nova beseda iz Slovenije
1 dcl vinskega kisa, ščep soli - posip: | sladkor | v prahu Priprava: testo pripravimo tako | P |
Pripravimo jo tako, da rumenjake, moko, vaniljin | sladkor | in malo mleka zmešamo v gladko zmes.To vlijemo | P |
vrelo (!) mleko, ki smo mu že prej primešali | sladkor. | Kremo kuhamo približno osem minut in vmes nenehno | P |
sneg iz stepenih beljakov, ki smo mu dodali | sladkor. | Vse skupaj hitro še enkrat premešamo in zlijemo | P |
stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali vaniljin | sladkor, | ter vse skupaj pokrijemo z drugo, zgornjo ploščo | P |
vso predelano hrano (mesne in mlečne izdelke, | sladkor, | belo moko in izdelke iz nje, beli riž). Prva | P |
mleka, 8 žlic moke, žlico sladkorja, vaniljin | sladkor, | kozarček marelične ali pomarančne marmelade | P |
zavremo. V posodo damo puding, rumenjaka in | sladkor | ter dve žlici mrzlega mleka ter dobro stepemo | P |
zmeljemo, dodamo čokolado, pomarančne lupinice, | sladkor | in toliko smetane, da lahko zgnetemo čvrsto | P |
žlice mandljevega likerja, 30 dag malin. Skuto, | sladkor | in liker zmiksamo, nato previdno primešamo odmrznjene | P |
enkrat), potem pa je nekaj minut strmel v kruh, | sladkor, | vino, pecivo ali kar so pač prinesli zraven | P |
nadev: v skledi gladko razmešamo mlete orehe, | sladkor, | jajci, kislo smetano, na drobno nastrgano limonino | P |
omaka: mleko pristavimo in zavremo. Rumenjake in | sladkor | penasto v kotličku umešamo, potem pa jima med | P |
Sestavine: 6 beljakov * ščepec soli * 1 vaniljin | sladkor | * 3 rumenjaki * 20 g moke * naribana lupina | P |
stepemo trd sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg | sladkor | in vaniljin sladkor.Stepamo, da je sneg čvrst | P |
stepanjem vsipamo v sneg sladkor in vaniljin | sladkor. | Stepamo, da je sneg čvrst in sijoč. | P |
žlice masla * sveže nariban muškatni orešček * | sladkor | v prahu za posipanje. Priprava: Pripravimo | P |
jajci in 2 rumenjaka, limonino lupinico, sol in | sladkor. | Postopoma dodajamo mleko, moko in sirček mascarpone | P |
masla * 30 g sladkorja v prahu * 1 vaniljin | sladkor | * 50 g fino zmletih mandljev * 30 g sladkorja | P |
zmletih mandljev * 30 g sladkorja * maslo in | sladkor | za model * 250 g sladke smetane. Priprava | P |
sneg, ki pa naj ne bo pretrd. V sneg vtepemo | sladkor. | Sladki sneg primešamo čokoladni zmesi. | P |
jih naložimo v skledo, na mizo pa postavimo | sladkor, | da si z njim postreže vsak po okusu.Po želji | P |
sladkorja, 2 jajci, po želji lahko tudi vaniljin | sladkor. | Iz teh sestavin zmešamo skutni nadev. | P |
krhkega testa: raztopljeno maslo, rumenjak, sol, | sladkor | in mrzlo vodo zgnetemo v krhko testo.Za deset | P |
testa in sadja. Pripravimo ga tako, da jajca, | sladkor | in strok vanilje zmešamo z električnim mešalnikom | P |
ameriškega kontinenta pa v Evropo karibski rum in | sladkor | ter bombaž z juga (kasnejših) Združenih držav | P |
3 žlice nastrganega hrena, 3 sočna jabolka, | sladkor, | olje in kis. Jabolka nastrgamo, pomešamo s | P |
kuhana jajca, žlico drobnjaka in začimbe. | Sladkor | pražimo, da karamelizira, nato prilijemo vino | P |
naribana jabolka zmešamo v skledi, temu dodamo | sladkor, | sol po okusu, kis in sok ene pomaranče. Vse | P |
mešalnikom zmešamo preostalo mlačno mleko, rumenjake, | sladkor | in stopljeno mlačno maslo v gladko zmes, to | P |
nadeva: zmešamo zmlete orehe, piškotne drobtine, | sladkor, | stopljeno maslo in temu prilijemo toliko vrelega | P |
nimajo strehe nad glavo. Sladko (fotka: | sladkor) | Ormoška sladkorna tovarna se je po bruseljskih | P |
80 g kristalnega sladkorja 1 vaniljin | sladkor | Mletemu maku dodamo sladkor in vaniljin sladkor | P |
1 vaniljin sladkor Mletemu maku dodamo | sladkor | in vaniljin sladkor in vse skupaj dobro premešamo | P |
sladkor Mletemu maku dodamo sladkor in vaniljin | sladkor | in vse skupaj dobro premešamo.Vse nadeve uporabimo | P |
2 jajci 1 vaniljin | sladkor | ščepec soli | P |
vilicami, ji dodamo jajci, vaniljin in kristalni | sladkor | ter ščepec soli.Vse skupaj dobro premešamo, | P |
100 g kristalnega sladkorja 1 vaniljin | sladkor | Zmlete orehe pomešamo s kristalnim in vaniljinim | P |
naribamo na tanke rezance, dodamo kristalni | sladkor | in cimet ter vse skupaj rahlo pomešamo. SMETANOV | P |
mineral v sledovih, ki pomaga uravnavati krvni | sladkor. | Ječmen je bogat tudi z dietnimi vlakninami, ki | P |
zelenih ali mešano belih in zelenih) *sol * | sladkor | * 1 šalotka * pol žličke srednje pikantne gorčice | P |
rumenjak * sol *; (za nadev): 1 kg belušev * sol * | sladkor | * 150 g šunke * 1 šopek peteršilja * 1 šopek | P |
konzervirano hrano in v menzi. 4. MAŠČOBE, | SLADKOR | IN ŠKROB SO DOVOLJENI Do sitega se lahko najeste | P |
vso predelano hrano (mesne in mlečne izdelke, | sladkor, | belo moko in izdelke iz nje, beli riž). Prva | P |
namesto sokov piti vodo, na jedilniku sem opustila | sladkor | in začela ločevati živila, živila z ogljikovimi | P |
jagod. Priprava: Skuto pretlačimo, dodamo | sladkor | in liker ter dobro premešamo.Primešamo še pol | P |
mesa Prečiščeni ogljikovi hidrati (moka, | sladkor | ...) veliko prispevajo k pomladni utrujenosti | P |
10 cl kisle smetane za premaz sol, po želji | sladkor | Ajdovo moko poparimo s slano vročo vodo. | P |
nageljnove žbice, limonin sok in lupinico, | sladkor | in vaniljin sladkor.Ko tekočina zavre, dodajte | P |
limonin sok in lupinico, sladkor in vaniljin | sladkor. | Ko tekočina zavre, dodajte kocke buče in pustite | P |
drobtine. Orehe oparimo z vrelim mlekom, dodamo | sladkor, | jajci, v rumu namočene rozine, drobtine in maslo | P |
Odstavimo. Rumenjake in | sladkor | penasto stepemo v kotličku (ali skledi) nad | P |
puding (20 g) * 60 g sladkorja * 1 vaniljin | sladkor | * 250 g sladke smetane * 3 rumenjaki * 500 g | P |
Priprava: Krhko testo: Moko, koščke mrzlega masla, | sladkor | in rumenjak gnetemo najprej z električnim ročnim | P |
mleka in prašek za puding. Preostanek mleka, | sladkor | in vaniljin sladkor pristavimo.Ko mleko zavre | P |
puding. Preostanek mleka, sladkor in vaniljin | sladkor | pristavimo.Ko mleko zavre, dodamo prašek za | P |
Stepemo smetano, vtepemo trdilec in vaniljin | sladkor. | Primešamo narezane jagode. | P |
masla * 4 jajca * 200 g sladkorja * 1 vaniljin | sladkor | * ščep soli * 100 g moke * 100 g jedilnega škroba | P |
mešalnikom stepemo rumenjake, 4 žlice tople vode, | sladkor | in vaniljin sladkor, da dobimo gosto spenjeno | P |
rumenjake, 4 žlice tople vode, sladkor in vaniljin | sladkor, | da dobimo gosto spenjeno zmes.Primešamo staljeno | P |
nadevom, v katerega smo vmešali kislo smetano, | sladkor, | jajci in na maslu prepražene ter malce shlajene | P |
mleka * 4 jajca * 125 g sladkorja * 1 vaniljin | sladkor | * naribana lupinica 1 limone (neškropljene) | P |
mletega cimeta * maslo za pekač in za oblogo * | sladkor | v prahu za posipanje. Priprava: Češnje umijemo | P |
V skledo zlijemo mlačno mleko. Dodamo | sladkor, | jajca, vaniljin sladkor, cimet in naribano limonino | P |
mlačno mleko. Dodamo sladkor, jajca, vaniljin | sladkor, | cimet in naribano limonino lupinico.Dobro razžvrklja | P |
v vroči pečici na srednji rešetki 30 minut. | Sladkor | v prahu in tekočino gladko razmešamo v tekoč | P |
papirjem za peko. Penasto umešamo zmehčano maslo, | sladkor | in ščepec soli.Med mešanjem dodajamo drugo za | P |
maslo gladko razmešamo. Med mešanjem dodamo | sladkor. | Nato so na vrsti jajca, dodajamo jih posamič | P |
navadnim ali rjavim sladkorjem (po okusu). Med | sladkor | lahko zamešamo tudi mleti cimet. Zavitek zvijemo | P |
žlice ostre moke, ščepec soli, maslo in vaniljin | sladkor | v prahu za posip.Sestavine so predvidene za | P |
zgornji del palačinke pa je zapečen. Melisni | sladkor | kot dišeča priloga: melisa je rastlina z blagim | P |
čudovitim vonjem. Že od nekdaj so z njo dišavili | sladkor, | uporablja pa se tudi za pripravo različnih pogač | P |
kakav, čaj, začimbe, riž, banane, mango, bombaž, | sladkor, | med, sadni sokovi, naravna kozmetika, oreški | P |
kakav, čaj, začimbe, riž, banane, mango, bombaž, | sladkor, | med, sadni sokovi, naravna kozmetika, oreški | P |
derivati, da ne bo kakšne večje krize. Navsezadnje | sladkor | tudi škoduje. Ob vsem tem je še vedno aktualen | P |
segrevamo 15 minut. Postopoma dodamo želirni | sladkor | in po 30 minutah vrenja dodamo še 2 žlici javorjevega | P |
dcl mleka, 1 dcl pomarančnega soka, vaniljin | sladkor | in olje. Beljake ločimo od rumenjakov. | P |
nato dodamo mleko in sok ter moko in vaniljin | sladkor. | Stepamo, da dobimo gladko tekoče testo, nato | P |
Riž skuhamo in odcedimo. Jajci, skuto, | sladkor | in cimet dobro premešamo, dodamo rozine, naribani | P |
Potrebujemo 3 jajca, 8 dcl mleka, vaniljev puding, | sladkor | in nekaj kapljic ruma. Rumenjake ločimo od | P |
skuta Potrebujemo 50 dag pretlačene skute, | sladkor | in vaniljin sladkor, 3 dcl sladke smetane, 2 | P |
50 dag pretlačene skute, sladkor in vaniljin | sladkor, | 3 dcl sladke smetane, 2 skodelici malin. Skuto | P |
sem v resnici hotel zapisati. Obvladajmo | sladkor | in maščobe v krvi! Zdravje ni v tableti | P |
naredili že s tem, da bomo obvladovali maščobe in | sladkor | v krvi. Besedilo: Milka Krapež | P |
Pri prehrani je treba paziti predvsem na | sladkor | in maščobe.Pa ne na tisti sladkor, ki ga pojemo | P |
predvsem na sladkor in maščobe. Pa ne na tisti | sladkor, | ki ga pojemo, temveč na sladkor in tudi maščobe | P |
ne na tisti sladkor, ki ga pojemo, temveč na | sladkor | in tudi maščobe v krvi.To dvoje nam lahko v | P |
namreč za naložbo za zdravo starost. Krvni | sladkor | Zakaj je torej pomemben krvi sladkor? | P |
Krvni sladkor Zakaj je torej pomemben krvi | sladkor? | Če ima človek dolgo v krvi preveč sladkorja | P |
presnovijo in spremenijo v glukozo. Meja za to je | sladkor, | ki ima glikemični indeks sto.Vse nad 50 enot | P |
indeksom ogljikovi hidrati zelo hitro spremenijo v | sladkor. | V nekem obdobju imamo v krvi veliko sladkorja | P |
da se ogljikovi hidrati počasi spreminjajo v | sladkor, | zato imamo v krvi dalj časa enako količino sladkorja | P |
pijači je treba paziti. Vse pijače, ki vsebujejo | sladkor, | imajo visok glikemični indeks.Enako velja za | P |
vedel. Iz zgoraj napisanega vidimo, da telo | sladkor | pretvori v maščobe in jih nalaga na nekatera | P |
* 80 g sladkorja * ščepec soli * 1 vaniljin | sladkor | * naribana lupina 1 neškropljene limone * 2 | P |
175 ml mleka * 150 g borovnic * ; poleg tega: | sladkor | v prahu za posipanje * maščoba za pekač ali | P |
presejemo moko in pecilni prašek. Primešamo | sladkor, | sol, vaniljin sladkor in limonino lupinico. | P |
pecilni prašek. Primešamo sladkor, sol, vaniljin | sladkor | in limonino lupinico.Razpustimo maslo in počakamo | P |
borovnic in rdeče vino. V kozici segrejemo | sladkor | v prahu, da karamelizira.Mešati začnemo šele | P |
da karamelizira. Mešati začnemo šele, ko se | sladkor | na robu stali.Zlato karamelizirani sladkor zalijemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |