nova beseda iz Slovenije
skuhali žgance?« Viktor je vzel iz žepa nekaj | sladkorjev | in zaklical: »Fantje, sladkorček dobi tisti | A |
heterocikličnih sistemov iz azometiniminov in hidrazonov | sladkorjev. | Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo | D |
energijsko goste hrane, ki vsebuje veliko maščob in | sladkorjev | ter malo sadja in zelenjave,« dodaja Dražigost | D |
kakovosten, saj, kot pravi Vrečer »tako visokih | sladkorjev, | gledano v celoti, v Sloveniji še nismo imeli | D |
izdelkov, riža ter vse preveč maščob, mesa in | sladkorjev. | Samo tretjina prebivalstva je primerno telesno | D |
te skupine lahko pojedli še nekaj preprostih | sladkorjev. | Po šestih mesecih so se tisti iz prve skupine | D |
Telo ustvari večino svojega holesterola iz | sladkorjev | v prehrani in brez njega ne bi preživelo.Iz | D |
glikationa ter agesi, ki nastajajo pri interakciji | sladkorjev, | maščob, proteinov pri hitrem kuhanju na visoki | D |
Ker večina sestoji iz proteinov, maščob in | sladkorjev, | se te reakcije pospešijo, če jih dolgo kuhamo | D |
imajo zelo veliko maščob, hitro presnovljivih | sladkorjev | in tudi soli. Na Inštitutu za varovanje zdravja | D |
zelo zahtevna, predvsem zaradi številnih vrst | sladkorjev | v medu. Obremenjenosti okolja pa nekateri | D |
izbire grozdja do količine pridelka, vsebnosti | sladkorjev, | kislin, aromatičnosti do določanja kakovostne | D |
pa pogosto naletijo na številne različne tipe | sladkorjev | oziroma ogljikovih hidratov.In če, na primer | D |
priporočeno zelo poredko uživanje maščob in | sladkorjev, | preteklost.Z revolucijo, kakor pravi, se je | D |
jedilniku zajetih vseh šest skupin živil, z izjemo | sladkorjev. | Po trditvah Brede Kovačič sladko pecivo, ki ga | D |
zaloge vitaminov, aminokislin, proteinov in | sladkorjev, | ki jih izgubi vsak dan. Italijani so »grešnike | D |
imenovan CARE, prikaže vrednosti različnih | sladkorjev | v slini, ki so hkrati tudi na zobnih površinah | D |
oponašajo delovanje biološko pomembnih peptidov, | sladkorjev | in lipidov.Ker biološko aktivni peptidi, sladkorji | D |
tudi zgornja meja za dnevni delež enostavnih | sladkorjev | ter zmanjšanje količine soli. Spremenjena | D |
imajo visoko vsebnost sadnih oligosaharidov ( | sladkorjev) | in lizina (življenjsko pomembne aminokisline | D |
mu meritve pokazale, da je razmerje kislin in | sladkorjev | v grozdju najbolj ranih sort takšno, kakršnega | D |
potrebujejo hrano z drugačnim razmerjem beljakovin in | sladkorjev. | Materino mleko je najbolj sladko mleko, ker mora | D |
priporoča mandljevo mleko, ki ima enako razmerje | sladkorjev | in beljakovin kot materino mleko.« Premočne | D |
nekatere vrste grozdja) imajo večje količine » | sladkorjev« | . Suho sadje ima veliko več sladkorja kot sveže | D |
relativno veliko nasičenih maščob, enostavnih | sladkorjev | in soli ter malo esencialnih mikroelementov | D |
industrijske deserte, ki vsebujejo velik del maščob in | sladkorjev. | Priporočili so take, ki so narejeni na podlagi | D |
z njimi zaužijejo približno polovico dodanih | sladkorjev, | kar je zelo zaskrbljujoč podatek.Na dan zaužijejo | D |
zamenjali s staro tradicionalno stiskalnico. | Sladkorjev | ne preverjam in jih ne dodajam, če je vino premalo | D |
kakovosti plodov, s katerim so ugotavljali vsebnosti | sladkorjev, | biofenolov in antioksidantov so pokazale, da | D |
nekatere vrste v svojih celicah kopičijo olja in ne | sladkorjev | bi bile te sploh uporabne za proizvodnjo biodizla | D |
proizvodov ter zmanjšanju vnosa maščob in enostavnih | sladkorjev. | Takšna hrana je bogata s fitokemikalijami (mednje | D |
odlikujejo izrazite sortne arome in skladno razmerje | sladkorjev | ter kislin.V največjo klet v državi so sprejeli | D |
hranilnih snovi ter produktov fotosinteze ( | sladkorjev) | , s svojim načinom življenja ogrožajo prehranjevanje | D |
alkoholne fermentacije mošta z visoko vsebnostjo | sladkorjev | z združeno kulturo kvasovk Candida stellata | D |
transportni sistem, ki je domnevno povezan s prenosom | sladkorjev | iz materinske rastline v razvijajoče se seme | D |
primer saharozo, kot glavno transportno obliko | sladkorjev | pri rastlinah.Ko v procesu celične smrti v tem | D |
prenos snovi poteka povsem pasivno. V prenos | sladkorjev | v endosperm so vključene še posebne prenosne | D |
encimi, ki nakazujejo skupen mehanizem za vnos | sladkorjev | v zrno pri teozintu in koruzi. Edina pomembnejša | D |
nobenem od njiju ne najdemo genov za metabolizem | sladkorjev | v odsotnosti kisika ali pa tistih za sintezo | D |
kirurgija brez noža«. Telo najprej porabi vse zaloge | sladkorjev, | po kakih osmih dneh pa začne razgrajevati lastne | D |
odkrila skoraj osemkratne razlike v koncentraciji | sladkorjev, | aminskih kislin in različnih, neidentificiranih | D |
če možgani prejemajo visok odmerek kisika in | sladkorjev, | kar je mogoče le z dokaj zahtevnim telesnim | D |
listne površine in rastne dobe na vsebnost | sladkorjev | in organskih kislin v hruškah (Pyrus communis | D |
skorjica namreč nastane šele zaradi reakcije | sladkorjev | in aminokislin pri visokih temperaturah. | D |
rjava skorja namreč nastane šele z reakcijo | sladkorjev | z aminokislinami pri visoki temperaturi.»Po | D |
bili časi, ko se ni tako gledalo na vsebnost | sladkorjev, | kemije, ipd.Marsikaj smo pojedli. | G |
trenutek so ga rešili pred pozabo. Vsebnost | sladkorjev | je odlična in čas je za trgatev.To je obnovljena | G |
bolezni, sladkorna bolezen (motnja v presnovi | sladkorjev | kot posledica pomanjkanja inzulina) in motnje | P |
tretje ključne sestavine prehrane, ki jo poleg | sladkorjev | in maščob uživamo vsakodnevno. Beljakovine so | P |
sladicam ter pecivu iz bele moke in dodanih | sladkorjev. | Obroki naj bodo manjši in enakomerno razporejeni | P |
živili, ker povzročijo počasnejše vsrkavanje | sladkorjev | v kri.Zato pretiran vnos maščob v posameznem | P |
nastavijo CGMS-monitor, ki nato spremlja gibanje | sladkorjev | v prvih dneh uporabe črpalke. Bolnik nato prvič | P |
predvsem malo nasičenih maščob in enostavnih | sladkorjev | ter veliko vlaknin, in s telesno dejavnostjo | P |
v krvi. Telo potrebuje inzulin za razgradnjo | sladkorjev. | Več sladkorja telo porabi, manj ga shrani v obliki | P |
ogljikovih hidratov (polovico škroba in polovico | sladkorjev) | , približno 15 g beljakovin ter približno 5 g | P |
tvorijo inzulin, hormon, ki vpliva na presnovo | sladkorjev, | maščob in beljakovin.Pomanjkanje inzulina poviša | P |
sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih | sladkorjev, | saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine | P |
glikolize, kar pripomore k hitrejšemu izgorevanju | sladkorjev | in omogoča celicam večje energetske izdatke | P |
nasičenih maščob živalskega izvora, enostavnih | sladkorjev | in soli. Telesna dejavnost mora biti tako aerobna | P |
Prehrana Visoke količine maščob, | sladkorjev | in soli slabo vplivajo na možgane, notranje | P |
izdelke, v katerih je največ škodljivih E-jev in | sladkorjev | ter jim že od majhnega primanjkuje pomembnih | P |
neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih | sladkorjev | in naglega dviga glukoze v krvi. Med od mineralov | P |
hranili z medom, saharozo ali mešanico preprostih | sladkorjev, | da bi ugotovili morebitne razlike v povečanju | P |
počasi. Angal| ne vsebuje umetnih barvil in | sladkorjev, | zato je primeren za bolnike s sladkorno boleznijo | P |
škoduje lepemu nasmehu, vsebuje veliko preprostih | sladkorjev | oziroma ima visok glikemični indeks.Pogosto | P |
obremenjujejo vodo, lahko naravne tenzide (iz | sladkorjev | in maščobnih kislin) mikroorganizmi popolnoma | P |
Pomemben je tudi za kakovostne parametre: vsebnost | sladkorjev, | vitaminov in mineralov v rastlinah, zato ga | P |
Silvan Peršolja. »Lani je bila zaradi ekstremnih | sladkorjev | tudi višja alkoholna stopnja.Vin s 14 odstotki | P |
niso pripravljeni s preprostim nadzorom vnosa | sladkorjev | pomagati možganom k normalnemu delovanju.Značilen | P |
manjši vnos kalorij, predvsem maščob in čistih | sladkorjev. | Helena Kocmur | P |
močno sladek, da so še ljubitelji intenzivnih | sladkorjev | odnehali. Moje skromno mnenje: Po obisku te | P |
rastlinske mane. Je naravna mešanica več vrst | sladkorjev, | zlasti glukoze in fruktoze ter v manjših količinah | P |
ravnotežje v okusu. Povprečno razmerje kislin in | sladkorjev | je ena proti deset.To pomeni, da je v sokovih | P |
priporočila WHO o uživanju manj mesa, maščob, | sladkorjev, | soli in več sadja, zelenjave in ogljikovih hidratov | P |
letih izjemno povečalo, s tem pa tudi delež | sladkorjev | in kalorij v dnevni prehrani.Številni prehranski | P |
zaradi vsebujočih morskih elementov v sledeh in | sladkorjev | v aloe veri edinstvena proti stresni in od sonca | P |
vsebujejo zgolj naravne učinkovine brez dodanih | sladkorjev, | konzervansov in drugih zdravju škodljivih umetnih | P |
in blag okus, so brez glutena, brez dodanih | sladkorjev, | umetnih arom, barvil in konzervansov.Priprava | P |
hkrati, in sicer bakterij v zobnih oblogah, | sladkorjev | oziroma razgradljivih ogljikovih hidratov in | P |
dvajsetih letih zelo povečalo, s tem pa tudi delež | sladkorjev | in kalorij v dnevni prehrani. »Ogromne količine | P |
in jeter, zaradi velike vsebnosti enostavnih | sladkorjev | pa tudi poživlja celoten organizem.Uporabljajo | P |
spanje. Če beljakovinski hrani dodamo večji delež | sladkorjev | ali škrobnih jedi, ki povečajo inzulin v krvi | P |
predvsem uživanje zdrave hrane: manj maščob in | sladkorjev, | več svežega sadja in zelenjave.Veliko ljudi | P |
in soli, uporabe čim manj maščob, enostavnih | sladkorjev | in soli tudi pri pripravi hrane, uživanje živil | P |
ogljikovih hidratov, preveč pa maščob in enostavnih | sladkorjev. | Pri tem imamo verjetno tudi nepravilen ritem | P |
vitaminov, flavonoidov, encimov, rudninskih snovi, | sladkorjev, | kislin in vlaknin v organski, živi obliki sta | P |
diabetike, saj zavira razgradnjo sestavljenih | sladkorjev | v enostavne. V nasprotju s fermentiranimi temnim | P |
oklestiti polnovrednih žitnih izdelkov, ampak | sladkorjev, | še posebno tistih, ki vsebujejo veliko sadnega | P |
energijsko bogate, tudi poceni, če vsebuje veliko | sladkorjev | in maščob, in je po okusu zelo raznovrstna in | P |
zmanjšanega deleža ogljikovih hidratov, še posebno | sladkorjev, | pa je lahko zelo uspešna pri izboljšanju razmerja | P |
očitno zniža, prav tako pa se izboljša presnova | sladkorjev | v primerjavi s prehrano, ki vsebuje malo maščob | P |
hidratov. Prehod na dieto z malo prečiščenih | sladkorjev, | z izključitvijo transmaščobnih kislin iz hidriranih | P |
le ustrezen strokovnjak, ki z izključitvijo | sladkorjev | iz dnevne prehrane (proporcionalno) energijsko | P |
in spanje. Če beljakovinski hrani dodamo več | sladkorjev | ali škrobnih jedi, ki povečajo hormon inzulin | P |
Klorogenska kislina v njej zavira absorpcijo | sladkorjev | iz črevesja v kri, kar bi bilo lahko ugodno | P |
nasitno vrednost, prav zato količina zaužitih | sladkorjev | v pijačah, vključno s fruktozo, še dodatno slabo | P |
učinkuje na zdravje ljudi. Poraba pijač z dodatki | sladkorjev | narašča, mleko kot napitek, ki je zdrav in hranilen | P |
ogljikovih hidratov, od tega naj bo prispevek | sladkorjev | 10 odstotkov; do 30 odstotkov naj prispevajo | P |
in po njej uživa ogljikove hidrate v obliki | sladkorjev, | bo verjetno le začudeno pogledal in se spraševal | P |
maščob ter samo škrobna živila in nič več samih | sladkorjev. | Piramida pa je spremenila obliko; zdaj ni več | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |