nova beseda iz Slovenije

krompir (1.674-1.773)


gomolji kot zeleni deli rastline. Sicer pa je      krompir      užiten tudi surov, tako da za splošno spodbudo  P
kamne in veže težke kovine. Kar zadeva hladen      krompir,      povsem brezskrbno skuhamo ali spečemo več krompirja  P
solati ali pa z njim zgostimo juho ali omako.      Krompir      je skupaj z zelenjavno jedjo, pa naj bo to solata  P
iznajdljivosti lahko vedno privoščimo nekoliko drugačen      krompir.     Ker nam tako zelo tekne, je dobro upoštevati  P
naredimo tudi drugače in hladen kuhan ali pečen      krompir      odnesemo s sabo za malico.Spodnja recepta za  P
vedno razveselijo z drugačnim okusom. Pečen      krompir      Splošno neznano je, da je mogoče krompir odlično  P
Pečen krompir Splošno neznano je, da je mogoče      krompir      odlično speči brez dodatka maščobe in seveda  P
začinijo in potresejo z aromatičnim zelenjem.      Krompir      v oblicah Krompir operemo in skuhamo v parilniku  P
Krompir v oblicah      Krompir      operemo in skuhamo v parilniku ali ekonom loncu  P
ali ekonom loncu. Nato ga jemo tako kot pečen      krompir,      za spremembo pa lahko pripravimo osnutek pire  P
osnutek pire krompirja ali praženega krompirja.      Krompir      z lupinami vred zmečkamo z vilicami in v prvem  P
ščepec sveže zmletega popra. V drugem primeru      krompir      zmečkamo na večje kose ter dodamo drobno narezano  P
podpis Pečen      krompir      z rukolo, oljčnim oljem in sojino omako je nadvse  P
müsli, integralne testenine, neoluščen riž,      krompir      v kosih), počasneje dvigujejo raven glukoze  P
prvo obdobje pa je prepovedano jesti kruh, riž,      krompir,      testenine in pečene dobrote.Nobenega sadja,  P
procesirani hrani. Oglejmo si vrednosti: doma pečen      krompir      vsebuje 16 mg natrija, pomfrit 108 mg, pečen  P
spominja na kostanj, po teksturi pa še najbolj na      krompir.     Japonski kuharski mojstri menijo, da jo lahko  P
mojstri menijo, da jo lahko uporabimo podobno kot      krompir:      lahko jo dušimo, pečemo ali kuhamo, semena pa  P
enolončnica (korenje, cvetača, romanski brokoli,      krompir,      začimbe po okusu).Kuhamo 12 do 15 minut, zelenjavo  P
l kruh, i o      krompir,      testenine,   P
maslo pa z olivnim oljem. Beli riž, bel kruh,      krompir,      testenine in sladice: imajo visok glikemični  P
spremembe prehranskih navad, a niso imeli psa.      Krompir      - jedilno cepivo proti hepatitisu B Virus hepatitis  P
namreč gen virusa hepatitisa B in ga vnesli v      krompir,      ki se je odzval z proizvodnjo protiteles.Raziskovalc  P
okusno prilogo k takim temeljnostim, kot so riž,      krompir      in v sopari kuhana zelenjava bolj običajnega  P
prednost rastlinska hrana: zelenjava, sadje,      krompir,      žita, stročnice, oreški in semena. 2.   P
Zelenjava Dnevno Riž,      krompir,      kuskus, izdelki iz moke in polnovrednih žitaric  P
najpomembnejši vir ogljikovih hidratov na svetu,      krompir      pa predstavlja skoraj polovico količine pridelanih  P
želijo karseda zmanjšati glikemični indeks:      krompir      delno termično obdelajte in ga uživajte ohlajenega  P
indeksom so predvsem enostavni sladkorji (sladkor,      krompir,      korenček, bela moka ...).Takšni sladkorji se zelo  P
Enako je s krompirjem. Pečen ali ocvrt      krompir      ima visok, kuhan pa znatno nižji glikemični  P
Enako je pri krompirju. Pečen ali ocvrt      krompir      ima višji glikemični indeks kot kuhan.Tudi zrela  P
senetljivo majhen. Korenček ima indeks 92, riž 72,      krompir      70, fižol 40 ... soja pa samo 15.To pomeni,  P
mg), koleraba (30 mg), kislo zelje (20 mg),      krompir      (17 mg). Vitamin C je občutljiv na vse.  P
zmernosti. "Če imam na izbiro, ali bom jedla      krompir,      ali pa bi morala zaviti vrat kaki raci, bom  P
morala zaviti vrat kaki raci, bom verjetno jedla      krompir.     " Kadar je zelo utrujena, rada vidi, da jo kdo  P
karpenini fileti v smetanovi omaki - priloga: kuhan      krompir      v kosih, testenine, dušen riž - radič s fižolom  P
skupina: citrusi in drugo sadje, 3. skupina:      krompir      ter druga zelenjava in sadje, 4. skupina:  P
francoska solata, juhica, pečenka in obvezni pire      krompir,      pri katerem nismo varčevali z maslom in smetano  P
šodo. Zelo rad imam paniranega piščanca, pražen      krompir,      solate in testenine vseh vrst. - Najljubša  P
pojedo in redkeje se odločajo, da bodo zrezke ali      krompir      ocvrli.Popijejo manj sladkih brezalkoholnih  P
znane v naši kuhinji: na primer riž z grahom ali      krompir      s fižolom. Prehrana, ki obsega kombinacijo  P
Ekološka kmetija Šlibar      Krompir      z ajdo Nedaleč od Tržiča, v vasi Kovor, stoji  P
metuljnice ponavadi obsega še žita in okopavine (     krompir,      koruza).To je osnova.   P
Hišna specialiteta" je, poleg žit in ajde, tudi      krompir,      ki sodi med okopavine.Pridelava krompirja brez  P
predhodnica krompirja je travno-deteljna mešanica. Če      krompir      posadiš na preoran star travnik, je težje, ker  P
Uspeh je bil zagotovljen." Gregor doda, da je      krompir      enkrat preventivno poškropil z dovoljenimi sredstvi  P
proti plesni. "Lahko da plesni ne bi bilo in bi      krompir      lepo dozorel, vendar se plesen lahko razširi  P
preprečiti nadaljnje širjenje." Znano je, da je      krompir      zahteven, tudi ko gre za spravilo, sploh če  P
najpomembnejši traktorski priključek za žita in      krompir.     "Nenehno moramo spremljati dogajanje, kajti če  P
Na voljo so tudi prve količine soje in seveda      krompir.     Ponudba zelenjave je sezonske narave.   P
poleg kruha jé orehe, lešnike, brusnice. Uživa      krompir      in veliko zelenjave.Ne pije alkohola in pije  P
sezoni dobimo tudi manjše količine zelenjave in      krompir,      v vasi kuhajo tudi žganje iz različnih starih  P
jedla veliko, vendar napačne stvari, kot sta      krompir      in meso, včasih tudi kakšno palačinko.Takrat  P
pripravljajo različne jedi, denimo cvrtje, ribe in      krompir.     Tudi če kupimo samo pečen krompirček, bodo na  P
navedena). Preden v restavraciji naročite pražen      krompir,      se prepričajte, da ga ne pečejo v olju, v katerem  P
uporabljajo ločene filtre za olje, v katerem so pekli      krompir,      in za tisto, v katerem so cvrli panirane jedi  P
riž, koruzo, proso, ajdo, sojo, grah, fižol,      krompir,      lečo, čičerko, manioko, quinoo, amarant. V  P
slovensko kosilo še vedno sestavljajo juha, meso in      krompir      ali testenine, solata in sladica oziroma sadje  P
in zgago. Za predelavo ogljikovih hidratov (     krompir)      namreč potrebujemo baze, za predelavo beljakovin  P
hrane boste v istem obroku jedli: - meso in      krompir,      - ribo in riž   P
rumena živila lahko prištejemo še testenine,      krompir      in kruh.Ta živila so bogata s sestavljenimi  P
Izogibajo se tudi razhudnikom (paradižnik, jajčevci,      krompir      ...).Ta pristop je znan in ga priporočajo številna  P
Telefon: (02) 803 42 13 ~ Ponudba: ozimnica -      krompir,      rdeče in rumeno korenje, repa, zelje, jabolka  P
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: pšenica,      krompir,      jagnjetina, slivovo žganje, različna zelenjava  P
~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: sezonska zelenjava,      krompir,      žganje, jabolčni sok, jajca (manjša količina  P
karpenini fileji v smetanovi omaki - priloga: kuhan      krompir      v kosih, testenine, dušen riž - radič s fižolom  P
Zelenjavo očistite.      Krompir      narežete na ne preveč debele rezine in ga položite  P
preveč debele rezine in ga položite k ribi. Na      krompir      naložite še papriko, narezano na debelejše rezine  P
položite v pečico. Pečete pri 250 ?C, dokler      krompir      ni pečen.Na koncu ribo in zelenjavo posolite  P
in sicer skupaj s kuhano zelenjavo (blitva,      krompir,      cvetača ali krompirjeva solata).Začinite z oljem  P
ohranjajo na normalni ravni. Pivo, glukoza, pečen      krompir,      kosmiči in sladkani gazirani napitki spadajo  P
medtem ko o zelenjavi ni ne duha ne sluha.      Krompir      je hrana za svinje, se zgraža Montignac.Da bi  P
robide korenje, mango, marelice, buče, sladki      krompir,      melone Rumena pomaranče  P
ali pariško (Mateja, str. 41, 44) -      krompir      s peteršiljem - podušen grah s korenčkom  P
neskončne možnosti, ki jih ponujajo riž, sladki      krompir,      zelenjava ... mesa ne boste pogrešali.Kombinacij  P
ealkoholni "steatohepatitis". Jedila, kot so pražen      krompir,      pomfrit, krofi in čips, so viri maščobnih peroksidov  P
brokoli, stročji fižol in mlad grah. Pečen      krompir      - zelo enostavno Opran krompir, po možnosti  P
Pečen krompir - zelo enostavno Opran      krompir,      po možnosti ekološkega porekla, ker ga jemo  P
vzkaljenega zrnja), vitamin A (korenje, sladki      krompir,      špinača, marelica) in različne vrste zelja   P
kot najučinkoviteje v boju proti bakterijam.      Krompir      najbolj zdrav v solati Že dolgo je znano, da  P
neprebavljivi škrob, kot so kuhan ali hladen      krompir,      stročnice in žitarice.Znanstveniki menijo, da  P
kuhat, zato je Manjo poslala v klet bloka po      krompir,      češ da je že velika punca.V kleti ni gorela  P
- fižol v zrnju, -      krompir,      - zelje,   P
jabolka, melona) in zelenjavo (avokado, kumara,      krompir      ...) in naravna olja (olivno, mandljevo, avokadovo  P
limona.      krompir      lubenica   P
prepoznali približno 60 različnih fitokemikalij.      Krompir      je tudi pomemben vir vitamina C v vsakdanji  P
212): a) za zdrave so prepovedani: akacija,      krompir      in juka; b) za bolne so prepovedani še: zelje  P
olive, poper (zeleni, rumeni, rdeči), sladki      krompir,      kislo zelje, jam, paradižnik, krompir. Vsa  P
sladki krompir, kislo zelje, jam, paradižnik,      krompir.      Vsa ostala zelenjava je koristna oziroma nevtral  P
kumare, česen, ohrovt, gobe maitake, sladek      krompir      in regrat. Kombinacija z livingstonsko dieto  P
pusto meso, izogibajte pa se škrobu (testenine,      krompir)     , gaziranim pijačam, kofeinu, soli in predelanemu  P
krompirjevo solato in/ali svežo zeleno solato, -      krompir      s sirom (krompir specite v pečici, prerežite  P
ali svežo zeleno solato, - krompir s sirom (     krompir      specite v pečici, prerežite na pol in nadevajte  P
- arašidi, -      krompir.      Tem najbolj škodljivim živilom se v vsaki skupin  P
vsebnostjo vlaknin in visokim glikemičnim indeksom:      krompir,      špageti ali riž, ki vsebujejo topni škrob, glukozo  P
V to skupino sodijo izdelki iz bele moke,      krompir,      beli riž, škrob, sladkani gazirani napitki,  P
hidratom. Prava katastrofa je kokakola, pa pečen      krompir,      ki ima celo višji GI kot sladkor.Zanimivo je  P
diabetiki ne smejo uživati sladkorja, uživajo pa      krompir,      kar je še huje.V preteklosti so krompir dajali  P
pa krompir, kar je še huje. V preteklosti so      krompir      dajali svinjam, da bi se zredile.V Evropi so  P
med francosko revolucijo, v obdobju lakote.      Krompir      je v Sloveniji zelo priljubljena jed, nedeljskega  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.174 1.274 1.374 1.474 1.574 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA