drobno sesekljano | čebulo, | 2 sesekljana stroka česna, 2 jabolki, 450 g | P |
veliki ponvi segrejemo olje, dodamo govedino, | čebulo | in česen ter med mešanjem pražimo tako dolgo | P |
narezano trdo kuhano jajce, na kolobarje narezano | čebulo | in na listke narezano rdečo redkvico.Posolimo | P |
Z nekaj preliva začinimo kuhan riž. | Čebulo | narežemo na tanke obročke in začinimo.Mocarelo | P |
olja in 4 žlice balzamičnega kisa. Priprava : | Čebulo | pražimo na 50 ml olivnega olja.Na preostalem | P |
Priprava : Na malo olja ovenemo drobno sesekljano | čebulo, | dodamo sesekljan česen, in ko zadiši, še korenje | P |
poper, peteršilj, belo vino, drobtine in majhno | čebulo. | Priprava : Dagnje očistimo in jih v malo slane | P |
Paradižnike drobno narežemo. | Čebulo | sesekljamo in jo na olivnem olju na hitro prepražimo | P |
Bučo prihranimo. | Čebulo | olupimo in jo drobno sesekljamo.Na maslu rahlo | P |
drobno sesekljamo. Na maslu rahlo prepražimo | čebulo, | dodamo narezane buče in jih zdušimo do mehkega | P |
paradižnike, 2 manjši rumeni papriki, bučko, majhno | čebulo, | svežo baziliko, sol, poper, olivno olje, česen | P |
operemo in drobno sesekljamo. Bučko, papriko in | čebulo | narežemo na drobne kocke.Bageto prerežemo po | P |
hrustljavimi kockami Potrebujemo : 30 dag rukole, | čebulo, | olivno olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke | P |
masla, česen in polnozrnati kruh. Priprava : | Čebulo | olupimo in sesekljamo.Olivno olje segrejemo | P |
Olivno olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo | čebulo | in česen.Zalijemo z jušno osnovo, sladko smetano | P |
neoluščena sezamova semena, timijan, česen, manjšo | čebulo, | moko in muškatni orešček. Priprava : Bučke | P |
Priprava : Bučke operemo in grobo naribamo. | Čebulo | olupimo in drobno nasekljamo.V kozici segrejemo | P |
olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo | čebulo | ter drobno sesekljan česen. 3/4 naribanih bučk | P |
česen. 3/4 naribanih bučk stresemo na prepraženo | čebulo, | premešamo in malo podušimo.Primešamo žličko | P |
peteršiljevih korenin, 15 dag krompirja, veliko | čebulo, | 3 žlice masla, večji šopek jušne zelenjave | P |
operemo in narežemo na srednje velike kose. | Čebulo | olupimo in jo drobno sesekljamo.V ponvi segrejemo | P |
V ponvi segrejemo maslo, rahlo prepražimo | čebulo | in dodamo še narezane peteršiljeve korenine | P |
sveže mleti črni poper, žlico gorčice, majhno | čebulo, | olje, maslo, majaron, 2 dcl jabolčnega soka | P |
Pustimo ga, da se malo marinira. | Čebulo | olupimo in jo drobno sesekljamo.V ponvi segrejemo | P |
Meso odstranimo in v ponvi rahlo prepražimo | čebulo. | Jabolko olupimo in ga narežemo na manjše kose | P |
Posebej na olju prepražimo na lističe narezano | čebulo | (za 1 kg mesa damo 50 dag čebule) le toliko | P |
krožnik damo od enega do treh kosov mesa skupaj s | čebulo, | marinado in okrasimo s paradižnikom.Ponudimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |