nova beseda iz Slovenije
je sol, vedo Pirančani in pravijo, da njihova | sol | ni tako slana, ter ponujajo tudi čokoladne bonbone | P |
Med drugim so na solinarski stojnici prodajali | sol | po polovični ceni, v vseh muzejih in na razstavah | P |
mogoče iskati razlage za Krpanovo »angleško« | sol; | o 80. letih 17. stoletja, ko je Dunaj v drugem | P |
druge vrste. Za vas je sladkor pač sladkor in | sol | pač sol, zato se vam ne zdi, da bi bil ta sladkor | P |
vrste. Za vas je sladkor pač sladkor in sol pač | sol, | zato se vam ne zdi, da bi bil ta sladkor kakšnega | P |
vodo pri znojenju pravzaprav izgubljamo tudi | sol, | zato jo je treba nadomestiti.« Hlajenje stanovan | P |
hormonov, denimo morsko hrano in ionizirano | sol. | Krompir in jajčevci naj bi povzročali odlaganje | P |
dodate ščepec soli in dobro premešate, da se | sol | stopi.V raztopino namočite gazo in jo položite | P |
žličke sladke paprike v prahu, origano, morsko | sol. | Priprava: Lečo kuhamo približno pol ure (če | P |
med lečo, dodamo sladko papriko, origano in | sol | ter kuhamo še kakšne tri minute.Nato ploščo | P |
3 korenčke, lovor, poper v zrnju in morsko | sol. | Priprava: Čez noč namočen fižol skuhamo skoraj | P |
dcl mleka, lovor, beli poper v zrnju, morsko | sol. | Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo | P |
sok polovice limone, lonček biojogurta, morsko | sol, | poper. Priprava: Zeljno glavo tanko nalistamo | P |
nato pa v jogurtu razmešamo ingver v prahu, | sol, | ščepec ali dva popra in limonin sok.Preliv vmešamo | P |
polovico avokada, 1/2 dcl mleka, kari, morsko | sol. | Priprava: Cvetače očistimo in jih po potrebi | P |
mleka, nekaj žlic mleka za razmešanje, morsko | sol. | Priprava: Rdeče zelje narežemo na ozke rezance | P |
žlice neluščenega sezama, žličko gorčice, morsko | sol. | Priprava: Česen olupimo in pretlačimo. | P |
peteršilja, 3 žlice limoninega soka, morsko | sol. | Priprava: Buči odrežemo lupinski del in očistimo | P |
večji šopek peteršilja, kari, poper, morsko | sol. | Priprava: Paprike operemo, jih očistimo semenja | P |
olivnega olja, 20 g kos trdega sira, morsko | sol. | Priprava: Korenček ostrgamo in drobno nastrgamo | P |
avokado, 2 dcl polnomastnega mleka, morsko | sol. | Priprava: Kolerabice očistimo, olupimo in tanko | P |
100 g svežih poganjkov ali kalčkov, morsko | sol. | Priprava: Paradižnik in peteršilj dobro operemo | P |
gavde ali trapista, nekaj oliv, origano, morsko | sol. | Priprava: Moko na hitro zamesimo s soljo, oljem | P |
košček parmezana ali drugega trdega sira, morsko | sol. | Priprava: Riž med stalnim mešanjem v suhi ponvi | P |
in povsem omehča. V smetani razmešamo kari in | sol | ter vmešamo med riž. Stresemo ga na krožnike | P |
ajdove moke, 30 g masla, 6 dcl vode, morsko | sol, | pol litra kislega mleka. Priprava: V večjem | P |
sok ene limone, žlico olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Vse vrste solat dobro preberemo, | P |
kisle smetane, lovor, šopek peteršilj, morsko | sol, | poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo do mehkega | P |
dogaja se v vsakem človeku posebej. Romantika je | sol | erotike, ki spolna razmerja postavlja na piedestal | P |
osnovna sestavina so bela moka, beli sladkor ali | sol | in strjene rastlinske maščobe, kot so margarine | P |
osnovna sestavina so bela moka, beli sladkor ali | sol | in strjene rastlinske maščobe, kot so margarine | P |
čemer je dobrodošel naravni utrjevalec ‐ morska | sol. | Sonce in morska voda pomagata tudi posvetliti | P |
približno polkilogramski kos buče, 2 čebuli, | sol, | poper. Priprava: Tofu narežemo na centimeter | P |
žličko jušnega (zelenjavno-kvasnega) pripravka, | sol, | 3 žlice sladke ali kisle smetane. Priprava | P |
paradižnika ali pelatov iz kozarca, 3 stroke česna, | sol. | Priprava: Čili papriki operemo in drobno naseklj | P |
in bazilike, 100 g nepraženih bučnih semen, | sol, | poper. Priprava: Bučna semena gladko zmeljemo | P |
žličk gorčice, do žličke čilija v prahu, | sol. | Priprava: Krompir dobro operemo, osušimo in | P |
smetano najprej vmešamo gorčico, potem še čili in | sol. | Nato z njo premažemo zgornje ploskve krompirja | P |
sesekljano čili papriko ali žličke čilija v prahu, | sol, | poper. Priprava: Bučo olupimo in narežemo na | P |
pol kg moknatega krompirja | sol | in sveže mlet črni poper 250 ml mleka | P |
približno 120 g ostre moke, 50 g masla, 2 jajci in | sol; | za lovsko kraško omako: 300 g srnjega drobnega | P |
masleno kocko, 20 g ribanega sira parmezana, | sol | in mleti poper. Priprava : Krompir skuhamo | P |
maslu in ohladimo. Ohlajenemu krompirju dodamo | sol, | jajci in moko.Hitro zgnetemo testo, oblikujemo | P |
dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju), | sol | in mleti poper; 100 g kruhovih kock in 80 g | P |
masleno kocko, pomarančo, olivno olje za peko, | sol | in mleti poper; za mokro kvašo: 0,5 l rdečega | P |
ročnem mešalniku. V olju najprej razmešamo | sol, | potem pa vanj vmešamo še sesekljan čemaž in | P |
sesekljamo. V bučnem olju najprej razmešamo | sol, | nato pa še sesekljan čemaž.Preliv shranimo v | P |
špargljev, 100 g neluščenega sezama, morsko | sol, | poper. Priprava: Šparglje operemo pod tekočo | P |
500 g špargljev, sok polovice limone, morsko | sol, | 3 žlice pšeničnih kalčkov ali oluščenih, grobo | P |
sončničnega, bučnega ali olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Lečo namakamo tri ure, nato pa jo | P |
iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja, morsko | sol. | Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v razmerj | P |
iztisnjenega olivnega olja, 6 strokov česna, morsko | sol. | Priprava: Koprive dobro operemo in v večjem | P |
izluščenih orehovih jedrc, sok ene limone, morsko | sol. | Priprava: Koprive operemo, otresemo in drobno | P |
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol, | nekaj čemaževih listov ali strokov česna. Pripra | P |
limono, olivno olje, čili, česen, peteršilj, | sol, | poper, čebulico in dcl belega vina. Priprava | P |
dag svežega fileja škarpene, koprc, limeto, | sol, | beli poper, provansalska zelišča, peteršilj | P |
rozin, 5 dag suhih jabolčnih krhljev, rožmarin, | sol, | poper, začinko in 2 jajci. Priprava : svinjsko | P |
steake po 16 dag uležanega govejega fileja, | sol, | poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla | P |
gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, | sol, | poper, 1 dl temne osnove, 1/2 dl rdečega vina | P |
Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo | sol, | poper, worcestrsko omako, nekoliko gorčice in | P |
dag moke, 3 jajca, 1/4 l mleka, 1/4 l vode, | sol, | maščobo za peko palačink, 30 dag očiščenih rakcev | P |
žlico sesekljanega koprca, 1/4 l sladke smetane, | sol, | poper, limonin sok, žlico sesekljanega peteršilja | P |
dodamo sesekljani koprc, polovico smetane, | sol, | poper, limonin sok in konjak.Ta nadev damo na | P |
sojino omako, 3 stroke česna, 6 dag peteršilja, | sol, | poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan peteršilj | P |
leče, 20 dag krompirja, sojino omako po okusu, | sol, | poper, ognjeno olje, žličko sladke paprike v | P |
10 žlic lanenih semen, 30‐40 g kvasa, morsko | sol, | 2 žlici olivnega olja, 2 žlici maka za posip | P |
na moko nadrobimo kvas in laneno seme. Dodamo | sol | in zalijemo s 7 dcl tople vode.Zamesimo gladko | P |
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol. | Priprava: Peteršiljevo korenino in čebulo olupim | P |
olivnega olja, sok manjše limone, domačo morsko | sol. | Priprava: Bučke in paradižnike operemo in nareže | P |
šopek čemaža ali 6 strokov česna, domačo morsko | sol. | Priprava: Avokado prepolovimo in mu odstranimo | P |
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko | sol. | Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi v | P |
iztisnjenega sezamovega ali olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Stročji fižol operemo in strokom | P |
šopek svežega peteršilja ali bazilike, morsko | sol. | Priprava: Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni | P |
oranžne buče, 5 žlic sončničnih semen, morsko | sol, | kg kuhanega graha (ali fižola ali soje), šopek | P |
karija, večji šopek svežega peteršilja, morsko | sol. | Priprava: Paprike operemo in osušimo. | P |
V skuto vmešamo gorčico, papriko, kari in | sol, | nato pa dodamo lečo in zmes po potrebi dosolimo | P |
olivnega olja, večji šopek peteršilja, morsko | sol | ali žlico sojine omake tamari. Priprava: Kuhano | P |
zalivanje, olivno olje, rdeče vino, sladkor, kari, | sol, | mleti poper. Priprava : Lečo in marelice namočim | P |
sesekljanih bučnih semen, 20 g sezamovega semena, | sol; | 200 g vlečenega industrijskega testa za zavijanje | P |
smetane, mleto sezamovo seme, sesekljan česen, | sol, | mleti poper. Priprava : Vse sestavine na hitro | P |
masla, 150 g bele moke, mlet muškatni orešček, | sol, | mleti poper, maslo in drobtine za model. Priprav | P |
5 žlice sojine omake, 0,5 žličke sladkorja, | sol, | mleti beli poper, 2 žlici olja, žličko nastrganega | P |
zmešamo omako iz ostrig, sojino omako, sladkor, | sol | in poper.V ponvi na močnem ognju segrejemo olje | P |
5 kozarca posnetega mleka, pol bele čebule, | sol, | poper, muškatni orešček, 4 žličke nastrganega | P |
250 g svežega lososa, 200 g smetane, poper, | sol | in šopek krebuljice. Priprava : Beluše kuhamo | P |
olja, 800 ml zelenjavne osnove, 200 ml smetane, | sol, | poper, muškatni orešček, žlico limoninega soka | P |
100 g mlade čebule, 200 g jeter, 60 g masla, | sol, | poper, 100 ml portskega vina in 2 do 3 žlice | P |
poper, 4 telečje ribice po 150 g in grobo morsko | sol. | Priprava : Drobnjak drobno narežemo in zmešamo | P |
vejic peteršilja, 30 g masla, 150 ml mleka, | sol, | muškatni orešček, 3 jajca, 30 g drobtin, 20 | P |
orehovega olja, 6 žlic belega vinskega kisa, | sol, | poper, sladkor in pol šopka drobnjaka. Priprava | P |
narežemo na tanke kolobarje. Kis, obe olji, | sol, | poper, sladkor in štiri žlice vode zmešamo, | P |
stresemo moko in nanjo nadrobimo kvas in potresemo | sol. | Potem prilijemo šest decilitrov tople vode in | P |
vrsti moke in nanju nadrobimo kvas. Dodamo še | sol | in sladkor, nato pa z veliko žlico dobro premešamo | P |
škarpene, 15 dag olupljenega kuhanega kostanja, | sol, | beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen | P |
žganja, 2 žlici masla, 2 žlici sirnega namaza, | sol, | poper, 5 dag olupljenih pistacij in 8 tankih | P |
za kremo: 1/2 l mleka, 2 vaniljeva pudinga, | sol, | 4 liste želatine, 2 žlici ruma, limonino lupinico | P |
agaragarjem ter zavremo. Dodamo vaniljev sladkor in | sol | ter premešamo.Čokoladno mleko odmaknemo s štedilnika | P |
ingverja v prahu, 6 žlic sladke smetane, morsko | sol. | Priprava: Sestavine zgnetemo v voljno testo | P |
dcl sladke smetane, olivno olje, baziliko, | sol, | poper, parmezan, peteršilj in malo belega vina | P |
žlici limoninega soka, ščepec popra, morsko | sol. | Priprava: Regrat dobro očistimo in večkrat | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.209 2.309 2.409 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |