nova beseda iz Slovenije

čebulo (901-1.000)


narežemo na rezine in namočimo v mrzli vodi.      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo.V kozici segrejemo  P
kozici segrejemo 1 žlico olja in počasi pražimo      čebulo,      da postekleni in se zmehča.Olupimo česnove stroke  P
namočene žemeljne rezine in jih s prepraženo      čebulo      ter česnom dodamo mesu.Solimo, popramo, začinimo  P
g kislega zelja + maslo za pekač. Priprava:      Čebulo      in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.V  P
meso 10 minut, da se nadrobi in zapeče. Dodamo      čebulo      in česen ter še nekoliko popražimo.Solimo, popramo  P
stati 20 minut, da se moka napne. Medtem olupimo      čebulo      in česen.Oboje na drobno sesekljamo.   P
V ponvi razgrejemo 2 žlici masla. Popražimo      čebulo      in česen, da posteklenita.Dodamo papriko in  P
delce. Dodamo olupljeno in na drobno sesekljano      čebulo,      premešamo in na šibkem ognju pražimo, da se  P
so čvrsti na ugriz. Na malo olja prepražimo      čebulo      in česen, da oboje postekleni, nato dodamo peteršilj  P
vrhu potresemo papriko, narezano na trakove,      čebulo,      narezano na lističe, in naribano bučko.Vse skupaj  P
Bučna juha Potrebujemo      čebulo,      2 stroka česna, 75 dag buče, 50 dag krompirja  P
začimbe. Na žlici olja prepražimo sesekljano      čebulo      in česen, da oboje postekleni.Dodamo na kocke  P
opečenca in 4 enako velike rezine poltrdega sira.      Čebulo      zrežemo na tanke lističe in jo na dveh žlicah  P
Juha iz kislega zelja Potrebujemo veliko      čebulo,      pol kg kislega zelja, skodelico prosene kaše  P
prosene kaše, 2 rezini gnjati, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo prepražimo na žlici olja, da  P
Juha Potrebujemo glavico cvetače, večjo      čebulo,      2 korenčka, žlico masla, malo moke, pol lončka  P
smetane in začimbe. Cvetačo razdelimo na cvetove,      čebulo      olupimo, korenček zrežemo na kolesca.Vse to  P
liter vode in kuhamo dobrih dvajset minut.      Čebulo      vzamemo iz lonca in jo skozi cedilo pretlačimo  P
Popečena Potrebujemo veliko cvetačo, veliko      čebulo,      2 jajci, lonček kisle smetane, olje in začimbe  P
na cvetove in jo na pol skuhamo, sesekljano      čebulo      na olju zlato rumeno prepražimo, smetano stepemo  P
namaščen pekač zložimo cvetačo, potresemo s      čebulo      in prelijemo s smetano. Pečemo pol ure.   P
kozici na stopljenem maslu popražimo sesekljano      čebulo,      da postekleni, na kolobarje narezan por, nato  P
olju v ponvi nekaj minut pražimo sesekljano      čebulo      in zmleto piščančje meso, ki ga primerno solimo  P
v ponvi na olivnem olju popražimo sesekljano      čebulo,      da postekleni, dodamo naribano korenje in na  P
olivnem olju zlato rumeno prepražimo sesekljano      čebulo,      nato dodamo na rezine narezane jurčke in jih  P
0maka z grahom Potrebujemo večjo      čebulo,      20 dag zmletega svinjskega mesa, pol kg zamrznjenega  P
pol lončka kisle smetane, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, prepražimo na dveh žlicah olja in  P
Burek Potrebujemo veliko      čebulo,      50 dag zmletega svinjskega mesa, 30 dag drobno  P
kajmaka (dobi se na tržnici), olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo na štirih žlicah olja steklasto  P
pa pripravite skledo paradižnikove solate s      čebulo      in papriko. Popoldanska malica naj bo nemasten  P
mesa na hitro popražimo. Dodamo nasekljano      čebulo     , nekaj razpolovljenih strokov česna in suhe  P
razpustimo 2 žlici masla. Dodamo drobno sesekljano      čebulo      in jo med mešanjem pražimo, da postekleni in  P
dveh olivnega olja popražimo srednje veliko      čebulo,      potem dodamo lečo in zalijemo s približno trikratno  P
korenčka, pest šampinjonov, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo skupaj z mesom na dveh žlicah  P
Zelje s kašo Potrebujemo      čebulo,      rdečo papriko, 80 dag kislega zelja, 15 dag  P
nemastnega prekajenega mesa, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo zdušimo na dveh žlicah olja  P
Različne vrste zelenjave, na primer zeleno, por,      čebulo      ali koromač, popražimo na olju in solimo, da  P
peteršiljevo korenino, večjo kolerabo, srednje veliko      čebulo,      3 krompirje, olje in začimbe. Meso zrežemo  P
peteršiljevo korenino in olupljeno, vendar celo      čebulo.     Prilijemo liter vode, solimo, popramo, dodamo  P
Dodamo zelenjavo in na kolobarje narezano opečeno      čebulo,      solimo, začinimo z muškatnim oreškom in ščepcem  P
Potrebujemo 8 zarebrnic (pustimo jih v celem), veliko      čebulo,      6 krompirjev, veliko šatraja (brez te začimbe  P
prilijemo vodo, dodamo nekaj poprovih zrn,      čebulo      in veliko žlico šatraja.Prilijemo toliko vode  P
tanke zrezke, jih solimo in opečemo na olju.      Čebulo      zrežemo na tanke lističe.V kozico zlijemo tri  P
v posodi na malo masla popražimo sesekljano      čebulo      skupaj s pršutom, narezanim na kocke, vendar  P
oziroma sončničnega olja popražimo sesekljano      čebulo      in sesekljan česen. Dodamo kislo zelje, ki smo  P
lahko na olju, prepražimo na drobno sesekljano      čebulo      in sesekljan česen, da nekoliko porumenita,  P
Potrebujemo 20 dag instantne polente, srednje veliko      čebulo,      10 dag gorgonzole, olje in začimbe. Polento  P
in začimbe. Polento skuhamo po navodilih,      čebulo      zrežemo na tanke lističe in jo na olju zlato  P
pomešamo z na drobno zrezano gnjatjo, sesekljano      čebulo,      majonezo, sesekljanimi slanimi ribicami in kaprami  P
Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano      čebulo,      dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z vodo  P
eteršiljem potresemo, šele ko je pogača pečena. S      čebulo      Za eno pogačo potrebujemo srednje veliko  P
čebulo Za eno pogačo potrebujemo srednje veliko      čebulo,      ki jo zrežemo na rezance, solimo in prepražimo  P
ali hladno. Če hočemo bogatejšo pogačo, med      čebulo      pečemo še na rezance zrezano gnjat. S sirom  P
Z gobami Za 4 pogače potrebujemo      čebulo,      40 dag šampinjonov, žlico sesekljanega peteršilja  P
smetane, 2 žlici parmezana, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, prepražimo, da postekleni, dodamo  P
Potrebujemo 4 že pripravljene pogače, veliko      čebulo,      30 dag zmletega mesa, 2 žlici gorčice, olje  P
zmletega mesa, 2 žlici gorčice, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, jo popražimo, da postekleni, nato  P
ali sir gran padano ali zbrinc) Priprava:      čebulo      na drobno sesekljamo.V posodi jo na stopljenem  P
na tanke rezine, primešamo hren in sesekljano      čebulo,      majonezo, sol in poper.Premešamo, ohladimo in  P
skupaj s svežo baziliko. Posebej prepražimo      čebulo      z začimbami in jo dodamo masi.Potem to maso  P
sesekljana jajca, na drobno zrezano šunko in      čebulo,      nariban in ožet hren, sesekljani kumarici, gorčico  P
zrežemo kot vžigalice in jo stresemo v skledo.      Čebulo      zrežemo na tanke rezine in jo pražimo na štirih  P
200 g piva + sol + meta. Na olju prepražimo      čebulo,      dodamo na drobno narezane bučke, zalijemo z  P
korenčkovi muhi se zelo dobro obnese mešan posevek s      čebulo      in nastavljanje rumenih lepljivih plošč.Lepljive  P
sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, panceto zrežemo na drobne kocke  P
ga je treba oplakniti), olje in začimbe.      Čebulo      zrežemo in jo na petih žlicah olja prepražimo  P
pol kg zamrznjenega graha, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo prepražimo na 3 žlicah olja  P
riž, jed potresemo s parmezanom. Piščanec s      čebulo      Narezane piščančje prsi pražimo z veliko  P
Potrebujemo 4 krompirje, 4 žlice moke, majhno      čebulo,      2 jajci, olje in začimbe. Krompir na drobno  P
mu moko, na drobno sesekljano in prepraženo      čebulo,      stepeni jajci, sol, poper in pol žličke majarona  P
dodamo na tanke listke zrezane šampinjone in      čebulo,      še malo solimo in popramo, dobro premešamo in  P
ohladimo, olupimo in zrežemo na tanke rezine.      Čebulo      sesekljamo in pražimo na 4 žlicah olja, da ovene  P
hrenovk, olje in začimbe. Grah razpolovimo,      čebulo      zrežemo na koščke.Oboje stresemo v posodo, prilijemo  P
Pečeni so v pol ure. Medtem sesekljamo      čebulo      in jo na dveh žlicah olja prepražimo, da zarumeni  P
Sataraš Potrebujemo dva svinjska zrezka, manjšo      čebulo,      2 papriki, kilogram paradižnika, 4 jajca, olje  P
nekoliko porjavijo. Nato dodamo sesekljano      čebulo      in dušimo tako dolgo, da ovene, potem pa dodamo  P
Liste na drobno sesekljamo. Olupimo      čebulo      in česen, oboje na drobno sesekljamo in počasi  P
+ nariban sir Priprava: Na olju prepražimo      čebulo      in meso.Ko izpari voda, dodamo mleto papriko  P
uri, nato spečemo na žaru. Ponudimo z mlado      čebulo.      Zelenjava   P
razpolovljene paradižnike, na tanko zrezano      čebulo      in sesekljan feferon, sami se odločimo, kako  P
zrežemo na trakove. Dodamo na tanko zrezano      čebulo      in na kocke zrezano kumaro in olive.V skodelici  P
meso, krušne drobtine, na drobno sesekljano      čebulo,      razžvrkljano jajce, sol, sveže mlet črni poper  P
kockice zrezan paradižnik ter na drobno sesekljano      čebulo,      česen in čili.Zavremo in počasi kuhamo 30 minut  P
Papriko očistimo in narežemo na tanke pramene.      Čebulo      olupimo in narežemo na tanke obročke.Tunino  P
žlic olivnega olja * sol * poper. Priprava:      Čebulo      olupimo, prerežemo na polovico, nato pa narežemo  P
Špinačne palačinke Potrebujemo srednje veliko      čebulo,      pol kg kuhane špinače, 30 dag skute, 5 jajc  P
moko, lonček kisle smetane, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo, prepražimo na dveh žlicah olja,  P
Stročji fižol z gobami Potrebujemo      čebulo,      2 zrela paradižnika, 30 dag gob, 50 dag stročjega  P
fižola, olje in začimbe. Na drobno sesekljano      čebulo      prepražimo na dveh žlicah olja, da postekleni  P
korenček, večjo kolerabo, 2 dcl graha, manjšo      čebulo,      četrt paprike, 5 listov zelja, zajčja jetrca  P
korenček, na kocke zrezano kolerabo, grah, celo      čebulo,      na koščke zrezano papriko in zelje ter liter  P
Potrebujemo srednje velikega zajca z drobovino, manjšo      čebulo,      15 dag šampinjonov, 2 dcl mleka, staro žemljo  P
olje, 2 dcl suhega belega vina in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in popražimo na dveh žlicah olja  P
, nato ga odkrijemo in zapečemo. Z mlado      čebulo      Potrebujemo pol kunca, pol kg mlade čebule  P
je meso skoraj mehko, medtem pa grobo zrežemo      čebulo      z zelenjem vred, le najbolj trde dele na koncu  P
najbolj trde dele na koncu lahko odstranimo.      Čebulo      stresemo k mesu, pokrijemo in dušimo še kakšnih  P
damo na toplo in na olju prepražimo sesekljano      čebulo.     Ko začne rumeneti, dodamo meso, po pol žlice  P
Krompir odcedimo in stlačimo s stiskalnico v pire.      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo. Limono umijemo  P
segrejemo maslo in na šibkem ognju prepražimo      čebulo,      da je steklasta in se zmehča.Dodamo grah in  P
poper. Priprava: Slanino zrežemo na kockice,      čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo.Peteršilj oplaknemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA