nova beseda iz Slovenije

sladkor (1.401-1.500)


mladosti ‐ DHEA. Da bi iz svoje prehrane izločili      sladkor      in kavo, je priporočljivo upoštevati vse potrebe  P
grozdnega sladkorja (glukoze). Ko se mišica skrči,      sladkor      najprej razpade v mlečno kislino.Mlečna kislina  P
vaša še čopič za mazanje in posipalnik za      sladkor     . Redna cena: 29,80   P
sladkorja 46 kcal. Pri pripravi slaščic lahko      sladkor      uspešno zamenjate z medom.Za isto količino sladkorja  P
možganih uravnava nagrajevanje. Med ne redi kot      sladkor      Laboratorijske miši so hranili z medom, saharozo  P
sladkorja in 3 žlice tople vode. Počakamo, da se      sladkor      stopi v vodi, da ne bo poškodoval kože, in nato  P
uživanje manjših količin sadja, saj vsebuje      sladkor.     Obe dieti priporočata samo biološko pridelano  P
tudi pri sladkorju in nekaterih nadomestkih za      sladkor      (koruzni sirup, dektroza, rižev sirup).Zato  P
jabolko) in ščepca stevie, naravnega nadomestka za      sladkor,      ki ga že desetletja uporabljajo na Japonskem  P
Japonskem in v Južni Ameriki. Po mnenju Kat James je      sladkor,      ki ga uživamo z napitki, celo škodljivejši od  P
Postopne spremembe      Sladkor      je krivec za propadanje kolagena; to propadanje  P
Posledica so gubice.      Sladkor      je kriv še za proces staranja z imenom glikacija  P
(DHEA). Če naj iz svoje prehrane izločimo      sladkor      in kavo, je priporočljivo upoštevati vse potrebe  P
med dejavnostjo izpraznijo rezerve OH, krvni      sladkor      nastaja iz aminokislin ‐ pri tem nastaja amonij  P
ali sladkem in škrobnem zajtrku. Tudi beli      sladkor      in kofein spodbujata adrenalne žleze, ki vplivajo  P
vendar v zmernih količinah, saj sadje vsebuje      sladkor,      sladkorju v vseh oblikah pa se je treba izogibati  P
slad, cimet, majoneza, rižev sirup, stevia,      sladkor      vseh vrst, tamari, vanilja, kis vseh vrst,   P
previdnost pri uživanju sladkorja in nadomestkov za      sladkor.     Pri tem je livingstonska dieta strožja, zato  P
preprečujejo nastanek nekaterih oblik raka. Na krvni      sladkor      dobro vpliva njegov nizek glikemični indeks  P
pripravljajo mleko in sladice. Največkrat zrnje in      sladkor      zavrejo v nadev. Obe vrsti fižola je možno  P
lahko izmerili holesterol, krvni tlak in krvni      sladkor      ter se pogovorili o srčno-žilnih boleznih.V  P
Poleg merjenja vsebnosti različnih snovi v krvi (     sladkor,      "mikrorudnine", holesteroli) udeleženci izpolnijo  P
izkoriščati za pretirano hranjenje, pri čemer      sladkor      še vedno ohranjajo v mejah normale.Ena ali druga  P
inzulinom. Težjim ljudem se izplača uravnavati      sladkor      z zdravo prehrano in gibanjem, kajti s tem se  P
Nisem smela zamuditi niti pet minut. Če      sladkor      ni urejen, sploh ne moreš zanositi. Včasih  P
bolezni občutite kakšne posledice? Ker je      sladkor      urejen, posledic sladkorne bolezni, ki so lahko  P
Saj bo imel kdaj hipoglikemijo, torej mu bo      sladkor      nevarno padel, zato pa mora ves čas imeti ob  P
tipa 2. Mišice za svoje delovanje potrebujejo      sladkor.     Telesna dejavnost povzroči znižanje ravni sladkorja  P
Stoodstotni sadni sokovi: ne pozabite, da se naravni      sladkor      zelo hitro vsrka in da so takšni sokovi primerni  P
prehranjevalne navade, morate iz prehrane izločiti      sladkor,      "prazno hrano", sol in oluščen riž, jesti pa  P
goreče nasprotujete. Kot pravite, naj bi bil      sladkor      glavni krivec za epidemijo debelosti, ki je  P
Zakaj?      Sladkor      je nevaren, ker ima visok glikemični indeks  P
pa pečen krompir, ki ima celo višji GI kot      sladkor.     Zanimivo je, da diabetiki ne smejo uživati sladkorja  P
približno 44 odstotkov. Poleg tega kostanj vsebuje      sladkor      ter približno 4 odstotke beljakovin in 2 odstotka  P
180 stopinj Celzija. V posodo stresite moko,      sladkor,      jajce in creme fraiche ter temeljito premešajte  P
med katerim se ogljikovi hidrati spremenijo v      sladkor.      V primerjavi s kravjim mlekom vsebuje več ogljik  P
ki so preobčutljivi na laktozo oziroma mlečni      sladkor.     Tisti, ki pazijo na svojo telesno težo, vendar  P
ogljikovega hidrata. Ta priljubljeni nadomestek za      sladkor,      predvsem pri sladkornih bolnikih, je nenadoma  P
dobil negativen predznak. Fruktoza je enostavni      sladkor,      ki se shranjuje v jetrih, kjer v obliki glikogena  P
izredno nizek odstotek neekoloških dodatkov. Tudi      sladkor,      kvas, moka, kis ter celo kava in čokolada, vse  P
približno 2 cm debelo plast, potlačimo in dodamo      sladkor,      kar na debelo.Vse skupaj ponavljamo, dokler  P
dan čim več sonca. Večkrat premešamo, da se      sladkor      stopi.Vse skupaj nato precedimo in sirup je  P
pokrijemo. Kozarec postavimo na sonce, da se      sladkor      stopi, vmes lahko občasno premešamo.Ko je sladkor  P
sladkor stopi, vmes lahko občasno premešamo. Ko je      sladkor      povsem stopljen, precedimo v stekleničke.Če  P
industrijsko predelana hrana, škrobne jedi,      sladkor      in cvrtje. Med postom pijejo samo sadne in zelenjavn  P
obiskovalci vsak sejemski dan izmerijo krvni      sladkor,      trigliceride, holesterol in krvni tlak, ki je  P
preprečuje tudi nastanek diabetesa in znižuje krvni      sladkor.     Nosečnice je ne smejo uživati, saj so jo v tradiciona  P
moko zamenjamo s polnovredno pirino in beli      sladkor      z rjavim.Tudi dodatki so drugačni: bio limona  P
temperaturi razmehčano in "nakosano" maslo, mandlje,      sladkor      v prahu, naribamo lupino pomaranče. Strok burbonske  P
žličke limoninega soka. Nato postopoma dodajamo      sladkor      v prahu, da nastane gosta sladkorna pena. Vrečki  P
na enem piškotu. Če je masa preredka, dodamo      sladkor,      če je pretrda, kapljico limoninega soka. 5  P
vratci, kjer so nekoč hranili moko, olje in      sladkor,      pa je zdaj domovanje konjaka, tekile in sladkega  P
ekstrakti, naneseni na nosilec, ki je ponavadi      sladkor,      npr. dekstroza. V svetovnem merilu se poraba  P
kopriv in gabeza, lahko v vodo zamešamo trsni      sladkor,      ki je primernejši od rafiniranega belega sladkorja  P
saj razstruplja telo, znižuje holesterol in      sladkor      v krvi,« pove gostiteljica. Tudi Irena poudarja  P
limoninega soka. Uporabimo lahko tudi pivo,      sladkor      ali čebelji vosek.Srebro čistimo z aluminijasto  P
preveč škropljenja pa ubije tiste bakterije, ki      sladkor      spreminjajo v kislino.Zelje se potem ne skisa  P
konca povre. Še tople arašide zmiksamo, dodamo      sladkor      in rastlinsko olje, mešamo toliko časa, da dobimo  P
naj bodo redni, nemastni in zdravi. Odsvetujem      sladkor,      čokolado, banane in podobno, saj ima pes drugačno  P
tretjino. Ožamemo in odstranimo gazo, dodamo      sladkor      in na majhnem ognju mešamo, da se stopi.Nato  P
bile dražje za 30 odstotkov.« Draži se tudi      sladkor.     Surovine za pridelavo sladkorja postajajo zaželene  P
zahtevajo, naj razvite države znižajo carine na      sladkor.      Toda, kot rečeno, tudi na nedavnem sestanku  P
september zdaj kar za skoraj 17 odstotkov cenejši      sladkor      v prahu, kar pa pomeni le osem centov, več kot  P
jim dajejo lešniki, mandlji, maslo in rjavi      sladkor.     Ker gre za umetelno oblikovane izdelke, jih verjetno  P
biološko pridelujejo kmetje, preostale, denimo      sladkor      in čokolado, dobavljajo po načelih pravične  P
čeprav gre za istega proizvajalca. Vaniljin      sladkor      in drugi izdelki dr. Oetkerja so tam označeni  P
Balkana. Izjeme so: mlada govedina, vino, ribe in      sladkor.     Ta uredba je precej pomagala, da se je zelo povečal  P
Do 2,5 odstotka so se podražili še zelenjava,      sladkor,      kava in čaj. Ker smo cene popisovali že konec  P
meso in mesni izdelki, sadje in zelenjava,      sladkor,      sol, moka, pijače ipd.Takih izdelkov so imeli  P
govedino, določene ribe in izdelke iz njih, vino in      sladkor.     Za navedene občutljive proizvode je uvoz oproščen  P
in tako tudi porabo energije in materialov.      Sladkor      bi lahko nadomestil nafto kot izhodišče za izdelke  P
odstotkov, podražilo maslo, za več kot petino pa še      sladkor      v prahu, špageti in piškoti, za več kot desetino  P
sta se pocenila pašteta in kis. V Sparu se je      sladkor      podražil za skoraj 44 odstotkov, maslo pa za  P
odstotkov se je podražilo največ izdelkov, med njimi      sladkor,      hrenovke, moka, jogurt in mleko.Zanimivo je  P
podraži meso, mleko, sir, maslo, skuto in drugo.      Sladkor      Bobnar poimenuje kot novo zvezdo surovin, saj  P
ravnotežje. ZDA, Kitajska in Rusija pridelujejo      sladkor      zase in so tudi močni uvozniki, Indija pa izvaža  P
delamo na glavnih proizvodih, kot so mleko, olje,      sladkor,      moka in drugi.S tem smo naredili velik preskok  P
tetoviranje in champion s piščalko. Ti vsebujejo      sladkor      (tudi vsi Wrigleyjevi izdelki niso brez sladkorja  P
velikih donosov vsa uporabna. Pri predelavi v      sladkor      gre del odpadkov v rezance za živinsko krmo  P
podobna, ki jim nekateri proizvajalci dodajo      sladkor,      da so sploh okusna ‐ in je potrošnik na istem  P
najceneje pri katerem podjetju. »V Eurospinu olje,      sladkor,      paštete, italijansko mleko po 107 tolarjev.  P
pol decilitra suhega belega vina, maslo, sol,      sladkor      in limonin sok.Rumenjake in vino mešam nad vodno  P
višnjeva marmelada Stepemo rumenjake, jajca in      sladkor,      da dobimo gosto kremo.Čokolado in maslo stopimo  P
alarmom opozorijo bolnika, da je čas, da si izmeri      sladkor      po kosilu.Battelinu ni všeč, da ponudniki cenejših  P
Sladka kemija V kemični industriji      sladkor      vse bolj nadomešča nafto. Gensko spremenjene  P
Vgradili so ji tri gene in zdaj predeluje      sladkor      v biodizel. Biologi konstruirajo genske molekule  P
industrijski mikrobi požirajo samo dragoceni      sladkor      ali rastlinska olja, preostali del biomase sestoji  P
celo encimi, ki bi lahko celulozo spremenili v      sladkor,      toda trenutno so neučinkoviti in dragi, meni  P
stari papir predelovali v hrano za mikrobe.      Sladkor      bo na najboljši poti, da postane nova nafta  P
na obzobno kost, ne bi bil kos. Bakterije,      sladkor      in zobobol.Čeprav je sklenina zelo trpežna snov  P
okusa: prej so morali namesto maščob dodajati      sladkor,      da smo potrošniki njihov light spravili po grlu  P
fruktoze in škroba spremeni v glukozo (grozdni      sladkor)     , ki preide v krvni obtok.Visoka raven sladkorja  P
izzove reakcijo trebušne slinavke, ki pošlje nad      sladkor      hormon inzulin.Toda prav porast tega sproži  P
Kaj je to?      Sladkor!     V različnih oblikah.  P
kocke. Na malo masla najprej karameliziramo      sladkor      in peso dušimo v lastnem soku.Proti koncu, ko  P
Kuhljam odkrito, da nastane gosta omaka in se ves      sladkor      stopi.Pravimo, da je tako gosta, da se vleče  P
kumaricah, zato mu dodajamo od limone do vina in      sladkor,      seveda pa potem ni več tako zdrav. Sam imam  P
vino dobesedno razstavijo na vodo, alkohol,      sladkor,      ekstrakte, dodajo praške iz retorte (okuse po  P
V vodni kopeli stepajte v kotličku jajca in      sladkor,      da se zgosti.To znamo.   P
steklenice suhe penine. V ustrezni posodi zmešam      sladkor,      maline in penino ter na drobne trakove zrezano  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  901 1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA