nova beseda iz Slovenije

sol (2.909-3.008)


30 dag surovega masla, grobo domačo morsko      sol.      Priprava: Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo  P
nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo morsko      sol.      Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo  P
najljubšega hladno iztisnjenega olja, domačo morsko      sol.      Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni vodi  P
baziličnega pesta, 4 paradižnike, rdečo čebulo,      sol,      poper, baziliko in mediteranske začimbe. Priprav  P
aradižnikom Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja,      sol,      poper, olivno olje, česen, rdečo mleto papriko  P
kisle smetane, šopek drobnjaka, svežo baziliko,      sol      in poper. Priprava: Zelenjavo operemo, jo olupim  P
peteršilj, portovec, drobnjak, 3 dag orehovih jedrc,      sol      in poper. Priprava: Gorgonzolo razdrobimo med  P
moke, 4 jajca, 20 dag drobtin, olje, vitlof,      sol      in poper; za preliv: olivno olje, 2 stroka česna  P
žlico balzamičnega kisa, limono, svežo baziliko,      sol      in poper. Priprava: Testenine skuhamo v slanem  P
4 datlje brez koščic, mleto rdečo papriko,      sol,      poper in jajce. Priprava: V skledo damo skuto  P
olja, 3 dcl paradižnikovih pelatov, origano,      sol,      poper, manjšo čebulo in sladkor. Priprava:  P
mletega koriandra, svež koriander, 2 dcl mleka,      sol,      poper in olje. Priprava : Korenje olupimo in  P
masla, majhno čebulo, 4 žlice sladke smetane,      sol,      poper in 2 kruhovi rezini. Priprava : V loncu  P
manjšo rumeno bučo, olivno olje, lovorjev list,      sol,      poper, svež timijan, svež rožmarin, 1/2 l zelenjavne  P
moke, 1/2 l zelenjavne osnove, rdeči poper,      sol      in črni poper. Priprava : V loncu na olivnem  P
150 g ržene moke, 150 g mehke pšenične moke,      sol,      4 jajca (srednje velika), 300 g peteršilja   P
Priprava : V skledi zmešamo obe vrsti moke,      sol,      tri jajca in žlico mrzle vode.Dobro zgnetemo  P
timijana, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja,      sol,      čili v prahu; za bešamel: 4 žlice masa, 4 žlice  P
bešamel: 4 žlice masa, 4 žlice moke, 3/4 l mleka,      sol,      sveže zmlet poper, sveže nariban muškatni orešček  P
hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo morsko      sol,      poper. Priprava: Morsko solato dobro operemo  P
hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo morsko      sol,      žličke kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike  P
olivnem olju. Po dveh minutah praženja dodamo      sol      in posodo pokrijemo.Dušimo še kakšno minuto  P
morske solate, skodelico polente, domačo morsko      sol,      2 žlički surovega masla ali 2 žlici hladno iztisnjenega  P
nekaj zrn črnega popra, 6 strokov česna, morsko      sol,      žličko rdeče paprike v prahu ali karija. Priprav  P
osnove, 45 dag riža za rižote, svežo baziliko,      sol,      poper, sir zbrinec. Priprava : Na olivnem olju  P
limono, 5 dag parmezana, drobnjak, peteršilj,      sol      in poper. Priprava : Šampinjone operemo in  P
Kumare v solati Potrebujemo : 4 manjše kumare,      sol,      poper, koprc, 8 dag sladkorja v prahu, 1,5 dcl  P
in splaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo      sol,      in jih popivnamo s papirnato brisačko.V ponev  P
dag orehovih jedrc, 5 dag parmezana v kosu,      sol,      poper, 5 žlic arašidovega olja, 3 žlice orehovega  P
arašidovo in orehovo olje. Dodamo še limonin sok,      sol,      poper in drobno sesekljan peteršilj.Na krožnik  P
dag koruzne moke, 2 zavitka pecilnega praška,      sol,      20 dag čokoladnih kapljic, 5 dag kakava v prahu  P
listov, 100 ml smetane za stepanje, 150 ml mleka,      sol,      poper in sveže nariban parmezan. Priprava   P
ščep sladkorja, lovorjev list, 125 g mleka,      sol,      poper, koriander in štiri žlice kisle smetane  P
segrejmo in vmešamo še mleko. Po potrebi dodamo      sol      in poper.Okrasimo s kislo smetano in koriandrom  P
vzhaja. Ohlajeni ajdovi moki dodamo belo moko,      sol,      vzhajani kvas in toliko vode (ne preveč), da  P
skledo, dodamo nariban sir, jajca, majaron,      sol      in grobo sesekljane orehe. Premešamo.  P
dag ajdove in 10 dag bele moke, 2,5 dcl vode,      sol,      4 dag masti, 1/2 žličke zmletega janeža, 2 dag  P
za belo testo: 15 dag bele moke, 1 dag kvasa,      sol,      dcl mleka, sladkor; za koruzno testo: 12 dag  P
koruzno testo: 12 dag koruzne in 12 dag bele moke,      sol,      1/2 žličke sladkorja, 1/2 suhega kvasa, 1,5  P
da vzhaja. Ko se ohladi, dodamo belo moko,      sol,      olje in pregnetemo.Pustimo, da vzhaja.   P
na 240 stopinj Celzija. V testo primešamo še      sol      in semena ter oblikujemo v hlebček.Po vrhu trikrat  P
paradižnikove mezge, 3 žlice mangovega čatnija,      sol,      8 jajc. Priprava: Čebulo olupimo in drobno  P
kisle smetane (24 odstotkov mlečne maščobe),      sol,      poper, limonin sok. Priprava: Rukolo preberemo  P
jabolk, rabarbare), 125 g jedilnega škroba,      sol,      vrečko pecilnega praška, sladkor v prahu za  P
testo: 200 g moke, 100 hladnega mleka, rumenjak,      sol;      za nadev: 3 čebule, 200 g mesnate slanine, žlico  P
bombico, lovorjev list, mleto kumino, liter vode,      sol      in poper. Priprava: Olje segrejemo in na njem  P
sira zdenka, majhno čebulo, česen, peteršilj,      sol,      poper, feferone in 4 polnozrnate štručke. Pripra  P
20 dag stročjega fižola, por, bučko, olje,      sol,      poper, česen, peteršilj, svež rožmarin, baziliko  P
masti, 4 dag moke, majhno čebulo, strok česna,      sol,      poper in začinko. Priprava : Prebran, opran  P
zeleno papriko, srednje veliko rdečo čebulo,      sol,      sveže mleti poper, kis, bučno ali olivno olje  P
manjši por, 2 korenja, majhno gomoljasto zeleno,      sol,      poper, majaron, timijan, olje in lovorjev list  P
smetane, 2 dag masla, 2 dag majoneze, pol limone,      sol,      poper, svež drobnjak in 2 manjši polnozrnati  P
šampinjonov, žlico sesekljanega svežega peteršilja,      sol      in mlet črni poper, vejice svežega peteršilja  P
očiščeno zeleno jabolko, narezano na kocke,      sol      in mlet črni poper; za nadev: 50 g instant ovsene  P
Pečena gos Potrebujemo : gos,      sol,      vejico majarona in peteršilja, ščep stolčene  P
Potrebujemo : gos, primerno količino majhnih jabolk,      sol,      šopek pehtrana, juho za zalivanje in malo maščobe  P
žličko karija ali nepekoče rdeče paprike, morsko      sol.      Priprava: Olupimo in pretlačimo česen.  P
piščančjih prsi, brez kože in drobno narezane,      sol;      za okras: prepolovljene redkvice, polnjene zelene  P
žličke mletega cimeta, 1/4 žličke mlete kumine,      sol      in sveže zmlet črni poper; za okras: 15 g masla  P
Celzija. V posodo stresemo moko, sladkor v prahu,      sol      in mandlje ter dobro premešamo.Primešamo vaniljevo  P
100 ml olivnega olja, 20 ml limoninega soka,      sol,      poper in 50 g bazilike. Priprava : Sestavine  P
mocarele po 100 g, lovorov list, vršiček rožmarina,      sol,      poper, 100 ml olivnega olja in 4 žlice balzamičnega  P
česna, 20 g pinjol, 60 g masla, 20 g parmezana,      sol      in poper. Priprava : Artičoke očistimo.   P
govedine za dušenje (stegno), 3 žlice moke,      sol      in sveže zmlet črni poper, olivno olje, 200  P
roquefort), 6 žlič klasične polivke vinaigrette,      sol      in sveže zmlet črni poper, pest zdrobljenih  P
0,5 l sladke smetane, česen, olivno olje in      sol.      Priprava : Mleko solimo in vanj zakuhamo zdrob  P
veliki čebuli, bučko, 2 korenčka, 2 stroka česna,      sol,      sveže mlet črni poper, ščepec pimenta, 4 jušne  P
topljivega sira, 2 paradižnika, česen, olivno olje,      sol,      poper, peteršilj, belo vino, drobtine in majhno  P
osnove, 2,5 dcl sladke smetane za kuhanje, kari,      sol,      poper, tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak  P
papriki, bučko, majhno čebulo, svežo baziliko,      sol,      poper, olivno olje, česen, različno pernato  P
ostre moke, 40 dag svežih sliv, 10 dag masla,      sol,      rumenjak, sladkor v kockah, zmlet mak, kristalni  P
majhni repi, 25 dag vloženega graha, 6 dag masla,      sol,      poper. Priprava : Piščanca razkosamo na majhne  P
šampinjonov, 10 dag rdeče leče, sojino omako,      sol,      belo vino, poper, baziliko, origano, peteršilj  P
pretlačimo, dodamo ohlajen riž, žlico kisle smetane,      sol      in poper. Začinimo z origanom in baziliko.  P
kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane, limono,      sol,      poper, sladkor, 2 dag masla, česen in polnozrnati  P
4 l mleka, dcl sladke smetane, sojino omako,      sol,      poper, 2 rezini polnozrnatega kruha, neoluščena  P
(dateljni, indijski oreški, lešniki), olje,      sol,      poper, baziliko in česen. Priprava : Papriki  P
mu odstranili semena in ga drobno nasekljali,      sol      in sveže zmlet črni poper, 2 žlici drobno nasekljanega  P
ga vrgli v pečico. Potrebujemo (za štiri):      sol      ene limone, olivno olje, sol in sveže zmlet  P
Potrebujemo (za štiri): sol ene limone, olivno olje,      sol      in sveže zmlet črni poper, 3 stroke česna, olupljene  P
pleše na njegovi rami. Ker je samokritika, ta      sol      zemlje, redka vrlina v svetu bolestne ambicije  P
por, korenje, peteršilj), poper, peteršilj,      sol,      kumino, timijan in česen. Priprava: Peteršiljeve  P
dag svinjske ribice, 2 jabolki, majhno limono,      sol,      sveže mleti črni poper, žlico gorčice, majhno  P
narežemo na manjše medaljone. V skodelico damo      sol,      poper, gorčico in drobno nastrgano limonino  P
kuhanega gomolja zelene; 3/4 skodelice majoneze,      sol,      poper in 1/2 skodelice grobo narezanih orehov  P
tudi posojam. »Testenine, paradižnik, olje in      sol,      velik lonec, ponev in cedilo.To so osnove Sončne  P
vračate? Če povem s krščansko prispodobo ‐ »     sol      zemlje«.Sem eksperimentator, pokuševalec, večni  P
žlici sesekljanega timijana, 200 g brokolija,      sol      in poper. Priprava: Pripravite nadev.   P
Dodajte paradižnik s sokom, jušno osnovo, timijan,      sol      in poper. Zavrite in na manjšem ognju pustite  P
jabolko, navadni tekoči jogurt, olje, kari,      sol,      poper, 0,75 l zelenjavne osnove, česen, jedilni  P
korenčka, 20 dag stročjega fižola, jušno osnovo,      sol,      poper, peteršilj, kislo smetano, timijan, česen  P
zelenjavne osnove (jušna zelenjava), 20 dag riža,      sol,      poper, timijan, parmezan in česen. Priprava  P
konzerviranja zelenjave, za katero potrebujemo samo      sol      in vodo.Če smo papriko sušili, jo lahko tudi  P
semenja zložimo v čiste steklene kozarce, dodamo      sol      v razmerju 1 : 100 (1 kg paprike zahteva 10  P
več, sicer bi ostala paprika pretrda, ker bi      sol      preveč pospešila kisanje.Dodamo lahko tudi začimbe  P
svež koprc, limono, limeto, dcl belega vina,      sol,      poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave  P
turistično naselje Villas Kornati v Šibeniku,      Sol      Polynesia v Umagu in Amarin v Rovinju.Za ljubitelje  P
dodajte ščepec soli in dobro premešajte, da se      sol      stopi. V raztopino namočite gazo in jo položite  P
primerno toplo vodo, v katero nasujemo morsko      sol      ali lekarniško raztopino za nego nog.Ko se koža  P
naravne darove morja: morsko blato, morsko vodo,      sol      in blagodejno morsko podnebje z zdravilnimi  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.409 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA