nova beseda iz Slovenije
Umijemo roke. | Timijan | oplaknemo, do suhega otresemo in listke posmukamo | P |
zelišča (bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron, | timijan) | , olivno olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper | P |
košarico mini paradižnika, peteršilj, sol, poper, | timijan | in belo vino. Priprava : Lečo čez noč namočimo | P |
sesekljan česen. Dodamo narezan paradižnik, gorčico, | timijan | in na hitro prepražimo.Dodamo odcejeno lečo | P |
olivno olje, lovorjev list, sol, poper, svež | timijan, | svež rožmarin, 1/2 l zelenjavne osnove in kislo | P |
lažje olupimo, potem jih narežemo na kocke. | Timijan | oprhamo, otresemo in osmukamo lističe.Olupimo | P |
pražimo in pri tem pridno mešamo. Dodamo česen, | timijan | in tudi že paradižnik.Začinimo s soljo in čilijem | P |
majhno gomoljasto zeleno, sol, poper, majaron, | timijan, | olje in lovorjev list. Priprava : Vse suhe | P |
dnom segrejemo olivno olje, prepražimo česen in | timijan, | nato dodamo artičoke in vino.Dušimo in počakamo | P |
muškatni orešček, česen, drobnjak, olivno olje in | timijan. | Priprava : Bučam najprej odstranimo semena | P |
polnozrnatega kruha, neoluščena sezamova semena, | timijan, | česen, manjšo čebulo, moko in muškatni orešček | P |
peteršilj), poper, peteršilj, sol, kumino, | timijan | in česen. Priprava: Peteršiljeve korenine in | P |
Dodajte paradižnik s sokom, jušno osnovo, | timijan, | sol in poper. Zavrite in na manjšem ognju pustite | P |
l zelenjavne osnove, česen, jedilni škrob in | timijan. | Priprava: Korenje olupimo in narežemo na manjše | P |
osnovo, sol, poper, peteršilj, kislo smetano, | timijan, | česen, 4 žlice moke in olivno olje. Priprava | P |
(jušna zelenjava), 20 dag riža, sol, poper, | timijan, | parmezan in česen. Priprava: Por očistimo in | P |
por, korenje, peteršilj), sol, beli poper, | timijan, | olivno olje, 2 pomaranči, 6 žlic kisle smetane | P |
100 g slanine in zelišča (žajbelj, rožmarin, | timijan | in drugo). Priprava: Krompir z lupino operemo | P |
krompirju zelo podajo, kot so žajbelj, rožmarin, | timijan, | in dobili zelo privlačen videz in odličen okus | P |
majhen por, 25 dag šampinjonov, peteršilj, | timijan, | sol, poper, 4 dcl suhega belega vina, maslo | P |
razpolovimo ali razrežemo na četrtine. Rožmarin in | timijan | operemo in do suhega otresemo.Iglice in listke | P |
soljo, poprom in žlico limoninega soka. Limonin | timijan | operemo, do suhega otresemo in listke posmukamo | P |
oziroma dokler ne izpari. Primešamo rožmarin, | timijan | in preostali sladkor.Piščanca vrnemo v ponev | P |
olupljen in na krhlje narezan krompir, sol, poper, | timijan | in kuhamo do mehkega.Poberemo maščobo, primešamo | P |
čebulo in česen ter ju zrežemo na tanke rezine. | Timijan | operemo, otresemo do suhega in osmukamo lističe | P |
mesto, čebulo in česen pražimo na olju. Dodamo | timijan, | peteršilj in majaron.Začinimo s soljo in poprom | P |
začinijo še z gorčico, nekateri pa dodajo lovor ali | timijan. | Ponudimo jo lahko ob plodovih surove zelene ali | P |
zadevo poprali, ji dodali baziliko, origano in | timijan. | Če bomo na koncu dodali morsko golazen, naj bodo | P |
da lahko očisti čustvene ovire iz prostora. | Timijan | premaguje pretirano plahost. Bazilika prihaja | P |
polnomastne domače skute, šopek zelišč (na primer | timijan, | origano, majaron, bazilika, peteršilj, žajbelj | P |
lažje izkašljevanje) naberejo smrekove vršičke, | timijan, | ki raste na njihovem travniku, bezgove cvetove | P |
med drugim bezeg, meto, ozkolistni trpotec, | timijan | (ob kašlju ga dajte več), listje divjih jagod | P |
sivka, rožmarin, pehtran in materina dušica ( | timijan) | . Ob prehladih ji dobro dene tudi pripravek | P |
sveže nasekljana zelišča (baziliko, šetraj, | timijan, | ožep, peteršilj in podobno).Maslo gladko umešamo | P |
vsade na strehi svoje hiše materino dušico ( | timijan) | , ranjena divja koza na planinah se valja po | P |
čista, odprta, zrelo sadje, jabolka, zelišča, | timijan | ... v ustih neverjeten.Čist, eleganten. | P |
Širok in travnat vonj. Vonj začimb, | timijan, | majaron, rožmarin, na koncu sladko zrelo sadje | P |
rožmarin, koromač, tropotec, peteršilj, kopriva, | timijan, | majaron, bazilika, drobnjak, žajbelj, limonova | P |
postane stekleno prosojen! Zdaj je čas za sveži | timijan, | česen in peteršilj.Super je, če ga dodate, ko | P |
Začimbe so lahko dobra popotnica za najboljšanje. | Timijan | bo polpetek zavil v gobovo uganko, ki jo bo | P |
zračen prostor. Ker ima bolj poprast okus kot | timijan, | se odlično poda k močni zelenjavi, na primer | P |
zdravilne rastline (česen, čebulo, peteršilj, | timijan | itd.). Ko stlačimo med liste kolikor mogoče | P |
peteršilja, vejica zelene, večje korenje, klinčka, | timijan, | šetraj, rožmarin, majaron, štiri zrna brinja | P |
boste v njo nasuli rožmarin, baziliko, origano, | timijan, | česen ali po domače kar provansalsko mešanico | P |
smetane, sol, poper, 1/2 žličke zmlete kumine, | timijan. | Stremo 5 strokov česna, naribamo ingver in | P |
melisa, ižepica, mažurana, materina dušica, | timijan | nam naznanjajo z močnim vonjem svojo zdravilno | P |
grozdne jagode (prepolovljene in brez pešk) ter | timijan. | Zalijejo s ostankom marinade in povrejo. | P |
okusa: česen, peteršilj, poper, lovor, gobe, | timijan, | majaron, košček limone ... seveda vsega po malem | P |
nekaj, na primer kubanski origano ali španski | timijan, | za katerega Španci uporabljajo izraz oregano | P |
krilate žuželke, spadajo česen, sivka, rožmarin, | timijan, | poprova meta, zelena in majaron. Repelent lahko | P |
limonska trava, melisa, rožmarin, žajbelj, | timijan) | , plodov (janež, koriander, kumina), skorje | P |
lep okras na vrtu. Zanimiv je tudi citronski | timijan | sorte "citrodorus", ki raste v obliki grma in | P |
9. Citronski | timijan | sorte citrodorus 10. | P |
rdečega vina ( modra frankinja) lovorov list, | timijan, | rožmarin, feferoni, sol, poper, kumina Priprava | P |
vršičkov belušev + 10 paradižnikov »confit« + svež | timijan | + ekstra deviško oljčno olje + česen + sol | P |
čebula, ena zelena, en por, šopek dišavnic ( | timijan, | žajbelj, rožmarin), pol kozarca belega vina | P |
las maska za mastne lase: zdrobimo posušene | timijan, | rožmarin in rman ter o primešamo mandljevemu | P |
dag čebule + mešanica mediteranskih začimb + | timijan | + peteršilj + paradižnikova omaka po okusu | P |
na olivnem olju. Dodamo začimbno mešanico in | timijan. | Med nekajminutnim pečenjem (in ne dušenjem) zelenjavo | P |
kapljic česnovega soka, dodamo lahko še poper ali | timijan. | Za ljubitelje pikantnih jedi je količina dodane | P |
Borago), zajčki, različni žajblji (Salvia), | timijan, | okrasna trava itn. Pod slike: | P |
ponvi in na njem 2 minuti pražimo gobe. Dodamo | timijan | in kuhan brokoli, na hitro segrejemo.Solimo | P |
pražimo por. Dodamo paradižnik, lovorov list in | timijan | in 3 minute pražimo.Olive narežemo in jih s | P |
minut, nato dodamo sveža zelišča ‐ majaron, | timijan, | malo rožmarina ‐ in kuhamo še pet minut.S paličnim | P |
Glino običajno kombiniramo z zelišči, kot so | timijan, | žajbelj, brin, cipresa, meta in tako dalje. | P |
pred zimo lahko obraste. Porežemo tudi žajbelj, | timijan | (10 cm od tal), majaron in baziliko in jih v | P |
s sesekljanimi zelišči (peteršilj, bazilika, | timijan, | luštrek, pehtran).Kuhamo še 2 minuti in odstavimo | P |
Kuhanje: 20 minut Sestavine: 2 stroka česna * | timijan | (svež ali suh) * 500 g puranjih prsi * 3 žlice | P |
strokov česna, 3 lovorovi listi, nekaj zrn popra, | timijan, | majaron, peteršilj, 2 dl vina, kis, 2 dl kisle | P |
Solatni preliv: Zelišča (npr. peteršilj, baziliko, | timijan, | luštrek) osmukamo in drobno sesekljamo.V skodelici | P |
grisini * 4 tanke rezine pršuta * sol * poper * | timijan. | Priprava: Gobe očistimo, obrišemo z vlažno | P |
postekleni in se zmehča. Dodamo jabolka in osmukan | timijan. | Solimo, popramo in premešamo. | P |
Priprava: Za solatni preliv najprej umijte | timijan, | ga posušite in populite liste.Šalotko olupite | P |
Šalotko olupite in sesekljajte. Kis, šalotki in | timijan | krepko premešajte z metlico.Dodajte sol, poper | P |
Rdeče zelje očistite in na tanko narežite. | Timijan | umijte in populite lističe.Čebulo na drobno | P |
zalijte s kisom in 3 žlicami vode. Dodajte | timijan, | zavrite in prelijte po rdečem zelju. Dobro premešajt | P |
moke + 1/2 jajca + sol + poper + drobnjak + | timijan; | sirov fondi s timijanom: 60 g tolminskega | P |
sladke smetane + beli poper + muškatni orešček + | timijan | + strok česna Rezančno testo: v skledi dobro | P |
primešamo bešamel, narezan drobnjak in sesekljan | timijan. | Dobro premešamo. | P |
paradižnikovih koščkov (iz konserve) * sol * poper * | timijan | * 2 žlici balzamičnega kisa * sladkor * 125 | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |