nova beseda iz Slovenije
prilivamo bučno olje. Vrstni red je pomemben, da se | sol | raztopi, preliv pa postane kremast.Papriki razpolovi | P |
Da ne boste ob grižljaju begali po mizi za | sol, | boste kotletek še solili, dejansko šele na krožniku | P |
štiri žlice oljčnega olja, dve vejici rožmarina, | sol, | poper, limona. ***** | P |
testo ne le preslano, ampak tudi prevlažno. | Sol | ohranja vlago v testu.Kvas bomo kljub kodeksu | P |
sesekljanega peteršilja, 1 vejica sesekljanega origana, | sol, | poper, 40 g pršuta, 80 g mocarele, nariban parmezan | P |
skupaj boste utopili v vodi, ki ji boste dodali | sol, | in že je čas, da pod piskrom zakurite s kar | P |
krompirji, večja koleraba, srednje velika repa, | sol | in ščep mlete kumine, ocvirki. Pečen krompir | P |
Osem večjih mladih krompirjev, deset dag masla, | sol, | na koncu peteršilj, nariban sir ali pač ne. | P |
žlička sladke paprike, večja čebula, olje, | sol. | ***** | P |
žlic vina, 8 žlic sladke ali kisle smetane, | sol, | majhna žlica pecilnega praška. Priprava: Vse | P |
soljo. Makrobiotika še posebej poudarja, naj bo | sol | kakovostna, saj ima le tako zdravilne lastnosti | P |
testo: 50 dag ostre pšenične moke, 1 jajce, | sol, | voda po potrebi. Za nadev: 50 dag skute, sol | P |
sol, voda po potrebi. Za nadev: 50 dag skute, | sol. | Za zabelo: 1 žlica zaseke, 1,5 dl kisle smetane | P |
kaša in zelje morata biti v razmerju 1 : 2), | sol, | voda, ocvirki, mast. Zelje operemo, stresemo | P |
na kose zrezane slanine ali salame, nato še | sol, | poper in krepak odmerek muškata. S tem napolnimo | P |
masla, žlica pšeničnega zdroba, pol žličke moke, | sol, | poper, liter vode, peteršilj, jajce. ***** | P |
recimo drobnjaka. Torej, kisla smetana, drobnjak, | sol | in bel poper.Osvežujoče bo dopolnila okus, hkrati | P |
decilitra oljčnega olja, sveže mlet črn poper, | sol, | slab kilogram mladega krompirja, rdeča in zelena | P |
Moko, kislo mleko, jajce, pecilni prašek in | sol | umešamo v testo.Počiva naj ure. | P |
žlic olja, malce juhe, 1 žlička sladke paprike, | sol, | poper, 1‐2 žlički kisa, 4 goveji steaki po 150 | P |
česna, pol pesti nasekljanega peteršilja, jajce, | sol | po okusu. ***** | P |
čebulo, dodamo grobo narezan česen, zmleti poper, | sol, | lovorove liste in vejico rožmarina.Premešamo | P |
in sesekljan peteršilj, šilce konjaka, olje, | sol, | poper. S čopičem in papirnato brisačo očiščene | P |
drugega mesa. Deni jih v vodo, dodaj maščobo, | sol | in drobtine ječmenovega kolača.Dodaj dragoceni | P |
najtemnejše čokolade, deciliter in pol terana, | sol | in poper, žlica ali dve masla, voda po občutku | P |
nedostopna javnosti, saj so stavbo zaznamovali veter, | sol | in nihanje temperature. Tudi Piran pozna (sicer | P |
manjša čebula, manjša paprika, žlička sladkorja, | sol, | žlička provansalskih zelišč, list sveže zelene | P |
bo izenačilo razmerje med sladkobo in kisom. | Sol | bo poskrbela, da bodo vse dodane začimbe razvile | P |
večji fileji osliča, dve jajci, moka, drobtine, | sol | in bel poper, limona, pol litra olja. **** | P |
g navadnega jogurta, 2 žlici kisle smetane, | sol, | poper, 1/2 žličke zmlete kumine, timijan. Stremo | P |
paprike Kilogram ali več paprik, oljčno olje, | sol, | česen.Osnovni recept je zelo preprost. | P |
popra, 1 žlica zeliščnega likerja (če želimo), | sol, | poper, 1 šopek peteršilja. Priprava: 30 minut | P |
rižota pa je gosta in lepljiva, dodajte poper in | sol, | posujte z nasekljano meto in postrezite s parmezanom | P |
češnjevcev, 1 žlica oljčnega olja, 30 g masla, | sol, | 1 žlica posušenega origana, po okusu 1,25 dl | P |
mocarele, par žlic čim boljšega oljčnega olja, | sol, | po želji poper, bazilika, origano. ***** | P |
mleka, malo masti ali nekaj žlic kisle smetane, | sol. | Nadev: 500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce | P |
Nadev: 500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce, | sol, | sladkor po želji. Postopek priprave: iz sestavin | P |
zelenega popra, 5 jedilnih žlic oljčnega olja, | sol, | poper iz mlinčka, sladkor, 2 vejici rožmarina | P |
slanimi srduni Glava šelina, 10 slanih srdunov, | sol, | poper, olje, kis. V slani vodi skuhamo na kose | P |
40 dag koruzne moke, 1/2 kg kuhanega fižola, | sol. | ) V kotliček nalijemo slano vodo, dodamo kuhan | P |
drobnjaka, pol šopka svežega pehtrana, bel poper in | sol. | Za medeno maslo: 100 gramov masla, tri žlice | P |
žlica zdroba, manjša cvetača, strok česna, | sol, | kumina, bazilika in peteršilj.Kašo, kosmiče | P |
jajca, maslo, sončnično olje, pinjole, mleko, | sol, | limonov sirup ali lupina in vanilja. Dodamo | P |
2 srednji veliki čebuli, zrezani na kocke, | sol, | beli poper, 1 žlica "žajnofa", 2 rumenjaka, | P |
mandljevih lističev, olivno olje za pokapanje, | sol | in poper. Parmezan vmešamo v krompirjevo testo | P |
petnajst dag sveže špinače, tri stroki česna, | sol | in poper, jajce ali dva, štiri žlice kisle smetane | P |
našega lignja še bolj okusen, predvsem pa prej. | Sol? | Lignje solite v samem finišu, saj bo tudi sol | P |
Lignje solite v samem finišu, saj bo tudi | sol | s svojim vodoljubjem izčrpala okus in sočnost | P |
jadranskih ali 40 azijskih lignjev, oljčno olje in | sol. | Za tržaško: šopek peteršilja, 1 dcl oljčnega | P |
na kolobarčke fino naribanih kumar za solato, | sol | in poper, 1 žlica drobno sesekljanega koprca | P |
večje glave rdečega zelja, pol žličke kumine, | sol, | žlička čilija, deciliter rdečega vina, deciliter | P |
stresite v eno skledo. Dodajte žlico moke, | sol, | dva stroka česna, poper in zavoljo zelenjavne | P |
stroka česna, žlica moke ali zdroba, jajce, | sol | in poper, maslo za cvrtje. ***** | P |
sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke), | sol, | peteršilj; po želji zakuha: riž, zdrobovi ali | P |
drugo pa potem poskrbijo skrivnostni vonj morja, | sol | in lepota neodkritega. Janez, skupina Stereotipi | P |
Na njenem črnem seznamu so še sir, smetana, | sol | in konzervansi. Kljub pogostim sporom in nesogla | P |
in bolj voljna. Uporabite lahko tudi kopalno | sol, | ki je mešanica grobe morske soli z dodatkom | P |
jajca, pol žlice moke, deciliter kisle smetane, | sol | in poper.Gobe očistite in narežete na lističe | P |
marinado (olje, belo vino, peteršilj in lovor, | sol | in poper) in dali za eno uro v hladilnik.Nato | P |
velikih sodih očistijo, tako da iz njih sperejo | sol, | nesnago in drugo, nato iz njih odstranijo še | P |
pecilnega praška. Moko, mandlje, lešnike in | sol | zmešate s koščki masla.Dodate preostale sestavine | P |
ekstra deviškega oljčnega olja, dva ščepa pimeta, | sol | in poper po okusu. V pečico, ogreto na 230 | P |
oljčno olje, ingver, česen, pimet, po okusu | sol | in poper ter dobro premešajte.Pašteto preložite | P |
sredini s kuhalnico naredite jamico. V njo dajte | sol | in nekaj vode ter začnite gnesti.Vodo prilivajte | P |
žlici nasekljanega svežega koriandra ali mete, | sol | in poper. V dve kozici nalijte vodo in jo rahlo | P |
ekstra deviškega oljčnega olja, strok česna, | sol | in sveže mlet beli poper. Česen, meto in peterši | P |
zgornjim sestavinam. Dodajte še oljčno olje, | sol | in beli poper ter s paličnim mešalnikom zmešajte | P |
moke (lahko uporabite tudi belo), po okusu še | sol | in grobo mleti črni poper. Z žlico arašidovega | P |
dve žlici kokosove moke, žlico mletega cimeta, | sol | in poper. V trgovinah nam najpogosteje ponujajo | P |
paprike, žlico gorčice, žlico balzamičnega kisa, | sol | in poper. Lečo operite in jo stresite v večjo | P |
gramov sira mocarele, dva posušena paradižnika, | sol | in poper.Namesto mocarele lahko uporabite tudi | P |
rastlinsko olje (ali razpuščeno kokosovo mast), | sol, | poper, nekaj vejic peteršilja, po okusu pa še | P |
narezane šampinjone. Ko se rahlo zmehčajo, dodate | sol | in sesekljani peteršilj, po okusu pa še ali | P |
gorčičnemu prahu primeša vodo, kis, sladkor, | sol | in druge začimbe, da dobimo slastno godljo. | P |
razžvrkljajte, med mešanjem dolijete mleko, dodate | sol, | ščep sveže nastrganega muškatnega oreška in | P |
20 dag sira (manj mastni), šopek peteršilja, | sol | in oljčno olje. V mešalniku zmešajte mineralno | P |
deviškega oljčnega olja, dve žlici limonovega soka, | sol | in poper. V posodo z rahlo slano vrelo vodo | P |
kokosove masti), tri žlice kisle smetane, poper, | sol, | ščepec muškatnega oreška, po okusu pa še malo | P |
kilograma šampinjonov, večji por, olje, poper, | sol, | peteršilj, rumenjak in dovolj listnatega testa | P |
na pol prepraženemu poru dodate šampinjone, | sol, | peteršilj in poper.Ko se temeljne sestavine | P |
šampinjonov, 60 gramov trapista, peteršilj, česen, | sol | in poper. Krompirje olupite in date kuhati | P |
uporabite 50 gramov, prepražite moko, dodate | sol | in med mešanjem zalijete z mlekom.Kuhajte, dokler | P |
sojino omako in žlico sladkorja, po okusu dodajte | sol | in mleti poper, še enkrat dobro zmešajte in | P |
vrnejo v čoln šele, ko se zmrači, vročina in | sol | sta jih izsušila.Deklica je bila šest ur v slani | P |
vedno višja,« pove ena izmed deklet, ko si spira | sol | s telesa.Rib je vedno manj, težava je tudi v | P |
vinograda, ki gleda na morje. Veter z morja prinaša | sol | na grozdne jagode.Malvazija je bila nekaj dni | P |
Papir zamrznejo in nato posesajo, da odstranijo | sol. | Nekatere predmete pripravljajo nekaj mesecev | P |
domovini, ki je zadnji dve leti živel na Costi del | Sol | in se v Španiji, očitno pa se je ukvarjal z | P |
citronsko in askorbinsko kislino, začimbe, | sol, | kis ali olje.Pred vlaganjem je treba živilo | P |
delovanje mikroorganizmov. Enako deluje tudi | sol, | medtem ko citronska, askorbinska in ocetna kislina | P |
makedonski kitarist in vodja legendarne skupine Leb i | Sol, | je v ponedeljek v Gallusovi dvorani Cankarjevega | P |
rdeči beneški hiši prodajajo čisto pravo grobo | sol | iz piranskih solin, zraven v stari kararski | P |
sosed ima starinarnico, v benečanki prodajajo | sol, | slikar Angelo Bajuk ima svoj atelje, naprej | P |
jo trgu ponujamo pod blagovno znamko Piranska | sol, | ki ima certifikat za geografsko poreklo.Če se | P |
poljih v Seči in Strunjanu pridelujejo kuhinjsko | sol | tradicionalno.Razen vzdrževanja in priprave | P |
naravne, kulturne in tehniške dediščine. »Piranska | sol | in solni cvet bi morala postati nacionalni ponos | P |
varčujejo in kupujejo dvakrat cenejšo kameno | sol. | Varčevanje pri takih stvareh se mi zdi nesmiselno | P |
razdelila vrečko piranskega solnega cveta, grobo | sol | z zelišči za solni žar in zeliščni čaj z navodili | P |
uporabljala za zdravljenje črevesja. Takšno | sol | dodajajo tudi najbolj znanemu napitku donat | P |
vedno aktivno pridelujejo kakovostno morsko | sol. | Krajinski park spada med največje slovenske znamenito | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |