nova beseda iz Slovenije

česen (774-873)


ki jim za nekaj sekund dodamo drobno narezan      česen.      Potem jih odstranimo, v ponev pa zlijemo malo  P
jo použijemo kot samostojno hladno predjed.      Česen      sicer pride najbolj do veljave v »materi vseh  P
lahko napravi še omako. Sesekljam šalotko in      česen      in na trakove narežem papriko.Popražim na zelo  P
Jurčke dam na toplo. Iz ponve odstranim      česen      in timijan, potem pa v njej povaljam njoke,  P
popražite na oljčnem olju po vrsti, nato odstranite      česen.      Dušite, da paradižnik razpade, vlijte kozarec  P
dve jajci. Naredim tudi paradižnikovo omako:      česen,      čebulo in prekajeno slanino pražim (v tej fazi  P
mezinec dolge in debele koščke. Sesekljajte      česen      in meso na vročem oljčnem olju s česnom popražite  P
lahnega rjavenja (a nikakor bolj!) popražite      česen,      potem dodajte radič.Medtem ko odcejate testenine  P
jagode in čokolada, šampanjec in ostrige, ampak ‐      česen!     Moški, ki so redno uživali česen dlje časa, so  P
ostrige, ampak ‐ česen! Moški, ki so redno uživali      česen      dlje časa, so močno popravili motnje erekcije  P
(kot se ponavadi dogaja v takšnih izvedbah;      česen      je bil umirjeno razporejen).Kapesante na žaru  P
veliko antioksidanti. Nato vodnik opazi divji      česen:      »Bolj je hranljiv od gojenega,« pravi in spotoma  P
gamberi v rahli, občutljivi omaki, v katero je bil      česen      tako lepo vstavljen, da tega že dolgo nismo  P
pa drznem podvomiti, da bi bil to nasekljan      česen      v vreli vodi ... Navzlic dokaj posebnemu imenu  P
na masti, dodamo drobno sesekljan rožmarin in      česen,      še malo popražimo, da zadiši, nato prilijemo  P
Kje je ... Tomo      Česen,      alpinist Še vedno v steni   P
veseljem kot v kakšnem obdobju prej ...« pove Tomo      Česen,      v osemdesetih letih prejšnjega stoletja alfa  P
javnem prizorišču sploh ne bi bilo,« razmišlja      Česen,      do leta 2001 dolgoletni trener svetovne prvakinje  P
sredstev, in zato toliko prepirov okoli tega,« meni      Česen,      ki trdi, da mora plezalec za naslov svetovnega  P
Zupančič besedilo Ljubo Vukelič fotografija Tomo      Česen      danes, mladenič v Abrahamovem plašču »Res sem  P
vrsti. Pa še ena pohvala ‐ uničujoč dodatek,      česen      v oljčnem olju, so ponudili v skodelici in ga  P
smeri. Nastajati je začela leta 1994, Tomo      Česen      je pisal besedila, Den je prispeval ilustracije  P
in raka. Sulfide, kot npr. alicin, vsebujejo      česen      in druge čebulnice, ki imajo antimikrobne, antikancerogene  P
pomoči slastne in nežne sladkaste omake (čebula,      česen,      smetana) v ustih lepo združijo. Čas za sorbet  P
pri pripravi omake uporabili začinko in suhi      česen,      ki sta povsem izničila okus jurčkov.Kljub temu  P
afganistanske boranie katschalu (pečen krompir, sir,      česen      in meta) do venezuelske enolončnice sancocho  P
smetane je bilo precizno odmerjeno, da se je      česen      lepo čutil, a ga ni bilo preveč.Sveži škampovi  P
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo,      česen,      peteršilj, por, rdečo papriko, sladki krompir  P
6. ČEBULA IN      ČESEN      Čebula je znana že tisočletja.  P
Najbolj zdravo učinkuje surova.      Česen      se že od nekdaj uporablja v ljudski medicini  P
Ne vem. Za      česen      in čebulo se ve, da vsebujeta številne zdravilne  P
bakterijam najkoristnejši prebiotiki so por, čebula,      česen,      beluši, cikorija, radič.Znižujejo tudi celotni  P
očistimo in narežemo še koromač, korenček in      česen      ter vse stresemo v juho.Kuhamo jo še pet minut  P
sezama, žličko gorčice, morsko sol. Priprava:      Česen      olupimo in pretlačimo.Peteršilj operemo in sesekljam  P
narežemo na rezance. Olupimo in grobo narežemo      česen      in oboje dušimo pet minut v čim manj vode.   P
sivka, bor, cimet, rožmarin, bazilika, piment,      česen,      poprova meta, evkaliptus. Na voljo je kopica  P
Čili papriki operemo in drobno nasekljamo.      Česen      olupimo in pretlačimo.Oboje stresemo v skledico  P
izdelek, ki vsebuje izvleček česna in peteršilja.      Česen      vsebuje več kot 200 biološko aktivnih snovi  P
kraškega terana, dcl sladke smetane, sesekljan      česen,      sesekljan peteršilj, divjačinske začimbe (rožmarin  P
rezance narezano kraško panceto in sesekljan      česen.     Ko česen zadiši, dodamo narezano srnje drobno  P
narezano kraško panceto in sesekljan česen. Ko      česen      zadiši, dodamo narezano srnje drobno meso, naribano  P
dodamo na kocke narezano zelenjavo in sesekljan      česen.     Ko zelenjava oveni, meso solimo, malo popopramo  P
***** Divji      česen      za pomladno poživitev Izjemno okusna, divje  P
in vonju prekaša svojega gojenega sorodnika ‐      česen.     Če čemaž nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje  P
nekaj časa uživamo redno, še učinkoviteje kot      česen      zavira razvoj ateroskleroze, varuje pa tudi  P
in zabelimo z oljem. Olupimo in pretlačimo      česen      ter ga vmešamo v prilogo, tik preden jo ponudimo  P
rakovih repkov, limeto, limono, olivno olje, čili,      česen,      peteršilj, sol, poper, čebulico in dcl belega  P
beli poper, provansalska zelišča, peteršilj,      česen,      10 dag mladih špinačnih listov, olivno olje  P
pekli, dodamo drobno sesekljan peteršilj in      česen,      zalijemo z belim vinom ter še malo pokuhamo  P
prepražimo na kocke narezano papriko, sesekljan      česen      in piro ter zalijemo z zelenjavno juho.Kuhamo  P
mesa. Priprava : Čebulo prepražimo, dodamo      česen,      papriko v prahu in paradižnikovo mezgo.Zalijemo  P
sladke smetane, mleto sezamovo seme, sesekljan      česen,      sol, mleti poper. Priprava : Vse sestavine  P
ognju segrejemo olje in vanj stresemo ingver ter      česen.     Pražimo deset sekund.   P
Gnjat narežemo na ozke trakove, šalotko in      česen      olupimo in zelo drobno sesekljamo.Maslo razpustimo  P
razpustimo. Na njem steklasto popečemo šalotko in      česen      ter dodamo gnjat.Prilijemo mesno juho in vse  P
Priprava : Olupite in drobno sesekljajte      česen.     Čiliju odstranite semena in ga sesekljajte.   P
dnom segrejte tri žlice olivnega olja. Dodajte      česen      in pražite, dokler se ne zmehča.Nato primešajte  P
žlicami olja, limoninim sokom in malo soli.      Česen      olupimo in podolžno razpolovimo.Beluše operemo  P
pekač, ga naoljimo in nanj naložimo beluše in      česen.      Solimo in popramo.  P
beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko,      česen,      peteršilj in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj  P
rezance, ki jih potem nekaj časa sušimo na zraku.      Česen      olupimo, ga drobno narežemo in na hitro (v minuti  P
zelenjavno kvasno juho). Priprava: Čebulo (ali      česen)      olupimo in sesekljamo.Korenje in por operemo  P
: 40 dag špinačnih rezancev, 12 dag pršuta,      česen,      2 dcl kisle smetane, dcl sladke smetane, olivno  P
Priprava : Pršut narežemo na tanke rezance.      Česen      drobno sesekljamo, prav tako peteršilj.Na olivnem  P
na hitro prepražimo pršut, dodamo sesekljan      česen      in peteršilj, malo solimo in popramo ter zalijemo  P
škampovih repkov, maslo, malo mleka, peteršilj in      česen.      Priprava : Beluše olupimo in jih na hitro pokuha  P
hitro prepražimo in dodamo drobno sesekljan      česen.     Zalijemo z belim vinom in sladko smetano.   P
Osolimo. Olupimo še      česen,      ga drobno sesekljamo ali pretlačimo.V skledo  P
ali pretlačimo. V skledo stresemo še fižol in      česen      ter solato malce popopramo.Premešamo in takoj  P
preden je povsem kuhan, olupimo in pretlačimo      česen      ter poparimo paradižnik, da ga lažje olupimo  P
olivno olje, sol, baziliko, sir camembert in      česen.      Priprava : Bučke in papriko operemo.  P
Potrebujemo : štiri piščančje fileje, sol,      česen,      žlico olivnega olja in 1/2 dcl belega vina;  P
sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo, peteršilj,      česen      in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo  P
radiča, 0,5 l sladke smetane, malo belega vina in      česen.      Priprava : Bučke operemo in jih narežemo na  P
Prilijemo malo belega vina, dodamo drobno sesekljan      česen      in zalijemo s sladko smetano.Začinimo s svežim  P
koprc, 2 pločevinki vložene tune, peteršilj,      česen,      origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano,  P
rahlo premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan      česen,      peteršilj, drobnjak, malo solimo.Dodamo origano  P
limono, kaviar, belo vino, sol, poper, koprc,      česen      in peteršilj. Priprava : File dimljene postrvi  P
jima primešamo kislo smetano, drobno sesekljan      česen,      sesekljan peteršilj, nekaj kapljic belega vina  P
2 večja jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo,      česen,      peteršilj, baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle  P
Priprava : Na olju prepražimo sesekljano čebulo,      česen      in peteršilj, dodamo začimbe in na rezine narezane  P
srednje velike bučke, 2 žlici masla, čebulo,      česen,      muškatni orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan  P
raztopljenem maslu in dodamo drobno sesekljan      česen      in na kocke narezane bučke. Malo popražimo in  P
čebulo, narezano na lističe, drobno sesekljan      česen,      lovorjev list, črni poper v zrnu, timijan, majaron  P
Naslednji dan slanino narežemo na drobne kocke,      česen      sesekljamo, prav tako čebulo.Fileje vzamemo  P
prašek, žličko soli (ali po okusu), olivno olje,      česen,      čebulo, špinačo, peteršilj, koprc, 4 dcl sladke  P
orešček. Priprava: Čebulo sesekljamo, prav tako      česen.     Na olivnem olju hitro prepražimo in dodamo še  P
operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in      česen      očistimo in nasekljamo.Maslo raztopimo, na njem  P
Maslo raztopimo, na njem popražimo čebulo in      česen.      Dodamo krompir in dušimo še nekaj minut.  P
gladko umešamo skuto, jogurt in olivno olje.      Česen      olupimo in stisnemo med skuto.Pomako posolimo  P
velike kocke in pokapljamo z limoninim sokom.      Česen,      ingver in čebulo olupimo in sesekljamo.Koriander  P
Dodamo preostalo olje ter na hitro zdušimo      česen,      ingver in čebulo.Ribo in koriander dve do tri  P
brisačo in zrežemo na tanke rezine. Čebulo in      česen      olupimo in sesekljamo.Mlado čebulo operemo,  P
njem med mešanjem eno minuto pražimo čebulo in      česen,      potisnemo ju ob obod.Segrejemo drugo žlico olja  P
olivnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljan      česen      in prav tako še narezano zelenjavo.Zalijemo  P
arganovo olje, limonin sok, drobno sesekljan      česen,      grobo sesekljano svežo meliso, kumino.Malo solimo  P
vino, svežo baziliko, črne olive brez koščic in      česen.      Priprava : Morske sadeže pokuhamo v soljeni  P
da rahlo zavre. Odstavimo in dodamo sesekljan      česen      in baziliko, drobno sesekljane črne olive, po  P
do mehkega, odcedimo in ohladimo. Čebulo in      česen      drobno sesekljamo.Ingver olupimo in drobno naribamo  P
nasekljamo. Segrejemo olje, dodamo čebulo,      česen,      narezane čilije in nariban ingver.Nekaj minut  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA