nova beseda iz Slovenije

čebulo (201-300)


- s krompirjem, sladko in kislo smetano ter      čebulo      pa še z olivami za okras.Zelo okusna in močno  D
čebulni sladoled, prepričane, da res vsebuje pravo      čebulo.      Mnogi potrjujejo, da je to res, saj jim po česnovem  D
mogočih živil. Za preizkus sem izbral narezano      čebulo,      kot enoto mere 100 g in dobil obsežne tabele  D
tulipan, evropsko gomoljčico, nožnično pasjo      čebulo.      Tipične vrste pa so velecvetna zvezdica, rumena  D
temeljijo na zmletih stročnicah, ki jim dodajo      čebulo,      česen, limono in začimbe ter vse skupaj ocvrejo  D
ovčetina. Tanke rezine mesa postrežejo skupaj s      čebulo      in paradižnikom.Po obedu se je težko upreti  D
gnjatjo ali slanino, sirom, paradižniki, kumarami,      čebulo,      papriko, zeleno solato, majonezo in kečapom  D
ali »dinstano« kri, ki so ji gospodinje dodale      čebulo,      česen in sol.Po stari navadi so otroci tudi  D
krožnik solate, jerebico, ovnovo meso v omaki s      čebulo,      dva večja kosa kuhane šunke ter krožnik peciva  D
narezan paradižnik, marinirano tuno, sesekljano      čebulo,      sok dveh limon in sveže kokosovo mleko.Za tiste  D
naredimo svetlo prežganje, mu primešamo sesekljano      čebulo      in na koncu česen. Pokuhamo z malo mrzle vode  D
razlikujejo od reklam. Moral sem jih lupiti kot      čebulo,      preden sem se prikopal do srčike.In, ja, kot  D
žlicama olja, dodate drobno narezano manjšo      čebulo,      ohlajen narezan krompir in posolite. Zadevo  D
nenehno dopolnjujejo, zdaj pa dodajajo še ocvrto      čebulo.     Leopold Turnšek napoveduje spremembe delikatesnega  D
petnajstimi raztrgal. V špinačo dam veliko česna, s      čebulo      hodim po svetu.Če te piči kakšen mrčes, nič  D
pripravljajo za bolj izbirčne tudi sire s kumino,      čebulo,      papriko in poprom. Podobno kot v Sloveniji  D
V posodo zlijemo belo vino in juho in dodamo      čebulo,      peteršilj in lovor. Ko vse skupaj zavre, dodamo  D
ogromnimi količinami piva in pleskavicami s      čebulo,      so festivalovci nekako preživeli še tretjo   D
dödölov (krompirjevih žgancev), prelitih z ocvrto      čebulo,      ocvirki in smetano, peki bib in pripravi domačih  D
Obenem predstavljajo ljudsko zdravilstvo s      čebulo,      verovanja v njeno posebno moč in majhne skrivnosti  D
vsak vrtičkar, ko se je odločal, ali bo sadil      čebulo      ali ne.Kljub opozorilom stroke nas je liberalizacija  D
* sončnično olje po potrebi Priprava:      Čebulo      razrežemo na tanke lističe, slanino na kockice  D
maščobo; prepečeno meso odstranimo. Dodamo      čebulo,      pokrijemo in na blagem ognju dušimo 20 minut  D
20 minut, da se čebula zmehča. Odkrijemo in      čebulo      posujemo s sladkorjem; pražimo še 3-4 minute  D
mesom. Dodamo prepečeno slanino, karamelizirano      čebulo      in pokrijemo. Lonec postavimo na srednjo mrežico  D
mešanico vina, kopra, majarona in janeža ter jedle      čebulo,      koruzne žgance in še marsikaj. Če so hotele  D
da ste ene preimenoval v česen, druge pa v      čebulo.     To je samo razumel.   G
. Dejansko pa kaže, da bomo jedli "kruh in      čebulo"     .Hvala.   G
300 leti morda začeli, tudi danes pridelovati      čebulo      v ekstenzivni proizvodnji in pa ta semenski  G
nekaj takega, in pa, kot sem že prej povedal, za      čebulo.     To vozijo na tržnico v Maribor.   G
Dejansko pa kaže, je dejal, da "bomo jedli kruh in      čebulo"     .Za zaključek še kolega Jožef Jerovšek, sedaj  G
bom šel pa k sosedu pa mi bo posodil mlado      čebulo.     Tako to je.   G
pa, da bo vsak na svojem vrtičku pridelal eno      čebulo      ali pa eno jabolko, ki bo potem predraga za  G
Ali mi daš? Pripravili smo dušeno      čebulo      na oljčnem olju.Potem smo dali noter kar precej  G
zadrugi, v kateri 130 ljudi prideluje krompir,      čebulo      in šparglje, je poleg Amadouja zaposlenih še  G
gre raziskovat eno od škatel. Vamba zavoha      čebulo.      Splezati skuša na samokolnico.   G
je ena zanimiva vraža, ki velja za česen in      čebulo,      da te luščine, ki ostanejo, te zunanji olupki  G
sojine medaljone v čebulni omaki, katero smo      čebulo      razpustili na maslu jo zalili malo z vinčkom  G
barva, ki so jo ustvarili z naravnimi barvili, s      čebulo,      temne barve so ustvarjali z hrastovim lubjem  G
čebula cvre ali kaj takega. Recimo, da bi cvrli      čebulo      na začetku, bi na oljčnem olju cvrli?Ja, vse  G
že gledal zraven, rezal meso za bograč, tudi      čebulo.     Čebule mora biti točno toliko kot mesa, tako  G
En super recept vem, veš. Narežeš      čebulo.      Ja.Vržeš v krop. Ja.   G
En super recept vem, veš. Narežeš      čebulo.      Ja.Vržeš v krop. Ja.   G
nekaj. Od zelenjave bomo uporabili korenje,      čebulo,      česen, fižol ali bob, potem piro, starodavno  G
Ja. S      čebulo?     Ne brez.  G
Veliki petek- narezane preste, sir in praženo      čebulo      prelijejo z juho in veliko raztopljenega masla  G
bojijo več mačk. Narisala sem žensko, ki reže      čebulo      in pri tem ženska joče, saj čebula povzroča  G
je jedel takšen kruh včasih? Z zaseko in s      čebulo,      kajne?To je ta pastirski način, ki ga tudi mi  G
bomo celo poželi uspeh. Krompirjev pire s      čebulo      Potrebujete:   P
Priprava Krompir in      čebulo      olupite, narežete na koščke, vržete v krop in  P
sok, gosto kislo smetano, sesekljan drobnjak,      čebulo,      kumino in (po okusu) česen ter vlijemo to omako  P
Bolnik naj opusti kajenje ter preneha uživati      čebulo,      česen, dišeča zelišča in stročnice. Izogiba  P
stopite maslo. Na njem približno 5 minut pražite      čebulo,      papriko in žafran.Stresete še paradižnik in  P
600 ml vode, 1 srednje veliko      čebulo,      2 stroka česna,   P
ognju, dokler se zrna ne zmehčajo. Sesekljate      čebulo      in česen.V majhni posodi zmešate skupaj s kisom  P
počasi pražite (približno 5 minut) česen in      čebulo.     Dodate mešanico začimb.   P
stresemo v lonec z veliko vode, šopkom zelišč,      čebulo      in nekaj stroki česna.Ne solimo.  P
V lonec stresemo 1/2 kg leče, dodamo veliko      čebulo,      2 stroka česna in bouquet garni.To je francosko  P
g masla in na njem približno 5 minut pražite      čebulo.     Dodate bob.   P
oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano      čebulo.     Dodamo skodelico na kose narezane zelenjave,  P
olje. Na njem pražite ingver, česen in zeleno      čebulo      približno 1 minuto.Dodate piščančje prsi in  P
300 g fižola v strokih, 1 rdečo      čebulo,      200 g mlade špinače,   P
Fižol narežete na 2 centimetra dolge dele,      čebulo      razpolovite in na debelo sesekljate, papriko  P
Pečico segrejete na 180 C. Beluše, fižol,      čebulo      in rdečo papriko stresete v pekač.Prelijete  P
na manjše dele in kuhate, dokler ni mehka.      Čebulo      sesekljate, jajci stepete. Pečico segrejete  P
olivno olje. Na srednje močnem ognju pražite      čebulo.     Ko postekleni, jo stresete v večjo skledo.  P
2 skodelici vode, 1 majhno      čebulo,      1 skodelico konzerviranih oliv brez pešk,   P
posodo stresete moko, sol, meto, sesekljano      čebulo      in olivno olje. Medtem ko gnetete na delovni  P
preprost. Na drobno sesekljajo 1 srednje veliko      čebulo      in strejo dva stroka česna. Na tanke rezine  P
nam ne bo teknil z okusnimi paradižniki, mlado      čebulo,      česnom, nekaj bazilike ter bučnega ali olivnega  P
zabelimo z oljem (olivno, bučno), dodamo česen,      čebulo,      sol in čim manj kisa Večerja   P
omake, limonin sok ali kis in drobno narezano      čebulo.     S polivko začinimo tako ali drugače narezane  P
oljčnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano      čebulo.     Dodamo nemalo na kocke narezanih bučk, ščepec  P
čebule in svežih poletnih mandljevih jedrc.      Čebulo      spražijo na olivnem olju, dodajo mlete mandlje  P
V ponvi segrejete olivno olje ter spražite      čebulo      in koruzo.Ves čas mešate.   P
Priprava Olupite in sesekljate      čebulo.     V lonec zlijete 4 žlice olivnega olja, segrejete  P
4 žlice olivnega olja, segrejete in spražite      čebulo.     Dolijete zelenjavno juho, peteršilj, timijan  P
ali črno redkev, ali pa jih zabelimo s praženo      čebulo      ter z oljčnim ali bučnim oljem.Tudi malce sojine  P
skuto, kislo smetano, stepena jajca, sesekljano      čebulo,      poper, koper in olivno olje.Dobro premešate  P
čebulno združenje. Po njihovem je najboljše, če      čebulo      prej ohladimo in končamo sekljanje pri koreninicah  P
ohladimo in končamo sekljanje pri koreninicah.      Čebulo      uporabljajo skoraj vse svetovne kuhinje.Lahko  P
s kosom dobrega kruha, peteršiljem in pečeno      čebulo,      je včasih veljalo za Anglijo, to pa je samo  P
predlagala, da si jo doma pripravimo drugače:      čebulo      olupimo, jo za dobrih pet minut damo v krop  P
Ljubitelji čebule nasploh radi jedo peteršilj s      čebulo,      saj trdijo, da prevzame njen, ne najbolj prijeten  P
kruha. Nabrane gobe očistimo, na olju pražimo      čebulo      in česen, dodamo narezane gobe in slabe pol  P
nekaj več kot pet minut. Vmes na drobno narežemo      čebulo.     Tudi jajce narežemo na drobne koščke.   P
poper po okusu ali za pogumne      Čebulo      nasekljamo.Gobe očistimo, operemo in narežemo  P
koščke. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo      čebulo      in jo pražimo, da zadiši.Dodamo gobice, solimo  P
jedi in kurjo juho (redčijo sluz), česen in      čebulo      (protivirusno delovanje) ter med, odsvetujejo  P
zmečkamo na večje kose ter dodamo drobno narezano      čebulo.      Začinimo s sojino omako in bučnim oljem ter  P
1 glavo rdečega zelja, 1      čebulo,      1 žlico olivnega olja,   P
Priprava      Čebulo      olupite, razpolovite in sesekljate na tanke  P
srednje močan ogenj. Ko se olje segreje, dodate      čebulo      in sol. Pražite, dokler se čebula ne zmehča  P
Ne sme porjaveti. Na      čebulo      stresete rdeče zelje.Sladkate in začinite, prelijete  P
na žaru največkrat zaželimo sveže sesekljano      čebulo,      v bolj zahodnih deželah pa jo največkrat zamenjajo  P
pečenimi kolobarji. Vendar še zdaleč ni nujno, da      čebulo      jemo zgolj z mesom; odlično se prileže tudi  P
pečene na 1 jušni žlici olivnega olja s česnom in      čebulo      in 25 dag surove mešane zelenjave v solati z  P
skodelice semen granatnega jabolka, 1 majhno rdečo      čebulo,      žlico masla,   P
močnem ognju v ponvi na maslu pražite sesekljano      čebulo.      Ko se zmehča (približno po 4 minutah), dodate  P
jedi in kurjo juho (redčijo sluz), česen in      čebulo      (protivirusno delovanje) ter med, odsvetujejo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA