nova beseda iz Slovenije

krompir (1.874-1.973)


prišli z morske obale. Toda kaj ima opraviti      krompir      z našim morjem?Da ostanemo pri naslovni temi  P
Patriotski gomolj Ko so      krompir      pripeljali v Evropo, z njim najprej niso znali  P
sodelujočimi je bilo 24,3 odstotka takih, ki imajo      krompir      na jedilniku zelo pogosto, skoraj vsak dan,  P
S starostjo narašča delež tistih, ki imajo      krompir      na mizi vsak dan, glede na spol ni statistično  P
dodaten pogoj pa je bil, da je tako pripravljen      krompir      čim manj kontaminiran z dodatki in da je topel  P
je topel. Tako smo se izognili matevžu, kjer      krompir      onesnažijo s fižolom, prav tako smo izključili  P
bi jim bila ljuba. Največkrat je bil omenjen      krompir      v oblicah, ki se pomaka v sol in maslo.Kot vidite  P
sol in maslo. Kot vidite, je zmagal praženi      krompir,      kar ni presenečenje, je pa ta jed ljubša starejši  P
drugače kot v starih časih, ko je bilo treba      krompir      olupiti, narezati, sprati, osušiti in dvakrat  P
starostjo, upada pa delež tistih, ki imajo radi      krompir,      pečen v pečici. V nadaljevanju smo respondente  P
nadaljevanju smo respondente vprašali, kako pripravljen      krompir      jim je najmanj ljub.Slabih 15,7 odstotka jih  P
49 odstotkov med najljubše uvrstilo praženi      krompir,      med volivci opozicijskih je takih manj, 38 odstotkov  P
A napravimo ga, kot se spodobi.      Krompir      je dobro kuhati neolupljen.Potem ga je treba  P
tega se trša zelenjava, na primer korenje ali      krompir,      lepi na rezilo in je bolj ovira kot veselje  P
kose. Zraven se prilega na oljčnem olju pečen      krompir      z dodatkom rožmarinove vejice in nekaj strokov  P
Načinov je sto in eden. Ko je olupljen      krompir      skuhan v slani vodi, ga pretlačim.Malo pred  P
lupino in jo dajte v to ohlajeno karamelno omako.      Krompir      olupite (bedrca se še pečejo, dušijo, prsi so  P
površino z omako, ki se nabira na dnu. Olupljen      krompir      narežite na četrtine in ga dodajte pečenki.  P
za cvrtje. Predvidevam, da je medtem že kuhan      krompir      in narejen običajen pire. Vampe ocvrimo, da  P
listi najbolj obremenjenih živil so se znašli      krompir,      korenje, pesa, solata in pšenica, medtem ko  P
krožniku prav lahko znajdejo s pesticidi obdelan      krompir,      sočen kos goveda, ki se je hranilo s krmo, obdelano  P
igralke prvo mesto na svetu podajale kot vroč      krompir.     Okoli tega, ali je to dobro ali slabo za tenis  P
na jedilniku zelo mastne jedi, recimo pečen      krompir,      vse vrste cvrtja ali majoneza.Taka živila še  P
kosilo bo golaž,« pravi, »za večerjo pa ponavadi      krompir      v zelnici, značilna jed za te kraje.Poleg tega  P
solata ledenka 96 odstotkov, lubenica skoraj sto,      krompir      80).Tudi meso je vsebuje celo 60 do 70 odstotkov  P
korenje še zaznavno trdoto, ne pa da je mehko kot      krompir.     Mimogrede: ljudje bučke pečejo ali dušijo predolgo  P
iz Srednje in Južne Amerike. O tem, kako je      krompir      prišel v Evropo, je bilo napisanih že veliko  P
prinesel iz Amerike, prednost je dal tobaku. Prvi      krompir      je prišel v Evropo sredi 16. stoletja, in to  P
gojiti in pripraviti za uživanje. Potem se je      krompir      hitro razširil po Evropi in nato po vsem svetu  P
svojih tradicionalnih proizvodov. Ko pa je      krompir      rešil pred lakoto vse sodobnike sedemletne vojne  P
preprečeval skorbut. Po velikem krogu se je      krompir,      ki je prišel v Evropo iz Srednje in Južne Amerike  P
s krompirjem prvi hektar: James MacGregor.      Krompir      je preprečil še hujše pomanjkanje hrane v obeh  P
so v Mostah ustanovili selekcijski center za      krompir.     Od 1962. so slovenski strokovnjaki pod vodstvom  P
posebno prizadevanja za genetsko spremenjeni      krompir,      ki je, kot kaže, stvar prihodnosti tudi na tem  P
vince in hladen je pir, toda najboljši je pražen      krompir.      Sandi Sitar   P
omejili pa smo se na govejo juho in pražen      krompir,      ki naj bi sestavljala značilno slovensko nedeljsko  P
polovica vprašanih je jedla govejo juho, pražen      krompir      pa si je privoščilo dobrih 28 odstotkov anketirancev  P
naročilo govejo juho, dobri dve desetini pa pražen      krompir.      V cerkvi je bilo 18,9 odstotka vseh sodelujočih  P
treniranje psa, eden je večino dneva sadil      krompir,      drugi pa koruzo. Nejc Pal   P
Glosa Kdo ima      krompir      Slovenija bo prihodnji mesec dobila prvi svetovn  P
Kozjak je kar z njive, na kateri je takrat sadil      krompir,      po mobilnem telefonu sporočil, da v vasi Belica  P
krompirja pa slavi kar rešitev nacije, češ da      krompir      ni rešil le ene vasi, pač pa celotno državo  P
junaškega viteza, ki namesto zmajev na sulico napada      krompir      in ga peče nad ognjem.Če bi društvo vztrajalo  P
napisom, da ima najbolj nor kmet najbolj debel      krompir,      ali pa ugotovitvijo, da so imeli Hrvati pri  P
imeli Hrvati pri postavljanju spomenika večji      krompir.      K zgodbi bi lahko dodali še tretji pregovor  P
krompirja Prince Edward Island stoji gigantski      krompir.     Kanadčani zatrjujejo, da imajo najboljši krompirjev  P
češnje, breskve, slive, jabolka, žganje, pecivo,      krompir,      suhe mesnine, sokovi, kostanj in podobno, odvisno  P
Spominjam se, da sva včasih skupaj jedli surov      krompir,      kot jabolka.No ja, morda zato nisem navdušena  P
jam, medtem ko se naše skromno mnenje glasi: »     Krompir      kot krompir pač.« Posamezni vaščani si prislužij  P
ko se naše skromno mnenje glasi: »Krompir kot      krompir      pač.« Posamezni vaščani si prislužijo spoštovanj  P
Sammyjeva življenjska štorija, zmeraj ima tak kurčev      krompir.     «Na tem mestu velja opozoriti, da knjiga ni primerno  P
Evropa razmeroma hitro spoznala koruzo, fižol,      krompir      in tobak, medtem ko so se okrasne rastline iz  P
ričakovane pike na i. Je pa to zmogel izvrsten pražen      krompir      (1,70 evra), ki smo ga kot za stavo zmazali  P
pečeno, čeprav je bilo tokrat rahlo presuho.      Krompir      je pa odličen! Ko so natakarji opravili izmeno  P
oljke, kar je jedi dalo izrazit okus. Tudi      krompir,      ki so ga vnaprej popekli v fritezi in je predolgo  P
Ampak vseeno ... Pražen      krompir,      ajdovi žganci z ocvirki, kislo zelje in repa  P
Vrhunsko sladkovodno ribo so zalili z bešamelom,      krompir      posuli s sirom in seveda ‐ dodali tržaško omako  P
3,34 evra) je v slovenščini kiselkast pečen      krompir      s paradižnikom in začimbami.Razumem, da morajo  P
ki niti ni okusen, saj je prekisel. Hrustljav      krompir      (5,01 evra) sicer spada pod »kitajske jedi«  P
Pomfri z malo pikantne zelenjave.      Krompir      resda ni bil takšen, kot ga lahko dobiš v vsaki  P
nedeljsko kosilo vedno enako: goveja juha, pražen      krompir,      malo govedine in veliko solate.Pri tem običaju  P
) je po dvajsetem letu starosti spoznal, da      krompir      raste v zemlji in da ga iz nje izkopljejo, ko  P
Pri še tolikšni demokraciji in taktiziranju bo      krompir      zorel še vedno pod zemljo, z dreves ga nikoli  P
in ljubeznivostjo ne zaslužil niti za osoljen      krompir,      po zaslugi svojega znanja finančno preskrbljen  P
dotika tudi pregovor, da ima neumen kmet debel      krompir.     Ali, drugače rečeno, hudobna čarovnica ima lepuškast  P
prosena pa ječmenova kaša, fižol, bob, leča, grah,      krompir,      za zboljšek kos slanine so bili nekdaj pri nas  P
je v Kensingtonu to zdaj mogoče reči tudi za      krompir.      Iz Spiegla prevedla Alenka Zgonik   P
Preveč zelišč in zelenjave (korenje, blitva,      krompir      in čebula) je jed odpeljalo drugam, kot bi morda  P
meso, skladna in ravno prav pikantna omaka,      krompir      ni bil razkuhan.Imel je vse, kar vrhunski prekmurski  P
Vtis je malo pokvarila priloga, kuhan mladi      krompir,      ki se je kopal v močni smetanovi polivki.Posebnost  P
vsak dan posebej, v jurčkovi osnovi pokuhajo      krompir      in gobe, rezultat pa je polovičen). Čeprav  P
bil preveč slan. Meso je bilo mehko in sočno,      krompir      z zelenjavo dodelan in izvirna priloga mlade  P
Glavne sestavine so rumena koleraba, fižol,      krompir,      korenček in vrsta začimb in zelišč.Ne smemo  P
Toda priloge ... Velik brezobličen      krompir,      prerezan na pol, je bil zažgan in neslan.Bogato  P
mizi ne manjkajo puran, brusnična omaka, sladki      krompir      in bučna pita, pač priboljški, ki so jih jedli  P
kapusnice, bučnice, sladka koruza in zgodnji      krompir.     Seveda pa lahko na to gredo sadimo tudi jajčevec  P
je kar z njive, na kateri je prav tedaj sadil      krompir,      hrvaški tiskovni agenciji Hina po mobilnem telefonu  P
lahko pomagala. Takrat je bila solata že oprana,      krompir      olupljen, hiša pospravljena, kosilo pa ob pol  P
nekatere najbolj značilne domače jedi: jam, sladki      krompir,      riž, špinačni zavitki v kokosovem mleku, polnjeni  P
Banane polnega okusa zorijo čez vse leto,      krompir      izkopavajo trikrat ali štirikrat, da o drugi  P
zelje, čebula), trav in detelj, medtem ko se      krompir      shranjuje v tkivni kulturi, vinska trta in jagodičevje  P
videti poševnih oči, namesto riža gojijo sladki      krompir.     Ni ravnih, temnih, slamnatih azijskih las, temveč  P
Evropi si to problematiko podajamo kot vroč      krompir.     Toda bogata, domnevno napredna in s tradicijo  P
pikniku! Na žerjavici je mogoče imenitno speči      krompir,      jabolka, kostanj, gobe, ribe ... *****   P
nekaj dneh poginejo. Tako se godi kravi, ki jé      krompir.     Bodisi krompirjevo zelenje ali klijoč krompir  P
krompir. Bodisi krompirjevo zelenje ali klijoč      krompir,      ki je še hujši.Zelo podobni so pri govedu znaki  P
drevju in sveže prekopanih gredicah. »Tole je      krompir,      tole fižol, tisto tam je solata, radič pa dišavnice  P
tu lahko brali o grenkosladu. Od malega jeste      krompir      ‐ če ga že vi ne marate, ga ljudje okoli vas  P
pripravljenega tako ali drugače. Grenkoslad in      krompir      imata nekaj skupnega.Nevidno notranjo vez oziroma  P
ime za grenkoslad je Solanum dulcamara in za      krompir      Solanum tuberosum.Sta vrsti istega rodu, rodu  P
paradižnik, ki ga jemo surovega, ne sme biti zelen,      krompir      mora biti kuhan ali pečen.In da bi bila zadeva  P
Spregleda pa bistveno: da je izvor vsega pečen      krompir.     Na začetka je bil gomolj, trdi biolog Richard  P
Šele kuhani so oddali energijo. Kuhana      krompir      ali kasava vsebujeta za 80 odstotkov več prebavljivih  P
hranilnih snovi. Pomaranče, limone, paradižnik,      krompir      in druge pridelke pobirajo večkrat na leto.  P
ostrino. Pa ni bila slaba, kajti ob prilogi (pire      krompir)      se pikantnost malce omehčala.Ker originala ne  P
hitro začeli daljšati ob pogledu na priloženi      krompir.     Bil je tisti okrogli, zamrznjen, zaradi česar  P
bilo mehko in sočno, omaka ravno prav močna in      krompir      prefinjeno pečen in okopan v omaki.Podobno bi  P
prelijejo s holandsko omako, za prilogo pa je kuhan      krompir.     Minimalistična jed je bila solidna, vendar je  P
preprosto vrhunski. Riba je kar dehtela od svežine,      krompir      je bil sočen, zelenjava pa hrustljavo sveža  P
S krompirjem okoli sveta      Krompir      je glavna sestavina marsikatere kuhinje na svetu  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.374 1.474 1.574 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA