nova beseda iz Slovenije

česen (1.174-1.273)


Liste na drobno sesekljamo. Olupimo čebulo in      česen,      oboje na drobno sesekljamo in počasi ter med  P
Liste na drobno sesekljamo.      Česen      olupimo in sesekljamo.V električnem sekljalniku  P
sesekljamo. V električnem sekljalniku zmeljemo čemaž,      česen      in sir ter med sekljanjem prilivamo olivno olje  P
Ponudimo s solato. Nasvet: Čemaž ali divji      česen      prepoznamo po rahlem, a značilnem vonju ‐ diši  P
prepoznamo po rahlem, a značilnem vonju ‐ diši kot      česen.     Liste nabiramo, dokler so še mladi, ne večji  P
eno vejico timijana, zelene in peteršilja +      česen      po okusu + paradižnikovo mezgo + olje + sol  P
izpari voda, dodamo mleto papriko, sesekljan      česen      in paradižnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode  P
odcedimo. Pomešamo limonin sok, olje in strt      česen,      prelijemo kozice, premešamo in pustimo vsaj  P
mešanjem 2 minuti počasi pražimo sesekljane ingver,      česen      in čili.V ponev stresemo narezani papriki, ki  P
mešalniku mletemu mesu dodajo sol, poper in      česen,      ki morajo biti v pravem razmerju, in malce sladkorja  P
paradižnik ter na drobno sesekljano čebulo,      česen      in čili.Zavremo in počasi kuhamo 30 minut.   P
na četrtine. Na drobno sesekljamo olupljeni      česen.     Zmešamo kis, sol in poper.  P
Zmešamo kis, sol in poper. Dodamo      česen.     V tankem curku prilivamo olje in stepamo, da  P
nastrgamo, dodamo jajce in drobtine ter strt      česen.     Pustimo vsaj deset minut stati, nato oblikujemo  P
ješprenj, pšenico (lahko prej skuhano), sesekljan      česen,      začimbe in zalijemo z jabolčnikom.Kuhamo 20  P
smo jih prej umili in očistili, dodamo še strt      česen      in sesekljan peteršilj.Ko lepo zadišijo, prilijemo  P
posodo damo pet žlic oljčnega olja, sesekljan      česen      in dve žlici peteršilja in vse skupaj tako dolgo  P
peteršilja in vse skupaj tako dolgo pogrevamo, da      česen      zadiši.Nato dodamo dve žlici in pol drobtin  P
testeninami Potrebujemo 1,5 kg školjk, čebulo,      česen,      peteršilj, 4 žlice paradižnikovega koncentrata  P
glavico ohrovta, majhno konzervo fižola, 4 jajca,      česen,      olje in začimbe. Ohrovt očistimo, natrgamo  P
razredčen 1:5 ‐ proti ušem čebula,      česen      10 l vode, 500 g zmesi   P
koprive, preslico, gabez, pelin, pa tudi čebulo in      česen,      praprot, hren, rabarbaro, vratič, paradižnik  P
razredčen 1:5 ‐ proti ušem čebula,      česen      10 l vode, 500 g zmesi   P
bataljona 11, 2310 Slovenska Bistrica; MATEJA      ČESEN,      Gorkičeva ul. 18, 1000 Ljubljana; ADRIJANA PIPAN  P
himalajsko), nato pa dodati zelišča. Sama prisegam na      česen,      čebulo, rožmarin, žajbelj in včasih tudi baziliko  P
palačink, pol kilograma kuhane in odcejene špinače,      česen,      kislo smetano, olje, začimbe, jajce in parmezan  P
OKVIR - Recept za tržaško omako:      česen      in vejico peteršilja na drobno sesekljamo, to  P
drobno mleto svinjsko meso, na drobno sesekljan      česen      in peteršilj in na drobno narezano čebulo, ki  P
folijo in damo za 30 minut počivat v hladilnik.      Česen      olupimo, baziliko osmukamo.V visoki, ozki posodi  P
V visoki, ozki posodi sesekljamo narezani      česen,      liste bazilike, mleko in 2 žlici olja.Prilijemo  P
glavico ohrovta, majhno konzervo fižola, 4 jajca,      česen,      olje in začimbe. Ohrovt očistimo, natrgamo  P
V jed ne sodijo običajni dodatki, kot je      česen,      ker bi v celoti prevladal nad blagim, skoraj  P
odcedimo. Na olju prepražimo por, čebulo in      česen,      dodamo paradižnikov pire in mezgo in dušimo  P
zrežemo na kocke, čebulo narežemo na kolobarje,      česen      na rezine in papriko na trakove.Por podolžno  P
Segrejemo žličko olja in na njem popražimo čebulo in      česen.     Dodamo paradižnik in papriko, začinimo in dušimo  P
pečemo 20 minut. Za preliv na drobno sesekljamo      česen,      meto (nekaj je prihranimo) in zmešamo z jogurtom  P
pokrito dušimo četrt ure. Nato dodamo strt      česen      in dušimo še pet minut.Ne dodajamo nobenih drugih  P
rezine, te pa na majhne kosce, enako zrežemo por.      Česen      stisnemo, dodamo peteršilj in sol ter vse skupaj  P
pražimo sesekljane šalotko (porjaveti ne sme),      česen      in peteršilj. Dodamo na debelejše lističe  P
35 dag, 4 večje krompirje + 50 dag blitve +      česen      + nekaj vejic svežega peteršilja + sol + olivno  P
malo pokuhamo in temu nato primešamo sesekljan      česen      in seseklja peteršilj.Lepo pečeno orado ponudimo  P
cm velike kocke. 40 g kock namočimo v mleku.      Česen      in mandlje na drobno naribamo. Namočene kruhove  P
na drobno naribamo. Namočene kruhove kocke,      česen,      mandlje, mineralno vodo in kis v visoki posodi  P
poper, 1 vejica rožmarina Priprava: Čebulo in      česen      na drobno nasekljamo.Paradižnike narežemo na  P
1 žličko olja in na njem popražimo čebulo in      česen.     Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z juho  P
Por narežemo na tanke obročke.      Česen      nasekljamo.Iz opečenca izrežemo dva kroga.   P
segrejemo olje in na njem popražimo bučke, por in      česen.     Zalijemo z juho, dodamo lovorov list in 5 minut  P
popečemo, da robovi lepo zarumenijo. Dodamo      česen      in na tanke rezine zrezano hrenovko ter pečemo  P
na koščke zrezanih paradižnikov, peteršilj,      česen,      kozarček školjk (včasih dobimo tudi očiščene  P
Polovici dišavnih zeli osmukamo liste.      Česen      olupimo in narežemo.Kruhu odstranimo skorjo  P
V mešalniku sesekljamo osmukane liste zeli,      česen      in kruhovo sredico.V ponvi brez maščobe svetlo  P
ima veliko kalija, kalcija, vitaminov, cinka,      česen      in kokosovo maščobo. Veliko podatkov o dietah  P
jajčevci Potrebujemo štiri jajčevce, peteršilj,      česen,      olje in začimbe. Neolupljene jajčevce zrežemo  P
surov okus, lahko kumaram dodamo tudi surova      česen      in čebulo, a tako bo juha precej ostrejša.Prilijemo  P
kozici na segreto olivno olje stresemo čebulo,      česen      in zeleno ter rahlo pražimo 10 minut oziroma  P
jo olupimo in na grobo sesekljamo. Olupimo      česen,      feferon pa očistimo in narežemo.Oboje sesekljamo  P
povre voda, ki jo izpustijo. Dodamo sesekljani      česen      in peteršilj ter premešamo.Potresemo z moko  P
koncem kuhanja primešamo sesekljano čebulo,      česen      in nariban korenček. Terezija Nikolčič, zeliščari  P
koleraba, zelje, cvetača, popečena čebula, strt      česen)      in vse začimbe razen popra.Ko se meso zmehča  P
Kje jih najdemo? Najbogatejši vir je      česen,      v manjši meri pa tudi čebula. 11. AMINOKISLINE  P
srednje velike jajčevce, oljčno olje, sol, poper,      česen      in balzamični kis. Jajčevce umijemo, osušimo  P
in temeljito odcedijo, medtem pa sesekljamo      česen      in z majaronovih vejic osmukamo liste.Obojega  P
Shranimo v temno in hladno shrambo. Vloženi      česen      Potrebujemo 2 kg česna z velikimi stroki  P
vlaganje, liter suhega belega vina in začimbe.      Česen      olupimo.V lonec damo kis, vino in sol ter toliko  P
česna, prevremo in damo na cedilo. Ohlajen      česen      stresemo v kozarčke (pametno je, če so manjši  P
nekoliko ovene. Čisto na koncu dodamo strt      česen      in balzamični kis.Ohladimo do mlačnega in ponudimo  P
olivnega olja + 1 žlička gorčice + sesekljan      česen      (1 strok) + 1 žlička sladkorja + 5 kaper + sol  P
jurčke, ki so lahko tudi zamrznjeni, sesekljan      česen      in koščke pancete.Ko so jurčki že nekoliko podušeni  P
in bučna semena, temu nato dodamo sesekljan      česen      in očiščeno in umito mlado špinačo.To med kuho  P
kuhamo v osoljenem kropu, da se napol zmehča.      Česen      olupimo, dišavne zeli osmukamo s stebel.V večji  P
papriko in paradižnik. Dodamo origano in strt      česen      ter med mešanjem prepražimo.Zalijemo z malo  P
stopinjah Celzija ga pecite 1 uro. Čebulo in      česen      narežite na kocke.V ponvi prepražite narezan  P
posolili in popoprali, ter dodajte čebulo in      česen.     Zalijte z jušno osnovo, dodajte brokoli in paradižnik  P
Špinači odstranimo debela stebla. Čebulo in      česen      olupimo ter na drobno sesekljamo.V veliki kozici  P
mešanjem in na šibkem ognju pražimo čebulo in      česen,      da posteklenita.Dodamo očiščeno in narezano  P
prijatelj pomaga identificirati dober korenček,      česen      in sire.Na ekološko pridelane sire je dobesedno  P
dokler tekočina ne povre, nato dodamo strt      česen      in sesekljan peteršilj, solimo, popramo in pražimo  P
Potrebujemo večji jajčevec, kis, drobtine,      česen,      majonezo, olje, pol limone in začimbe. Jajčevec  P
Zabelimo z oljem in kisom, popopramo in dodamo strt      česen      ali mlado čebulo.Da ne bo solata, ki je izjemno  P
Por očistimo in zrežemo na tanka kolesca.      Česen      olupimo in stremo. V posodi segrejemo olivno  P
riž, narezane por in lignje, lisičke in strt      česen.      Sestavine v posodi zalijemo z belim vinom  P
sira (12 % maščobe) Priprava: Peteršilj in      česen      sesekljajte.Oboje vmešajte v jogurt.  P
V ponvi segrejemo olivno olje in olupljen      česen.     Dodamo nastrgan sir in počasi kuhljamo, da se  P
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Čebulo in      česen      olupimo ter na drobno sesekljamo.Brokoli očistimo  P
šibkem ognju steklasto prepražimo čebulo in      česen,      da se zmehčata.Dodamo brokoli, papriko, koščke  P
Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke.      Česen      olupimo in stremo.Sardelne fileje na drobno  P
drugi kozici segrejemo preostalo olje in pražimo      česen      na šibkem ognju 5 minut. Primešamo sardelne  P
ki jih naredimo tako, da skozi stiskalnik za      česen      stisnemo maso fimo. Oblikujemo jih v dolgo pričesko  P
lase, ki smo jih naredili s stiskalnikom za      česen.     Angela pustimo stati nekaj ur, da se posuši.  P
smetane + 20 g želatine v prahu + sesekljan      česen      + sesekljan peteršilj + mleta rdeča sladka paprika  P
tudi samega presvitlega gospoda nadškofa. Drži,      česen      namreč poleg žegnane vode in razpela že od nekdaj  P
katerega smo prej rahlo prepražili čebulo in      česen.     Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je  P
tropske razmere, ter več vrst zelenjave, čebulo,      česen      poper ter manjše koščke krompirja ali riž.Odprtine  P
katerega smo prej rahlo prepražili čebulo in      česen.     Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je  P
tropske razmere, ter več vrst zelenjave, čebulo,      česen      poper ter manjše koščke krompirja ali riž.Odprtine  P
bolgarskih vojakov nažica cigarete v zameno za      česen      s sosedovega vrta. Mama je zagreta članica  P
brokoli, ohrovt, cvetača, šparglji, čebula,      česen,      čili, curry, rdeče meso, mlečni izdelki, čokolada  P
vendar zdrži leta.« V klobasi so svinjina,      česen,      sol in poper.Poleg kranjskih in prekajenih klobas  P
svežih začimb (7%), limonin sok, kamena sol,      česen.     Zvezdica pri vsaki od navedenih sestavin označuje  P
tako, da smo na oljčnem olju najprej popražili      česen,      dodali nasekljane gobe šitake in vse skupaj  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA