nova beseda iz Slovenije
30 dag surovega masla, grobo domačo morsko | sol. | Priprava: Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo | P |
nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo morsko | sol. | Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo | P |
najljubšega hladno iztisnjenega olja, domačo morsko | sol. | Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni vodi | P |
baziličnega pesta, 4 paradižnike, rdečo čebulo, | sol, | poper, baziliko in mediteranske začimbe. Priprav | P |
aradižnikom Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja, | sol, | poper, olivno olje, česen, rdečo mleto papriko | P |
kisle smetane, šopek drobnjaka, svežo baziliko, | sol | in poper. Priprava: Zelenjavo operemo, jo olupim | P |
peteršilj, portovec, drobnjak, 3 dag orehovih jedrc, | sol | in poper. Priprava: Gorgonzolo razdrobimo med | P |
moke, 4 jajca, 20 dag drobtin, olje, vitlof, | sol | in poper; za preliv: olivno olje, 2 stroka česna | P |
žlico balzamičnega kisa, limono, svežo baziliko, | sol | in poper. Priprava: Testenine skuhamo v slanem | P |
4 datlje brez koščic, mleto rdečo papriko, | sol, | poper in jajce. Priprava: V skledo damo skuto | P |
olja, 3 dcl paradižnikovih pelatov, origano, | sol, | poper, manjšo čebulo in sladkor. Priprava: | P |
mletega koriandra, svež koriander, 2 dcl mleka, | sol, | poper in olje. Priprava : Korenje olupimo in | P |
masla, majhno čebulo, 4 žlice sladke smetane, | sol, | poper in 2 kruhovi rezini. Priprava : V loncu | P |
manjšo rumeno bučo, olivno olje, lovorjev list, | sol, | poper, svež timijan, svež rožmarin, 1/2 l zelenjavne | P |
moke, 1/2 l zelenjavne osnove, rdeči poper, | sol | in črni poper. Priprava : V loncu na olivnem | P |
150 g ržene moke, 150 g mehke pšenične moke, | sol, | 4 jajca (srednje velika), 300 g peteršilja | P |
Priprava : V skledi zmešamo obe vrsti moke, | sol, | tri jajca in žlico mrzle vode.Dobro zgnetemo | P |
timijana, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, | sol, | čili v prahu; za bešamel: 4 žlice masa, 4 žlice | P |
bešamel: 4 žlice masa, 4 žlice moke, 3/4 l mleka, | sol, | sveže zmlet poper, sveže nariban muškatni orešček | P |
hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo morsko | sol, | poper. Priprava: Morsko solato dobro operemo | P |
hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo morsko | sol, | žličke kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike | P |
olivnem olju. Po dveh minutah praženja dodamo | sol | in posodo pokrijemo.Dušimo še kakšno minuto | P |
morske solate, skodelico polente, domačo morsko | sol, | 2 žlički surovega masla ali 2 žlici hladno iztisnjenega | P |
nekaj zrn črnega popra, 6 strokov česna, morsko | sol, | žličko rdeče paprike v prahu ali karija. Priprav | P |
osnove, 45 dag riža za rižote, svežo baziliko, | sol, | poper, sir zbrinec. Priprava : Na olivnem olju | P |
limono, 5 dag parmezana, drobnjak, peteršilj, | sol | in poper. Priprava : Šampinjone operemo in | P |
Kumare v solati Potrebujemo : 4 manjše kumare, | sol, | poper, koprc, 8 dag sladkorja v prahu, 1,5 dcl | P |
in splaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo | sol, | in jih popivnamo s papirnato brisačko.V ponev | P |
dag orehovih jedrc, 5 dag parmezana v kosu, | sol, | poper, 5 žlic arašidovega olja, 3 žlice orehovega | P |
arašidovo in orehovo olje. Dodamo še limonin sok, | sol, | poper in drobno sesekljan peteršilj.Na krožnik | P |
dag koruzne moke, 2 zavitka pecilnega praška, | sol, | 20 dag čokoladnih kapljic, 5 dag kakava v prahu | P |
listov, 100 ml smetane za stepanje, 150 ml mleka, | sol, | poper in sveže nariban parmezan. Priprava | P |
ščep sladkorja, lovorjev list, 125 g mleka, | sol, | poper, koriander in štiri žlice kisle smetane | P |
segrejmo in vmešamo še mleko. Po potrebi dodamo | sol | in poper.Okrasimo s kislo smetano in koriandrom | P |
vzhaja. Ohlajeni ajdovi moki dodamo belo moko, | sol, | vzhajani kvas in toliko vode (ne preveč), da | P |
skledo, dodamo nariban sir, jajca, majaron, | sol | in grobo sesekljane orehe. Premešamo. | P |
dag ajdove in 10 dag bele moke, 2,5 dcl vode, | sol, | 4 dag masti, 1/2 žličke zmletega janeža, 2 dag | P |
za belo testo: 15 dag bele moke, 1 dag kvasa, | sol, | dcl mleka, sladkor; za koruzno testo: 12 dag | P |
koruzno testo: 12 dag koruzne in 12 dag bele moke, | sol, | 1/2 žličke sladkorja, 1/2 suhega kvasa, 1,5 | P |
da vzhaja. Ko se ohladi, dodamo belo moko, | sol, | olje in pregnetemo.Pustimo, da vzhaja. | P |
na 240 stopinj Celzija. V testo primešamo še | sol | in semena ter oblikujemo v hlebček.Po vrhu trikrat | P |
paradižnikove mezge, 3 žlice mangovega čatnija, | sol, | 8 jajc. Priprava: Čebulo olupimo in drobno | P |
kisle smetane (24 odstotkov mlečne maščobe), | sol, | poper, limonin sok. Priprava: Rukolo preberemo | P |
jabolk, rabarbare), 125 g jedilnega škroba, | sol, | vrečko pecilnega praška, sladkor v prahu za | P |
testo: 200 g moke, 100 hladnega mleka, rumenjak, | sol; | za nadev: 3 čebule, 200 g mesnate slanine, žlico | P |
bombico, lovorjev list, mleto kumino, liter vode, | sol | in poper. Priprava: Olje segrejemo in na njem | P |
sira zdenka, majhno čebulo, česen, peteršilj, | sol, | poper, feferone in 4 polnozrnate štručke. Pripra | P |
20 dag stročjega fižola, por, bučko, olje, | sol, | poper, česen, peteršilj, svež rožmarin, baziliko | P |
masti, 4 dag moke, majhno čebulo, strok česna, | sol, | poper in začinko. Priprava : Prebran, opran | P |
zeleno papriko, srednje veliko rdečo čebulo, | sol, | sveže mleti poper, kis, bučno ali olivno olje | P |
manjši por, 2 korenja, majhno gomoljasto zeleno, | sol, | poper, majaron, timijan, olje in lovorjev list | P |
smetane, 2 dag masla, 2 dag majoneze, pol limone, | sol, | poper, svež drobnjak in 2 manjši polnozrnati | P |
šampinjonov, žlico sesekljanega svežega peteršilja, | sol | in mlet črni poper, vejice svežega peteršilja | P |
očiščeno zeleno jabolko, narezano na kocke, | sol | in mlet črni poper; za nadev: 50 g instant ovsene | P |
Pečena gos Potrebujemo : gos, | sol, | vejico majarona in peteršilja, ščep stolčene | P |
Potrebujemo : gos, primerno količino majhnih jabolk, | sol, | šopek pehtrana, juho za zalivanje in malo maščobe | P |
žličko karija ali nepekoče rdeče paprike, morsko | sol. | Priprava: Olupimo in pretlačimo česen. | P |
piščančjih prsi, brez kože in drobno narezane, | sol; | za okras: prepolovljene redkvice, polnjene zelene | P |
žličke mletega cimeta, 1/4 žličke mlete kumine, | sol | in sveže zmlet črni poper; za okras: 15 g masla | P |
Celzija. V posodo stresemo moko, sladkor v prahu, | sol | in mandlje ter dobro premešamo.Primešamo vaniljevo | P |
100 ml olivnega olja, 20 ml limoninega soka, | sol, | poper in 50 g bazilike. Priprava : Sestavine | P |
mocarele po 100 g, lovorov list, vršiček rožmarina, | sol, | poper, 100 ml olivnega olja in 4 žlice balzamičnega | P |
česna, 20 g pinjol, 60 g masla, 20 g parmezana, | sol | in poper. Priprava : Artičoke očistimo. | P |
govedine za dušenje (stegno), 3 žlice moke, | sol | in sveže zmlet črni poper, olivno olje, 200 | P |
roquefort), 6 žlič klasične polivke vinaigrette, | sol | in sveže zmlet črni poper, pest zdrobljenih | P |
0,5 l sladke smetane, česen, olivno olje in | sol. | Priprava : Mleko solimo in vanj zakuhamo zdrob | P |
veliki čebuli, bučko, 2 korenčka, 2 stroka česna, | sol, | sveže mlet črni poper, ščepec pimenta, 4 jušne | P |
topljivega sira, 2 paradižnika, česen, olivno olje, | sol, | poper, peteršilj, belo vino, drobtine in majhno | P |
osnove, 2,5 dcl sladke smetane za kuhanje, kari, | sol, | poper, tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak | P |
papriki, bučko, majhno čebulo, svežo baziliko, | sol, | poper, olivno olje, česen, različno pernato | P |
ostre moke, 40 dag svežih sliv, 10 dag masla, | sol, | rumenjak, sladkor v kockah, zmlet mak, kristalni | P |
majhni repi, 25 dag vloženega graha, 6 dag masla, | sol, | poper. Priprava : Piščanca razkosamo na majhne | P |
šampinjonov, 10 dag rdeče leče, sojino omako, | sol, | belo vino, poper, baziliko, origano, peteršilj | P |
pretlačimo, dodamo ohlajen riž, žlico kisle smetane, | sol | in poper. Začinimo z origanom in baziliko. | P |
kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane, limono, | sol, | poper, sladkor, 2 dag masla, česen in polnozrnati | P |
4 l mleka, dcl sladke smetane, sojino omako, | sol, | poper, 2 rezini polnozrnatega kruha, neoluščena | P |
(dateljni, indijski oreški, lešniki), olje, | sol, | poper, baziliko in česen. Priprava : Papriki | P |
mu odstranili semena in ga drobno nasekljali, | sol | in sveže zmlet črni poper, 2 žlici drobno nasekljanega | P |
ga vrgli v pečico. Potrebujemo (za štiri): | sol | ene limone, olivno olje, sol in sveže zmlet | P |
Potrebujemo (za štiri): sol ene limone, olivno olje, | sol | in sveže zmlet črni poper, 3 stroke česna, olupljene | P |
pleše na njegovi rami. Ker je samokritika, ta | sol | zemlje, redka vrlina v svetu bolestne ambicije | P |
por, korenje, peteršilj), poper, peteršilj, | sol, | kumino, timijan in česen. Priprava: Peteršiljeve | P |
dag svinjske ribice, 2 jabolki, majhno limono, | sol, | sveže mleti črni poper, žlico gorčice, majhno | P |
narežemo na manjše medaljone. V skodelico damo | sol, | poper, gorčico in drobno nastrgano limonino | P |
kuhanega gomolja zelene; 3/4 skodelice majoneze, | sol, | poper in 1/2 skodelice grobo narezanih orehov | P |
tudi posojam. »Testenine, paradižnik, olje in | sol, | velik lonec, ponev in cedilo.To so osnove Sončne | P |
vračate? Če povem s krščansko prispodobo ‐ » | sol | zemlje«.Sem eksperimentator, pokuševalec, večni | P |
žlici sesekljanega timijana, 200 g brokolija, | sol | in poper. Priprava: Pripravite nadev. | P |
Dodajte paradižnik s sokom, jušno osnovo, timijan, | sol | in poper. Zavrite in na manjšem ognju pustite | P |
jabolko, navadni tekoči jogurt, olje, kari, | sol, | poper, 0,75 l zelenjavne osnove, česen, jedilni | P |
korenčka, 20 dag stročjega fižola, jušno osnovo, | sol, | poper, peteršilj, kislo smetano, timijan, česen | P |
zelenjavne osnove (jušna zelenjava), 20 dag riža, | sol, | poper, timijan, parmezan in česen. Priprava | P |
konzerviranja zelenjave, za katero potrebujemo samo | sol | in vodo.Če smo papriko sušili, jo lahko tudi | P |
semenja zložimo v čiste steklene kozarce, dodamo | sol | v razmerju 1 : 100 (1 kg paprike zahteva 10 | P |
več, sicer bi ostala paprika pretrda, ker bi | sol | preveč pospešila kisanje.Dodamo lahko tudi začimbe | P |
svež koprc, limono, limeto, dcl belega vina, | sol, | poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave | P |
turistično naselje Villas Kornati v Šibeniku, | Sol | Polynesia v Umagu in Amarin v Rovinju.Za ljubitelje | P |
dodajte ščepec soli in dobro premešajte, da se | sol | stopi. V raztopino namočite gazo in jo položite | P |
primerno toplo vodo, v katero nasujemo morsko | sol | ali lekarniško raztopino za nego nog.Ko se koža | P |
naravne darove morja: morsko blato, morsko vodo, | sol | in blagodejno morsko podnebje z zdravilnimi | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.409 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |