nova beseda iz Slovenije
sladkor na robu stali. Zlato karamelizirani | sladkor | zalijemo z borovničevim vinom.Dodamo razprti | P |
strok vanilje in kuhamo, da se karamelizirani | sladkor | razpusti.V skodelici gladko razmešamo pomarančni | P |
želatinastega tortnega preliva ( za 2,5 dl tekočine) * | sladkor | v prahu za posipanje. Priprava: Piškote damo | P |
gladko razmešamo jedilni škrob. Preostali sok in | sladkor | pristavimo v kozici, da zavre.Primešamo sok | P |
Prilijemo limonin in pomarančni sok ter dodamo | sladkor. | Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo na hladno | P |
smetanovo osnovo. V kozico damo smetano, mleko in | sladkor | v prahu.Pristavimo in počasi segrevamo. | P |
nekajkrat premešamo z leseno kuhalnico, da se ves | sladkor | razpusti.Odstavimo in počakamo, da se ohladi | P |
2 do 4 srčki glavnate solate * beli poper * | sladkor. | Priprava: Izluščimo grah. | P |
jedilnika vsaj ta dan črtamo belo moko, beli | sladkor, | svinjsko mast oziroma druge maščobe, sol in | P |
Lahko pa tudi po dvajset kapljic nakapamo na | sladkor | ali primešamo medu. Pravi pelinkovec ni narejen | P |
suhih hrušk, 1 jajce, kocke suhega belega kruha, | sladkor | po okusu, malo žganja. Način priprave: | P |
drobno zrežemo. Dodamo jajce, kocke belega kruha, | sladkor | po okusu in šilce žganja.Dobro zmešamo in oblikujemo | P |
* 125 g masla * 125 g sladkorja * 1 vanilin | sladkor | * sol * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega | P |
pogače s premerom 30 cm. Penasto umešamo maslo, | sladkor, | vanilin, sol in jajci.Moko presejemo s pecilnim | P |
rezine: 7,5 dl mleka * ščepec soli * 1 vanilin | sladkor | * 2 žlici sladkorja * 180 g instant pšeničnega | P |
zdrobove rezine pristavimo mleko, da zavre. Dodamo | sladkor, | vanilin in sol.V mleko vsujemo zdrob in ga med | P |
paradižnikov * 1 čebula * 1 por * sol * čili * | sladkor | * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso oplaknemo | P |
ščepec soli ( | sladkor, | če ga pripravimo za sladico) Priprava: | P |
125 g masla * 125 g sladkorja * 1 vaniljin | sladkor | * sol * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega | P |
pogače s premerom 30 cm. Penasto umešamo maslo, | sladkor, | vanilin, sol in jajci.Moko presejemo s pecilnim | P |
rezine: 7,5 dl mleka * ščepec soli * 1 vaniljin | sladkor | * 2 žlici sladkorja * 180 g instantnega pšeničnega | P |
zdrobove rezine pristavimo mleko, da zavre. Dodamo | sladkor, | vanilin in sol.V mleko vsujemo zdrob in ga med | P |
paradižnika * 1 čebula * 1 por * sol * čili * | sladkor | * 2 vejici peteršilja. Priprava: Meso oplaknemo | P |
dag jedilne čokolade za kuhanje. Priprava: | sladkor | v prahu, vaniljin sladkor in jajci zmešamo z | P |
kuhanje. Priprava: sladkor v prahu, vaniljin | sladkor | in jajci zmešamo z električnim mešalnikom v | P |
Priprava: V posodi na manjši temperaturi raztopimo | sladkor | in maslo, temu prilijemo vodo in vse skupaj | P |
vaniljinega sladkorja. Priprava: jajci, vaniljin | sladkor | in sladkor v prahu zmešamo v penasto zmes z | P |
sladkorja. Priprava: jajci, vaniljin sladkor in | sladkor | v prahu zmešamo v penasto zmes z električnim | P |
mleka + 1/4 litra sladke smetane + 1 vaniljin | sladkor | - Priprava: Zmešamo mleko, sladko smetano | P |
sladko smetano, rastlinsko smetano in vaniljin | sladkor, | temu lahko po želji dodamo tudi navadni sladkor | P |
sladkor, temu lahko po želji dodamo tudi navadni | sladkor. | Nato počasi dodajamo koščke sadja. | P |
Te stepemo v trd sneg in mu počasi dodajamo | sladkor. | Posebej zmešamo moko in pecilni prašek ter v | P |
smetano in malo limoninega soka ter po želji | sladkor | ter enakomerno namažemo na ohlajeno testo. | P |
sadja hkrati. Očiščeno sadje, ki mu dodam rjavi | sladkor | (okoli 1,5 do 2 kg sladkorja na 3 kg sadja) | P |
ker fruktoza zadržuje več vlage kot običajen | sladkor | saharoza.Sadni sladkor fruktoza ima nižji glikemični | P |
vlage kot običajen sladkor saharoza. Sadni | sladkor | fruktoza ima nižji glikemični indeks kot drugi | P |
1 žlica paradižnikove mezge, sladka paprika, | sladkor, | muškatni orešček Priprava: Špinačo skuhamo | P |
sneg, dodamo rumenjake, ki smo jim primešali | sladkor, | in zmes stepamo še toliko časa, da primerno | P |
sladko smetano in dodamo še zmlete borovnice in | sladkor. | Vse skupaj dobro zmešamo v gladko, čvrsto zmes | P |
12 dag sladkorja + 10 dag moke + 1 vaniljev | sladkor | Krema: 2 dcl sladke smetane + 4 dag sladkorja | P |
50 g sladkorja v prahu + 1 jajce + 1 vaniljev | sladkor | Krema: 18 g skute + 400 g jogurta + 250 g | P |
želatine za torte -Priprava linškega testa: | sladkor | in margarino penasto umešamo, postopno primešamo | P |
pravi nič okusov, nič dodanega sladkorja, ker | sladkor | sam povzroči, da telo izgublja še več tekočine | P |
rečeno, sokovi niso primerni za gašenje žeje, ker | sladkor | dodatno odvaja tekočino iz telesa.Ljudje, starejši | P |
jagode damo v posodo, dodamo limonin sok in | sladkor | v prahu ter vse skupaj sesekljamo v kašasto | P |
jajc. Priprava: Stepemo maščobo, jajca in | sladkor, | da se speni.Dodamo med in sodo bikarbono, ki | P |
prečiščena sol tako škodljiva kot prečiščen | sladkor | (in moka tudi), vsemu skupaj ali vsakemu živilu | P |
saj so bili znaki enaki. Šel si je zmerit | sladkor, | in ta je bil zelo zelo visok.»Nisem se mogel | P |
preveril, ali listki kažejo tudi maltozo (mlečni | sladkor) | .Pa so rekli, da ne. | P |
17 NADOMESTITE | SLADKOR | Sladkor v hrani je treba omejevati. | P |
NADOMESTITE SLADKOR | Sladkor | v hrani je treba omejevati.Za to obstaja več | P |
dokazanih zdravilnih učinkov. Če v napitke dodajate | sladkor, | količino omejite.V kavo dodajte le polovico | P |
polovico zavitka s sladkorjem. Uporabljajte trstni | sladkor, | ki ima zanimiv okus in je manj kaloričen, a | P |
popražimo čebulo in česen. Dodamo paradižnik in | sladkor, | zalijemo z juho in nekaj minut kuhamo.Pretlačimo | P |
peteršilj * 4 žlice kisa * 5 žlic olja * poper * | sladkor | * bučno olje. Priprava: Očistimo jušno zelenjavo | P |
damo v lonec za kuhanje in dodamo kis, vodo, | sladkor, | sol, poper in lovorove liste.Nato kuhamo, dokler | P |
stepemo, nato primešamo majonezo in drobnjak, | sladkor | in sol.Pametno je, če pripravimo omako že nekaj | P |
razrežemo. V kozici najprej nekoliko prepražimo | sladkor, | da postane medene barve, nato dodamo fige in | P |
črn grozd, majhno konzervo vloženih breskev, | sladkor | in 2 žlici mandljevega likerja (amaretto). | P |
mandeljnov, 6 velikih žlic drobtin, nekaj žlic masla, | sladkor, | olje in cimet. Ne prezrele fige olupimo in | P |
zrežemo na koščke. Dodamo mandeljne, drobtine, | sladkor | in cimet po okusu, lahko tudi kakšno žlico ruma | P |
Skutna krema: gladko razmešamo skuto, preostali | sladkor, | cimet, nageljnove žbice, limonin sok in lupinico | P |
presejemo moko, dodamo zmehčano maslo, jajce, | sladkor | in sol.Kvas razpustimo v mlačnem mleku, primešamo | P |
dodamo moko, zdrob, 1 žlico masla, rumenjak, | sladkor | in pol žličke soli.Najprej premešamo, nato pa | P |
jemati grozdje na pohode namesto malice, saj | sladkor, | ki ga vsebuje, sodi med tiste, ki gredo najhitreje | P |
800 g rjavega sladkorja V posodi pristavimo | sladkor | in toliko hladne vode, da ga prekrije. Zavremo | P |
10 dag sladkorja 1 vaniljin | sladkor | malo cimeta. | P |
skoraj polovica rudnin in skorajda ves mlečni | sladkor. | V nadaljnji predelavi iz nje izločimo albumine | P |
dodajajo raznim jedem oziroma slaščicam, sirotkin | sladkor, | razne beljakovinske prehranske dodatke oziroma | P |
papirjem za peko. V skledi stepamo jajca in | sladkor | 5 minut, da se zmes kremasto speni.Na vrh presejemo | P |
5 žlicami jabolčnega soka. Preostali sok in | sladkor | pristavimo.Ko sok zavre, dodamo razmešani prašek | P |
suhi kvas, sol in limonino lupinico, dodamo | sladkor, | mleko, maslo in skuto.Vse sestavine zamesimo | P |
Za nadev zmešamo skuto in prašek za puding, | sladkor, | jajca in limonino lupinico.Zmes razdelimo na | P |
skledo. V skodelici razžvrkljamo rumenjak, sol, | sladkor | in 1 do 2 žlici ledeno mrzle vode.Zlijemo k | P |
Razpustimo maslo. Zmešamo | sladkor | in cimet.Testo na dnu modela premažemo z marmelado | P |
premažemo s stopljenim maslom, na vrh pa potresemo | sladkor | s cimetom in mandljeve lističe.Jabolčno torto | P |
marmelade * 1 žlica pinjol ali sončničnih semen * | sladkor | v prahu za posipanje. Priprava: Z maslom namastim | P |
sekljalnikom sesekljamo. Sadni kaši dodamo | sladkor, | dobro premešamo in segrejemo do vretja. Vre | P |
Zaobljena stran gleda navzdol. Maslo, preostali | sladkor | in jajci zmešamo v kremasto zmes.Na vrh presejemo | P |
površino stresemo moko v kupčku, dodamo sol, | sladkor | in koščke masla.S prsti pognetemo, da se sestavine | P |
da ne potemnijo. V kozici pristavimo vino in | sladkor | ter cimetovo paličico.V zavretek položimo polovice | P |
g sirčka ricotta * 3 rumenjaki * 1 vaniljin | sladkor | * ščepec soli * 2 žlički naribane limonine lupine | P |
Gladko razmešamo sirček, rumenjake, vaniljin | sladkor, | sol in naribano limonino lupinico.Kremno zmes | P |
kupujte na veliko. Moka, trajno mleko, olje, | sladkor, | kosmiči ipd. so izdelki, ki jih v marsikaterem | P |
prej zavreli in mu dodali vaniljino aromo in | sladkor. | Na ognju mešamo toliko časa, da krema zavre. | P |
Cveto, ker imam zaradi njenih tortic povišan | sladkor! | Kaj bi lahko iztožila od čevljarja, ki je tudi | P |
sladko smetano, ki smo ji primešali vaniljin | sladkor. | Nato posebej v posodi stopimo želatino z nekaj | P |
največji del pa zavzemajo predelano mleko, | sladkor | in lecitin, ki je derivat soje sumljivega izvora | P |
kupljen biskvitni kolač, 3 jabolka, žlico masla, | sladkor | in cimet. Kolač razrežemo na kose. | P |
jamico, vanjo damo razžvrkljano jajce, sol, | sladkor, | kis in mrzlo vodo.Ledeno mrzlo maslo narežemo | P |
počivat v hladilnik. Zmešamo bučni pire, rjavi | sladkor, | kislo smetano (ali skuto), mleko, jajca in dišave | P |
da se ohladi. Tako pridobljen kristaliziran | sladkor | je izvrsten utrjevalec las. Čarobna paličica | P |
3 jajca. Priprava: Pomešamo moko, vaniljin | sladkor, | sol in 2 žlici mrzle vode.Dodamo koščke mrzlega | P |
olupljenega kostanja, rum, pol litra sladke smetane, | sladkor, | vaniljino aromo in jedilno čokolado. Nekateri | P |
kotličku približno 5 minut stepamo rumenjake in | sladkor. | Med stepanjem postopoma prilijemo vroče mleko | P |
drobtinice. Lahko jim dodamo tudi cimet ali vaniljin | sladkor. | LEPOTA | P |
Posebej skuhamo 200 gramov vode, ki smo ji dodali | sladkor | in limonino lupino. Nato v tem še vročem sirupu | P |
lahko pretlačimo skozi cedilo. Temu dodamo | sladkor, | naribano limonino lupinico in sok limone ter | P |
150 g sladkorja + 200 ml smetane + vaniljin | sladkor | + litra rdečega vina - Priprava: preden | P |
nepregorni posodi svetlo rjavo karameliziramo | sladkor | in nanj nato položimo že pripravljene kakije | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 1.901 2.001 2.101 2.201 ▶
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |