nova beseda iz Slovenije

timijan (180)


ulici pa hodijo za Njegovim križem in sipljejo      timijan      v zlate kadilnice.Toda vselej se je iznebila  A
obrazu, ne pa tudi divja zelišča z roba poti,      timijan,      žajbelj, rožmarin (vsi skupaj bolj trdoživi  A
2 dcl rdečega vina -      timijan,      majaron, lovorov list - V ponvi segrejemo  D
mleko, belo vino in malo »vusterja«. Bazilika,      timijan,      majaron... ne, vsega ne povem.Je pa večina zadev  D
cvetoče mediteranske rastline: sivko, rožmarin,      timijan      in podobno.Lovor in rožičevec sta obrezana v  D
rastline, ki jih dotlej nihče ni jedel, na primer      timijan,      peteršilj in koper.Odkril je predhodnika battuto  D
ravno tako začimbe. Praviloma uporablja le      timijan,      rožmarin in baziliko ter prisega na pravo dalmatinsko  D
»Ni. Temelji na začimbah, kot sta meta in      timijan.      Sicer pa obsega jogurt na ogromno načinov (recimo  D
orehovo skorjico. Začimbe so cimet, med in      timijan.     Zraven bi naredila špecle in brokoli.«   D
dodajajo limono, pomarančo, česen, rožmarin,      timijan      in druge dodatke, zaradi katerih niso več »čista  D
in vsak čas bo vzcvetela plavica. Citronski      timijan      blago zadiši po citrusih, ko ga pomečkaš s prsti  D
pire V rastlinjaku rastejo zelišča: bazilika,      timijan,      peteršilj, drobnjak.Vse živi, raste in zori  D
pesniških zbirk od Bregov ulice do Svetlobe      timijan.     Trideset zajetnih uredniških korpusov, vštevši  D
sedem vaših pesniških zbirk, nazadnje Svetloba      timijan      leta 2000.Zaznamuje jo tako umirjanje, uravnavanje  D
rastejo grmički aromatičnih rastlin (rožmarin,      timijan,      žajbelj, origano, sivka, menta in melisa), je  D
preteklost. Značilne začimbe so česen, peteršilj,      timijan,      žafran in še druge, ki bogatijo okus minešter  D
prijatelja Benjamina, lahko poskusite: zmešate      timijan,      prepražena sezamova semena, majaron, origano  D
kot praktično. V provansalski kuhinji šatraj,      timijan,      bazilika, žajbelj, rožmarin, materina dušica  D
kresno noč čudna baba ima napitek vroč. Cimet,      timijan,      poper, meto, semena, skrbno vse prešteto.Jajčki  D
pesniška zbirka Franceta Pibernika Svetloba      timijan      (peta je izšla pred 20 leti) vztrajno spodbija  D
entimetrske kocke. Na kuhinjski deski zmešamo moko,      timijan,      sol in poper ter v mešanici povaljamo meso.  D
uporabljamo v kulinariki. Potem lakoto, žajbelj,      timijan,      regratovo listje, ki sem ga tudi uporabila za  G
Potem šetraj, kot sem omenila.      Timijan,      dobro misel uporabljam, ki bo cvetela konec  G
srednje veliko skledo daste česen, peteršilj, sol,      timijan,      lovorov list, piment in olje.Mešate toliko časa  P
ali suhih začimb, ki vedno vsebuje peteršilj,      timijan      in lovor.Če imamo sveže zeli, zvežemo 3 vejice  P
monoterpen, limonen Izvor v hrani: citrusi, meta,      timijan,      koriander Klinični pomen: znižujeta tveganje  P
sesekljane mešanice zelišč (peteršilj, meta,      timijan)     , 1/2 skodelice praženih in sesekljanih lešnikov  P
Dodate špinačo, krompir, jajca, koper, pehtran,      timijan,      muškatni orešček in na koncu še sir.Dobro premešate  P
psičko Bibo. Od začimb ima rada baziliko,      timijan      in rožmarin, zelo ji je všeč tudi drobnjak.  P
čebulo. Dolijete zelenjavno juho, peteršilj,      timijan      in žafran.Solite in poprate.  P
nežna jedrca, odstranijo s posebnimi napravami.      Timijan      Timijan je ena od redkih začimb, ki so v sredozemsk  P
Timijan      Timijan      je ena od redkih začimb, ki so v sredozemski  P
pri pripravi marinad, nadevov, juh in omak.      Timijan,      zlasti po limoni dišeče zvrsti, se odlično poda  P
začinimo jedi, ki se počasi kuhajo v vinu.      Timijan      olajša prebavo mastnih jedi. Ne pozabimo, da  P
prebavo mastnih jedi. Ne pozabimo, da je svež      timijan      precej rezkega okusa. Timijan so poznali že  P
pozabimo, da je svež timijan precej rezkega okusa.      Timijan      so poznali že Egipčani. Apicij (roj. 25 pr.  P
Novi Zelandiji posadili celo iskalci zlata.      Timijan      namreč ni zgolj mamljiv dodatek jedem, ampak  P
po sivki in divjih zeliščih, kot so rožmarin,      timijan,      bazilika, majaron in pehtran, slastne herbes  P
podajo sredozemske začimbe, kot so origano,      timijan      in lovor, po drugi strani pa je to odvisno od  P
1/4 skodelice črnih oliv,      timijan,      limonin sok,   P
olivnega olja, dodate limonino lupino, česen in      timijan.     Pečete minuto ali dve in odstavite.   P
žlico masla,      timijan,      mlet črni poper,   P
pol pesti pinjol,      timijan,      meto,   P
koper, česen, majaron, origano, pehtran in      timijan.     Odličen je v solati z limoninim prelivom.   P
~ soja, fižol, grah, čičerka polifenoli ~      timijan      in origano koencim Q ~ tkiva in membrane   P
Blagodejno deluje pri vnetjih obnosnih votlin.      TIMIJAN      KAPLJICE Lastnosti: etanolna raztopina eteričnega  P
javor in hrast; travniške rastline: trave,      timijan,      pelin in trstika), se nenadoma ali postopoma  P
kamilica, kumina, poper, meta, žajbelj, drobnjak,      timijan,      melisa Tudi domače živali imajo lahko alergije  P
- baldrijan proti nespečnosti, -      timijan      za zmanjšanje vnetnih zapletov in podaljšanje  P
čebula, česen, koleraba, kunčje meso, poper,      timijan      in čemaž.Pripadajo ji pljuča in debelo črevo  P
paradižnikovo pasto, kockice zelenjavne juhe, med,      timijan,      rožmarin, majaron in poper.Temeljito premešajte  P
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice  P
poln zelišč; skoraj vedno v njem najdemo vsaj      timijan,      baziliko, žajbelj in šetraj.Posejemo ali posadimo  P
grobelnik, suhe rože, čebulo in česen, žajbelj,      timijan.      Domači pripravki za zatiranje: poparek iz pobranih  P
česen, koriander, čebula, redkvica, žametnica,      timijan,      žajbelj, šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko  P
komarček, melisa, ožepek (izop), kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice  P
rastišča, v odcedna tla. Materina dušica ali      timijan      je aromatična trajnica, ki jo poznamo predvsem  P
bakreni šaš, pisanolistni žajbelj in citronski      timijan.     Šopek v jesenskih dneh »nadomeščata« rumena krizantem  P
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija, ameriški slamnik, marjetice, bela  P
solatnice. Seveda ne smeta manjkati šetraj in      timijan.     Za preganjanje škodljivcev tu in tam posadimo  P
pogosto uporabljamo različne materine dušice,      timijan,      homulice in netresk.Manj običajna je zasaditev  P
jagodnjak spadajo drobnjak, bazilika, peteršilj,      timijan,      šetraj, pehtran in nekatere druge dišavnice  P
jim delajo okrasne trave in nekaj zelišč, tudi      timijan      in žajbelj.Okrasna gredica je zasnovana tako  P
intenzivnega vonja. To so česen, sivka, rožmarin,      timijan,      zelena, majaron in poprova meta, ki jo lahko  P
radič (vitlof) ‐ polovico večjega na osebo,      timijan,      150 do 180 gramov masla za peko Pri jagenjčkovem  P
lepo uležano. Popečemo ga na maslu, dodamo      timijan      (lahko tudi malo česna in lovorja).Zalivamo  P
crème double (sladko smetano), lovor, čebulo in      timijan.     Zalijem z juho, kuham, potem zmešam s paličnim  P
enako količino črnega popra. Še boljši je svež      timijan      in žajbelj, a tega seveda ne bomo mečkali, ampak  P
ujema z jedjo. Sploh pa žajbelj, rožmarin,      timijan      in druge sredozemske začimbe uporabljamo za  P
česna, dodam prerezan koren, stebelno zeleno,      timijan,      lovor in ščepec sladkorja, malo popražim, dodam  P
šalotko lahno pražimo in dodamo dišavni šopek (     timijan,      lovor, česen, por...), po kakšni minuti dodamo  P
segreto na 180 stopinj. Zraven položimo lovor,      timijan      in nekaj strokov česna.Dovolj je, da meso samo  P
vzamete kajenski poper. Dodajte prav tako      timijan,      lovor in rožmarin.Ljudje dajejo majčkene vejice  P
papriko. Popražim na zelo segretem olju, dodam      timijan,      zalijem z belim vinom, in ko izpari, še z malo  P
straneh. Zraven je nekaj celih strokov česna in      timijan.     Jurčke dam na toplo.  P
Jurčke dam na toplo. Iz ponve odstranim česen in      timijan,      potem pa v njej povaljam njoke, pobrane s penovko  P
povsem na koncu) ter dodajte sesekljan peteršilj,      timijan      in enako malo bazilike; premešajte in pridajte  P
mirepoix (sesekljana čebula, korenje, zelena) pa      timijan      in lovor krepko popražimo na malo masla. Zalijmo  P
pospi vilinska kraljica: »Holmič poznam, kjer      timijan      cvete / vijolica z jegličem klanja se, / preprežen  P
zeliščno omako, v kateri prevladujeta ingver in      timijan,      tretji pa je prav tako zelo slovenski ‐ ajdova  P
se je mešala z zeliščnimi dodatki (rožmarin,      timijan)      in vinom, ki je bil poleg ribje osnove temeljni  P
zvrst je zrele, zlate barve. Kutine, bazilika,      timijan,      limone, melone in ananas prevevajo nosnice in  P
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice  P
primer kurkuma, bazilika in kumina, ingver in      timijan)     . Pozitivno razmišljanje ohranja mladost   P
(rožmarin, brinove jagode, šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list), olivno olje za praženje, masleno  P
strte brinove jagode, kraški šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list, solimo in pražimo toliko časa  P
začimbe (lovorjev list, brinove jagode, majaron,      timijan,      rožmarin, žajbelj), dcl sveže telečje krvi   P
česna, 200 g korenja, celi poper, lovorjev list,      timijan,      rožmarin, žajbelj, šetraj, 0,5 dcl olivnega  P
olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko, peteršilj,      timijan,      malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla, 2 žlici  P
Potrebujemo : 40 dag širokih rezancev, 2 večji bučki,      timijan,      sol, poper, olivno olje, glavico treviškega  P
15 dag govejega rostbifa, mešanico začimb (     timijan,      majaron, pehtran, celi črni poper), 2 jajci  P
drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje,      timijan,      malo belega vina, kruhovo rezino ali žemljo  P
zavre, dodamo jušno kocko, muškatni orešček,      timijan,      solimo in malo popramo.Vre naj deset minut.  P
manjšo peteršiljevo korenino, zrna črnega popra,      timijan,      majaron, 0,5 dcl konjaka, 3 dcl goveje juhe  P
slanine, sol, poper, lovorjev list, majaron,      timijan,      rožmarin. Priprava: Dan pred pripravo govedino  P
sesekljan česen, lovorjev list, črni poper v zrnu,      timijan,      majaron, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino  P
dodamo prepraženo čebulo, slanino, lovorjev list,      timijan,      rožmarin in majaron, solimo, popramo in še malo  P
3 jajca, olje, sol, poper, majaron, kumino,      timijan,      lovor, rdečo papriko, peteršilj in muškatni  P
solata popolnoma ovene. Dodamo sol, poper,      timijan      in malo nastrganega oreščka.Pri odprti kozici  P
prilijemo preostalo juho, dodamo sol, poper,      timijan,      lovor in dobro prekuhamo.Precejeno mešanico  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA