nova beseda iz Slovenije
Nič zelenega, ni dvoma. | Krompir | kar v olupku skuhajte do mehkega, malo pohladite | P |
Še vedno je lahko v srcu surova. | Krompir | pretlačite skozi tlačilko, korenje zrežite na | P |
Osnova skoraj vsakega lažnivega zrezka je lahko | krompir. | Če želite, lahko v maso nasujete kakršno koli | P |
Krnica, ki vsebuje popražena (ločeno) polento in | krompir, | majhno klobaso, kos svinjskega rebra in košček | P |
hranili poljščine, zlasti repo, zelenjavo in | krompir, | pa tudi sadje.V zadnjem obdobju hranijo v njih | P |
da smo premalo skuhali predvsem stročnice ali | krompir. | Namesto tega sežemo raje po ročni tlačilki, s | P |
železnih loncih. Neizogibne sestavine so bile | krompir | in repa ter ajdova in ječmenova kaša, meso pa | P |
V vročo slano vodo so dali kuhat narezana | krompir | in korenje, zadnjega le malo za barvno poživitev | P |
azžvrkljan rumenjak in malo smetane. Zraven gre slan | krompir. | Stolp Consnatce in mesto za obzidjem | P |
cvebe so prebavljiva in tečna postna jed. In | krompir | v oblicih, v kozici, "pošrekan"! Ne navada | P |
nazadnje doma jedla ocvrtega piščanca in pražen | krompir. | »Smo zelo kuharska družina. | P |
najprej duši do mehkega, potem zalije, doda | krompir | in povre, da se skuha.Pa izbrane začimbe tudi | P |
ovije v obkladek, na katerega je nastrgala surov | krompir, | kajti po ljudskem izročilu ta »ven potegne vročino | P |
Tako česen, čebula, česnovka, korček, surov | krompir, | jaščerica in kozja pogačica ‐ Ob kužnih časih | P |
Tako česen, čebula, česnovka, korček, surov | krompir, | jaščerica, kozja pogačica. Če nastane kje na | P |
kuhanjem. Izmenično so jedli proseno kašo, žgance, | krompir | in ribe, s seboj so pripeljali še koruzni kruh | P |
pomagate kar z vilicami ali uporabite tolkač za | krompir. | Dodajte praženo čebulo, česen in čili, zmešajte | P |
vitamine), najljubšo stročnico (za vlaknine), | krompir, | žita ali testenine (za škrobni prispevek) ter | P |
cimetovca. Smo pač bolj za pristen domač okus (beri: | krompir | in telečja pečenka), kajne?! Ne glede na kulinar | P |
pa še koriandrova zrna in muškatni orešek. | Krompir | dobro operete in skuhate z lupino vred.Ko je | P |
nato začnete vanj plast za plastjo nalagati | krompir | in šampinjone; zloženko, če jo smemo tako imenovati | P |
naokrog: neumen kmet pač ne ve, zakaj ima debel | krompir. | Ima ga pa! | P |
preveč? Po donosu že zgodaj prehiteli koruza, | krompir | in pšenica, tipični zavezniki današnjega razvitega | P |
pridelave je v načelu bolj zdrava kot koruza, | krompir | ali pšenica, ki jih pridelovalci na veliko gnojijo | P |
ajdova kaša. Kot prilogo je ponudila pečen mladi | krompir | s peteršiljem in mešano solato.Za sladico je | P |
nahraniti tudi vojake. Tako je moja mama kopala | krompir | na eni strani njive na Hrastovi gorici, na drugi | P |
začinjene s ščepom muškatnega oreška. POLNJENI | KROMPIR | Potrebujete šest večjih krompirjev, vsi naj | P |
tržne presežke dajali predvsem živina, mleko, | krompir | in les.Na slemenu severovzhodno nad vasjo je | P |
šli na telečje krače v slastni omaki in domač | krompir. | Zdaj so na krožniku najpogosteje ribe. | P |
srednje velikih kmetijah poleg poljedelstva ( | krompir) | ukvarjali še z živinorejo (mlečno govedorejo | P |
Preostale sta obglavila in jih stlačila v vrečo za | krompir. | Ponosna na drznost in krutost sta krenila v hlev | P |
pojedel je dva sirova burgerja, hot dog, ocvrti | krompir | in jagodni sladoled Fantek, ki se je izgubil | P |
precejšnja. »V požaru so bili uničeni stroj za | krompir, | puhalnik, brane, tračni obračalnik in 35 bal | P |
Janoš Zore) V požaru so bili uničeni stroj za | krompir, | puhalnik, brane, tračni obračalnik in 35 bal | P |
najbolj znane slike, Sejalec, Macesen, Pomlad, | Krompir, | Cvetoča jablana.Razstavljal je v dunajski Secesiji | P |
Pogojno lahko gojimo peteršilj, paradižnik, zelje, | krompir | in korenje.Najmanjše tveganje je pri stročnicah | P |
tudi deset glav živine, pridelajo celo svoj | krompir. | »Sicer pa sta les in gozdarstvo domena in glavni | P |
Potem pa še druge stvari: kosim mrvo, okopavam | krompir, | prešam jabolčnik,« nam je opisovala opravila | P |
ponedeljkovo jutro, zakonca sta šla pobirat | krompir. | Ko sta končala, je on šel na ribolov, od tam | P |
krave sem tudi nahranila, pomagala pobirati | krompir; | takrat so se mi zdele njive neskočno dolge | P |
nikoli molzla. Sem pa pomagala grabiti, pobirati | krompir | ...« Alenka Godec, pevka | P |
resnični. Stereotip 1: Štajerci radi jedo | krompir, | čebulo, svinjsko meso in pijejo vino. Stereotip | P |
bomo imeli srečo v ljubezni (tudi med narodi), | krompir | bo debel, televizijski program bo boljši in | P |
olje in začimbe. Grah in na kocke zrezan | krompir | damo kuhat v liter vode, dodamo jušno kocko | P |
minuto. Zamisel za prilogo: zraven sodi maslen | krompir, | ki ga v slani vodi skuhamo v kosih.Te nato odcedimo | P |
Zelenjava: | Krompir: | 16 g Korenje: 5 g | P |
nato pa razvaljamo. Medtem na kocke razrezan | krompir | skuhamo v slani vodi, zmečkamo, primešamo maslo | P |
Nato jih prečno narežemo na tanke pramene. | Krompir | olupimo, umijemo in narežemo na kockice.Kokoš | P |
ponovno pristavimo, da zavre. V juho damo por in | krompir | in kuhamo na šibkem ognju v pokritem loncu 30 | P |
loncu 30 minut. Potem pretlačimo s tlačilko za | krompir | ali pa s paličnim mešalnikom.Solimo, popramo | P |
korenje, narežemo na rezine oziroma na kolesca. | Krompir | olupimo in narežemo na kockice.V velikem loncu | P |
lonec zlagamo v plasteh por, zeleno, korenje, | krompir | in meso, ki smo ga prej vzeli iz lonca.Vsako | P |
janež, por ali morda bučke, temu dodamo še kuhan | krompir. | Zelenjavo narežemo na nekoliko večje kose | P |
korenček, čebulo, olje in začimbe. Grah, narezan | krompir | in korenček zalijemo s tri četrt litra vode | P |
Cene sveže zelenjave so šle tako rekoč v nebo, | krompir | se je v povprečju podražil recimo za 130,3 in | P |
akcije trgovcev, ki tako spodbujali prodajo. | Krompir | je dražji kar za 130,3 odstotka! No, priznati | P |
ampak še v nekaterih drugih evropskih državah. | Krompir | se je lani pri nas podražil za neverjetnih 130 | P |
Če sodimo po odgovorih, otroci najraje jedo | krompir, | testenine in meso, ne marajo pa solate, zelenjave | P |
drugega, odvečno juho pa zamrznemo. Praženi | krompir | Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo juho | P |
zasmoditi. Nato dodamo na tanke rezine zrezan | krompir, | solimo in prilijemo juho.Dobro premešamo in | P |
krompirjevih rezin (tretjina krompirja). Na | krompir | porazdelimo polovico prerahljanega kislega zelja | P |
razdelimo jed na krožnike in jo ponudimo. - | Krompir, | kislo zelje in mleto meso so sočna in izdatna | P |
more prašičji gen v grozdje ali zvončkov gen v | krompir. | Takšen krompir je namreč uspelo pridelati mlademu | P |
grozdje ali zvončkov gen v krompir. Takšen | krompir | je namreč uspelo pridelati mlademu britanskemu | P |
postekleni. Dodamo na kocke zrezano bučo in | krompir, | žličko rožmarina, jušno kocko in liter vode | P |
nepredelana žita, ali ajda, ali stročnice, ali | krompir | in zelenjava ter kos kruha, tretji dan pa predelana | P |
predstavlja približno takole: juha z rezanci, | krompir, | zrezek, solata in prekmurska gibanica.Ali kaj | P |
banana ...). Opoldne jemo riž, fižol, grah, | krompir, | različne kaše in zelenjavo, vendar vse to pripravljeno | P |
iz regrata, dodaste lahko tudi kakšen kuhan | krompir, | radič, motovilec, katerakoli zelena solata vam | P |
Zraven se prilega krompirjev pire ali masleni | krompir | v kosih. - Za nedeljsko kosilo ponudimo smetanov | P |
januarja. Regrat pa, se ve, potrebuje vsaj en kuhan | krompir. | Zabela je iz olja, kisa in soli. | P |
blitva, lahko si privoščite tudi kakšen kuhan | krompir. | Za malico pojejte skodelico paradižnikove | P |
pomagate trgati grozdje, mi vam pridem pobrat | krompir« | .Vas stopi skupaj. | P |
dodamo še na majhne kocke zrezano kolerabo in | krompir, | kuhamo dobre četrt ure in šele na koncu po okusu | P |
po okusu okisamo (če to naredimo prej, ostane | krompir | trd). Kuhana bravina | P |
Nato dodamo olupljen in na večje kocke zrezan | krompir, | dosolimo, če je treba, in kuhamo še dobrih dvajset | P |
aradižnik, lovorov list + sol + poper -Priprava: | krompir, | ki smo ga narezali na koščke, damo v hladno | P |
zalijemo z vodo in pokuhamo. Dodamo še že kuhan | krompir, | strta stroka česna, solimo in popramo po okusu | P |
približno eno uro kuhamo v vodi ter solimo. | Krompir | umijemo, olupimo, narežemo na koščke, ga damo | P |
mehkega, voda naj vre približno pol ure. Kuhan | krompir | odcedimo, dodamo kuhan fižol, skupaj z vodo | P |
vaši mali otroci. Skupaj nakupujta pusto meso, | krompir | raje kuhajte kot pecite, na mizi naj nikoli | P |
nikoli ne manjkata sadje in zelenjava. Pretlačen | krompir | je dober tudi z navadnim jogurtom. Trideseta | P |
priloge, pa ne pozabite, da tudi vse za pražen | krompir, | joto ali ričet lahko pridelate sami doma.Hm | P |
kuhanim v trdo. Lahko dodate tudi kakšen kuhan | krompir. | In spet zeliščni čaj ter pred spanjem še jabolko | P |
zeleni čaj. Za kosilo si specite mlad ali star | krompir, | narežite ga na rezine, vendar z lupino vred | P |
zgodovinsko osebnost. Nič čudnega, dala nam je | krompir, | da nismo bili lačni, dala nam je zemljiško knjigo | P |
mineštro iz vse mogoče zelenjave, vanjo dajte tudi | krompir. | Poleg tega si lahko privoščite skledo zelene | P |
pripravimo prilogo. Najboljši je kuhan mladi | krompir | , ki mu dodamo nekaj masla ali olivnega olja | P |
telečji in hrbet mladega jelena brez kosti ter | krompir, | okisan z domačim vinskim kisom. Poenostavljeno | P |
priloge, pa ne pozabite, da tudi vse za pražen | krompir, | joto ali ričet lahko pridelate sami doma.Hm | P |
15 minutah dušenja dodamo na krhlje narezan | krompir | in zelenjavo.Vse skupaj kuhamo do mehkega. | P |
vrste, in prav to mu daje poseben okus, pa tudi | krompir | prispeva svoje.Začimbe pa so ponavadi kuharjeva | P |
ogljikovimi hidrati, ki so predvsem škrobnati: | krompir, | testenine, riž, kruh.S temi živili lahko jeste | P |
taki solati lahko pojeste tudi kakšen kuhan | krompir. | Za popoldansko malico jejte sadje. | P |
+ poper + 2 dcl sladke smetane Priprava: | krompir | umijemo, olupimo in ga narežemo na koščke. | P |
Zraven ponudimo že pripravljeno špinačo in | krompir | v kosih, ki ga lahko prelijemo s stopljenim | P |
zelene čebulice, 4 žlice majoneze in začimbe. | Krompir | olupimo in zrežemo na tanke rezine, primešamo | P |
na jed naribamo še brancinovo »"bottargo"«. | Krompir, | repa in klobasa »musetto« (za štiri osebe | P |
dodali lovorov list. Krompirjev pire: olupimo | krompir, | ga skuhamo do mehkega, pretlačimo v mešalcu | P |
nekaj minut učinkovati, nato si obraz zmijte. | Krompir | Primeren je predvsem za suho in zgubano kožo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 2.574 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |