nova beseda iz Slovenije
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Maslo in | sladkor | obdelujemo z metlicami ročnega mešalnika približno | P |
dodamo mu 1/3 sladkorja. Rumenjake in preostali | sladkor | stepamo, da naraste.Po žlicah dodamo olje. | P |
225 g malin, limonin sok za okras. Priprava : | Sladkor | in vino dajte v veliko skledo, primerno za mikrovalovno | P |
okrasitev. Priprava : Zmešamo rumenjake in | sladkor, | dodamo kostanj, vaniljo in trdi sneg beljakov | P |
in 4 limonine krhlje. Čaj, cimet, ingver in | sladkor | poparimo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo | P |
peciva ali čokolade zadošča, da se enostavni | sladkor | resorbira v kri in prinese občutek ugodja.Privoščite | P |
lahko jemali zlahka. Ni »samo« malo povišan | sladkor | v krvi, ki ga »pozdraviš« z zdravili.To je kronična | P |
inzulin ne skrbi več za to, da bi celice dobile | sladkor | oziroma glukozo.Diabetes 1 je avtoimunska bolezen | P |
sokovi in tudi vode z dodanimi okusi vsebujejo | sladkor | in da samo ena taka pijača na dan pomeni deset | P |
gredo v kri, temveč delujejo lokalno tako, da se | sladkor | v črevesju počasneje vsrka.Zavirajo razgradnjo | P |
se zanje odločijo ljudje, ki že imajo povišan | sladkor | v krvi (vendar še niso diabetiki), poleg tega | P |
posebnega. Imam povišan pritisk in holesterol, | sladkor | je na meji.To pa ni vzrok za moje bolečine. | P |
vaniljeve esence, 115 g razmehčanega masla in | sladkor | za posip v prahu. Priprava : Pečico segrejemo | P |
180 stopinj Celzija. V posodo stresemo moko, | sladkor | v prahu, sol in mandlje ter dobro premešamo | P |
ohladi. S stepalko penasto stepemo maskarpone in | sladkor, | potem vanjo vmešamo espreso in stopljeno čokolado | P |
dag masla, 17 dag sladkorja v prahu, vaniljev | sladkor, | 3 jajca, 17 dag moke, 2 žlički pecilnega praška | P |
temperaturi. Damo ga v skledo, mu primešamo | sladkor | v prahu in vaniljev sladkor ter stepamo toliko | P |
skledo, mu primešamo sladkor v prahu in vaniljev | sladkor | ter stepamo toliko časa, da dobimo kremasto | P |
dag svežih sliv, 10 dag masla, sol, rumenjak, | sladkor | v kockah, zmlet mak, kristalni sladkor. Priprava | P |
rumenjak, sladkor v kockah, zmlet mak, kristalni | sladkor. | Priprava : Skuto dobro premešamo s polovico | P |
1,4 dcl sladke smetane, limono, sol, poper, | sladkor, | 2 dag masla, česen in polnozrnati kruh. Priprava | P |
kalcija. Kislost želodca, vitamin D, mlečni | sladkor | in rastni hormon pospešujejo izkoristek kalcija | P |
Tudi vitamin C, citronska in mlečna kislina, | sladkor | ter kisel želodčni sok povečajo absorpcijo železa | P |
živilsko knjižico lahko vsak mesec dobijo kruh, | sladkor, | moko, prašek.Če sta v zakonu dva, dobiš dvojno | P |
dag jedilne čokolade, 16 dag masla, vaniljev | sladkor, | beljak in zvezdice za okras. Priprava: Moko | P |
pomokano desko. Vanjo razdrobimo maslo, dodamo | sladkor, | vaniljev sladkor.Mandlje malo pokuhamo v vreli | P |
Vanjo razdrobimo maslo, dodamo sladkor, vaniljev | sladkor. | Mandlje malo pokuhamo v vreli vodi in jih olupimo | P |
Kava ‐ da ali ne? | Sladkor | in mleko? Pijem črno kavo. | P |
pravične trgovine banane, sokove, čokolado, riž, | sladkor, | večkrat kupim darila.Upam, da bo v prihodnosti | P |
faktor in dihidroksiaceton (DHA), brezbarven | sladkor, | ki reagira z odmrlimi celicami povrhnjice in | P |
3. HOLESTEROL IN | SLADKOR | Rutinske so tudi laboratorijske preiskave krvi | P |
vero, ginseng, magnezij, vitamine B in sadni | sladkor. | Občutek svežine, bližina narave. | P |
uničuje oziroma troši predvsem rafinirani beli | sladkor, | je za bujne, sijoče in zdrave lase nujno opustiti | P |
rekoč večino živilskih izdelkov, saj je beli | sladkor | poceni konzervans.Če si želimo lepe lase, se | P |
vsebujejo poživila (alkohol, nikotin, kofein, beli | sladkor, | umetne pijače, meso), lahko veliko storimo za | P |
krvna slika, zniža utrip srca, krvni pritisk in | sladkor, | povečajo pa se alkalne rezerve, pomembne za | P |
ostankov. Ker daje telesu energijo le sadni | sladkor | (glukoza), mora maščobe, ogljikove hidrate in | P |
in sladkarijah, ki jih sestavljajo večinoma | sladkor | in moka, hidrogenizirane rastlinske maščobe | P |
Glavna nevarnost za zdrave zobe je še vedno | sladkor. | Otrok naj bi se prvič srečal z zobozdravnikom | P |
ponujajo otroku instant čaje, ki imajo dodan | sladkor, | ali pa ga dodajajo (zaradi okusa) v čaje, ki | P |
zmanjša tudi naravno 'izpiranje' ust in zob. | Sladkor | tako vso noč ostane v ustih in je na voljo škodljivim | P |
katerih glavna sestavina je bela moka, beli | sladkor | ali strjene rastlinske maščobe. 5. | P |
poljubnega sezonskega sadja, ne da bi dodali | sladkor. | Predvsem pa ne pozabimo, da naše telo večinoma | P |
povišan krvni tlak se hitro normalizira, povišan | sladkor | pade na normalno vrednost, odvečne maščobne | P |
***** Maščobe in | sladkor | v krvi Po kaloričnem obroku ne hodite na preiska | P |
katera zdravila so zanj najprimernejša. Krvni | sladkor | Strokovnjaki so pred kratkim odkrili, da povišan | P |
bolezni kar 960.000 ljudi vsako leto, zvišan krvni | sladkor | pa povzroča tudi srčna obolenja in kap, za katerimi | P |
katerimi vsako leto umre 1,5 milijona ljudi. Krvni | sladkor | je količina glukoze v krvi.Veliko ljudi, pri | P |
inzulin v kri vsakič, ko uživate hrano, ki vnaša | sladkor. | Mednjo štejemo skoraj vse ogljikove hidrate, | P |
štejemo skoraj vse ogljikove hidrate, denimo | sladkor, | večino sladil, žitarice, pecivo, slaščice, testenine | P |
odvečnega sladkorja iz krvnega obtoka. Ko je | sladkor | enkrat v celicah, se uporabi za energijo, odvečni | P |
neobčutljive celice, da bi porabile odvečen krvni | sladkor. | Povišana raven inzulina pa povzroča večjo telesno | P |
Uporabimo lahko tudi vaniljevo esenco ali vaniljev | sladkor. | Čokolado zlomimo na manjše kocke in jo počasi | P |
Posebej v kotličku penasto stepemo rumenjake in | sladkor. | Iz čokoladne mase odstranimo vaniljev strok in | P |
snovi in mnoge dobro denejo naši koži. Mlečni | sladkor | na primer veže vlago, proteini ohranjajo elastičnost | P |
s salamami, je žal prvotna sestavina v sadju | sladkor | fruktoza, ki v telesu povišuje raven inzulina | P |
energijske vrednosti dnevnega obroka. Pomembno je, da | sladkor | in sladkane pijače nadomestimo z malo mastnim | P |
sladkorjem ni sladko V Sloveniji ima povišan krvni | sladkor | več kot 100.000 ljudi.Najpogostejši vzrok za | P |
srčna ali možganska kap! Po več letih se krvni | sladkor | toliko zviša, da povzroča žejo, pogosto in obilno | P |
izboljšuje odzivnost tkiv na inzulin in znižuje krvni | sladkor. | Priporočljiva je zmerna dejavnost, denimo hoja | P |
Strokovnjaki odsvetujejo gibanje le, ko je krvni | sladkor | izrazito previsok ali če se med vadbo pojavijo | P |
izognete, če boste pravočasno odkrili povišan | sladkor | v krvi in ustrezno ukrepali. Piše: Helena Petern | P |
šest, torej štiri preveč. To pomeni, da se ta | sladkor | nekam odlaga, in sicer v žilne stene. Piše | P |
holesterola v krvi in 17,2 odstotka povišan krvni | sladkor. | Kot neustrezne vrednosti so upoštevali vrednosti | P |
diagnoze, kar traja že približno deset mesecev. | Sladkor | zjutraj na tešče imam 7 in holesterol 17,5. | P |
masla, žličko vode iz pomarančne arome, mleti | sladkor, | pest rožnatih ali rdečih rožnih lističev (ki | P |
stopinj Celzija. V posodi penasto umešamo maslo in | sladkor | v prahu.Ločimo jajca. | P |
stepemo v trd sneg in med stepanjem dodajamo | sladkor. | Sneg iz beljakov previdno vmešamo v čokoladno | P |
jabolčno žganje, nato pa vanjo vmešamo še preostali | sladkor. | Štiri piškote premažemo z želejem in jih položimo | P |
premažemo z želejem in jih položimo na preostali | sladkor. | Na vsak z želejem premazan piškot namažemo plast | P |
dolijemo mleko, v katerem smo raztopili vaniljev | sladkor. | Riž počasi kuhamo do mehkega. | P |
cimeta. Priprava: Pomelove krhlje in želirni | sladkor | zavremo.Vmešamo žbice in cimet in maso takoj | P |
ml piščančje juhe (kocka), 50 ml belega vina, | sladkor, | 60 g črnih oliv (brez pečke, prerezanih po dolgem | P |
listov žajblja. Dodamo dve žlici surovega masla, | sladkor | in olive.Meso narežemo, polijemo omako in okrasimo | P |
živil, kako visoko in dolgo vzdržujejo krvni | sladkor | na določni ravni po zaužitju ogljikohidratnega | P |
ugotovili, da ima najvišji glikemični indeks | sladkor, | še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu krompir | P |
glikemični indeks sladkor, še zlasti čisti, grozdni | sladkor, | sledi mu krompir, najmanj pa obremenijo krvni | P |
dobro premešamo kostanjev pire in mu dodamo še | sladkor | v prahu, vaniljev sladkor, malo ruma po okusu | P |
pire in mu dodamo še sladkor v prahu, vaniljev | sladkor, | malo ruma po okusu in cimet v prahu.Kostanjevo | P |
belega vina (rizling). Priprava: Rumenjake, | sladkor | in vino mešamo v kotličku z metlico za stepanje | P |
mešamo v kotličku z metlico za stepanje, da se | sladkor | povsem raztopi.Kotliček postavimo v vročo vodno | P |
lahko brezplačno izmerili holesterol, krvni | sladkor | in krvni tlak ter obnovili svoje znanje o temeljnih | P |
limoninega soka in 2 žlici zelenjavne juhe (kocka), | sladkor, | zelišča za okrasitev. Priprava: Zrezke nežno | P |
zavre. Solimo in popramo in omaki dodamo še | sladkor. | Prelijemo zrezke in okrasimo z zelišči. | P |
opečemo. Zalijemo z juho, dodamo rižev kis in | sladkor | in pustimo vreti osem minut.Jajca stepemo, jih | P |
dobro zmešamo. Na vroči maščobi zarumenimo | sladkor, | dodamo čebulo, in ko je že pražena, dolijemo | P |
v voku. Stresemo jih v skledo, dodamo česen, | sladkor | in sojino omako ter premešamo.Na močnem ognju | P |
Primešamo rožmarin, timijan in preostali | sladkor. | Piščanca vrnemo v ponev in pokapamo s kisom. | P |
kuhinjski rešetki. V srednje veliki kozici zmešamo | sladkor | in moko.Počasi vmešamo mleko. | P |
drobtine in z njimi potresemo pekač. Sveži sir, | sladkor, | skuto, kakav, moko, vaniljo, liker in sol zmešamo | P |
Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija. | Sladkor | vsujemo v pekač za torte (najbolje v glinenega | P |
rumu namočene rozine, rumenjak, skuto, maslo, | sladkor | v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupino in | P |
rumenjak, skuto, maslo, sladkor v prahu, vaniljev | sladkor, | limonino lupino in sok zmešamo, dodamo trd sneg | P |
in sok zmešamo, dodamo trd sneg iz beljakov, | sladkor | in rozine.Z maso namažemo palačinke in jih polagamo | P |
pečici 15 minut. Zmešamo mleko, rumenjake in | sladkor, | prelijemo palačinke in pečemo še 15 do 20 minut | P |
Tudi čokolada (feniletilamin v čokoladi), | sladkor, | alkoholne pijače ali razgradni produkti beljakovin | P |
2 žlici pomarančnega soka, kajenski poper, | sladkor, | 200 g zrezkov različnih rib (tudi rdeči okun | P |
narezano limonino lupino, 30 g masla, sol, poper, | sladkor, | zelišča in kose pomaranče za okras. Priprava | P |
polnjenih s papriko), žlico kaper, kajenski poper in | sladkor. | Priprava: Segrejemo žar v pečici. | P |
mešalnikom in dodamo sol, kajenski poper in | sladkor. | Kose kruha premažemo z olivnim namazom in jih | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |