nova beseda iz Slovenije

krompir (2.074-2.173)


jedilnik je klasičen: goveja juha, pečenka,      krompir.     Značilne slovenske jedi, ki se prenašajo iz roda  P
Pred 50 leti je bila moja glavna hrana kruh,      krompir,      polenta, zelje, repa.«Vendarle meni, da Slovenci  P
Vsak se znajde po svoje ‐ še vedno greš lahko      krompir      okopavat, tudi če imaš za sabo akademijo. (smeh  P
kopice. Med kmetijskimi pridelki so še ajda,      krompir,      fižol, grah, zelje, repa, bučke in korenje.  P
pekoče hrane, sta namenjena kewa in shamu datse (     krompir      oziroma gobe v sirovi omaki), tibetanski vpliv  P
zlata posameznih narodov. Koruza, zlasti pa      krompir,      ki ju je Kolumb prinesel iz Amerike, ko je odkrival  P
dragi kamni ter dišave, ki jih je šel iskat.      Krompir      je reševal pred lakoto: samo pomislite na 19  P
tradicionalno jed, imenovano tudi cepelinai (kuhan      krompir      z mesom).V Litvi se veliko ljudi še vedno ukvarja  P
očesi. Blagodejno vplivajo kumare, paradižnik,      krompir,      jabolka, ananas, bučke, lubenice in podobno  P
iztisnjenega olivnega olja, morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo in ga skuhamo v lupini do mehkega.Nato  P
Operemo peteršilj in ga drobno sesekljamo. Ko je      krompir      že skoraj ohlajen, oboje stresemo k njemu, dodamo  P
posteklenimo narezano šalotko in česen. Naribamo      krompir      in špinačo, malo popražimo ter zalijemo z jušno  P
mestu, a ne zvečer. Pri zelenjavi prisegam na ‐      krompir.     No, tudi na drugo zelenjavo.  P
slaščice, testenine in škrobno zelenjavo, na primer      krompir.     Inzulin pa deluje tako, da spodbuja celice k  P
česen, peteršilj in žličko gorčice. Priprava:      Krompir      operemo in skuhamo v malo soljeni vodi.Ohladimo  P
***** Mladi      krompir      Ste že poskusili krompirjev sok?   P
Ste že poskusili krompirjev sok? Mladi      krompir      je odlična in hranljiva povrtnina pa tudi izvrstna  P
dvanajstnika in želodca, gastritis). Večji      krompir      očistimo očes in kali, ga dobro operemo, osušimo  P
kumino, zeliščno ali morsko sol. Priprava:      Krompir      očistimo in temeljito operemo (zdrgnemo) pod  P
strgalniku. Tako pripravljeno zelje vmešamo med      krompir      in oboje pokapamo z limoninim sokom.Začinimo  P
konzervansov, morsko sol, poper. Priprava:      Krompir      temeljito operemo pod tekočo vodo in ga v vodi  P
zeliščne soli ali 2 žlici sojine omake. Priprava:      Krompir      dobro operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga  P
in zeliščne soli (ali sojine omake). Ko je      krompir      povsem ohlajen, dodamo tofu in izkoščičene in  P
olja. Priprava: V loncu pristavimo dobro opran      krompir      ter ga kuhamo bodisi v vodi bodisi v sopari  P
Kozico odstavimo in počakamo, da je kuhan tudi      krompir.     Nato ga olupimo, narežemo na rezine in še vročega  P
ali svežega čemaža), morsko sol. Priprava:      Krompir      operemo in skuhamo do mehkega.Nato ga olupimo  P
sesekljamo. Avokado, zelišča in sol vmešamo med      krompir.      Takoj ponudimo.   P
žajbelj, rožmarin, timijan in drugo). Priprava:      Krompir      z lupino operemo in narežemo na debelejše kolobarje  P
ne postanejo rjavkasti. Na koncu položimo na      krompir      rezine sira, lahko tudi šunko, slanino, in še  P
omaki. Komentar Tomaža Polenca: Mladi pečeni      krompir      je vedno okusen in ljudem zelo všeč.Ta recept  P
Skratka, recept je zelo družaben. Mi smo      krompir      narezali na malenkost tanjše rezine, saj smo  P
Pečemo 50 minut.      Krompir      in preostalo čebulo olupimo in razrežemo na  P
Temperaturo pečice dvignemo na 250 stopinj Celzija.      Krompir      pečemo 10 minut dlje kot meso.Drugo pomarančo  P
prsi razrežemo in položimo na zelje. Dodamo      krompir      in čebulo, pokapljamo z omako in takoj ponudimo  P
še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu      krompir,      najmanj pa obremenijo krvni obtok in presnovo  P
lahko res, če za obrok hrane zaužijemo samo pire      krompir      brez dodatkov.Krompir kot priloga k mesni in  P
zaužijemo samo pire krompir brez dodatkov.      Krompir      kot priloga k mesni in zelenjavni jedi pa zniža  P
razpolovimo in vsako polovico narežemo na majhne kose,      krompir      olupimo in narežemo na tanke kolobarčke.Gobe  P
minutah splahnemo s hladno vodo in odcedimo.      Krompir      in korenček olupimo in narežemo na približno  P
feferon, mleto rdečo (sladko) papriko. Priprava:      Krompir      dobro operemo, ga položimo v posodo in prilijemo  P
nepokritega od 20 do 25 minut. Voda naj izpari,      krompir      pa ostane prekrit s tanko plastjo soli. Pustimo  P
posodi segrejemo olje, dodamo česen, feferon in      krompir      in na majhnem ognju pečemo še približno osem  P
ognju pečemo še približno osem minut, dokler      krompir      ne postane zlato rjav.Večkrat premešamo.  P
eno uro. Dodamo olupljen in na krhlje narezan      krompir,      sol, poper, timijan in kuhamo do mehkega.Poberemo  P
ali zelenjavna kremna juha, kuhana riba, kuhan      krompir,      kuhana špinača, sadni jogurt; za večerjo: solata  P
v slaščicah iz bele moke in sladkorja. Tudi      krompir,      zaužit štirikrat na teden, v raziskavi, ki je  P
bolezni v primerjavi z ženskami, ki so uživale      krompir      le dvakrat na mesec (The American Journal of  P
Repati in kosmati Vreča za      krompir      Vedno pravim, da živalovarstveno delo velikokrat  P
*****      Krompir      Čas je za najboljšo družbo   P
Čas je za najboljšo družbo Novi      krompir      že prihaja na trg, zdaj je torej primerno obdobje  P
Tretja možnost je bešamel. Popečen      krompir      s paradižniki Potrebujemo (za štiri): 400 g  P
g nastrganega aromatičnega sira. Priprava:      Krompir,      jajčevce in paradižnike operemo, krompir olupimo  P
Priprava: Krompir, jajčevce in paradižnike operemo,      krompir      olupimo in vse narežemo na rezine.Na namaščen  P
na rezine. Na namaščen pekač najprej naložimo      krompir,      nanj zelenjavo, potresemo z nasekljanim timijanom  P
omake (lahko iz zelenjavne kocke). Priprava:      Krompir      operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine  P
nanj polagamo papriko, jajčevec in preostali      krompir.      Polijemo z omako in pečemo na 180 stopinj Celzija  P
pečemo na 180 stopinj Celzija 45 minut. Popečen      krompir      s kolerabo Potrebujemo (za štiri): 500 g krompir  P
in 100 g naribanega ementalerja. Priprava:      Krompir      in kolerabi operemo, olupimo in narežemo na  P
jabolčni hren ter postrežemo. Zraven tekne pražen      krompir.     Govedino lahko postrežemo tudi z zelenjavo iz  P
Dražigost Pokorn      Krompir      na krožniku Pred kratkim sem slišala, da lahko  P
zdravilno vrednost. Zanima me, ali lahko vključimo      krompir      v zdravo prehrano in kako. Nataša   P
Nataša      Krompir      je osnovno živilo in je lahko tudi nadomestek  P
odstotki energijske vrednosti dnevnega obroka.      Krompir      v sodobni prehrani štejemo med škrobna živila  P
S prehranskega oziroma dietnega stališča ima      krompir      dve pomembni lastnosti. Vsebuje beljakovino  P
seveda ni res. Resnica pa je, da samo kuhan      krompir      uživamo zelo redko, denimo v oblicah, brez vsakršnih  P
posamezne vrste škrobnih in sladkornih živil. Kuhan      krompir      v oblicah ima zelo podobno povišanje krvne glukoze  P
glukoze lahko nizko. Sklenemo lahko, da je      krompir,      ki ga zaužijemo kot del obroka in vsebuje priporočeno  P
kot so jo poznali Inki v Južni Ameriki. Pire      krompir      Nekoliko prilagojen recept za pire krompir  P
krompir Nekoliko prilagojen recept za pire      krompir      je iz knjige: Benitez A. Pre-hispanic Cooking  P
dodajmo (nastrgajmo), tik preden jed ponudimo.      Krompir      v oblicah Potrebujemo: 600 g krompirja, košček  P
korenike, črni poper iz mlinčka. Priprava:      Krompir      skuhamo z lupino.Nato ga olupimo in takoj razrežemo  P
in jih zabelimo s koščki masla. Tik preden      krompir      ponudimo, ga popopramo in nanj nastrgamo še  P
aromatizirali z bučnim oljem. Tartiflette (zapečen      krompir      s sirom) Potrebujemo: 1,5 kg krompirja, 500  P
100 g kisle smetane (po želji). Priprava: Cel      krompir      skuhamo, olupimo in narežemo na lističe.Čebulo  P
testenin ponavadi popijem. Poleg užijem kuhan      krompir,      kašo ali nezabeljene testenine in skledo solate  P
daleč zaslišim glas trgovca, ki ponuja sladki      krompir      na petkovi tržnici.Dopoldne najbolj svetega  P
kot povratnik pri nas domorodna vrsta? Kaj pa      krompir      in koruza? Sta tuje- ali domorodni vrsti glede  P
tujerodni smo tudi Evropejci na svoji zemlji.      Krompir      in koruza pa bosta vedno tujerodni prineseni  P
posredovanja bi namreč na polento in pražen      krompir      še vedno hodili v Ameriko.In ko govorimo o problemih  P
preorjemo ves travnik, rastejo tam samo še koruza,      krompir      ali žito.Preprosto kot mazanje paštete na kruh  P
skuhali le gomolje in jih jedli tako, kot jemo      krompir      danes.So pa v tistem času že spoznali, da se  P
vsaj zame, izjemno duhovito parodijo: pražen      krompir      je bil postrežen v obliki tako modnega sušija  P
vprašanja v jedilniku ‐ bosta svinjska pečenka in      krompir      nekoč res takšna?Sladica je bila skrbno pripravljena  P
osnovi bistre zelenjavne juhe, ki jo je zgostil      krompir,      dodatno odišavili koščki prekajene postrvi,  P
dolgem teku. Kmalu lahko ugotovimo, da kuhan      krompir,      riž in različne oblike dušenega mesa še zdaleč  P
prigrizkov na dan, ki vsebujejo železo. To so      krompir,      riž, solata, sadje, olje, paradižnik.Vse to  P
Puran v smetanovi omaki z gobicami, pražen      krompir      ... za mizo. Pijača?   P
živil prištevamo žitne izdelke, testenine, rž,      krompir,      kaše, kosmiče, kruh, pekovsko pecivo.Hranila  P
in poživljajoči sö ča, a v oblicah tudi debel      krompir,      ki jim ga na prag dostavlja kitajski trgovec  P
kakovosti, imeti rezervne dobavitelje, pa naj gre za      krompir      ali meso, za ribe in mehkužce in še posebej  P
s tem tudi pohvalite? Govejo juho in pražen      krompir,      menda pa izredno dobro kuham trmo in dolg nos  P
večerjo za svojo družino. Jedo večinoma le sladki      krompir,      ob praznikih svinjsko meso, ki ga spečejo med  P
Če vse življenje ješ dunajski zrezek in pečen      krompir,      poznaš samo to.Sam tudi v hrani rad preizkušam  P
tistimi, ki veljajo za London. Italijanski      krompir      do njih potrebuje okrog dva tisoč štiristo kilometrov  P
preteklosti lovile ribe in kite, Slovenci pa smo jedli      krompir,      zelje in kure.Samo dojemanje hrane in naši odzivi  P
Kolumna Kupila sem      krompir      Vsi želimo biti dobri, živeti v skladu s svojimi  P
čustvo, glasno izgovorite stavek: Kupila sem      krompir.     Potem se povežite z jezo in jo močno občutite  P
močno občutite ter spet izgovorite: Kupila sem      krompir.     Še zadnji poskus.   P
občutite ga in glasno izgovorite: Kupila sem      krompir.     Presenečeni boste nad izidom.   P
Jem zelo rad in zelo veliko, predvsem meso in      krompir.     Lokacija je kar doma, saj imam od vsega najraje  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.574 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA