nova beseda iz Slovenije

sladkorjev (53-152)


predvsem malo nasičenih maščob in enostavnih      sladkorjev      ter veliko vlaknin, in s telesno dejavnostjo  P
v krvi. Telo potrebuje inzulin za razgradnjo      sladkorjev.     Več sladkorja telo porabi, manj ga shrani v obliki  P
ogljikovih hidratov (polovico škroba in polovico      sladkorjev)     , približno 15 g beljakovin ter približno 5 g  P
tvorijo inzulin, hormon, ki vpliva na presnovo      sladkorjev,      maščob in beljakovin.Pomanjkanje inzulina poviša  P
sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih      sladkorjev,      saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine  P
glikolize, kar pripomore k hitrejšemu izgorevanju      sladkorjev      in omogoča celicam večje energetske izdatke  P
nasičenih maščob živalskega izvora, enostavnih      sladkorjev      in soli. Telesna dejavnost mora biti tako aerobna  P
Prehrana Visoke količine maščob,      sladkorjev      in soli slabo vplivajo na možgane, notranje  P
izdelke, v katerih je največ škodljivih E-jev in      sladkorjev      ter jim že od majhnega primanjkuje pomembnih  P
neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih      sladkorjev      in naglega dviga glukoze v krvi. Med od mineralov  P
hranili z medom, saharozo ali mešanico preprostih      sladkorjev,      da bi ugotovili morebitne razlike v povečanju  P
počasi. Angal| ne vsebuje umetnih barvil in      sladkorjev,      zato je primeren za bolnike s sladkorno boleznijo  P
škoduje lepemu nasmehu, vsebuje veliko preprostih      sladkorjev      oziroma ima visok glikemični indeks.Pogosto  P
obremenjujejo vodo, lahko naravne tenzide (iz      sladkorjev      in maščobnih kislin) mikroorganizmi popolnoma  P
Pomemben je tudi za kakovostne parametre: vsebnost      sladkorjev,      vitaminov in mineralov v rastlinah, zato ga  P
Silvan Peršolja. »Lani je bila zaradi ekstremnih      sladkorjev      tudi višja alkoholna stopnja.Vin s 14 odstotki  P
niso pripravljeni s preprostim nadzorom vnosa      sladkorjev      pomagati možganom k normalnemu delovanju.Značilen  P
manjši vnos kalorij, predvsem maščob in čistih      sladkorjev.      Helena Kocmur   P
močno sladek, da so še ljubitelji intenzivnih      sladkorjev      odnehali. Moje skromno mnenje: Po obisku te  P
rastlinske mane. Je naravna mešanica več vrst      sladkorjev,      zlasti glukoze in fruktoze ter v manjših količinah  P
ravnotežje v okusu. Povprečno razmerje kislin in      sladkorjev      je ena proti deset.To pomeni, da je v sokovih  P
priporočila WHO o uživanju manj mesa, maščob,      sladkorjev,      soli in več sadja, zelenjave in ogljikovih hidratov  P
letih izjemno povečalo, s tem pa tudi delež      sladkorjev      in kalorij v dnevni prehrani.Številni prehranski  P
zaradi vsebujočih morskih elementov v sledeh in      sladkorjev      v aloe veri edinstvena proti stresni in od sonca  P
vsebujejo zgolj naravne učinkovine brez dodanih      sladkorjev,      konzervansov in drugih zdravju škodljivih umetnih  P
in blag okus, so brez glutena, brez dodanih      sladkorjev,      umetnih arom, barvil in konzervansov.Priprava  P
hkrati, in sicer bakterij v zobnih oblogah,      sladkorjev      oziroma razgradljivih ogljikovih hidratov in  P
dvajsetih letih zelo povečalo, s tem pa tudi delež      sladkorjev      in kalorij v dnevni prehrani. »Ogromne količine  P
in jeter, zaradi velike vsebnosti enostavnih      sladkorjev      pa tudi poživlja celoten organizem.Uporabljajo  P
spanje. Če beljakovinski hrani dodamo večji delež      sladkorjev      ali škrobnih jedi, ki povečajo inzulin v krvi  P
predvsem uživanje zdrave hrane: manj maščob in      sladkorjev,      več svežega sadja in zelenjave.Veliko ljudi  P
in soli, uporabe čim manj maščob, enostavnih      sladkorjev      in soli tudi pri pripravi hrane, uživanje živil  P
ogljikovih hidratov, preveč pa maščob in enostavnih      sladkorjev.     Pri tem imamo verjetno tudi nepravilen ritem  P
vitaminov, flavonoidov, encimov, rudninskih snovi,      sladkorjev,      kislin in vlaknin v organski, živi obliki sta  P
diabetike, saj zavira razgradnjo sestavljenih      sladkorjev      v enostavne. V nasprotju s fermentiranimi temnim  P
oklestiti polnovrednih žitnih izdelkov, ampak      sladkorjev,      še posebno tistih, ki vsebujejo veliko sadnega  P
energijsko bogate, tudi poceni, če vsebuje veliko      sladkorjev      in maščob, in je po okusu zelo raznovrstna in  P
zmanjšanega deleža ogljikovih hidratov, še posebno      sladkorjev,      pa je lahko zelo uspešna pri izboljšanju razmerja  P
očitno zniža, prav tako pa se izboljša presnova      sladkorjev      v primerjavi s prehrano, ki vsebuje malo maščob  P
hidratov. Prehod na dieto z malo prečiščenih      sladkorjev,      z izključitvijo transmaščobnih kislin iz hidriranih  P
le ustrezen strokovnjak, ki z izključitvijo      sladkorjev      iz dnevne prehrane (proporcionalno) energijsko  P
in spanje. Če beljakovinski hrani dodamo več      sladkorjev      ali škrobnih jedi, ki povečajo hormon inzulin  P
Klorogenska kislina v njej zavira absorpcijo      sladkorjev      iz črevesja v kri, kar bi bilo lahko ugodno  P
nasitno vrednost, prav zato količina zaužitih      sladkorjev      v pijačah, vključno s fruktozo, še dodatno slabo  P
učinkuje na zdravje ljudi. Poraba pijač z dodatki      sladkorjev      narašča, mleko kot napitek, ki je zdrav in hranilen  P
ogljikovih hidratov, od tega naj bo prispevek      sladkorjev      10 odstotkov; do 30 odstotkov naj prispevajo  P
in po njej uživa ogljikove hidrate v obliki      sladkorjev,      bo verjetno le začudeno pogledal in se spraševal  P
maščob ter samo škrobna živila in nič več samih      sladkorjev.     Piramida pa je spremenila obliko; zdaj ni več  P
intenzivnost napora lahko ohranjamo do izčrpanja zalog      sladkorjev      v telesu. Če je intenzivnost napora večja,  P
Polovica te energije nastane iz zalog telesnih      sladkorjev,      druga polovica pa iz zalog telesnih maščob.  P
večjo količino hrane, v kateri mrgoli maščob in      sladkorjev,      bo energijski presežek na koncu pojedine zelo  P
letnem obdobju. Poudarek je na zadostnem vnosu      sladkorjev      in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor  P
sladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos      sladkorjev      (ogh: ogljikovi hidrati) v gramih na kilogram  P
litra pijače na uro, ki naj vsebuje vsaj 30 g      sladkorjev.     Če smučate, pijte sladek čaj ali energijske napitke  P
pravila, bomo zelo verjetno vnesli v telo dovolj      sladkorjev      glede na našo aktivnost. Poglejmo si nekaj  P
protiteles, mineralov, maščob in beljakovin in malo      sladkorjev.     Tretji in četrti dan začne nastajati mleko, ki  P
bele barve in vsebuje manj beljakovin in več      sladkorjev      kot mlezivo. Nekatere ženske po porodu ne želijo  P
vnos na uro vztrajnostnega teka je 30 do 60 g      sladkorjev.     Raziskave zadnjih let kažejo, da je pri vztrajnostnih  P
vztrajnostnih preizkušnjah mogoče zaužiti še več      sladkorjev      (celo do 100 g), če so ti v pijači ali gelu  P
vsebujejo še fruktozo ali celo saharozo. Več      sladkorjev      kot boste spravili v kri, boljša bo energijska  P
čas na voljo. Telo na mrazu ne potrebuje le      sladkorjev,      ampak tudi tekočino.Na mrazu in še posebej pri  P
obolenj. Poudarek je predvsem na zadostnem vnosu      sladkorjev      in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor  P
ladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos      sladkorjev      v gramih na kilogram telesne mase (g/kg) lahko  P
pomembno predvsem, da vnesemo potrebno količino      sladkorjev,      čas in način obrokov si lahko prilagodimo glede  P
ogljikove hidrate. Gre za mešanico vsaj dveh vrst      sladkorjev      (maltodekstrin, fruktoza). Glavni avtor teh  P
Jenkendrup je uspešno uporabljal to mešanico      sladkorjev      že leta 2002, ko je kot nutricionist sodeloval  P
in triatlonec. Torej, preizkusite mešanico      sladkorjev      na treningu in ko boste ta povečani energijski  P
športne prehrane, preizkusili učinek mešanice      sladkorjev      med tekom in pojedli kakšno ribo več, bo gotovo  P
nastane, ko se začnejo kuriti mišice namesto      sladkorjev      (če jih ni na voljo), to je pa samomor za telo  P
ogrevanju ni treba bati za vrednosti krvi in      sladkorjev.      Za dober začetek je vsega dovolj. START.  P
vročina pomeni obremenitev tudi za presnovo      sladkorjev.      Raziskave so pokazale, da v obdobju prilagajanja  P
dolžino napora približuje stanju, ko so zaloge      sladkorjev      v telesu skoraj izčrpane in je tudi utrujenost  P
in meril porabo OH med naporom. Izgorevanje      sladkorjev      je najbolj racionalno s stališča porabljenega  P
je ogljikov hidrat, ki nastane s fermentacijo      sladkorjev      in žitaric.Po zaužitju se hitro, v 20 do 60  P
se sploh še nisem lotila kofeina, nikotina,      sladkorjev      in alkohola. Je vaše telo res zdravo?  P
bil energijski vnos zadosten. Ob upoštevanju      sladkorjev      iz teh pijač sem tudi zadostila povečanim potrebam  P
temperaturi okolja pazimo tudi na zadosten vnos      sladkorjev;      njihova poraba je namreč na vročini povečana  P
hranljivo in omamno dišečo vodno raztopino različnih      sladkorjev.     Čebele pridno letajo s cveta na cvet in nabirajo  P
zobne gnilobe, ker v prehrani ni bilo veliko      sladkorjev,      med je bil dostopen le višjim slojem.Razvoj  P
BREZ DODANEGA SLADKORJA PA ŠTIRI ŽLIČKE SADNIH      SLADKORJEV.      Dasiravno vemo, da sladkor ni najboljši za  P
med (ta je strogo tehnično gledano le mešanica      sladkorjev,      navadno tretjine fruktoze, tretjine glukoze  P
fruktoze, tretjine glukoze in desetine preostalih      sladkorjev)      oziroma drugi zgoščeni sladki sadni sirupi.  P
dodatka, je lahko kar za štiri žličke sadnih      sladkorjev.     Ti po mnenju strokovnjakov res ne načenjajo zdravja  P
pozorni na podatke o deležu ogljikovih hidratov in      sladkorjev.     Petnajst ali več gramov sladkorja na sto gramov  P
razdela najprej na več različnih preprostih      sladkorjev,      te pa potem v glukozo, obliko sladkorja, ki  P
in druga, so zelo velike količine enostavnih      sladkorjev      in zelo malo ali nič vitaminov in mineralov  P
krvnega sladkorja. Poleg tega se pri presnovi      sladkorjev      porabi veliko vitaminov B-kompleksa, še posebno  P
lahko zaužijete preveč kofeina in enostavnih      sladkorjev,      kar se odraža z neželenimi stranskimi učinki  P
voda, od preostalih snovi pa je 70 odstotkov      sladkorjev,      zato je zanjo značilna tudi lepljivost.Dozdajšnje  P
decilitrov kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih      sladkorjev,      cimet, sol. Makov nadev pripravimo iz maka  P
MANJ MAŠČOB, A PREVERITE, ALI NI V NJIH VEČ      SLADKORJEV,      ZARADI ČESAR SO ENAKO KALORIČNA ALI PA ŠE BOLJ  P
energije porablja nenavadno veliko količino      sladkorjev.     Doslej so bili raziskovalci trdno prepričani  P
marelice in avokado, so zaradi vitaminov in sadnih      sladkorjev      povezani z nastajanjem serotonina, enega od  P
do dva kilograma na dan. Češnje imajo dovolj      sladkorjev      (okrog 15 %), zato ne bomo čutili posebne lakote  P
saharoza, dekstroza, glukozni sirup, mešanica      sladkorjev)     , arome (sadni sokovi, kandirano sadje, čokolada  P
razgradnji celuloze s poznejšo fermentacijo      sladkorjev      v bioetanol.Celuloza je bistvena strukturna  P
manj nitratov, poleg tega več beljakovin in      sladkorjev.     In to velja tudi za zelje.  P
in ogljikov dioksid v glukozo, ki je oblika      sladkorjev.     Rastline uporabljajo glukozo kot hranilo za moč  P
omotico, uravnava krvni tlak in presnavljanje      sladkorjev      ter naj bi celo povečevala spolno moč.Uporablja  P
Med neaktivnimi prevladujejo različne oblike      sladkorjev      in sladil, citronska kislina, kakav, med aktivnimi  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 53



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA