nova beseda iz Slovenije

čebulo (501-600)


Olive narežemo na obročke.      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo. Olive, čebulo  P
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olive,      čebulo,      žličko soli, pol žličke popra, jajce in moko  P
Rezanci z omako iz bučk Potrebujemo (za tri) :      čebulo,      1 do 2 stroka česna, bučko (200 g), 2 mladi  P
poper in nariban parmezan za posip. Priprava :      Čebulo      in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Bučko  P
skuhamo rezance. Medtem v drugi kozici sesekljano      čebulo      svetlo opražimo na maslu.Dodamo bučko, česen  P
opražimo na maslu. Dodamo bučko, česen in mlado      čebulo      ter pražimo tri minute.Dodamo juho, sveži sir  P
korenčka, manjši gomolj zelene, peteršilj, majhno      čebulo,      česen, sol, poper, 5 dag hamburške slanine,  P
namočimo. Na olju na hitro prepražimo sesekljano      čebulo,      dodamo drobno sesekljan česen in na tanke rezance  P
kozici na olivnem olju prepražimo sesekljano      čebulo      in dodamo zrezan radič.Premešamo in pokrito  P
Nato ga potresemo s soljo in pokapamo z oljem.      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo, rogovilček pa  P
listke. Grobo jih narežemo, potem pa skupaj s      čebulo      potresemo po krompirju.Ponudimo kot samostojno  P
za šest) : 1,5 kg rumenih bučk (ali zelenih),      čebulo,      žlico surovega masla, žlico sončničnega olja  P
Bučke operemo, očistimo in zrežemo na kockice.      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo.V večji posodi  P
segrejemo surovo maslo in olje, na tem dušimo      čebulo      od štiri do pet minut, da postekleni.Dodamo  P
buče (tehtamo očiščeno, denimo mošusno bučo),      čebulo,      2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 500 g  P
Zrežemo jo na rezine in te na tanke pramene.      Čebulo      in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Oljčno  P
sesekljamo. Oljčno olje segrejemo v obloženi ponvi,      čebulo      in česen steklasto opražimo.Dodamo sesekljano  P
breskev, 3 zelene bučke, olivno olje, manjšo rdečo      čebulo,      2 stroka česna, žličko kumine, žličko mletega  P
olivno olje in na njem počasi prepražimo rdečo      čebulo      in drobno sesekljan česen.Dodamo mleto kumino  P
Večkrat uživajmo presno kislo repo in zelje,      čebulo      in česen, črno redkev, hren, koromač in bučo  P
300 g kuhane soje, 100‐150 g vodne kreše, 1      čebulo,      3 stroke česna ali šopek čemaža, 2 žlici hladno  P
omako in oljem zmeljemo v gladko gosto zmes.      Čebulo      in česen olupimo in drobno sesekljamo.Če uporabljamo  P
vodo, enako krešo, in ju grobo sesekljamo.      Čebulo,      česen oziroma čemaž in krešo vmešamo v zmes  P
Potrebujemo: 300 g "biotofuja", 100 g vodne kreše, 1      čebulo,      žličko nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo  P
skupaj s soljo grobo pretlačimo z vilicami.      Čebulo      olupimo in sesekljamo, vodno krešo pa samo operemo  P
žlici baziličnega pesta, 4 paradižnike, rdečo      čebulo,      sol, poper, baziliko in mediteranske začimbe  P
Paradižnik operemo in narežemo na kolobarje.      Čebulo      olupimo in jo prav tako narežemo na tanjše kolobarje  P
paradižnikovih pelatov (ali cel paradižnik), majhno      čebulo,      česen in olivno olje. Priprava: Mladi krompir  P
ponvi olivno olje, dodamo drobno sesekljano      čebulo      ter olupljen in sesekljan česen.Dodamo paradižnikove  P
paradižnikovih pelatov, origano, sol, poper, manjšo      čebulo      in sladkor. Priprava: Gomolj koprca operemo  P
odstranimo kocen in ga na drobno narežemo.      Čebulo      olupimo in sesekljamo.V ponvi segrejemo olivno  P
olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in      čebulo.     Na hitro prepražimo, da postekleni.   P
Potrebujemo : 45 dag korenja, 3 žlice masla,      čebulo,      malo stebelno zeleno, 2 krompirja, l zelenjavne  P
olje in polovico masla ter na hitro prepražimo      čebulo,      da se zmehča.Stebelno zeleno narežemo.   P
dag oluščenega graha, 2 žlici masla, majhno      čebulo,      4 žlice sladke smetane, sol, poper in 2 kruhovi  P
in na njem rahlo prepražimo drobno sesekljano      čebulo.     Zalijemo s 1/2 l vode, solimo in popramo, pokrijemo  P
v kremni juhi Potrebujemo : 3 pore, manjšo      čebulo,      majhno kolerabo, pastinak, 3 manjše korenčke  P
dag vložene čičerke, 35 dag krompirja, manjšo      čebulo,      20 dag sveže špinače, 3 stroke česna, olivno  P
olju zlato rumeno prepražimo drobno sesekljano      čebulo      in česen.Dodamo laški kumin in koriander.  P
ali rukole; ali pa vzamemo kar samo špinačo),      čebulo,      2 stroka česna, 100 g masla, 125 g skute, 100  P
vodo, dobro ožmemo in drobno narežemo. Olupimo      čebulo      in česen in oboje drobno narežemo.V ponvici  P
masla, na katerem dve do tri minute pražimo      čebulo      in česen.Pazimo, da ne postaneta rjava.   P
Postavimo jih v kozarce. Za obročke: Olupimo      čebulo      in jo narežemo na obročke.Zelo dobro gre s strojčkom  P
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano      čebulo      in česen.Dodamo na večje kocke narezano rdečo  P
šampinjonov, 20 dag pora, olivno olje, česen, manjšo      čebulo,      7 dag masla, 35 dag riža (za domače jedi), 1  P
Odstavimo. V drugi kozici na malo masla prepražimo      čebulo,      da postekleni, dodamo riž, prepražimo in zalijemo  P
z jabolki Potrebujemo (za štiri) : veliko      čebulo,      svež ingver, 1,4 kg buč, 2 srednje veliki jabolki  P
štiri žlice kisle smetane. Priprava : Olupimo      čebulo      in jo z ingverjem narežemo na majhne kose.Jabolka  P
Maslo raztopimo v večji posodi. Najprej dušimo      čebulo      in ingver, nato dodamo še buče in jabolka.Začinimo  P
žlice mangovega čatnija, sol, 8 jajc. Priprava:      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo.Krompir olupimo  P
in narežemo na približno 2 cm velike kocke.      Čebulo      na olju steklasto popražimo in vmešamo karijevo  P
sadne dobrote še slastnejše. Pita s slanino in      čebulo      Potrebujemo (za osem kosov): za krhko testo  P
prozorno folijo in ga damo za 30 minut v hladilnik.      Čebulo      olupimo in narežemo na ozke obročke.Slanino  P
ponvi segrejemo olje ter na njem slanino in      čebulo      približno pet minut pražimo na zmernem ognju  P
žlici majoneze, 4 koščke sira zdenka, majhno      čebulo,      česen, peteršilj, sol, poper, feferone in 4  P
Dobro premešamo. Peteršilj operemo,      čebulo      in česen olupimo in vse skupaj drobno sesekljamo  P
peteršiljevo korenino, svež rožmarin, olupljeno      čebulo      in malo belega vina.Solimo in popramo.  P
reber, 6 dag olja ali masti, 4 dag moke, majhno      čebulo,      strok česna, sol, poper in začinko. Priprava  P
dolgo, ga pred kuhanjem nekajkrat prerežemo.      Čebulo      olupimo in jo drobno sesekljamo.Prav tako česen  P
papriko, zeleno papriko, srednje veliko rdečo      čebulo,      sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali olivno  P
Stresemo v skledo. Rdečo      čebulo      olupimo in narežemo na tanke lističe.Skupaj  P
vloženega graha, 15 dag testenin (po izbiri), manjšo      čebulo,      2 stroka česna, 10 dag prekajene slanine, manjši  P
ponvi na hitro prepražimo še drobno sesekljano      čebulo      in česen ter prav tako dodamo stročnicam.Enolončnico  P
Sestavine (za štiri) : žlico olja, sesekljano      čebulo,      225 g mletega piščančjega mesa, 175 g riža arborio  P
svežega peteršilja za okras. Priprava : Olje,      čebulo      in piščanca dajte v veliko posodo za mikrovalovno  P
visoki temperaturi še 30 sekund. Dodajte mlado      čebulo      in jed ponudite potreseno s svežim koriandrom  P
Sestavine (za štiri) : žlico olja, nalistano      čebulo,      450 g mlete svinjine, 2 žlici navadne moke,  P
25 g nastrganega sira. Priprava : Olje in      čebulo      položite v veliko skledo, primerno za mikrovalovno  P
ali pa dodatek bučnega olja kuhani govedini s      čebulo      po prekmursko.Druga, še posebno rafinirana olja  P
olupljena, brez semen in narezana, majhno sesekljano      čebulo,      sesekljan strok česna, 2 do 3 žlice koruznega  P
prekriva notranjo za približno 5 cm. Paradižnik,      čebulo      in česen stresemo v multipraktik in sesekljamo  P
masti ali koruznega olja, drobno sesekljano      čebulo,      225 ml kuhanega fižola (frijoles); za okras  P
dnom segrejemo 30 ml masti in na njej pražimo      čebulo,      dokler ne postane mehka.Dodamo približno 225  P
900 g mletega govejega mesa, drobno sesekljano      čebulo,      2 sesekljana stroka česna, 2 jabolki, 450 g  P
veliki ponvi segrejemo olje, dodamo govedino,      čebulo      in česen ter med mešanjem pražimo tako dolgo  P
narezano trdo kuhano jajce, na kolobarje narezano      čebulo      in na listke narezano rdečo redkvico.Posolimo  P
Z nekaj preliva začinimo kuhan riž.      Čebulo      narežemo na tanke obročke in začinimo.Mocarelo  P
olja in 4 žlice balzamičnega kisa. Priprava :      Čebulo      pražimo na 50 ml olivnega olja.Na preostalem  P
Priprava : Na malo olja ovenemo drobno sesekljano      čebulo,      dodamo sesekljan česen, in ko zadiši, še korenje  P
poper, peteršilj, belo vino, drobtine in majhno      čebulo.      Priprava : Dagnje očistimo in jih v malo slane  P
Paradižnike drobno narežemo.      Čebulo      sesekljamo in jo na olivnem olju na hitro prepražimo  P
Bučo prihranimo.      Čebulo      olupimo in jo drobno sesekljamo.Na maslu rahlo  P
drobno sesekljamo. Na maslu rahlo prepražimo      čebulo,      dodamo narezane buče in jih zdušimo do mehkega  P
paradižnike, 2 manjši rumeni papriki, bučko, majhno      čebulo,      svežo baziliko, sol, poper, olivno olje, česen  P
operemo in drobno sesekljamo. Bučko, papriko in      čebulo      narežemo na drobne kocke.Bageto prerežemo po  P
hrustljavimi kockami Potrebujemo : 30 dag rukole,      čebulo,      olivno olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke  P
masla, česen in polnozrnati kruh. Priprava :      Čebulo      olupimo in sesekljamo.Olivno olje segrejemo  P
Olivno olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo      čebulo      in česen.Zalijemo z jušno osnovo, sladko smetano  P
neoluščena sezamova semena, timijan, česen, manjšo      čebulo,      moko in muškatni orešček. Priprava : Bučke  P
Priprava : Bučke operemo in grobo naribamo.      Čebulo      olupimo in drobno nasekljamo.V kozici segrejemo  P
olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo      čebulo      ter drobno sesekljan česen. 3/4 naribanih bučk  P
česen. 3/4 naribanih bučk stresemo na prepraženo      čebulo,      premešamo in malo podušimo.Primešamo žličko  P
peteršiljevih korenin, 15 dag krompirja, veliko      čebulo,      3 žlice masla, večji šopek jušne zelenjave   P
operemo in narežemo na srednje velike kose.      Čebulo      olupimo in jo drobno sesekljamo.V ponvi segrejemo  P
V ponvi segrejemo maslo, rahlo prepražimo      čebulo      in dodamo še narezane peteršiljeve korenine  P
sveže mleti črni poper, žlico gorčice, majhno      čebulo,      olje, maslo, majaron, 2 dcl jabolčnega soka  P
Pustimo ga, da se malo marinira.      Čebulo      olupimo in jo drobno sesekljamo.V ponvi segrejemo  P
Meso odstranimo in v ponvi rahlo prepražimo      čebulo.     Jabolko olupimo in ga narežemo na manjše kose  P
Posebej na olju prepražimo na lističe narezano      čebulo      (za 1 kg mesa damo 50 dag čebule) le toliko  P
krožnik damo od enega do treh kosov mesa skupaj s      čebulo,      marinado in okrasimo s paradižnikom.Ponudimo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA