nova beseda iz Slovenije

sladkorjev (152)


skuhali žgance?« Viktor je vzel iz žepa nekaj      sladkorjev      in zaklical: »Fantje, sladkorček dobi tisti  A
heterocikličnih sistemov iz azometiniminov in hidrazonov      sladkorjev.      Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo   D
energijsko goste hrane, ki vsebuje veliko maščob in      sladkorjev      ter malo sadja in zelenjave,« dodaja Dražigost  D
kakovosten, saj, kot pravi Vrečer »tako visokih      sladkorjev,      gledano v celoti, v Sloveniji še nismo imeli  D
izdelkov, riža ter vse preveč maščob, mesa in      sladkorjev.     Samo tretjina prebivalstva je primerno telesno  D
te skupine lahko pojedli še nekaj preprostih      sladkorjev.      Po šestih mesecih so se tisti iz prve skupine  D
Telo ustvari večino svojega holesterola iz      sladkorjev      v prehrani in brez njega ne bi preživelo.Iz  D
glikationa ter agesi, ki nastajajo pri interakciji      sladkorjev,      maščob, proteinov pri hitrem kuhanju na visoki  D
Ker večina sestoji iz proteinov, maščob in      sladkorjev,      se te reakcije pospešijo, če jih dolgo kuhamo  D
imajo zelo veliko maščob, hitro presnovljivih      sladkorjev      in tudi soli. Na Inštitutu za varovanje zdravja  D
zelo zahtevna, predvsem zaradi številnih vrst      sladkorjev      v medu. Obremenjenosti okolja pa nekateri  D
izbire grozdja do količine pridelka, vsebnosti      sladkorjev,      kislin, aromatičnosti do določanja kakovostne  D
pa pogosto naletijo na številne različne tipe      sladkorjev      oziroma ogljikovih hidratov.In če, na primer  D
priporočeno zelo poredko uživanje maščob in      sladkorjev,      preteklost.Z revolucijo, kakor pravi, se je  D
jedilniku zajetih vseh šest skupin živil, z izjemo      sladkorjev.     Po trditvah Brede Kovačič sladko pecivo, ki ga  D
zaloge vitaminov, aminokislin, proteinov in      sladkorjev,      ki jih izgubi vsak dan. Italijani so »grešnike  D
imenovan CARE, prikaže vrednosti različnih      sladkorjev      v slini, ki so hkrati tudi na zobnih površinah  D
oponašajo delovanje biološko pomembnih peptidov,      sladkorjev      in lipidov.Ker biološko aktivni peptidi, sladkorji  D
tudi zgornja meja za dnevni delež enostavnih      sladkorjev      ter zmanjšanje količine soli. Spremenjena  D
imajo visoko vsebnost sadnih oligosaharidov (     sladkorjev)      in lizina (življenjsko pomembne aminokisline  D
mu meritve pokazale, da je razmerje kislin in      sladkorjev      v grozdju najbolj ranih sort takšno, kakršnega  D
potrebujejo hrano z drugačnim razmerjem beljakovin in      sladkorjev.     Materino mleko je najbolj sladko mleko, ker mora  D
priporoča mandljevo mleko, ki ima enako razmerje      sladkorjev      in beljakovin kot materino mleko.« Premočne  D
nekatere vrste grozdja) imajo večje količine »     sladkorjev«     . Suho sadje ima veliko več sladkorja kot sveže  D
relativno veliko nasičenih maščob, enostavnih      sladkorjev      in soli ter malo esencialnih mikroelementov  D
industrijske deserte, ki vsebujejo velik del maščob in      sladkorjev.      Priporočili so take, ki so narejeni na podlagi  D
z njimi zaužijejo približno polovico dodanih      sladkorjev,      kar je zelo zaskrbljujoč podatek.Na dan zaužijejo  D
zamenjali s staro tradicionalno stiskalnico.      Sladkorjev      ne preverjam in jih ne dodajam, če je vino premalo  D
kakovosti plodov, s katerim so ugotavljali vsebnosti      sladkorjev,      biofenolov in antioksidantov so pokazale, da  D
nekatere vrste v svojih celicah kopičijo olja in ne      sladkorjev      bi bile te sploh uporabne za proizvodnjo biodizla  D
proizvodov ter zmanjšanju vnosa maščob in enostavnih      sladkorjev.     Takšna hrana je bogata s fitokemikalijami (mednje  D
odlikujejo izrazite sortne arome in skladno razmerje      sladkorjev      ter kislin.V največjo klet v državi so sprejeli  D
hranilnih snovi ter produktov fotosinteze (     sladkorjev)     , s svojim načinom življenja ogrožajo prehranjevanje  D
alkoholne fermentacije mošta z visoko vsebnostjo      sladkorjev      z združeno kulturo kvasovk Candida stellata  D
transportni sistem, ki je domnevno povezan s prenosom      sladkorjev      iz materinske rastline v razvijajoče se seme  D
primer saharozo, kot glavno transportno obliko      sladkorjev      pri rastlinah.Ko v procesu celične smrti v tem  D
prenos snovi poteka povsem pasivno. V prenos      sladkorjev      v endosperm so vključene še posebne prenosne  D
encimi, ki nakazujejo skupen mehanizem za vnos      sladkorjev      v zrno pri teozintu in koruzi. Edina pomembnejša  D
nobenem od njiju ne najdemo genov za metabolizem      sladkorjev      v odsotnosti kisika ali pa tistih za sintezo  D
kirurgija brez noža«. Telo najprej porabi vse zaloge      sladkorjev,      po kakih osmih dneh pa začne razgrajevati lastne  D
odkrila skoraj osemkratne razlike v koncentraciji      sladkorjev,      aminskih kislin in različnih, neidentificiranih  D
če možgani prejemajo visok odmerek kisika in      sladkorjev,      kar je mogoče le z dokaj zahtevnim telesnim  D
listne površine in rastne dobe na vsebnost      sladkorjev      in organskih kislin v hruškah (Pyrus communis  D
skorjica namreč nastane šele zaradi reakcije      sladkorjev      in aminokislin pri visokih temperaturah.   D
rjava skorja namreč nastane šele z reakcijo      sladkorjev      z aminokislinami pri visoki temperaturi.»Po  D
bili časi, ko se ni tako gledalo na vsebnost      sladkorjev,      kemije, ipd.Marsikaj smo pojedli.   G
trenutek so ga rešili pred pozabo. Vsebnost      sladkorjev      je odlična in čas je za trgatev.To je obnovljena  G
bolezni, sladkorna bolezen (motnja v presnovi      sladkorjev      kot posledica pomanjkanja inzulina) in motnje  P
tretje ključne sestavine prehrane, ki jo poleg      sladkorjev      in maščob uživamo vsakodnevno. Beljakovine so  P
sladicam ter pecivu iz bele moke in dodanih      sladkorjev.     Obroki naj bodo manjši in enakomerno razporejeni  P
živili, ker povzročijo počasnejše vsrkavanje      sladkorjev      v kri.Zato pretiran vnos maščob v posameznem  P
nastavijo CGMS-monitor, ki nato spremlja gibanje      sladkorjev      v prvih dneh uporabe črpalke. Bolnik nato prvič  P
predvsem malo nasičenih maščob in enostavnih      sladkorjev      ter veliko vlaknin, in s telesno dejavnostjo  P
v krvi. Telo potrebuje inzulin za razgradnjo      sladkorjev.     Več sladkorja telo porabi, manj ga shrani v obliki  P
ogljikovih hidratov (polovico škroba in polovico      sladkorjev)     , približno 15 g beljakovin ter približno 5 g  P
tvorijo inzulin, hormon, ki vpliva na presnovo      sladkorjev,      maščob in beljakovin.Pomanjkanje inzulina poviša  P
sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih      sladkorjev,      saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine  P
glikolize, kar pripomore k hitrejšemu izgorevanju      sladkorjev      in omogoča celicam večje energetske izdatke  P
nasičenih maščob živalskega izvora, enostavnih      sladkorjev      in soli. Telesna dejavnost mora biti tako aerobna  P
Prehrana Visoke količine maščob,      sladkorjev      in soli slabo vplivajo na možgane, notranje  P
izdelke, v katerih je največ škodljivih E-jev in      sladkorjev      ter jim že od majhnega primanjkuje pomembnih  P
neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih      sladkorjev      in naglega dviga glukoze v krvi. Med od mineralov  P
hranili z medom, saharozo ali mešanico preprostih      sladkorjev,      da bi ugotovili morebitne razlike v povečanju  P
počasi. Angal| ne vsebuje umetnih barvil in      sladkorjev,      zato je primeren za bolnike s sladkorno boleznijo  P
škoduje lepemu nasmehu, vsebuje veliko preprostih      sladkorjev      oziroma ima visok glikemični indeks.Pogosto  P
obremenjujejo vodo, lahko naravne tenzide (iz      sladkorjev      in maščobnih kislin) mikroorganizmi popolnoma  P
Pomemben je tudi za kakovostne parametre: vsebnost      sladkorjev,      vitaminov in mineralov v rastlinah, zato ga  P
Silvan Peršolja. »Lani je bila zaradi ekstremnih      sladkorjev      tudi višja alkoholna stopnja.Vin s 14 odstotki  P
niso pripravljeni s preprostim nadzorom vnosa      sladkorjev      pomagati možganom k normalnemu delovanju.Značilen  P
manjši vnos kalorij, predvsem maščob in čistih      sladkorjev.      Helena Kocmur   P
močno sladek, da so še ljubitelji intenzivnih      sladkorjev      odnehali. Moje skromno mnenje: Po obisku te  P
rastlinske mane. Je naravna mešanica več vrst      sladkorjev,      zlasti glukoze in fruktoze ter v manjših količinah  P
ravnotežje v okusu. Povprečno razmerje kislin in      sladkorjev      je ena proti deset.To pomeni, da je v sokovih  P
priporočila WHO o uživanju manj mesa, maščob,      sladkorjev,      soli in več sadja, zelenjave in ogljikovih hidratov  P
letih izjemno povečalo, s tem pa tudi delež      sladkorjev      in kalorij v dnevni prehrani.Številni prehranski  P
zaradi vsebujočih morskih elementov v sledeh in      sladkorjev      v aloe veri edinstvena proti stresni in od sonca  P
vsebujejo zgolj naravne učinkovine brez dodanih      sladkorjev,      konzervansov in drugih zdravju škodljivih umetnih  P
in blag okus, so brez glutena, brez dodanih      sladkorjev,      umetnih arom, barvil in konzervansov.Priprava  P
hkrati, in sicer bakterij v zobnih oblogah,      sladkorjev      oziroma razgradljivih ogljikovih hidratov in  P
dvajsetih letih zelo povečalo, s tem pa tudi delež      sladkorjev      in kalorij v dnevni prehrani. »Ogromne količine  P
in jeter, zaradi velike vsebnosti enostavnih      sladkorjev      pa tudi poživlja celoten organizem.Uporabljajo  P
spanje. Če beljakovinski hrani dodamo večji delež      sladkorjev      ali škrobnih jedi, ki povečajo inzulin v krvi  P
predvsem uživanje zdrave hrane: manj maščob in      sladkorjev,      več svežega sadja in zelenjave.Veliko ljudi  P
in soli, uporabe čim manj maščob, enostavnih      sladkorjev      in soli tudi pri pripravi hrane, uživanje živil  P
ogljikovih hidratov, preveč pa maščob in enostavnih      sladkorjev.     Pri tem imamo verjetno tudi nepravilen ritem  P
vitaminov, flavonoidov, encimov, rudninskih snovi,      sladkorjev,      kislin in vlaknin v organski, živi obliki sta  P
diabetike, saj zavira razgradnjo sestavljenih      sladkorjev      v enostavne. V nasprotju s fermentiranimi temnim  P
oklestiti polnovrednih žitnih izdelkov, ampak      sladkorjev,      še posebno tistih, ki vsebujejo veliko sadnega  P
energijsko bogate, tudi poceni, če vsebuje veliko      sladkorjev      in maščob, in je po okusu zelo raznovrstna in  P
zmanjšanega deleža ogljikovih hidratov, še posebno      sladkorjev,      pa je lahko zelo uspešna pri izboljšanju razmerja  P
očitno zniža, prav tako pa se izboljša presnova      sladkorjev      v primerjavi s prehrano, ki vsebuje malo maščob  P
hidratov. Prehod na dieto z malo prečiščenih      sladkorjev,      z izključitvijo transmaščobnih kislin iz hidriranih  P
le ustrezen strokovnjak, ki z izključitvijo      sladkorjev      iz dnevne prehrane (proporcionalno) energijsko  P
in spanje. Če beljakovinski hrani dodamo več      sladkorjev      ali škrobnih jedi, ki povečajo hormon inzulin  P
Klorogenska kislina v njej zavira absorpcijo      sladkorjev      iz črevesja v kri, kar bi bilo lahko ugodno  P
nasitno vrednost, prav zato količina zaužitih      sladkorjev      v pijačah, vključno s fruktozo, še dodatno slabo  P
učinkuje na zdravje ljudi. Poraba pijač z dodatki      sladkorjev      narašča, mleko kot napitek, ki je zdrav in hranilen  P
ogljikovih hidratov, od tega naj bo prispevek      sladkorjev      10 odstotkov; do 30 odstotkov naj prispevajo  P
in po njej uživa ogljikove hidrate v obliki      sladkorjev,      bo verjetno le začudeno pogledal in se spraševal  P
maščob ter samo škrobna živila in nič več samih      sladkorjev.     Piramida pa je spremenila obliko; zdaj ni več  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA