nova beseda iz Slovenije
intenzivnost napora lahko ohranjamo do izčrpanja zalog | sladkorjev | v telesu. Če je intenzivnost napora večja, | P |
Polovica te energije nastane iz zalog telesnih | sladkorjev, | druga polovica pa iz zalog telesnih maščob. | P |
večjo količino hrane, v kateri mrgoli maščob in | sladkorjev, | bo energijski presežek na koncu pojedine zelo | P |
letnem obdobju. Poudarek je na zadostnem vnosu | sladkorjev | in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor | P |
sladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos | sladkorjev | (ogh: ogljikovi hidrati) v gramih na kilogram | P |
litra pijače na uro, ki naj vsebuje vsaj 30 g | sladkorjev. | Če smučate, pijte sladek čaj ali energijske napitke | P |
pravila, bomo zelo verjetno vnesli v telo dovolj | sladkorjev | glede na našo aktivnost. Poglejmo si nekaj | P |
protiteles, mineralov, maščob in beljakovin in malo | sladkorjev. | Tretji in četrti dan začne nastajati mleko, ki | P |
bele barve in vsebuje manj beljakovin in več | sladkorjev | kot mlezivo. Nekatere ženske po porodu ne želijo | P |
vnos na uro vztrajnostnega teka je 30 do 60 g | sladkorjev. | Raziskave zadnjih let kažejo, da je pri vztrajnostnih | P |
vztrajnostnih preizkušnjah mogoče zaužiti še več | sladkorjev | (celo do 100 g), če so ti v pijači ali gelu | P |
vsebujejo še fruktozo ali celo saharozo. Več | sladkorjev | kot boste spravili v kri, boljša bo energijska | P |
čas na voljo. Telo na mrazu ne potrebuje le | sladkorjev, | ampak tudi tekočino.Na mrazu in še posebej pri | P |
obolenj. Poudarek je predvsem na zadostnem vnosu | sladkorjev | in tekočine. Splošna priporočila za vnos sladkor | P |
ladkorjev in tekočine. Splošna priporočila za vnos | sladkorjev | v gramih na kilogram telesne mase (g/kg) lahko | P |
pomembno predvsem, da vnesemo potrebno količino | sladkorjev, | čas in način obrokov si lahko prilagodimo glede | P |
ogljikove hidrate. Gre za mešanico vsaj dveh vrst | sladkorjev | (maltodekstrin, fruktoza). Glavni avtor teh | P |
Jenkendrup je uspešno uporabljal to mešanico | sladkorjev | že leta 2002, ko je kot nutricionist sodeloval | P |
in triatlonec. Torej, preizkusite mešanico | sladkorjev | na treningu in ko boste ta povečani energijski | P |
športne prehrane, preizkusili učinek mešanice | sladkorjev | med tekom in pojedli kakšno ribo več, bo gotovo | P |
nastane, ko se začnejo kuriti mišice namesto | sladkorjev | (če jih ni na voljo), to je pa samomor za telo | P |
ogrevanju ni treba bati za vrednosti krvi in | sladkorjev. | Za dober začetek je vsega dovolj. START. | P |
vročina pomeni obremenitev tudi za presnovo | sladkorjev. | Raziskave so pokazale, da v obdobju prilagajanja | P |
dolžino napora približuje stanju, ko so zaloge | sladkorjev | v telesu skoraj izčrpane in je tudi utrujenost | P |
in meril porabo OH med naporom. Izgorevanje | sladkorjev | je najbolj racionalno s stališča porabljenega | P |
je ogljikov hidrat, ki nastane s fermentacijo | sladkorjev | in žitaric.Po zaužitju se hitro, v 20 do 60 | P |
se sploh še nisem lotila kofeina, nikotina, | sladkorjev | in alkohola. Je vaše telo res zdravo? | P |
bil energijski vnos zadosten. Ob upoštevanju | sladkorjev | iz teh pijač sem tudi zadostila povečanim potrebam | P |
temperaturi okolja pazimo tudi na zadosten vnos | sladkorjev; | njihova poraba je namreč na vročini povečana | P |
hranljivo in omamno dišečo vodno raztopino različnih | sladkorjev. | Čebele pridno letajo s cveta na cvet in nabirajo | P |
zobne gnilobe, ker v prehrani ni bilo veliko | sladkorjev, | med je bil dostopen le višjim slojem.Razvoj | P |
BREZ DODANEGA SLADKORJA PA ŠTIRI ŽLIČKE SADNIH | SLADKORJEV. | Dasiravno vemo, da sladkor ni najboljši za | P |
med (ta je strogo tehnično gledano le mešanica | sladkorjev, | navadno tretjine fruktoze, tretjine glukoze | P |
fruktoze, tretjine glukoze in desetine preostalih | sladkorjev) | oziroma drugi zgoščeni sladki sadni sirupi. | P |
dodatka, je lahko kar za štiri žličke sadnih | sladkorjev. | Ti po mnenju strokovnjakov res ne načenjajo zdravja | P |
pozorni na podatke o deležu ogljikovih hidratov in | sladkorjev. | Petnajst ali več gramov sladkorja na sto gramov | P |
razdela najprej na več različnih preprostih | sladkorjev, | te pa potem v glukozo, obliko sladkorja, ki | P |
in druga, so zelo velike količine enostavnih | sladkorjev | in zelo malo ali nič vitaminov in mineralov | P |
krvnega sladkorja. Poleg tega se pri presnovi | sladkorjev | porabi veliko vitaminov B-kompleksa, še posebno | P |
lahko zaužijete preveč kofeina in enostavnih | sladkorjev, | kar se odraža z neželenimi stranskimi učinki | P |
voda, od preostalih snovi pa je 70 odstotkov | sladkorjev, | zato je zanjo značilna tudi lepljivost.Dozdajšnje | P |
decilitrov kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih | sladkorjev, | cimet, sol. Makov nadev pripravimo iz maka | P |
MANJ MAŠČOB, A PREVERITE, ALI NI V NJIH VEČ | SLADKORJEV, | ZARADI ČESAR SO ENAKO KALORIČNA ALI PA ŠE BOLJ | P |
energije porablja nenavadno veliko količino | sladkorjev. | Doslej so bili raziskovalci trdno prepričani | P |
marelice in avokado, so zaradi vitaminov in sadnih | sladkorjev | povezani z nastajanjem serotonina, enega od | P |
do dva kilograma na dan. Češnje imajo dovolj | sladkorjev | (okrog 15 %), zato ne bomo čutili posebne lakote | P |
saharoza, dekstroza, glukozni sirup, mešanica | sladkorjev) | , arome (sadni sokovi, kandirano sadje, čokolada | P |
razgradnji celuloze s poznejšo fermentacijo | sladkorjev | v bioetanol.Celuloza je bistvena strukturna | P |
manj nitratov, poleg tega več beljakovin in | sladkorjev. | In to velja tudi za zelje. | P |
in ogljikov dioksid v glukozo, ki je oblika | sladkorjev. | Rastline uporabljajo glukozo kot hranilo za moč | P |
omotico, uravnava krvni tlak in presnavljanje | sladkorjev | ter naj bi celo povečevala spolno moč.Uporablja | P |
Med neaktivnimi prevladujejo različne oblike | sladkorjev | in sladil, citronska kislina, kakav, med aktivnimi | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |