nova beseda iz Slovenije
ulici pa hodijo za Njegovim križem in sipljejo | timijan | v zlate kadilnice.Toda vselej se je iznebila | A |
obrazu, ne pa tudi divja zelišča z roba poti, | timijan, | žajbelj, rožmarin (vsi skupaj bolj trdoživi | A |
2 dcl rdečega vina - | timijan, | majaron, lovorov list - V ponvi segrejemo | D |
mleko, belo vino in malo »vusterja«. Bazilika, | timijan, | majaron... ne, vsega ne povem.Je pa večina zadev | D |
cvetoče mediteranske rastline: sivko, rožmarin, | timijan | in podobno.Lovor in rožičevec sta obrezana v | D |
rastline, ki jih dotlej nihče ni jedel, na primer | timijan, | peteršilj in koper.Odkril je predhodnika battuto | D |
ravno tako začimbe. Praviloma uporablja le | timijan, | rožmarin in baziliko ter prisega na pravo dalmatinsko | D |
»Ni. Temelji na začimbah, kot sta meta in | timijan. | Sicer pa obsega jogurt na ogromno načinov (recimo | D |
orehovo skorjico. Začimbe so cimet, med in | timijan. | Zraven bi naredila špecle in brokoli.« | D |
dodajajo limono, pomarančo, česen, rožmarin, | timijan | in druge dodatke, zaradi katerih niso več »čista | D |
in vsak čas bo vzcvetela plavica. Citronski | timijan | blago zadiši po citrusih, ko ga pomečkaš s prsti | D |
pire V rastlinjaku rastejo zelišča: bazilika, | timijan, | peteršilj, drobnjak.Vse živi, raste in zori | D |
pesniških zbirk od Bregov ulice do Svetlobe | timijan. | Trideset zajetnih uredniških korpusov, vštevši | D |
sedem vaših pesniških zbirk, nazadnje Svetloba | timijan | leta 2000.Zaznamuje jo tako umirjanje, uravnavanje | D |
rastejo grmički aromatičnih rastlin (rožmarin, | timijan, | žajbelj, origano, sivka, menta in melisa), je | D |
preteklost. Značilne začimbe so česen, peteršilj, | timijan, | žafran in še druge, ki bogatijo okus minešter | D |
prijatelja Benjamina, lahko poskusite: zmešate | timijan, | prepražena sezamova semena, majaron, origano | D |
kot praktično. V provansalski kuhinji šatraj, | timijan, | bazilika, žajbelj, rožmarin, materina dušica | D |
kresno noč čudna baba ima napitek vroč. Cimet, | timijan, | poper, meto, semena, skrbno vse prešteto.Jajčki | D |
pesniška zbirka Franceta Pibernika Svetloba | timijan | (peta je izšla pred 20 leti) vztrajno spodbija | D |
entimetrske kocke. Na kuhinjski deski zmešamo moko, | timijan, | sol in poper ter v mešanici povaljamo meso. | D |
uporabljamo v kulinariki. Potem lakoto, žajbelj, | timijan, | regratovo listje, ki sem ga tudi uporabila za | G |
Potem šetraj, kot sem omenila. | Timijan, | dobro misel uporabljam, ki bo cvetela konec | G |
srednje veliko skledo daste česen, peteršilj, sol, | timijan, | lovorov list, piment in olje.Mešate toliko časa | P |
ali suhih začimb, ki vedno vsebuje peteršilj, | timijan | in lovor.Če imamo sveže zeli, zvežemo 3 vejice | P |
monoterpen, limonen Izvor v hrani: citrusi, meta, | timijan, | koriander Klinični pomen: znižujeta tveganje | P |
sesekljane mešanice zelišč (peteršilj, meta, | timijan) | , 1/2 skodelice praženih in sesekljanih lešnikov | P |
Dodate špinačo, krompir, jajca, koper, pehtran, | timijan, | muškatni orešček in na koncu še sir.Dobro premešate | P |
psičko Bibo. Od začimb ima rada baziliko, | timijan | in rožmarin, zelo ji je všeč tudi drobnjak. | P |
čebulo. Dolijete zelenjavno juho, peteršilj, | timijan | in žafran.Solite in poprate. | P |
nežna jedrca, odstranijo s posebnimi napravami. | Timijan | Timijan je ena od redkih začimb, ki so v sredozemsk | P |
Timijan | Timijan | je ena od redkih začimb, ki so v sredozemski | P |
pri pripravi marinad, nadevov, juh in omak. | Timijan, | zlasti po limoni dišeče zvrsti, se odlično poda | P |
začinimo jedi, ki se počasi kuhajo v vinu. | Timijan | olajša prebavo mastnih jedi. Ne pozabimo, da | P |
prebavo mastnih jedi. Ne pozabimo, da je svež | timijan | precej rezkega okusa. Timijan so poznali že | P |
pozabimo, da je svež timijan precej rezkega okusa. | Timijan | so poznali že Egipčani. Apicij (roj. 25 pr. | P |
Novi Zelandiji posadili celo iskalci zlata. | Timijan | namreč ni zgolj mamljiv dodatek jedem, ampak | P |
po sivki in divjih zeliščih, kot so rožmarin, | timijan, | bazilika, majaron in pehtran, slastne herbes | P |
podajo sredozemske začimbe, kot so origano, | timijan | in lovor, po drugi strani pa je to odvisno od | P |
1/4 skodelice črnih oliv, | timijan, | limonin sok, | P |
olivnega olja, dodate limonino lupino, česen in | timijan. | Pečete minuto ali dve in odstavite. | P |
žlico masla, | timijan, | mlet črni poper, | P |
pol pesti pinjol, | timijan, | meto, | P |
koper, česen, majaron, origano, pehtran in | timijan. | Odličen je v solati z limoninim prelivom. | P |
~ soja, fižol, grah, čičerka polifenoli ~ | timijan | in origano koencim Q ~ tkiva in membrane | P |
Blagodejno deluje pri vnetjih obnosnih votlin. | TIMIJAN | KAPLJICE Lastnosti: etanolna raztopina eteričnega | P |
javor in hrast; travniške rastline: trave, | timijan, | pelin in trstika), se nenadoma ali postopoma | P |
kamilica, kumina, poper, meta, žajbelj, drobnjak, | timijan, | melisa Tudi domače živali imajo lahko alergije | P |
- baldrijan proti nespečnosti, - | timijan | za zmanjšanje vnetnih zapletov in podaljšanje | P |
čebula, česen, koleraba, kunčje meso, poper, | timijan | in čemaž.Pripadajo ji pljuča in debelo črevo | P |
paradižnikovo pasto, kockice zelenjavne juhe, med, | timijan, | rožmarin, majaron in poper.Temeljito premešajte | P |
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, | timijan, | rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice | P |
poln zelišč; skoraj vedno v njem najdemo vsaj | timijan, | baziliko, žajbelj in šetraj.Posejemo ali posadimo | P |
grobelnik, suhe rože, čebulo in česen, žajbelj, | timijan. | Domači pripravki za zatiranje: poparek iz pobranih | P |
česen, koriander, čebula, redkvica, žametnica, | timijan, | žajbelj, šetraj.Ob vrtnicah sadimo tudi sivko | P |
komarček, melisa, ožepek (izop), kamilice, | timijan, | rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice | P |
rastišča, v odcedna tla. Materina dušica ali | timijan | je aromatična trajnica, ki jo poznamo predvsem | P |
bakreni šaš, pisanolistni žajbelj in citronski | timijan. | Šopek v jesenskih dneh »nadomeščata« rumena krizantem | P |
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, | timijan, | rudbekija, ameriški slamnik, marjetice, bela | P |
solatnice. Seveda ne smeta manjkati šetraj in | timijan. | Za preganjanje škodljivcev tu in tam posadimo | P |
pogosto uporabljamo različne materine dušice, | timijan, | homulice in netresk.Manj običajna je zasaditev | P |
jagodnjak spadajo drobnjak, bazilika, peteršilj, | timijan, | šetraj, pehtran in nekatere druge dišavnice | P |
jim delajo okrasne trave in nekaj zelišč, tudi | timijan | in žajbelj.Okrasna gredica je zasnovana tako | P |
intenzivnega vonja. To so česen, sivka, rožmarin, | timijan, | zelena, majaron in poprova meta, ki jo lahko | P |
radič (vitlof) ‐ polovico večjega na osebo, | timijan, | 150 do 180 gramov masla za peko Pri jagenjčkovem | P |
lepo uležano. Popečemo ga na maslu, dodamo | timijan | (lahko tudi malo česna in lovorja).Zalivamo | P |
crème double (sladko smetano), lovor, čebulo in | timijan. | Zalijem z juho, kuham, potem zmešam s paličnim | P |
enako količino črnega popra. Še boljši je svež | timijan | in žajbelj, a tega seveda ne bomo mečkali, ampak | P |
ujema z jedjo. Sploh pa žajbelj, rožmarin, | timijan | in druge sredozemske začimbe uporabljamo za | P |
česna, dodam prerezan koren, stebelno zeleno, | timijan, | lovor in ščepec sladkorja, malo popražim, dodam | P |
šalotko lahno pražimo in dodamo dišavni šopek ( | timijan, | lovor, česen, por...), po kakšni minuti dodamo | P |
segreto na 180 stopinj. Zraven položimo lovor, | timijan | in nekaj strokov česna.Dovolj je, da meso samo | P |
vzamete kajenski poper. Dodajte prav tako | timijan, | lovor in rožmarin.Ljudje dajejo majčkene vejice | P |
papriko. Popražim na zelo segretem olju, dodam | timijan, | zalijem z belim vinom, in ko izpari, še z malo | P |
straneh. Zraven je nekaj celih strokov česna in | timijan. | Jurčke dam na toplo. | P |
Jurčke dam na toplo. Iz ponve odstranim česen in | timijan, | potem pa v njej povaljam njoke, pobrane s penovko | P |
povsem na koncu) ter dodajte sesekljan peteršilj, | timijan | in enako malo bazilike; premešajte in pridajte | P |
mirepoix (sesekljana čebula, korenje, zelena) pa | timijan | in lovor krepko popražimo na malo masla. Zalijmo | P |
pospi vilinska kraljica: »Holmič poznam, kjer | timijan | cvete / vijolica z jegličem klanja se, / preprežen | P |
zeliščno omako, v kateri prevladujeta ingver in | timijan, | tretji pa je prav tako zelo slovenski ‐ ajdova | P |
se je mešala z zeliščnimi dodatki (rožmarin, | timijan) | in vinom, ki je bil poleg ribje osnove temeljni | P |
zvrst je zrele, zlate barve. Kutine, bazilika, | timijan, | limone, melone in ananas prevevajo nosnice in | P |
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, | timijan, | rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice | P |
primer kurkuma, bazilika in kumina, ingver in | timijan) | . Pozitivno razmišljanje ohranja mladost | P |
(rožmarin, brinove jagode, šetraj, majaron, | timijan, | lovorjev list), olivno olje za praženje, masleno | P |
strte brinove jagode, kraški šetraj, majaron, | timijan, | lovorjev list, solimo in pražimo toliko časa | P |
začimbe (lovorjev list, brinove jagode, majaron, | timijan, | rožmarin, žajbelj), dcl sveže telečje krvi | P |
česna, 200 g korenja, celi poper, lovorjev list, | timijan, | rožmarin, žajbelj, šetraj, 0,5 dcl olivnega | P |
olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko, peteršilj, | timijan, | malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla, 2 žlici | P |
Potrebujemo : 40 dag širokih rezancev, 2 večji bučki, | timijan, | sol, poper, olivno olje, glavico treviškega | P |
15 dag govejega rostbifa, mešanico začimb ( | timijan, | majaron, pehtran, celi črni poper), 2 jajci | P |
drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje, | timijan, | malo belega vina, kruhovo rezino ali žemljo | P |
zavre, dodamo jušno kocko, muškatni orešček, | timijan, | solimo in malo popramo.Vre naj deset minut. | P |
manjšo peteršiljevo korenino, zrna črnega popra, | timijan, | majaron, 0,5 dcl konjaka, 3 dcl goveje juhe | P |
slanine, sol, poper, lovorjev list, majaron, | timijan, | rožmarin. Priprava: Dan pred pripravo govedino | P |
sesekljan česen, lovorjev list, črni poper v zrnu, | timijan, | majaron, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino | P |
dodamo prepraženo čebulo, slanino, lovorjev list, | timijan, | rožmarin in majaron, solimo, popramo in še malo | P |
3 jajca, olje, sol, poper, majaron, kumino, | timijan, | lovor, rdečo papriko, peteršilj in muškatni | P |
solata popolnoma ovene. Dodamo sol, poper, | timijan | in malo nastrganega oreščka.Pri odprti kozici | P |
prilijemo preostalo juho, dodamo sol, poper, | timijan, | lovor in dobro prekuhamo.Precejeno mešanico | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |