nova beseda iz Slovenije

sol (3.209-3.308)


*****      SOL      Zdi se nam, da hrana brez nje nima okusa; tega  P
presladkim ‐ izogibati tudi pretirano slanim živilom.      Sol      oziroma natrij, ta obsega njen 95-odstotni delež  P
se vam zdi to nemogoče, prežvečite tole kost:      sol      je bila nekdaj izjemno dragocena ‐ Martin Krpan  P
uživali v hrani. Še droben kuharski nasvet:      sol      dodajte, tik preden je jed nared, tako je boste  P
slabšo kakovost nekaterih drugih sestavin, povrhu      sol      ‐ ta nase veže vodo ‐ zveča težo in zaradi tega  P
himalajska ali morska, zeliščna, jodirana ...      Sol      je sol in v vsaki je najmanj devet desetin natrija  P
himalajska ali morska, zeliščna, jodirana ... Sol je      sol      in v vsaki je najmanj devet desetin natrija  P
priokus, ki ni vsakomur po volji. Nerafinirana      sol      je v nekaterih primerih priporočljivejša od  P
katerih se ne sprijemlje v grudice. Resda je sipka      sol      bolj elegantna, a nekateri od omenjenih dodatkov  P
preprečevala sprijemanje solnih zrnc. Jodirana      sol      je primerna za ljudi, ki sicer s hrano ne zaužijejo  P
ne dodajamo ničesar drugega kot kvas, vodo in      sol.     Hajdino pogačo so nekoč pekle prleške gospodinje  P
mešanico skute in smetane, dodamo še jajca in      sol,      vse pa posujemo s koruznim zdrobom.Pečemo deset  P
dišavnic (običajno majaron, drobnjak, poper in      sol)     .Umetnost je kajpak pripraviti za lešnik velike  P
bolečina ob pesmi navijačev zmagovite ekipe pa      sol      na rane ljubiteljev Birminghama.Zbadljivke so  P
od tam pa se je vračal na staro celino. Tudi      sol      je imela v tem stoletju velik pomen, saj so  P
pridejo na svet tako, da odrasli vržejo rdečo      sol      v razpenjene vode potoka, v naši okolici pa  P
tovrstne tovornike, ki so prevažali predvsem      sol      in vino, zagotovo opazoval že od zgodnje mladosti  P
toplem ga pustimo vzhajati 15 minut. Nato dodamo      sol      in ob gnetenju še preostalo vodo.Ponovno pustimo  P
***** Novi Butalci sejejo      sol      Skoraj neopazno je decembra lani minila 140  P
obstala ob zgodbicah, kako so Maziljani sejali      sol,      kako so merili svoj vodnjak in ‐ to me je še  P
so mlade koprive zrasle tam, kjer so posejali      sol,      zadnjo veselo preizkušali in zadovoljno kimali  P
»Ajsa! Mlada      sol      ‐ že zdaj je tako ostra!Kako bo šele slana,  P
spreten človek. S konjem je hodil v Ljubljano po      sol,      petrolej in špirit, vse to pa je potem prodajal  P
vpregel osla in vola, v brazde na njivi pa trosil      sol.     Palamedes je podvomil o njegovi norosti in je  P
Eva na petek izgnana iz raja ‐ Če razsujete      sol,      nekaj belih kristalčkov nemudoma vrzite čez  P
uideta ne veliko bogastvo ne sreča v ljubezni.      SOL,      ZRCALO IN LESTVE Po stari vraži po tleh razsuta  P
ZRCALO IN LESTVE Po stari vraži po tleh razsuta      sol      prinaša nesrečo.Da bi se izognili zli usodi  P
običaj izhaja iz srednjega veka. Takrat je bila      sol      redka in draga dobrina, zato so z njo ravnali  P
dodajte 2 dcl belega vina, 2 lovorjeva lista,      sol      in poper ter kuhajte, dokler se zelenjava ne  P
žlica oljčnega olja, 1 žlica limonovega soka,      sol,      beli poper v zrnju, lahko še dva stroka česna  P
olivca, 60 g parmezana, 2 žlici limonovega soka,      sol,      poprova mešanica, peteršilj. *****   P
Pustimo 15 minut, potem pa dodamo jajce in      sol.     Mleko segrejemo le toliko, da je mlačno, in v  P
moke, 5 dag kvasa, 1 kavna žlica sladkorja,      sol,      voda, v kateri se je kuhalo sadje, 5 dag sladkorja  P
puranovi zrezki po 15 dag, oljčno olje, rožmarin,      sol      in poper. Preliv: litra tekočega jogurta  P
koriandra, bazilika, origano, 2 stroka česna,      sol,      poper. *****   P
testa, žlica svinjske masti ali olja, rumenjak,      sol,      žlica gorčice ali ajvarja. *****   P
muškatni orešek, velik lovorov list, peteršilj,      sol,      kis, oljčno olje. Za belo juho   P
belega popra, muškatni orešek, jajčni rumenjak,      sol.      *****   P
čvrste sorte, 4 žlice masla, grobo zmleta morska      sol      (lahko je tudi navadna). Priprava: Pečico segrej  P
jagnjetine ali teletine, pol kilograma govedine,      sol,      poper, trije stroki česna, čebula in pol, dva  P
origano! Da bo okus zaokrožen, bosta skrbela      sol      in poper.Trikotnik gorgonzole bodisi naribam  P
dva manjša paradižnika, trikotnik gorgonzole,      sol,      poper, par žlic olivnega olja, žlička mešanice  P
kozarec suhega belega vina, sok pol limone,      sol,      poper. Sipe previdno očistimo, da ne poškodujemo  P
peteršilja, 1 žličko drobno nasekljanega drobnjaka,      sol      in sveže zmlet črn poper. Za dišavno maslo  P
osebe) 25 dag moke, 4 do 5 dcl vode, 2 jajci,      sol,      olje ali mast za cvrtje. Iz vode, jajc, moke  P
Argonavti pa Jazonu. Rimljani so cenili našo      sol      in uživali v zdravem temnem vinu, pod Benečani  P
Nato zmešamo še moko, pecilni prašek, cimet in      sol      in žlico po žlico dodajamo v bananino zmes.  P
trakcev, vejice peteršilja, ščep ostre paprike,      sol      po okusu, olje. Meso kuhamo skupaj s čebulo  P
čebulo, narezano na četrtinke, in dodamo česen in      sol.      Zelo drobno zrežemo korenje, stročji fižol,  P
dodamo praženemu mesu in zelenjavi, vmešamo      sol      in papriko v prahu ter še enkrat vse skupaj  P
, l suhega belega vina, l ribje osnove,      sol      po okusu. V stekleni skledi zmešamo strt česen  P
hladno stiskano olje, čista zelenjavna juha,      sol.     Korenčka ostrgamo.  P
kolobarčkov, steklenice piva, gorčica po želji,      sol,      poper. Piščanca razrežemo na primerno velike  P
testenin, v izvirniku polžkov, čebula, olje,      sol.     Krompir operemo in skuhamo neolupljenega.   P
mleko zavre, mu dodajte dva decilitra smetane,      sol      in poper in beli dolgčas bo malce bolj polnega  P
morda celo kakšnega spreobrnete. Spet pazite na      sol      (pršut).To je načelo omakice za testenine.   P
žlički moke, 2 dcl mleka, 2 dcl sladke smetane,      sol,      poper, muškatni orešček. *****   P
, 2 dcl kisle smetane, mleta rdeča paprika,      sol      in kumina. Skuto zmešajo z ostalimi sestavinami  P
artičoke, sesekljan peteršilj in česen, belo vino,      sol,      poper, limonov sok, olje. Artičokam odstranite  P
žličke kardamoma v prahu, žličke belega popra,      sol      po okusu, skodelice kisle smetane, 1 skodelica  P
muškatnega oreščka, 10 razkoščičenih suhih sliv,      sol      in poper.Dušite ter počasi dolivajte 1 dl proška  P
saj so vas izkušnje naučile, da je ljubljenje      sol      življenja.Kako zelo nam je potrebno, vsak spozna  P
sladkorjem in cimetom ter včasih tudi z oreški),      sol      in še vrsta drugih reči, tudi popečeni avokadovi  P
omak'ca: 1 kg jagnjetine, 2 rdeči čebuli,      sol,      poper, kari, 1 dcl do 2 dcl belega vina, deset  P
smetane, manjša kumara, 3 šalotke, 2 stroka česna,      sol,      beli poper, žlička kopra. *****   P
slovenskih policah, pa je dosegljiv cilj kot      sol      in poper.Razlika je očitna.   P
olja, 4/5 lističev žafrana ali žlica žafranike,      sol      in voda. *****   P
orešek, list zelene, papriko, malo rdečega vina,      sol      in juho za zalivanje. Opranim paprikam odrežemo  P
vinagreto Za 4 osebe: 600 g zamrznjenega boba*,      sol,      2 šalotki, solatne kumare, 3 jajčasti paradižniki  P
žlici olja, skodelica čiste zelenjavne juhe,      sol      in poper, skodelica vode. Rebrca zrežemo na  P
mlade čebule (če je ni dobiti, vzemite por),      sol,      poper, muškatni orešek, 1 žlica na drobno narezanega  P
kozjega sira brez skorje, drobno zrezanega,      sol      po potrebi, žlička kisle smetane. Moko, sol  P
sol po potrebi, žlička kisle smetane. Moko,      sol      in sladkor zmešamo v skledi, dodamo malo mleka  P
podušimo do mehkega. Primešamo drobnjak in      sol,      če je sir premalo slan.Na sredo vsake palačinke  P
riž plus dvakrat toliko vode in na vročino.      Sol      ne bo škodila.Na vrsti je pisker, ki mu pravimo  P
ključno začimbo, preden pokusimo. Na vrsti je      sol.     Vse skupaj dobro solimo in naredimo finalno potezo  P
piščančja fileja, 1 žlica rdeče paprike, limone,      sol.      *****   P
zvečer od kuharja zelišča, grah in sadje, kruh,      sol      ter vino za ves teden vnaprej.Kar mu ostane  P
Obe imeni sta v grščini povezani z izrazom za      sol      oziroma s solinami in kažeta na grško kolonizacijo  P
masla, 2 žlici oljčnega olja, 30 črnih oliv,      sol,      2 stroka česna, 1 majhen šopek peteršilja.   P
V skledo damo moko, ubijemo jajca, dodamo      sol      in žlico olja.Z metlico gladko umešamo, preden  P
dcl mleka, 3 stroki česna, majaron, peteršilj,      sol,      poper, hren. *****   P
ohladi do mlačnega. Moko, pecilni prašek in      sol      presejemo.V merilnem lončku zmešamo mleko in  P
slanega ovčjega sira, 60 g prekajenega sira,      sol,      mleti poper, oljčno olje. Priprava: Posebej  P
drobno mlete govedine, dva stroka česna, čebulo,      sol,      poper, solato, paradižnik, kumare, kečap, majonezo  P
avtentičen okus, žličko kumine, pol žličke kurkume,      sol,      pol žličke zdrobljenih koriandrovih semen, pol  P
mešalnik damo čebulo, česen, oljčno olje, kruh in      sol      ter "spiriramo".Dodamo kumare in papriko, nato  P
naribanega trdega sira, 1‐2 žlici sesekljanih zelišč,      sol,      poper, 10 strtih strokov česna, 50 g masla,  P
sladke paprike, žlica provansalskih zelišč,      sol,      10 zrnc črnega popra, 2 žlici riža, pest makaronov  P
predali, na katerih je pisalo moka, sladkor,      sol      ...In kako je dišalo!  P
Dobrepoljcih je pravil, da so hodili k morju po      sol      in jo raznašali s konji ter prodajali po vsej  P
Korekcija ukradenega recepta bi bila po mojem      sol.     Če so vam všeč bolj sočne omlete, naj povem,  P
Solite šele na krožniku!      Sol      lahko zadrži vodo ali pa povzroči ravno nasprotno  P
povzroči ravno nasprotno, izsuši vodo. Pri omletah      sol      počne tisto drugo! - Ukradena omleta se fantasti  P
strok česna, žlica nasekljanega peteršilja,      sol,      poper, žlice olja, zvrhana žlica parmezana  P
Mešajte, saj godlja ne sme zavreti. Korigirajte      sol      in odstavite. Testenine so kuhane, zatorej  P
zribanega hrena, pol kozarca terana, žlica olja,      sol.     Zriban hren zmešamo s teranom, oljem in soljo  P
berivka, rukola), jabolčni kis ali limonov sok,      sol,      olivno ali drugo kakovostno olje.Okus te odlične  P
vsaj za solatne užitke ekološko pridelano.      Sol      se v olju ne topi, zato je pomembno, da solimo  P
trakove, 350 g koruze ali 2‐3 koruzni storži,      sol,      poper, chili. V težki kozici skuhamo meso,  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA