nova beseda iz Slovenije

čebulo (401-500)


minut. Drobno sesekljajte radič ali dva in      čebulo.     V vroče, stopljeno maslo vmešajte moko.   P
biti tekoč, a gost. Na olju lahno zarumenite      čebulo      in dodajte radič, popražite, dodajte bešamel  P
ponvico, v kateri bi bili zmajevi "filetki" s      čebulo,      krompirjem in brusnično omako, ter napisom,  P
kislim zeljem in jurčki, haringe z jabolkom in      čebulo      ter poljsko šunko. Slavje ob najpomembnejšem  P
saor, ki je tipična beneška hrana: sardele s      čebulo,      pinjolami in z rozinami.Čez dva dni bo odlično  P
v kislo-oljnati (bučno olje, seveda) omaki s      čebulo.     Pospravili smo jo brez besed, da o pohotnem namakanju  P
samo veliko gustina s sojino omako in pečeno      čebulo.     Pa se nismo dali ‐ na to »majonezo« smo dodali  P
čili paneer (7,10 evra), sirček s čilijem in      čebulo.     Okus je bil bolj medel, sira je bilo le za vzorec  P
Jezik skuhamo, olupimo in narežemo.      Čebulo      sesekljamo in jo popražimo na masti, dodamo  P
paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj, peteršilj.      Čebulo      narežemo na lističe, slanino na rezance ali  P
popražimo slanino, dodamo na lističe narezano      čebulo      in takoj tudi na rezance narezano meso.Dušimo  P
grasom (pašteto iz gosjih jeter), pečeno rdečo      čebulo      in čemaževo kremo.Takšna harmonija, eleganca  P
ajdovo zlevanko), vendar so jim dodali še praženo      čebulo      in seveda kislo smetano.V tem primeru so se  P
kateri se je bohotila domača slanina z mlado      čebulo.     Slanina je bila tako harmonična, zrela in sladko  P
redkvice, čarobno mehka žolca z bučnim oljem in      čebulo,      slastna vratovina s sveže naribanim hrenom in  P
posebni kvaši, preden jih s porom ali mlado      čebulo      in nekaterimi začimbami na hitro opečejo v voku  P
Skoraj vse drugo je bilo odveč. Blitva s      čebulo      in paradižnikom je že skakala »v zelje« prej  P
čisto preprost način. Vrgel sem jih v lonec na      čebulo      in por, zalil z vinom ... Pa dajva še to v lonec  P
Kaj od naštetega le? Korenje,      čebulo      ali paradižnik?! Skozi vrata trgovine nama  P
šestindvajsetletni sin vprašal, kako dolgo že nosi »to      čebulo«     .Boris je moral kar malo napeti možgane, da je  P
vzameš rejeno gosko, jo napolniš s sesekljano      čebulo      in korenjem in jo porineš za uro in pol v pečico  P
semeni in kruh (ajdov s suhim sadjem, beli s      čebulo      in še topla ocvirkovica) nastanejo v domači  P
družila s kalčki raznih vrst zelenjave in s      čebulo,      na kateri so popražili goveja jetrca.Podlaga  P
še posebno k bolj pikantnim jedem. Škampi s      čebulo      na vroči plošči (10,90 evra) so pokazali vse  P
sirom, špinačni njoki s klobaso, tuna na žaru,      čebulo      in smetano, file po angleško na pomladanski  P
na pomladanski solati, šparglji z jajcem in      čebulo      so samo nekatere kulinarične kreacije, ki jih  P
Kalabriji junija že populijo svojo slovito rdečo      čebulo      in jo teden dni pustijo na soncu, se v Trevisu  P
stropom smo ostali tudi pri pašti z rdečo peso,      čebulo      troepa, bučkami in zelišči na pečenem jajčevcu  P
Ne vem. Za česen in      čebulo      se ve, da vsebujeta številne zdravilne snovi  P
krožnikih in jih takoj ponudimo. Rdeče zelje s      čebulo      in lahko skuto Potrebujemo: kg rdečega zelja  P
Rdeče zelje narežemo na ozke rezance. Olupimo      čebulo      in jo razrežemo na četrtine.Oboje stresemo v  P
Narežemo ga na manjše kocke. Olupimo še      čebulo      in jo drobno narežemo.Oboje stresemo v kozico  P
3 žlice sladke ali kisle smetane. Priprava:      Čebulo      in jabolko olupimo in sesekljamo.Oboje stresemo  P
Zelenjavna enolončnica Potrebujemo: eno      čebulo,      polovico majhnega gomolja zelene, dve stebli  P
ali kavno žličko čilija v prahu. Priprava:      Čebulo      in gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke  P
vreli slani vodi. Na maščobi ovenemo sesekljano      čebulo,      dodamo na rezance narezano kraško panceto in  P
Potrebujemo: 500 g špargljev, 3 rdeče paprike, 1      čebulo,      100 g lanenega semena, 2 žlici hladno iztisnjenega  P
Papriko operemo in narežemo na ozke trakove,      čebulo      pa olupimo in drobno sesekljamo. Vse troje stresemo  P
Poznamo bela, svetla, rumena in temna prežganja s      čebulo,      česnom ali drugimi dodatki ali brez njih.Za  P
Za rumeno prežganje z dodatkom pražene čebule      čebulo      najprej svetlo prepražimo, nato dodamo moko  P
najprej prepražimo moko, da zarumeni, nato dodamo      čebulo,      in ko zarumeni, dodamo začimbe.Prežganje zalijemo  P
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano      čebulo.     Nanjo stresemo rakove repke, potresemo z drobno  P
radižnikove mezge, 4 dag sojinega mesa. Priprava :      Čebulo      prepražimo, dodamo česen, papriko v prahu in  P
morsko sol. Priprava: Peteršiljevo korenino in      čebulo      olupimo in sesekljamo.Operemo čemaž, peteršilj  P
stročjega fižola, 12 kaprinih popkov, rdečo papriko,      čebulo,      3 stroke česna, sok polovice limone, 2 žlici  P
Papriko operemo in narežemo na tanke trakove.      Čebulo      olupimo, drobno sesekljamo in jo skupaj s papriko  P
noč). Na segretem olivnem olju osteklenimo      čebulo,      dodamo lečo, juho, rdeče vino in kuhamo 25 minut  P
Prevremo in ponudimo. Čičerikina gibanica s      čebulo,      olivami in papriko Potrebujemo : za testo:  P
mlekom, narezano in na vročem olju posteklenelo      čebulo,      ščepcem soli, malo popra, drobno nastrganim  P
Cvetačo očistimo in narežemo na majhne kose. Mlado      čebulo      očistimo in narežemo na kolobarje.Maslo z žlico  P
Pokrito kuhamo še 10 do 12 minut. Nazadnje dodamo      čebulo      in začinimo s soljo, poprom, muškatom, limoninim  P
polovičke in potresemo s poprom in sladkorjem.      Čebulo      očistimo in narežemo na kolobarje.Jetra z vseh  P
Dodamo balzamični kis in dve žlici vode.      Čebulo      popražimo na maslu, solimo in popramo.Jetra  P
maslu, solimo in popramo. Jetra naložimo na      čebulo,      jih oblijemo z omako in obložimo z jagodami  P
orehe brez maščobe popečemo in fino sesekljamo.      Čebulo      narežemo na tanke kolobarje.Kis, obe olji, sol  P
sladkor in štiri žlice vode zmešamo, dodamo      čebulo      in pustimo stati dve do tri ure.Nato odvijemo  P
pripravka za zelenjavno kvasno juho). Priprava:      Čebulo      (ali česen) olupimo in sesekljamo.Korenje in  P
Potrebujemo : 30 dag riža, 40 dag divjih belušev,      čebulo,      dcl belega vina, 3 dcl sladke smetane, 20 dag  P
Odcedimo in zrežemo na manjše dele.      Čebulo      olupimo in drobno sesekljamo.Maslo raztopimo  P
sesekljamo. Maslo raztopimo in na njem prepražimo      čebulo,      da postekleni.Dodamo narezane beluše in olupljene  P
hrustljavo kožo. 4 Potresemo jih s čilijem, mlado      čebulo      in koriandrom.Ponudimo jih s kuhanim rižem.  P
na olivnem olju prepraženo drobno sesekljano      čebulo,      kuhano zelenjavo, peteršilj, česen in na koncu  P
Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano      čebulo.     Ko malo ovene, dodamo strta stroka česna in nato  P
krompirjev, 2 večja jajčevca, 2 korenčka, veliko      čebulo,      česen, peteršilj, baziliko, sol, maslo, 2,5  P
Priprava : Na olju prepražimo sesekljano      čebulo,      česen in peteršilj, dodamo začimbe in na rezine  P
štiri): 4 srednje velike bučke, 2 žlici masla,      čebulo,      česen, muškatni orešček, sol, poper, jušno kocko  P
Priprava: Bučke narežemo na kocke. Sesekljano      čebulo      malo popražimo na raztopljenem maslu in dodamo  P
fileja, 5 dcl rdečega vina, 3 stroke česna, večjo      čebulo,      večji korenček, lovorjev list, krhelj gomoljne  P
goveje juhe ali osnove, paradižnikovo mezgo,      čebulo,      10 dag črnih oliv, 5 dag prekajene slanine,  P
jo v skledi zalijemo z rdečim vinom. Dodamo      čebulo,      narezano na lističe, drobno sesekljan česen  P
na drobne kocke, česen sesekljamo, prav tako      čebulo.     Fileje vzamemo iz marinade, dobro odcedimo in  P
ponvi na malo maščobe prepražimo sesekljano      čebulo      in dodamo narezane črne olive.Vzamemo jih iz  P
osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo prepraženo      čebulo,      slanino, lovorjev list, timijan, rožmarin in  P
žličko soli (ali po okusu), olivno olje, česen,      čebulo,      špinačo, peteršilj, koprc, 4 dcl sladke smetane  P
smetane, belo vino, muškatni orešček. Priprava:      Čebulo      sesekljamo, prav tako česen.Na olivnem olju  P
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke.      Čebulo      in česen očistimo in nasekljamo.Maslo raztopimo  P
nasekljamo. Maslo raztopimo, na njem popražimo      čebulo      in česen. Dodamo krompir in dušimo še nekaj  P
Priprava : Na olju prepražimo na rezance narezano      čebulo,      dodamo zelje, prilijemo belo vino in kuhamo  P
česna, košček svežega ingverja (30 g), majhno      čebulo,      šopek svežega koriandra, žlico ribje omake,  P
pokapljamo z limoninim sokom. Česen, ingver in      čebulo      olupimo in sesekljamo.Koriander operemo in drobno  P
preostalo olje ter na hitro zdušimo česen, ingver in      čebulo.     Ribo in koriander dve do tri minuti dušimo zraven  P
Koruzice odcedimo in po dolgem razpolovimo. Mlado      čebulo      operemo, očistimo in zrežemo na kolesca.V voku  P
ter ju minuto pražimo zraven. Primešamo mlado      čebulo,      ribjo in ostrigovo omako in sladkor.Zalijemo  P
Potrebujemo (za štiri) : 400 g govejega karija,      čebulo,      3 stroke česna, 2 stebli mlade čebule, 100 g  P
papirnato brisačo in zrežemo na tanke rezine.      Čebulo      in česen olupimo in sesekljamo.Mlado čebulo  P
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Mlado      čebulo      operemo, očistimo in zrežemo na centimeter debele  P
olja. Na njem med mešanjem eno minuto pražimo      čebulo      in česen, potisnemo ju ob obod.Segrejemo drugo  P
mešanjem minuto pražimo kitajsko zelje in mlado      čebulo,      tudi to potisnemo navzgor ob obodu. Segrejemo  P
Potrebujemo : kg divjačine (slabši deli), 5 dag masla,      čebulo,      polovico žemlje, 10 dag telečjih jeter, 1 do  P
Priprava : Na maslu prepražimo drobno sesekljano      čebulo,      dodamo meso ga malo posolimo in spečemo.Potem  P
Potrebujemo : 4 piščančje fileje, 20 dag kuskusa,      čebulo,      rdečo papriko, češnjeve paradižnike, kis, arašide  P
češnjeve paradižnike narežemo na četrtine,      čebulo      drobno sesekljamo (lahko uporabimo tudi rdečo  P
drobno sesekljamo (lahko uporabimo tudi rdečo      čebulo)      in vse skupaj primešamo kuskusu.Dodamo še arašide  P
paradižnikom Potrebujemo : 2 žlici olja, veliko      čebulo,      3 stroke česna, 1 do 2 zelena čilija, svež ingver  P
ga skuhamo do mehkega, odcedimo in ohladimo.      Čebulo      in česen drobno sesekljamo.Ingver olupimo in  P
ga grobo nasekljamo. Segrejemo olje, dodamo      čebulo,      česen, narezane čilije in nariban ingver.Nekaj  P
Celzija (ventilatorsko na 180 stopinj Celzija).      Čebulo      in česen olupimo ter drobno sesekljamo.Sir naribamo  P
se odtaja. V kozici segrejemo vino in dodamo      čebulo      ter česen.Prilijemo smetano in na srednje močni  P
jagod, 2 kivija, limono, 100 g rukole, rdečo      čebulo,      2 vejici bazilike, avokado, 4 žlice olja, žličko  P
Liste operemo in povsem osušimo.      Čebulo      olupimo in narežemo na tanke obročke.Baziliko  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 701 801 901 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA