nova beseda iz Slovenije

sladkor (1.501-1.600)


dovolj širokim vratom. Dodam razpolovljene orehe,      sladkor      in mandlje ter konjak.Dobro stresem in dam v  P
osmine in seveda odstraniti peške. Ko zavre      sladkor      s tistim litrom vode in limoninim sokom, damo  P
pri sosedih. Če bi kupovali mleko, olje, moko,      sladkor,      kolo in navaden jogurt (vse blagovna znamka  P
hladilniku ga lahko hranimo več mesecev. V ponev dam      sladkor      v prahu, lahko tudi ne grenek med.Počakam, da  P
oznake. Tako mora na izdelku, v katerem so tako      sladkor      kot sladila, obvezno pisati, da vsebuje oboje  P
»Hrana. Tu v solato dajejo      sladkor.     Groza!  P
bolezni, ki jim je skupno zgolj to, da je krvni      sladkor      povišan.Vzrokov je veliko, od prirojenih do  P
ugotovila, da ji po intenzivni telesni vadbi krvni      sladkor      vedno pade na normalno vrednost. Je zgled številnim  P
na 170~C. Prva krema: Gladko zmešamo skuto,      sladkor,      rumenjake, sok pomaranče in limone in na koncu  P
Druga krema: Zmešamo kislo smetano in vaniljev      sladkor.     Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice, prelijemo  P
kava ‐ shladi se, kakor hitro vanjo natrese      sladkor      in jo previdno premeša.Še preden pokadi prvo  P
dušične spojine in jih z rastlino zamenjajo za      sladkor.     Pomočnice so posebne bakterije ‐ glive in rastline  P
življenje. Merili so tudi krvni tlak, holesterol in      sladkor      v krvi.Danes bodo sledile še najrazličnejše  P
Predhodnica diabetesa je prediabetes, ko se krvni      sladkor      giblje pri vrednostih med 6 in 7 milimoli.To  P
Sicer pa bodo dopoldne v parlamentu merili krvni      sladkor,      ob 16. uri pa bo župan Zoran Janković na Kongresnem  P
»Ga boste z mlekom?« je vprašal. »Tudi      sladkor?     « in tako naprej, vključno z izjavo, da so belci  P
pa je bilo vse narobe. Prvi dan sva pozabila      sladkor      v telovadnici in sva morala nabaviti novega  P
dobilo kondenzirano mleko, kitajski zeleni čaj,      sladkor,      riž, moko, vrečke s pralnim praškom znamke Kline  P
stoletjih, ko so tam gojili sladkorni trs in      sladkor      kot veliko prestižno dobroto prodajali dvorom  P
drevesih proces pretvarjanja škroba v grozdni      sladkor.     Škrob je nekakšen zaklad, ki ga je rastlina nakopičil  P
naslednjič delali pecivo, v katerem so moka,      sladkor      in tekočina, naredite na desko kupček iz moke  P
dotaknila obeh kupčkov. Videli boste, da bo      sladkor      tekočino takoj potegnil nase, moka pa se bo  P
kot da je ni. V drevesnih tkivih sproščeni      sladkor      začne vleči vodo nase.Potegne jo iz korenin  P
pa čez vsako mero sladke. Ni treba, da je      sladkor      glavna sestavina brusničnega želeja.Brusnice  P
mmol/l pri ženskah, tlak nad 130/85 mm Hg in      sladkor      v krvi na tešče nad 5,6 mmol/l.Če ima posameznik  P
poudarek naj bo na zelenjavi, ker sadje vsebuje      sladkor      ‐, zaužijemo beljakovinska živila v zmernih  P
zmernih količinah, omejujemo pa maščobo, sol,      sladkor      in alkohol.« Tudi trditve, češ da je bolj zdravo  P
zapičijo sesalni rilček v »sladkorno« žilo.      Sladkor      je kaloričen, toda za telesno rast in rojevanje  P
Vse, kar morajo tu in tam nakupiti, je čaj,      sladkor      in moka, a še to le, »kadar smo malce leni in  P
problemov,« je poudarila mlada Dolenjka. »Povprečni      sladkor      v krvi v treh mesecih pod 7 je res dober podatek  P
čokolada, sir, rdeče vino), kajenje, nizek krvni      sladkor,      kontracepcijske tablete ... Pri zdravljenju bolnik  P
testa, 7 rumenjakov, 17 dag sladkorja, vaniljev      sladkor,      3 žlice ruma, malo mleka, ki ga vzamemo od 1  P
s stepalnikom v gladko maso, dodamo vaniljev      sladkor      in rum, malo mleka, sok ene limone in postopoma  P
Oninih bralk. Izziva vas na temo: Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus?Vaše zgodbe nestrpno pričakujemo  P
naključij, ki to sploh niso. Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus? je letošnji naslov, ki  P
s sladkorjem sploh nismo mislili na običajni      sladkor,      tisti iz sladkornice, za kavo ali čaj.Sladkor  P
sladkor, tisti iz sladkornice, za kavo ali čaj.      Sladkor      je velikokrat mišljen tudi v prenesenem pomenu  P
"sherlockovsko" žilico na temo Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus?Vaše zgodbe nestrpno pričakujemo  P
črpali sherlockovski navdih na temo Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus? Kdor je bral in prebral  P
razmišljale pod delovnim naslovom Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus? Vaše zgodbe nestrpno pričakujem  P
pa ste ve detektivke druge vrste. Za vas je      sladkor      pač sladkor in sol pač sol, zato se vam ne zdi  P
detektivke druge vrste. Za vas je sladkor pač      sladkor      in sol pač sol, zato se vam ne zdi, da bi bil  P
sol pač sol, zato se vam ne zdi, da bi bil ta      sladkor      kakšnega posebnega okusa.Ampak človeški značaj  P
Priporočila bi tudi preiskavo krvi na krvni      sladkor,      ki je pogosto zvišan, in na lipide. Estrogen  P
visokokalorično hrano pa nam vrže v maščevje.      Sladkor      znova pade.Če pa se po takšnem hranjenju gibate  P
sladkorje. Ti se absorbirajo v telesu in zvišajo      sladkor      v krvi.Če uživate temni kruh, je postopek veliko  P
glavnem sestavljajo bela moka, maščoba in beli      sladkor      (npr. piškoti, pecivo, torte, rogljički, zavitki  P
odstotkov energijske vrednosti obroka. Če samo      sladkor      (sladice) in sladke pijače zamenjamo z manj  P
trebušna slinavka enkrat dokončno izčrpa. Krvni      sladkor      lahko zaradi naših prehranskih grehov z belim  P
katerih osnovna sestavina so bela moka, beli      sladkor      ali sol in strjene rastlinske maščobe, kot so  P
katerih osnovna sestavina so bela moka, beli      sladkor      ali sol in strjene rastlinske maščobe, kot so  P
pravilna prehrana. Z jedilnika črtajmo kruh,      sladkor      in maščobe ter jih nadomestimo s svežim sadjem  P
sladkorja v krvi. Tako kot inzulin pomaga telesu ta      sladkor      uspešno izkoriščati. Tudi če imate sladkorno  P
načrtovanje in skrbno pripravo, saj mora biti krvni      sladkor      uravnan tudi na počitnicah.O kraju dopusta zberite  P
Bodite pozorni na dejstvo, da je lahko krvni      sladkor      nizek še nekaj ur po končani telesni dejavnosti  P
leseno kuhalnico penasto razmešamo maslo in      sladkor,      nato pa dodamo jajca, moko, presejano skupaj  P
srednje veliki kozici skupaj pristavimo maslo,      sladkor      in smetano.Pokuhavamo tako dolgo, da se ves  P
in smetano. Pokuhavamo tako dolgo, da se ves      sladkor      stopi in pokuha v gosto, temno omako. 6 Ko  P
g jedilne čokolade. Priprava : Rumenjake in      sladkor      penasto umešamo, zalijemo z vrelim mlekom, ki  P
bonboni. Sladki prigrizki hitro povišajo krvni      sladkor      in telo ga mora znižati, zato izloči več inzulina  P
krvnega sladkorja. »S sabo na tek vedno jemljem      sladkor      v kockah, sok ali kruh.Če je treba, vmes jem  P
jem, vsak dan pa si nekajkrat izmerim krvni      sladkor.     Seveda sprva ni lahko.  P
in marelice) in še neprečiščen melasni trsni      sladkor      ter kakav v prahu.Vitamin C pa si pozimi najlaže  P
in marelice) in še neprečiščen melasni trsni      sladkor      ter kakav v prahu. *****   P
juho za zalivanje, olivno olje, rdeče vino,      sladkor,      kari, sol, mleti poper. Priprava : Lečo in  P
pecilnega praška, rum, limonino lupino, vaniljev      sladkor,      mleti cimet, pehtran, 400 g svežih češenj (ali  P
(ali iz kompota). Priprava : Maslo, rjavi      sladkor      in rumenjake penasto umešamo.Primešamo prepasirano  P
Primešamo prepasirano skuto, rum, vaniljev      sladkor,      limonino lupinico, cimet in pehtran. Beljake  P
skledi zmešamo omako iz ostrig, sojino omako,      sladkor,      sol in poper.V ponvi na močnem ognju segrejemo  P
poper, muškatni orešček, žlico limoninega soka,      sladkor,      30 g regrata in 2 rezini belega kruha. Priprava  P
olja, 6 žlic belega vinskega kisa, sol, poper,      sladkor      in pol šopka drobnjaka. Priprava : Kruh narežemo  P
tanke kolobarje. Kis, obe olji, sol, poper,      sladkor      in štiri žlice vode zmešamo, dodamo čebulo in  P
moke in nanju nadrobimo kvas. Dodamo še sol in      sladkor,      nato pa z veliko žlico dobro premešamo.Dodamo  P
mleka, 4 rumenjake, 9 dag sladkorja, vaniljev      sladkor,      12 lističev želatine, 3 dcl mleka, 1/2 l sladke  P
stepemo sladko smetano in ji primešamo preostali      sladkor.     Kremo vlijemo v kozarčke.   P
beljakov stepemo trd sneg, postopoma dodajamo      sladkor,      nato rumenjake in stepamo še toliko časa, da  P
primešamo pretlačeni skuti. Masi dodamo še      sladkor,      rum in drobno naribano limonino lupinico.Na  P
in agaragarjem ter zavremo. Dodamo vaniljev      sladkor      in sol ter premešamo.Čokoladno mleko odmaknemo  P
Smetano čvrsto stepemo in postavimo na hladno.      Sladkor      in orehe damo v ponev, segrejemo in zlato rjavo  P
Jajci ločimo.      Sladkor      v prahu presejemo.Beljaka najprej kremasto,  P
rumenjaka, 8 dag sladkorja, 2,5 dcl penine, vaniljev      sladkor,      1,5 dag želatine, 2,5 dcl sladke smetane, 1  P
maraskina in olje; za omako: zrel mango, maraskino,      sladkor      v prahu, cimet in jedilni škrob. Priprava   P
dodali preostalo polovico sladkorja in vaniljev      sladkor.      Počasi prilivamo rumenjakovi masi in stepamo  P
stročnice, soja, rdeča pesa, melasni trsni      sladkor,      kakav oziroma temna čokolada. Sendvič s tofujem  P
Priprava : V skledo damo beljake, jim primešamo      sladkor      v prahu, moko in malo zmehčano maslo, dobro  P
Pripravimo biskvit. Jajca in      sladkor      stepamo, da se masa zgosti in naraste, rahlo  P
pečenim biskvitom takoj obložimo modelček. Vodo in      sladkor      kuhamo toliko časa, da postane nitkast.Želatino  P
skuto in kislo smetano kremasto vmešamo, dodamo      sladkor      in limonino lupino.Na koncu dodamo še želatino  P
jamico in dodamo na koščke natrgano margarino,      sladkor,      rumenjak in kislo smetano.Umesimo srednje mehko  P
ji na sladkorju popražene grobo mlete orehe,      sladkor      in rum.Nato rahlo stepemo smetano in jo umešamo  P
***** Krvni      sladkor      od A do Ž Pred kratkim so mi ugotovili povišan  P
Pred kratkim so mi ugotovili povišan krvni      sladkor      na tešče in z dodatnim testom z glukozo moteno  P
nobenih zdravil, redno pa moram nadzirati krvni      sladkor,      shujšati in se držati diete za zmanjševanje  P
hormona inzulina ali njegovega nedelovanja.      Sladkor      (glukoza) ne more vstopati v celice.Človek dejansko  P
vrednosti obroka, lahko le posredno poveča krvni      sladkor.     Tudi sadni sladkor, fruktoza, ali mlečni sladkor  P
le posredno poveča krvni sladkor. Tudi sadni      sladkor,      fruktoza, ali mlečni sladkor, laktoza, se razgradita  P
sladkor. Tudi sadni sladkor, fruktoza, ali mlečni      sladkor,      laktoza, se razgradita po drugi poti, brez hormona  P
telesne teže lahko bistveno zmanjša tudi krvni      sladkor.     Shujševalna dieta je zato lahko edina učinkovita  P
prehrana za njegovo uravnavanje. Za krvni      sladkor      je najpomembneje dvoje: čim bolj normalen krvni  P
najpomembneje dvoje: čim bolj normalen krvni      sladkor      na tešče, to je nižji od 7,5 milimolov, in še  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA