nova beseda iz Slovenije
jedilnik je klasičen: goveja juha, pečenka, | krompir. | Značilne slovenske jedi, ki se prenašajo iz roda | P |
Pred 50 leti je bila moja glavna hrana kruh, | krompir, | polenta, zelje, repa.«Vendarle meni, da Slovenci | P |
Vsak se znajde po svoje ‐ še vedno greš lahko | krompir | okopavat, tudi če imaš za sabo akademijo. (smeh | P |
kopice. Med kmetijskimi pridelki so še ajda, | krompir, | fižol, grah, zelje, repa, bučke in korenje. | P |
pekoče hrane, sta namenjena kewa in shamu datse ( | krompir | oziroma gobe v sirovi omaki), tibetanski vpliv | P |
zlata posameznih narodov. Koruza, zlasti pa | krompir, | ki ju je Kolumb prinesel iz Amerike, ko je odkrival | P |
dragi kamni ter dišave, ki jih je šel iskat. | Krompir | je reševal pred lakoto: samo pomislite na 19 | P |
tradicionalno jed, imenovano tudi cepelinai (kuhan | krompir | z mesom).V Litvi se veliko ljudi še vedno ukvarja | P |
očesi. Blagodejno vplivajo kumare, paradižnik, | krompir, | jabolka, ananas, bučke, lubenice in podobno | P |
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo in ga skuhamo v lupini do mehkega.Nato | P |
Operemo peteršilj in ga drobno sesekljamo. Ko je | krompir | že skoraj ohlajen, oboje stresemo k njemu, dodamo | P |
posteklenimo narezano šalotko in česen. Naribamo | krompir | in špinačo, malo popražimo ter zalijemo z jušno | P |
mestu, a ne zvečer. Pri zelenjavi prisegam na ‐ | krompir. | No, tudi na drugo zelenjavo. | P |
slaščice, testenine in škrobno zelenjavo, na primer | krompir. | Inzulin pa deluje tako, da spodbuja celice k | P |
česen, peteršilj in žličko gorčice. Priprava: | Krompir | operemo in skuhamo v malo soljeni vodi.Ohladimo | P |
***** Mladi | krompir | Ste že poskusili krompirjev sok? | P |
Ste že poskusili krompirjev sok? Mladi | krompir | je odlična in hranljiva povrtnina pa tudi izvrstna | P |
dvanajstnika in želodca, gastritis). Večji | krompir | očistimo očes in kali, ga dobro operemo, osušimo | P |
kumino, zeliščno ali morsko sol. Priprava: | Krompir | očistimo in temeljito operemo (zdrgnemo) pod | P |
strgalniku. Tako pripravljeno zelje vmešamo med | krompir | in oboje pokapamo z limoninim sokom.Začinimo | P |
konzervansov, morsko sol, poper. Priprava: | Krompir | temeljito operemo pod tekočo vodo in ga v vodi | P |
zeliščne soli ali 2 žlici sojine omake. Priprava: | Krompir | dobro operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga | P |
in zeliščne soli (ali sojine omake). Ko je | krompir | povsem ohlajen, dodamo tofu in izkoščičene in | P |
olja. Priprava: V loncu pristavimo dobro opran | krompir | ter ga kuhamo bodisi v vodi bodisi v sopari | P |
Kozico odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi | krompir. | Nato ga olupimo, narežemo na rezine in še vročega | P |
ali svežega čemaža), morsko sol. Priprava: | Krompir | operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga olupimo | P |
sesekljamo. Avokado, zelišča in sol vmešamo med | krompir. | Takoj ponudimo. | P |
žajbelj, rožmarin, timijan in drugo). Priprava: | Krompir | z lupino operemo in narežemo na debelejše kolobarje | P |
ne postanejo rjavkasti. Na koncu položimo na | krompir | rezine sira, lahko tudi šunko, slanino, in še | P |
omaki. Komentar Tomaža Polenca: Mladi pečeni | krompir | je vedno okusen in ljudem zelo všeč.Ta recept | P |
Skratka, recept je zelo družaben. Mi smo | krompir | narezali na malenkost tanjše rezine, saj smo | P |
Pečemo 50 minut. | Krompir | in preostalo čebulo olupimo in razrežemo na | P |
Temperaturo pečice dvignemo na 250 stopinj Celzija. | Krompir | pečemo 10 minut dlje kot meso.Drugo pomarančo | P |
prsi razrežemo in položimo na zelje. Dodamo | krompir | in čebulo, pokapljamo z omako in takoj ponudimo | P |
še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu | krompir, | najmanj pa obremenijo krvni obtok in presnovo | P |
lahko res, če za obrok hrane zaužijemo samo pire | krompir | brez dodatkov.Krompir kot priloga k mesni in | P |
zaužijemo samo pire krompir brez dodatkov. | Krompir | kot priloga k mesni in zelenjavni jedi pa zniža | P |
razpolovimo in vsako polovico narežemo na majhne kose, | krompir | olupimo in narežemo na tanke kolobarčke.Gobe | P |
minutah splahnemo s hladno vodo in odcedimo. | Krompir | in korenček olupimo in narežemo na približno | P |
feferon, mleto rdečo (sladko) papriko. Priprava: | Krompir | dobro operemo, ga položimo v posodo in prilijemo | P |
nepokritega od 20 do 25 minut. Voda naj izpari, | krompir | pa ostane prekrit s tanko plastjo soli. Pustimo | P |
posodi segrejemo olje, dodamo česen, feferon in | krompir | in na majhnem ognju pečemo še približno osem | P |
ognju pečemo še približno osem minut, dokler | krompir | ne postane zlato rjav.Večkrat premešamo. | P |
eno uro. Dodamo olupljen in na krhlje narezan | krompir, | sol, poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo | P |
ali zelenjavna kremna juha, kuhana riba, kuhan | krompir, | kuhana špinača, sadni jogurt; za večerjo: solata | P |
v slaščicah iz bele moke in sladkorja. Tudi | krompir, | zaužit štirikrat na teden, v raziskavi, ki je | P |
bolezni v primerjavi z ženskami, ki so uživale | krompir | le dvakrat na mesec (The American Journal of | P |
Repati in kosmati Vreča za | krompir | Vedno pravim, da živalovarstveno delo velikokrat | P |
***** | Krompir | Čas je za najboljšo družbo | P |
Čas je za najboljšo družbo Novi | krompir | že prihaja na trg, zdaj je torej primerno obdobje | P |
Tretja možnost je bešamel. Popečen | krompir | s paradižniki Potrebujemo (za štiri): 400 g | P |
g nastrganega aromatičnega sira. Priprava: | Krompir, | jajčevce in paradižnike operemo, krompir olupimo | P |
Priprava: Krompir, jajčevce in paradižnike operemo, | krompir | olupimo in vse narežemo na rezine.Na namaščen | P |
na rezine. Na namaščen pekač najprej naložimo | krompir, | nanj zelenjavo, potresemo z nasekljanim timijanom | P |
omake (lahko iz zelenjavne kocke). Priprava: | Krompir | operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine | P |
nanj polagamo papriko, jajčevec in preostali | krompir. | Polijemo z omako in pečemo na 180 stopinj Celzija | P |
pečemo na 180 stopinj Celzija 45 minut. Popečen | krompir | s kolerabo Potrebujemo (za štiri): 500 g krompir | P |
in 100 g naribanega ementalerja. Priprava: | Krompir | in kolerabi operemo, olupimo in narežemo na | P |
jabolčni hren ter postrežemo. Zraven tekne pražen | krompir. | Govedino lahko postrežemo tudi z zelenjavo iz | P |
Dražigost Pokorn | Krompir | na krožniku Pred kratkim sem slišala, da lahko | P |
zdravilno vrednost. Zanima me, ali lahko vključimo | krompir | v zdravo prehrano in kako. Nataša | P |
Nataša | Krompir | je osnovno živilo in je lahko tudi nadomestek | P |
odstotki energijske vrednosti dnevnega obroka. | Krompir | v sodobni prehrani štejemo med škrobna živila | P |
S prehranskega oziroma dietnega stališča ima | krompir | dve pomembni lastnosti. Vsebuje beljakovino | P |
seveda ni res. Resnica pa je, da samo kuhan | krompir | uživamo zelo redko, denimo v oblicah, brez vsakršnih | P |
posamezne vrste škrobnih in sladkornih živil. Kuhan | krompir | v oblicah ima zelo podobno povišanje krvne glukoze | P |
glukoze lahko nizko. Sklenemo lahko, da je | krompir, | ki ga zaužijemo kot del obroka in vsebuje priporočeno | P |
kot so jo poznali Inki v Južni Ameriki. Pire | krompir | Nekoliko prilagojen recept za pire krompir | P |
krompir Nekoliko prilagojen recept za pire | krompir | je iz knjige: Benitez A. Pre-hispanic Cooking | P |
dodajmo (nastrgajmo), tik preden jed ponudimo. | Krompir | v oblicah Potrebujemo: 600 g krompirja, košček | P |
korenike, črni poper iz mlinčka. Priprava: | Krompir | skuhamo z lupino.Nato ga olupimo in takoj razrežemo | P |
in jih zabelimo s koščki masla. Tik preden | krompir | ponudimo, ga popopramo in nanj nastrgamo še | P |
aromatizirali z bučnim oljem. Tartiflette (zapečen | krompir | s sirom) Potrebujemo: 1,5 kg krompirja, 500 | P |
100 g kisle smetane (po želji). Priprava: Cel | krompir | skuhamo, olupimo in narežemo na lističe.Čebulo | P |
testenin ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan | krompir, | kašo ali nezabeljene testenine in skledo solate | P |
daleč zaslišim glas trgovca, ki ponuja sladki | krompir | na petkovi tržnici.Dopoldne najbolj svetega | P |
kot povratnik pri nas domorodna vrsta? Kaj pa | krompir | in koruza? Sta tuje- ali domorodni vrsti glede | P |
tujerodni smo tudi Evropejci na svoji zemlji. | Krompir | in koruza pa bosta vedno tujerodni prineseni | P |
posredovanja bi namreč na polento in pražen | krompir | še vedno hodili v Ameriko.In ko govorimo o problemih | P |
preorjemo ves travnik, rastejo tam samo še koruza, | krompir | ali žito.Preprosto kot mazanje paštete na kruh | P |
skuhali le gomolje in jih jedli tako, kot jemo | krompir | danes.So pa v tistem času že spoznali, da se | P |
vsaj zame, izjemno duhovito parodijo: pražen | krompir | je bil postrežen v obliki tako modnega sušija | P |
vprašanja v jedilniku ‐ bosta svinjska pečenka in | krompir | nekoč res takšna?Sladica je bila skrbno pripravljena | P |
osnovi bistre zelenjavne juhe, ki jo je zgostil | krompir, | dodatno odišavili koščki prekajene postrvi, | P |
dolgem teku. Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan | krompir, | riž in različne oblike dušenega mesa še zdaleč | P |
prigrizkov na dan, ki vsebujejo železo. To so | krompir, | riž, solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to | P |
Puran v smetanovi omaki z gobicami, pražen | krompir | ... za mizo. Pijača? | P |
živil prištevamo žitne izdelke, testenine, rž, | krompir, | kaše, kosmiče, kruh, pekovsko pecivo.Hranila | P |
in poživljajoči sö ča, a v oblicah tudi debel | krompir, | ki jim ga na prag dostavlja kitajski trgovec | P |
kakovosti, imeti rezervne dobavitelje, pa naj gre za | krompir | ali meso, za ribe in mehkužce in še posebej | P |
s tem tudi pohvalite? Govejo juho in pražen | krompir, | menda pa izredno dobro kuham trmo in dolg nos | P |
večerjo za svojo družino. Jedo večinoma le sladki | krompir, | ob praznikih svinjsko meso, ki ga spečejo med | P |
Če vse življenje ješ dunajski zrezek in pečen | krompir, | poznaš samo to.Sam tudi v hrani rad preizkušam | P |
tistimi, ki veljajo za London. Italijanski | krompir | do njih potrebuje okrog dva tisoč štiristo kilometrov | P |
preteklosti lovile ribe in kite, Slovenci pa smo jedli | krompir, | zelje in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi | P |
Kolumna Kupila sem | krompir | Vsi želimo biti dobri, živeti v skladu s svojimi | P |
čustvo, glasno izgovorite stavek: Kupila sem | krompir. | Potem se povežite z jezo in jo močno občutite | P |
močno občutite ter spet izgovorite: Kupila sem | krompir. | Še zadnji poskus. | P |
občutite ga in glasno izgovorite: Kupila sem | krompir. | Presenečeni boste nad izidom. | P |
Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem meso in | krompir. | Lokacija je kar doma, saj imam od vsega najraje | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.574 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |