nova beseda iz Slovenije

sladkor (1.901-2.000)


sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas,      sladkor      in malo vode ter umešamo začetno testo, na toplem  P
med. Takrat pa je začel množično prevladovati      sladkor,      ki ga je stara celina sicer poznala že prej  P
300 pa so že znali pridobiti prvi grobi rjavi      sladkor      iz sladkornega trsa. Tudi v srednjem veku so  P
Med križarskimi vojnami sta sladkorni trs in      sladkor      najprej prišla na Ciper, od tam pa sta se širila  P
Evropo vse do konca 18. stoletja kolonialni      sladkor      iz sladkornega trsa.Leta 1747 je berlinski kemik  P
berlinski kemik Andreas Sigismund Marggraf odkril      sladkor      v (sladkorni) repi, ki je do takrat veljala  P
Praznični kruh Med in pozneje      sladkor      sta bila pogosto sestavini v testu za pripravo  P
med in ga stepemo z jajcem. V skledo dodamo      sladkor      in jajce z medom; nato mešamo in pregnetemo  P
le toliko, da je mlačno, in v njem raztopimo      sladkor      in maslo.S tem zamesimo voljno testo.  P
klinčki, dodamo sesekljane limonine lupine in      sladkor      ter prelijemo z rumom in žganjem.Tako pustimo  P
drobtine za pekač. Za testo zmešamo moko, zdrob,      sladkor,      pecilni in vaniljo, najbolje izpraskan strok  P
najbolje izpraskan strok, sicer pa odišavljen      sladkor.      Na sredino kupčka počasi prilivamo stopljeno  P
prepražene bučne semenke, mandlje, sadeže in      sladkor.     Mešamo, dokler sok ne izpari, in odstavimo z  P
zmeljemo s sirom ter ščepcem soli in popra ‐      sladkor      dodamo po okusu.Dodamo smetano, če je pregosto  P
zamenjava rdeč fižol) prepražimo na maslu, dodamo      sladkor,      cimet in vaniljevo esenco ter pražimo na šibkem  P
ali drugim sladilom. Vse je boljše kot beli      sladkor,      ki ga za to odlično zdravilno pijačo odsvetujem  P
vroči kaši nekoliko zmehča. Posebej zmešamo rjav      sladkor      le s toliko mlačne vode, da se raztopi.Porridge  P
nekoliko stepemo, nato pa počasi dodajamo preostali      sladkor      in stepamo, dokler ni tako trd, da ne pade iz  P
v njih prevladujejo rastlinske maščobe in pa      sladkor.     Torta se sicer lepo blešči, končni občutek pa  P
postavimo posodo z vodo, in ko je vroča, dodamo      sladkor,      počakamo, da zmes postane gosta, in jo ohladimo  P
ločeno zmešamo suhe sestavine (pecilni, moka,      sladkor,      soda bikarbona, čokolada) in v drugi posodi  P
za pekač. Dobro pregnetenemu maslu dodamo      sladkor,      spet dobro premešamo in počasi vmešamo jajca  P
skledi z električnimi metlicami stepamo maslo in      sladkor,      da zmes postane gladka in penasta.Dodamo banane  P
Instant kavo zmešamo z vročo vodo in ji dodamo      sladkor      v prahu ter poškropimo po bananinem kruhu.   P
Tekočino segrejemo in v njej raztopimo trsni      sladkor.     Ohladimo.   P
lončka mleka, 1 jajce, pecilni prašek, vaniljev      sladkor,      1 pest v 2 žlicah ruma namočenih rozin, 4 večja  P
globoko skledo presejemo moko. Dodamo mleko,      sladkor,      jajce in vaniljevo esenco in zmes pregnetemo  P
ki jih naredijo tako, da v ponvi raztopijo      sladkor      in tekočemu dodajo lešnike, mandlje ali orehe  P
dušimo dobro uro. Omaka: na maščobi prepražimo      sladkor,      dodamo moko, jo svetlo prepražimo, dodamo paradižnikovo  P
potrebi, žlička kisle smetane. Moko, sol in      sladkor      zmešamo v skledi, dodamo malo mleka in jajci  P
približno l mleka, ščepec soli, vaniljev      sladkor)      in preliv (mleko, sladka smetana, 10 dag masla  P
ločimo), skodelice kristalnega sladkorja,      sladkor      v prahu za posip. Rešetko postavimo v sredino  P
dobimo gladko maso. Pri majhni hitrosti vtepemo      sladkor      v prahu, nato pri srednji hitrosti stepamo še  P
stepemo beljake. Postopoma vtepemo kristalni      sladkor,      da dobimo lesketajoč, mehak beljakov sneg.Približno  P
njo prelijemo sesekljani drobnjak, umešamo še      sladkor,      vaniljev sladkor, jajca, rozine, naribano limonino  P
sesekljani drobnjak, umešamo še sladkor, vaniljev      sladkor,      jajca, rozine, naribano limonino lupino in nariban  P
pikantno, osvežilno in ne nazadnje vitaminsko.      Sladkor      nastopa v kategoriji možnosti, če pa verjamete  P
Kaj pa piloncillo? To je neprečiščen      sladkor,      ki ga stisnejo v trde keglje, a ga pri nas še  P
s sladkorjem. Zamenjava je neprečiščen rjavi      sladkor.      V olli počasi zavremo l vode, nato zmanjšamo  P
nato zmanjšamo temperaturo in damo v vodo kavo,      sladkor,      cimet, nageljnove žbice in pomarančno lupinico  P
omare s predali, na katerih je pisalo moka,      sladkor,      sol ...In kako je dišalo!  P
V kozico prilijemo sladko smetano in dodamo      sladkor.     Na majhnem ognju kuhamo, dokler se sladkor ne  P
sladkor. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se      sladkor      ne razstopi, vendar tekočina ne sme zavreti  P
v katerih so se kuhali. Mešaj, da se začne      sladkor      peniti in vleči.Potem stresi vanj olupke in  P
shrani v steklenih kozarcih (za vlaganje). Če      sladkor      sčasoma kristalizira, še enkrat vkuhaj. *libra  P
s posipalcem, ki ga običajno uporabljamo za      sladkor      v prahu.Božansko gre s podobnim, zato so prve  P
plantaž sladkornega trsa piše arroz/riž, azucar/     sladkor,      harina/moka, cafe/kava ...To je rešitev za moje  P
postavite na sonce. Ko vršički izločijo sok v      sladkor      ter se ta stopi (v približno enem mesecu), vsebino  P
z materino dušico. Najprej na ognju prežge      sladkor,      da karamelizira.Nato ga prelije s timijanovim  P
prelije s timijanovim čajem in počaka, da se      sladkor      stopi, nato ga popije.Čaj pripravi tako, da  P
surovina za Venterjevo biološko gorivo rastlinski      sladkor.     Iz tega razloga raziskave z več milijoni dolarji  P
Sorcerer II. našel v morju. Iskal je takšne, ki bi      sladkor      spremenili v obnovljivo pogonsko gorivo.»Našli  P
nekaj ur, pravi. Precejenemu jogurtu dodamo      sladkor      v prahu, vaniljev sladkor in polovico jagod  P
Precejenemu jogurtu dodamo sladkor v prahu, vaniljev      sladkor      in polovico jagod (sto gramov).Sestavine sesekljamo  P
KUHINJA Ker zmore telo hitro izkoristiti grozdni      sladkor,      so rozine kot nalašč za krepčilo med telesnimi  P
krepčilne snovi grozdja in lahko presnovljiv grozdni      sladkor,      zato si z njimi po telesnih naporih in izčrpanosti  P
tudi bodrijo, saj so nekakšno naravno poživilo,      sladkor      iz njih namreč hitro pride v kri. S posušenimi  P
Ko so poskusnim živalim umetno zvišali krvni      sladkor,      je izvleček to stanje, ki ga imenujemo hiperglikemija  P
premešamo in odstavimo z ognja. Nato dodamo še      sladkor      in ga dobro vmešamo. Ko se nastala zmes ohladi  P
poskusih je njihov izvleček živalim znižal krvni      sladkor      skoraj za petino, kar pomeni, da bi lahko bil  P
sestavin sirotka vsebuje še laktozo (mlečni      sladkor)     , ki je dober vir energije, in nekaj maščob.  P
boleznijo drugega tipa učinkovito znižuje krvni      sladkor,      krvni tlak in jih varuje pred boleznimi srca  P
ŽLIČKE SADNIH SLADKORJEV. Dasiravno vemo, da      sladkor      ni najboljši za nas, se mu le redki zmorejo  P
KORUZI? Našo željo po sladkem in dejstvo, da      sladkor      izboljša okus skoraj vsaki jedi, ki ji je dodan  P
hranilom ga dodajo, da nevtralizirajo kislost;      sladkor      je pogosta sestavina kečapa, paradižnikovih  P
so vrednosti okoli petih gramov. Če beseda      sladkor      ni omenjena, bodite pozorni na sestavine s končnico  P
čebeljim želom, jo raje potešite s sadjem.      Sladkor      v njem ne bo tako močno vplival na ravnotežje  P
izboljšavami, kot je gnojenje. V 18. stoletju je      sladkor      postal del zahodnjaške prehrane, brez njega  P
odkrili, da so miši, ki so jim umetno nižali krvni      sladkor,      imele več zaroda ženskega kot moškega spola  P
prednost. Slabo hranjene matere (nizek krvni      sladkor)      naj bi imele več ženskega potomstva, ker si  P
stran. V večji posodi zmešamo moko, oves,      sladkor,      pecilni prašek, sodo, cimet ali mešanico začimb  P
resnici kupujemo,« je modro ugotovil moj stari. »     Sladkor      zagotovo ni naš, saj nimamo več tovarne v Ormožu  P
*****      SLADKOR      Drži, da nam beli kristali dajo skokovit energijski  P
obilo sadja in zelenjave. Tudi namizni beli      sladkor      je ogljikov hidrat, vendar si ga ni modro radodarno  P
vsrkavajo in nimajo tako nenadnega učinka na krvni      sladkor.      Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije  P
zdravstvene organizacije (WHO) priporočajo, naj      sladkor      ne zavzema več kot desetine vsakodnevnega energijskega  P
dokazane, a vendarle utemeljene so domneve, da      sladkor      poslabšuje simptome astme, spodbuja nihanje  P
morejo prodreti skozi njihovo celično steno. Ta      sladkor      še utrdi zobne obloge in tvori skladišče hrane  P
jabolko, je na daljši rok lahko usoden, saj      sladkor      zavre in povzroča karies. Za preprečevanje  P
stroje, vino in vloženo hrano, izvažala pa      sladkor      in sadje, zlasti citruse. Bolgari se še vedno  P
sem najverjetneje ugriznila v kristaliziran      sladkor,      vendar je zagotovo kamen, saj bi se sladkor  P
sladkor, vendar je zagotovo kamen, saj bi se      sladkor      stopil.Vljudno so se mi opravičili in vprašali  P
niso škodljive ‒ Telo namreč potrebuje tudi      sladkor      Sladkor je tako rekoč skoraj v vsej hrani.  P
Telo namreč potrebuje tudi sladkor      Sladkor      je tako rekoč skoraj v vsej hrani.Laktoza je  P
sladkorja, ki ga najdemo v mleku, fruktoza je      sladkor      v sadju, maltoza pa v izdelkih iz žita.Vsa živila  P
lahko obravnavali kot sladkarije. Znano je, da      sladkor      povzroča zobno gnilobo.Za svoje zdravje lahko  P
otrok pridobiva le energijo. Mišljenje, da je      sladkor      nujno potreben za delovanje možganov, je napačno  P
večini primerov ponujajo le skrite maščobe in      sladkor.     Čezmerno uživanje sladkih jedi zvečuje tveganje  P
za sladkanje pa uporabite nerafinirani trsni      sladkor,      melaso ali med.Ko želite svojemu malčku ponuditi  P
mineralov in vitaminov pa tudi prehransko vlaknino.      Sladkor      deluje na naše možgane kot droga.Poskusite torej  P
sladkorja. Odsvetuje pa vse pijače, ki imajo dodan      sladkor,      gazirane pijače in alkohol.»Alkohol povzroča  P
v letu dni povečalo za deset odstotkov, sol,      sladkor      in maščobe pa so padli za pet odstotkov. (E  P
izločanja inzulina, ki sicer vzdržuje krvni      sladkor      v normalnih mejah.Zaradi tega se povečuje koncentrac  P
obrokih, zatem pa tudi na tešče. Zvečan krvni      sladkor      narašča tudi pozneje, kar zahteva vedno močnejše  P
da žena, bolehala je za diabetesom, potrebuje      sladkor.     Nato se je zgrudila.  P
policah ‒ V ceneni kapljici ne samo voda in      sladkor,      temveč tudi klorova, fosforna in solna kislina  P
centov do dveh evrov. V njem pa nista le voda in      sladkor,      temveč tudi nevarne klorova, fosforna in solna  P
pogrešili predvsem paradižnikovo mezgo, oljčno olje,      sladkor,      moko in margarino, vse pakirano za veleprodajo  P
sovražnik zdravja ni več holesterol, temveč      sladkor      Sladkorna bolezen oziroma diabetes je ena najnev  P
krvožilni sistem sploh ni tako nevaren kot povišan      sladkor,      ki zelo zvišuje krvni tlak ter maščobe v krvi  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA