nova beseda iz Slovenije
Liste na drobno sesekljamo. Olupimo čebulo in | česen, | oboje na drobno sesekljamo in počasi ter med | P |
Liste na drobno sesekljamo. | Česen | olupimo in sesekljamo.V električnem sekljalniku | P |
sesekljamo. V električnem sekljalniku zmeljemo čemaž, | česen | in sir ter med sekljanjem prilivamo olivno olje | P |
Ponudimo s solato. Nasvet: Čemaž ali divji | česen | prepoznamo po rahlem, a značilnem vonju ‐ diši | P |
prepoznamo po rahlem, a značilnem vonju ‐ diši kot | česen. | Liste nabiramo, dokler so še mladi, ne večji | P |
eno vejico timijana, zelene in peteršilja + | česen | po okusu + paradižnikovo mezgo + olje + sol | P |
izpari voda, dodamo mleto papriko, sesekljan | česen | in paradižnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode | P |
odcedimo. Pomešamo limonin sok, olje in strt | česen, | prelijemo kozice, premešamo in pustimo vsaj | P |
mešanjem 2 minuti počasi pražimo sesekljane ingver, | česen | in čili.V ponev stresemo narezani papriki, ki | P |
mešalniku mletemu mesu dodajo sol, poper in | česen, | ki morajo biti v pravem razmerju, in malce sladkorja | P |
paradižnik ter na drobno sesekljano čebulo, | česen | in čili.Zavremo in počasi kuhamo 30 minut. | P |
na četrtine. Na drobno sesekljamo olupljeni | česen. | Zmešamo kis, sol in poper. | P |
Zmešamo kis, sol in poper. Dodamo | česen. | V tankem curku prilivamo olje in stepamo, da | P |
nastrgamo, dodamo jajce in drobtine ter strt | česen. | Pustimo vsaj deset minut stati, nato oblikujemo | P |
ješprenj, pšenico (lahko prej skuhano), sesekljan | česen, | začimbe in zalijemo z jabolčnikom.Kuhamo 20 | P |
smo jih prej umili in očistili, dodamo še strt | česen | in sesekljan peteršilj.Ko lepo zadišijo, prilijemo | P |
posodo damo pet žlic oljčnega olja, sesekljan | česen | in dve žlici peteršilja in vse skupaj tako dolgo | P |
peteršilja in vse skupaj tako dolgo pogrevamo, da | česen | zadiši.Nato dodamo dve žlici in pol drobtin | P |
testeninami Potrebujemo 1,5 kg školjk, čebulo, | česen, | peteršilj, 4 žlice paradižnikovega koncentrata | P |
glavico ohrovta, majhno konzervo fižola, 4 jajca, | česen, | olje in začimbe. Ohrovt očistimo, natrgamo | P |
razredčen 1:5 ‐ proti ušem čebula, | česen | 10 l vode, 500 g zmesi | P |
koprive, preslico, gabez, pelin, pa tudi čebulo in | česen, | praprot, hren, rabarbaro, vratič, paradižnik | P |
razredčen 1:5 ‐ proti ušem čebula, | česen | 10 l vode, 500 g zmesi | P |
bataljona 11, 2310 Slovenska Bistrica; MATEJA | ČESEN, | Gorkičeva ul. 18, 1000 Ljubljana; ADRIJANA PIPAN | P |
himalajsko), nato pa dodati zelišča. Sama prisegam na | česen, | čebulo, rožmarin, žajbelj in včasih tudi baziliko | P |
palačink, pol kilograma kuhane in odcejene špinače, | česen, | kislo smetano, olje, začimbe, jajce in parmezan | P |
OKVIR - Recept za tržaško omako: | česen | in vejico peteršilja na drobno sesekljamo, to | P |
drobno mleto svinjsko meso, na drobno sesekljan | česen | in peteršilj in na drobno narezano čebulo, ki | P |
folijo in damo za 30 minut počivat v hladilnik. | Česen | olupimo, baziliko osmukamo.V visoki, ozki posodi | P |
V visoki, ozki posodi sesekljamo narezani | česen, | liste bazilike, mleko in 2 žlici olja.Prilijemo | P |
glavico ohrovta, majhno konzervo fižola, 4 jajca, | česen, | olje in začimbe. Ohrovt očistimo, natrgamo | P |
V jed ne sodijo običajni dodatki, kot je | česen, | ker bi v celoti prevladal nad blagim, skoraj | P |
odcedimo. Na olju prepražimo por, čebulo in | česen, | dodamo paradižnikov pire in mezgo in dušimo | P |
zrežemo na kocke, čebulo narežemo na kolobarje, | česen | na rezine in papriko na trakove.Por podolžno | P |
Segrejemo žličko olja in na njem popražimo čebulo in | česen. | Dodamo paradižnik in papriko, začinimo in dušimo | P |
pečemo 20 minut. Za preliv na drobno sesekljamo | česen, | meto (nekaj je prihranimo) in zmešamo z jogurtom | P |
pokrito dušimo četrt ure. Nato dodamo strt | česen | in dušimo še pet minut.Ne dodajamo nobenih drugih | P |
rezine, te pa na majhne kosce, enako zrežemo por. | Česen | stisnemo, dodamo peteršilj in sol ter vse skupaj | P |
pražimo sesekljane šalotko (porjaveti ne sme), | česen | in peteršilj. Dodamo na debelejše lističe | P |
35 dag, 4 večje krompirje + 50 dag blitve + | česen | + nekaj vejic svežega peteršilja + sol + olivno | P |
malo pokuhamo in temu nato primešamo sesekljan | česen | in seseklja peteršilj.Lepo pečeno orado ponudimo | P |
cm velike kocke. 40 g kock namočimo v mleku. | Česen | in mandlje na drobno naribamo. Namočene kruhove | P |
na drobno naribamo. Namočene kruhove kocke, | česen, | mandlje, mineralno vodo in kis v visoki posodi | P |
poper, 1 vejica rožmarina Priprava: Čebulo in | česen | na drobno nasekljamo.Paradižnike narežemo na | P |
1 žličko olja in na njem popražimo čebulo in | česen. | Dodamo paradižnik in sladkor, zalijemo z juho | P |
Por narežemo na tanke obročke. | Česen | nasekljamo.Iz opečenca izrežemo dva kroga. | P |
segrejemo olje in na njem popražimo bučke, por in | česen. | Zalijemo z juho, dodamo lovorov list in 5 minut | P |
popečemo, da robovi lepo zarumenijo. Dodamo | česen | in na tanke rezine zrezano hrenovko ter pečemo | P |
na koščke zrezanih paradižnikov, peteršilj, | česen, | kozarček školjk (včasih dobimo tudi očiščene | P |
Polovici dišavnih zeli osmukamo liste. | Česen | olupimo in narežemo.Kruhu odstranimo skorjo | P |
V mešalniku sesekljamo osmukane liste zeli, | česen | in kruhovo sredico.V ponvi brez maščobe svetlo | P |
ima veliko kalija, kalcija, vitaminov, cinka, | česen | in kokosovo maščobo. Veliko podatkov o dietah | P |
jajčevci Potrebujemo štiri jajčevce, peteršilj, | česen, | olje in začimbe. Neolupljene jajčevce zrežemo | P |
surov okus, lahko kumaram dodamo tudi surova | česen | in čebulo, a tako bo juha precej ostrejša.Prilijemo | P |
kozici na segreto olivno olje stresemo čebulo, | česen | in zeleno ter rahlo pražimo 10 minut oziroma | P |
jo olupimo in na grobo sesekljamo. Olupimo | česen, | feferon pa očistimo in narežemo.Oboje sesekljamo | P |
povre voda, ki jo izpustijo. Dodamo sesekljani | česen | in peteršilj ter premešamo.Potresemo z moko | P |
koncem kuhanja primešamo sesekljano čebulo, | česen | in nariban korenček. Terezija Nikolčič, zeliščari | P |
koleraba, zelje, cvetača, popečena čebula, strt | česen) | in vse začimbe razen popra.Ko se meso zmehča | P |
Kje jih najdemo? Najbogatejši vir je | česen, | v manjši meri pa tudi čebula. 11. AMINOKISLINE | P |
srednje velike jajčevce, oljčno olje, sol, poper, | česen | in balzamični kis. Jajčevce umijemo, osušimo | P |
in temeljito odcedijo, medtem pa sesekljamo | česen | in z majaronovih vejic osmukamo liste.Obojega | P |
Shranimo v temno in hladno shrambo. Vloženi | česen | Potrebujemo 2 kg česna z velikimi stroki | P |
vlaganje, liter suhega belega vina in začimbe. | Česen | olupimo.V lonec damo kis, vino in sol ter toliko | P |
česna, prevremo in damo na cedilo. Ohlajen | česen | stresemo v kozarčke (pametno je, če so manjši | P |
nekoliko ovene. Čisto na koncu dodamo strt | česen | in balzamični kis.Ohladimo do mlačnega in ponudimo | P |
olivnega olja + 1 žlička gorčice + sesekljan | česen | (1 strok) + 1 žlička sladkorja + 5 kaper + sol | P |
jurčke, ki so lahko tudi zamrznjeni, sesekljan | česen | in koščke pancete.Ko so jurčki že nekoliko podušeni | P |
in bučna semena, temu nato dodamo sesekljan | česen | in očiščeno in umito mlado špinačo.To med kuho | P |
kuhamo v osoljenem kropu, da se napol zmehča. | Česen | olupimo, dišavne zeli osmukamo s stebel.V večji | P |
papriko in paradižnik. Dodamo origano in strt | česen | ter med mešanjem prepražimo.Zalijemo z malo | P |
stopinjah Celzija ga pecite 1 uro. Čebulo in | česen | narežite na kocke.V ponvi prepražite narezan | P |
posolili in popoprali, ter dodajte čebulo in | česen. | Zalijte z jušno osnovo, dodajte brokoli in paradižnik | P |
Špinači odstranimo debela stebla. Čebulo in | česen | olupimo ter na drobno sesekljamo.V veliki kozici | P |
mešanjem in na šibkem ognju pražimo čebulo in | česen, | da posteklenita.Dodamo očiščeno in narezano | P |
prijatelj pomaga identificirati dober korenček, | česen | in sire.Na ekološko pridelane sire je dobesedno | P |
dokler tekočina ne povre, nato dodamo strt | česen | in sesekljan peteršilj, solimo, popramo in pražimo | P |
Potrebujemo večji jajčevec, kis, drobtine, | česen, | majonezo, olje, pol limone in začimbe. Jajčevec | P |
Zabelimo z oljem in kisom, popopramo in dodamo strt | česen | ali mlado čebulo.Da ne bo solata, ki je izjemno | P |
Por očistimo in zrežemo na tanka kolesca. | Česen | olupimo in stremo. V posodi segrejemo olivno | P |
riž, narezane por in lignje, lisičke in strt | česen. | Sestavine v posodi zalijemo z belim vinom | P |
sira (12 % maščobe) Priprava: Peteršilj in | česen | sesekljajte.Oboje vmešajte v jogurt. | P |
V ponvi segrejemo olivno olje in olupljen | česen. | Dodamo nastrgan sir in počasi kuhljamo, da se | P |
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Čebulo in | česen | olupimo ter na drobno sesekljamo.Brokoli očistimo | P |
šibkem ognju steklasto prepražimo čebulo in | česen, | da se zmehčata.Dodamo brokoli, papriko, koščke | P |
Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke. | Česen | olupimo in stremo.Sardelne fileje na drobno | P |
drugi kozici segrejemo preostalo olje in pražimo | česen | na šibkem ognju 5 minut. Primešamo sardelne | P |
ki jih naredimo tako, da skozi stiskalnik za | česen | stisnemo maso fimo. Oblikujemo jih v dolgo pričesko | P |
lase, ki smo jih naredili s stiskalnikom za | česen. | Angela pustimo stati nekaj ur, da se posuši. | P |
smetane + 20 g želatine v prahu + sesekljan | česen | + sesekljan peteršilj + mleta rdeča sladka paprika | P |
tudi samega presvitlega gospoda nadškofa. Drži, | česen | namreč poleg žegnane vode in razpela že od nekdaj | P |
katerega smo prej rahlo prepražili čebulo in | česen. | Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je | P |
tropske razmere, ter več vrst zelenjave, čebulo, | česen | poper ter manjše koščke krompirja ali riž.Odprtine | P |
katerega smo prej rahlo prepražili čebulo in | česen. | Ko meso rahlo porjavi, dodamo zelenjavo, ki je | P |
tropske razmere, ter več vrst zelenjave, čebulo, | česen | poper ter manjše koščke krompirja ali riž.Odprtine | P |
bolgarskih vojakov nažica cigarete v zameno za | česen | s sosedovega vrta. Mama je zagreta članica | P |
brokoli, ohrovt, cvetača, šparglji, čebula, | česen, | čili, curry, rdeče meso, mlečni izdelki, čokolada | P |
vendar zdrži leta.« V klobasi so svinjina, | česen, | sol in poper.Poleg kranjskih in prekajenih klobas | P |
svežih začimb (7%), limonin sok, kamena sol, | česen. | Zvezdica pri vsaki od navedenih sestavin označuje | P |
tako, da smo na oljčnem olju najprej popražili | česen, | dodali nasekljane gobe šitake in vse skupaj | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |