nova beseda iz Slovenije
pojedli, se ne boste prenajedali. Modro je beli | sladkor | nadomestiti z drugimi sladili, na primer javorjevim | P |
Visoko kislino poznamo vsi. Da pa dosega visok | sladkor, | ve redko kdo.« Kje so vaši trgi? | P |
kakovosten, sladek jabolčni sok. Po vretju se | sladkor | v moštu spremeni v alkohol in ta v ocetno kislino | P |
videli, kako se naredi. Moka, voda, kvas, sol, | sladkor | in že se mesi testo, kakih 15 minut je vzhajalo | P |
sir oziroma skuto, dve jajci, kislo smetano, | sladkor | in vaniljev sladkor.Z nadevom nato namažemo | P |
dve jajci, kislo smetano, sladkor in vaniljev | sladkor. | Z nadevom nato namažemo okrogli del testa, torej | P |
na moko je stresel jajca, maslo, rum, sol, | sladkor, | lupinice pomaranče in limone (»Seveda morajo | P |
rumenjaka. Začimbe Marjan odmerja »na oko«, orehe in | sladkor | pa vselej stehta.Nato je na vrsti zvijanje: | P |
zamenjali s šampanjcem in poleg soli dodali še | sladkor. | Plemenito pa boste izpadli s kokosovo moko, nasekljan | P |
največji greh, če se vam po vroči plošči razsuje | sladkor, | ko kuhate kavo, zanemarite.To se vendar ne dogaja | P |
izbranem primeru mango ‐ bistven dodatek pa je | sladkor, | ki omogoči, kot so še dognali v Cubu, da postane | P |
dobro sesekljamo v mešalniku. Mangov sok in | sladkor | zmešamo in zavremo.Premešamo, da se ves sladkor | P |
sladkor zmešamo in zavremo. Premešamo, da se ves | sladkor | raztopi.Ohladimo na sobno temperaturo. | P |
zmeljemo. Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe, | sladkor | in toliko sladke smetane, da je zmes primerna | P |
ne zavre, razpustimo maslo in v njem med ter | sladkor. | Pustimo, naj se ohladi do mlačnega. | P |
in bezgovega. Zelišča skuhajo, dodajo jim | sladkor | in domači naravni sirup je pripravljen za redčenje | P |
V kotličku penasto stepi jajci, rumenjake, | sladkor, | sol in dišave.Nato stepaj še v vroči vodi, da | P |
olje. Za nadev: šest jabolk, rjav nerafiniran | sladkor | ali med, žlica rozin, 15 dag polnomastne skute | P |
mimogrede. Bela moka jutranjega rogljička, kava in | sladkor, | sendvič, testenine, še kakšna kava popoldne | P |
skledici pripravimo kvas: nadrobimo ga, dodamo | sladkor | in le toliko mlačne vode, da se raztopi v njej | P |
jajca, zares sveža, 100 g sladkorja, 1 vaniljin | sladkor, | nastrgana lupina in sok neškropljene limone | P |
jabolčnega žganja, 4 listi želatine. Rumenjake, | sladkor, | vaniljin sladkor, jabolčni sok, jabolčno žganje | P |
listi želatine. Rumenjake, sladkor, vaniljin | sladkor, | jabolčni sok, jabolčno žganje in nastrgano lupinico | P |
takrat jo boste posladkali z žličko sladkorja. | Sladkor | bo najprej popil olivno olje, potem pa mu bo | P |
cimeta. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, | sladkor, | lupinico limone in maslo. Med gnetenjem dodamo | P |
grobo naribamo ter stresemo v skledo. Dodamo | sladkor, | limonov sok, cimet in rozine, namočene v rum | P |
ozkih rjavih vrečkah z okencem), rjav trsni | sladkor | ‐ nerafiniran, tri žlice ali tudi precej več | P |
samo pritisnemo ob podlago, da se splošči. | Sladkor | in začimbe razpustimo v pol litra mleka ali | P |
zmes postaja podobna marmeladi, lahko dodamo | sladkor. | Koliko in kakšnega, ni stvar recepta, ampak okusa | P |
sadja, kadar so zraven višnje. Ko smo dodali | sladkor, | kuhamo do želene gostote.Včasih je veljalo pravilo | P |
500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce, sol, | sladkor | po želji. Postopek priprave: iz sestavin za | P |
10 dag orehovih jedrc, malo cimeta, vaniljev | sladkor, | žlica akacijevega medu ali drugega sladila, | P |
nekoliko ohladi, dodamo med, cimet in vaniljev | sladkor. | Zdaj začnemo peči palačinke. | P |
beljaki, 150 g moke, 1 žlica slivovega žganja, | sladkor | za posip. Penasto umešamo rumenjake, maslo | P |
posip. Penasto umešamo rumenjake, maslo in | sladkor, | dodamo žganje in trd beljakov sneg.Nato previdno | P |
jedilnih žlic oljčnega olja, sol, poper iz mlinčka, | sladkor, | 2 vejici rožmarina, 2 lovorjeva lista, 2 zrela | P |
mogoče pretlačiti. Potem sok stehtamo, dodamo | sladkor | ter dolgo in počasi kuhamo. Ko postane masa | P |
poškropite s konjakom. Zažgite, flambirajte, da | sladkor | karamelizira in popolnoma impresionirajte vašega | P |
polovica. Osnovne sestavine so pšenična moka, | sladkor, | rozine, jajca, maslo, sončnično olje, pinjole | P |
in poper, 1 žlica drobno sesekljanega koprca, | sladkor, | boreč. Koščke kumar rahlo posolimo in za 1 | P |
P. S.: Pri nadaljnjih poskusih doma sem | sladkor | izpustila. ***** | P |
bomo obžalovali. Še za nepismene: čebulo in | sladkor | cmarite, da zadnji postane rjav in zadiši po | P |
ali dve sladkorja, kozarec sladke smetane. | Sladkor | raztopimo v dveh žlicah tople vode, dodamo med | P |
natrona, 50 g zmletih lešnikov, 250 g borovnic, | sladkor | v prahu. Pečico ogrejemo na 200 C. | P |
zmešamo s sladkorjem. Penasto stepemo jajci in | sladkor | ter dodamo olje, kefir in rum.Moko presejemo | P |
žlico medu zaužijemo 64 kalorij. Je invertiran | sladkor, | sestavljen iz preprostih, lahko prebavljivih | P |
takega damo na neposredno sončno svetlobo. Ko se | sladkor | utekočini, sirup precedimo v steklenice, dobro | P |
dodamo mu tri žličke moke, pol decilitra vode in | sladkor. | Naj vzhaja, da ga bo enkrat več. | P |
razpolovljene mandeljne. Najprej segrejete med in | sladkor, | a ne sme zavreti.Dodate mandljeve lističe in | P |
sestavine, ki izboljšajo okus, na primer čokolado in | sladkor. | Tako dobimo slavne čokoladne kroglice, hrustljave | P |
približno sto bolniških kart za moko, riž, meso, | sladkor | in maščobe. Ko so nameravali Sava aretirati | P |
znižuje raven holesterola v krvi, uravnava krvni | sladkor | ter je idealno živilo za diabetike.Lajša prebavne | P |
kuho se gorčičnemu prahu primeša vodo, kis, | sladkor, | sol in druge začimbe, da dobimo slastno godljo | P |
razlika pa je predvsem v tem, da se pri zadnji | sladkor, | ki je v zrnih, hitreje pretvori v škrob kot | P |
želite, da bo poslastica še bolj zdrava, lahko | sladkor | nadomestite s štirimi do petimi žlicami medu | P |
veliki skledi zmešamo suhe sestavine: moko, | sladkor, | pecilni prašek in cimet.V manjši posodi enako | P |
terpeni, flavonoidi, glikozidi, čreslovine, | sladkor | in smole.V njem so še mineralne snovi kalcij | P |
ki povzroči vrenje. Najprej alkoholno, ko se | sladkor | iz mošta spremeni v alkohol, pa ocetne bakterije | P |
POŽIVIJO OKUS ŽGANJU, V FRANCIJI CENIJO V MED ALI | SLADKOR | VLOŽENE DRENULJE. Poletje se počasi preveša | P |
sadni kolač, v Franciji jih vložijo v med ali | sladkor, | na Norveškem pa za izboljšanje okusa cvetove | P |
pretlačite, da dobite mehko kašo. Dodate ji | sladkor | in jo na zmerni vročini kuhajte do vretja, potem | P |
mlečnokislinske bakterije (npr. iz skupine Bifidus) in | sladkor | s sadjem (sadni jogurti).Najbolj strogo definicija | P |
Raziskave kažejo, da snovi v gobi znižujejo krvni | sladkor | in preprečujejo sprijemanje ploščic ter tako | P |
sirove kroglice, z izkupičkom pa si kupi moko, | sladkor | in riž. Kopita njenih krav pomendrajo več orehovih | P |
prehrano, iz katere je skoraj povsem izključil | sladkor, | skrivnost pa se po njegovem skriva v pogostih | P |
jedilnika črtati mlečne izdelke, meso, kofein, | sladkor, | gluten in alkohol.Zanjo se je odločila zaradi | P |
veliko. Pomembno je, da vemo, zakaj dodajamo | sladkor, | citronsko in askorbinsko kislino, začimbe, sol | P |
potem ko vanje nalijemo vrel pripravek. Dodani | sladkor | pri pripravi marmelad nima zgolj funkcije slajenja | P |
drugačno, kot če pijemo zravnano in iz kozarca. | Sladkor | iz sadnih ali sladkih pijač, ki jih številni | P |
otrok potem zaspi, se izločanje sline zmanjša in | sladkor | raztaplja zobe.»V ambulanti žal še vedno prepogosto | P |
okusom ni voda in sadne pijače vedno vsebujejo | sladkor, | « opozarja Jurečičeva.Z izogibanjem sladkim pijačam | P |
inzulina, torej hormona, ki nadzoruje krvni | sladkor. | Strokovnjaki menijo, da je učinek genske mutacije | P |
Aztekov naprej. Pomembne sestavine čokolade so še | sladkor, | vanilin, mleko in kakavovo maslo, ki se med | P |
čokolada. Ta vsebuje kakavovo maslo, mleko, | sladkor | ali druga sladila ter arome, ki jih dodajajo | P |
kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še | sladkor, | mlečne dele in arome, zlasti vaniljo in je najbolj | P |
ne prilepi na dno. V posodi nato premešamo | sladkor | in kakav v prahu, med mešanjem pa vlivamo vodo | P |
lahko je tudi svinjsko meso, pa se mu ne poveča | sladkor. | « Miran z družino sicer ni naročen na Slovenske | P |
solata, kozarec medu, čaj, robčki, sol, poper, | sladkor | in pribor, ki ne sme biti plastičen. Organizatorji | P |
Prvi dan bo nekoliko hudo, potem se bo začel | sladkor | v krvi uravnovešati in lakote ne boste več čutili | P |
vode, raje ne ob jedi, ampak med obroki. Na | sladkor, | močnate jedi in maščobe ta teden pozabite.Sadne | P |
lupino, cimetovo paličico, nageljnovi žbici in | sladkor. | Medtem ko se voda greje, olupimo jabolki in hruški | P |
rumenjaka pa prihranimo za pozneje. Dodamo tudi | sladkor. | Premešamo, da dobimo kremasto zmes. | P |
c) 32 4. | sladkor | pripomore k propadanju zob, ker: a) napada | P |
enakomerno namažemo s skuto, ki smo ji prej primešali | sladkor | in 1,5 dcl sladke smetane.Po vsej površini jo | P |
trd sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo | sladkor | v prahu.Ko je sladki sneg čvrst in sijoč, ga | P |
Pečemo približno 20 minut. Preostali | sladkor | zmešamo z limoninim sokom, da se razpusti.Še | P |
stepemo trd sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg | sladkor | in vanilin sladkor.Dobimo trd, sijoč sladki | P |
stepanjem vsipamo v sneg sladkor in vanilin | sladkor. | Dobimo trd, sijoč sladki sneg. | P |
soka v čvrst sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg | sladkor. | Nazadnje vtepemo naribano limonino lupinico. | P |
Prilijemo vodko. V 400 ml vrele vode razpustimo | sladkor. | Sladkorno raztopino zlijemo v kozarec z limoninimi | P |
sneg beljakov, v katerega smo vmešali preostali | sladkor. | Sladki pustni ocvrtki | P |
kandirane pomarančne lupine + olje za cvrtje + | sladkor | v prahu za posip Priprava: moko damo v posodo | P |
posodi posebej zmešamo maslo, sol, jajca in | sladkor | ter dodamo prvotnemu testu.Nazadnje vmešamo | P |
sladkorja + litra mleka + olje za cvrtje + | sladkor | v prahu za posip Za nadev: 40 dag marelične | P |
dodamo prepasirane jagode, sveže ali iz kompota, | sladkor, | jedilno barvo in stopljeno želatino ter vse | P |
nad vodno kopel, penasto stepemo rumenjake in | sladkor. | Dodamo ožeto, predhodno v vodo namočeno želatino | P |
z mandljevimi lističi. V ponvi pristavimo | sladkor, | ki ga počasi nekoliko temneje karameliziramo | P |
treba le, da ni sadni, ki mu je navadno dodan | sladkor. | Za kosilo si pripravimo piščančjo solato | P |
praškom in presejemo. Dodamo olje, mleko in | sladkor, | premešamo in med mešanjem ter gnetenjem dodajamo | P |
kozici razpustimo maslo, dodamo kislo smetano, | sladkor | in vanilin ter segrejemo.Odstavimo. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |