nova beseda iz Slovenije

sladkor (2.101-2.200)


1 dcl vinskega kisa, ščep soli - posip:      sladkor      v prahu Priprava: testo pripravimo tako  P
Pripravimo jo tako, da rumenjake, moko, vaniljin      sladkor      in malo mleka zmešamo v gladko zmes.To vlijemo  P
vrelo (!) mleko, ki smo mu že prej primešali      sladkor.     Kremo kuhamo približno osem minut in vmes nenehno  P
sneg iz stepenih beljakov, ki smo mu dodali      sladkor.      Vse skupaj hitro še enkrat premešamo in zlijemo  P
stepeno sladko smetano, ki smo ji dodali vaniljin      sladkor,      ter vse skupaj pokrijemo z drugo, zgornjo ploščo  P
vso predelano hrano (mesne in mlečne izdelke,      sladkor,      belo moko in izdelke iz nje, beli riž). Prva  P
mleka, 8 žlic moke, žlico sladkorja, vaniljin      sladkor,      kozarček marelične ali pomarančne marmelade  P
zavremo. V posodo damo puding, rumenjaka in      sladkor      ter dve žlici mrzlega mleka ter dobro stepemo  P
zmeljemo, dodamo čokolado, pomarančne lupinice,      sladkor      in toliko smetane, da lahko zgnetemo čvrsto  P
žlice mandljevega likerja, 30 dag malin. Skuto,      sladkor      in liker zmiksamo, nato previdno primešamo odmrznjene  P
enkrat), potem pa je nekaj minut strmel v kruh,      sladkor,      vino, pecivo ali kar so pač prinesli zraven  P
nadev: v skledi gladko razmešamo mlete orehe,      sladkor,      jajci, kislo smetano, na drobno nastrgano limonino  P
omaka: mleko pristavimo in zavremo. Rumenjake in      sladkor      penasto v kotličku umešamo, potem pa jima med  P
Sestavine: 6 beljakov * ščepec soli * 1 vaniljin      sladkor      * 3 rumenjaki * 20 g moke * naribana lupina  P
stepemo trd sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg      sladkor      in vaniljin sladkor.Stepamo, da je sneg čvrst  P
stepanjem vsipamo v sneg sladkor in vaniljin      sladkor.     Stepamo, da je sneg čvrst in sijoč.   P
žlice masla * sveže nariban muškatni orešček *      sladkor      v prahu za posipanje. Priprava: Pripravimo  P
jajci in 2 rumenjaka, limonino lupinico, sol in      sladkor.     Postopoma dodajamo mleko, moko in sirček mascarpone  P
masla * 30 g sladkorja v prahu * 1 vaniljin      sladkor      * 50 g fino zmletih mandljev * 30 g sladkorja  P
zmletih mandljev * 30 g sladkorja * maslo in      sladkor      za model * 250 g sladke smetane. Priprava  P
sneg, ki pa naj ne bo pretrd. V sneg vtepemo      sladkor.     Sladki sneg primešamo čokoladni zmesi.  P
jih naložimo v skledo, na mizo pa postavimo      sladkor,      da si z njim postreže vsak po okusu.Po želji  P
sladkorja, 2 jajci, po želji lahko tudi vaniljin      sladkor.     Iz teh sestavin zmešamo skutni nadev.   P
krhkega testa: raztopljeno maslo, rumenjak, sol,      sladkor      in mrzlo vodo zgnetemo v krhko testo.Za deset  P
testa in sadja. Pripravimo ga tako, da jajca,      sladkor      in strok vanilje zmešamo z električnim mešalnikom  P
ameriškega kontinenta pa v Evropo karibski rum in      sladkor      ter bombaž z juga (kasnejših) Združenih držav  P
3 žlice nastrganega hrena, 3 sočna jabolka,      sladkor,      olje in kis. Jabolka nastrgamo, pomešamo s  P
kuhana jajca, žlico drobnjaka in začimbe.      Sladkor      pražimo, da karamelizira, nato prilijemo vino  P
naribana jabolka zmešamo v skledi, temu dodamo      sladkor,      sol po okusu, kis in sok ene pomaranče. Vse  P
mešalnikom zmešamo preostalo mlačno mleko, rumenjake,      sladkor      in stopljeno mlačno maslo v gladko zmes, to  P
nadeva: zmešamo zmlete orehe, piškotne drobtine,      sladkor,      stopljeno maslo in temu prilijemo toliko vrelega  P
nimajo strehe nad glavo. Sladko (fotka:      sladkor)      Ormoška sladkorna tovarna se je po bruseljskih  P
80 g kristalnega sladkorja 1 vaniljin      sladkor      Mletemu maku dodamo sladkor in vaniljin sladkor  P
1 vaniljin sladkor Mletemu maku dodamo      sladkor      in vaniljin sladkor in vse skupaj dobro premešamo  P
sladkor Mletemu maku dodamo sladkor in vaniljin      sladkor      in vse skupaj dobro premešamo.Vse nadeve uporabimo  P
2 jajci 1 vaniljin      sladkor      ščepec soli   P
vilicami, ji dodamo jajci, vaniljin in kristalni      sladkor      ter ščepec soli.Vse skupaj dobro premešamo,  P
100 g kristalnega sladkorja 1 vaniljin      sladkor      Zmlete orehe pomešamo s kristalnim in vaniljinim  P
naribamo na tanke rezance, dodamo kristalni      sladkor      in cimet ter vse skupaj rahlo pomešamo. SMETANOV  P
mineral v sledovih, ki pomaga uravnavati krvni      sladkor.     Ječmen je bogat tudi z dietnimi vlakninami, ki  P
zelenih ali mešano belih in zelenih) *sol *      sladkor      * 1 šalotka * pol žličke srednje pikantne gorčice  P
rumenjak * sol *; (za nadev): 1 kg belušev * sol *      sladkor      * 150 g šunke * 1 šopek peteršilja * 1 šopek  P
konzervirano hrano in v menzi. 4. MAŠČOBE,      SLADKOR      IN ŠKROB SO DOVOLJENI Do sitega se lahko najeste  P
vso predelano hrano (mesne in mlečne izdelke,      sladkor,      belo moko in izdelke iz nje, beli riž). Prva  P
namesto sokov piti vodo, na jedilniku sem opustila      sladkor      in začela ločevati živila, živila z ogljikovimi  P
jagod. Priprava: Skuto pretlačimo, dodamo      sladkor      in liker ter dobro premešamo.Primešamo še pol  P
mesa Prečiščeni ogljikovi hidrati (moka,      sladkor      ...) veliko prispevajo k pomladni utrujenosti  P
10 cl kisle smetane za premaz sol, po želji      sladkor      Ajdovo moko poparimo s slano vročo vodo.   P
nageljnove žbice, limonin sok in lupinico,      sladkor      in vaniljin sladkor.Ko tekočina zavre, dodajte  P
limonin sok in lupinico, sladkor in vaniljin      sladkor.     Ko tekočina zavre, dodajte kocke buče in pustite  P
drobtine. Orehe oparimo z vrelim mlekom, dodamo      sladkor,      jajci, v rumu namočene rozine, drobtine in maslo  P
Odstavimo. Rumenjake in      sladkor      penasto stepemo v kotličku (ali skledi) nad  P
puding (20 g) * 60 g sladkorja * 1 vaniljin      sladkor      * 250 g sladke smetane * 3 rumenjaki * 500 g  P
Priprava: Krhko testo: Moko, koščke mrzlega masla,      sladkor      in rumenjak gnetemo najprej z električnim ročnim  P
mleka in prašek za puding. Preostanek mleka,      sladkor      in vaniljin sladkor pristavimo.Ko mleko zavre  P
puding. Preostanek mleka, sladkor in vaniljin      sladkor      pristavimo.Ko mleko zavre, dodamo prašek za  P
Stepemo smetano, vtepemo trdilec in vaniljin      sladkor.     Primešamo narezane jagode.  P
masla * 4 jajca * 200 g sladkorja * 1 vaniljin      sladkor      * ščep soli * 100 g moke * 100 g jedilnega škroba  P
mešalnikom stepemo rumenjake, 4 žlice tople vode,      sladkor      in vaniljin sladkor, da dobimo gosto spenjeno  P
rumenjake, 4 žlice tople vode, sladkor in vaniljin      sladkor,      da dobimo gosto spenjeno zmes.Primešamo staljeno  P
nadevom, v katerega smo vmešali kislo smetano,      sladkor,      jajci in na maslu prepražene ter malce shlajene  P
mleka * 4 jajca * 125 g sladkorja * 1 vaniljin      sladkor      * naribana lupinica 1 limone (neškropljene)  P
mletega cimeta * maslo za pekač in za oblogo *      sladkor      v prahu za posipanje. Priprava: Češnje umijemo  P
V skledo zlijemo mlačno mleko. Dodamo      sladkor,      jajca, vaniljin sladkor, cimet in naribano limonino  P
mlačno mleko. Dodamo sladkor, jajca, vaniljin      sladkor,      cimet in naribano limonino lupinico.Dobro razžvrklja  P
v vroči pečici na srednji rešetki 30 minut.      Sladkor      v prahu in tekočino gladko razmešamo v tekoč  P
papirjem za peko. Penasto umešamo zmehčano maslo,      sladkor      in ščepec soli.Med mešanjem dodajamo drugo za  P
maslo gladko razmešamo. Med mešanjem dodamo      sladkor.     Nato so na vrsti jajca, dodajamo jih posamič  P
navadnim ali rjavim sladkorjem (po okusu). Med      sladkor      lahko zamešamo tudi mleti cimet. Zavitek zvijemo  P
žlice ostre moke, ščepec soli, maslo in vaniljin      sladkor      v prahu za posip.Sestavine so predvidene za  P
zgornji del palačinke pa je zapečen. Melisni      sladkor      kot dišeča priloga: melisa je rastlina z blagim  P
čudovitim vonjem. Že od nekdaj so z njo dišavili      sladkor,      uporablja pa se tudi za pripravo različnih pogač  P
kakav, čaj, začimbe, riž, banane, mango, bombaž,      sladkor,      med, sadni sokovi, naravna kozmetika, oreški  P
kakav, čaj, začimbe, riž, banane, mango, bombaž,      sladkor,      med, sadni sokovi, naravna kozmetika, oreški  P
derivati, da ne bo kakšne večje krize. Navsezadnje      sladkor      tudi škoduje. Ob vsem tem je še vedno aktualen  P
segrevamo 15 minut. Postopoma dodamo želirni      sladkor      in po 30 minutah vrenja dodamo še 2 žlici javorjevega  P
dcl mleka, 1 dcl pomarančnega soka, vaniljin      sladkor      in olje. Beljake ločimo od rumenjakov.  P
nato dodamo mleko in sok ter moko in vaniljin      sladkor.     Stepamo, da dobimo gladko tekoče testo, nato  P
Riž skuhamo in odcedimo. Jajci, skuto,      sladkor      in cimet dobro premešamo, dodamo rozine, naribani  P
Potrebujemo 3 jajca, 8 dcl mleka, vaniljev puding,      sladkor      in nekaj kapljic ruma. Rumenjake ločimo od  P
skuta Potrebujemo 50 dag pretlačene skute,      sladkor      in vaniljin sladkor, 3 dcl sladke smetane, 2  P
50 dag pretlačene skute, sladkor in vaniljin      sladkor,      3 dcl sladke smetane, 2 skodelici malin. Skuto  P
sem v resnici hotel zapisati. Obvladajmo      sladkor      in maščobe v krvi! Zdravje ni v tableti  P
naredili že s tem, da bomo obvladovali maščobe in      sladkor      v krvi. Besedilo: Milka Krapež   P
Pri prehrani je treba paziti predvsem na      sladkor      in maščobe.Pa ne na tisti sladkor, ki ga pojemo  P
predvsem na sladkor in maščobe. Pa ne na tisti      sladkor,      ki ga pojemo, temveč na sladkor in tudi maščobe  P
ne na tisti sladkor, ki ga pojemo, temveč na      sladkor      in tudi maščobe v krvi.To dvoje nam lahko v  P
namreč za naložbo za zdravo starost. Krvni      sladkor      Zakaj je torej pomemben krvi sladkor?  P
Krvni sladkor Zakaj je torej pomemben krvi      sladkor?     Če ima človek dolgo v krvi preveč sladkorja   P
presnovijo in spremenijo v glukozo. Meja za to je      sladkor,      ki ima glikemični indeks sto.Vse nad 50 enot  P
indeksom ogljikovi hidrati zelo hitro spremenijo v      sladkor.     V nekem obdobju imamo v krvi veliko sladkorja  P
da se ogljikovi hidrati počasi spreminjajo v      sladkor,      zato imamo v krvi dalj časa enako količino sladkorja  P
pijači je treba paziti. Vse pijače, ki vsebujejo      sladkor,      imajo visok glikemični indeks.Enako velja za  P
vedel. Iz zgoraj napisanega vidimo, da telo      sladkor      pretvori v maščobe in jih nalaga na nekatera  P
* 80 g sladkorja * ščepec soli * 1 vaniljin      sladkor      * naribana lupina 1 neškropljene limone * 2  P
175 ml mleka * 150 g borovnic * ; poleg tega:      sladkor      v prahu za posipanje * maščoba za pekač ali  P
presejemo moko in pecilni prašek. Primešamo      sladkor,      sol, vaniljin sladkor in limonino lupinico.  P
pecilni prašek. Primešamo sladkor, sol, vaniljin      sladkor      in limonino lupinico.Razpustimo maslo in počakamo  P
borovnic in rdeče vino. V kozici segrejemo      sladkor      v prahu, da karamelizira.Mešati začnemo šele  P
da karamelizira. Mešati začnemo šele, ko se      sladkor      na robu stali.Zlato karamelizirani sladkor zalijemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA