nova beseda iz Slovenije

sol (2.809-2.908)


olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, morsko      sol.      Priprava: Motovilec očistimo in večkrat operemo  P
naravnega kisa, 2 žlici olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Če smo rdečo peso skuhali sami, jo  P
osatnega olja, pol lončka kisle smetane, morsko      sol,      poper, nepekočo papriko v prahu, muškatni orešček  P
žlički gorčice, 350 g tekočega jogurta, morsko      sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
Zmešamo ga s sojo, dodamo še jogurtov preliv in      sol      ter solato premešamo. Leča z avokadom   P
žličke nepekoče paprike, muškatni orešček, morsko      sol.      Priprava: Lečo skuhamo do mehkega in jo solimo  P
iztisnjenega olivnega olja, sladko papriko, morsko      sol,      poper, po želji še kg korenčka, žličko masla  P
bazilike ali peteršilja, 3 lovorove liste, morsko      sol.      Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
rdečo papriko, 4 vitlofe, limono, olivno olje,      sol,      baziliko, sir camembert in česen. Priprava  P
omaki Potrebujemo : štiri piščančje fileje,      sol,      česen, žlico olivnega olja in 1/2 dcl belega  P
malo graha, olivno olje, pol čebule, poper,      sol,      strok česna, peteršilj, šopek rukole, šopek  P
dag širokih rezancev, 2 večji bučki, timijan,      sol,      poper, olivno olje, glavico treviškega radiča  P
med po okusu, gorčico, 2 dcl kisle smetane,      sol,      poper, kodrasti in navadni peteršilj ter suho  P
Potrebujemo : 4 srednje debela jajca, 12 dag moke,      sol,      koprc, 2 pločevinki vložene tune, peteršilj  P
listov želatine, limono, kaviar, belo vino,      sol,      poper, koprc, česen in peteršilj. Priprava  P
2 jajci, 4 dag moke, 1 do 2 dag margarine,      sol,      muškatni orešček, malo pecilnega praška, olje  P
česna, 6 dag riža, 2 jajci, drobtine, dcl juhe,      sol,      poper, majaron in peteršilj; za testo: 2 jajci  P
poper, majaron in peteršilj; za testo: 2 jajci,      sol,      2 dcl piva, 18 dag moke in 4 dag mletih lešnikov  P
kroglice. Za testo razžvrkljamo jajca, dodamo      sol      in pivo.Na koncu primešamo še moko in mlete  P
veliko čebulo, česen, peteršilj, baziliko,      sol,      maslo, 2,5 dcl kisle smetane, 2 jajci, 3 žlice  P
žlici masla, čebulo, česen, muškatni orešček,      sol,      poper, jušno kocko, nasekljan peteršilj ali  P
10 dag črnih oliv, 5 dag prekajene slanine,      sol,      poper, lovorjev list, majaron, timijan, rožmarin  P
žličke lešnikovega olja, 40 g kraškega pršuta,      sol,      beli poper in svež peteršilj. Priprava : Krompir  P
jogurta, lonček kisle smetane, 3 jajca, olje,      sol,      poper, majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo  P
moko. V drugi polovici mleka zmešamo maslo,      sol,      jajca in sladkor ter dodamo testu.Vmešamo še  P
jedilnega škroba, 1/4 zavitka suhega kvasa (3 g),      sol      in sladkor, 400 g olupljenih surovih kozic,  P
štiri) : 300 g riža, 3 žlice nevtralnega olja,      sol,      1/2 žličke kurkuminega praška, 300 g brokolija  P
manjše kolerabe, por, peteršilj, dcl belega vina,      sol,      poper, koprc, olivno olje in jedilni škrob.  P
žlico kisle smetane, jajce, drobnjak, peteršilj,      sol,      poper; za smetanovo testo: 23 dag moke, 6 dag  P
1,5 dcl navadnega jogurta, kumino v zrnju,      sol      in poper. Priprava : Pripravimo marinado za  P
zelena čilija, svež ingver, žlico karija v prahu,      sol,      4 večje paradižnike, 30 dag rdečega fižola in  P
olivnega olja, 1 do 2 žlici naribanega hrena,      sol,      poper, sladkor, 150 g kuhane rdeče pese, limonine  P
Poper grobo stremo.      Sol,      poper, rjavi sladkor, pomarančni in limonin  P
hladilniku. Nato zmešamo olje, limonin sok, hren,      sol,      poper in sladkor.Rdečo peso narežemo na tanke  P
bazilike, pol žličke janeža, 5 žlic olivnega olja,      sol,      beli poper, 4 kose mladega kozjega sira po 40  P
60 ml olivnega olja; za pire: 1,4 kg zelene,      sol      in 80 g masla; 600 g jagnječjega hrbta brez  P
g masla; 600 g jagnječjega hrbta brez kosti,      sol,      poper, 3 do 4 stroke česna, 3 do 4 žlice olivnega  P
bučnega olja, šopek svežega peteršilja, morsko      sol.      Priprava: Vse vrste mok stresemo v posodo,  P
pol zravnane žličke karija v prahu, morsko      sol.      Priprava: Grah izluščimo in ga kuhamo v osoljeni  P
liste, šopek drobnjaka ali bazilike, morsko      sol.      Priprava: Fižol namočimo čez noč.   P
smetane, 2 šopka svežega peteršilja, morsko      sol.      Priprava: Krompir skuhamo v lupini do mehkega  P
3 dcl mleka (kravjega ali sojinega), morsko      sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo za uro ali dve  P
iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, morsko      sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč in jo  P
žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko      sol,      nekaj vejic zelene. Priprava: Pšenico namočimo  P
l sojinega mleka, manjši avokado, morsko      sol.      Priprava: Avokado prerežemo in odstranimo koščic  P
200 ml suhega belega vina, 2 žlici smetane,      sol,      poper, rumenjak, papir za peko in malo moke  P
avokado, 4 žlice olja, žličko zmletega kardamoma,      sol      in poper. Priprava : Eno grenivko olupimo tako  P
sok, preostali limonin sok, olje, kardamom,      sol      in poper razžvrkljamo.Vse sestavine za solato  P
srednje ostre gorčice, 200 g kisle smetane,      sol,      poper, 1/2 bučke (150 g), 250 g nekoliko moknatega  P
svežega sira, žlico belega balzamičnega kisa,      sol,      poper in nariban parmezan za posip. Priprava  P
10 belušev, žlico masla, 2 žlički sladkorja,      sol,      2 paradižnika, 2 žlici čemaževega pesta (iz  P
z marelično omako Potrebujemo (za štiri) :      sol,      jajce, rumenjak, 10 žlic sladkorja, žličko zmlete  P
puranjega fileja, 2 jajci, 2 dcl piva, dcl mleka,      sol,      poper, 20 dag moke, korenček, majhno bučko,  P
mazanje. Priprava : Mleko, maslo, sladkor,      sol      in limonin sok segrevamo toliko časa, da se  P
preostalo mlačno mleko, rumenjaka, sladkor,      sol      in nazadnje raztopljeno margarino.Dobro pregnetemo  P
gomolj zelene, peteršilj, majhno čebulo, česen,      sol,      poper, 5 dag hamburške slanine, 20 dag prekajene  P
vaniljev sladkor, mleko, limonino lupinico in      sol.     Vse dobro zmešamo z mešalnikom.   P
da je nizkokaloričen. Dodajo mu le jodirano      sol,      tako da je še posebno primeren za vse, ki jim  P
enakomerno zmes. Dodamo sredstvo za vzhajanje,      sol,      sladilo, dišave, orehe.Premešamo.  P
čokolado v pari. Potem zmešamo moko, kakav,      sol      in pecilni prašek.Nato še maslo in jajce penasto  P
segrejemo na 180 stopinj. Moko, pecilni prašek in      sol      pomešamo.Maslo penasto stepemo, počasi dodajamo  P
Potrebujemo : 30 dag radiča, 2 žlici olivnega olja,      sol,      poper, 2 stroka sesekljanega česna, 2 žlici  P
pokrito dušimo, da solata popolnoma ovene. Dodamo      sol,      poper, timijan in malo nastrganega oreščka.  P
Potrebujemo : 25 dag radiča, 2 žlici olja,      sol,      poper, žlico sojine omake in 2 žlici juhe.   P
delno ovene. Nato dodamo juho, sojino omako,      sol,      poper in kuhamo.Radič naj bo mehak, a še vedno  P
prepraži. Nato prilijemo preostalo juho, dodamo      sol,      poper, timijan, lovor in dobro prekuhamo.Precejeno  P
kar 150 km in tja naj bi Bušmani potovali po      sol.     Umetnost ljudstva San v tem kraju obsega najmanj  P
dve hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Poganjke rogovilčka operemo in stebla  P
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Krompir operemo in skuhamo v lupini  P
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol,      poper. Priprava: Paradižnik poparimo, da ga  P
iztisnjenega sončničnega ali olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v pokriti  P
gorčice brez konzervansov, nekaj oliv, morsko      sol.      Priprava: Sojino mleko, rogovilček, avokadovo  P
1 do 2 vejici bazilike, 200 g kisle smetane,      sol      in bel poper. Priprava: Bučke operemo, očistimo  P
z zelenjavno juho), 125 g polmastne smetane,      sol      in poper; za omako: 40 g surovega masla, 40  P
neolupljenih repkov kozic, 8 žlic olivnega olja,      sol,      mlet rožnati poper, žlico kurkuminega praška  P
kg mladih bučk, 375 ml belega vinskega kisa,      sol,      3 sveže rdeče feferone, 1/2 šopka svežega timijana  P
svežega origana, 200 ml kisa, 60 g sladkorja,      sol,      žličko črnih poprovih zrn, 400 g paradižnika  P
operemo in do suhega otresemo. Kis, sladkor,      sol,      poper, dva stroka česna in 300 ml vode zmešamo  P
200 ml) : 3 šopke bazilike, 3 stroke česna,      sol,      poper, 3 žlice pinjol, 3 žlice svežega naribanega  P
olupimo in grobo sesekljamo. Baziliko, česen,      sol,      poper, pinjole in obe vrsti sira gladko obdelamo  P
timijan), olivno olje, 5 dag parmezana v kosu,      sol,      poper, češnjeve paradižnike in česen. Priprava  P
Potrebujemo : 2 večja jajčevca, 20 dag mocarele,      sol,      poper, baziliko, česen, 2 večja paradižnika  P
malo košarico mini paradižnika, peteršilj,      sol,      poper, timijan in belo vino. Priprava : Lečo  P
lovorjev list, cimetovo palčko, 2 dag masla,      sol,      poper in baziliko. Priprava : Kuskus stresemo  P
***** Energijska      sol      Larimar Morje je naše življenje   P
Otroci so tam menda najsrečnejši.      Sol,      ki jo pridelujeta zakonca Judita in David, je  P
isti postopek za slanico in iz nje pridobili      sol,      smo ugotovili, da je koncentrirana moč zemlje  P
vračamo morju energijo v zahvalo za pridobljeno      sol.     Iz njega smo črpali vodo, v zahvali smo mu poklonili  P
preden se začne zadnja faza kristalizacije v      sol.     Tista voda je mrtva.  P
Tista voda je mrtva. Naša      sol      je posebna tudi zato, ker jo zvrtinčimo med  P
postal državni prvak v jadranju med kadeti.      Sol      uporabljajo povsod in so prepričani o koristnosti  P
znotraj nas, da se življenje poraja v njem.      Sol      je hrana za naše telo, a ni treba, da morje  P
žlički zelenjavne oziroma zeliščne juhe, morsko      sol,      skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno kašo  P
Potrebujemo: 1/2 kg pora, kg krompirja, morsko      sol,      40 g masla. Priprava: Krompir operemo in neolupl  P
bučnega olja, 2 žlici naravnega kisa, morsko      sol.      Priprava: Por očistimo, operemo in narežemo  P
stresemo v skledo, dodamo kuhan fižol, olje, kis in      sol      in solato dobro premešamo.Takoj ponudimo s polnovred  P
sončničnega olja, 2 žlici neluščenega sezama, morsko      sol.      Priprava: Bučke, korenček in komarček operemo  P
olivnega olja, 10 izkoščičenih oliv, morsko      sol,      poper. Priprava: Poganjke operemo in cele skupaj  P
lahko že nastalo poškodbo nekoliko zmanjša.      Sol      glukozamina je namreč naravna sestavina zdravega  P
sezamovega olja, 2 žlici sojine omake, domačo morsko      sol.      Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.309 2.409 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA