nova beseda iz Slovenije
minut. Drobno sesekljajte radič ali dva in | čebulo. | V vroče, stopljeno maslo vmešajte moko. | P |
biti tekoč, a gost. Na olju lahno zarumenite | čebulo | in dodajte radič, popražite, dodajte bešamel | P |
ponvico, v kateri bi bili zmajevi "filetki" s | čebulo, | krompirjem in brusnično omako, ter napisom, | P |
kislim zeljem in jurčki, haringe z jabolkom in | čebulo | ter poljsko šunko. Slavje ob najpomembnejšem | P |
saor, ki je tipična beneška hrana: sardele s | čebulo, | pinjolami in z rozinami.Čez dva dni bo odlično | P |
v kislo-oljnati (bučno olje, seveda) omaki s | čebulo. | Pospravili smo jo brez besed, da o pohotnem namakanju | P |
samo veliko gustina s sojino omako in pečeno | čebulo. | Pa se nismo dali ‐ na to »majonezo« smo dodali | P |
čili paneer (7,10 evra), sirček s čilijem in | čebulo. | Okus je bil bolj medel, sira je bilo le za vzorec | P |
Jezik skuhamo, olupimo in narežemo. | Čebulo | sesekljamo in jo popražimo na masti, dodamo | P |
paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj, peteršilj. | Čebulo | narežemo na lističe, slanino na rezance ali | P |
popražimo slanino, dodamo na lističe narezano | čebulo | in takoj tudi na rezance narezano meso.Dušimo | P |
grasom (pašteto iz gosjih jeter), pečeno rdečo | čebulo | in čemaževo kremo.Takšna harmonija, eleganca | P |
ajdovo zlevanko), vendar so jim dodali še praženo | čebulo | in seveda kislo smetano.V tem primeru so se | P |
kateri se je bohotila domača slanina z mlado | čebulo. | Slanina je bila tako harmonična, zrela in sladko | P |
redkvice, čarobno mehka žolca z bučnim oljem in | čebulo, | slastna vratovina s sveže naribanim hrenom in | P |
posebni kvaši, preden jih s porom ali mlado | čebulo | in nekaterimi začimbami na hitro opečejo v voku | P |
Skoraj vse drugo je bilo odveč. Blitva s | čebulo | in paradižnikom je že skakala »v zelje« prej | P |
čisto preprost način. Vrgel sem jih v lonec na | čebulo | in por, zalil z vinom ... Pa dajva še to v lonec | P |
Kaj od naštetega le? Korenje, | čebulo | ali paradižnik?! Skozi vrata trgovine nama | P |
šestindvajsetletni sin vprašal, kako dolgo že nosi »to | čebulo« | .Boris je moral kar malo napeti možgane, da je | P |
vzameš rejeno gosko, jo napolniš s sesekljano | čebulo | in korenjem in jo porineš za uro in pol v pečico | P |
semeni in kruh (ajdov s suhim sadjem, beli s | čebulo | in še topla ocvirkovica) nastanejo v domači | P |
družila s kalčki raznih vrst zelenjave in s | čebulo, | na kateri so popražili goveja jetrca.Podlaga | P |
še posebno k bolj pikantnim jedem. Škampi s | čebulo | na vroči plošči (10,90 evra) so pokazali vse | P |
sirom, špinačni njoki s klobaso, tuna na žaru, | čebulo | in smetano, file po angleško na pomladanski | P |
na pomladanski solati, šparglji z jajcem in | čebulo | so samo nekatere kulinarične kreacije, ki jih | P |
Kalabriji junija že populijo svojo slovito rdečo | čebulo | in jo teden dni pustijo na soncu, se v Trevisu | P |
stropom smo ostali tudi pri pašti z rdečo peso, | čebulo | troepa, bučkami in zelišči na pečenem jajčevcu | P |
Ne vem. Za česen in | čebulo | se ve, da vsebujeta številne zdravilne snovi | P |
krožnikih in jih takoj ponudimo. Rdeče zelje s | čebulo | in lahko skuto Potrebujemo: kg rdečega zelja | P |
Rdeče zelje narežemo na ozke rezance. Olupimo | čebulo | in jo razrežemo na četrtine.Oboje stresemo v | P |
Narežemo ga na manjše kocke. Olupimo še | čebulo | in jo drobno narežemo.Oboje stresemo v kozico | P |
3 žlice sladke ali kisle smetane. Priprava: | Čebulo | in jabolko olupimo in sesekljamo.Oboje stresemo | P |
Zelenjavna enolončnica Potrebujemo: eno | čebulo, | polovico majhnega gomolja zelene, dve stebli | P |
ali kavno žličko čilija v prahu. Priprava: | Čebulo | in gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke | P |
vreli slani vodi. Na maščobi ovenemo sesekljano | čebulo, | dodamo na rezance narezano kraško panceto in | P |
Potrebujemo: 500 g špargljev, 3 rdeče paprike, 1 | čebulo, | 100 g lanenega semena, 2 žlici hladno iztisnjenega | P |
Papriko operemo in narežemo na ozke trakove, | čebulo | pa olupimo in drobno sesekljamo. Vse troje stresemo | P |
Poznamo bela, svetla, rumena in temna prežganja s | čebulo, | česnom ali drugimi dodatki ali brez njih.Za | P |
Za rumeno prežganje z dodatkom pražene čebule | čebulo | najprej svetlo prepražimo, nato dodamo moko | P |
najprej prepražimo moko, da zarumeni, nato dodamo | čebulo, | in ko zarumeni, dodamo začimbe.Prežganje zalijemo | P |
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano | čebulo. | Nanjo stresemo rakove repke, potresemo z drobno | P |
radižnikove mezge, 4 dag sojinega mesa. Priprava : | Čebulo | prepražimo, dodamo česen, papriko v prahu in | P |
morsko sol. Priprava: Peteršiljevo korenino in | čebulo | olupimo in sesekljamo.Operemo čemaž, peteršilj | P |
stročjega fižola, 12 kaprinih popkov, rdečo papriko, | čebulo, | 3 stroke česna, sok polovice limone, 2 žlici | P |
Papriko operemo in narežemo na tanke trakove. | Čebulo | olupimo, drobno sesekljamo in jo skupaj s papriko | P |
noč). Na segretem olivnem olju osteklenimo | čebulo, | dodamo lečo, juho, rdeče vino in kuhamo 25 minut | P |
Prevremo in ponudimo. Čičerikina gibanica s | čebulo, | olivami in papriko Potrebujemo : za testo: | P |
mlekom, narezano in na vročem olju posteklenelo | čebulo, | ščepcem soli, malo popra, drobno nastrganim | P |
Cvetačo očistimo in narežemo na majhne kose. Mlado | čebulo | očistimo in narežemo na kolobarje.Maslo z žlico | P |
Pokrito kuhamo še 10 do 12 minut. Nazadnje dodamo | čebulo | in začinimo s soljo, poprom, muškatom, limoninim | P |
polovičke in potresemo s poprom in sladkorjem. | Čebulo | očistimo in narežemo na kolobarje.Jetra z vseh | P |
Dodamo balzamični kis in dve žlici vode. | Čebulo | popražimo na maslu, solimo in popramo.Jetra | P |
maslu, solimo in popramo. Jetra naložimo na | čebulo, | jih oblijemo z omako in obložimo z jagodami | P |
orehe brez maščobe popečemo in fino sesekljamo. | Čebulo | narežemo na tanke kolobarje.Kis, obe olji, sol | P |
sladkor in štiri žlice vode zmešamo, dodamo | čebulo | in pustimo stati dve do tri ure.Nato odvijemo | P |
pripravka za zelenjavno kvasno juho). Priprava: | Čebulo | (ali česen) olupimo in sesekljamo.Korenje in | P |
Potrebujemo : 30 dag riža, 40 dag divjih belušev, | čebulo, | dcl belega vina, 3 dcl sladke smetane, 20 dag | P |
Odcedimo in zrežemo na manjše dele. | Čebulo | olupimo in drobno sesekljamo.Maslo raztopimo | P |
sesekljamo. Maslo raztopimo in na njem prepražimo | čebulo, | da postekleni.Dodamo narezane beluše in olupljene | P |
hrustljavo kožo. 4 Potresemo jih s čilijem, mlado | čebulo | in koriandrom.Ponudimo jih s kuhanim rižem. | P |
na olivnem olju prepraženo drobno sesekljano | čebulo, | kuhano zelenjavo, peteršilj, česen in na koncu | P |
Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano | čebulo. | Ko malo ovene, dodamo strta stroka česna in nato | P |
krompirjev, 2 večja jajčevca, 2 korenčka, veliko | čebulo, | česen, peteršilj, baziliko, sol, maslo, 2,5 | P |
Priprava : Na olju prepražimo sesekljano | čebulo, | česen in peteršilj, dodamo začimbe in na rezine | P |
štiri): 4 srednje velike bučke, 2 žlici masla, | čebulo, | česen, muškatni orešček, sol, poper, jušno kocko | P |
Priprava: Bučke narežemo na kocke. Sesekljano | čebulo | malo popražimo na raztopljenem maslu in dodamo | P |
fileja, 5 dcl rdečega vina, 3 stroke česna, večjo | čebulo, | večji korenček, lovorjev list, krhelj gomoljne | P |
goveje juhe ali osnove, paradižnikovo mezgo, | čebulo, | 10 dag črnih oliv, 5 dag prekajene slanine, | P |
jo v skledi zalijemo z rdečim vinom. Dodamo | čebulo, | narezano na lističe, drobno sesekljan česen | P |
na drobne kocke, česen sesekljamo, prav tako | čebulo. | Fileje vzamemo iz marinade, dobro odcedimo in | P |
ponvi na malo maščobe prepražimo sesekljano | čebulo | in dodamo narezane črne olive.Vzamemo jih iz | P |
osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo | čebulo, | slanino, lovorjev list, timijan, rožmarin in | P |
žličko soli (ali po okusu), olivno olje, česen, | čebulo, | špinačo, peteršilj, koprc, 4 dcl sladke smetane | P |
smetane, belo vino, muškatni orešček. Priprava: | Čebulo | sesekljamo, prav tako česen.Na olivnem olju | P |
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. | Čebulo | in česen očistimo in nasekljamo.Maslo raztopimo | P |
nasekljamo. Maslo raztopimo, na njem popražimo | čebulo | in česen. Dodamo krompir in dušimo še nekaj | P |
Priprava : Na olju prepražimo na rezance narezano | čebulo, | dodamo zelje, prilijemo belo vino in kuhamo | P |
česna, košček svežega ingverja (30 g), majhno | čebulo, | šopek svežega koriandra, žlico ribje omake, | P |
pokapljamo z limoninim sokom. Česen, ingver in | čebulo | olupimo in sesekljamo.Koriander operemo in drobno | P |
preostalo olje ter na hitro zdušimo česen, ingver in | čebulo. | Ribo in koriander dve do tri minuti dušimo zraven | P |
Koruzice odcedimo in po dolgem razpolovimo. Mlado | čebulo | operemo, očistimo in zrežemo na kolesca.V voku | P |
ter ju minuto pražimo zraven. Primešamo mlado | čebulo, | ribjo in ostrigovo omako in sladkor.Zalijemo | P |
Potrebujemo (za štiri) : 400 g govejega karija, | čebulo, | 3 stroke česna, 2 stebli mlade čebule, 100 g | P |
papirnato brisačo in zrežemo na tanke rezine. | Čebulo | in česen olupimo in sesekljamo.Mlado čebulo | P |
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Mlado | čebulo | operemo, očistimo in zrežemo na centimeter debele | P |
olja. Na njem med mešanjem eno minuto pražimo | čebulo | in česen, potisnemo ju ob obod.Segrejemo drugo | P |
mešanjem minuto pražimo kitajsko zelje in mlado | čebulo, | tudi to potisnemo navzgor ob obodu. Segrejemo | P |
Potrebujemo : kg divjačine (slabši deli), 5 dag masla, | čebulo, | polovico žemlje, 10 dag telečjih jeter, 1 do | P |
Priprava : Na maslu prepražimo drobno sesekljano | čebulo, | dodamo meso ga malo posolimo in spečemo.Potem | P |
Potrebujemo : 4 piščančje fileje, 20 dag kuskusa, | čebulo, | rdečo papriko, češnjeve paradižnike, kis, arašide | P |
češnjeve paradižnike narežemo na četrtine, | čebulo | drobno sesekljamo (lahko uporabimo tudi rdečo | P |
drobno sesekljamo (lahko uporabimo tudi rdečo | čebulo) | in vse skupaj primešamo kuskusu.Dodamo še arašide | P |
paradižnikom Potrebujemo : 2 žlici olja, veliko | čebulo, | 3 stroke česna, 1 do 2 zelena čilija, svež ingver | P |
ga skuhamo do mehkega, odcedimo in ohladimo. | Čebulo | in česen drobno sesekljamo.Ingver olupimo in | P |
ga grobo nasekljamo. Segrejemo olje, dodamo | čebulo, | česen, narezane čilije in nariban ingver.Nekaj | P |
Celzija (ventilatorsko na 180 stopinj Celzija). | Čebulo | in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Sir naribamo | P |
se odtaja. V kozici segrejemo vino in dodamo | čebulo | ter česen.Prilijemo smetano in na srednje močni | P |
jagod, 2 kivija, limono, 100 g rukole, rdečo | čebulo, | 2 vejici bazilike, avokado, 4 žlice olja, žličko | P |
Liste operemo in povsem osušimo. | Čebulo | olupimo in narežemo na tanke obročke.Baziliko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |