nova beseda iz Slovenije
fermentirane mlečne izdelke. Jejte čebulo in | česen, | saj vsebujeta snovi, podobne antibiotikom.Začimbe | P |
po sladki pšenici. Pred kuhanjem zmečkajte | česen | Argentinski raziskovalci so prepričani, da je | P |
način za ohranjanje njegovih aktivnih snovi. | Česen | vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati nastajanje | P |
česna na zdravje ožilja, pa je testirala svež | česen. | Znanstveniki so ugotovili, da ima česen, ki | P |
svež česen. Znanstveniki so ugotovili, da ima | česen, | ki se je tri minute kuhal pri temperaturi približno | P |
200 C, enako vsebnost aktivnih snovi kot svež | česen. | Toda odkrili so tudi, da šestminutno kuhanje | P |
telesni vonj lahko vplivajo tudi prehrana, zlasti | česen, | ribe ter čebula. Noge | P |
aromatičnih sestavin z močno izraženimi okusi, kot so | česen, | čili, močne začimbe, močan kis in podobno.S | P |
mlečnokislinskih bakterij. Kandido odganjajo svež | česen, | čemaž in bakterija Lactobacilus acidophillus | P |
jogurt in smetano z manjšim deležem maščob. | Česen | na drobno sesekljajte.V lonec zlijete jogurt | P |
nastrgan parmezan ter drobno nasekljan peteršilj in | česen) | . Koliko je zares tehtal Pavarotti, ni vedel | P |
dober vir kroma in vitamina C. Podobno kot | česen | jo pogosto omenjajo v zvezi z ohranjanjem zdravja | P |
koristi, to pa so: pesa, brokoli, cvetača, kumare, | česen, | ohrovt, gobe maitake, sladek krompir in regrat | P |
količina. - Čebula: morda niste vedeli, toda tako | česen | kot čebula sta polna presenetljivih učinkovin | P |
sladka rdeča paprika, poper), pekoča in sladka ( | česen, | ocvrta hrana), v telesu pa sprožajo toploto | P |
delo. Limonadi lahko dodamo nasekljan (domač) | česen. | Okus sicer ni božanski, vendar se lahko s tem | P |
živili ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, | česen, | koleraba, kunčje meso, poper, timijan in čemaž | P |
so: šentjanževka, grenivka, ginko, pa tudi | česen, | ginseng in baldrijan. V ljudski medicini je | P |
do neželenih (zlasti notranjih) krvavitev. | Česen | (Allium sativum) ima veliko koristnih učinkov | P |
pri srčnem popuščanju. Enako kot ginko in | česen | lahko ginseng povzroči interakcije z varfarinom | P |
Bučke zmešajte z limoninim sokom. | Česen | in olupljen ingver narežite na tenke rezine | P |
in zelišča, sadje in druge dodatke, kot sta | česen | in ingver.V 13. stoletju so na pariških ulicah | P |
pražite, dokler ne postanejo zlate barve. Dodajte | česen, | sol, poper in limonin sok.Omako hranite na toplem | P |
močnem ognju segrejte oljčno olje. Dodajte | česen | in ga kuhajte, dokler ne postekleni.Nato dodajte | P |
močnem ognju segrejte olje. Dodajte jajčevce, | česen, | papriko, sol in poper.Kuhajte še 10 minut in | P |
luknjico, ki je nastala v paradižniku, dajte | česen. | 3. | P |
močnem ognju segrejte olje. Dodajte čebulo in | česen | ter pražite toliko časa, da čebula postekleni | P |
ponev dajte preostanek olja. Dodajte paradižnik, | česen, | žlico nasekljanega peteršilja, sol in poper | P |
vendar ne sme porjaveti. Z vilicami zmečkajte | česen. | 2. | P |
razpustite maslo, ki pa ne sme porjaveti. Dodajte | česen | in ga rahlo popražite, vendar ne sme porjaveti | P |
rahlo naoljeni ponvi počasi popecite čebulo in | česen. | Česen ne sme porjaveti! | P |
naoljeni ponvi počasi popecite čebulo in česen. | Česen | ne sme porjaveti! 2. | P |
2. Čebulo in | česen | posujte s polnozrnato moko in žličko kosmičev | P |
veliki ponvi segrejte olje. Dodajte čebulo, | česen | in zeleno ter pecite približno 3 minute.Pazite | P |
pecite približno 3 minute. Pazite, da čebula in | česen | ne porjavita! 2. | P |
segrejte olje in na njem popražite čebulo in | česen, | da posteklenita, vendar ne porjavita.Dodajte | P |
pšenične kalčke dobro operemo, sir grobo naribamo, | česen | drobno sesekljamo. Vse sestavine zmešamo, dodamo | P |
Vse sestavine zmešamo, dodamo sol, poper, | česen | in oljčno olje.Orehe lahko zamešamo cele ali | P |
operemo in razrežemo na poljubno široke pramene. | Česen | drobno sesekljamo.Krompir še topel razrežemo | P |
redkvica, repa, rdeča pesa ...), so to še krompir, | česen | in čebula.Glavica solate označuje listnate rastline | P |
lubenice, melone). Na koncu so čebulnice (čebula, | česen, | šalotka, por, drobnjak).Kot ste opazili, so | P |
Tulbaghia violacea (fotografija 9). »Divji | česen« | so včasih v ljudski medicini uporabljali pri | P |
Odtajane pripravite po želji ‐ v juhi, omaki ( | česen, | peteršilj, kisla smetana ...). Metka iz Ljubljan | P |
nikakor ne marajo čebulnice: čebula, šalotka in | česen, | ni pa potrebno niti za stročnice: fižol, grah | P |
pojavljajo koreninske uši in da nam predvsem | česen | ne uspeva več. Kompost | P |
ognjič, iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in | česen, | žajbelj, timijan. Domači pripravki za zatiranje | P |
ogroženih rastlin ali kar po vsem vrtu, so kumina, | česen, | koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan | P |
mleko in drugo hrano. Učinkoviti narcisa, | česen | in ukane Voluharju smrdijo nekatere rastline | P |
sivozelenimi listi. Druge čebulnice, čebulo, | česen | in šalotko v nasprotju s preostalimi vrtninami | P |
izmenično v isto vrstico, na primer por med korenje, | česen | med jagode ali zeleno med kapusnice.Vedno predvidimo | P |
vrtnine poškoduje v času, ko že pulimo zimski | česen | ali čebulo, lahko iz listov in poškodovanih | P |
Sajenje čebulnic jeseni Izberemo debel | česen | in droben čebulček Čebulnice sadimo na zelenjavn | P |
slednjimi sta najbolj znana prezimni ali zimski | česen | in majski srebrnjak ali bela čebula.V zadnjih | P |
na zelenjavnem vrtu uvrščamo poleg čebule še | česen, | šalotko, por, drobnjak in najnovejši kitajski | P |
Različni tipi česna | Česen | sodi med najbolj zdravilne čebulnice.Poleg tega | P |
samo zimskega in letnega. Sadimo semenski | česen, | ki ga kupimo v trgovinah, ali česen, za katerega | P |
semenski česen, ki ga kupimo v trgovinah, ali | česen, | za katerega vemo, da je že vrsto let rasel v | P |
dolgo in ima manj izrazit okus. Tudi letni | česen | lahko sadimo jeseni, saj prezimi enako dobro | P |
predvsem na večjih površinah, ki jih ne namakamo. | Česen | namreč v času debeljenja potrebuje vlago.Če | P |
vrtovi so vsi po vrsti preveč gnojeni, zato | česen | že pozimi začne gniti in redkokdaj dočakamo | P |
rastlinah naredi veliko škode. Prav gotovo za | česen | povsem brez izjeme velja pravilo, da greda, | P |
da lahko tla v vrstah rahljamo, tudi ko se | česen | že odebeli.Ima namreč zelo plitev koreninski | P |
prestavimo sajenje celo na začetek novembra. | Česen | se mora pred zimo dobro ukoreniniti, vendar | P |
lahko vir okužbe z glivicami. Najbolje je, če | česen | pred zimo požene samo konice listov iz zemlje | P |
žajbljev čaj, posebno če za sajenje uporabim domač | česen. | Česen se odlično počuti v družbi s starimi | P |
posebno če za sajenje uporabim domač česen. | Česen | se odlično počuti v družbi s starimi jagodami | P |
pripravimo podobno, brez gnojenja, kakor za | česen. | Tudi čebula namreč ne mara dodajanja organskih | P |
našli zelenjavni vrt brez čebule, medtem ko sta | česen | z marsikaterega pregnala preobilno gnojenje | P |
aminokislin. Že od nekdaj sta bila v zdravilstvu | česen | in čebula zelo pomembna.Dokazano namreč vplivata | P |
Z njimi zalivamo tudi tla. Čebula in | česen | Veliko vrtičkarjev tako čebuli kot česnu pogosto | P |
tako čebuli kot česnu pogosto preveč pognoji. | Česen | zato na vrtovih skoraj ne uspeva več.Obe čebulnici | P |
drži, da debelejši stroki pomenijo debelejši | česen. | Zato običajno sadimo samo zunanje debelejše stroke | P |
listov namesto korenin v začetku rastne dobe. | Česen | je rastlina, ki uspeva na mnogih celinah.Zelo | P |
oziroma jesenski) in spomladanski (oziroma letni) | česen. | Prvi je debelejši z manj stroki in ima manj izrazit | P |
so vsaj mesec dni zgodnejše. Spomladanski | česen | je manjši z večjim številom strokov.Pravi ljubitelji | P |
Sama opažam, da to pogosto naredimo prepozno. | Česen | pulimo takoj, ko se listi obarvajo rumenkasto | P |
listi vred in posušimo pod streho na zraku. | Česen | je najbolje obesiti.Ko se listje posuši, ga | P |
ga odrežemo ali oluščimo. Pri nas doma smo | česen | tudi oprali, mu odrezali korenine in obešenega | P |
literaturi ga lahko najdemo tudi pod imeni kitajski | česen, | šopasti česen, grmičasti česen) in stoletne | P |
najdemo tudi pod imeni kitajski česen, šopasti | česen, | grmičasti česen) in stoletne čebule (v tujini | P |
imeni kitajski česen, šopasti česen, grmičasti | česen) | in stoletne čebule (v tujini jo imenujejo grmičasta | P |
zdrave vrtnice, če bomo v njihovo družbo posadili | česen? | Žal taka gredica ne deluje ravno dekorativno | P |
zanimivo rastlino pod različnimi imeni: šopasti | česen, | grmičasti česen in podobno.Po načinu rasti je | P |
pod različnimi imeni: šopasti česen, grmičasti | česen | in podobno.Po načinu rasti je podobna drobnjaku | P |
uporabljamo svežega. Druge čebulnice, čebulo, | česen | in šalotko, hranimo v suhem, zračnem in ne preveč | P |
odganjajo rastline intenzivnega vonja. To so | česen, | sivka, rožmarin, timijan, zelena, majaron in | P |
kombinaciji z vajami, na primer kava, čaj, začimbe in | česen. | 9 Ne pretiravajte, in če v kakem položaju čutite | P |
in za okras vsakemu nekaj lističev žajblja. | Česen | je zdrav in žajbelj še bolj.To sta stoletni | P |
To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju. Da | česen | izgubi ostrino, a ne tako, da postane zoprn | P |
popražite sladke feferone ali zeleno papriko. | Česen | narežite na rezine in jih popecite, da nežno | P |
pražimo in dodamo dišavni šopek (timijan, lovor, | česen, | por...), po kakšni minuti dodamo malo paradižnikove | P |
sesekljanega pehtrana bodo dovolj. Spet stisnjen | česen | in tokrat sok pol limone.Sol in poper, dobro | P |
maščobe popražim do zlate barve, a nič več. | Česen, | baziliko sesekljam, naribam parmezan, dodam | P |
olivnem olju vse to popražim. Pozor, nežno, da | česen | ne porjavi.Zalijem s sokom školjk (slan je, | P |
peteršilj za sekljanje pripravljen, čebula, | česen, | korenje, zelena itd. sesekljano, solata oprana | P |
stebelca šetraja in lovor, mehko kožo slanine, | česen, | čebulo in drugo pustim.Dodam maslo, potem pa | P |
pravimo roža vseh rož, začimba vseh začimb. | Česen | je čudo narave.Ne želi, da bi ga jedli. | P |
po odpadkih s poudarjenim žveplenim vonjem. | Česen | torej ne diši, ampak smrdi, če ga stisnemo, | P |
učinkujejo sveže in polnega okusa. Čim bolj tanko je | česen | narezan, tem več zraka pride do velike površine | P |
Celo hitro začne smrdeti. Stisnjen | česen | ima torej oster vonj, ne lepega aromatičnega | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 174 274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |