nova beseda iz Slovenije
sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, | sladkor | in malo vode ter umešamo začetno testo, na toplem | P |
med. Takrat pa je začel množično prevladovati | sladkor, | ki ga je stara celina sicer poznala že prej | P |
300 pa so že znali pridobiti prvi grobi rjavi | sladkor | iz sladkornega trsa. Tudi v srednjem veku so | P |
Med križarskimi vojnami sta sladkorni trs in | sladkor | najprej prišla na Ciper, od tam pa sta se širila | P |
Evropo vse do konca 18. stoletja kolonialni | sladkor | iz sladkornega trsa.Leta 1747 je berlinski kemik | P |
berlinski kemik Andreas Sigismund Marggraf odkril | sladkor | v (sladkorni) repi, ki je do takrat veljala | P |
Praznični kruh Med in pozneje | sladkor | sta bila pogosto sestavini v testu za pripravo | P |
med in ga stepemo z jajcem. V skledo dodamo | sladkor | in jajce z medom; nato mešamo in pregnetemo | P |
le toliko, da je mlačno, in v njem raztopimo | sladkor | in maslo.S tem zamesimo voljno testo. | P |
klinčki, dodamo sesekljane limonine lupine in | sladkor | ter prelijemo z rumom in žganjem.Tako pustimo | P |
drobtine za pekač. Za testo zmešamo moko, zdrob, | sladkor, | pecilni in vaniljo, najbolje izpraskan strok | P |
najbolje izpraskan strok, sicer pa odišavljen | sladkor. | Na sredino kupčka počasi prilivamo stopljeno | P |
prepražene bučne semenke, mandlje, sadeže in | sladkor. | Mešamo, dokler sok ne izpari, in odstavimo z | P |
zmeljemo s sirom ter ščepcem soli in popra ‐ | sladkor | dodamo po okusu.Dodamo smetano, če je pregosto | P |
zamenjava rdeč fižol) prepražimo na maslu, dodamo | sladkor, | cimet in vaniljevo esenco ter pražimo na šibkem | P |
ali drugim sladilom. Vse je boljše kot beli | sladkor, | ki ga za to odlično zdravilno pijačo odsvetujem | P |
vroči kaši nekoliko zmehča. Posebej zmešamo rjav | sladkor | le s toliko mlačne vode, da se raztopi.Porridge | P |
nekoliko stepemo, nato pa počasi dodajamo preostali | sladkor | in stepamo, dokler ni tako trd, da ne pade iz | P |
v njih prevladujejo rastlinske maščobe in pa | sladkor. | Torta se sicer lepo blešči, končni občutek pa | P |
postavimo posodo z vodo, in ko je vroča, dodamo | sladkor, | počakamo, da zmes postane gosta, in jo ohladimo | P |
ločeno zmešamo suhe sestavine (pecilni, moka, | sladkor, | soda bikarbona, čokolada) in v drugi posodi | P |
za pekač. Dobro pregnetenemu maslu dodamo | sladkor, | spet dobro premešamo in počasi vmešamo jajca | P |
skledi z električnimi metlicami stepamo maslo in | sladkor, | da zmes postane gladka in penasta.Dodamo banane | P |
Instant kavo zmešamo z vročo vodo in ji dodamo | sladkor | v prahu ter poškropimo po bananinem kruhu. | P |
Tekočino segrejemo in v njej raztopimo trsni | sladkor. | Ohladimo. | P |
lončka mleka, 1 jajce, pecilni prašek, vaniljev | sladkor, | 1 pest v 2 žlicah ruma namočenih rozin, 4 večja | P |
globoko skledo presejemo moko. Dodamo mleko, | sladkor, | jajce in vaniljevo esenco in zmes pregnetemo | P |
ki jih naredijo tako, da v ponvi raztopijo | sladkor | in tekočemu dodajo lešnike, mandlje ali orehe | P |
dušimo dobro uro. Omaka: na maščobi prepražimo | sladkor, | dodamo moko, jo svetlo prepražimo, dodamo paradižnikovo | P |
potrebi, žlička kisle smetane. Moko, sol in | sladkor | zmešamo v skledi, dodamo malo mleka in jajci | P |
približno l mleka, ščepec soli, vaniljev | sladkor) | in preliv (mleko, sladka smetana, 10 dag masla | P |
ločimo), skodelice kristalnega sladkorja, | sladkor | v prahu za posip. Rešetko postavimo v sredino | P |
dobimo gladko maso. Pri majhni hitrosti vtepemo | sladkor | v prahu, nato pri srednji hitrosti stepamo še | P |
stepemo beljake. Postopoma vtepemo kristalni | sladkor, | da dobimo lesketajoč, mehak beljakov sneg.Približno | P |
njo prelijemo sesekljani drobnjak, umešamo še | sladkor, | vaniljev sladkor, jajca, rozine, naribano limonino | P |
sesekljani drobnjak, umešamo še sladkor, vaniljev | sladkor, | jajca, rozine, naribano limonino lupino in nariban | P |
pikantno, osvežilno in ne nazadnje vitaminsko. | Sladkor | nastopa v kategoriji možnosti, če pa verjamete | P |
Kaj pa piloncillo? To je neprečiščen | sladkor, | ki ga stisnejo v trde keglje, a ga pri nas še | P |
s sladkorjem. Zamenjava je neprečiščen rjavi | sladkor. | V olli počasi zavremo l vode, nato zmanjšamo | P |
nato zmanjšamo temperaturo in damo v vodo kavo, | sladkor, | cimet, nageljnove žbice in pomarančno lupinico | P |
omare s predali, na katerih je pisalo moka, | sladkor, | sol ...In kako je dišalo! | P |
V kozico prilijemo sladko smetano in dodamo | sladkor. | Na majhnem ognju kuhamo, dokler se sladkor ne | P |
sladkor. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se | sladkor | ne razstopi, vendar tekočina ne sme zavreti | P |
v katerih so se kuhali. Mešaj, da se začne | sladkor | peniti in vleči.Potem stresi vanj olupke in | P |
shrani v steklenih kozarcih (za vlaganje). Če | sladkor | sčasoma kristalizira, še enkrat vkuhaj. *libra | P |
s posipalcem, ki ga običajno uporabljamo za | sladkor | v prahu.Božansko gre s podobnim, zato so prve | P |
plantaž sladkornega trsa piše arroz/riž, azucar/ | sladkor, | harina/moka, cafe/kava ...To je rešitev za moje | P |
postavite na sonce. Ko vršički izločijo sok v | sladkor | ter se ta stopi (v približno enem mesecu), vsebino | P |
z materino dušico. Najprej na ognju prežge | sladkor, | da karamelizira.Nato ga prelije s timijanovim | P |
prelije s timijanovim čajem in počaka, da se | sladkor | stopi, nato ga popije.Čaj pripravi tako, da | P |
surovina za Venterjevo biološko gorivo rastlinski | sladkor. | Iz tega razloga raziskave z več milijoni dolarji | P |
Sorcerer II. našel v morju. Iskal je takšne, ki bi | sladkor | spremenili v obnovljivo pogonsko gorivo.»Našli | P |
nekaj ur, pravi. Precejenemu jogurtu dodamo | sladkor | v prahu, vaniljev sladkor in polovico jagod | P |
Precejenemu jogurtu dodamo sladkor v prahu, vaniljev | sladkor | in polovico jagod (sto gramov).Sestavine sesekljamo | P |
KUHINJA Ker zmore telo hitro izkoristiti grozdni | sladkor, | so rozine kot nalašč za krepčilo med telesnimi | P |
krepčilne snovi grozdja in lahko presnovljiv grozdni | sladkor, | zato si z njimi po telesnih naporih in izčrpanosti | P |
tudi bodrijo, saj so nekakšno naravno poživilo, | sladkor | iz njih namreč hitro pride v kri. S posušenimi | P |
Ko so poskusnim živalim umetno zvišali krvni | sladkor, | je izvleček to stanje, ki ga imenujemo hiperglikemija | P |
premešamo in odstavimo z ognja. Nato dodamo še | sladkor | in ga dobro vmešamo. Ko se nastala zmes ohladi | P |
poskusih je njihov izvleček živalim znižal krvni | sladkor | skoraj za petino, kar pomeni, da bi lahko bil | P |
sestavin sirotka vsebuje še laktozo (mlečni | sladkor) | , ki je dober vir energije, in nekaj maščob. | P |
boleznijo drugega tipa učinkovito znižuje krvni | sladkor, | krvni tlak in jih varuje pred boleznimi srca | P |
ŽLIČKE SADNIH SLADKORJEV. Dasiravno vemo, da | sladkor | ni najboljši za nas, se mu le redki zmorejo | P |
KORUZI? Našo željo po sladkem in dejstvo, da | sladkor | izboljša okus skoraj vsaki jedi, ki ji je dodan | P |
hranilom ga dodajo, da nevtralizirajo kislost; | sladkor | je pogosta sestavina kečapa, paradižnikovih | P |
so vrednosti okoli petih gramov. Če beseda | sladkor | ni omenjena, bodite pozorni na sestavine s končnico | P |
čebeljim želom, jo raje potešite s sadjem. | Sladkor | v njem ne bo tako močno vplival na ravnotežje | P |
izboljšavami, kot je gnojenje. V 18. stoletju je | sladkor | postal del zahodnjaške prehrane, brez njega | P |
odkrili, da so miši, ki so jim umetno nižali krvni | sladkor, | imele več zaroda ženskega kot moškega spola | P |
prednost. Slabo hranjene matere (nizek krvni | sladkor) | naj bi imele več ženskega potomstva, ker si | P |
stran. V večji posodi zmešamo moko, oves, | sladkor, | pecilni prašek, sodo, cimet ali mešanico začimb | P |
resnici kupujemo,« je modro ugotovil moj stari. » | Sladkor | zagotovo ni naš, saj nimamo več tovarne v Ormožu | P |
***** | SLADKOR | Drži, da nam beli kristali dajo skokovit energijski | P |
obilo sadja in zelenjave. Tudi namizni beli | sladkor | je ogljikov hidrat, vendar si ga ni modro radodarno | P |
vsrkavajo in nimajo tako nenadnega učinka na krvni | sladkor. | Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije | P |
zdravstvene organizacije (WHO) priporočajo, naj | sladkor | ne zavzema več kot desetine vsakodnevnega energijskega | P |
dokazane, a vendarle utemeljene so domneve, da | sladkor | poslabšuje simptome astme, spodbuja nihanje | P |
morejo prodreti skozi njihovo celično steno. Ta | sladkor | še utrdi zobne obloge in tvori skladišče hrane | P |
jabolko, je na daljši rok lahko usoden, saj | sladkor | zavre in povzroča karies. Za preprečevanje | P |
stroje, vino in vloženo hrano, izvažala pa | sladkor | in sadje, zlasti citruse. Bolgari se še vedno | P |
sem najverjetneje ugriznila v kristaliziran | sladkor, | vendar je zagotovo kamen, saj bi se sladkor | P |
sladkor, vendar je zagotovo kamen, saj bi se | sladkor | stopil.Vljudno so se mi opravičili in vprašali | P |
niso škodljive ‒ Telo namreč potrebuje tudi | sladkor | Sladkor je tako rekoč skoraj v vsej hrani. | P |
Telo namreč potrebuje tudi sladkor | Sladkor | je tako rekoč skoraj v vsej hrani.Laktoza je | P |
sladkorja, ki ga najdemo v mleku, fruktoza je | sladkor | v sadju, maltoza pa v izdelkih iz žita.Vsa živila | P |
lahko obravnavali kot sladkarije. Znano je, da | sladkor | povzroča zobno gnilobo.Za svoje zdravje lahko | P |
otrok pridobiva le energijo. Mišljenje, da je | sladkor | nujno potreben za delovanje možganov, je napačno | P |
večini primerov ponujajo le skrite maščobe in | sladkor. | Čezmerno uživanje sladkih jedi zvečuje tveganje | P |
za sladkanje pa uporabite nerafinirani trsni | sladkor, | melaso ali med.Ko želite svojemu malčku ponuditi | P |
mineralov in vitaminov pa tudi prehransko vlaknino. | Sladkor | deluje na naše možgane kot droga.Poskusite torej | P |
sladkorja. Odsvetuje pa vse pijače, ki imajo dodan | sladkor, | gazirane pijače in alkohol.»Alkohol povzroča | P |
v letu dni povečalo za deset odstotkov, sol, | sladkor | in maščobe pa so padli za pet odstotkov. (E | P |
izločanja inzulina, ki sicer vzdržuje krvni | sladkor | v normalnih mejah.Zaradi tega se povečuje koncentrac | P |
obrokih, zatem pa tudi na tešče. Zvečan krvni | sladkor | narašča tudi pozneje, kar zahteva vedno močnejše | P |
da žena, bolehala je za diabetesom, potrebuje | sladkor. | Nato se je zgrudila. | P |
policah ‒ V ceneni kapljici ne samo voda in | sladkor, | temveč tudi klorova, fosforna in solna kislina | P |
centov do dveh evrov. V njem pa nista le voda in | sladkor, | temveč tudi nevarne klorova, fosforna in solna | P |
pogrešili predvsem paradižnikovo mezgo, oljčno olje, | sladkor, | moko in margarino, vse pakirano za veleprodajo | P |
sovražnik zdravja ni več holesterol, temveč | sladkor | Sladkorna bolezen oziroma diabetes je ena najnev | P |
krvožilni sistem sploh ni tako nevaren kot povišan | sladkor, | ki zelo zvišuje krvni tlak ter maščobe v krvi | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |