nova beseda iz Slovenije

sol (3.509-3.608)


turističnih mravljiščih na španski Costi del      Sol,      sta ovdoveli angleški nevesti Sarah Waddington  P
plavalne sposobnosti in utonil Španska Costa del      Sol,      ki je poleti največje turistično mravljišče  P
odločila za 14-dnevne medene tedne v hotelu      Sol      Aloha Puerto na Costi del Sol, kjer ju je 29  P
tedne v hotelu Sol Aloha Puerto na Costi del      Sol,      kjer ju je 29. septembra pričakala ogromna zakonska  P
bile debate med njim in pokojnim pravzaprav      sol      te demokracije. Veliko avstrijske politične  P
kar 20 milijonov dolarjev. Za vse je poskrbel      Sol      Kerzner, južnoafriški milijarder, hotelski in  P
vedela, da pridelujete fantastično vino. Pa tudi      sol,      ki sem jo dobila v dar ‐ čeprav bi raje imela  P
, mešana solata, kozarec medu, čaj, robčki,      sol,      poper, sladkor in pribor, ki ne sme biti plastičen  P
družino preseli v Mexico City. V šolo se vpiše      Sol      de la Riva. O nadaljevanki   P
Paj-ren-ski soul? Piranska      sol.      Čokolado si bom že izborila zase, ta piling  P
damo kuhat v liter vode, dodamo jušno kocko,      sol      in poper ter žličko kopra.Ko se zelenjava skuha  P
pramene. Dodamo žličko začimbnega posipa,      sol,      poper, žličko gorčice in žličko sladke paprike  P
60 g masla - 2 žlički drobtin - 1 rumenjak -      sol      - beli poper v zrnu - 2 stroka česna - šopek  P
šalotke - 40 g masla - 2 dl sladke smetane -      sol      - črni poper v zrnu - muškatni orešček - proškova  P
peteršilja + 1 dcl sladke smetane + 1 žlica masla +      sol      in poper Priprava: zrezke iz govejega mesa  P
smučevi fileji po 70 g - 3 žlice olivnega olja -      sol      - beli poper v zrnu -Kuhani potočni raki:  P
sladke smetane - 40 g masla - 20 g žafrana -      sol      - beli poper v zrnu Krompirjev pire pripravimo  P
Potrebujemo 25 dag moke, 2 jajci, vodo in      sol.     Iz moke, jajc in malo vode stepemo gosto testo  P
kislega zelja + 1 žlička olja +1 žlička masla +      sol      + sveže mlet poper + 1 lovorov list + 2 brinovi  P
in za kuhanje pripravljena kokoš (1,2 kg) +      sol      + šopek jušne zelenjave + 1 lovorov list + pol  P
1 liter mesne juhe (iz kocke) + 150 g riža +      sol      + sveže mlet poper. Priprava: Lečo namočimo  P
korenčki + 500 g krompirja + 3 žlice olja +      sol      + sveže mlet beli poper + 750 ml mesne juhe  P
1 dag ingverja + strok sesekljanega česa +      sol      ali glutamat + poper + pol žličke pekoče paprike  P
je prepečeno. Nato dodajte sesekljan česen,      sol,      poper, pekočo papriko, piment, namočene rezine  P
medtem ko so ga počasi pekli, na rane usipali      sol.     Takšnemu načinu so pravili questio legitima  P
gorčičnih semen ● 8 dl jabolčnika ●      sol      ● beli poper v zrnu ● 3 klinčki  P
jajca + 4 žlice pinjol ali sončničnih semen +      sol      + sveže mlet poper + 2 žlički timijana + 600  P
3 žlice olja + 500 g mešanega mletega mesa +      sol      + sveže mlet poper + 2 do 3 ščepci kajenskega  P
žlice mineralne vode + 1 jajce + 60 g moke +      sol      + 1 čebula + 1 strok česna + 1 sveža paprika  P
mezge + 3 osminke litra mesne juhe iz kocke +      sol      + poper + ščepec posušenega rožmarina in timijana  P
minut. Nazadnje dodamo strt česnov strok in      sol      po okusu.Omako ponudimo k testeninam, krompirjevim  P
masirate z roko, gobo ali grobo rokavico, dokler se      sol      ne stopi. Pazite, da ne pride v stik z očmi  P
kateri smo raztopili kvas, počasi vmešamo moko in      sol.     Testo z rokami gnetemo toliko časa, da dobimo  P
je Donat), odvajalni sirupi, morda še grenka      sol,      nikakor pa ne odvajalne svečke ali celo klistir  P
na kvadratke zrezano papriko, jušno kocko,      sol,      poper ter po žličko majarona in timijana.Kuhamo  P
moko. V drugi posodi posebej zmešamo maslo,      sol,      jajca in sladkor ter dodamo prvotnemu testu  P
mleka + sveži žajbljevi lističi za dekoracijo +      sol      + beli mleti poper + zmleta sladka rdeča paprika  P
2 dcl kisle smetane + 1dcl mleka + 3 jajca +      sol      + provansalska zelišča Za paradižnikovo omako  P
iz konzerve + sveža ali posušena bazilika +      sol      + 1 žlica olivnega olja Priprava: na sončničnem  P
parmezana + 1 žlica olivnega olja za praženje +      sol      + mleti poper Za bešamelno omako: 1,2 litra  P
litra mleka + 60 g bele moke + 60 g masla +      sol      + mleti muškatni orešček Priprava bešamelne  P
z vrelim mlekom, dodamo muškatni orešček in      sol      po potrebi ter vse skupaj prevremo.Med pripravo  P
kuhamo pet minut. Meso zmeljemo, dodamo riž,      sol      in malo sesekljanega peteršilja ter dobro pregnetemo  P
dolgo, da porumeni, na koncu dodamo še zelje,      sol      in poper.Dušimo, da se zelje zmehča, vsa tekočina  P
avtomatu je pomembno predvsem to, da redno menjuješ      sol.     Se mi je zdelo, da ne veste, da je v kavnem avtomatu  P
zdelo, da ne veste, da je v kavnem avtomatu      sol,     « se zasmeji ob mojem presenečenju.Ponosna je  P
Odstavimo z ognja in primešamo sesekljani peteršilj,      sol      in poper.Brokoli stresemo v ogreto skledo, prelijemo  P
žlice masla * 1 majhna čebula * 2 žlici moke *      sol      * sveže mlet poper * 2 skodelici naribanega  P
postekleni in se zmehča (5 minut). Dodamo moko,      sol      in poper ter mešamo na šibkem ognju 3 minute  P
žlici pinjol ali oluščenih sončničnih semen *      sol      * sveže mlet poper. Priprava: Glavice brstičnega  P
Špinača bo namreč spustila vodo. Dodamo      sol.     Potem pojemo še pomarančo ali jabolko.   P
žlicah olja. Dodamo na kocke zrezano zelenjavo,      sol,      poper, žličko začimbnega posipa, žlico gorčice  P
testo pripravimo tako, da najprej zmešamo moko,      sol,      kis in vodo.Na mizi testo raztegnemo in vanj  P
česna + 1 čebula + 1 paradižnik, lovorov list +      sol      + poper -Priprava: krompir, ki smo ga narezali  P
pora + 40 dag jurčkov, zamrznjenih ali svežih +      sol      + poper -Priprava: ječmen najprej preberemo  P
kislega zelja + 2 stroka česna + 1 mala čebula +      sol      -Sestavine za matevža: 40 dag krompirja  P
20 dag fižola + 1/2 čebule + 1 strok česna +      sol      + malo maščobe -Priprava krvavice: krvavice  P
sredino naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce,      sol      in to zmešamo.Postopoma dodajamo mlačno vodo  P
pogrela vodo in jo zlila v umivalnik, raztopila      sol      in porinila noge v kopel.Tako sem se razstrupljala  P
pa to ni problem; znan je tudi kot Epsomova      sol)     .V kopeli se namakajte 20 minut.   P
pomaranči ● 3 žlice olivnega olja ●      sol      ● črni poper v zrnu ● Solatni  P
medu ● 0,8 dl balzamičnega kisa ●      sol      ● Posip: 3 žlice mandljevih lističev  P
razmešamo pomarančni sok, balzamični kis in      sol,      da se sol stopi.Nato prilijemo med in gladko  P
pomarančni sok, balzamični kis in sol, da se      sol      stopi.Nato prilijemo med in gladko razmešamo  P
žlici goste kisle smetane (creme fraiche) *      sol      * sveže mlet poper. Priprava: Tofu in mocarelo  P
žlici masla * 150 g puranjega prsnega mesa *      sol      * sveže mlet poper * 1 velik paradižnik * 3  P
Potrebujemo le glavico mladega radiča (na osebo),      sol      in nekaj začimb ter olivno olje in parmezan  P
nitrit, ki je v vodi dobro topna "kristalnična"      sol      natrija in dušikove kisline, je zaradi vsestranskega  P
obdelavo moke, sredstvo za vzhajanje, emulgirna      sol      (pri topljenih sirih in izdelkih, ki jih vsebujejo  P
razžvrkljamo 2 jajci in 2 rumenjaka, limonino lupinico,      sol      in sladkor.Postopoma dodajamo mleko, moko in  P
razmešamo ali pretlačimo. Dodamo stopljeno maslo,      sol      in jajci ter dobro premešamo.Dodamo moko in  P
glazirano kolerabo, marinirano slanino in grobo      sol.     Pika na i je bila kisla karamelna jabolčna omaka  P
slan okus dodajte kumino, koriander, ingver in      sol.     Če pa ste sladkosnedni, vmešajte cimet, ingver  P
lovorov list, timijan, rožmarin, feferoni,      sol,      poper, kumina Priprava:   P
postekleni, dodamo očiščene in zrezane gobe,      sol      in poper.Dušimo, dokler vsa tekočina ne povre  P
drugega sira, po želji) + 16 orehovih jedrc +      sol      + poper + kis + olje Priprava: motovilec  P
dag riža basmati + 80 dag zelenih belušev +      sol      + poper + sir parmezan (ali sir gran padano  P
surovega masla ali druge maščobe + 2 stroka česna +      sol      + poper + 2 dcl sladke smetane Priprava  P
krhkega testa: raztopljeno maslo, rumenjak,      sol,      sladkor in mrzlo vodo zgnetemo v krhko testo  P
veter raznaša oblake soli po vsej srednji Aziji.      Sol      je vdrla tudi v podtalnico in tako teče iz pip  P
v ponvi in nato stresemo v platneno vrečko.      Sol      učinkuje protivnetno in dolgo obdrži toploto  P
primešamo hren in sesekljano čebulo, majonezo,      sol      in poper.Premešamo, ohladimo in ponudimo k šunki  P
tankem curku dolivamo olje. Nato dodamo hren,      sol      in poper ter limonin sok po okusu. S smetano  P
primešamo hren in gorčico, sesekljane slane ribice,      sol      in poper. Z vinom   P
do mlačnega, dodamo hren, sesekljana jajca,      sol,      poper in drobnjak. NAGRADNA KRIZANKA V JANI  P
mala žlička sladkorja + 3 dag svinjske masti +      sol      + voda + jajce za premaz. Priprava testa in  P
kisa + žlica sladkorja + sok ene pomaranče +      sol.      Priprava: nariban hren in olupljena naribana  P
jabolka zmešamo v skledi, temu dodamo sladkor,      sol      po okusu, kis in sok ene pomaranče. Vse skupaj  P
pol žličke gorčice + žlička kisle smetane +      sol      + poper + žlica sesekljanega peteršilja + žlička  P
žlica naribanega hrena + 1,5 dcl kisle smetane +      sol      + poper + sok pol limone Priprava: beluše  P
skledi zmešamo nariban hren, kislo smetano,      sol      in poper po okusu ter dodamo sok limone.Hrenovo  P
toplega mleka + nastrgana limonina lupinica +      sol      + 10 dag surovega masla Za nadev: 50 dag  P
moko na deski napravimo jamico, dodamo maščobo,      sol,      po želji tudi jajce in z dodajanjem tekočine  P
žlici hrena, 2 kisli kumarici, žlico gorčice,      sol      in poper. Skuti dodamo sesekljana jajca, na  P
in ožet hren, sesekljani kumarici, gorčico,      sol      in poper. Dobro premešamo in pustimo nekaj ur  P
timijan + ekstra deviško oljčno olje + česen +      sol      + poper + brancinova »bottarga« (posušene ikre  P
l mleka + za oreh masla + muškatni orešček +      sol      + poper + lovorov list + 150 g kisle repe v  P
bučk + 50 g raztopljenega masla + 200 g piva +      sol      + meta. Na olju prepražimo čebulo, dodamo  P
ocvirke ali zaseko, česen, smetano, kumino in      sol.     Ponudimo toplo ali hladno, lahko je glavna jed  P
lovorov list, pol žlice gorčice, žličko majarona,      sol      in poper.Malo podušimo, nato prilijemo toliko  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA