nova beseda iz Slovenije
ki jim za nekaj sekund dodamo drobno narezan | česen. | Potem jih odstranimo, v ponev pa zlijemo malo | P |
jo použijemo kot samostojno hladno predjed. | Česen | sicer pride najbolj do veljave v »materi vseh | P |
lahko napravi še omako. Sesekljam šalotko in | česen | in na trakove narežem papriko.Popražim na zelo | P |
Jurčke dam na toplo. Iz ponve odstranim | česen | in timijan, potem pa v njej povaljam njoke, | P |
popražite na oljčnem olju po vrsti, nato odstranite | česen. | Dušite, da paradižnik razpade, vlijte kozarec | P |
dve jajci. Naredim tudi paradižnikovo omako: | česen, | čebulo in prekajeno slanino pražim (v tej fazi | P |
mezinec dolge in debele koščke. Sesekljajte | česen | in meso na vročem oljčnem olju s česnom popražite | P |
lahnega rjavenja (a nikakor bolj!) popražite | česen, | potem dodajte radič.Medtem ko odcejate testenine | P |
jagode in čokolada, šampanjec in ostrige, ampak ‐ | česen! | Moški, ki so redno uživali česen dlje časa, so | P |
ostrige, ampak ‐ česen! Moški, ki so redno uživali | česen | dlje časa, so močno popravili motnje erekcije | P |
(kot se ponavadi dogaja v takšnih izvedbah; | česen | je bil umirjeno razporejen).Kapesante na žaru | P |
veliko antioksidanti. Nato vodnik opazi divji | česen: | »Bolj je hranljiv od gojenega,« pravi in spotoma | P |
gamberi v rahli, občutljivi omaki, v katero je bil | česen | tako lepo vstavljen, da tega že dolgo nismo | P |
pa drznem podvomiti, da bi bil to nasekljan | česen | v vreli vodi ... Navzlic dokaj posebnemu imenu | P |
na masti, dodamo drobno sesekljan rožmarin in | česen, | še malo popražimo, da zadiši, nato prilijemo | P |
Kje je ... Tomo | Česen, | alpinist Še vedno v steni | P |
veseljem kot v kakšnem obdobju prej ...« pove Tomo | Česen, | v osemdesetih letih prejšnjega stoletja alfa | P |
javnem prizorišču sploh ne bi bilo,« razmišlja | Česen, | do leta 2001 dolgoletni trener svetovne prvakinje | P |
sredstev, in zato toliko prepirov okoli tega,« meni | Česen, | ki trdi, da mora plezalec za naslov svetovnega | P |
Zupančič besedilo Ljubo Vukelič fotografija Tomo | Česen | danes, mladenič v Abrahamovem plašču »Res sem | P |
vrsti. Pa še ena pohvala ‐ uničujoč dodatek, | česen | v oljčnem olju, so ponudili v skodelici in ga | P |
smeri. Nastajati je začela leta 1994, Tomo | Česen | je pisal besedila, Den je prispeval ilustracije | P |
in raka. Sulfide, kot npr. alicin, vsebujejo | česen | in druge čebulnice, ki imajo antimikrobne, antikancerogene | P |
pomoči slastne in nežne sladkaste omake (čebula, | česen, | smetana) v ustih lepo združijo. Čas za sorbet | P |
pri pripravi omake uporabili začinko in suhi | česen, | ki sta povsem izničila okus jurčkov.Kljub temu | P |
afganistanske boranie katschalu (pečen krompir, sir, | česen | in meta) do venezuelske enolončnice sancocho | P |
smetane je bilo precizno odmerjeno, da se je | česen | lepo čutil, a ga ni bilo preveč.Sveži škampovi | P |
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, | česen, | peteršilj, por, rdečo papriko, sladki krompir | P |
6. ČEBULA IN | ČESEN | Čebula je znana že tisočletja. | P |
Najbolj zdravo učinkuje surova. | Česen | se že od nekdaj uporablja v ljudski medicini | P |
Ne vem. Za | česen | in čebulo se ve, da vsebujeta številne zdravilne | P |
bakterijam najkoristnejši prebiotiki so por, čebula, | česen, | beluši, cikorija, radič.Znižujejo tudi celotni | P |
očistimo in narežemo še koromač, korenček in | česen | ter vse stresemo v juho.Kuhamo jo še pet minut | P |
sezama, žličko gorčice, morsko sol. Priprava: | Česen | olupimo in pretlačimo.Peteršilj operemo in sesekljam | P |
narežemo na rezance. Olupimo in grobo narežemo | česen | in oboje dušimo pet minut v čim manj vode. | P |
sivka, bor, cimet, rožmarin, bazilika, piment, | česen, | poprova meta, evkaliptus. Na voljo je kopica | P |
Čili papriki operemo in drobno nasekljamo. | Česen | olupimo in pretlačimo.Oboje stresemo v skledico | P |
izdelek, ki vsebuje izvleček česna in peteršilja. | Česen | vsebuje več kot 200 biološko aktivnih snovi | P |
kraškega terana, dcl sladke smetane, sesekljan | česen, | sesekljan peteršilj, divjačinske začimbe (rožmarin | P |
rezance narezano kraško panceto in sesekljan | česen. | Ko česen zadiši, dodamo narezano srnje drobno | P |
narezano kraško panceto in sesekljan česen. Ko | česen | zadiši, dodamo narezano srnje drobno meso, naribano | P |
dodamo na kocke narezano zelenjavo in sesekljan | česen. | Ko zelenjava oveni, meso solimo, malo popopramo | P |
***** Divji | česen | za pomladno poživitev Izjemno okusna, divje | P |
in vonju prekaša svojega gojenega sorodnika ‐ | česen. | Če čemaž nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje | P |
nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje kot | česen | zavira razvoj ateroskleroze, varuje pa tudi | P |
in zabelimo z oljem. Olupimo in pretlačimo | česen | ter ga vmešamo v prilogo, tik preden jo ponudimo | P |
rakovih repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, | česen, | peteršilj, sol, poper, čebulico in dcl belega | P |
beli poper, provansalska zelišča, peteršilj, | česen, | 10 dag mladih špinačnih listov, olivno olje | P |
pekli, dodamo drobno sesekljan peteršilj in | česen, | zalijemo z belim vinom ter še malo pokuhamo | P |
prepražimo na kocke narezano papriko, sesekljan | česen | in piro ter zalijemo z zelenjavno juho.Kuhamo | P |
mesa. Priprava : Čebulo prepražimo, dodamo | česen, | papriko v prahu in paradižnikovo mezgo.Zalijemo | P |
sladke smetane, mleto sezamovo seme, sesekljan | česen, | sol, mleti poper. Priprava : Vse sestavine | P |
ognju segrejemo olje in vanj stresemo ingver ter | česen. | Pražimo deset sekund. | P |
Gnjat narežemo na ozke trakove, šalotko in | česen | olupimo in zelo drobno sesekljamo.Maslo razpustimo | P |
razpustimo. Na njem steklasto popečemo šalotko in | česen | ter dodamo gnjat.Prilijemo mesno juho in vse | P |
Priprava : Olupite in drobno sesekljajte | česen. | Čiliju odstranite semena in ga sesekljajte. | P |
dnom segrejte tri žlice olivnega olja. Dodajte | česen | in pražite, dokler se ne zmehča.Nato primešajte | P |
žlicami olja, limoninim sokom in malo soli. | Česen | olupimo in podolžno razpolovimo.Beluše operemo | P |
pekač, ga naoljimo in nanj naložimo beluše in | česen. | Solimo in popramo. | P |
beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, | česen, | peteršilj in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj | P |
rezance, ki jih potem nekaj časa sušimo na zraku. | Česen | olupimo, ga drobno narežemo in na hitro (v minuti | P |
zelenjavno kvasno juho). Priprava: Čebulo (ali | česen) | olupimo in sesekljamo.Korenje in por operemo | P |
: 40 dag špinačnih rezancev, 12 dag pršuta, | česen, | 2 dcl kisle smetane, dcl sladke smetane, olivno | P |
Priprava : Pršut narežemo na tanke rezance. | Česen | drobno sesekljamo, prav tako peteršilj.Na olivnem | P |
na hitro prepražimo pršut, dodamo sesekljan | česen | in peteršilj, malo solimo in popramo ter zalijemo | P |
škampovih repkov, maslo, malo mleka, peteršilj in | česen. | Priprava : Beluše olupimo in jih na hitro pokuha | P |
hitro prepražimo in dodamo drobno sesekljan | česen. | Zalijemo z belim vinom in sladko smetano. | P |
Osolimo. Olupimo še | česen, | ga drobno sesekljamo ali pretlačimo.V skledo | P |
ali pretlačimo. V skledo stresemo še fižol in | česen | ter solato malce popopramo.Premešamo in takoj | P |
preden je povsem kuhan, olupimo in pretlačimo | česen | ter poparimo paradižnik, da ga lažje olupimo | P |
olivno olje, sol, baziliko, sir camembert in | česen. | Priprava : Bučke in papriko operemo. | P |
Potrebujemo : štiri piščančje fileje, sol, | česen, | žlico olivnega olja in 1/2 dcl belega vina; | P |
sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo, peteršilj, | česen | in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo | P |
radiča, 0,5 l sladke smetane, malo belega vina in | česen. | Priprava : Bučke operemo in jih narežemo na | P |
Prilijemo malo belega vina, dodamo drobno sesekljan | česen | in zalijemo s sladko smetano.Začinimo s svežim | P |
koprc, 2 pločevinki vložene tune, peteršilj, | česen, | origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano, | P |
rahlo premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan | česen, | peteršilj, drobnjak, malo solimo.Dodamo origano | P |
limono, kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, | česen | in peteršilj. Priprava : File dimljene postrvi | P |
jima primešamo kislo smetano, drobno sesekljan | česen, | sesekljan peteršilj, nekaj kapljic belega vina | P |
2 večja jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, | česen, | peteršilj, baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle | P |
Priprava : Na olju prepražimo sesekljano čebulo, | česen | in peteršilj, dodamo začimbe in na rezine narezane | P |
srednje velike bučke, 2 žlici masla, čebulo, | česen, | muškatni orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan | P |
raztopljenem maslu in dodamo drobno sesekljan | česen | in na kocke narezane bučke. Malo popražimo in | P |
čebulo, narezano na lističe, drobno sesekljan | česen, | lovorjev list, črni poper v zrnu, timijan, majaron | P |
Naslednji dan slanino narežemo na drobne kocke, | česen | sesekljamo, prav tako čebulo.Fileje vzamemo | P |
prašek, žličko soli (ali po okusu), olivno olje, | česen, | čebulo, špinačo, peteršilj, koprc, 4 dcl sladke | P |
orešček. Priprava: Čebulo sesekljamo, prav tako | česen. | Na olivnem olju hitro prepražimo in dodamo še | P |
operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in | česen | očistimo in nasekljamo.Maslo raztopimo, na njem | P |
Maslo raztopimo, na njem popražimo čebulo in | česen. | Dodamo krompir in dušimo še nekaj minut. | P |
gladko umešamo skuto, jogurt in olivno olje. | Česen | olupimo in stisnemo med skuto.Pomako posolimo | P |
velike kocke in pokapljamo z limoninim sokom. | Česen, | ingver in čebulo olupimo in sesekljamo.Koriander | P |
Dodamo preostalo olje ter na hitro zdušimo | česen, | ingver in čebulo.Ribo in koriander dve do tri | P |
brisačo in zrežemo na tanke rezine. Čebulo in | česen | olupimo in sesekljamo.Mlado čebulo operemo, | P |
njem med mešanjem eno minuto pražimo čebulo in | česen, | potisnemo ju ob obod.Segrejemo drugo žlico olja | P |
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljan | česen | in prav tako še narezano zelenjavo.Zalijemo | P |
arganovo olje, limonin sok, drobno sesekljan | česen, | grobo sesekljano svežo meliso, kumino.Malo solimo | P |
vino, svežo baziliko, črne olive brez koščic in | česen. | Priprava : Morske sadeže pokuhamo v soljeni | P |
da rahlo zavre. Odstavimo in dodamo sesekljan | česen | in baziliko, drobno sesekljane črne olive, po | P |
do mehkega, odcedimo in ohladimo. Čebulo in | česen | drobno sesekljamo.Ingver olupimo in drobno naribamo | P |
nasekljamo. Segrejemo olje, dodamo čebulo, | česen, | narezane čilije in nariban ingver.Nekaj minut | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |