nova beseda iz Slovenije

krompir (2.174-2.273)


tatarski biftek, ki je moje delo, in mamin pražen      krompir.      Od česa ste bili v življenju najbolj zadeti  P
Škampi.      Krompir      na vse načine. Torklja v Kortah, gostilna Mahorč  P
najrazličnejše začimbe, zelo majhne banane, afriški »     krompir«      yam in podobno.Mojo pozornost pa so pritegnile  P
vina še vedno hrani tudi poljščine in sadje.      Krompir,      repo, stare sorte jabolk ...»V repnicah je stalna  P
temperatura približno deset stopinj, zato jabolka,      krompir      in drugi pridelki ostanejo uporabni vse do pomladi  P
repnicah še po starem shranjujejo ozimnico.      Krompir,      repo, korenje ... (Foto: Alenka Kociper)   P
»V zadnjem obdobju so bili to denimo sladki      krompir,      zmajevo krilo in pisanolistna fuksija trikolor  P
emeljskemu jabolku Ravninska občina Šenčur je imela      krompir,      zdaj ima pa še spomenik cesarici Mariji Tereziji  P
zatorej pod budnim vodstvom strokovnjakov, skuhati      krompir.     Kakšno pa bi bilo spodobno praznovanje v tej  P
ripravljajo. »Svinjska mast, čebula, ne preveč mokast      krompir,      sol in ocvirki, to je vse vidnega v ponvi, zraven  P
Kozelj dejal, da na tem prostoru raste najboljši      krompir:      »Šenčurjani smo naravnemu daru dodali del kakovosti  P
Zemeljsko jabolko, kot so pred stoletji imenovali      krompir,      so sprejeli za svojega, ga uporabljali za prehrano  P
cesarico Marijo Terezijo, ki v desni dlani drži      krompir,      pogled pa ima usmerjen med ljudi.Kot da bi Pirnat  P
Boštjan Fon Pri Marjanu Pöršu ima dišeč      krompir      še zelo velike ocvirke!(Foto: Boštjan Fon)   P
Boštjan Fon) Če imata mladoporočenca velik      krompir,      ne bosta lesene verige Janija Goloba nikoli  P
Foto: Boštjan Fon) Samo pri društvu za pražen      krompir      so olupili več kot sto kilogramov kuhanega.  P
tradicionalnimi jedmi, kot so čompe, to je kuhan      krompir      s skuto, in posebnimi štruklji z nadevom hrušk  P
karotena, gomolje zelene zaradi fosforja ter      krompir      in redkev, ki naj bi bila dobra za jetra.Vse  P
gomoljev zelene, 30 gramov redkve in en manjši      krompir.     Zadnji ni nujen, priporočljiv pa naj bi bil zoper  P
postrežejo paradižnikovo solato s čebulo, pečen      krompir      in slanino, ki jo ponudijo kot predjed.V Chicagu  P
pripelje do Pekinga, se bo v kraju, kjer častijo      krompir,      zagotovo našel tudi kak trg, ki ga bodo poimenovali  P
Paprika in kumarice iz Španije.      Krompir      iz Egipta.Zelje iz Madžarske.   P
zgodaj gojiti v italijanski Lombardiji. Tudi      krompir,      čeprav je bil v Evropi znan in delno razširjen  P
prosene, zelje, repa in od konca 18. stoletja      krompir.     Meščani so jedli tudi žgance, štruklje in cmoke  P
knjigi je prvič zapisan tudi recept za pražen      krompir,      ki se razlikuje od današnjega najbolj razširjenega  P
zširjenega. Avtorica navaja, da se surov in olupljen      krompir      nareže na manjše kocke in se potem praži na  P
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen      krompir,      solata, sladica), so ustanovili društvo, ki  P
korenje, paprika, rdeče dušeno zelje ter kuhan      krompir,      prelit s smetano in zlato zapečen v pečici.  P
Zemeljska jabolka in hruške      Krompir      se je v 18. stoletju začel širiti po Evropi  P
nasprotovati zahtevi oblasti, naj na njivah posadijo      krompir.     V Slovenijo se je širil iz severne smeri.   P
sprejemljiv jim je bil le kot prašičja krma.      Krompir      za kuho žganja Enega zgodnejših načinov soočanja  P
delavce, ki so ob stavbi manufakture sadili      krompir      in ga uživali.Domačini so se z njim seznanili  P
letin (1815‐1817), ko so ljudje spoznali, da      krompir      lahko uporabijo celo za pripravo kruha.Podobno  P
To nazorno ilustrirajo tudi poimenovanja za      krompir.      Prvo poimenovanje zanj je bilo zemeljsko jabolko  P
prevodu pomeni zemeljska hruška. Kar 132 imen za      krompir      Na širjenje krompirja iz italijanske smeri  P
Sloveniji kar 132 (!) različnih poimenovanj za      krompir.     Temeljna poljedelska kultura je v Sloveniji postal  P
Oblastniki po Evropi so namreč kmalu spoznali, da je      krompir      zaradi njegove razmeroma preproste pridelave  P
pregovor, ki pravi, da ima neumen kmet debel      krompir.     Tega pregovora seveda danes ne moremo več sprejeti  P
kmet tudi brez velikega znanja pridela debel      krompir.      Torej je bila poudarjena preprostost pridelave  P
slovenskih pokrajinah so ajdovim žgancem primešali      krompir      ali pa iz ajdove moke in krompirja pripravljali  P
in delu Primorskega je postala popularna jed      krompir      v zevnici.To je na različne načine pripravljena  P
ocvirki ali pa zelje zamenjajo z repo. Pražen      krompir      Nekaj posebnega je pražen krompir, ta seveda  P
Pražen krompir Nekaj posebnega je pražen      krompir,      ta seveda ni nikakršna slovenska posebnost,  P
krompirja. Avtorica navaja, da se surov in olupljen      krompir      nareže na manjše kocke in se potem praži na  P
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen      krompir,      solata, sladica), je ustanovila društvo, ki  P
hladen je pir, / toda najboljši je / pražen      krompir.      To ni ne maslo, / ne sadje, ne sir, / to je  P
sadje, ne sir, / to je, prijatelji, / pražen      krompir.      Vseh sort jedače / bolezni so vir, / nam trdno  P
bolezni so vir, / nam trdno zdravje da / pražen      krompir.      Tu smo se zbrali / in našli svoj mir / zdaj  P
našli svoj mir / zdaj ko nas združil je / pražen      krompir.      (Dušan Velkaverh)   P
pripravljajo različno, poleg kolerabe vsebuje še      krompir,      fižol, korenje, česen, drobne ocvirke.Kavro  P
za Dolenjsko, je značilna še ena jed, kjer je      krompir      med temeljnimi sestavinami.To pomeni, da ni  P
Uveljavili so se v 19. stoletju. Tudi sicer pomeni      krompir      v množični prehrani Prekmurcev četrto najpomembnejšo  P
jed, ki ima med temeljnimi sestavinami tudi      krompir      in se je razširila iz sosednje Madžarske. Prekmurje  P
bograču, tudi v Prekmurju, začeli dodajati še      krompir      in divjačinsko meso.Tudi izraz golaž je madžarskega  P
medije. Takole gre: gobova juha iz vrečke, pire      krompir      iz škatle, hrenovke iz konzerve, vložena rdeča  P
Najbolje, da začneva čim prej. Lahko olupiš      krompir      za današnje kosilo!«Yes!  P
preizkušeno užitna. V vodi skuhajte neolupljen      krompir,      kuhanega olupite in še vročega zrežite na lističe  P
kuhanega olupite in še vročega zrežite na lističe.      Krompir      stresite na dno sklede za solato, čezenj stresite  P
cvetačo skuhali v vodi, kjer se je prej kuhal      krompir.     Torej, če kuhate pire krompir, ne pozabite na  P
je prej kuhal krompir. Torej, če kuhate pire      krompir,      ne pozabite na cvetačno juho.Da ne omenjam kisle  P
bi lahko uvrstili tudi poglavji Testenine in      Krompir      ‐ če ne bi prinašali lepega števila enostavnih  P
zadišijo iz knjige, kot na primer recept za      krompir      iz pečice, ki nosi oznako nasitno.Za pripravo  P
sestavin: od ajvarja do worcestrske omake.      Krompir      iz pečice z maslom Sestavine za 4 osebe: 8  P
Priprava: Pečico segrejemo na 200 ~C.      Krompir      temeljito operemo, ga položimo na rešetko v  P
se zmehča. S konico majhnega noža vbodemo v      krompir;      če se nož brez upora zarine vanj, je pečen.  P
če se nož brez upora zarine vanj, je pečen.      Krompir      križno zarežemo, malce stisnemo, da se gomolji  P
Različica: Za posebne priložnosti pripravimo      krompir      iz pečice s postrvjo in svežim sirčkom. **  P
napredka poleg eksotičnih začimb in sadja tudi      krompir      uporabljali prej, preden mu je začel zaupati  P
stročji fižol, papriko in eno čebulo. Olupimo      krompir      in ga skuhamo.Ko se meso ohladi, ga zmeljemo  P
stročjim fižolom, korenjem, papriko in čebulo.      Krompir      ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za pire ter  P
testenin, v izvirniku polžkov, čebula, olje, sol.      Krompir      operemo in skuhamo neolupljenega.Izberemo srednje  P
medtem rumeni v ponvi. Pri nizki temperaturi se      krompir      tako sproti praži.Solimo.   P
STAVRACIJA Favola ‐ špinačna lazanja. Doma pa najraje      krompir      s sirom v pečici. Barbara Pance   P
št. 9, saj se kombinacije ponujajo kar same.      Krompir      v kosih in kislo zelje s papriko Potrebuješ  P
v kosih in kislo zelje s papriko Potrebuješ      krompir      in zabelo, kislo zelje, olje, malo sladke rdeče  P
rdeče paprike, čebulo, žlico kisle smetane.      Krompir      operi, olupi in daj kuhat v slan krop. Kuhanega  P
z mastjo, v kateri si precvrla malo čebule.      Krompir      lahko malo popopraš.Prevri krožnik kislega zelja  P
ogovoril kastrolo. Potem je vzel srednje velik      krompir,      ga zabrisal v vodo in prikuril štedilnik: »Skuhaj  P
deset minut je minilo in že je na vilice nabodel      krompir,      ga olupil in zrezal na drobne kocke, da se je  P
štiri spomladanske: kg testenin, 1 manjši      krompir,      2 dl oljčnega olja, 4 manjše glavice česna,  P
lotimo zelenjave. Na policah zlahka najdemo mlad      krompir      in kako kilco prav tega narežemo na kocke v  P
s taisto rdečo papriko, kot smo prej posuli      krompir.     Čez koščke iztisnemo polovico limone in začinimo  P
z vseh strani. Ko dobi meso zlato skorjico,      krompir      pa postane mehak, meso še nekoliko razrežite  P
blanširano zelenjavo ali pa z njim zabelimo      krompir.      Skratka, lešnikovo maslo je super.   P
Beba Splichal      Krompir      in cvetača (originalen južnoindijski recept  P
Cvetačo "razcvetkamo".      Krompir      olupimo in narežemo na večje kocke.Na razgreti  P
Ko jih nekoliko popražimo, dodamo cvetačo in      krompir.      Zalivamo z vodo, vendar le toliko, da se jed  P
nekoliko močnejšimi začimbami, ki jih maslen      krompir      sproti blaži.Naštete začimbe se zato poljubno  P
papriko skuhamo do mehkega v slanem kropu.      Krompir      razrežemo na četrtinke in ga prav tako skuhamo  P
postregel menda z 42 jedmi iz krompirja. Surov      krompir,      vložen v med ali vinski kis, bi po mojem danes  P
bi po mojem danes ostal na krožnikih; vroč      krompir,      prelit s kakavovo omako in potresen s čilijem  P
nekatere od omenjenih jedi: krompirjeva juha,      krompir      po "dieppsko", pečen krompir s prekajeno šunko  P
krompirjeva juha, krompir po "dieppsko", pečen      krompir      s prekajeno šunko, krompirjeva nabodala, krompirjevi  P
v nepregorni posodi, nato v plasteh naložimo      krompir,      sir, čebulo in meso ter začinimo vsako plast  P
zelenjavo. Stročji fižol, grah, korenje, cvetača,      krompir,      brokoli, por ... bodo dovolj zmešani za vašo  P
Škoda, ker me je mami poslala samo po kruh,      krompir      in mleko, bi še malo čitala kode s tistim posebnim  P
prej solili. Kuhano zelenjavo, ki se deli na      krompir,      grah in korenje, odcedite in preizkušajte, ali  P
bučko, šampinjonom, papriko, čebulo. Bistven je      krompir,      ki je v tovrstnih zrezkih poleg jajc nekakšen  P
razvijejo alergijo na katero drugo živilo (pšenico,      krompir,      ribe in arašide), pršico, mačjo in pasjo dlako  P
Drago Kralj      Krompir,      ajda in gobe ‐ a brez pujsa Po bohinjskih gostil  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 2.574 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA