nova beseda iz Slovenije

sladkor (2.001-2.100)


pojedli, se ne boste prenajedali. Modro je beli      sladkor      nadomestiti z drugimi sladili, na primer javorjevim  P
Visoko kislino poznamo vsi. Da pa dosega visok      sladkor,      ve redko kdo.« Kje so vaši trgi?   P
kakovosten, sladek jabolčni sok. Po vretju se      sladkor      v moštu spremeni v alkohol in ta v ocetno kislino  P
videli, kako se naredi. Moka, voda, kvas, sol,      sladkor      in že se mesi testo, kakih 15 minut je vzhajalo  P
sir oziroma skuto, dve jajci, kislo smetano,      sladkor      in vaniljev sladkor.Z nadevom nato namažemo  P
dve jajci, kislo smetano, sladkor in vaniljev      sladkor.     Z nadevom nato namažemo okrogli del testa, torej  P
na moko je stresel jajca, maslo, rum, sol,      sladkor,      lupinice pomaranče in limone (»Seveda morajo  P
rumenjaka. Začimbe Marjan odmerja »na oko«, orehe in      sladkor      pa vselej stehta.Nato je na vrsti zvijanje:  P
zamenjali s šampanjcem in poleg soli dodali še      sladkor.     Plemenito pa boste izpadli s kokosovo moko, nasekljan  P
največji greh, če se vam po vroči plošči razsuje      sladkor,      ko kuhate kavo, zanemarite.To se vendar ne dogaja  P
izbranem primeru mango ‐ bistven dodatek pa je      sladkor,      ki omogoči, kot so še dognali v Cubu, da postane  P
dobro sesekljamo v mešalniku. Mangov sok in      sladkor      zmešamo in zavremo.Premešamo, da se ves sladkor  P
sladkor zmešamo in zavremo. Premešamo, da se ves      sladkor      raztopi.Ohladimo na sobno temperaturo.  P
zmeljemo. Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe,      sladkor      in toliko sladke smetane, da je zmes primerna  P
ne zavre, razpustimo maslo in v njem med ter      sladkor.     Pustimo, naj se ohladi do mlačnega.   P
in bezgovega. Zelišča skuhajo, dodajo jim      sladkor      in domači naravni sirup je pripravljen za redčenje  P
V kotličku penasto stepi jajci, rumenjake,      sladkor,      sol in dišave.Nato stepaj še v vroči vodi, da  P
olje. Za nadev: šest jabolk, rjav nerafiniran      sladkor      ali med, žlica rozin, 15 dag polnomastne skute  P
mimogrede. Bela moka jutranjega rogljička, kava in      sladkor,      sendvič, testenine, še kakšna kava popoldne  P
skledici pripravimo kvas: nadrobimo ga, dodamo      sladkor      in le toliko mlačne vode, da se raztopi v njej  P
jajca, zares sveža, 100 g sladkorja, 1 vaniljin      sladkor,      nastrgana lupina in sok neškropljene limone  P
jabolčnega žganja, 4 listi želatine. Rumenjake,      sladkor,      vaniljin sladkor, jabolčni sok, jabolčno žganje  P
listi želatine. Rumenjake, sladkor, vaniljin      sladkor,      jabolčni sok, jabolčno žganje in nastrgano lupinico  P
takrat jo boste posladkali z žličko sladkorja.      Sladkor      bo najprej popil olivno olje, potem pa mu bo  P
cimeta. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek,      sladkor,      lupinico limone in maslo. Med gnetenjem dodamo  P
grobo naribamo ter stresemo v skledo. Dodamo      sladkor,      limonov sok, cimet in rozine, namočene v rum  P
ozkih rjavih vrečkah z okencem), rjav trsni      sladkor      ‐ nerafiniran, tri žlice ali tudi precej več  P
samo pritisnemo ob podlago, da se splošči.      Sladkor      in začimbe razpustimo v pol litra mleka ali  P
zmes postaja podobna marmeladi, lahko dodamo      sladkor.     Koliko in kakšnega, ni stvar recepta, ampak okusa  P
sadja, kadar so zraven višnje. Ko smo dodali      sladkor,      kuhamo do želene gostote.Včasih je veljalo pravilo  P
500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce, sol,      sladkor      po želji. Postopek priprave: iz sestavin za  P
10 dag orehovih jedrc, malo cimeta, vaniljev      sladkor,      žlica akacijevega medu ali drugega sladila,  P
nekoliko ohladi, dodamo med, cimet in vaniljev      sladkor.     Zdaj začnemo peči palačinke.  P
beljaki, 150 g moke, 1 žlica slivovega žganja,      sladkor      za posip. Penasto umešamo rumenjake, maslo  P
posip. Penasto umešamo rumenjake, maslo in      sladkor,      dodamo žganje in trd beljakov sneg.Nato previdno  P
jedilnih žlic oljčnega olja, sol, poper iz mlinčka,      sladkor,      2 vejici rožmarina, 2 lovorjeva lista, 2 zrela  P
mogoče pretlačiti. Potem sok stehtamo, dodamo      sladkor      ter dolgo in počasi kuhamo. Ko postane masa  P
poškropite s konjakom. Zažgite, flambirajte, da      sladkor      karamelizira in popolnoma impresionirajte vašega  P
polovica. Osnovne sestavine so pšenična moka,      sladkor,      rozine, jajca, maslo, sončnično olje, pinjole  P
in poper, 1 žlica drobno sesekljanega koprca,      sladkor,      boreč. Koščke kumar rahlo posolimo in za 1  P
P. S.: Pri nadaljnjih poskusih doma sem      sladkor      izpustila. *****   P
bomo obžalovali. Še za nepismene: čebulo in      sladkor      cmarite, da zadnji postane rjav in zadiši po  P
ali dve sladkorja, kozarec sladke smetane.      Sladkor      raztopimo v dveh žlicah tople vode, dodamo med  P
natrona, 50 g zmletih lešnikov, 250 g borovnic,      sladkor      v prahu. Pečico ogrejemo na 200 C.  P
zmešamo s sladkorjem. Penasto stepemo jajci in      sladkor      ter dodamo olje, kefir in rum.Moko presejemo  P
žlico medu zaužijemo 64 kalorij. Je invertiran      sladkor,      sestavljen iz preprostih, lahko prebavljivih  P
takega damo na neposredno sončno svetlobo. Ko se      sladkor      utekočini, sirup precedimo v steklenice, dobro  P
dodamo mu tri žličke moke, pol decilitra vode in      sladkor.     Naj vzhaja, da ga bo enkrat več.  P
razpolovljene mandeljne. Najprej segrejete med in      sladkor,      a ne sme zavreti.Dodate mandljeve lističe in  P
sestavine, ki izboljšajo okus, na primer čokolado in      sladkor.     Tako dobimo slavne čokoladne kroglice, hrustljave  P
približno sto bolniških kart za moko, riž, meso,      sladkor      in maščobe. Ko so nameravali Sava aretirati  P
znižuje raven holesterola v krvi, uravnava krvni      sladkor      ter je idealno živilo za diabetike.Lajša prebavne  P
kuho se gorčičnemu prahu primeša vodo, kis,      sladkor,      sol in druge začimbe, da dobimo slastno godljo  P
razlika pa je predvsem v tem, da se pri zadnji      sladkor,      ki je v zrnih, hitreje pretvori v škrob kot  P
želite, da bo poslastica še bolj zdrava, lahko      sladkor      nadomestite s štirimi do petimi žlicami medu  P
veliki skledi zmešamo suhe sestavine: moko,      sladkor,      pecilni prašek in cimet.V manjši posodi enako  P
terpeni, flavonoidi, glikozidi, čreslovine,      sladkor      in smole.V njem so še mineralne snovi kalcij  P
ki povzroči vrenje. Najprej alkoholno, ko se      sladkor      iz mošta spremeni v alkohol, pa ocetne bakterije  P
POŽIVIJO OKUS ŽGANJU, V FRANCIJI CENIJO V MED ALI      SLADKOR      VLOŽENE DRENULJE. Poletje se počasi preveša  P
sadni kolač, v Franciji jih vložijo v med ali      sladkor,      na Norveškem pa za izboljšanje okusa cvetove  P
pretlačite, da dobite mehko kašo. Dodate ji      sladkor      in jo na zmerni vročini kuhajte do vretja, potem  P
mlečnokislinske bakterije (npr. iz skupine Bifidus) in      sladkor      s sadjem (sadni jogurti).Najbolj strogo definicija  P
Raziskave kažejo, da snovi v gobi znižujejo krvni      sladkor      in preprečujejo sprijemanje ploščic ter tako  P
sirove kroglice, z izkupičkom pa si kupi moko,      sladkor      in riž. Kopita njenih krav pomendrajo več orehovih  P
prehrano, iz katere je skoraj povsem izključil      sladkor,      skrivnost pa se po njegovem skriva v pogostih  P
jedilnika črtati mlečne izdelke, meso, kofein,      sladkor,      gluten in alkohol.Zanjo se je odločila zaradi  P
veliko. Pomembno je, da vemo, zakaj dodajamo      sladkor,      citronsko in askorbinsko kislino, začimbe, sol  P
potem ko vanje nalijemo vrel pripravek. Dodani      sladkor      pri pripravi marmelad nima zgolj funkcije slajenja  P
drugačno, kot če pijemo zravnano in iz kozarca.      Sladkor      iz sadnih ali sladkih pijač, ki jih številni  P
otrok potem zaspi, se izločanje sline zmanjša in      sladkor      raztaplja zobe.»V ambulanti žal še vedno prepogosto  P
okusom ni voda in sadne pijače vedno vsebujejo      sladkor,     « opozarja Jurečičeva.Z izogibanjem sladkim pijačam  P
inzulina, torej hormona, ki nadzoruje krvni      sladkor.     Strokovnjaki menijo, da je učinek genske mutacije  P
Aztekov naprej. Pomembne sestavine čokolade so še      sladkor,      vanilin, mleko in kakavovo maslo, ki se med  P
čokolada. Ta vsebuje kakavovo maslo, mleko,      sladkor      ali druga sladila ter arome, ki jih dodajajo  P
kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še      sladkor,      mlečne dele in arome, zlasti vaniljo in je najbolj  P
ne prilepi na dno. V posodi nato premešamo      sladkor      in kakav v prahu, med mešanjem pa vlivamo vodo  P
lahko je tudi svinjsko meso, pa se mu ne poveča      sladkor.     « Miran z družino sicer ni naročen na Slovenske  P
solata, kozarec medu, čaj, robčki, sol, poper,      sladkor      in pribor, ki ne sme biti plastičen. Organizatorji  P
Prvi dan bo nekoliko hudo, potem se bo začel      sladkor      v krvi uravnovešati in lakote ne boste več čutili  P
vode, raje ne ob jedi, ampak med obroki. Na      sladkor,      močnate jedi in maščobe ta teden pozabite.Sadne  P
lupino, cimetovo paličico, nageljnovi žbici in      sladkor.     Medtem ko se voda greje, olupimo jabolki in hruški  P
rumenjaka pa prihranimo za pozneje. Dodamo tudi      sladkor.      Premešamo, da dobimo kremasto zmes.   P
c) 32 4.      sladkor      pripomore k propadanju zob, ker: a) napada  P
enakomerno namažemo s skuto, ki smo ji prej primešali      sladkor      in 1,5 dcl sladke smetane.Po vsej površini jo  P
trd sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo      sladkor      v prahu.Ko je sladki sneg čvrst in sijoč, ga  P
Pečemo približno 20 minut. Preostali      sladkor      zmešamo z limoninim sokom, da se razpusti.Še  P
stepemo trd sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg      sladkor      in vanilin sladkor.Dobimo trd, sijoč sladki  P
stepanjem vsipamo v sneg sladkor in vanilin      sladkor.     Dobimo trd, sijoč sladki sneg.  P
soka v čvrst sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg      sladkor.     Nazadnje vtepemo naribano limonino lupinico.  P
Prilijemo vodko. V 400 ml vrele vode razpustimo      sladkor.     Sladkorno raztopino zlijemo v kozarec z limoninimi  P
sneg beljakov, v katerega smo vmešali preostali      sladkor.      Sladki pustni ocvrtki   P
kandirane pomarančne lupine + olje za cvrtje +      sladkor      v prahu za posip Priprava: moko damo v posodo  P
posodi posebej zmešamo maslo, sol, jajca in      sladkor      ter dodamo prvotnemu testu.Nazadnje vmešamo  P
sladkorja + litra mleka + olje za cvrtje +      sladkor      v prahu za posip Za nadev: 40 dag marelične  P
dodamo prepasirane jagode, sveže ali iz kompota,      sladkor,      jedilno barvo in stopljeno želatino ter vse  P
nad vodno kopel, penasto stepemo rumenjake in      sladkor.     Dodamo ožeto, predhodno v vodo namočeno želatino  P
z mandljevimi lističi. V ponvi pristavimo      sladkor,      ki ga počasi nekoliko temneje karameliziramo  P
treba le, da ni sadni, ki mu je navadno dodan      sladkor.      Za kosilo si pripravimo piščančjo solato  P
praškom in presejemo. Dodamo olje, mleko in      sladkor,      premešamo in med mešanjem ter gnetenjem dodajamo  P
kozici razpustimo maslo, dodamo kislo smetano,      sladkor      in vanilin ter segrejemo.Odstavimo.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA