nova beseda iz Slovenije

sladkor (1.701-1.800)


Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Maslo in      sladkor      obdelujemo z metlicami ročnega mešalnika približno  P
dodamo mu 1/3 sladkorja. Rumenjake in preostali      sladkor      stepamo, da naraste.Po žlicah dodamo olje.   P
225 g malin, limonin sok za okras. Priprava :      Sladkor      in vino dajte v veliko skledo, primerno za mikrovalovno  P
okrasitev. Priprava : Zmešamo rumenjake in      sladkor,      dodamo kostanj, vaniljo in trdi sneg beljakov  P
in 4 limonine krhlje. Čaj, cimet, ingver in      sladkor      poparimo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo  P
peciva ali čokolade zadošča, da se enostavni      sladkor      resorbira v kri in prinese občutek ugodja.Privoščite  P
lahko jemali zlahka. Ni »samo« malo povišan      sladkor      v krvi, ki ga »pozdraviš« z zdravili.To je kronična  P
inzulin ne skrbi več za to, da bi celice dobile      sladkor      oziroma glukozo.Diabetes 1 je avtoimunska bolezen  P
sokovi in tudi vode z dodanimi okusi vsebujejo      sladkor      in da samo ena taka pijača na dan pomeni deset  P
gredo v kri, temveč delujejo lokalno tako, da se      sladkor      v črevesju počasneje vsrka.Zavirajo razgradnjo  P
se zanje odločijo ljudje, ki že imajo povišan      sladkor      v krvi (vendar še niso diabetiki), poleg tega  P
posebnega. Imam povišan pritisk in holesterol,      sladkor      je na meji.To pa ni vzrok za moje bolečine.  P
vaniljeve esence, 115 g razmehčanega masla in      sladkor      za posip v prahu. Priprava : Pečico segrejemo  P
180 stopinj Celzija. V posodo stresemo moko,      sladkor      v prahu, sol in mandlje ter dobro premešamo  P
ohladi. S stepalko penasto stepemo maskarpone in      sladkor,      potem vanjo vmešamo espreso in stopljeno čokolado  P
dag masla, 17 dag sladkorja v prahu, vaniljev      sladkor,      3 jajca, 17 dag moke, 2 žlički pecilnega praška  P
temperaturi. Damo ga v skledo, mu primešamo      sladkor      v prahu in vaniljev sladkor ter stepamo toliko  P
skledo, mu primešamo sladkor v prahu in vaniljev      sladkor      ter stepamo toliko časa, da dobimo kremasto  P
dag svežih sliv, 10 dag masla, sol, rumenjak,      sladkor      v kockah, zmlet mak, kristalni sladkor. Priprava  P
rumenjak, sladkor v kockah, zmlet mak, kristalni      sladkor.      Priprava : Skuto dobro premešamo s polovico  P
1,4 dcl sladke smetane, limono, sol, poper,      sladkor,      2 dag masla, česen in polnozrnati kruh. Priprava  P
kalcija. Kislost želodca, vitamin D, mlečni      sladkor      in rastni hormon pospešujejo izkoristek kalcija  P
Tudi vitamin C, citronska in mlečna kislina,      sladkor      ter kisel želodčni sok povečajo absorpcijo železa  P
živilsko knjižico lahko vsak mesec dobijo kruh,      sladkor,      moko, prašek.Če sta v zakonu dva, dobiš dvojno  P
dag jedilne čokolade, 16 dag masla, vaniljev      sladkor,      beljak in zvezdice za okras. Priprava: Moko  P
pomokano desko. Vanjo razdrobimo maslo, dodamo      sladkor,      vaniljev sladkor.Mandlje malo pokuhamo v vreli  P
Vanjo razdrobimo maslo, dodamo sladkor, vaniljev      sladkor.     Mandlje malo pokuhamo v vreli vodi in jih olupimo  P
Kava ‐ da ali ne?      Sladkor      in mleko? Pijem črno kavo.  P
pravične trgovine banane, sokove, čokolado, riž,      sladkor,      večkrat kupim darila.Upam, da bo v prihodnosti  P
faktor in dihidroksiaceton (DHA), brezbarven      sladkor,      ki reagira z odmrlimi celicami povrhnjice in  P
3. HOLESTEROL IN      SLADKOR      Rutinske so tudi laboratorijske preiskave krvi  P
vero, ginseng, magnezij, vitamine B in sadni      sladkor.     Občutek svežine, bližina narave.  P
uničuje oziroma troši predvsem rafinirani beli      sladkor,      je za bujne, sijoče in zdrave lase nujno opustiti  P
rekoč večino živilskih izdelkov, saj je beli      sladkor      poceni konzervans.Če si želimo lepe lase, se  P
vsebujejo poživila (alkohol, nikotin, kofein, beli      sladkor,      umetne pijače, meso), lahko veliko storimo za  P
krvna slika, zniža utrip srca, krvni pritisk in      sladkor,      povečajo pa se alkalne rezerve, pomembne za  P
ostankov. Ker daje telesu energijo le sadni      sladkor      (glukoza), mora maščobe, ogljikove hidrate in  P
in sladkarijah, ki jih sestavljajo večinoma      sladkor      in moka, hidrogenizirane rastlinske maščobe  P
Glavna nevarnost za zdrave zobe je še vedno      sladkor.      Otrok naj bi se prvič srečal z zobozdravnikom  P
ponujajo otroku instant čaje, ki imajo dodan      sladkor,      ali pa ga dodajajo (zaradi okusa) v čaje, ki  P
zmanjša tudi naravno 'izpiranje' ust in zob.      Sladkor      tako vso noč ostane v ustih in je na voljo škodljivim  P
katerih glavna sestavina je bela moka, beli      sladkor      ali strjene rastlinske maščobe. 5.  P
poljubnega sezonskega sadja, ne da bi dodali      sladkor.      Predvsem pa ne pozabimo, da naše telo večinoma  P
povišan krvni tlak se hitro normalizira, povišan      sladkor      pade na normalno vrednost, odvečne maščobne  P
***** Maščobe in      sladkor      v krvi Po kaloričnem obroku ne hodite na preiska  P
katera zdravila so zanj najprimernejša. Krvni      sladkor      Strokovnjaki so pred kratkim odkrili, da povišan  P
bolezni kar 960.000 ljudi vsako leto, zvišan krvni      sladkor      pa povzroča tudi srčna obolenja in kap, za katerimi  P
katerimi vsako leto umre 1,5 milijona ljudi. Krvni      sladkor      je količina glukoze v krvi.Veliko ljudi, pri  P
inzulin v kri vsakič, ko uživate hrano, ki vnaša      sladkor.     Mednjo štejemo skoraj vse ogljikove hidrate,  P
štejemo skoraj vse ogljikove hidrate, denimo      sladkor,      večino sladil, žitarice, pecivo, slaščice, testenine  P
odvečnega sladkorja iz krvnega obtoka. Ko je      sladkor      enkrat v celicah, se uporabi za energijo, odvečni  P
neobčutljive celice, da bi porabile odvečen krvni      sladkor.     Povišana raven inzulina pa povzroča večjo telesno  P
Uporabimo lahko tudi vaniljevo esenco ali vaniljev      sladkor.     Čokolado zlomimo na manjše kocke in jo počasi  P
Posebej v kotličku penasto stepemo rumenjake in      sladkor.     Iz čokoladne mase odstranimo vaniljev strok in  P
snovi in mnoge dobro denejo naši koži. Mlečni      sladkor      na primer veže vlago, proteini ohranjajo elastičnost  P
s salamami, je žal prvotna sestavina v sadju      sladkor      fruktoza, ki v telesu povišuje raven inzulina  P
energijske vrednosti dnevnega obroka. Pomembno je, da      sladkor      in sladkane pijače nadomestimo z malo mastnim  P
sladkorjem ni sladko V Sloveniji ima povišan krvni      sladkor      več kot 100.000 ljudi.Najpogostejši vzrok za  P
srčna ali možganska kap! Po več letih se krvni      sladkor      toliko zviša, da povzroča žejo, pogosto in obilno  P
izboljšuje odzivnost tkiv na inzulin in znižuje krvni      sladkor.     Priporočljiva je zmerna dejavnost, denimo hoja  P
Strokovnjaki odsvetujejo gibanje le, ko je krvni      sladkor      izrazito previsok ali če se med vadbo pojavijo  P
izognete, če boste pravočasno odkrili povišan      sladkor      v krvi in ustrezno ukrepali. Piše: Helena Petern  P
šest, torej štiri preveč. To pomeni, da se ta      sladkor      nekam odlaga, in sicer v žilne stene. Piše  P
holesterola v krvi in 17,2 odstotka povišan krvni      sladkor.     Kot neustrezne vrednosti so upoštevali vrednosti  P
diagnoze, kar traja že približno deset mesecev.      Sladkor      zjutraj na tešče imam 7 in holesterol 17,5.  P
masla, žličko vode iz pomarančne arome, mleti      sladkor,      pest rožnatih ali rdečih rožnih lističev (ki  P
stopinj Celzija. V posodi penasto umešamo maslo in      sladkor      v prahu.Ločimo jajca.   P
stepemo v trd sneg in med stepanjem dodajamo      sladkor.     Sneg iz beljakov previdno vmešamo v čokoladno  P
jabolčno žganje, nato pa vanjo vmešamo še preostali      sladkor.     Štiri piškote premažemo z želejem in jih položimo  P
premažemo z želejem in jih položimo na preostali      sladkor.     Na vsak z želejem premazan piškot namažemo plast  P
dolijemo mleko, v katerem smo raztopili vaniljev      sladkor.     Riž počasi kuhamo do mehkega.   P
cimeta. Priprava: Pomelove krhlje in želirni      sladkor      zavremo.Vmešamo žbice in cimet in maso takoj  P
ml piščančje juhe (kocka), 50 ml belega vina,      sladkor,      60 g črnih oliv (brez pečke, prerezanih po dolgem  P
listov žajblja. Dodamo dve žlici surovega masla,      sladkor      in olive.Meso narežemo, polijemo omako in okrasimo  P
živil, kako visoko in dolgo vzdržujejo krvni      sladkor      na določni ravni po zaužitju ogljikohidratnega  P
ugotovili, da ima najvišji glikemični indeks      sladkor,      še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu krompir  P
glikemični indeks sladkor, še zlasti čisti, grozdni      sladkor,      sledi mu krompir, najmanj pa obremenijo krvni  P
dobro premešamo kostanjev pire in mu dodamo še      sladkor      v prahu, vaniljev sladkor, malo ruma po okusu  P
pire in mu dodamo še sladkor v prahu, vaniljev      sladkor,      malo ruma po okusu in cimet v prahu.Kostanjevo  P
belega vina (rizling). Priprava: Rumenjake,      sladkor      in vino mešamo v kotličku z metlico za stepanje  P
mešamo v kotličku z metlico za stepanje, da se      sladkor      povsem raztopi.Kotliček postavimo v vročo vodno  P
lahko brezplačno izmerili holesterol, krvni      sladkor      in krvni tlak ter obnovili svoje znanje o temeljnih  P
limoninega soka in 2 žlici zelenjavne juhe (kocka),      sladkor,      zelišča za okrasitev. Priprava: Zrezke nežno  P
zavre. Solimo in popramo in omaki dodamo še      sladkor.     Prelijemo zrezke in okrasimo z zelišči.   P
opečemo. Zalijemo z juho, dodamo rižev kis in      sladkor      in pustimo vreti osem minut.Jajca stepemo, jih  P
dobro zmešamo. Na vroči maščobi zarumenimo      sladkor,      dodamo čebulo, in ko je že pražena, dolijemo  P
v voku. Stresemo jih v skledo, dodamo česen,      sladkor      in sojino omako ter premešamo.Na močnem ognju  P
Primešamo rožmarin, timijan in preostali      sladkor.     Piščanca vrnemo v ponev in pokapamo s kisom.  P
kuhinjski rešetki. V srednje veliki kozici zmešamo      sladkor      in moko.Počasi vmešamo mleko.   P
drobtine in z njimi potresemo pekač. Sveži sir,      sladkor,      skuto, kakav, moko, vaniljo, liker in sol zmešamo  P
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija.      Sladkor      vsujemo v pekač za torte (najbolje v glinenega  P
rumu namočene rozine, rumenjak, skuto, maslo,      sladkor      v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupino in  P
rumenjak, skuto, maslo, sladkor v prahu, vaniljev      sladkor,      limonino lupino in sok zmešamo, dodamo trd sneg  P
in sok zmešamo, dodamo trd sneg iz beljakov,      sladkor      in rozine.Z maso namažemo palačinke in jih polagamo  P
pečici 15 minut. Zmešamo mleko, rumenjake in      sladkor,      prelijemo palačinke in pečemo še 15 do 20 minut  P
Tudi čokolada (feniletilamin v čokoladi),      sladkor,      alkoholne pijače ali razgradni produkti beljakovin  P
2 žlici pomarančnega soka, kajenski poper,      sladkor,      200 g zrezkov različnih rib (tudi rdeči okun  P
narezano limonino lupino, 30 g masla, sol, poper,      sladkor,      zelišča in kose pomaranče za okras. Priprava  P
polnjenih s papriko), žlico kaper, kajenski poper in      sladkor.      Priprava: Segrejemo žar v pečici.   P
mešalnikom in dodamo sol, kajenski poper in      sladkor.      Kose kruha premažemo z olivnim namazom in jih  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA