nova beseda iz Slovenije

čebulo (801-900)


zelenjavo (korenček, stebelno zeleno, list ohrovta,      čebulo,      česen, peteršilj in podobno) popražimo na maščobi  P
kg ovčetine z bedra in kg jagnjetine z 1      čebulo      in 10 dag suhe pancete.Vmešajte ščepec peteršilja  P
liter vode, prideni drobno, na rezance zrezano      čebulo,      strok česna, korenino peteršilja, vejico zelene  P
Zanimivo. Na maščobi osteklenimo      čebulo      in dodamo na koleščke narezan por.Začimb ta  P
kuharske umetnosti popeljejo do odlične salse.      Čebulo      čim bolj na drobno nasekljajte in stresite na  P
primerni temperaturi dodali čisto drobno zrezano      čebulo.     Ta bo sčasoma zarumenela in prav takrat jo boste  P
zlahka olupimo. Na olju popražimo sesekljano      čebulo,      da postekleni, dodamo naribano zeleno in korenček  P
Stremo 5 strokov česna, naribamo ingver in      čebulo,      damo vse skupaj v skledo in primešam jogurt  P
odteče in popivnamo s papirnato brisačo. Olupimo      čebulo      in narežemo na osminke.Operemo papriko, jo očistimo  P
2. Mlado      čebulo      operemo, očistimo in beli del zelo drobno sesekljamo  P
zelo drobno sesekljamo. V sir zamešamo skuto,      čebulo,      papriko, kumino, kajenski poper (in zeliščni  P
Veljko Barbieri Pečena ščuka s      čebulo      Na posodo za pečenje razporedite 1,5 kg seseklja  P
kruh, še boljši je, če ga zmešate s česnom ali      čebulo,      izvrstno funkcionira skupaj z rakci, skratka  P
4 stroke sesekljanega česna in 1 sesekljano      čebulo,      nato pa v posodo vrnite zrezke in jih dušite  P
100 ml portskega vina ali šerija. Olupimo      čebulo      in česen ter oboje narežemo na drobne kocke  P
oboje narežemo na drobne kocke. Kis zmešamo s      čebulo,      česnom in zelenim poprom, primešamo olje.Začinimo  P
poškropili z oljem, popackali tla, prepražili      čebulo      in pekač porinili v vedno umazano pečico. Revijo  P
dobro ožeti in znova osoliti. Sesekljaš eno      čebulo      in jo prepražiš na olju.Zdaj je testo že voljno  P
pečici) raztopimo dobro polovico masla, pridamo      čebulo      in mešamo, dokler ne postekleni.Nanjo položimo  P
Odcedimo jo in osušimo s papirnatimi brisačami.      Čebulo      pražimo na olju na šibkem ognju 5 minut, da  P
Štart! Začnemo s      čebulo,      kakopak?Zrezana na drobno naj zacvrči na žlici  P
ki je ne bomo obžalovali. Še za nepismene:      čebulo      in sladkor cmarite, da zadnji postane rjav in  P
šniclu znajdejo gobe, plemenitite ga lahko s      čebulo,      krasno se bo znašla na zob skuhana cvetača.  P
Cvetačo damo kuhat v juho. Na maščobi spražimo      čebulo,      dodamo korenček in por ter pražimo toliko, da  P
Na 2 dcl oljčnega olja popražite 1 sesekljano      čebulo,      1 bučko, 1 jajčevec in 6 strokov česna.Dodajte  P
dolgo. Zabelijo z maslom in na njem popraženo      čebulo.     Natakarica je bila urna in ji je uspelo sproti  P
Potrebujete 40 dekagramov šitak, dve žlici masla,      čebulo,      dve žlici sesekljanega peteršilja, štiri jajca  P
očistite in narežete na lističe. Na maslu pražite      čebulo,      dodate gobe, žlico sesekljanega peteršilja in  P
Včasih kar v suho kozico strese nasekljano      čebulo      ali česen in počasi segreva, olje pa doda šele  P
juhe s sirom in mesom. Na masti so prepražili      čebulo      in česen, dodali na koščke narezan kozji sir  P
samo čisto zlato. Tako tudi drobnjak, česen,      čebulo,      česnovko.Židje so samo zato tako žilavi, ker  P
in zmeljemo, dodajo kuhan ješprenj, praženo      čebulo      in rožmarin; zmešajo, naredijo okrogle hlebčke  P
bučkami so pripravili nekako takole: sesekljano      čebulo      in narezan pršut ter bučke so popražili in dušili  P
slanino in suho klobaso, ne predrobno narezano      čebulo      s kislo smetano in kruh. Opravičili so se, ker  P
razpuščene kokosove masti), drobno sesekljano      čebulo,      tri drobno sesekljane stroke česna, 300 gramov  P
ponvi na maslu ali kokosovi masti prepražite      čebulo,      česen in na drobno narezane šampinjone, začinjene  P
oljčno olje, balzamični kis, na maslu prepraženo      čebulo,      česen in gobe, solite in poprate po okusu in  P
razpuščene kokosove masti, drobno sesekljano manjšo      čebulo,      drobno sesekljan čili z odstranjenimi semeni  P
kokosove masti namastite ogreto ponev, dodate      čebulo      in jo na zmernem ognju pražite približno pet  P
uporabite tolkač za krompir. Dodajte praženo      čebulo,      česen in čili, zmešajte, nato še drobno sesekljane  P
boleznim zeliščarji svetujejo na mleku kuhano      čebulo.     Če ohlajenemu mleku, v katerem se je kuhala vrtnina  P
zasnoval terapije z vodo. Menil je, da je s      čebulo      mogoče učinkovito pregnati gliste.Naravno sredstvo  P
zeliščarjev pil tekočino, v kateri je kuhal      čebulo.     Ko jo odstavi z ognja, jo precedi in pusti, da  P
decilitru vinskega kisa za eno uro namakati zmečkano      čebulo.     Potem je treba tekočino odcediti in ji primešati  P
zmehčala, če jo za četrt ure obložite z zmečkano      čebulo,      nato pa splaknete z vodo.Oblogo sveže vrtnine  P
zelene leče, štiri žlice oljčnega olja, majhno      čebulo,      štiri stebla stebelne zelene, dva stroka česna  P
Medtem ko se leča kuha, pripravite zelenjavo.      Čebulo      in zeleno nasekljajte ter ju od dve do tri minute  P
potrebujete: od 0,75 do kilogram krompirja,      čebulo,      pol kilograma šampinjonov, 2 dl kisle smetane  P
ali kokosovo mast, dodate na drobno sesekljano      čebulo      in pražite, da postekleni.Dodate očiščene in  P
narezano na palčke), štiri šalotke ali manjšo      čebulo      (na drobno sesekljano), dve žlici svetle sojine  P
potem tudi tega drobno narežite in ga pražite s      čebulo      vred, v tem primeru v posodo dajte približno  P
dvakrat več olja, od pet do šest žlic. Preostalo      čebulo      na drobno sesekljajte, na kocke narežite kumaro  P
kokosovi masti prepražite na drobno sesekljano      čebulo      in česen, dodajte gobe in pražite od tri do  P
sladkega čilija, šest žlic sončničnega olja,      čebulo,      zeleno papriko in žlico sezamovega olja. Tofu  P
Pustite marinirati dvajset minut.      Čebulo      narežite na rezine, očistite zeleno papriko  P
segrejte sončnično olje in na njem prepražite      čebulo.     Ko se zlato rjavo obarva, jo poberite z žlico  P
ga na istem olju, na katerem ste pripravili      čebulo,      pražite približno pet minut.Nato previdno poberite  P
oziroma tako dolgo, da se omehča. Dodajte tofu in      čebulo      ter mešajte.Ko se sestavine dobro segrejejo  P
gobe (šitake ali šampinjoni), cvetačo, rdečo      čebulo,      mladi stročji fižol, radič idr.Pazite le na  P
eno rdečo, rumeno in zeleno papriko, majhno      čebulo,      osem paradižnikov češnjevcev in 100 gramov gob  P
kvadratne koščke, velike približno 2,5 centimetra.      Čebulo      olupite in jo narežite na debelejše rezine,  P
okus. Rižota s treviškim radičem: radič in      čebulo      smo prepražili kar na oljčnem olju, posebej  P
izkoščičili in na majhnem ognju pripravljali z oljem,      čebulo      in belim vinom, potem pa dodali malo mleka,  P
so jo v gostilni Šiker v Močni pripravili s      čebulo      in stročjim fižolom.Prav govedina v solati,  P
njegova najljubša jed ravioli z gosjimi jetri,      čebulo      in rdečim česnom, pravi Emanuele, ki ima sicer  P
filma pa vam je najbolj všeč? Tisti, ko jedo      čebulo.      Zakaj niste imena benda po končani hladni vojni  P
Stereotip 1: Štajerci radi jedo krompir,      čebulo,      svinjsko meso in pijejo vino. Stereotip 2:  P
garnele na žaru, džambalaja in tatarski biftek s      čebulo.      V Društvu ljubiteljev harmonike Godič, katerega  P
medije, ti pač gledajo pod krilo, lupijo kot      čebulo      in iščejo, česar ni.To je velik in zanimiv žur  P
skušali doživeti v miru. Ali bomo pirhe obarvali s      čebulo      ali umetnimi barvili, pa si še belimo glavo  P
s Poljakinjo barvala pirhe, tradicionalno s      čebulo      in cvetkami z vrta.V nedeljo imamo vstajenjsko  P
še dobrih petnajst minut. Grahova juha s      čebulo      Potrebujemo polkilogramski zavitek zamrznjenega  P
paličnim mešalnikom in dodamo kislo smetano.      Čebulo      zrežemo na tanke obročke in jih na olju zlato  P
olju zlato rumeno prepečemo. Olje odcedimo,      čebulo      pa potresemo po gosti juhi. Prosena juha  P
Enolončnica iz zelja Potrebujemo veliko      čebulo,      30 dag svinjskega mesa, 40 dag svežega zelja  P
začimbe. Na olju najprej prepražimo sesekljano      čebulo,      ko postekleni, dodamo na kocke zrezano meso  P
gomolj rumene kolerabe, olje in začimbe.      Čebulo      sesekljamo in jo na dveh žlicah olja pražimo  P
soku, ki je ostal od mesa, popražimo sesekljano      čebulo,      sesekljan strok česna in na lističe narezane  P
kilograma starega kruha, pol litra mleka, veliko      čebulo,      2 jajci, olje in začimbe. Kruh zrežemo na  P
Če je tekočine premalo, dolijemo malo vode.      Čebulo      sesekljamo in na olju zlato rumeno prepražimo  P
sladke paprike + 100 g kisle smetane Priprava:      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo.Kislo zelje  P
strani. Solimo, popramo in dodamo sesekljano      čebulo.     Med mešanjem čebulo nekoliko prepražimo.  P
popramo in dodamo sesekljano čebulo. Med mešanjem      čebulo      nekoliko prepražimo.Nato dodamo kislo zelje  P
peteršilja osmukamo listke in jih sesekljamo.      Čebulo      olupimo in na drobno sesekljamo.Česnova stroka  P
s poprovimi zrni stremo. Pomešamo slanino,      čebulo,      peteršilj, česen in poper.V kozici segrejemo  P
in junetino narežemo na 2 cm velike kocke.      Čebulo      olupimo, prerežemo in narežemo na tanke pramene  P
V velikem loncu segrejemo maščobo. Dodamo      čebulo      in meso ter med mešanjem pražimo na močnem ognju  P
zelenjave, na primer gomolj zelene, korenček in      čebulo      ter nekaj lovorovih listov in poprovih zrn.  P
Potrebujemo zavitek graha, 2 krompirja, korenček,      čebulo,      olje in začimbe. Grah, narezan krompir in  P
posipa in na drobno sesekljano, na olju popečeno      čebulo.     Kuhamo še pet minut in ponudimo.   P
Potrebujemo 30 dag zamrznjene špinače, srednje veliko      čebulo,      30 dag skute, 4 jajca, moko, lonček kisle smetane  P
Špinačo odmrznemo.      Čebulo      na drobno sesekljamo, popražimo na malo olja  P
Šampinjoni za testenine Potrebujemo      čebulo,      žlico sesekljanega peteršilja, zavitek zamrznjenih  P
pol lončka kisle smetane, olje in začimbe.      Čebulo      na drobno sesekljamo in prepražimo na žlici  P
popečete. Priprava: V voku segrejte olje, dodajte      čebulo,      ingver, mandeljne in na kocke narezano meso  P
Juha Potrebujemo kilogram govedine,      čebulo,      manjši paradižnik, pol paprike, 3 korenčke,  P
večji lonec in prilijemo dobre tri litre vode.      Čebulo      na grobo razrežemo, opečemo na plošči in stresemo  P
opečemo na plošči in stresemo v lonec. Dodamo še      čebulo,      papriko, ostrgan korenček in peteršiljevo korenino  P
Potrebujemo 60 dag kuhanega krompirja, veliko      čebulo,      2 zajemalki juhe, olje in začimbe. Čebulo  P
čebulo, 2 zajemalki juhe, olje in začimbe.      Čebulo      na drobno sesekljamo in jo na štirih žlicah  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA