nova beseda iz Slovenije
narežemo na rezine in namočimo v mrzli vodi. | Čebulo | olupimo in na drobno sesekljamo.V kozici segrejemo | P |
kozici segrejemo 1 žlico olja in počasi pražimo | čebulo, | da postekleni in se zmehča.Olupimo česnove stroke | P |
namočene žemeljne rezine in jih s prepraženo | čebulo | ter česnom dodamo mesu.Solimo, popramo, začinimo | P |
g kislega zelja + maslo za pekač. Priprava: | Čebulo | in česen olupimo ter na drobno sesekljamo.V | P |
meso 10 minut, da se nadrobi in zapeče. Dodamo | čebulo | in česen ter še nekoliko popražimo.Solimo, popramo | P |
stati 20 minut, da se moka napne. Medtem olupimo | čebulo | in česen.Oboje na drobno sesekljamo. | P |
V ponvi razgrejemo 2 žlici masla. Popražimo | čebulo | in česen, da posteklenita.Dodamo papriko in | P |
delce. Dodamo olupljeno in na drobno sesekljano | čebulo, | premešamo in na šibkem ognju pražimo, da se | P |
so čvrsti na ugriz. Na malo olja prepražimo | čebulo | in česen, da oboje postekleni, nato dodamo peteršilj | P |
vrhu potresemo papriko, narezano na trakove, | čebulo, | narezano na lističe, in naribano bučko.Vse skupaj | P |
Bučna juha Potrebujemo | čebulo, | 2 stroka česna, 75 dag buče, 50 dag krompirja | P |
začimbe. Na žlici olja prepražimo sesekljano | čebulo | in česen, da oboje postekleni.Dodamo na kocke | P |
opečenca in 4 enako velike rezine poltrdega sira. | Čebulo | zrežemo na tanke lističe in jo na dveh žlicah | P |
Juha iz kislega zelja Potrebujemo veliko | čebulo, | pol kg kislega zelja, skodelico prosene kaše | P |
prosene kaše, 2 rezini gnjati, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in jo prepražimo na žlici olja, da | P |
Juha Potrebujemo glavico cvetače, večjo | čebulo, | 2 korenčka, žlico masla, malo moke, pol lončka | P |
smetane in začimbe. Cvetačo razdelimo na cvetove, | čebulo | olupimo, korenček zrežemo na kolesca.Vse to | P |
liter vode in kuhamo dobrih dvajset minut. | Čebulo | vzamemo iz lonca in jo skozi cedilo pretlačimo | P |
Popečena Potrebujemo veliko cvetačo, veliko | čebulo, | 2 jajci, lonček kisle smetane, olje in začimbe | P |
na cvetove in jo na pol skuhamo, sesekljano | čebulo | na olju zlato rumeno prepražimo, smetano stepemo | P |
namaščen pekač zložimo cvetačo, potresemo s | čebulo | in prelijemo s smetano. Pečemo pol ure. | P |
kozici na stopljenem maslu popražimo sesekljano | čebulo, | da postekleni, na kolobarje narezan por, nato | P |
olju v ponvi nekaj minut pražimo sesekljano | čebulo | in zmleto piščančje meso, ki ga primerno solimo | P |
v ponvi na olivnem olju popražimo sesekljano | čebulo, | da postekleni, dodamo naribano korenje in na | P |
olivnem olju zlato rumeno prepražimo sesekljano | čebulo, | nato dodamo na rezine narezane jurčke in jih | P |
0maka z grahom Potrebujemo večjo | čebulo, | 20 dag zmletega svinjskega mesa, pol kg zamrznjenega | P |
pol lončka kisle smetane, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, prepražimo na dveh žlicah olja in | P |
Burek Potrebujemo veliko | čebulo, | 50 dag zmletega svinjskega mesa, 30 dag drobno | P |
kajmaka (dobi se na tržnici), olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in jo na štirih žlicah olja steklasto | P |
pa pripravite skledo paradižnikove solate s | čebulo | in papriko. Popoldanska malica naj bo nemasten | P |
mesa na hitro popražimo. Dodamo nasekljano | čebulo | , nekaj razpolovljenih strokov česna in suhe | P |
razpustimo 2 žlici masla. Dodamo drobno sesekljano | čebulo | in jo med mešanjem pražimo, da postekleni in | P |
dveh olivnega olja popražimo srednje veliko | čebulo, | potem dodamo lečo in zalijemo s približno trikratno | P |
korenčka, pest šampinjonov, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in jo skupaj z mesom na dveh žlicah | P |
Zelje s kašo Potrebujemo | čebulo, | rdečo papriko, 80 dag kislega zelja, 15 dag | P |
nemastnega prekajenega mesa, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in jo zdušimo na dveh žlicah olja | P |
Različne vrste zelenjave, na primer zeleno, por, | čebulo | ali koromač, popražimo na olju in solimo, da | P |
peteršiljevo korenino, večjo kolerabo, srednje veliko | čebulo, | 3 krompirje, olje in začimbe. Meso zrežemo | P |
peteršiljevo korenino in olupljeno, vendar celo | čebulo. | Prilijemo liter vode, solimo, popramo, dodamo | P |
Dodamo zelenjavo in na kolobarje narezano opečeno | čebulo, | solimo, začinimo z muškatnim oreškom in ščepcem | P |
Potrebujemo 8 zarebrnic (pustimo jih v celem), veliko | čebulo, | 6 krompirjev, veliko šatraja (brez te začimbe | P |
prilijemo vodo, dodamo nekaj poprovih zrn, | čebulo | in veliko žlico šatraja.Prilijemo toliko vode | P |
tanke zrezke, jih solimo in opečemo na olju. | Čebulo | zrežemo na tanke lističe.V kozico zlijemo tri | P |
v posodi na malo masla popražimo sesekljano | čebulo | skupaj s pršutom, narezanim na kocke, vendar | P |
oziroma sončničnega olja popražimo sesekljano | čebulo | in sesekljan česen. Dodamo kislo zelje, ki smo | P |
lahko na olju, prepražimo na drobno sesekljano | čebulo | in sesekljan česen, da nekoliko porumenita, | P |
Potrebujemo 20 dag instantne polente, srednje veliko | čebulo, | 10 dag gorgonzole, olje in začimbe. Polento | P |
in začimbe. Polento skuhamo po navodilih, | čebulo | zrežemo na tanke lističe in jo na olju zlato | P |
pomešamo z na drobno zrezano gnjatjo, sesekljano | čebulo, | majonezo, sesekljanimi slanimi ribicami in kaprami | P |
Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano | čebulo, | dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z vodo | P |
eteršiljem potresemo, šele ko je pogača pečena. S | čebulo | Za eno pogačo potrebujemo srednje veliko | P |
čebulo Za eno pogačo potrebujemo srednje veliko | čebulo, | ki jo zrežemo na rezance, solimo in prepražimo | P |
ali hladno. Če hočemo bogatejšo pogačo, med | čebulo | pečemo še na rezance zrezano gnjat. S sirom | P |
Z gobami Za 4 pogače potrebujemo | čebulo, | 40 dag šampinjonov, žlico sesekljanega peteršilja | P |
smetane, 2 žlici parmezana, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, prepražimo, da postekleni, dodamo | P |
Potrebujemo 4 že pripravljene pogače, veliko | čebulo, | 30 dag zmletega mesa, 2 žlici gorčice, olje | P |
zmletega mesa, 2 žlici gorčice, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, jo popražimo, da postekleni, nato | P |
ali sir gran padano ali zbrinc) Priprava: | čebulo | na drobno sesekljamo.V posodi jo na stopljenem | P |
na tanke rezine, primešamo hren in sesekljano | čebulo, | majonezo, sol in poper.Premešamo, ohladimo in | P |
skupaj s svežo baziliko. Posebej prepražimo | čebulo | z začimbami in jo dodamo masi.Potem to maso | P |
sesekljana jajca, na drobno zrezano šunko in | čebulo, | nariban in ožet hren, sesekljani kumarici, gorčico | P |
zrežemo kot vžigalice in jo stresemo v skledo. | Čebulo | zrežemo na tanke rezine in jo pražimo na štirih | P |
200 g piva + sol + meta. Na olju prepražimo | čebulo, | dodamo na drobno narezane bučke, zalijemo z | P |
korenčkovi muhi se zelo dobro obnese mešan posevek s | čebulo | in nastavljanje rumenih lepljivih plošč.Lepljive | P |
sesekljanega peteršilja, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, panceto zrežemo na drobne kocke | P |
ga je treba oplakniti), olje in začimbe. | Čebulo | zrežemo in jo na petih žlicah olja prepražimo | P |
pol kg zamrznjenega graha, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in jo prepražimo na 3 žlicah olja | P |
riž, jed potresemo s parmezanom. Piščanec s | čebulo | Narezane piščančje prsi pražimo z veliko | P |
Potrebujemo 4 krompirje, 4 žlice moke, majhno | čebulo, | 2 jajci, olje in začimbe. Krompir na drobno | P |
mu moko, na drobno sesekljano in prepraženo | čebulo, | stepeni jajci, sol, poper in pol žličke majarona | P |
dodamo na tanke listke zrezane šampinjone in | čebulo, | še malo solimo in popramo, dobro premešamo in | P |
ohladimo, olupimo in zrežemo na tanke rezine. | Čebulo | sesekljamo in pražimo na 4 žlicah olja, da ovene | P |
hrenovk, olje in začimbe. Grah razpolovimo, | čebulo | zrežemo na koščke.Oboje stresemo v posodo, prilijemo | P |
Pečeni so v pol ure. Medtem sesekljamo | čebulo | in jo na dveh žlicah olja prepražimo, da zarumeni | P |
Sataraš Potrebujemo dva svinjska zrezka, manjšo | čebulo, | 2 papriki, kilogram paradižnika, 4 jajca, olje | P |
nekoliko porjavijo. Nato dodamo sesekljano | čebulo | in dušimo tako dolgo, da ovene, potem pa dodamo | P |
Liste na drobno sesekljamo. Olupimo | čebulo | in česen, oboje na drobno sesekljamo in počasi | P |
+ nariban sir Priprava: Na olju prepražimo | čebulo | in meso.Ko izpari voda, dodamo mleto papriko | P |
uri, nato spečemo na žaru. Ponudimo z mlado | čebulo. | Zelenjava | P |
razpolovljene paradižnike, na tanko zrezano | čebulo | in sesekljan feferon, sami se odločimo, kako | P |
zrežemo na trakove. Dodamo na tanko zrezano | čebulo | in na kocke zrezano kumaro in olive.V skodelici | P |
meso, krušne drobtine, na drobno sesekljano | čebulo, | razžvrkljano jajce, sol, sveže mlet črni poper | P |
kockice zrezan paradižnik ter na drobno sesekljano | čebulo, | česen in čili.Zavremo in počasi kuhamo 30 minut | P |
Papriko očistimo in narežemo na tanke pramene. | Čebulo | olupimo in narežemo na tanke obročke.Tunino | P |
žlic olivnega olja * sol * poper. Priprava: | Čebulo | olupimo, prerežemo na polovico, nato pa narežemo | P |
Špinačne palačinke Potrebujemo srednje veliko | čebulo, | pol kg kuhane špinače, 30 dag skute, 5 jajc | P |
moko, lonček kisle smetane, olje in začimbe. | Čebulo | sesekljamo, prepražimo na dveh žlicah olja, | P |
Stročji fižol z gobami Potrebujemo | čebulo, | 2 zrela paradižnika, 30 dag gob, 50 dag stročjega | P |
fižola, olje in začimbe. Na drobno sesekljano | čebulo | prepražimo na dveh žlicah olja, da postekleni | P |
korenček, večjo kolerabo, 2 dcl graha, manjšo | čebulo, | četrt paprike, 5 listov zelja, zajčja jetrca | P |
korenček, na kocke zrezano kolerabo, grah, celo | čebulo, | na koščke zrezano papriko in zelje ter liter | P |
Potrebujemo srednje velikega zajca z drobovino, manjšo | čebulo, | 15 dag šampinjonov, 2 dcl mleka, staro žemljo | P |
olje, 2 dcl suhega belega vina in začimbe. | Čebulo | sesekljamo in popražimo na dveh žlicah olja | P |
, nato ga odkrijemo in zapečemo. Z mlado | čebulo | Potrebujemo pol kunca, pol kg mlade čebule | P |
je meso skoraj mehko, medtem pa grobo zrežemo | čebulo | z zelenjem vred, le najbolj trde dele na koncu | P |
najbolj trde dele na koncu lahko odstranimo. | Čebulo | stresemo k mesu, pokrijemo in dušimo še kakšnih | P |
damo na toplo in na olju prepražimo sesekljano | čebulo. | Ko začne rumeneti, dodamo meso, po pol žlice | P |
Krompir odcedimo in stlačimo s stiskalnico v pire. | Čebulo | olupimo in na drobno sesekljamo. Limono umijemo | P |
segrejemo maslo in na šibkem ognju prepražimo | čebulo, | da je steklasta in se zmehča.Dodamo grah in | P |
poper. Priprava: Slanino zrežemo na kockice, | čebulo | olupimo in na drobno sesekljamo.Peteršilj oplaknemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |