nova beseda iz Slovenije

sol (2.709-2.808)


je sol, vedo Pirančani in pravijo, da njihova      sol      ni tako slana, ter ponujajo tudi čokoladne bonbone  P
Med drugim so na solinarski stojnici prodajali      sol      po polovični ceni, v vseh muzejih in na razstavah  P
mogoče iskati razlage za Krpanovo »angleško«      sol;      o 80. letih 17. stoletja, ko je Dunaj v drugem  P
druge vrste. Za vas je sladkor pač sladkor in      sol      pač sol, zato se vam ne zdi, da bi bil ta sladkor  P
vrste. Za vas je sladkor pač sladkor in sol pač      sol,      zato se vam ne zdi, da bi bil ta sladkor kakšnega  P
vodo pri znojenju pravzaprav izgubljamo tudi      sol,      zato jo je treba nadomestiti.« Hlajenje stanovan  P
hormonov, denimo morsko hrano in ionizirano      sol.      Krompir in jajčevci naj bi povzročali odlaganje  P
dodate ščepec soli in dobro premešate, da se      sol      stopi.V raztopino namočite gazo in jo položite  P
žličke sladke paprike v prahu, origano, morsko      sol.      Priprava: Lečo kuhamo približno pol ure (če  P
med lečo, dodamo sladko papriko, origano in      sol      ter kuhamo še kakšne tri minute.Nato ploščo  P
3 korenčke, lovor, poper v zrnju in morsko      sol.      Priprava: Čez noč namočen fižol skuhamo skoraj  P
dcl mleka, lovor, beli poper v zrnju, morsko      sol.      Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo  P
sok polovice limone, lonček biojogurta, morsko      sol,      poper. Priprava: Zeljno glavo tanko nalistamo  P
nato pa v jogurtu razmešamo ingver v prahu,      sol,      ščepec ali dva popra in limonin sok.Preliv vmešamo  P
polovico avokada, 1/2 dcl mleka, kari, morsko      sol.      Priprava: Cvetače očistimo in jih po potrebi  P
mleka, nekaj žlic mleka za razmešanje, morsko      sol.      Priprava: Rdeče zelje narežemo na ozke rezance  P
žlice neluščenega sezama, žličko gorčice, morsko      sol.      Priprava: Česen olupimo in pretlačimo.  P
peteršilja, 3 žlice limoninega soka, morsko      sol.      Priprava: Buči odrežemo lupinski del in očistimo  P
večji šopek peteršilja, kari, poper, morsko      sol.      Priprava: Paprike operemo, jih očistimo semenja  P
olivnega olja, 20 g kos trdega sira, morsko      sol.      Priprava: Korenček ostrgamo in drobno nastrgamo  P
avokado, 2 dcl polnomastnega mleka, morsko      sol.      Priprava: Kolerabice očistimo, olupimo in tanko  P
100 g svežih poganjkov ali kalčkov, morsko      sol.      Priprava: Paradižnik in peteršilj dobro operemo  P
gavde ali trapista, nekaj oliv, origano, morsko      sol.      Priprava: Moko na hitro zamesimo s soljo, oljem  P
košček parmezana ali drugega trdega sira, morsko      sol.      Priprava: Riž med stalnim mešanjem v suhi ponvi  P
in povsem omehča. V smetani razmešamo kari in      sol      ter vmešamo med riž. Stresemo ga na krožnike  P
ajdove moke, 30 g masla, 6 dcl vode, morsko      sol,      pol litra kislega mleka. Priprava: V večjem  P
sok ene limone, žlico olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Vse vrste solat dobro preberemo,  P
kisle smetane, lovor, šopek peteršilj, morsko      sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo do mehkega  P
dogaja se v vsakem človeku posebej. Romantika je      sol      erotike, ki spolna razmerja postavlja na piedestal  P
osnovna sestavina so bela moka, beli sladkor ali      sol      in strjene rastlinske maščobe, kot so margarine  P
osnovna sestavina so bela moka, beli sladkor ali      sol      in strjene rastlinske maščobe, kot so margarine  P
čemer je dobrodošel naravni utrjevalec ‐ morska      sol.     Sonce in morska voda pomagata tudi posvetliti  P
približno polkilogramski kos buče, 2 čebuli,      sol,      poper. Priprava: Tofu narežemo na centimeter  P
žličko jušnega (zelenjavno-kvasnega) pripravka,      sol,      3 žlice sladke ali kisle smetane. Priprava  P
paradižnika ali pelatov iz kozarca, 3 stroke česna,      sol.      Priprava: Čili papriki operemo in drobno naseklj  P
in bazilike, 100 g nepraženih bučnih semen,      sol,      poper. Priprava: Bučna semena gladko zmeljemo  P
žličk gorčice, do žličke čilija v prahu,      sol.      Priprava: Krompir dobro operemo, osušimo in  P
smetano najprej vmešamo gorčico, potem še čili in      sol.     Nato z njo premažemo zgornje ploskve krompirja  P
sesekljano čili papriko ali žličke čilija v prahu,      sol,      poper. Priprava: Bučo olupimo in narežemo na  P
pol kg moknatega krompirja      sol      in sveže mlet črni poper 250 ml mleka   P
približno 120 g ostre moke, 50 g masla, 2 jajci in      sol;      za lovsko kraško omako: 300 g srnjega drobnega  P
masleno kocko, 20 g ribanega sira parmezana,      sol      in mleti poper. Priprava : Krompir skuhamo  P
maslu in ohladimo. Ohlajenemu krompirju dodamo      sol,      jajci in moko.Hitro zgnetemo testo, oblikujemo  P
dcl sveže telečje krvi (naročite pri mesarju),      sol      in mleti poper; 100 g kruhovih kock in 80 g  P
masleno kocko, pomarančo, olivno olje za peko,      sol      in mleti poper; za mokro kvašo: 0,5 l rdečega  P
ročnem mešalniku. V olju najprej razmešamo      sol,      potem pa vanj vmešamo še sesekljan čemaž in  P
sesekljamo. V bučnem olju najprej razmešamo      sol,      nato pa še sesekljan čemaž.Preliv shranimo v  P
špargljev, 100 g neluščenega sezama, morsko      sol,      poper. Priprava: Šparglje operemo pod tekočo  P
500 g špargljev, sok polovice limone, morsko      sol,      3 žlice pšeničnih kalčkov ali oluščenih, grobo  P
sončničnega, bučnega ali olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Lečo namakamo tri ure, nato pa jo  P
iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja, morsko      sol.      Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v razmerj  P
iztisnjenega olivnega olja, 6 strokov česna, morsko      sol.      Priprava: Koprive dobro operemo in v večjem  P
izluščenih orehovih jedrc, sok ene limone, morsko      sol.      Priprava: Koprive operemo, otresemo in drobno  P
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol,      nekaj čemaževih listov ali strokov česna. Pripra  P
limono, olivno olje, čili, česen, peteršilj,      sol,      poper, čebulico in dcl belega vina. Priprava  P
dag svežega fileja škarpene, koprc, limeto,      sol,      beli poper, provansalska zelišča, peteršilj  P
rozin, 5 dag suhih jabolčnih krhljev, rožmarin,      sol,      poper, začinko in 2 jajci. Priprava : svinjsko  P
steake po 16 dag uležanega govejega fileja,      sol,      poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla  P
gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine,      sol,      poper, 1 dl temne osnove, 1/2 dl rdečega vina  P
Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo      sol,      poper, worcestrsko omako, nekoliko gorčice in  P
dag moke, 3 jajca, 1/4 l mleka, 1/4 l vode,      sol,      maščobo za peko palačink, 30 dag očiščenih rakcev  P
žlico sesekljanega koprca, 1/4 l sladke smetane,      sol,      poper, limonin sok, žlico sesekljanega peteršilja  P
dodamo sesekljani koprc, polovico smetane,      sol,      poper, limonin sok in konjak.Ta nadev damo na  P
sojino omako, 3 stroke česna, 6 dag peteršilja,      sol,      poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan peteršilj  P
leče, 20 dag krompirja, sojino omako po okusu,      sol,      poper, ognjeno olje, žličko sladke paprike v  P
10 žlic lanenih semen, 30‐40 g kvasa, morsko      sol,      2 žlici olivnega olja, 2 žlici maka za posip  P
na moko nadrobimo kvas in laneno seme. Dodamo      sol      in zalijemo s 7 dcl tople vode.Zamesimo gladko  P
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol.      Priprava: Peteršiljevo korenino in čebulo olupim  P
olivnega olja, sok manjše limone, domačo morsko      sol.      Priprava: Bučke in paradižnike operemo in nareže  P
šopek čemaža ali 6 strokov česna, domačo morsko      sol.      Priprava: Avokado prepolovimo in mu odstranimo  P
žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, morsko      sol.      Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi v  P
iztisnjenega sezamovega ali olivnega olja, morsko      sol.      Priprava: Stročji fižol operemo in strokom  P
šopek svežega peteršilja ali bazilike, morsko      sol.      Priprava: Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni  P
oranžne buče, 5 žlic sončničnih semen, morsko      sol,      kg kuhanega graha (ali fižola ali soje), šopek  P
karija, večji šopek svežega peteršilja, morsko      sol.      Priprava: Paprike operemo in osušimo.   P
V skuto vmešamo gorčico, papriko, kari in      sol,      nato pa dodamo lečo in zmes po potrebi dosolimo  P
olivnega olja, večji šopek peteršilja, morsko      sol      ali žlico sojine omake tamari. Priprava: Kuhano  P
zalivanje, olivno olje, rdeče vino, sladkor, kari,      sol,      mleti poper. Priprava : Lečo in marelice namočim  P
sesekljanih bučnih semen, 20 g sezamovega semena,      sol;      200 g vlečenega industrijskega testa za zavijanje  P
smetane, mleto sezamovo seme, sesekljan česen,      sol,      mleti poper. Priprava : Vse sestavine na hitro  P
masla, 150 g bele moke, mlet muškatni orešček,      sol,      mleti poper, maslo in drobtine za model. Priprav  P
5 žlice sojine omake, 0,5 žličke sladkorja,      sol,      mleti beli poper, 2 žlici olja, žličko nastrganega  P
zmešamo omako iz ostrig, sojino omako, sladkor,      sol      in poper.V ponvi na močnem ognju segrejemo olje  P
5 kozarca posnetega mleka, pol bele čebule,      sol,      poper, muškatni orešček, 4 žličke nastrganega  P
250 g svežega lososa, 200 g smetane, poper,      sol      in šopek krebuljice. Priprava : Beluše kuhamo  P
olja, 800 ml zelenjavne osnove, 200 ml smetane,      sol,      poper, muškatni orešček, žlico limoninega soka  P
100 g mlade čebule, 200 g jeter, 60 g masla,      sol,      poper, 100 ml portskega vina in 2 do 3 žlice  P
poper, 4 telečje ribice po 150 g in grobo morsko      sol.      Priprava : Drobnjak drobno narežemo in zmešamo  P
vejic peteršilja, 30 g masla, 150 ml mleka,      sol,      muškatni orešček, 3 jajca, 30 g drobtin, 20  P
orehovega olja, 6 žlic belega vinskega kisa,      sol,      poper, sladkor in pol šopka drobnjaka. Priprava  P
narežemo na tanke kolobarje. Kis, obe olji,      sol,      poper, sladkor in štiri žlice vode zmešamo,  P
stresemo moko in nanjo nadrobimo kvas in potresemo      sol.     Potem prilijemo šest decilitrov tople vode in  P
vrsti moke in nanju nadrobimo kvas. Dodamo še      sol      in sladkor, nato pa z veliko žlico dobro premešamo  P
škarpene, 15 dag olupljenega kuhanega kostanja,      sol,      beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen  P
žganja, 2 žlici masla, 2 žlici sirnega namaza,      sol,      poper, 5 dag olupljenih pistacij in 8 tankih  P
za kremo: 1/2 l mleka, 2 vaniljeva pudinga,      sol,      4 liste želatine, 2 žlici ruma, limonino lupinico  P
agaragarjem ter zavremo. Dodamo vaniljev sladkor in      sol      ter premešamo.Čokoladno mleko odmaknemo s štedilnika  P
ingverja v prahu, 6 žlic sladke smetane, morsko      sol.      Priprava: Sestavine zgnetemo v voljno testo  P
dcl sladke smetane, olivno olje, baziliko,      sol,      poper, parmezan, peteršilj in malo belega vina  P
žlici limoninega soka, ščepec popra, morsko      sol.      Priprava: Regrat dobro očistimo in večkrat  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.209 2.309 2.409 2.509 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA