nova beseda iz Slovenije
predvsem malo nasičenih maščob in enostavnih | sladkorjev | ter veliko vlaknin, in s telesno dejavnostjo | P |
v krvi. Telo potrebuje inzulin za razgradnjo | sladkorjev. | Več sladkorja telo porabi, manj ga shrani v obliki | P |
ogljikovih hidratov (polovico škroba in polovico | sladkorjev) | , približno 15 g beljakovin ter približno 5 g | P |
tvorijo inzulin, hormon, ki vpliva na presnovo | sladkorjev, | maščob in beljakovin.Pomanjkanje inzulina poviša | P |
sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih | sladkorjev, | saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine | P |
glikolize, kar pripomore k hitrejšemu izgorevanju | sladkorjev | in omogoča celicam večje energetske izdatke | P |
nasičenih maščob živalskega izvora, enostavnih | sladkorjev | in soli. Telesna dejavnost mora biti tako aerobna | P |
Prehrana Visoke količine maščob, | sladkorjev | in soli slabo vplivajo na možgane, notranje | P |
izdelke, v katerih je največ škodljivih E-jev in | sladkorjev | ter jim že od majhnega primanjkuje pomembnih | P |
neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih | sladkorjev | in naglega dviga glukoze v krvi. Med od mineralov | P |
hranili z medom, saharozo ali mešanico preprostih | sladkorjev, | da bi ugotovili morebitne razlike v povečanju | P |
počasi. Angal| ne vsebuje umetnih barvil in | sladkorjev, | zato je primeren za bolnike s sladkorno boleznijo | P |
škoduje lepemu nasmehu, vsebuje veliko preprostih | sladkorjev | oziroma ima visok glikemični indeks.Pogosto | P |
obremenjujejo vodo, lahko naravne tenzide (iz | sladkorjev | in maščobnih kislin) mikroorganizmi popolnoma | P |
Pomemben je tudi za kakovostne parametre: vsebnost | sladkorjev, | vitaminov in mineralov v rastlinah, zato ga | P |
Silvan Peršolja. »Lani je bila zaradi ekstremnih | sladkorjev | tudi višja alkoholna stopnja.Vin s 14 odstotki | P |
niso pripravljeni s preprostim nadzorom vnosa | sladkorjev | pomagati možganom k normalnemu delovanju.Značilen | P |
manjši vnos kalorij, predvsem maščob in čistih | sladkorjev. | Helena Kocmur | P |
močno sladek, da so še ljubitelji intenzivnih | sladkorjev | odnehali. Moje skromno mnenje: Po obisku te | P |
rastlinske mane. Je naravna mešanica več vrst | sladkorjev, | zlasti glukoze in fruktoze ter v manjših količinah | P |
ravnotežje v okusu. Povprečno razmerje kislin in | sladkorjev | je ena proti deset.To pomeni, da je v sokovih | P |
priporočila WHO o uživanju manj mesa, maščob, | sladkorjev, | soli in več sadja, zelenjave in ogljikovih hidratov | P |
letih izjemno povečalo, s tem pa tudi delež | sladkorjev | in kalorij v dnevni prehrani.Številni prehranski | P |
zaradi vsebujočih morskih elementov v sledeh in | sladkorjev | v aloe veri edinstvena proti stresni in od sonca | P |
vsebujejo zgolj naravne učinkovine brez dodanih | sladkorjev, | konzervansov in drugih zdravju škodljivih umetnih | P |
in blag okus, so brez glutena, brez dodanih | sladkorjev, | umetnih arom, barvil in konzervansov.Priprava | P |
hkrati, in sicer bakterij v zobnih oblogah, | sladkorjev | oziroma razgradljivih ogljikovih hidratov in | P |
dvajsetih letih zelo povečalo, s tem pa tudi delež | sladkorjev | in kalorij v dnevni prehrani. »Ogromne količine | P |
in jeter, zaradi velike vsebnosti enostavnih | sladkorjev | pa tudi poživlja celoten organizem.Uporabljajo | P |
spanje. Če beljakovinski hrani dodamo večji delež | sladkorjev | ali škrobnih jedi, ki povečajo inzulin v krvi | P |
predvsem uživanje zdrave hrane: manj maščob in | sladkorjev, | več svežega sadja in zelenjave.Veliko ljudi | P |
in soli, uporabe čim manj maščob, enostavnih | sladkorjev | in soli tudi pri pripravi hrane, uživanje živil | P |
ogljikovih hidratov, preveč pa maščob in enostavnih | sladkorjev. | Pri tem imamo verjetno tudi nepravilen ritem | P |
vitaminov, flavonoidov, encimov, rudninskih snovi, | sladkorjev, | kislin in vlaknin v organski, živi obliki sta | P |
diabetike, saj zavira razgradnjo sestavljenih | sladkorjev | v enostavne. V nasprotju s fermentiranimi temnim | P |
oklestiti polnovrednih žitnih izdelkov, ampak | sladkorjev, | še posebno tistih, ki vsebujejo veliko sadnega | P |
energijsko bogate, tudi poceni, če vsebuje veliko | sladkorjev | in maščob, in je po okusu zelo raznovrstna in | P |
zmanjšanega deleža ogljikovih hidratov, še posebno | sladkorjev, | pa je lahko zelo uspešna pri izboljšanju razmerja | P |
očitno zniža, prav tako pa se izboljša presnova | sladkorjev | v primerjavi s prehrano, ki vsebuje malo maščob | P |
hidratov. Prehod na dieto z malo prečiščenih | sladkorjev, | z izključitvijo transmaščobnih kislin iz hidriranih | P |
le ustrezen strokovnjak, ki z izključitvijo | sladkorjev | iz dnevne prehrane (proporcionalno) energijsko | P |
in spanje. Če beljakovinski hrani dodamo več | sladkorjev | ali škrobnih jedi, ki povečajo hormon inzulin | P |
Klorogenska kislina v njej zavira absorpcijo | sladkorjev | iz črevesja v kri, kar bi bilo lahko ugodno | P |
nasitno vrednost, prav zato količina zaužitih | sladkorjev | v pijačah, vključno s fruktozo, še dodatno slabo | P |
učinkuje na zdravje ljudi. Poraba pijač z dodatki | sladkorjev | narašča, mleko kot napitek, ki je zdrav in hranilen | P |
ogljikovih hidratov, od tega naj bo prispevek | sladkorjev | 10 odstotkov; do 30 odstotkov naj prispevajo | P |
in po njej uživa ogljikove hidrate v obliki | sladkorjev, | bo verjetno le začudeno pogledal in se spraševal | P |
maščob ter samo škrobna živila in nič več samih | sladkorjev. | Piramida pa je spremenila obliko; zdaj ni več | P |
intenzivnost napora lahko ohranjamo do izčrpanja zalog | sladkorjev | v telesu. Če je intenzivnost napora večja, | P |
Polovica te energije nastane iz zalog telesnih | sladkorjev, | druga polovica pa iz zalog telesnih maščob. | P |
večjo količino hrane, v kateri mrgoli maščob in | sladkorjev, | bo energijski presežek na koncu pojedine zelo | P |
letnem obdobju. Poudarek je na zadostnem vnosu | sladkorjev | in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor | P |
sladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos | sladkorjev | (ogh: ogljikovi hidrati) v gramih na kilogram | P |
litra pijače na uro, ki naj vsebuje vsaj 30 g | sladkorjev. | Če smučate, pijte sladek čaj ali energijske napitke | P |
pravila, bomo zelo verjetno vnesli v telo dovolj | sladkorjev | glede na našo aktivnost. Poglejmo si nekaj | P |
protiteles, mineralov, maščob in beljakovin in malo | sladkorjev. | Tretji in četrti dan začne nastajati mleko, ki | P |
bele barve in vsebuje manj beljakovin in več | sladkorjev | kot mlezivo. Nekatere ženske po porodu ne želijo | P |
vnos na uro vztrajnostnega teka je 30 do 60 g | sladkorjev. | Raziskave zadnjih let kažejo, da je pri vztrajnostnih | P |
vztrajnostnih preizkušnjah mogoče zaužiti še več | sladkorjev | (celo do 100 g), če so ti v pijači ali gelu | P |
vsebujejo še fruktozo ali celo saharozo. Več | sladkorjev | kot boste spravili v kri, boljša bo energijska | P |
čas na voljo. Telo na mrazu ne potrebuje le | sladkorjev, | ampak tudi tekočino.Na mrazu in še posebej pri | P |
obolenj. Poudarek je predvsem na zadostnem vnosu | sladkorjev | in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor | P |
ladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos | sladkorjev | v gramih na kilogram telesne mase (g/kg) lahko | P |
pomembno predvsem, da vnesemo potrebno količino | sladkorjev, | čas in način obrokov si lahko prilagodimo glede | P |
ogljikove hidrate. Gre za mešanico vsaj dveh vrst | sladkorjev | (maltodekstrin, fruktoza). Glavni avtor teh | P |
Jenkendrup je uspešno uporabljal to mešanico | sladkorjev | že leta 2002, ko je kot nutricionist sodeloval | P |
in triatlonec. Torej, preizkusite mešanico | sladkorjev | na treningu in ko boste ta povečani energijski | P |
športne prehrane, preizkusili učinek mešanice | sladkorjev | med tekom in pojedli kakšno ribo več, bo gotovo | P |
nastane, ko se začnejo kuriti mišice namesto | sladkorjev | (če jih ni na voljo), to je pa samomor za telo | P |
ogrevanju ni treba bati za vrednosti krvi in | sladkorjev. | Za dober začetek je vsega dovolj. START. | P |
vročina pomeni obremenitev tudi za presnovo | sladkorjev. | Raziskave so pokazale, da v obdobju prilagajanja | P |
dolžino napora približuje stanju, ko so zaloge | sladkorjev | v telesu skoraj izčrpane in je tudi utrujenost | P |
in meril porabo OH med naporom. Izgorevanje | sladkorjev | je najbolj racionalno s stališča porabljenega | P |
je ogljikov hidrat, ki nastane s fermentacijo | sladkorjev | in žitaric.Po zaužitju se hitro, v 20 do 60 | P |
se sploh še nisem lotila kofeina, nikotina, | sladkorjev | in alkohola. Je vaše telo res zdravo? | P |
bil energijski vnos zadosten. Ob upoštevanju | sladkorjev | iz teh pijač sem tudi zadostila povečanim potrebam | P |
temperaturi okolja pazimo tudi na zadosten vnos | sladkorjev; | njihova poraba je namreč na vročini povečana | P |
hranljivo in omamno dišečo vodno raztopino različnih | sladkorjev. | Čebele pridno letajo s cveta na cvet in nabirajo | P |
zobne gnilobe, ker v prehrani ni bilo veliko | sladkorjev, | med je bil dostopen le višjim slojem.Razvoj | P |
BREZ DODANEGA SLADKORJA PA ŠTIRI ŽLIČKE SADNIH | SLADKORJEV. | Dasiravno vemo, da sladkor ni najboljši za | P |
med (ta je strogo tehnično gledano le mešanica | sladkorjev, | navadno tretjine fruktoze, tretjine glukoze | P |
fruktoze, tretjine glukoze in desetine preostalih | sladkorjev) | oziroma drugi zgoščeni sladki sadni sirupi. | P |
dodatka, je lahko kar za štiri žličke sadnih | sladkorjev. | Ti po mnenju strokovnjakov res ne načenjajo zdravja | P |
pozorni na podatke o deležu ogljikovih hidratov in | sladkorjev. | Petnajst ali več gramov sladkorja na sto gramov | P |
razdela najprej na več različnih preprostih | sladkorjev, | te pa potem v glukozo, obliko sladkorja, ki | P |
in druga, so zelo velike količine enostavnih | sladkorjev | in zelo malo ali nič vitaminov in mineralov | P |
krvnega sladkorja. Poleg tega se pri presnovi | sladkorjev | porabi veliko vitaminov B-kompleksa, še posebno | P |
lahko zaužijete preveč kofeina in enostavnih | sladkorjev, | kar se odraža z neželenimi stranskimi učinki | P |
voda, od preostalih snovi pa je 70 odstotkov | sladkorjev, | zato je zanjo značilna tudi lepljivost.Dozdajšnje | P |
decilitrov kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih | sladkorjev, | cimet, sol. Makov nadev pripravimo iz maka | P |
MANJ MAŠČOB, A PREVERITE, ALI NI V NJIH VEČ | SLADKORJEV, | ZARADI ČESAR SO ENAKO KALORIČNA ALI PA ŠE BOLJ | P |
energije porablja nenavadno veliko količino | sladkorjev. | Doslej so bili raziskovalci trdno prepričani | P |
marelice in avokado, so zaradi vitaminov in sadnih | sladkorjev | povezani z nastajanjem serotonina, enega od | P |
do dva kilograma na dan. Češnje imajo dovolj | sladkorjev | (okrog 15 %), zato ne bomo čutili posebne lakote | P |
saharoza, dekstroza, glukozni sirup, mešanica | sladkorjev) | , arome (sadni sokovi, kandirano sadje, čokolada | P |
razgradnji celuloze s poznejšo fermentacijo | sladkorjev | v bioetanol.Celuloza je bistvena strukturna | P |
manj nitratov, poleg tega več beljakovin in | sladkorjev. | In to velja tudi za zelje. | P |
in ogljikov dioksid v glukozo, ki je oblika | sladkorjev. | Rastline uporabljajo glukozo kot hranilo za moč | P |
omotico, uravnava krvni tlak in presnavljanje | sladkorjev | ter naj bi celo povečevala spolno moč.Uporablja | P |
Med neaktivnimi prevladujejo različne oblike | sladkorjev | in sladil, citronska kislina, kakav, med aktivnimi | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |