nova beseda iz Slovenije

sladkor (1.601-1.700)


nižji od 7,5 milimolov, in še ustrezen krvni      sladkor      po jedi. Pravilno sestavljen obrok hrane bi  P
sestavljen obrok hrane bi bil takšen, da bi krvni      sladkor      v dveh urah po jedi narastel le za dva milimola  P
upoštevanju takega režima prehrane bo krvni      sladkor      lahko povsem normalen. Zaužiti moramo tudi  P
tablete, inzulin), da se ohrani normalni krvni      sladkor.     Ob večji obremenitvi trebušna slinavka, ki proizvaja  P
celo inzulin. Če samo z dieto dosežemo krvni      sladkor      od pet do sedem milimolov pred jedjo in sedem  P
boleznih, poškodbah ali psihičnem stresu, bo      sladkor      morda narasel in lahko (spet) začnemo uporabiti  P
kisle smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc,      sladkor,      cimet, rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo  P
jajc, sladkor, cimet, rum, rozine, vaniljev      sladkor,      maslo; za preliv: 1,5 dcl kisle smetane, dcl  P
dodamo raztopljeno margarino, rum, cimet, jajca,      sladkor,      vaniljev sladkor in kislo smetano.Premešamo  P
margarino, rum, cimet, jajca, sladkor, vaniljev      sladkor      in kislo smetano.Premešamo in nadevu dodamo  P
sveže sezonsko sadje ali sadno omako ali pa samo      sladkor      v prahu in mleti cimet. Koruzni mafini s škampov  P
pomarančne lupine (koščki), olje za cvrenje in      sladkor      v prahu. Priprava : Moko damo v posodo, v sredin  P
polovici mleka zmešamo maslo, sol, jajca in      sladkor      ter dodamo testu.Vmešamo še rozine in koščke  P
škroba, 1/4 zavitka suhega kvasa (3 g), sol in      sladkor,      400 g olupljenih surovih kozic, 3 do 4 žlice  P
Primešamo mlado čebulo, ribjo in ostrigovo omako in      sladkor.     Zalijemo z riževim vinom ter vse skupaj med nenehnim  P
Liste mete, sok limete, sladkorni sirup in rjavi      sladkor      damo v kozarec.Meto v kozarcu rahlo stisnemo  P
sladkorja, 2 jajci, 20 dag margarine, vaniljev      sladkor,      pecilni prašek, malo soli, limonino lupino in  P
in malo kisle smetane, posolimo in dodamo še      sladkor      z vaniljo.S prsti razdrobimo margarino med moko  P
okroglozrnatega riža, 1/2 l vode, 1/2 l mleka, vaniljev      sladkor,      6 dag sladkorja v prahu, 3 liste želatine, 2  P
Med kuhanjem dodamo ščepec soli in vaniljev      sladkor.     Želatino namočimo v hladno vodo.  P
1 do 2 žlici naribanega hrena, sol, poper,      sladkor,      150 g kuhane rdeče pese, limonine rezine in  P
Poper grobo stremo. Sol, poper, rjavi      sladkor,      pomarančni in limonin sok zmešamo in natremo  P
zmešamo olje, limonin sok, hren, sol, poper in      sladkor.     Rdečo peso narežemo na tanke kolobarje.   P
vina, 800 ml zelenjavne osnove, 200 ml smetane,      sladkor,      jajce in 75 g drobtin. Priprava : Dan prej  P
pomarančnega soka, 1 do 2 žlici medu, 2 avokada,      sladkor      v prahu, sveže mleti poper, vaniljev sladoled  P
***** Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus? Revija Ona v sodelovanju  P
urite sherlockovsko žilico na temo: Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus?Vaše zgodbe nestrpno pričakujemo  P
konce odrežemo. V dva litra vode damo maslo,      sladkor      in žličko soli ter zavremo.V kropu 12 do 15  P
12 dag sladkorja, 6 rumenjakov, rum, vaniljev      sladkor,      2,5 dcl sladke smetane in 5 dag sladkorja v  P
smetane in 5 dag sladkorja v prahu. Priprava :      Sladkor      karameliziramo, odstavimo in zalijemo s pivom  P
odstavimo in zalijemo s pivom, malo pokuhamo, da se      sladkor      raztopi.Zlijemo v skledo, počakamo, da se malo  P
ohladi, dodamo rumenjake, žlico ruma, vaniljev      sladkor      ter stepamo nad soparo. Stepamo toliko časa  P
ohladi. Sladko smetano stepemo, ji primešamo      sladkor      v prahu in prilijemo pivsko maso.Rahlo premešamo  P
na sladkorju popražene grobo mlete lešnike,      sladkor      in 0,5 dcl ruma.Nato rahlo stepemo smetano in  P
in eno za mazanje. Priprava : Mleko, maslo,      sladkor,      sol in limonin sok segrevamo toliko časa, da  P
mešalnikom dodamo preostalo mlačno mleko, rumenjaka,      sladkor,      sol in nazadnje raztopljeno margarino.Dobro  P
in malo počakamo. V posodi zmešamo rumenjake,      sladkor,      maslo, rum, vaniljev sladkor, mleko, limonino  P
zmešamo rumenjake, sladkor, maslo, rum, vaniljev      sladkor,      mleko, limonino lupinico in sol.Vse dobro zmešamo  P
nadevom. Za nadev skuto penasto mešamo, dodamo      sladkor,      rum, če želimo, še ščepec cimeta, narezan pehtran  P
veliko vrednost sadnega deleža, vsebuje sadni      sladkor      in nima dodanih konzervansov.Priporočljivo ga  P
Priprava: Beljak stepemo in počasi dodajamo      sladkor.     Stepamo, dokler se masa ne posveti.   P
Za preliv beljak na hitro stepemo in dodamo      sladkor      v prahu.Testo vzamemo iz zamrzovalnika, snamemo  P
pomešamo. Maslo penasto stepemo, počasi dodajamo      sladkor      in jajca, vaniljo in čisto na koncu še počasi  P
Zmešamo lešnike, moko, škrob, pecilni prašek in      sladkor.     Postrgamo stržen vanilje in ga dodamo masi skupaj  P
preveč razmišljamo, jetra izločijo več sladkorja,      sladkor      pa potrebujemo, da lahko možgani bolje delajo  P
glinenem vrču in v tem morbidnem obredu položili      sladkor      v njena usta, rekoč: Umri in nam pošlji brata  P
Mojstrice slovenskih detektivk Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus? je bil naslov, s katerim  P
URŠKA BRADEŠKO Zakaj ima ta      sladkor      tako grenak priokus ali mit o Elektri »Ela  P
povišan krvni tlak, bolezni srca, povišan krvni      sladkor      in druge.Take bolnice zahtevajo obravnavo pri  P
odstotkov vida. Zelo me skrbi, ker imam malo zvišan      sladkor      (7,2), pritisk pa mi zelo niha.Nazadnje sem  P
izvide. Priporočamo vam, da naj bo vaš krvni      sladkor      čim bolj urejen, da imate krvni tlak v mejah  P
počutje zdravje srca in ledvic, holesterol, krvni      sladkor      in krvni tlak. Preprosta pomoč   P
opražimo nalistane mandlje. Prihranjeni želirni      sladkor      zmešamo s citronsko kislino in jo primešamo  P
Pripravimo kozarce. Gelfix in preostali      sladkor      zmešamo.Sadje med mešanjem zavremo in dodamo  P
zmešamo. Sadje med mešanjem zavremo in dodamo      sladkor      z "gelfixom".Pustimo, da štiri minute vre.   P
Origano operemo in do suhega otresemo. Kis,      sladkor,      sol, poper, dva stroka česna in 300 ml vode  P
6. Kako je neuravnavan      sladkor      oziroma sladkorna bolezen povezana z oralnim  P
razmešamo v sadno kašo. Potem vanjo vsujemo      sladkor      in znova dobro razmešamo. Stepemo smetano in  P
skute, ki smo ji dodali še vaniljev stržen in      sladkor.      Potresemo še s polovico robid in previdno zvijemo  P
***** Holesterol in krvni      sladkor      Kri pokaže, ali ste zdravi   P
obolenj nevarnejši holesterol ali povišan krvni      sladkor,      je lahko enostaven ali zelo kompleksen. Sladkorna  P
Sprašuje: Klavdija Miko Krvni      sladkor      Poleg prevelikega vnosa maščob in holesterola  P
ščitnice in sladkorna bolezen. Zvišan krvni      sladkor      napoveduje razvoj motene tolerance za ogljikove  P
priporočeno zgornjo mejo glikemije. Povišan krvni      sladkor      sčasoma vodi v okvare žilnega sistema.Na ravni  P
uporabljajo določen encim, ki skrbi za to, da se      sladkor      spremeni v vodikov peroksid, ki je zelo učinkovit  P
sestavljajo enostavni ogljikovi hidrati (beli      sladkor,      bela moka v kruhu, pecivu, piškotih, močnatih  P
jajčevci). Tudi čokolada (feniletilamin v njej),      sladkor,      alkoholne pijače ali razgradni produkti beljakovin  P
kuhamo le še tri do pet minut, potem pa dodamo      sladkor,      nageljnove žbice in ingver.S paličnim mešalnikom  P
Pristavimo jih v pol litra hladne vode in jim dodamo      sladkor.     Kuhamo jih pet minut, nato pa dodamo nageljnove  P
stroka, ki ga vmešamo med neprečiščen trsni      sladkor)     . Priprava: V plitvi teflonski ponvi na maslu  P
soli, mast in moko za model. Priprava: Moko,      sladkor      in pecilni prašek zmešamo, prilijemo mleko in  P
testo najprej stepemo beljake in počasi dodajamo      sladkor,      da dobimo trd sneg. Dodamo rumenjake in moko  P
mleko, ki smo mu dodali vaniljo, rumenjake,      sladkor,      moko in po potrebi želatino.Za sirup zmešamo  P
moko in po potrebi želatino. Za sirup zmešamo      sladkor      s 3 dcl vode s pomarančnimi in limoninimi lupinami  P
limoninimi lupinami ter 15 minut segrevamo, da se      sladkor      raztopi. Sestavljanje: biskvit z orehi pokapamo  P
2 rumenjaka, 3 žlice rdečega vina, vaniljev      sladkor,      vodo po potrebi; za nadev: 700 g ricotte, 100  P
sladkorja, 100 g kandiranih češenj, vaniljev      sladkor,      sladkor v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo  P
100 g kandiranih češenj, vaniljev sladkor,      sladkor      v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo in  P
v prahu. Priprava: Umešamo moko, maščobo in      sladkor.     Dodamo rumenjaka, rdeče vino in vaniljev sladkor  P
sladkor. Dodamo rumenjaka, rdeče vino in vaniljev      sladkor,      po potrebi še nekaj vode.Testo naj počiva eno  P
pelatov, origano, sol, poper, manjšo čebulo in      sladkor.      Priprava: Gomolj koprca operemo, odstranimo  P
Nato s papirnato brisačo odstranite odvečen      sladkor,      vtaknite roke v bombažne rokavice in se odpravite  P
stopljenega masla, 1 l olja za cvrenje, dcl piva in      sladkor      v prahu. Priprava : za čips: Olupimo krompir  P
operemo in narežemo na tanke ploščice. Zmešamo      sladkor      in cimet.Olje dobro segrejemo, a se ne sme kaditi  P
100 g moke, kokosovo moko, ingver in vaniljev      sladkor.     Potem umešamo jajce, stopljeno maslo in pivo  P
pa čutim tujek. Omenim naj, da imam povišan      sladkor      (od 6,6 do 7,1), holesterola pa sem imela 7  P
jabolčno kašo zmešamo s češminovo mezgo, dodamo      sladkor      in mešamo, dokler se ta povsem ne raztopi.Zmes  P
V ponev damo jabolčni kis, jabolčno vino in      sladkor      v prahu.Segrevamo toliko časa, da se sladkor  P
sladkor v prahu. Segrevamo toliko časa, da se      sladkor      stopi.Odstavimo in pustimo, da se ohladi.   P
jogurta, 3 žlice medu, limono, 8 dag keksov,      sladkor      v prahu in svež pehtran. Priprava : Maline  P
žlico ruma. Priprava : Margarino, rjavi in beli      sladkor      v prahu penasto umešamo, lahko tudi z mešalnikom  P
stresemo v skledo in dodamo jajca ter vaniljev      sladkor.     Postopoma primešamo riževo moko, koruzno moko  P
dag zrelega manga, 3 dcl navadnega jogurta in      sladkor      v prahu. Priprava : Mango operemo in olupimo  P
navadni jogurt, premešamo in po okusu dodamo še      sladkor      v prahu.Maso prelijemo v posodo s pokrovom in  P
občutljivi za mlečne beljakovine ali mlečni      sladkor.      Nekatere populacije odraslih ljudi v Sloveniji  P
Posebej damo v skodelico malo mlačne vode, dodamo      sladkor      in razdrobljen kvas, premešamo in pustimo, da  P
masti, 1/2 žličke zmletega janeža, 2 dag kvasa,      sladkor;      za belo testo: 15 dag bele moke, 1 dag kvasa  P
dag bele moke, 1 dag kvasa, sol, dcl mleka,      sladkor;      za koruzno testo: 12 dag koruzne in 12 dag bele  P
ji dodamo kislo smetano, razdrobljen kvas in      sladkor      ter dobro premešamo.V skledo stresemo moko in  P
jedilnega škroba, sol, vrečko pecilnega praška,      sladkor      v prahu za posip. Priprava: Pečico segrejemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA