nova beseda iz Slovenije
tatarski biftek, ki je moje delo, in mamin pražen | krompir. | Od česa ste bili v življenju najbolj zadeti | P |
Škampi. | Krompir | na vse načine. Torklja v Kortah, gostilna Mahorč | P |
najrazličnejše začimbe, zelo majhne banane, afriški » | krompir« | yam in podobno.Mojo pozornost pa so pritegnile | P |
vina še vedno hrani tudi poljščine in sadje. | Krompir, | repo, stare sorte jabolk ...»V repnicah je stalna | P |
temperatura približno deset stopinj, zato jabolka, | krompir | in drugi pridelki ostanejo uporabni vse do pomladi | P |
repnicah še po starem shranjujejo ozimnico. | Krompir, | repo, korenje ... (Foto: Alenka Kociper) | P |
»V zadnjem obdobju so bili to denimo sladki | krompir, | zmajevo krilo in pisanolistna fuksija trikolor | P |
emeljskemu jabolku Ravninska občina Šenčur je imela | krompir, | zdaj ima pa še spomenik cesarici Mariji Tereziji | P |
zatorej pod budnim vodstvom strokovnjakov, skuhati | krompir. | Kakšno pa bi bilo spodobno praznovanje v tej | P |
ripravljajo. »Svinjska mast, čebula, ne preveč mokast | krompir, | sol in ocvirki, to je vse vidnega v ponvi, zraven | P |
Kozelj dejal, da na tem prostoru raste najboljši | krompir: | »Šenčurjani smo naravnemu daru dodali del kakovosti | P |
Zemeljsko jabolko, kot so pred stoletji imenovali | krompir, | so sprejeli za svojega, ga uporabljali za prehrano | P |
cesarico Marijo Terezijo, ki v desni dlani drži | krompir, | pogled pa ima usmerjen med ljudi.Kot da bi Pirnat | P |
Boštjan Fon Pri Marjanu Pöršu ima dišeč | krompir | še zelo velike ocvirke!(Foto: Boštjan Fon) | P |
Boštjan Fon) Če imata mladoporočenca velik | krompir, | ne bosta lesene verige Janija Goloba nikoli | P |
Foto: Boštjan Fon) Samo pri društvu za pražen | krompir | so olupili več kot sto kilogramov kuhanega. | P |
tradicionalnimi jedmi, kot so čompe, to je kuhan | krompir | s skuto, in posebnimi štruklji z nadevom hrušk | P |
karotena, gomolje zelene zaradi fosforja ter | krompir | in redkev, ki naj bi bila dobra za jetra.Vse | P |
gomoljev zelene, 30 gramov redkve in en manjši | krompir. | Zadnji ni nujen, priporočljiv pa naj bi bil zoper | P |
postrežejo paradižnikovo solato s čebulo, pečen | krompir | in slanino, ki jo ponudijo kot predjed.V Chicagu | P |
pripelje do Pekinga, se bo v kraju, kjer častijo | krompir, | zagotovo našel tudi kak trg, ki ga bodo poimenovali | P |
Paprika in kumarice iz Španije. | Krompir | iz Egipta.Zelje iz Madžarske. | P |
zgodaj gojiti v italijanski Lombardiji. Tudi | krompir, | čeprav je bil v Evropi znan in delno razširjen | P |
prosene, zelje, repa in od konca 18. stoletja | krompir. | Meščani so jedli tudi žgance, štruklje in cmoke | P |
knjigi je prvič zapisan tudi recept za pražen | krompir, | ki se razlikuje od današnjega najbolj razširjenega | P |
zširjenega. Avtorica navaja, da se surov in olupljen | krompir | nareže na manjše kocke in se potem praži na | P |
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen | krompir, | solata, sladica), so ustanovili društvo, ki | P |
korenje, paprika, rdeče dušeno zelje ter kuhan | krompir, | prelit s smetano in zlato zapečen v pečici. | P |
Zemeljska jabolka in hruške | Krompir | se je v 18. stoletju začel širiti po Evropi | P |
nasprotovati zahtevi oblasti, naj na njivah posadijo | krompir. | V Slovenijo se je širil iz severne smeri. | P |
sprejemljiv jim je bil le kot prašičja krma. | Krompir | za kuho žganja Enega zgodnejših načinov soočanja | P |
delavce, ki so ob stavbi manufakture sadili | krompir | in ga uživali.Domačini so se z njim seznanili | P |
letin (1815‐1817), ko so ljudje spoznali, da | krompir | lahko uporabijo celo za pripravo kruha.Podobno | P |
To nazorno ilustrirajo tudi poimenovanja za | krompir. | Prvo poimenovanje zanj je bilo zemeljsko jabolko | P |
prevodu pomeni zemeljska hruška. Kar 132 imen za | krompir | Na širjenje krompirja iz italijanske smeri | P |
Sloveniji kar 132 (!) različnih poimenovanj za | krompir. | Temeljna poljedelska kultura je v Sloveniji postal | P |
Oblastniki po Evropi so namreč kmalu spoznali, da je | krompir | zaradi njegove razmeroma preproste pridelave | P |
pregovor, ki pravi, da ima neumen kmet debel | krompir. | Tega pregovora seveda danes ne moremo več sprejeti | P |
kmet tudi brez velikega znanja pridela debel | krompir. | Torej je bila poudarjena preprostost pridelave | P |
slovenskih pokrajinah so ajdovim žgancem primešali | krompir | ali pa iz ajdove moke in krompirja pripravljali | P |
in delu Primorskega je postala popularna jed | krompir | v zevnici.To je na različne načine pripravljena | P |
ocvirki ali pa zelje zamenjajo z repo. Pražen | krompir | Nekaj posebnega je pražen krompir, ta seveda | P |
Pražen krompir Nekaj posebnega je pražen | krompir, | ta seveda ni nikakršna slovenska posebnost, | P |
krompirja. Avtorica navaja, da se surov in olupljen | krompir | nareže na manjše kocke in se potem praži na | P |
nedeljah (goveja juha z rezanci, meso, pražen | krompir, | solata, sladica), je ustanovila društvo, ki | P |
hladen je pir, / toda najboljši je / pražen | krompir. | To ni ne maslo, / ne sadje, ne sir, / to je | P |
sadje, ne sir, / to je, prijatelji, / pražen | krompir. | Vseh sort jedače / bolezni so vir, / nam trdno | P |
bolezni so vir, / nam trdno zdravje da / pražen | krompir. | Tu smo se zbrali / in našli svoj mir / zdaj | P |
našli svoj mir / zdaj ko nas združil je / pražen | krompir. | (Dušan Velkaverh) | P |
pripravljajo različno, poleg kolerabe vsebuje še | krompir, | fižol, korenje, česen, drobne ocvirke.Kavro | P |
za Dolenjsko, je značilna še ena jed, kjer je | krompir | med temeljnimi sestavinami.To pomeni, da ni | P |
Uveljavili so se v 19. stoletju. Tudi sicer pomeni | krompir | v množični prehrani Prekmurcev četrto najpomembnejšo | P |
jed, ki ima med temeljnimi sestavinami tudi | krompir | in se je razširila iz sosednje Madžarske. Prekmurje | P |
bograču, tudi v Prekmurju, začeli dodajati še | krompir | in divjačinsko meso.Tudi izraz golaž je madžarskega | P |
medije. Takole gre: gobova juha iz vrečke, pire | krompir | iz škatle, hrenovke iz konzerve, vložena rdeča | P |
Najbolje, da začneva čim prej. Lahko olupiš | krompir | za današnje kosilo!«Yes! | P |
preizkušeno užitna. V vodi skuhajte neolupljen | krompir, | kuhanega olupite in še vročega zrežite na lističe | P |
kuhanega olupite in še vročega zrežite na lističe. | Krompir | stresite na dno sklede za solato, čezenj stresite | P |
cvetačo skuhali v vodi, kjer se je prej kuhal | krompir. | Torej, če kuhate pire krompir, ne pozabite na | P |
je prej kuhal krompir. Torej, če kuhate pire | krompir, | ne pozabite na cvetačno juho.Da ne omenjam kisle | P |
bi lahko uvrstili tudi poglavji Testenine in | Krompir | ‐ če ne bi prinašali lepega števila enostavnih | P |
zadišijo iz knjige, kot na primer recept za | krompir | iz pečice, ki nosi oznako nasitno.Za pripravo | P |
sestavin: od ajvarja do worcestrske omake. | Krompir | iz pečice z maslom Sestavine za 4 osebe: 8 | P |
Priprava: Pečico segrejemo na 200 ~C. | Krompir | temeljito operemo, ga položimo na rešetko v | P |
se zmehča. S konico majhnega noža vbodemo v | krompir; | če se nož brez upora zarine vanj, je pečen. | P |
če se nož brez upora zarine vanj, je pečen. | Krompir | križno zarežemo, malce stisnemo, da se gomolji | P |
Različica: Za posebne priložnosti pripravimo | krompir | iz pečice s postrvjo in svežim sirčkom. ** | P |
napredka poleg eksotičnih začimb in sadja tudi | krompir | uporabljali prej, preden mu je začel zaupati | P |
stročji fižol, papriko in eno čebulo. Olupimo | krompir | in ga skuhamo.Ko se meso ohladi, ga zmeljemo | P |
stročjim fižolom, korenjem, papriko in čebulo. | Krompir | ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za pire ter | P |
testenin, v izvirniku polžkov, čebula, olje, sol. | Krompir | operemo in skuhamo neolupljenega.Izberemo srednje | P |
medtem rumeni v ponvi. Pri nizki temperaturi se | krompir | tako sproti praži.Solimo. | P |
STAVRACIJA Favola ‐ špinačna lazanja. Doma pa najraje | krompir | s sirom v pečici. Barbara Pance | P |
št. 9, saj se kombinacije ponujajo kar same. | Krompir | v kosih in kislo zelje s papriko Potrebuješ | P |
v kosih in kislo zelje s papriko Potrebuješ | krompir | in zabelo, kislo zelje, olje, malo sladke rdeče | P |
rdeče paprike, čebulo, žlico kisle smetane. | Krompir | operi, olupi in daj kuhat v slan krop. Kuhanega | P |
z mastjo, v kateri si precvrla malo čebule. | Krompir | lahko malo popopraš.Prevri krožnik kislega zelja | P |
ogovoril kastrolo. Potem je vzel srednje velik | krompir, | ga zabrisal v vodo in prikuril štedilnik: »Skuhaj | P |
deset minut je minilo in že je na vilice nabodel | krompir, | ga olupil in zrezal na drobne kocke, da se je | P |
štiri spomladanske: kg testenin, 1 manjši | krompir, | 2 dl oljčnega olja, 4 manjše glavice česna, | P |
lotimo zelenjave. Na policah zlahka najdemo mlad | krompir | in kako kilco prav tega narežemo na kocke v | P |
s taisto rdečo papriko, kot smo prej posuli | krompir. | Čez koščke iztisnemo polovico limone in začinimo | P |
z vseh strani. Ko dobi meso zlato skorjico, | krompir | pa postane mehak, meso še nekoliko razrežite | P |
blanširano zelenjavo ali pa z njim zabelimo | krompir. | Skratka, lešnikovo maslo je super. | P |
Beba Splichal | Krompir | in cvetača (originalen južnoindijski recept | P |
Cvetačo "razcvetkamo". | Krompir | olupimo in narežemo na večje kocke.Na razgreti | P |
Ko jih nekoliko popražimo, dodamo cvetačo in | krompir. | Zalivamo z vodo, vendar le toliko, da se jed | P |
nekoliko močnejšimi začimbami, ki jih maslen | krompir | sproti blaži.Naštete začimbe se zato poljubno | P |
papriko skuhamo do mehkega v slanem kropu. | Krompir | razrežemo na četrtinke in ga prav tako skuhamo | P |
postregel menda z 42 jedmi iz krompirja. Surov | krompir, | vložen v med ali vinski kis, bi po mojem danes | P |
bi po mojem danes ostal na krožnikih; vroč | krompir, | prelit s kakavovo omako in potresen s čilijem | P |
nekatere od omenjenih jedi: krompirjeva juha, | krompir | po "dieppsko", pečen krompir s prekajeno šunko | P |
krompirjeva juha, krompir po "dieppsko", pečen | krompir | s prekajeno šunko, krompirjeva nabodala, krompirjevi | P |
v nepregorni posodi, nato v plasteh naložimo | krompir, | sir, čebulo in meso ter začinimo vsako plast | P |
zelenjavo. Stročji fižol, grah, korenje, cvetača, | krompir, | brokoli, por ... bodo dovolj zmešani za vašo | P |
Škoda, ker me je mami poslala samo po kruh, | krompir | in mleko, bi še malo čitala kode s tistim posebnim | P |
prej solili. Kuhano zelenjavo, ki se deli na | krompir, | grah in korenje, odcedite in preizkušajte, ali | P |
bučko, šampinjonom, papriko, čebulo. Bistven je | krompir, | ki je v tovrstnih zrezkih poleg jajc nekakšen | P |
razvijejo alergijo na katero drugo živilo (pšenico, | krompir, | ribe in arašide), pršico, mačjo in pasjo dlako | P |
Drago Kralj | Krompir, | ajda in gobe ‐ a brez pujsa Po bohinjskih gostil | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 2.574 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |