nova beseda iz Slovenije

sladkor (2.201-2.300)


sladkor na robu stali. Zlato karamelizirani      sladkor      zalijemo z borovničevim vinom.Dodamo razprti  P
strok vanilje in kuhamo, da se karamelizirani      sladkor      razpusti.V skodelici gladko razmešamo pomarančni  P
želatinastega tortnega preliva ( za 2,5 dl tekočine) *      sladkor      v prahu za posipanje. Priprava: Piškote damo  P
gladko razmešamo jedilni škrob. Preostali sok in      sladkor      pristavimo v kozici, da zavre.Primešamo sok  P
Prilijemo limonin in pomarančni sok ter dodamo      sladkor.      Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo na hladno  P
smetanovo osnovo. V kozico damo smetano, mleko in      sladkor      v prahu.Pristavimo in počasi segrevamo.   P
nekajkrat premešamo z leseno kuhalnico, da se ves      sladkor      razpusti.Odstavimo in počakamo, da se ohladi  P
2 do 4 srčki glavnate solate * beli poper *      sladkor.      Priprava: Izluščimo grah.  P
jedilnika vsaj ta dan črtamo belo moko, beli      sladkor,      svinjsko mast oziroma druge maščobe, sol in  P
Lahko pa tudi po dvajset kapljic nakapamo na      sladkor      ali primešamo medu. Pravi pelinkovec ni narejen  P
suhih hrušk, 1 jajce, kocke suhega belega kruha,      sladkor      po okusu, malo žganja. Način priprave:   P
drobno zrežemo. Dodamo jajce, kocke belega kruha,      sladkor      po okusu in šilce žganja.Dobro zmešamo in oblikujemo  P
* 125 g masla * 125 g sladkorja * 1 vanilin      sladkor      * sol * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega  P
pogače s premerom 30 cm. Penasto umešamo maslo,      sladkor,      vanilin, sol in jajci.Moko presejemo s pecilnim  P
rezine: 7,5 dl mleka * ščepec soli * 1 vanilin      sladkor      * 2 žlici sladkorja * 180 g instant pšeničnega  P
zdrobove rezine pristavimo mleko, da zavre. Dodamo      sladkor,      vanilin in sol.V mleko vsujemo zdrob in ga med  P
paradižnikov * 1 čebula * 1 por * sol * čili *      sladkor      * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso oplaknemo  P
ščepec soli (     sladkor,      če ga pripravimo za sladico) Priprava:   P
125 g masla * 125 g sladkorja * 1 vaniljin      sladkor      * sol * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega  P
pogače s premerom 30 cm. Penasto umešamo maslo,      sladkor,      vanilin, sol in jajci.Moko presejemo s pecilnim  P
rezine: 7,5 dl mleka * ščepec soli * 1 vaniljin      sladkor      * 2 žlici sladkorja * 180 g instantnega pšeničnega  P
zdrobove rezine pristavimo mleko, da zavre. Dodamo      sladkor,      vanilin in sol.V mleko vsujemo zdrob in ga med  P
paradižnika * 1 čebula * 1 por * sol * čili *      sladkor      * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso oplaknemo  P
dag jedilne čokolade za kuhanje. Priprava:      sladkor      v prahu, vaniljin sladkor in jajci zmešamo z  P
kuhanje. Priprava: sladkor v prahu, vaniljin      sladkor      in jajci zmešamo z električnim mešalnikom v  P
Priprava: V posodi na manjši temperaturi raztopimo      sladkor      in maslo, temu prilijemo vodo in vse skupaj  P
vaniljinega sladkorja. Priprava: jajci, vaniljin      sladkor      in sladkor v prahu zmešamo v penasto zmes z  P
sladkorja. Priprava: jajci, vaniljin sladkor in      sladkor      v prahu zmešamo v penasto zmes z električnim  P
mleka + 1/4 litra sladke smetane + 1 vaniljin      sladkor      - Priprava: Zmešamo mleko, sladko smetano  P
sladko smetano, rastlinsko smetano in vaniljin      sladkor,      temu lahko po želji dodamo tudi navadni sladkor  P
sladkor, temu lahko po želji dodamo tudi navadni      sladkor.      Nato počasi dodajamo koščke sadja.  P
Te stepemo v trd sneg in mu počasi dodajamo      sladkor.     Posebej zmešamo moko in pecilni prašek ter v  P
smetano in malo limoninega soka ter po želji      sladkor      ter enakomerno namažemo na ohlajeno testo.   P
sadja hkrati. Očiščeno sadje, ki mu dodam rjavi      sladkor      (okoli 1,5 do 2 kg sladkorja na 3 kg sadja)  P
ker fruktoza zadržuje več vlage kot običajen      sladkor      saharoza.Sadni sladkor fruktoza ima nižji glikemični  P
vlage kot običajen sladkor saharoza. Sadni      sladkor      fruktoza ima nižji glikemični indeks kot drugi  P
1 žlica paradižnikove mezge, sladka paprika,      sladkor,      muškatni orešček Priprava: Špinačo skuhamo  P
sneg, dodamo rumenjake, ki smo jim primešali      sladkor,      in zmes stepamo še toliko časa, da primerno  P
sladko smetano in dodamo še zmlete borovnice in      sladkor.     Vse skupaj dobro zmešamo v gladko, čvrsto zmes  P
12 dag sladkorja + 10 dag moke + 1 vaniljev      sladkor      Krema: 2 dcl sladke smetane + 4 dag sladkorja  P
50 g sladkorja v prahu + 1 jajce + 1 vaniljev      sladkor      Krema: 18 g skute + 400 g jogurta + 250 g  P
želatine za torte -Priprava linškega testa:      sladkor      in margarino penasto umešamo, postopno primešamo  P
pravi nič okusov, nič dodanega sladkorja, ker      sladkor      sam povzroči, da telo izgublja še več tekočine  P
rečeno, sokovi niso primerni za gašenje žeje, ker      sladkor      dodatno odvaja tekočino iz telesa.Ljudje, starejši  P
jagode damo v posodo, dodamo limonin sok in      sladkor      v prahu ter vse skupaj sesekljamo v kašasto  P
jajc. Priprava: Stepemo maščobo, jajca in      sladkor,      da se speni.Dodamo med in sodo bikarbono, ki  P
prečiščena sol tako škodljiva kot prečiščen      sladkor      (in moka tudi), vsemu skupaj ali vsakemu živilu  P
saj so bili znaki enaki. Šel si je zmerit      sladkor,      in ta je bil zelo zelo visok.»Nisem se mogel  P
preveril, ali listki kažejo tudi maltozo (mlečni      sladkor)     .Pa so rekli, da ne.   P
17 NADOMESTITE      SLADKOR      Sladkor v hrani je treba omejevati.  P
NADOMESTITE SLADKOR      Sladkor      v hrani je treba omejevati.Za to obstaja več  P
dokazanih zdravilnih učinkov. Če v napitke dodajate      sladkor,      količino omejite.V kavo dodajte le polovico  P
polovico zavitka s sladkorjem. Uporabljajte trstni      sladkor,      ki ima zanimiv okus in je manj kaloričen, a  P
popražimo čebulo in česen. Dodamo paradižnik in      sladkor,      zalijemo z juho in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo  P
peteršilj * 4 žlice kisa * 5 žlic olja * poper *      sladkor      * bučno olje. Priprava: Očistimo jušno zelenjavo  P
damo v lonec za kuhanje in dodamo kis, vodo,      sladkor,      sol, poper in lovorove liste.Nato kuhamo, dokler  P
stepemo, nato primešamo majonezo in drobnjak,      sladkor      in sol.Pametno je, če pripravimo omako že nekaj  P
razrežemo. V kozici najprej nekoliko prepražimo      sladkor,      da postane medene barve, nato dodamo fige in  P
črn grozd, majhno konzervo vloženih breskev,      sladkor      in 2 žlici mandljevega likerja (amaretto).   P
mandeljnov, 6 velikih žlic drobtin, nekaj žlic masla,      sladkor,      olje in cimet. Ne prezrele fige olupimo in  P
zrežemo na koščke. Dodamo mandeljne, drobtine,      sladkor      in cimet po okusu, lahko tudi kakšno žlico ruma  P
Skutna krema: gladko razmešamo skuto, preostali      sladkor,      cimet, nageljnove žbice, limonin sok in lupinico  P
presejemo moko, dodamo zmehčano maslo, jajce,      sladkor      in sol.Kvas razpustimo v mlačnem mleku, primešamo  P
dodamo moko, zdrob, 1 žlico masla, rumenjak,      sladkor      in pol žličke soli.Najprej premešamo, nato pa  P
jemati grozdje na pohode namesto malice, saj      sladkor,      ki ga vsebuje, sodi med tiste, ki gredo najhitreje  P
800 g rjavega sladkorja V posodi pristavimo      sladkor      in toliko hladne vode, da ga prekrije. Zavremo  P
10 dag sladkorja 1 vaniljin      sladkor      malo cimeta.   P
skoraj polovica rudnin in skorajda ves mlečni      sladkor.      V nadaljnji predelavi iz nje izločimo albumine  P
dodajajo raznim jedem oziroma slaščicam, sirotkin      sladkor,      razne beljakovinske prehranske dodatke oziroma  P
papirjem za peko. V skledi stepamo jajca in      sladkor      5 minut, da se zmes kremasto speni.Na vrh presejemo  P
5 žlicami jabolčnega soka. Preostali sok in      sladkor      pristavimo.Ko sok zavre, dodamo razmešani prašek  P
suhi kvas, sol in limonino lupinico, dodamo      sladkor,      mleko, maslo in skuto.Vse sestavine zamesimo  P
Za nadev zmešamo skuto in prašek za puding,      sladkor,      jajca in limonino lupinico.Zmes razdelimo na  P
skledo. V skodelici razžvrkljamo rumenjak, sol,      sladkor      in 1 do 2 žlici ledeno mrzle vode.Zlijemo k  P
Razpustimo maslo. Zmešamo      sladkor      in cimet.Testo na dnu modela premažemo z marmelado  P
premažemo s stopljenim maslom, na vrh pa potresemo      sladkor      s cimetom in mandljeve lističe.Jabolčno torto  P
marmelade * 1 žlica pinjol ali sončničnih semen *      sladkor      v prahu za posipanje. Priprava: Z maslom namastim  P
sekljalnikom sesekljamo. Sadni kaši dodamo      sladkor,      dobro premešamo in segrejemo do vretja. Vre  P
Zaobljena stran gleda navzdol. Maslo, preostali      sladkor      in jajci zmešamo v kremasto zmes.Na vrh presejemo  P
površino stresemo moko v kupčku, dodamo sol,      sladkor      in koščke masla.S prsti pognetemo, da se sestavine  P
da ne potemnijo. V kozici pristavimo vino in      sladkor      ter cimetovo paličico.V zavretek položimo polovice  P
g sirčka ricotta * 3 rumenjaki * 1 vaniljin      sladkor      * ščepec soli * 2 žlički naribane limonine lupine  P
Gladko razmešamo sirček, rumenjake, vaniljin      sladkor,      sol in naribano limonino lupinico.Kremno zmes  P
kupujte na veliko. Moka, trajno mleko, olje,      sladkor,      kosmiči ipd. so izdelki, ki jih v marsikaterem  P
prej zavreli in mu dodali vaniljino aromo in      sladkor.     Na ognju mešamo toliko časa, da krema zavre.  P
Cveto, ker imam zaradi njenih tortic povišan      sladkor!     Kaj bi lahko iztožila od čevljarja, ki je tudi  P
sladko smetano, ki smo ji primešali vaniljin      sladkor.     Nato posebej v posodi stopimo želatino z nekaj  P
največji del pa zavzemajo predelano mleko,      sladkor      in lecitin, ki je derivat soje sumljivega izvora  P
kupljen biskvitni kolač, 3 jabolka, žlico masla,      sladkor      in cimet. Kolač razrežemo na kose.   P
jamico, vanjo damo razžvrkljano jajce, sol,      sladkor,      kis in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo narežemo  P
počivat v hladilnik. Zmešamo bučni pire, rjavi      sladkor,      kislo smetano (ali skuto), mleko, jajca in dišave  P
da se ohladi. Tako pridobljen kristaliziran      sladkor      je izvrsten utrjevalec las. Čarobna paličica  P
3 jajca. Priprava: Pomešamo moko, vaniljin      sladkor,      sol in 2 žlici mrzle vode.Dodamo koščke mrzlega  P
olupljenega kostanja, rum, pol litra sladke smetane,      sladkor,      vaniljino aromo in jedilno čokolado. Nekateri  P
kotličku približno 5 minut stepamo rumenjake in      sladkor.     Med stepanjem postopoma prilijemo vroče mleko  P
drobtinice. Lahko jim dodamo tudi cimet ali vaniljin      sladkor.      LEPOTA   P
Posebej skuhamo 200 gramov vode, ki smo ji dodali      sladkor      in limonino lupino. Nato v tem še vročem sirupu  P
lahko pretlačimo skozi cedilo. Temu dodamo      sladkor,      naribano limonino lupinico in sok limone ter  P
150 g sladkorja + 200 ml smetane + vaniljin      sladkor      + litra rdečega vina - Priprava: preden  P
nepregorni posodi svetlo rjavo karameliziramo      sladkor      in nanj nato položimo že pripravljene kakije  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA