nova beseda iz Slovenije
nižji od 7,5 milimolov, in še ustrezen krvni | sladkor | po jedi. Pravilno sestavljen obrok hrane bi | P |
sestavljen obrok hrane bi bil takšen, da bi krvni | sladkor | v dveh urah po jedi narastel le za dva milimola | P |
upoštevanju takega režima prehrane bo krvni | sladkor | lahko povsem normalen. Zaužiti moramo tudi | P |
tablete, inzulin), da se ohrani normalni krvni | sladkor. | Ob večji obremenitvi trebušna slinavka, ki proizvaja | P |
celo inzulin. Če samo z dieto dosežemo krvni | sladkor | od pet do sedem milimolov pred jedjo in sedem | P |
boleznih, poškodbah ali psihičnem stresu, bo | sladkor | morda narasel in lahko (spet) začnemo uporabiti | P |
kisle smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc, | sladkor, | cimet, rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo | P |
jajc, sladkor, cimet, rum, rozine, vaniljev | sladkor, | maslo; za preliv: 1,5 dcl kisle smetane, dcl | P |
dodamo raztopljeno margarino, rum, cimet, jajca, | sladkor, | vaniljev sladkor in kislo smetano.Premešamo | P |
margarino, rum, cimet, jajca, sladkor, vaniljev | sladkor | in kislo smetano.Premešamo in nadevu dodamo | P |
sveže sezonsko sadje ali sadno omako ali pa samo | sladkor | v prahu in mleti cimet. Koruzni mafini s škampov | P |
pomarančne lupine (koščki), olje za cvrenje in | sladkor | v prahu. Priprava : Moko damo v posodo, v sredin | P |
polovici mleka zmešamo maslo, sol, jajca in | sladkor | ter dodamo testu.Vmešamo še rozine in koščke | P |
škroba, 1/4 zavitka suhega kvasa (3 g), sol in | sladkor, | 400 g olupljenih surovih kozic, 3 do 4 žlice | P |
Primešamo mlado čebulo, ribjo in ostrigovo omako in | sladkor. | Zalijemo z riževim vinom ter vse skupaj med nenehnim | P |
Liste mete, sok limete, sladkorni sirup in rjavi | sladkor | damo v kozarec.Meto v kozarcu rahlo stisnemo | P |
sladkorja, 2 jajci, 20 dag margarine, vaniljev | sladkor, | pecilni prašek, malo soli, limonino lupino in | P |
in malo kisle smetane, posolimo in dodamo še | sladkor | z vaniljo.S prsti razdrobimo margarino med moko | P |
okroglozrnatega riža, 1/2 l vode, 1/2 l mleka, vaniljev | sladkor, | 6 dag sladkorja v prahu, 3 liste želatine, 2 | P |
Med kuhanjem dodamo ščepec soli in vaniljev | sladkor. | Želatino namočimo v hladno vodo. | P |
1 do 2 žlici naribanega hrena, sol, poper, | sladkor, | 150 g kuhane rdeče pese, limonine rezine in | P |
Poper grobo stremo. Sol, poper, rjavi | sladkor, | pomarančni in limonin sok zmešamo in natremo | P |
zmešamo olje, limonin sok, hren, sol, poper in | sladkor. | Rdečo peso narežemo na tanke kolobarje. | P |
vina, 800 ml zelenjavne osnove, 200 ml smetane, | sladkor, | jajce in 75 g drobtin. Priprava : Dan prej | P |
pomarančnega soka, 1 do 2 žlici medu, 2 avokada, | sladkor | v prahu, sveže mleti poper, vaniljev sladoled | P |
***** Zakaj ima ta | sladkor | tako grenak priokus? Revija Ona v sodelovanju | P |
urite sherlockovsko žilico na temo: Zakaj ima ta | sladkor | tako grenak priokus?Vaše zgodbe nestrpno pričakujemo | P |
konce odrežemo. V dva litra vode damo maslo, | sladkor | in žličko soli ter zavremo.V kropu 12 do 15 | P |
12 dag sladkorja, 6 rumenjakov, rum, vaniljev | sladkor, | 2,5 dcl sladke smetane in 5 dag sladkorja v | P |
smetane in 5 dag sladkorja v prahu. Priprava : | Sladkor | karameliziramo, odstavimo in zalijemo s pivom | P |
odstavimo in zalijemo s pivom, malo pokuhamo, da se | sladkor | raztopi.Zlijemo v skledo, počakamo, da se malo | P |
ohladi, dodamo rumenjake, žlico ruma, vaniljev | sladkor | ter stepamo nad soparo. Stepamo toliko časa | P |
ohladi. Sladko smetano stepemo, ji primešamo | sladkor | v prahu in prilijemo pivsko maso.Rahlo premešamo | P |
na sladkorju popražene grobo mlete lešnike, | sladkor | in 0,5 dcl ruma.Nato rahlo stepemo smetano in | P |
in eno za mazanje. Priprava : Mleko, maslo, | sladkor, | sol in limonin sok segrevamo toliko časa, da | P |
mešalnikom dodamo preostalo mlačno mleko, rumenjaka, | sladkor, | sol in nazadnje raztopljeno margarino.Dobro | P |
in malo počakamo. V posodi zmešamo rumenjake, | sladkor, | maslo, rum, vaniljev sladkor, mleko, limonino | P |
zmešamo rumenjake, sladkor, maslo, rum, vaniljev | sladkor, | mleko, limonino lupinico in sol.Vse dobro zmešamo | P |
nadevom. Za nadev skuto penasto mešamo, dodamo | sladkor, | rum, če želimo, še ščepec cimeta, narezan pehtran | P |
veliko vrednost sadnega deleža, vsebuje sadni | sladkor | in nima dodanih konzervansov.Priporočljivo ga | P |
Priprava: Beljak stepemo in počasi dodajamo | sladkor. | Stepamo, dokler se masa ne posveti. | P |
Za preliv beljak na hitro stepemo in dodamo | sladkor | v prahu.Testo vzamemo iz zamrzovalnika, snamemo | P |
pomešamo. Maslo penasto stepemo, počasi dodajamo | sladkor | in jajca, vaniljo in čisto na koncu še počasi | P |
Zmešamo lešnike, moko, škrob, pecilni prašek in | sladkor. | Postrgamo stržen vanilje in ga dodamo masi skupaj | P |
preveč razmišljamo, jetra izločijo več sladkorja, | sladkor | pa potrebujemo, da lahko možgani bolje delajo | P |
glinenem vrču in v tem morbidnem obredu položili | sladkor | v njena usta, rekoč: Umri in nam pošlji brata | P |
Mojstrice slovenskih detektivk Zakaj ima ta | sladkor | tako grenak priokus? je bil naslov, s katerim | P |
URŠKA BRADEŠKO Zakaj ima ta | sladkor | tako grenak priokus ali mit o Elektri »Ela | P |
povišan krvni tlak, bolezni srca, povišan krvni | sladkor | in druge.Take bolnice zahtevajo obravnavo pri | P |
odstotkov vida. Zelo me skrbi, ker imam malo zvišan | sladkor | (7,2), pritisk pa mi zelo niha.Nazadnje sem | P |
izvide. Priporočamo vam, da naj bo vaš krvni | sladkor | čim bolj urejen, da imate krvni tlak v mejah | P |
počutje zdravje srca in ledvic, holesterol, krvni | sladkor | in krvni tlak. Preprosta pomoč | P |
opražimo nalistane mandlje. Prihranjeni želirni | sladkor | zmešamo s citronsko kislino in jo primešamo | P |
Pripravimo kozarce. Gelfix in preostali | sladkor | zmešamo.Sadje med mešanjem zavremo in dodamo | P |
zmešamo. Sadje med mešanjem zavremo in dodamo | sladkor | z "gelfixom".Pustimo, da štiri minute vre. | P |
Origano operemo in do suhega otresemo. Kis, | sladkor, | sol, poper, dva stroka česna in 300 ml vode | P |
6. Kako je neuravnavan | sladkor | oziroma sladkorna bolezen povezana z oralnim | P |
razmešamo v sadno kašo. Potem vanjo vsujemo | sladkor | in znova dobro razmešamo. Stepemo smetano in | P |
skute, ki smo ji dodali še vaniljev stržen in | sladkor. | Potresemo še s polovico robid in previdno zvijemo | P |
***** Holesterol in krvni | sladkor | Kri pokaže, ali ste zdravi | P |
obolenj nevarnejši holesterol ali povišan krvni | sladkor, | je lahko enostaven ali zelo kompleksen. Sladkorna | P |
Sprašuje: Klavdija Miko Krvni | sladkor | Poleg prevelikega vnosa maščob in holesterola | P |
ščitnice in sladkorna bolezen. Zvišan krvni | sladkor | napoveduje razvoj motene tolerance za ogljikove | P |
priporočeno zgornjo mejo glikemije. Povišan krvni | sladkor | sčasoma vodi v okvare žilnega sistema.Na ravni | P |
uporabljajo določen encim, ki skrbi za to, da se | sladkor | spremeni v vodikov peroksid, ki je zelo učinkovit | P |
sestavljajo enostavni ogljikovi hidrati (beli | sladkor, | bela moka v kruhu, pecivu, piškotih, močnatih | P |
jajčevci). Tudi čokolada (feniletilamin v njej), | sladkor, | alkoholne pijače ali razgradni produkti beljakovin | P |
kuhamo le še tri do pet minut, potem pa dodamo | sladkor, | nageljnove žbice in ingver.S paličnim mešalnikom | P |
Pristavimo jih v pol litra hladne vode in jim dodamo | sladkor. | Kuhamo jih pet minut, nato pa dodamo nageljnove | P |
stroka, ki ga vmešamo med neprečiščen trsni | sladkor) | . Priprava: V plitvi teflonski ponvi na maslu | P |
soli, mast in moko za model. Priprava: Moko, | sladkor | in pecilni prašek zmešamo, prilijemo mleko in | P |
testo najprej stepemo beljake in počasi dodajamo | sladkor, | da dobimo trd sneg. Dodamo rumenjake in moko | P |
mleko, ki smo mu dodali vaniljo, rumenjake, | sladkor, | moko in po potrebi želatino.Za sirup zmešamo | P |
moko in po potrebi želatino. Za sirup zmešamo | sladkor | s 3 dcl vode s pomarančnimi in limoninimi lupinami | P |
limoninimi lupinami ter 15 minut segrevamo, da se | sladkor | raztopi. Sestavljanje: biskvit z orehi pokapamo | P |
2 rumenjaka, 3 žlice rdečega vina, vaniljev | sladkor, | vodo po potrebi; za nadev: 700 g ricotte, 100 | P |
sladkorja, 100 g kandiranih češenj, vaniljev | sladkor, | sladkor v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo | P |
100 g kandiranih češenj, vaniljev sladkor, | sladkor | v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo in | P |
v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo in | sladkor. | Dodamo rumenjaka, rdeče vino in vaniljev sladkor | P |
sladkor. Dodamo rumenjaka, rdeče vino in vaniljev | sladkor, | po potrebi še nekaj vode.Testo naj počiva eno | P |
pelatov, origano, sol, poper, manjšo čebulo in | sladkor. | Priprava: Gomolj koprca operemo, odstranimo | P |
Nato s papirnato brisačo odstranite odvečen | sladkor, | vtaknite roke v bombažne rokavice in se odpravite | P |
stopljenega masla, 1 l olja za cvrenje, dcl piva in | sladkor | v prahu. Priprava : za čips: Olupimo krompir | P |
operemo in narežemo na tanke ploščice. Zmešamo | sladkor | in cimet.Olje dobro segrejemo, a se ne sme kaditi | P |
100 g moke, kokosovo moko, ingver in vaniljev | sladkor. | Potem umešamo jajce, stopljeno maslo in pivo | P |
pa čutim tujek. Omenim naj, da imam povišan | sladkor | (od 6,6 do 7,1), holesterola pa sem imela 7 | P |
jabolčno kašo zmešamo s češminovo mezgo, dodamo | sladkor | in mešamo, dokler se ta povsem ne raztopi.Zmes | P |
V ponev damo jabolčni kis, jabolčno vino in | sladkor | v prahu.Segrevamo toliko časa, da se sladkor | P |
sladkor v prahu. Segrevamo toliko časa, da se | sladkor | stopi.Odstavimo in pustimo, da se ohladi. | P |
jogurta, 3 žlice medu, limono, 8 dag keksov, | sladkor | v prahu in svež pehtran. Priprava : Maline | P |
žlico ruma. Priprava : Margarino, rjavi in beli | sladkor | v prahu penasto umešamo, lahko tudi z mešalnikom | P |
stresemo v skledo in dodamo jajca ter vaniljev | sladkor. | Postopoma primešamo riževo moko, koruzno moko | P |
dag zrelega manga, 3 dcl navadnega jogurta in | sladkor | v prahu. Priprava : Mango operemo in olupimo | P |
navadni jogurt, premešamo in po okusu dodamo še | sladkor | v prahu.Maso prelijemo v posodo s pokrovom in | P |
občutljivi za mlečne beljakovine ali mlečni | sladkor. | Nekatere populacije odraslih ljudi v Sloveniji | P |
Posebej damo v skodelico malo mlačne vode, dodamo | sladkor | in razdrobljen kvas, premešamo in pustimo, da | P |
masti, 1/2 žličke zmletega janeža, 2 dag kvasa, | sladkor; | za belo testo: 15 dag bele moke, 1 dag kvasa | P |
dag bele moke, 1 dag kvasa, sol, dcl mleka, | sladkor; | za koruzno testo: 12 dag koruzne in 12 dag bele | P |
ji dodamo kislo smetano, razdrobljen kvas in | sladkor | ter dobro premešamo.V skledo stresemo moko in | P |
jedilnega škroba, sol, vrečko pecilnega praška, | sladkor | v prahu za posip. Priprava: Pečico segrejemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |