nova beseda iz Slovenije

timijan (81-180)


se je mešala z zeliščnimi dodatki (rožmarin,      timijan)      in vinom, ki je bil poleg ribje osnove temeljni  P
zvrst je zrele, zlate barve. Kutine, bazilika,      timijan,      limone, melone in ananas prevevajo nosnice in  P
koriander, ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice,      timijan,      rudbekija in ameriški slamnik, druge marjetice  P
primer kurkuma, bazilika in kumina, ingver in      timijan)     . Pozitivno razmišljanje ohranja mladost   P
(rožmarin, brinove jagode, šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list), olivno olje za praženje, masleno  P
strte brinove jagode, kraški šetraj, majaron,      timijan,      lovorjev list, solimo in pražimo toliko časa  P
začimbe (lovorjev list, brinove jagode, majaron,      timijan,      rožmarin, žajbelj), dcl sveže telečje krvi   P
česna, 200 g korenja, celi poper, lovorjev list,      timijan,      rožmarin, žajbelj, šetraj, 0,5 dcl olivnega  P
olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko, peteršilj,      timijan,      malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla, 2 žlici  P
Potrebujemo : 40 dag širokih rezancev, 2 večji bučki,      timijan,      sol, poper, olivno olje, glavico treviškega  P
15 dag govejega rostbifa, mešanico začimb (     timijan,      majaron, pehtran, celi črni poper), 2 jajci  P
drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje,      timijan,      malo belega vina, kruhovo rezino ali žemljo  P
zavre, dodamo jušno kocko, muškatni orešček,      timijan,      solimo in malo popramo.Vre naj deset minut.  P
manjšo peteršiljevo korenino, zrna črnega popra,      timijan,      majaron, 0,5 dcl konjaka, 3 dcl goveje juhe  P
slanine, sol, poper, lovorjev list, majaron,      timijan,      rožmarin. Priprava: Dan pred pripravo govedino  P
sesekljan česen, lovorjev list, črni poper v zrnu,      timijan,      majaron, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino  P
dodamo prepraženo čebulo, slanino, lovorjev list,      timijan,      rožmarin in majaron, solimo, popramo in še malo  P
3 jajca, olje, sol, poper, majaron, kumino,      timijan,      lovor, rdečo papriko, peteršilj in muškatni  P
solata popolnoma ovene. Dodamo sol, poper,      timijan      in malo nastrganega oreščka.Pri odprti kozici  P
prilijemo preostalo juho, dodamo sol, poper,      timijan,      lovor in dobro prekuhamo.Precejeno mešanico  P
Umijemo roke.      Timijan      oplaknemo, do suhega otresemo in listke posmukamo  P
zelišča (bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron,      timijan)     , olivno olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper  P
košarico mini paradižnika, peteršilj, sol, poper,      timijan      in belo vino. Priprava : Lečo čez noč namočimo  P
sesekljan česen. Dodamo narezan paradižnik, gorčico,      timijan      in na hitro prepražimo.Dodamo odcejeno lečo  P
olivno olje, lovorjev list, sol, poper, svež      timijan,      svež rožmarin, 1/2 l zelenjavne osnove in kislo  P
lažje olupimo, potem jih narežemo na kocke.      Timijan      oprhamo, otresemo in osmukamo lističe.Olupimo  P
pražimo in pri tem pridno mešamo. Dodamo česen,      timijan      in tudi že paradižnik.Začinimo s soljo in čilijem  P
majhno gomoljasto zeleno, sol, poper, majaron,      timijan,      olje in lovorjev list. Priprava : Vse suhe  P
dnom segrejemo olivno olje, prepražimo česen in      timijan,      nato dodamo artičoke in vino.Dušimo in počakamo  P
muškatni orešček, česen, drobnjak, olivno olje in      timijan.      Priprava : Bučam najprej odstranimo semena  P
polnozrnatega kruha, neoluščena sezamova semena,      timijan,      česen, manjšo čebulo, moko in muškatni orešček  P
peteršilj), poper, peteršilj, sol, kumino,      timijan      in česen. Priprava: Peteršiljeve korenine in  P
Dodajte paradižnik s sokom, jušno osnovo,      timijan,      sol in poper. Zavrite in na manjšem ognju pustite  P
l zelenjavne osnove, česen, jedilni škrob in      timijan.      Priprava: Korenje olupimo in narežemo na manjše  P
osnovo, sol, poper, peteršilj, kislo smetano,      timijan,      česen, 4 žlice moke in olivno olje. Priprava  P
(jušna zelenjava), 20 dag riža, sol, poper,      timijan,      parmezan in česen. Priprava: Por očistimo in  P
por, korenje, peteršilj), sol, beli poper,      timijan,      olivno olje, 2 pomaranči, 6 žlic kisle smetane  P
100 g slanine in zelišča (žajbelj, rožmarin,      timijan      in drugo). Priprava: Krompir z lupino operemo  P
krompirju zelo podajo, kot so žajbelj, rožmarin,      timijan,      in dobili zelo privlačen videz in odličen okus  P
majhen por, 25 dag šampinjonov, peteršilj,      timijan,      sol, poper, 4 dcl suhega belega vina, maslo  P
razpolovimo ali razrežemo na četrtine. Rožmarin in      timijan      operemo in do suhega otresemo.Iglice in listke  P
soljo, poprom in žlico limoninega soka. Limonin      timijan      operemo, do suhega otresemo in listke posmukamo  P
oziroma dokler ne izpari. Primešamo rožmarin,      timijan      in preostali sladkor.Piščanca vrnemo v ponev  P
olupljen in na krhlje narezan krompir, sol, poper,      timijan      in kuhamo do mehkega.Poberemo maščobo, primešamo  P
čebulo in česen ter ju zrežemo na tanke rezine.      Timijan      operemo, otresemo do suhega in osmukamo lističe  P
mesto, čebulo in česen pražimo na olju. Dodamo      timijan,      peteršilj in majaron.Začinimo s soljo in poprom  P
začinijo še z gorčico, nekateri pa dodajo lovor ali      timijan.     Ponudimo jo lahko ob plodovih surove zelene ali  P
zadevo poprali, ji dodali baziliko, origano in      timijan.     Če bomo na koncu dodali morsko golazen, naj bodo  P
da lahko očisti čustvene ovire iz prostora.      Timijan      premaguje pretirano plahost. Bazilika prihaja  P
polnomastne domače skute, šopek zelišč (na primer      timijan,      origano, majaron, bazilika, peteršilj, žajbelj  P
lažje izkašljevanje) naberejo smrekove vršičke,      timijan,      ki raste na njihovem travniku, bezgove cvetove  P
med drugim bezeg, meto, ozkolistni trpotec,      timijan      (ob kašlju ga dajte več), listje divjih jagod  P
sivka, rožmarin, pehtran in materina dušica (     timijan)     . Ob prehladih ji dobro dene tudi pripravek  P
sveže nasekljana zelišča (baziliko, šetraj,      timijan,      ožep, peteršilj in podobno).Maslo gladko umešamo  P
vsade na strehi svoje hiše materino dušico (     timijan)     , ranjena divja koza na planinah se valja po  P
čista, odprta, zrelo sadje, jabolka, zelišča,      timijan      ... v ustih neverjeten.Čist, eleganten.  P
Širok in travnat vonj. Vonj začimb,      timijan,      majaron, rožmarin, na koncu sladko zrelo sadje  P
rožmarin, koromač, tropotec, peteršilj, kopriva,      timijan,      majaron, bazilika, drobnjak, žajbelj, limonova  P
postane stekleno prosojen! Zdaj je čas za sveži      timijan,      česen in peteršilj.Super je, če ga dodate, ko  P
Začimbe so lahko dobra popotnica za najboljšanje.      Timijan      bo polpetek zavil v gobovo uganko, ki jo bo  P
zračen prostor. Ker ima bolj poprast okus kot      timijan,      se odlično poda k močni zelenjavi, na primer  P
zdravilne rastline (česen, čebulo, peteršilj,      timijan      itd.). Ko stlačimo med liste kolikor mogoče  P
peteršilja, vejica zelene, večje korenje, klinčka,      timijan,      šetraj, rožmarin, majaron, štiri zrna brinja  P
boste v njo nasuli rožmarin, baziliko, origano,      timijan,      česen ali po domače kar provansalsko mešanico  P
smetane, sol, poper, 1/2 žličke zmlete kumine,      timijan.      Stremo 5 strokov česna, naribamo ingver in  P
melisa, ižepica, mažurana, materina dušica,      timijan      nam naznanjajo z močnim vonjem svojo zdravilno  P
grozdne jagode (prepolovljene in brez pešk) ter      timijan.     Zalijejo s ostankom marinade in povrejo.  P
okusa: česen, peteršilj, poper, lovor, gobe,      timijan,      majaron, košček limone ... seveda vsega po malem  P
nekaj, na primer kubanski origano ali španski      timijan,      za katerega Španci uporabljajo izraz oregano  P
krilate žuželke, spadajo česen, sivka, rožmarin,      timijan,      poprova meta, zelena in majaron. Repelent lahko  P
limonska trava, melisa, rožmarin, žajbelj,      timijan)     , plodov (janež, koriander, kumina), skorje   P
lep okras na vrtu. Zanimiv je tudi citronski      timijan      sorte "citrodorus", ki raste v obliki grma in  P
9. Citronski      timijan      sorte citrodorus 10.   P
rdečega vina ( modra frankinja) lovorov list,      timijan,      rožmarin, feferoni, sol, poper, kumina Priprava  P
vršičkov belušev + 10 paradižnikov »confit« + svež      timijan      + ekstra deviško oljčno olje + česen + sol   P
čebula, ena zelena, en por, šopek dišavnic (     timijan,      žajbelj, rožmarin), pol kozarca belega vina  P
las maska za mastne lase: zdrobimo posušene      timijan,      rožmarin in rman ter o primešamo mandljevemu  P
dag čebule + mešanica mediteranskih začimb +      timijan      + peteršilj + paradižnikova omaka po okusu   P
na olivnem olju. Dodamo začimbno mešanico in      timijan.     Med nekajminutnim pečenjem (in ne dušenjem) zelenjavo  P
kapljic česnovega soka, dodamo lahko še poper ali      timijan.     Za ljubitelje pikantnih jedi je količina dodane  P
Borago), zajčki, različni žajblji (Salvia),      timijan,      okrasna trava itn. Pod slike:   P
ponvi in na njem 2 minuti pražimo gobe. Dodamo      timijan      in kuhan brokoli, na hitro segrejemo.Solimo  P
pražimo por. Dodamo paradižnik, lovorov list in      timijan      in 3 minute pražimo.Olive narežemo in jih s  P
minut, nato dodamo sveža zelišča ‐ majaron,      timijan,      malo rožmarina ‐ in kuhamo še pet minut.S paličnim  P
Glino običajno kombiniramo z zelišči, kot so      timijan,      žajbelj, brin, cipresa, meta in tako dalje.  P
pred zimo lahko obraste. Porežemo tudi žajbelj,      timijan      (10 cm od tal), majaron in baziliko in jih v  P
s sesekljanimi zelišči (peteršilj, bazilika,      timijan,      luštrek, pehtran).Kuhamo še 2 minuti in odstavimo  P
Kuhanje: 20 minut Sestavine: 2 stroka česna *      timijan      (svež ali suh) * 500 g puranjih prsi * 3 žlice  P
strokov česna, 3 lovorovi listi, nekaj zrn popra,      timijan,      majaron, peteršilj, 2 dl vina, kis, 2 dl kisle  P
Solatni preliv: Zelišča (npr. peteršilj, baziliko,      timijan,      luštrek) osmukamo in drobno sesekljamo.V skodelici  P
grisini * 4 tanke rezine pršuta * sol * poper *      timijan.      Priprava: Gobe očistimo, obrišemo z vlažno  P
postekleni in se zmehča. Dodamo jabolka in osmukan      timijan.     Solimo, popramo in premešamo.   P
Priprava: Za solatni preliv najprej umijte      timijan,      ga posušite in populite liste.Šalotko olupite  P
Šalotko olupite in sesekljajte. Kis, šalotki in      timijan      krepko premešajte z metlico.Dodajte sol, poper  P
Rdeče zelje očistite in na tanko narežite.      Timijan      umijte in populite lističe.Čebulo na drobno  P
zalijte s kisom in 3 žlicami vode. Dodajte      timijan,      zavrite in prelijte po rdečem zelju. Dobro premešajt  P
moke + 1/2 jajca + sol + poper + drobnjak +      timijan;      sirov fondi s timijanom: 60 g tolminskega  P
sladke smetane + beli poper + muškatni orešček +      timijan      + strok česna Rezančno testo: v skledi dobro  P
primešamo bešamel, narezan drobnjak in sesekljan      timijan.     Dobro premešamo.   P
paradižnikovih koščkov (iz konserve) * sol * poper *      timijan      * 2 žlici balzamičnega kisa * sladkor * 125  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 81



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA