nova beseda iz Slovenije
turističnih mravljiščih na španski Costi del | Sol, | sta ovdoveli angleški nevesti Sarah Waddington | P |
plavalne sposobnosti in utonil Španska Costa del | Sol, | ki je poleti največje turistično mravljišče | P |
odločila za 14-dnevne medene tedne v hotelu | Sol | Aloha Puerto na Costi del Sol, kjer ju je 29 | P |
tedne v hotelu Sol Aloha Puerto na Costi del | Sol, | kjer ju je 29. septembra pričakala ogromna zakonska | P |
bile debate med njim in pokojnim pravzaprav | sol | te demokracije. Veliko avstrijske politične | P |
kar 20 milijonov dolarjev. Za vse je poskrbel | Sol | Kerzner, južnoafriški milijarder, hotelski in | P |
vedela, da pridelujete fantastično vino. Pa tudi | sol, | ki sem jo dobila v dar ‐ čeprav bi raje imela | P |
, mešana solata, kozarec medu, čaj, robčki, | sol, | poper, sladkor in pribor, ki ne sme biti plastičen | P |
družino preseli v Mexico City. V šolo se vpiše | Sol | de la Riva. O nadaljevanki | P |
Paj-ren-ski soul? Piranska | sol. | Čokolado si bom že izborila zase, ta piling | P |
damo kuhat v liter vode, dodamo jušno kocko, | sol | in poper ter žličko kopra.Ko se zelenjava skuha | P |
pramene. Dodamo žličko začimbnega posipa, | sol, | poper, žličko gorčice in žličko sladke paprike | P |
60 g masla - 2 žlički drobtin - 1 rumenjak - | sol | - beli poper v zrnu - 2 stroka česna - šopek | P |
šalotke - 40 g masla - 2 dl sladke smetane - | sol | - črni poper v zrnu - muškatni orešček - proškova | P |
peteršilja + 1 dcl sladke smetane + 1 žlica masla + | sol | in poper Priprava: zrezke iz govejega mesa | P |
smučevi fileji po 70 g - 3 žlice olivnega olja - | sol | - beli poper v zrnu -Kuhani potočni raki: | P |
sladke smetane - 40 g masla - 20 g žafrana - | sol | - beli poper v zrnu Krompirjev pire pripravimo | P |
Potrebujemo 25 dag moke, 2 jajci, vodo in | sol. | Iz moke, jajc in malo vode stepemo gosto testo | P |
kislega zelja + 1 žlička olja +1 žlička masla + | sol | + sveže mlet poper + 1 lovorov list + 2 brinovi | P |
in za kuhanje pripravljena kokoš (1,2 kg) + | sol | + šopek jušne zelenjave + 1 lovorov list + pol | P |
1 liter mesne juhe (iz kocke) + 150 g riža + | sol | + sveže mlet poper. Priprava: Lečo namočimo | P |
korenčki + 500 g krompirja + 3 žlice olja + | sol | + sveže mlet beli poper + 750 ml mesne juhe | P |
1 dag ingverja + strok sesekljanega česa + | sol | ali glutamat + poper + pol žličke pekoče paprike | P |
je prepečeno. Nato dodajte sesekljan česen, | sol, | poper, pekočo papriko, piment, namočene rezine | P |
medtem ko so ga počasi pekli, na rane usipali | sol. | Takšnemu načinu so pravili questio legitima | P |
gorčičnih semen ● 8 dl jabolčnika ● | sol | ● beli poper v zrnu ● 3 klinčki | P |
jajca + 4 žlice pinjol ali sončničnih semen + | sol | + sveže mlet poper + 2 žlički timijana + 600 | P |
3 žlice olja + 500 g mešanega mletega mesa + | sol | + sveže mlet poper + 2 do 3 ščepci kajenskega | P |
žlice mineralne vode + 1 jajce + 60 g moke + | sol | + 1 čebula + 1 strok česna + 1 sveža paprika | P |
mezge + 3 osminke litra mesne juhe iz kocke + | sol | + poper + ščepec posušenega rožmarina in timijana | P |
minut. Nazadnje dodamo strt česnov strok in | sol | po okusu.Omako ponudimo k testeninam, krompirjevim | P |
masirate z roko, gobo ali grobo rokavico, dokler se | sol | ne stopi. Pazite, da ne pride v stik z očmi | P |
kateri smo raztopili kvas, počasi vmešamo moko in | sol. | Testo z rokami gnetemo toliko časa, da dobimo | P |
je Donat), odvajalni sirupi, morda še grenka | sol, | nikakor pa ne odvajalne svečke ali celo klistir | P |
na kvadratke zrezano papriko, jušno kocko, | sol, | poper ter po žličko majarona in timijana.Kuhamo | P |
moko. V drugi posodi posebej zmešamo maslo, | sol, | jajca in sladkor ter dodamo prvotnemu testu | P |
mleka + sveži žajbljevi lističi za dekoracijo + | sol | + beli mleti poper + zmleta sladka rdeča paprika | P |
2 dcl kisle smetane + 1dcl mleka + 3 jajca + | sol | + provansalska zelišča Za paradižnikovo omako | P |
iz konzerve + sveža ali posušena bazilika + | sol | + 1 žlica olivnega olja Priprava: na sončničnem | P |
parmezana + 1 žlica olivnega olja za praženje + | sol | + mleti poper Za bešamelno omako: 1,2 litra | P |
litra mleka + 60 g bele moke + 60 g masla + | sol | + mleti muškatni orešček Priprava bešamelne | P |
z vrelim mlekom, dodamo muškatni orešček in | sol | po potrebi ter vse skupaj prevremo.Med pripravo | P |
kuhamo pet minut. Meso zmeljemo, dodamo riž, | sol | in malo sesekljanega peteršilja ter dobro pregnetemo | P |
dolgo, da porumeni, na koncu dodamo še zelje, | sol | in poper.Dušimo, da se zelje zmehča, vsa tekočina | P |
avtomatu je pomembno predvsem to, da redno menjuješ | sol. | Se mi je zdelo, da ne veste, da je v kavnem avtomatu | P |
zdelo, da ne veste, da je v kavnem avtomatu | sol, | « se zasmeji ob mojem presenečenju.Ponosna je | P |
Odstavimo z ognja in primešamo sesekljani peteršilj, | sol | in poper.Brokoli stresemo v ogreto skledo, prelijemo | P |
žlice masla * 1 majhna čebula * 2 žlici moke * | sol | * sveže mlet poper * 2 skodelici naribanega | P |
postekleni in se zmehča (5 minut). Dodamo moko, | sol | in poper ter mešamo na šibkem ognju 3 minute | P |
žlici pinjol ali oluščenih sončničnih semen * | sol | * sveže mlet poper. Priprava: Glavice brstičnega | P |
Špinača bo namreč spustila vodo. Dodamo | sol. | Potem pojemo še pomarančo ali jabolko. | P |
žlicah olja. Dodamo na kocke zrezano zelenjavo, | sol, | poper, žličko začimbnega posipa, žlico gorčice | P |
testo pripravimo tako, da najprej zmešamo moko, | sol, | kis in vodo.Na mizi testo raztegnemo in vanj | P |
česna + 1 čebula + 1 paradižnik, lovorov list + | sol | + poper -Priprava: krompir, ki smo ga narezali | P |
pora + 40 dag jurčkov, zamrznjenih ali svežih + | sol | + poper -Priprava: ječmen najprej preberemo | P |
kislega zelja + 2 stroka česna + 1 mala čebula + | sol | -Sestavine za matevža: 40 dag krompirja | P |
20 dag fižola + 1/2 čebule + 1 strok česna + | sol | + malo maščobe -Priprava krvavice: krvavice | P |
sredino naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, | sol | in to zmešamo.Postopoma dodajamo mlačno vodo | P |
pogrela vodo in jo zlila v umivalnik, raztopila | sol | in porinila noge v kopel.Tako sem se razstrupljala | P |
pa to ni problem; znan je tudi kot Epsomova | sol) | .V kopeli se namakajte 20 minut. | P |
pomaranči ● 3 žlice olivnega olja ● | sol | ● črni poper v zrnu ● Solatni | P |
medu ● 0,8 dl balzamičnega kisa ● | sol | ● Posip: 3 žlice mandljevih lističev | P |
razmešamo pomarančni sok, balzamični kis in | sol, | da se sol stopi.Nato prilijemo med in gladko | P |
pomarančni sok, balzamični kis in sol, da se | sol | stopi.Nato prilijemo med in gladko razmešamo | P |
žlici goste kisle smetane (creme fraiche) * | sol | * sveže mlet poper. Priprava: Tofu in mocarelo | P |
žlici masla * 150 g puranjega prsnega mesa * | sol | * sveže mlet poper * 1 velik paradižnik * 3 | P |
Potrebujemo le glavico mladega radiča (na osebo), | sol | in nekaj začimb ter olivno olje in parmezan | P |
nitrit, ki je v vodi dobro topna "kristalnična" | sol | natrija in dušikove kisline, je zaradi vsestranskega | P |
obdelavo moke, sredstvo za vzhajanje, emulgirna | sol | (pri topljenih sirih in izdelkih, ki jih vsebujejo | P |
razžvrkljamo 2 jajci in 2 rumenjaka, limonino lupinico, | sol | in sladkor.Postopoma dodajamo mleko, moko in | P |
razmešamo ali pretlačimo. Dodamo stopljeno maslo, | sol | in jajci ter dobro premešamo.Dodamo moko in | P |
glazirano kolerabo, marinirano slanino in grobo | sol. | Pika na i je bila kisla karamelna jabolčna omaka | P |
slan okus dodajte kumino, koriander, ingver in | sol. | Če pa ste sladkosnedni, vmešajte cimet, ingver | P |
lovorov list, timijan, rožmarin, feferoni, | sol, | poper, kumina Priprava: | P |
postekleni, dodamo očiščene in zrezane gobe, | sol | in poper.Dušimo, dokler vsa tekočina ne povre | P |
drugega sira, po želji) + 16 orehovih jedrc + | sol | + poper + kis + olje Priprava: motovilec | P |
dag riža basmati + 80 dag zelenih belušev + | sol | + poper + sir parmezan (ali sir gran padano | P |
surovega masla ali druge maščobe + 2 stroka česna + | sol | + poper + 2 dcl sladke smetane Priprava | P |
krhkega testa: raztopljeno maslo, rumenjak, | sol, | sladkor in mrzlo vodo zgnetemo v krhko testo | P |
veter raznaša oblake soli po vsej srednji Aziji. | Sol | je vdrla tudi v podtalnico in tako teče iz pip | P |
v ponvi in nato stresemo v platneno vrečko. | Sol | učinkuje protivnetno in dolgo obdrži toploto | P |
primešamo hren in sesekljano čebulo, majonezo, | sol | in poper.Premešamo, ohladimo in ponudimo k šunki | P |
tankem curku dolivamo olje. Nato dodamo hren, | sol | in poper ter limonin sok po okusu. S smetano | P |
primešamo hren in gorčico, sesekljane slane ribice, | sol | in poper. Z vinom | P |
do mlačnega, dodamo hren, sesekljana jajca, | sol, | poper in drobnjak. NAGRADNA KRIZANKA V JANI | P |
mala žlička sladkorja + 3 dag svinjske masti + | sol | + voda + jajce za premaz. Priprava testa in | P |
kisa + žlica sladkorja + sok ene pomaranče + | sol. | Priprava: nariban hren in olupljena naribana | P |
jabolka zmešamo v skledi, temu dodamo sladkor, | sol | po okusu, kis in sok ene pomaranče. Vse skupaj | P |
pol žličke gorčice + žlička kisle smetane + | sol | + poper + žlica sesekljanega peteršilja + žlička | P |
žlica naribanega hrena + 1,5 dcl kisle smetane + | sol | + poper + sok pol limone Priprava: beluše | P |
skledi zmešamo nariban hren, kislo smetano, | sol | in poper po okusu ter dodamo sok limone.Hrenovo | P |
toplega mleka + nastrgana limonina lupinica + | sol | + 10 dag surovega masla Za nadev: 50 dag | P |
moko na deski napravimo jamico, dodamo maščobo, | sol, | po želji tudi jajce in z dodajanjem tekočine | P |
žlici hrena, 2 kisli kumarici, žlico gorčice, | sol | in poper. Skuti dodamo sesekljana jajca, na | P |
in ožet hren, sesekljani kumarici, gorčico, | sol | in poper. Dobro premešamo in pustimo nekaj ur | P |
timijan + ekstra deviško oljčno olje + česen + | sol | + poper + brancinova »bottarga« (posušene ikre | P |
l mleka + za oreh masla + muškatni orešček + | sol | + poper + lovorov list + 150 g kisle repe v | P |
bučk + 50 g raztopljenega masla + 200 g piva + | sol | + meta. Na olju prepražimo čebulo, dodamo | P |
ocvirke ali zaseko, česen, smetano, kumino in | sol. | Ponudimo toplo ali hladno, lahko je glavna jed | P |
lovorov list, pol žlice gorčice, žličko majarona, | sol | in poper.Malo podušimo, nato prilijemo toliko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |