nova beseda iz Slovenije

česen (674-773)


fermentirane mlečne izdelke. Jejte čebulo in      česen,      saj vsebujeta snovi, podobne antibiotikom.Začimbe  P
po sladki pšenici. Pred kuhanjem zmečkajte      česen      Argentinski raziskovalci so prepričani, da je  P
način za ohranjanje njegovih aktivnih snovi.      Česen      vsebuje snovi, ki pomagajo preprečevati nastajanje  P
česna na zdravje ožilja, pa je testirala svež      česen.      Znanstveniki so ugotovili, da ima česen, ki  P
svež česen. Znanstveniki so ugotovili, da ima      česen,      ki se je tri minute kuhal pri temperaturi približno  P
200 C, enako vsebnost aktivnih snovi kot svež      česen.     Toda odkrili so tudi, da šestminutno kuhanje  P
telesni vonj lahko vplivajo tudi prehrana, zlasti      česen,      ribe ter čebula. Noge   P
aromatičnih sestavin z močno izraženimi okusi, kot so      česen,      čili, močne začimbe, močan kis in podobno.S  P
mlečnokislinskih bakterij. Kandido odganjajo svež      česen,      čemaž in bakterija Lactobacilus acidophillus  P
jogurt in smetano z manjšim deležem maščob.      Česen      na drobno sesekljajte.V lonec zlijete jogurt  P
nastrgan parmezan ter drobno nasekljan peteršilj in      česen)     . Koliko je zares tehtal Pavarotti, ni vedel  P
dober vir kroma in vitamina C. Podobno kot      česen      jo pogosto omenjajo v zvezi z ohranjanjem zdravja  P
koristi, to pa so: pesa, brokoli, cvetača, kumare,      česen,      ohrovt, gobe maitake, sladek krompir in regrat  P
količina. - Čebula: morda niste vedeli, toda tako      česen      kot čebula sta polna presenetljivih učinkovin  P
sladka rdeča paprika, poper), pekoča in sladka (     česen,      ocvrta hrana), v telesu pa sprožajo toploto  P
delo. Limonadi lahko dodamo nasekljan (domač)      česen.     Okus sicer ni božanski, vendar se lahko s tem  P
živili ostrega okusa, kot so redkvica, čebula,      česen,      koleraba, kunčje meso, poper, timijan in čemaž  P
so: šentjanževka, grenivka, ginko, pa tudi      česen,      ginseng in baldrijan. V ljudski medicini je  P
do neželenih (zlasti notranjih) krvavitev.      Česen      (Allium sativum) ima veliko koristnih učinkov  P
pri srčnem popuščanju. Enako kot ginko in      česen      lahko ginseng povzroči interakcije z varfarinom  P
Bučke zmešajte z limoninim sokom.      Česen      in olupljen ingver narežite na tenke rezine  P
in zelišča, sadje in druge dodatke, kot sta      česen      in ingver.V 13. stoletju so na pariških ulicah  P
pražite, dokler ne postanejo zlate barve. Dodajte      česen,      sol, poper in limonin sok.Omako hranite na toplem  P
močnem ognju segrejte oljčno olje. Dodajte      česen      in ga kuhajte, dokler ne postekleni.Nato dodajte  P
močnem ognju segrejte olje. Dodajte jajčevce,      česen,      papriko, sol in poper.Kuhajte še 10 minut in  P
luknjico, ki je nastala v paradižniku, dajte      česen.      3.  P
močnem ognju segrejte olje. Dodajte čebulo in      česen      ter pražite toliko časa, da čebula postekleni  P
ponev dajte preostanek olja. Dodajte paradižnik,      česen,      žlico nasekljanega peteršilja, sol in poper  P
vendar ne sme porjaveti. Z vilicami zmečkajte      česen.      2.  P
razpustite maslo, ki pa ne sme porjaveti. Dodajte      česen      in ga rahlo popražite, vendar ne sme porjaveti  P
rahlo naoljeni ponvi počasi popecite čebulo in      česen.      Česen ne sme porjaveti!   P
naoljeni ponvi počasi popecite čebulo in česen.      Česen      ne sme porjaveti! 2.  P
2. Čebulo in      česen      posujte s polnozrnato moko in žličko kosmičev  P
veliki ponvi segrejte olje. Dodajte čebulo,      česen      in zeleno ter pecite približno 3 minute.Pazite  P
pecite približno 3 minute. Pazite, da čebula in      česen      ne porjavita! 2.  P
segrejte olje in na njem popražite čebulo in      česen,      da posteklenita, vendar ne porjavita.Dodajte  P
pšenične kalčke dobro operemo, sir grobo naribamo,      česen      drobno sesekljamo. Vse sestavine zmešamo, dodamo  P
Vse sestavine zmešamo, dodamo sol, poper,      česen      in oljčno olje.Orehe lahko zamešamo cele ali  P
operemo in razrežemo na poljubno široke pramene.      Česen      drobno sesekljamo.Krompir še topel razrežemo  P
redkvica, repa, rdeča pesa ...), so to še krompir,      česen      in čebula.Glavica solate označuje listnate rastline  P
lubenice, melone). Na koncu so čebulnice (čebula,      česen,      šalotka, por, drobnjak).Kot ste opazili, so  P
Tulbaghia violacea (fotografija 9). »Divji      česen«      so včasih v ljudski medicini uporabljali pri  P
Odtajane pripravite po želji ‐ v juhi, omaki (     česen,      peteršilj, kisla smetana ...). Metka iz Ljubljan  P
nikakor ne marajo čebulnice: čebula, šalotka in      česen,      ni pa potrebno niti za stročnice: fižol, grah  P
pojavljajo koreninske uši in da nam predvsem      česen      ne uspeva več. Kompost   P
ognjič, iberis, grobelnik, suhe rože, čebulo in      česen,      žajbelj, timijan. Domači pripravki za zatiranje  P
ogroženih rastlin ali kar po vsem vrtu, so kumina,      česen,      koriander, čebula, redkvica, žametnica, timijan  P
mleko in drugo hrano. Učinkoviti narcisa,      česen      in ukane Voluharju smrdijo nekatere rastline  P
sivozelenimi listi. Druge čebulnice, čebulo,      česen      in šalotko v nasprotju s preostalimi vrtninami  P
izmenično v isto vrstico, na primer por med korenje,      česen      med jagode ali zeleno med kapusnice.Vedno predvidimo  P
vrtnine poškoduje v času, ko že pulimo zimski      česen      ali čebulo, lahko iz listov in poškodovanih  P
Sajenje čebulnic jeseni Izberemo debel      česen      in droben čebulček Čebulnice sadimo na zelenjavn  P
slednjimi sta najbolj znana prezimni ali zimski      česen      in majski srebrnjak ali bela čebula.V zadnjih  P
na zelenjavnem vrtu uvrščamo poleg čebule še      česen,      šalotko, por, drobnjak in najnovejši kitajski  P
Različni tipi česna      Česen      sodi med najbolj zdravilne čebulnice.Poleg tega  P
samo zimskega in letnega. Sadimo semenski      česen,      ki ga kupimo v trgovinah, ali česen, za katerega  P
semenski česen, ki ga kupimo v trgovinah, ali      česen,      za katerega vemo, da je že vrsto let rasel v  P
dolgo in ima manj izrazit okus. Tudi letni      česen      lahko sadimo jeseni, saj prezimi enako dobro  P
predvsem na večjih površinah, ki jih ne namakamo.      Česen      namreč v času debeljenja potrebuje vlago.Če  P
vrtovi so vsi po vrsti preveč gnojeni, zato      česen      že pozimi začne gniti in redkokdaj dočakamo  P
rastlinah naredi veliko škode. Prav gotovo za      česen      povsem brez izjeme velja pravilo, da greda,  P
da lahko tla v vrstah rahljamo, tudi ko se      česen      že odebeli.Ima namreč zelo plitev koreninski  P
prestavimo sajenje celo na začetek novembra.      Česen      se mora pred zimo dobro ukoreniniti, vendar  P
lahko vir okužbe z glivicami. Najbolje je, če      česen      pred zimo požene samo konice listov iz zemlje  P
žajbljev čaj, posebno če za sajenje uporabim domač      česen.      Česen se odlično počuti v družbi s starimi  P
posebno če za sajenje uporabim domač česen.      Česen      se odlično počuti v družbi s starimi jagodami  P
pripravimo podobno, brez gnojenja, kakor za      česen.     Tudi čebula namreč ne mara dodajanja organskih  P
našli zelenjavni vrt brez čebule, medtem ko sta      česen      z marsikaterega pregnala preobilno gnojenje  P
aminokislin. Že od nekdaj sta bila v zdravilstvu      česen      in čebula zelo pomembna.Dokazano namreč vplivata  P
Z njimi zalivamo tudi tla. Čebula in      česen      Veliko vrtičkarjev tako čebuli kot česnu pogosto  P
tako čebuli kot česnu pogosto preveč pognoji.      Česen      zato na vrtovih skoraj ne uspeva več.Obe čebulnici  P
drži, da debelejši stroki pomenijo debelejši      česen.     Zato običajno sadimo samo zunanje debelejše stroke  P
listov namesto korenin v začetku rastne dobe.      Česen      je rastlina, ki uspeva na mnogih celinah.Zelo  P
oziroma jesenski) in spomladanski (oziroma letni)      česen.     Prvi je debelejši z manj stroki in ima manj izrazit  P
so vsaj mesec dni zgodnejše. Spomladanski      česen      je manjši z večjim številom strokov.Pravi ljubitelji  P
Sama opažam, da to pogosto naredimo prepozno.      Česen      pulimo takoj, ko se listi obarvajo rumenkasto  P
listi vred in posušimo pod streho na zraku.      Česen      je najbolje obesiti.Ko se listje posuši, ga  P
ga odrežemo ali oluščimo. Pri nas doma smo      česen      tudi oprali, mu odrezali korenine in obešenega  P
literaturi ga lahko najdemo tudi pod imeni kitajski      česen,      šopasti česen, grmičasti česen) in stoletne  P
najdemo tudi pod imeni kitajski česen, šopasti      česen,      grmičasti česen) in stoletne čebule (v tujini  P
imeni kitajski česen, šopasti česen, grmičasti      česen)      in stoletne čebule (v tujini jo imenujejo grmičasta  P
zdrave vrtnice, če bomo v njihovo družbo posadili      česen?     Žal taka gredica ne deluje ravno dekorativno  P
zanimivo rastlino pod različnimi imeni: šopasti      česen,      grmičasti česen in podobno.Po načinu rasti je  P
pod različnimi imeni: šopasti česen, grmičasti      česen      in podobno.Po načinu rasti je podobna drobnjaku  P
uporabljamo svežega. Druge čebulnice, čebulo,      česen      in šalotko, hranimo v suhem, zračnem in ne preveč  P
odganjajo rastline intenzivnega vonja. To so      česen,      sivka, rožmarin, timijan, zelena, majaron in  P
kombinaciji z vajami, na primer kava, čaj, začimbe in      česen.      9 Ne pretiravajte, in če v kakem položaju čutite  P
in za okras vsakemu nekaj lističev žajblja.      Česen      je zdrav in žajbelj še bolj.To sta stoletni  P
To sta stoletni dejstvi v Sredozemlju. Da      česen      izgubi ostrino, a ne tako, da postane zoprn  P
popražite sladke feferone ali zeleno papriko.      Česen      narežite na rezine in jih popecite, da nežno  P
pražimo in dodamo dišavni šopek (timijan, lovor,      česen,      por...), po kakšni minuti dodamo malo paradižnikove  P
sesekljanega pehtrana bodo dovolj. Spet stisnjen      česen      in tokrat sok pol limone.Sol in poper, dobro  P
maščobe popražim do zlate barve, a nič več.      Česen,      baziliko sesekljam, naribam parmezan, dodam  P
olivnem olju vse to popražim. Pozor, nežno, da      česen      ne porjavi.Zalijem s sokom školjk (slan je,  P
peteršilj za sekljanje pripravljen, čebula,      česen,      korenje, zelena itd. sesekljano, solata oprana  P
stebelca šetraja in lovor, mehko kožo slanine,      česen,      čebulo in drugo pustim.Dodam maslo, potem pa  P
pravimo roža vseh rož, začimba vseh začimb.      Česen      je čudo narave.Ne želi, da bi ga jedli.   P
po odpadkih s poudarjenim žveplenim vonjem.      Česen      torej ne diši, ampak smrdi, če ga stisnemo,  P
učinkujejo sveže in polnega okusa. Čim bolj tanko je      česen      narezan, tem več zraka pride do velike površine  P
Celo hitro začne smrdeti. Stisnjen      česen      ima torej oster vonj, ne lepega aromatičnega  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  174 274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA