nova beseda iz Slovenije
***** | SOL | Zdi se nam, da hrana brez nje nima okusa; tega | P |
presladkim ‐ izogibati tudi pretirano slanim živilom. | Sol | oziroma natrij, ta obsega njen 95-odstotni delež | P |
se vam zdi to nemogoče, prežvečite tole kost: | sol | je bila nekdaj izjemno dragocena ‐ Martin Krpan | P |
uživali v hrani. Še droben kuharski nasvet: | sol | dodajte, tik preden je jed nared, tako je boste | P |
slabšo kakovost nekaterih drugih sestavin, povrhu | sol | ‐ ta nase veže vodo ‐ zveča težo in zaradi tega | P |
himalajska ali morska, zeliščna, jodirana ... | Sol | je sol in v vsaki je najmanj devet desetin natrija | P |
himalajska ali morska, zeliščna, jodirana ... Sol je | sol | in v vsaki je najmanj devet desetin natrija | P |
priokus, ki ni vsakomur po volji. Nerafinirana | sol | je v nekaterih primerih priporočljivejša od | P |
katerih se ne sprijemlje v grudice. Resda je sipka | sol | bolj elegantna, a nekateri od omenjenih dodatkov | P |
preprečevala sprijemanje solnih zrnc. Jodirana | sol | je primerna za ljudi, ki sicer s hrano ne zaužijejo | P |
ne dodajamo ničesar drugega kot kvas, vodo in | sol. | Hajdino pogačo so nekoč pekle prleške gospodinje | P |
mešanico skute in smetane, dodamo še jajca in | sol, | vse pa posujemo s koruznim zdrobom.Pečemo deset | P |
dišavnic (običajno majaron, drobnjak, poper in | sol) | .Umetnost je kajpak pripraviti za lešnik velike | P |
bolečina ob pesmi navijačev zmagovite ekipe pa | sol | na rane ljubiteljev Birminghama.Zbadljivke so | P |
od tam pa se je vračal na staro celino. Tudi | sol | je imela v tem stoletju velik pomen, saj so | P |
pridejo na svet tako, da odrasli vržejo rdečo | sol | v razpenjene vode potoka, v naši okolici pa | P |
tovrstne tovornike, ki so prevažali predvsem | sol | in vino, zagotovo opazoval že od zgodnje mladosti | P |
toplem ga pustimo vzhajati 15 minut. Nato dodamo | sol | in ob gnetenju še preostalo vodo.Ponovno pustimo | P |
***** Novi Butalci sejejo | sol | Skoraj neopazno je decembra lani minila 140 | P |
obstala ob zgodbicah, kako so Maziljani sejali | sol, | kako so merili svoj vodnjak in ‐ to me je še | P |
so mlade koprive zrasle tam, kjer so posejali | sol, | zadnjo veselo preizkušali in zadovoljno kimali | P |
»Ajsa! Mlada | sol | ‐ že zdaj je tako ostra!Kako bo šele slana, | P |
spreten človek. S konjem je hodil v Ljubljano po | sol, | petrolej in špirit, vse to pa je potem prodajal | P |
vpregel osla in vola, v brazde na njivi pa trosil | sol. | Palamedes je podvomil o njegovi norosti in je | P |
Eva na petek izgnana iz raja ‐ Če razsujete | sol, | nekaj belih kristalčkov nemudoma vrzite čez | P |
uideta ne veliko bogastvo ne sreča v ljubezni. | SOL, | ZRCALO IN LESTVE Po stari vraži po tleh razsuta | P |
ZRCALO IN LESTVE Po stari vraži po tleh razsuta | sol | prinaša nesrečo.Da bi se izognili zli usodi | P |
običaj izhaja iz srednjega veka. Takrat je bila | sol | redka in draga dobrina, zato so z njo ravnali | P |
dodajte 2 dcl belega vina, 2 lovorjeva lista, | sol | in poper ter kuhajte, dokler se zelenjava ne | P |
žlica oljčnega olja, 1 žlica limonovega soka, | sol, | beli poper v zrnju, lahko še dva stroka česna | P |
olivca, 60 g parmezana, 2 žlici limonovega soka, | sol, | poprova mešanica, peteršilj. ***** | P |
Pustimo 15 minut, potem pa dodamo jajce in | sol. | Mleko segrejemo le toliko, da je mlačno, in v | P |
moke, 5 dag kvasa, 1 kavna žlica sladkorja, | sol, | voda, v kateri se je kuhalo sadje, 5 dag sladkorja | P |
puranovi zrezki po 15 dag, oljčno olje, rožmarin, | sol | in poper. Preliv: litra tekočega jogurta | P |
koriandra, bazilika, origano, 2 stroka česna, | sol, | poper. ***** | P |
testa, žlica svinjske masti ali olja, rumenjak, | sol, | žlica gorčice ali ajvarja. ***** | P |
muškatni orešek, velik lovorov list, peteršilj, | sol, | kis, oljčno olje. Za belo juho | P |
belega popra, muškatni orešek, jajčni rumenjak, | sol. | ***** | P |
čvrste sorte, 4 žlice masla, grobo zmleta morska | sol | (lahko je tudi navadna). Priprava: Pečico segrej | P |
jagnjetine ali teletine, pol kilograma govedine, | sol, | poper, trije stroki česna, čebula in pol, dva | P |
origano! Da bo okus zaokrožen, bosta skrbela | sol | in poper.Trikotnik gorgonzole bodisi naribam | P |
dva manjša paradižnika, trikotnik gorgonzole, | sol, | poper, par žlic olivnega olja, žlička mešanice | P |
kozarec suhega belega vina, sok pol limone, | sol, | poper. Sipe previdno očistimo, da ne poškodujemo | P |
peteršilja, 1 žličko drobno nasekljanega drobnjaka, | sol | in sveže zmlet črn poper. Za dišavno maslo | P |
osebe) 25 dag moke, 4 do 5 dcl vode, 2 jajci, | sol, | olje ali mast za cvrtje. Iz vode, jajc, moke | P |
Argonavti pa Jazonu. Rimljani so cenili našo | sol | in uživali v zdravem temnem vinu, pod Benečani | P |
Nato zmešamo še moko, pecilni prašek, cimet in | sol | in žlico po žlico dodajamo v bananino zmes. | P |
trakcev, vejice peteršilja, ščep ostre paprike, | sol | po okusu, olje. Meso kuhamo skupaj s čebulo | P |
čebulo, narezano na četrtinke, in dodamo česen in | sol. | Zelo drobno zrežemo korenje, stročji fižol, | P |
dodamo praženemu mesu in zelenjavi, vmešamo | sol | in papriko v prahu ter še enkrat vse skupaj | P |
, l suhega belega vina, l ribje osnove, | sol | po okusu. V stekleni skledi zmešamo strt česen | P |
hladno stiskano olje, čista zelenjavna juha, | sol. | Korenčka ostrgamo. | P |
kolobarčkov, steklenice piva, gorčica po želji, | sol, | poper. Piščanca razrežemo na primerno velike | P |
testenin, v izvirniku polžkov, čebula, olje, | sol. | Krompir operemo in skuhamo neolupljenega. | P |
mleko zavre, mu dodajte dva decilitra smetane, | sol | in poper in beli dolgčas bo malce bolj polnega | P |
morda celo kakšnega spreobrnete. Spet pazite na | sol | (pršut).To je načelo omakice za testenine. | P |
žlički moke, 2 dcl mleka, 2 dcl sladke smetane, | sol, | poper, muškatni orešček. ***** | P |
, 2 dcl kisle smetane, mleta rdeča paprika, | sol | in kumina. Skuto zmešajo z ostalimi sestavinami | P |
artičoke, sesekljan peteršilj in česen, belo vino, | sol, | poper, limonov sok, olje. Artičokam odstranite | P |
žličke kardamoma v prahu, žličke belega popra, | sol | po okusu, skodelice kisle smetane, 1 skodelica | P |
muškatnega oreščka, 10 razkoščičenih suhih sliv, | sol | in poper.Dušite ter počasi dolivajte 1 dl proška | P |
saj so vas izkušnje naučile, da je ljubljenje | sol | življenja.Kako zelo nam je potrebno, vsak spozna | P |
sladkorjem in cimetom ter včasih tudi z oreški), | sol | in še vrsta drugih reči, tudi popečeni avokadovi | P |
omak'ca: 1 kg jagnjetine, 2 rdeči čebuli, | sol, | poper, kari, 1 dcl do 2 dcl belega vina, deset | P |
smetane, manjša kumara, 3 šalotke, 2 stroka česna, | sol, | beli poper, žlička kopra. ***** | P |
slovenskih policah, pa je dosegljiv cilj kot | sol | in poper.Razlika je očitna. | P |
olja, 4/5 lističev žafrana ali žlica žafranike, | sol | in voda. ***** | P |
orešek, list zelene, papriko, malo rdečega vina, | sol | in juho za zalivanje. Opranim paprikam odrežemo | P |
vinagreto Za 4 osebe: 600 g zamrznjenega boba*, | sol, | 2 šalotki, solatne kumare, 3 jajčasti paradižniki | P |
žlici olja, skodelica čiste zelenjavne juhe, | sol | in poper, skodelica vode. Rebrca zrežemo na | P |
mlade čebule (če je ni dobiti, vzemite por), | sol, | poper, muškatni orešek, 1 žlica na drobno narezanega | P |
kozjega sira brez skorje, drobno zrezanega, | sol | po potrebi, žlička kisle smetane. Moko, sol | P |
sol po potrebi, žlička kisle smetane. Moko, | sol | in sladkor zmešamo v skledi, dodamo malo mleka | P |
podušimo do mehkega. Primešamo drobnjak in | sol, | če je sir premalo slan.Na sredo vsake palačinke | P |
riž plus dvakrat toliko vode in na vročino. | Sol | ne bo škodila.Na vrsti je pisker, ki mu pravimo | P |
ključno začimbo, preden pokusimo. Na vrsti je | sol. | Vse skupaj dobro solimo in naredimo finalno potezo | P |
piščančja fileja, 1 žlica rdeče paprike, limone, | sol. | ***** | P |
zvečer od kuharja zelišča, grah in sadje, kruh, | sol | ter vino za ves teden vnaprej.Kar mu ostane | P |
Obe imeni sta v grščini povezani z izrazom za | sol | oziroma s solinami in kažeta na grško kolonizacijo | P |
masla, 2 žlici oljčnega olja, 30 črnih oliv, | sol, | 2 stroka česna, 1 majhen šopek peteršilja. | P |
V skledo damo moko, ubijemo jajca, dodamo | sol | in žlico olja.Z metlico gladko umešamo, preden | P |
dcl mleka, 3 stroki česna, majaron, peteršilj, | sol, | poper, hren. ***** | P |
ohladi do mlačnega. Moko, pecilni prašek in | sol | presejemo.V merilnem lončku zmešamo mleko in | P |
slanega ovčjega sira, 60 g prekajenega sira, | sol, | mleti poper, oljčno olje. Priprava: Posebej | P |
drobno mlete govedine, dva stroka česna, čebulo, | sol, | poper, solato, paradižnik, kumare, kečap, majonezo | P |
avtentičen okus, žličko kumine, pol žličke kurkume, | sol, | pol žličke zdrobljenih koriandrovih semen, pol | P |
mešalnik damo čebulo, česen, oljčno olje, kruh in | sol | ter "spiriramo".Dodamo kumare in papriko, nato | P |
naribanega trdega sira, 1‐2 žlici sesekljanih zelišč, | sol, | poper, 10 strtih strokov česna, 50 g masla, | P |
sladke paprike, žlica provansalskih zelišč, | sol, | 10 zrnc črnega popra, 2 žlici riža, pest makaronov | P |
predali, na katerih je pisalo moka, sladkor, | sol | ...In kako je dišalo! | P |
Dobrepoljcih je pravil, da so hodili k morju po | sol | in jo raznašali s konji ter prodajali po vsej | P |
Korekcija ukradenega recepta bi bila po mojem | sol. | Če so vam všeč bolj sočne omlete, naj povem, | P |
Solite šele na krožniku! | Sol | lahko zadrži vodo ali pa povzroči ravno nasprotno | P |
povzroči ravno nasprotno, izsuši vodo. Pri omletah | sol | počne tisto drugo! - Ukradena omleta se fantasti | P |
strok česna, žlica nasekljanega peteršilja, | sol, | poper, žlice olja, zvrhana žlica parmezana | P |
Mešajte, saj godlja ne sme zavreti. Korigirajte | sol | in odstavite. Testenine so kuhane, zatorej | P |
zribanega hrena, pol kozarca terana, žlica olja, | sol. | Zriban hren zmešamo s teranom, oljem in soljo | P |
berivka, rukola), jabolčni kis ali limonov sok, | sol, | olivno ali drugo kakovostno olje.Okus te odlične | P |
vsaj za solatne užitke ekološko pridelano. | Sol | se v olju ne topi, zato je pomembno, da solimo | P |
trakove, 350 g koruze ali 2‐3 koruzni storži, | sol, | poper, chili. V težki kozici skuhamo meso, | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |