nova beseda iz Slovenije

česen (1.074-1.173)


tudi sicer prav olimpijsko poreklo. Kitajski      česen      ima poleg svoje radioaktivnosti krasno aromo  P
drobnjak, sol in poper. Morda kumarice, koper,      česen      in šalotka.V pravem razmerju bo vsak doprinos  P
navadna smetanova omaka. Na maslu zarumenimo      česen      in ga zalijmo s sladko smetano.Dodajmo sol in  P
narežemo na lističe. Sesekljamo šalotko in stremo      česen.     V široki ponvi segrejemo olje, prepražimo šalotko  P
široki ponvi segrejemo olje, prepražimo šalotko,      česen      in nalistane lisičke.Baziliko narežemo na ozke  P
z leseno kuhalnico. Nato dodamo še čebulo in      česen.     Po potrebi dodamo še malo olja.   P
vodo. Dodamo približno enako količino drobtin,      česen      in peteršilj.Ko zadiši, odstavimo in primešamo  P
nutricionistke in astrologinje Stephanie Gailing.      ČESEN      Na priljubljeno začimbo, ki vsakdanje jedi  P
močan zadah. A kaj zato, menijo mnogi, če je pa      česen      tako dober in povrhu utrjuje zdravje.O njegovih  P
ožilja. Nič čudnega, da po raziskavah prav      česen      ‐ ta je po astroloških spoznanjih dober predstavnik  P
bil bog vojne neizprosen s sovražniki, je tudi      česen      pravi bojevnik med zelišči, saj se drzno postavlja  P
ki vsebujejo vse pomembne zdravilne rastline (     česen,      čebulo, peteršilj, timijan itd.). Ko stlačimo  P
lahko zmažete s pripomočki. Zrnasta čebula in      česen      sta prava odrešenika pri tovrstnih zagatah.  P
Očistimo zelenjavo in jo narežemo.      Česen      stremo.Čilija prerežemo na dvoje, ju skrbno  P
rezine narezano čebulo, dodamo grobo narezan      česen,      zmleti poper, sol, lovorove liste in vejico  P
korenček, stebelno zeleno, list ohrovta, čebulo,      česen,      peteršilj in podobno) popražimo na maščobi,  P
Na malo olja popražimo mezgo, dodamo strt      česen,      polovico sesekljanega peteršilja in odcejene  P
drobtine ječmenovega kolača. Dodaj dragoceni por,      česen      in začimbe, ki si jih prej namočil v mleko.  P
nasuli rožmarin, baziliko, origano, timijan,      česen      ali po domače kar provansalsko mešanico začimb  P
prihodnost omake. Bazilika bo opus okusa razširila in      česen,      uporabili boste zrnastega, sušenega, bo dodal  P
Recept s tržnice Olupiš, potem pa      česen,      peteršilj, saj veste, sigurno ste to že delali  P
pa druge takoj na mrežo. Olupiš, potem pa      česen,      peteršilj, saj veste, sigurno ste to že delali  P
Kilogram ali več paprik, oljčno olje, sol,      česen.     Osnovni recept je zelo preprost.  P
timijanu osmukamo lističe in jih sesekljamo.      Česen      olupimo in stremo.Paradižnike blanširamo, olupimo  P
portskega vina ali šerija. Olupimo čebulo in      česen      ter oboje narežemo na drobne kocke.Kis zmešamo  P
Dodamo očiščeno in "nacvetkano" cvetačo ter      česen,      narezan na lističe.Začinimo s kumino, ki smo  P
strok česna, žlico oljčnega olja, črn poper.      Česen      narežemo na tanke lističe in ga premešamo na  P
ne sme biti vroča, uničili bi vse kakovosti,      česen      pa bi postal gumijast, rjav ali celo grenek  P
Prva žoga bo tržaška.      Česen,      oljčno olje in peteršilj bodo lepo prevzeli  P
kar v suho kozico strese nasekljano čebulo ali      česen      in počasi segreva, olje pa doda šele ko zadiši  P
in mesom. Na masti so prepražili čebulo in      česen,      dodali na koščke narezan kozji sir in enako  P
kakor samo čisto zlato. Tako tudi drobnjak,      česen,      čebulo, česnovko.Židje so samo zato tako žilavi  P
Židje so samo zato tako žilavi, ker uživajo radi      česen.     In to že 4000 let.   P
drugi posodi so na olju popražili sesekljana      česen      in šalotko pa malo šunke in piščančjih jeter  P
sok, imajo moč, da izvlečejo bolezni ‐ Tako      česen,      čebula, česnovka, korček, surov krompir, jaščerica  P
sok, imajo moč, da izvlečejo bolezni. Tako      česen,      čebula, česnovka, korček, surov krompir, jaščerica  P
dodajte nastrgane orehe, oljčno olje, ingver,      česen,      pimet, po okusu sol in poper ter dobro premešajte  P
maslu ali kokosovi masti prepražite čebulo,      česen      in na drobno narezane šampinjone, začinjene  P
balzamični kis, na maslu prepraženo čebulo,      česen      in gobe, solite in poprate po okusu in sekljate  P
strok česna, sol in sveže mlet beli poper.      Česen,      meto in peteršilj strite v možnarju ter stresite  P
ognju pražite približno pet minut, dodate čili,      česen      in zdrobljena koriandrova semena, pražite še  P
tolkač za krompir. Dodajte praženo čebulo,      česen      in čili, zmešajte, nato še drobno sesekljane  P
uporabite bolj elementarne ojačevalce okusa:      česen,      peteršilj, poper, lovor, gobe, timijan, majaron  P
oljem na zmernem ognju. Dodajte zdrobljen      česen,      bučke, narezane na kocke, in stročji fižol,  P
narezati pred kuho. Gobe narežemo na rezine,      česen      zdrobimo, por pa nasekljamo na koščke.Vok segrejemo  P
Pri tem ves čas mešamo. Nato dodamo zdrobljen      česen      in lističe mlade špinače ter pražimo še dve  P
na hitro, do pol minute, popecite ingver in      česen,      nato pa dodajte preostale vrtnine in pecite  P
zeli, ki odganjajo krilate žuželke, spadajo      česen,      sivka, rožmarin, timijan, poprova meta, zelena  P
za pripravo polivke. Na drobno sesekljajte      česen      in zelene vejice peteršilja ‐ koliko katerega  P
Zdaj se lotite omake. Baziliko,      česen      in parmezan stresite v sekljalnik, zalijte z  P
na roke na drobno narežite baziliko, zdrobite      česen      in ju pomešajte z zgoraj naštetimi sestavinami  P
masti prepražite na drobno sesekljano čebulo in      česen,      dodajte gobe in pražite od tri do pet minut  P
manjše kose in jih položite na večji krožnik.      Česen      strite in ga v posodici zmešajte s sojino omako  P
šampinjonov, 60 gramov trapista, peteršilj,      česen,      sol in poper. Krompirje olupite in date kuhati  P
odstavite z ognja, sir narežite na kockice,      česen      in peteršilj pa na drobno sesekljajte.Vse zmešajte  P
V ogreti vok vlijte olje, najprej dodajte      česen      in ingver, malo premešajte, nato dodajte brokoli  P
tisto, kar gost tudi poje ‐ vse drugo je odveč.«      Česen,      oljčno olje in feferoni so njeni trije najljubši  P
jedilne buče, korenje, paprika), ne pozabimo na      česen,      ki s spojino alicin deluje kot naravni antibiotik  P
obrnejo vstran, na primer čokolada, maslo in      česen.      Solze ob kaseti   P
skupina mladih slovenskih alpinistov s K7, Aleš      Česen,      Rok Blagus in Matej Hrastelj, pa je že prispela  P
slovenskih alpinistov, članov odprave na K7 (Aleš      Česen)     , ki je od Mustagh Towerja oddaljen dva dni hoda  P
snežni ozebnik. Njegov soplezalec, Kranjčan Tomo      Česen,      je noč prebil na višini 8000 metrov in se sam  P
Istočasno se je tričlanska reševalna ekipa K7 (Aleš      Česen,      Rok Blagus in Miha Hrastelj) iz baznega tabora  P
ni priplaval po juhi. Nika Kljun in Matevž      Česen,      plesalca in koreografa plesne šole Bolero, vam  P
stremo. Pomešamo slanino, čebulo, peteršilj,      česen      in poper.V kozici segrejemo olje in na šibkem  P
časa, da je prepečeno. Nato dodajte sesekljan      česen,      sol, poper, pekočo papriko, piment, namočene  P
se je v povprečju podražil recimo za 130,3 in      česen      za 49,3 odstotka, nasploh se je lani hrana podražila  P
nas podražil za neverjetnih 130,3 odstotka,      česen      za 49,3 in čebula za 25,9 odstotka.Poleg tega  P
zelja + maslo za pekač. Priprava: Čebulo in      česen      olupimo ter na drobno sesekljamo.V globoki ponvi  P
minut, da se nadrobi in zapeče. Dodamo čebulo in      česen      ter še nekoliko popražimo.Solimo, popramo, začinimo  P
da se moka napne. Medtem olupimo čebulo in      česen.     Oboje na drobno sesekljamo.   P
razgrejemo 2 žlici masla. Popražimo čebulo in      česen,      da posteklenita.Dodamo papriko in med mešanjem  P
na ugriz. Na malo olja prepražimo čebulo in      česen,      da oboje postekleni, nato dodamo peteršilj in  P
Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo in      česen,      da oboje postekleni.Dodamo na kocke zrezano  P
slani vodi, zelo malo), dodamo majonezo in strt      česen      in prelijemo hladno cvetačo.Premešamo in damo  P
minuti, da porumenijo. Nato dodamo še sesekljan      česen,      sesekljan peteršilj, solimo in popramo.Jajčevce  P
naj imamo vedno na zalogi paradižnik, brokoli,      česen,      špinačo, laneno seme, sojo, rdeče grozdje (lahko  P
zelenjave (korenje, por, brokoli, peteršilj, zeleno,      česen      in podobno), dodajte tudi paradižnikovo mezgo  P
Dodamo 1 žlico olja. Na maščobo damo narezani      česen      in ga med mešanjem počasi pražimo, da bledo  P
semena, da bledo zarumenijo. Dodamo prepraženi      česen.     Maslo s pinjolami in česnom prelijemo čez brstični  P
olja popražimo sesekljano čebulo in sesekljan      česen.      Dodamo kislo zelje, ki smo ga prej umili pod  P
prepražimo na drobno sesekljano čebulo in sesekljan      česen,      da nekoliko porumenita, in to primešamo k pretlačenemu  P
allium ursinum). Nekateri mu pravijo tudi divji      česen.     Prav zaradi zanimivega česnovega vonja ga lahko  P
pesto, kjer lahko hkrati nadomešča baziliko in      česen.     Odlično se ujema tudi z morskimi ali sladkovodnimi  P
ki jih bodo navdihnili divji šparglji, divji      česen,      domača kozja skuta, solata, začimbe in veliko  P
da je riba posuta z goro nasekljanega česna.      Česen      popolnoma zakrije odličen okus ribjega mesa  P
sesekljamo. Špinači dodamo še na drobno sesekljan      česen      in jo nato zalijemo s sladko smetano ter kuhamo  P
Dodamo na vžigalice narezan korenček, strt      česen,      kapre, nekaj brinovih jagod, ščepec majarona  P
svež timijan + ekstra deviško oljčno olje +      česen      + sol + poper + brancinova »bottarga« (posušene  P
Dodamo kumare, razpuščene ocvirke ali zaseko,      česen,      smetano, kumino in sol.Ponudimo toplo ali hladno  P
jed, kuhamo tri minute, nato dodamo še strt      česen      in peteršilj ter kuhamo še dve minuti.Ponudimo  P
regrat), ki smo ji že prej dodali sesekljan      česen      in jo primerno solili.Na tako solato naložimo  P
mešanjem 2 minuti počasi pražimo sesekljane ingver,      česen      in čili.V ponev stresemo narezani papriki, ki  P
zelenjava sta sestavni del njene prehrane. Matevž      Česen,      svetovni plesni prvak Brusi se v Londonu  P
začel vračati vse, kar je vložil vanj. Matevž      Česen      ve, kaj je delo, in ve, kaj je zmaga: postal  P
Pri dvaindvajsetih letih je torej Matevž      Česen      vložil vso energijo v izpopolnjevanje plesnega  P
jo čutim v plesu.« Ja, s tekmovanji je Matevž      Česen      kljub vrhunskim rezultatom verjetno opravil  P
mešanjem 2 minuti počasi pražimo sesekljane ingver,      česen      in čili.V ponev stresemo narezani papriki, ki  P
koščki toplega kuhanega krompirja. Divji      česen      za domačo kuhinjo Vedno uporabni čemaž   P
čemaževa čebulica, ki jo uporabljamo enako kot      česen.      Izbor receptov: KATJA KMET, foto: FOTOSPRING  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA