nova beseda iz Slovenije

krompir (2.374-2.473)


Nič zelenega, ni dvoma.      Krompir      kar v olupku skuhajte do mehkega, malo pohladite  P
Še vedno je lahko v srcu surova.      Krompir      pretlačite skozi tlačilko, korenje zrežite na  P
Osnova skoraj vsakega lažnivega zrezka je lahko      krompir.     Če želite, lahko v maso nasujete kakršno koli  P
Krnica, ki vsebuje popražena (ločeno) polento in      krompir,      majhno klobaso, kos svinjskega rebra in košček  P
hranili poljščine, zlasti repo, zelenjavo in      krompir,      pa tudi sadje.V zadnjem obdobju hranijo v njih  P
da smo premalo skuhali predvsem stročnice ali      krompir.     Namesto tega sežemo raje po ročni tlačilki, s  P
železnih loncih. Neizogibne sestavine so bile      krompir      in repa ter ajdova in ječmenova kaša, meso pa  P
V vročo slano vodo so dali kuhat narezana      krompir      in korenje, zadnjega le malo za barvno poživitev  P
azžvrkljan rumenjak in malo smetane. Zraven gre slan      krompir.      Stolp Consnatce in mesto za obzidjem   P
cvebe so prebavljiva in tečna postna jed. In      krompir      v oblicih, v kozici, "pošrekan"! Ne navada  P
nazadnje doma jedla ocvrtega piščanca in pražen      krompir.     »Smo zelo kuharska družina.  P
najprej duši do mehkega, potem zalije, doda      krompir      in povre, da se skuha.Pa izbrane začimbe tudi  P
ovije v obkladek, na katerega je nastrgala surov      krompir,      kajti po ljudskem izročilu ta »ven potegne vročino  P
Tako česen, čebula, česnovka, korček, surov      krompir,      jaščerica in kozja pogačica ‐ Ob kužnih časih  P
Tako česen, čebula, česnovka, korček, surov      krompir,      jaščerica, kozja pogačica. Če nastane kje na  P
kuhanjem. Izmenično so jedli proseno kašo, žgance,      krompir      in ribe, s seboj so pripeljali še koruzni kruh  P
pomagate kar z vilicami ali uporabite tolkač za      krompir.     Dodajte praženo čebulo, česen in čili, zmešajte  P
vitamine), najljubšo stročnico (za vlaknine),      krompir,      žita ali testenine (za škrobni prispevek) ter  P
cimetovca. Smo pač bolj za pristen domač okus (beri:      krompir      in telečja pečenka), kajne?! Ne glede na kulinar  P
pa še koriandrova zrna in muškatni orešek.      Krompir      dobro operete in skuhate z lupino vred.Ko je  P
nato začnete vanj plast za plastjo nalagati      krompir      in šampinjone; zloženko, če jo smemo tako imenovati  P
naokrog: neumen kmet pač ne ve, zakaj ima debel      krompir.     Ima ga pa!   P
preveč? Po donosu že zgodaj prehiteli koruza,      krompir      in pšenica, tipični zavezniki današnjega razvitega  P
pridelave je v načelu bolj zdrava kot koruza,      krompir      ali pšenica, ki jih pridelovalci na veliko gnojijo  P
ajdova kaša. Kot prilogo je ponudila pečen mladi      krompir      s peteršiljem in mešano solato.Za sladico je  P
nahraniti tudi vojake. Tako je moja mama kopala      krompir      na eni strani njive na Hrastovi gorici, na drugi  P
začinjene s ščepom muškatnega oreška. POLNJENI      KROMPIR      Potrebujete šest večjih krompirjev, vsi naj  P
tržne presežke dajali predvsem živina, mleko,      krompir      in les.Na slemenu severovzhodno nad vasjo je  P
šli na telečje krače v slastni omaki in domač      krompir.     Zdaj so na krožniku najpogosteje ribe.   P
srednje velikih kmetijah poleg poljedelstva (     krompir)      ukvarjali še z živinorejo (mlečno govedorejo  P
Preostale sta obglavila in jih stlačila v vrečo za      krompir.     Ponosna na drznost in krutost sta krenila v hlev  P
pojedel je dva sirova burgerja, hot dog, ocvrti      krompir      in jagodni sladoled Fantek, ki se je izgubil  P
precejšnja. »V požaru so bili uničeni stroj za      krompir,      puhalnik, brane, tračni obračalnik in 35 bal  P
Janoš Zore) V požaru so bili uničeni stroj za      krompir,      puhalnik, brane, tračni obračalnik in 35 bal  P
najbolj znane slike, Sejalec, Macesen, Pomlad,      Krompir,      Cvetoča jablana.Razstavljal je v dunajski Secesiji  P
Pogojno lahko gojimo peteršilj, paradižnik, zelje,      krompir      in korenje.Najmanjše tveganje je pri stročnicah  P
tudi deset glav živine, pridelajo celo svoj      krompir.     »Sicer pa sta les in gozdarstvo domena in glavni  P
Potem pa še druge stvari: kosim mrvo, okopavam      krompir,      prešam jabolčnik,« nam je opisovala opravila  P
ponedeljkovo jutro, zakonca sta šla pobirat      krompir.      Ko sta končala, je on šel na ribolov, od tam  P
krave sem tudi nahranila, pomagala pobirati      krompir;      takrat so se mi zdele njive neskočno dolge   P
nikoli molzla. Sem pa pomagala grabiti, pobirati      krompir      ...« Alenka Godec, pevka   P
resnični. Stereotip 1: Štajerci radi jedo      krompir,      čebulo, svinjsko meso in pijejo vino. Stereotip  P
bomo imeli srečo v ljubezni (tudi med narodi),      krompir      bo debel, televizijski program bo boljši in  P
olje in začimbe. Grah in na kocke zrezan      krompir      damo kuhat v liter vode, dodamo jušno kocko  P
minuto. Zamisel za prilogo: zraven sodi maslen      krompir,      ki ga v slani vodi skuhamo v kosih.Te nato odcedimo  P
Zelenjava:      Krompir:      16 g Korenje: 5 g   P
nato pa razvaljamo. Medtem na kocke razrezan      krompir      skuhamo v slani vodi, zmečkamo, primešamo maslo  P
Nato jih prečno narežemo na tanke pramene.      Krompir      olupimo, umijemo in narežemo na kockice.Kokoš  P
ponovno pristavimo, da zavre. V juho damo por in      krompir      in kuhamo na šibkem ognju v pokritem loncu 30  P
loncu 30 minut. Potem pretlačimo s tlačilko za      krompir      ali pa s paličnim mešalnikom.Solimo, popramo  P
korenje, narežemo na rezine oziroma na kolesca.      Krompir      olupimo in narežemo na kockice.V velikem loncu  P
lonec zlagamo v plasteh por, zeleno, korenje,      krompir      in meso, ki smo ga prej vzeli iz lonca.Vsako  P
janež, por ali morda bučke, temu dodamo še kuhan      krompir.      Zelenjavo narežemo na nekoliko večje kose  P
korenček, čebulo, olje in začimbe. Grah, narezan      krompir      in korenček zalijemo s tri četrt litra vode  P
Cene sveže zelenjave so šle tako rekoč v nebo,      krompir      se je v povprečju podražil recimo za 130,3 in  P
akcije trgovcev, ki tako spodbujali prodajo.      Krompir      je dražji kar za 130,3 odstotka! No, priznati  P
ampak še v nekaterih drugih evropskih državah.      Krompir      se je lani pri nas podražil za neverjetnih 130  P
Če sodimo po odgovorih, otroci najraje jedo      krompir,      testenine in meso, ne marajo pa solate, zelenjave  P
drugega, odvečno juho pa zamrznemo. Praženi      krompir      Najboljši je takrat, ko kuhamo govejo juho  P
zasmoditi. Nato dodamo na tanke rezine zrezan      krompir,      solimo in prilijemo juho.Dobro premešamo in  P
krompirjevih rezin (tretjina krompirja). Na      krompir      porazdelimo polovico prerahljanega kislega zelja  P
razdelimo jed na krožnike in jo ponudimo. -      Krompir,      kislo zelje in mleto meso so sočna in izdatna  P
more prašičji gen v grozdje ali zvončkov gen v      krompir.      Takšen krompir je namreč uspelo pridelati mlademu  P
grozdje ali zvončkov gen v krompir. Takšen      krompir      je namreč uspelo pridelati mlademu britanskemu  P
postekleni. Dodamo na kocke zrezano bučo in      krompir,      žličko rožmarina, jušno kocko in liter vode  P
nepredelana žita, ali ajda, ali stročnice, ali      krompir      in zelenjava ter kos kruha, tretji dan pa predelana  P
predstavlja približno takole: juha z rezanci,      krompir,      zrezek, solata in prekmurska gibanica.Ali kaj  P
banana ...). Opoldne jemo riž, fižol, grah,      krompir,      različne kaše in zelenjavo, vendar vse to pripravljeno  P
iz regrata, dodaste lahko tudi kakšen kuhan      krompir,      radič, motovilec, katerakoli zelena solata vam  P
Zraven se prilega krompirjev pire ali masleni      krompir      v kosih. - Za nedeljsko kosilo ponudimo smetanov  P
januarja. Regrat pa, se ve, potrebuje vsaj en kuhan      krompir.     Zabela je iz olja, kisa in soli.  P
blitva, lahko si privoščite tudi kakšen kuhan      krompir.      Za malico pojejte skodelico paradižnikove  P
pomagate trgati grozdje, mi vam pridem pobrat      krompir«     .Vas stopi skupaj.   P
dodamo še na majhne kocke zrezano kolerabo in      krompir,      kuhamo dobre četrt ure in šele na koncu po okusu  P
po okusu okisamo (če to naredimo prej, ostane      krompir      trd). Kuhana bravina   P
Nato dodamo olupljen in na večje kocke zrezan      krompir,      dosolimo, če je treba, in kuhamo še dobrih dvajset  P
aradižnik, lovorov list + sol + poper -Priprava:      krompir,      ki smo ga narezali na koščke, damo v hladno  P
zalijemo z vodo in pokuhamo. Dodamo še že kuhan      krompir,      strta stroka česna, solimo in popramo po okusu  P
približno eno uro kuhamo v vodi ter solimo.      Krompir      umijemo, olupimo, narežemo na koščke, ga damo  P
mehkega, voda naj vre približno pol ure. Kuhan      krompir      odcedimo, dodamo kuhan fižol, skupaj z vodo  P
vaši mali otroci. Skupaj nakupujta pusto meso,      krompir      raje kuhajte kot pecite, na mizi naj nikoli  P
nikoli ne manjkata sadje in zelenjava. Pretlačen      krompir      je dober tudi z navadnim jogurtom. Trideseta  P
priloge, pa ne pozabite, da tudi vse za pražen      krompir,      joto ali ričet lahko pridelate sami doma.Hm  P
kuhanim v trdo. Lahko dodate tudi kakšen kuhan      krompir.     In spet zeliščni čaj ter pred spanjem še jabolko  P
zeleni čaj. Za kosilo si specite mlad ali star      krompir,      narežite ga na rezine, vendar z lupino vred  P
zgodovinsko osebnost. Nič čudnega, dala nam je      krompir,      da nismo bili lačni, dala nam je zemljiško knjigo  P
mineštro iz vse mogoče zelenjave, vanjo dajte tudi      krompir.     Poleg tega si lahko privoščite skledo zelene  P
pripravimo prilogo. Najboljši je kuhan mladi      krompir     , ki mu dodamo nekaj masla ali olivnega olja  P
telečji in hrbet mladega jelena brez kosti ter      krompir,      okisan z domačim vinskim kisom. Poenostavljeno  P
priloge, pa ne pozabite, da tudi vse za pražen      krompir,      joto ali ričet lahko pridelate sami doma.Hm  P
15 minutah dušenja dodamo na krhlje narezan      krompir      in zelenjavo.Vse skupaj kuhamo do mehkega.   P
vrste, in prav to mu daje poseben okus, pa tudi      krompir      prispeva svoje.Začimbe pa so ponavadi kuharjeva  P
ogljikovimi hidrati, ki so predvsem škrobnati:      krompir,      testenine, riž, kruh.S temi živili lahko jeste  P
taki solati lahko pojeste tudi kakšen kuhan      krompir.     Za popoldansko malico jejte sadje.  P
+ poper + 2 dcl sladke smetane Priprava:      krompir      umijemo, olupimo in ga narežemo na koščke.   P
Zraven ponudimo že pripravljeno špinačo in      krompir      v kosih, ki ga lahko prelijemo s stopljenim  P
zelene čebulice, 4 žlice majoneze in začimbe.      Krompir      olupimo in zrežemo na tanke rezine, primešamo  P
na jed naribamo še brancinovo »"bottargo"«.      Krompir,      repa in klobasa »musetto« (za štiri osebe  P
dodali lovorov list. Krompirjev pire: olupimo      krompir,      ga skuhamo do mehkega, pretlačimo v mešalcu  P
nekaj minut učinkovati, nato si obraz zmijte.      Krompir      Primeren je predvsem za suho in zgubano kožo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1.674 1.774 1.874 1.974 2.074 2.174 2.274 2.374 2.474 2.574 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA