nova beseda iz Slovenije

česen (974-1.073)


zmanjšamo za dobro tretjino,« pravi Petar Papuga. »     Česen      in čebula močno dražita sluznico, vendar sta  P
približno tri minute). Dodamo žajbelj in nasekljani      česen      in pečemo še tri minute.Prilijemo juho in vino  P
posode in jo postavimo v ogreto pečico. Čebulo in      česen      olupimo, narežemo na kolobarje in tri minute  P
moko, 1/2 dcl sladke smetane, rumenjak, limono,      česen      in olivno olje. Priprava: Piščanca operemo  P
slanine steklasto zdušimo čebulo in stisnemo      česen.     Dodamo paradižnik, juho, lovor in zelišča.  P
pustimo za okras, preostale na drobno sesekljamo.      Česen      olupimo, kapre odcedimo, sardele na hitro oplaknemo  P
Vse grobo sesekljamo. Peteršilj,      česen,      kapre, inčune in kis zmeljemo s paličnim mešalnikom  P
na večje kose oziroma kolobarje. Šalotko in      česen      olupimo in na drobno nasekljamo ter pet minut  P
na suho obrišemo in liste grobo sesekljamo.      Česen      olupimo in prav tako grobo sesekljamo.Baziliko  P
olupimo in prav tako grobo sesekljamo. Baziliko,      česen,      pinjole in pekorino damo v hitri sekljalnik  P
slani vodi, jih odcedimo in postavimo na toplo.      Česen      olupimo in nasekljamo.Čili očistimo in ga narežemo  P
minute pečemo kozice in kolobarje limet, dodamo      česen,      grah in čili ter pečemo še tri minute.Paradižnike  P
Sir in opečeni kruh narežemo na kocke.      Česen      olupimo in drobno sesekljamo.Kruh, špinačo,  P
sesekljamo. Kruh, špinačo, paradižnik, sir,      česen      in smetano zgnetemo ter zmes krepko posolimo  P
ohladi, in ga z lupino narežemo na velike kose.      Česen      olupimo in narežemo (ne sekljamo).V nizki posodi  P
sekljamo). V nizki posodi segrejemo olje, dodamo      česen,      feferon in krompir in na majhnem ognju pečemo  P
praženje v voku. Stresemo jih v skledo, dodamo      česen,      sladkor in sojino omako ter premešamo.Na močnem  P
in v njem popečemo zeleno in čebulo. Olupimo      česen      in stisnemo k čebuli.Prelijemo z ribjo in zelenjavno  P
Feferona očistimo in ju narežemo na kolobarje.      Česen      olupimo in narežemo, paradižnike operemo, razpolovimo  P
del narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in      česen      olupimo in sesekljamo.Čili prerežemo po dolžini  P
nekaj minut pražimo limonino travo, čebulo,      česen      in čili.Dodamo kozice in med mešanjem pražimo  P
Zarebrnice naložimo v skledo. Olupimo čebulo in      česen      ter ju zrežemo na tanke rezine.Timijan operemo  P
z malo soli in s tem natremo meso. Čebuli,      česen      in ingver olupimo, grobo zrežemo in v mešalniku  P
živil, kot so denimo beluši, zelena, fižol,      česen      ali čebula, naj bi bilo po starem prepričanju  P
izboljšavo okusa so zelo primerni majaron, limona,      česen,      čili, paprika in drugo.Zdravo je tudi uživanje  P
V slani vodi ga kuhamo osem minut. Čebulo in      česen      nasekljamo, jajčevec narežemo na kolobarje.  P
Papriko narežemo na kocke. Mleto mesto, čebulo in      česen      pražimo na olju.Dodamo timijan, peteršilj in  P
segrejemo in v njem dve minuti pražimo sardele,      česen      in feferon.Dodamo narezan paradižnik in dolijemo  P
liste origana za okras. Priprava: Čebulo in      česen      olupimo ter drobno nasekljamo.Zeleno in korenček  P
stresemo v skledo, prav tako nekoliko ohlajen riž.      Česen      olupimo in pretlačimo oziroma stisnemo. Stresemo  P
koristna in tudi dobra. Uporabljajte čebulo,      česen,      pijte žitno kavo in si sladkajte hrano z inulinom  P
hrano z inulinom ali oligofruktozo. Čebula in      česen      vsebujeta številne zdravilne snovi in sta tudi  P
zdravniku. Odgovoril je, da na vrt, kjer ima posajen      česen.     In ni iz trte izvito, da je narava naša najboljša  P
Srednjega vzhoda in južne Evrope proti Kitajski.      Česen      in čili, koriander, limonina trava, ribja polivka  P
za dobro salamo narekuje le meso, sol, poper,      česen      in vodo, drugega si naši predniki niso mogli  P
svinjski jezik, telečje ali goveje kosti, čebulo,      česen,      lovorjev list in poper v zrnju.Sestavine kuhamo  P
Korenje tudi. Največji frajer je      česen.     A si moreš misliti, da se je k nam pripeljal  P
kolerabe vsebuje še krompir, fižol, korenje,      česen,      drobne ocvirke.Kavro ali kavlo kuhajo na Notranjskem  P
na poletni zmenek, boste iz preliva izpustili      česen.     Gremo packat.   P
zmeljemo in odcedimo. Sesekljamo čebulo in      česen.     Olupimo mandlje in sadeže ter jih zrežemo na  P
ter jih zrežemo na majhne koščke. Čebulo in      česen      popražimo na vročem maslu, dodamo zmleto meso  P
Zlepa se ni dal. Ko je      česen      dobil rumenkast navdih, čebula pa nekoliko bolj  P
limetin sok, poper, lovorov list in zdrobljen      česen.     Mariniramo najmanj štiri ure.   P
olivno olje in nato na njem zlato rumeno opečemo      česen      ter ga vzamemo iz kozice, v katero stresemo  P
skupaj s čebulo, narezano na četrtinke, in dodamo      česen      in sol. Zelo drobno zrežemo korenje, stročji  P
sol po okusu. V stekleni skledi zmešamo strt      česen      s soljo in limetinim sokom.Fileje in kozice  P
oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo in      česen.     Dodamo ribjo osnovo, vino, peteršilj in feferona  P
Na maščobi samo za hip popražimo nasekljan      česen,      da zadiši, dodamo korenček, majaron in počasi  P
origano, sam pa bi v tem primeru spet dodal      česen.     Če v osnovo natresete dobro pest kockic spraženega  P
samo toliko, da popije maščobo, dodamo strt      česen,      ko zadiši, še blitvo, in med mešanjem dolivamo  P
Potrebujemo: artičoke, sesekljan peteršilj in      česen,      belo vino, sol, poper, limonov sok, olje. Artičo  P
prepražimo čebulo, da postekleni; nato dodamo      česen,      in ko zarumeni, še paradižnik.Ko se zmes zgosti  P
na pult hrano, ki je na moji strani: ingver,      česen,      čebulo, limone in mešanico za krepitev imunskega  P
na pult hrano, ki je na moji strani. Ingver,      česen,      čebulo, limone in mešanico za krepitev imunskega  P
nariban ali naseckan ingver in prav takšen      česen.     Čez osteklenelo aromo ubijete jajce in ga razžvrkljat  P
Takrat je ura na pečici zacingljala. Dišeč pečen      česen      je vzel iz tropskih razmer in ga postavil na  P
pripadajočim batkom zmečkal v zelenkasto pasto.      Česen      se je med tem ohladil in Marko ga je suvereno  P
začel sliniti. Posodo, v kateri je cvrčal      česen,      je nagnil nad možnar in začel po kapljicah dolivati  P
na vašem večernem zmenku, živite v zmoti. Ko      česen      enkrat skuhate, spečete, skratka toplotno obdelate  P
Še tri pametne za na kon'c:      Česen      potrebuje nekaj časa, da preide v majonezo in  P
Hranite jo v hladilniku! Svež      česen      lahko nadomestite z zrnastim sušenim česnom  P
prej podmazali s čim bolj finim oljčnim oljem.      Česen      naj zadiši, ko boste nanj stresli najbolj prestižno  P
pečenka in okusi bodo na vseh koncih štruce enaki.      Česen      lahko v tem primeru na vaših rokah pusti prijetno  P
semen, pol žličke čilija in ingverja v prahu,      česen,      limono, žličko garam masale, žlico moke. Cvetačo  P
v vodi in ga ožmemo. V mešalnik damo čebulo,      česen,      oljčno olje, kruh in sol ter "spiriramo".Dodamo  P
barvi, v našem primeru pa bo z aromo zaokrožil      česen,      ki naj prav tako roma v posodo.Vse skupaj prav  P
znancev, ki jih boste srečevali čez dan, izpustite      česen.     Postrezite pa jo s popečenim kruhkom.   P
vodo za testenine in se lotite omake. Najprej      česen.     Tri stroke olupite in zrežite na čim tanjše lističe  P
nežno zakurite in na ne prevroče olje stresite      česen.     Mešajte in naj zadiši po vsem stanovanju.   P
svetlo rumena barva česna. Ko zaslutite, da je      česen      spremenil barvo, vaša kuhinja pa lepo diši po  P
čebulo in paradižnik ter počakamo nekaj minut.      Česen,      kumino, poprova zrna in kis zmiksamo in dodamo  P
vsestranska. Na maslu do dišanja popražite sesekljan      česen,      ga prelijte s sladko smetano, potem pa kuhajte  P
125 ml vode, 250 ml olja iz koruznih kalčkov.      Česen,      čebulo, limetin sok, sol, poper in čili ter  P
Sledijo začimbe. Če uporabljate zrnasti      česen,      boste dodali žličko, če prisegate na svežega  P
odstranil prebavno črevesce. Slanemu kropu je dodal      česen      in peteršiljev koren, malo muškatnega oreščka  P
Medtem zmešajo: vsebino skodelice, sesekljana      česen      in peteršilj, provansalske travice, sol in poper  P
kaša ... Na maščobi malce prepražijo sesekljan      česen      in malo peteršilja.Hitro dodajo narezane jurčke  P
kose narezan zrel paradižnik, drobno sesekljan      česen,      liste zelene, majarona in bazilike ter sol in  P
pomaga utrditi se v določeni zavesti. »Čebula in      česen      v telo vnašata vznemirjenje in povečujeta strast  P
SRCU Ljudska modrost že dolgo čisla divji      česen      ali čemaž kot krepčilno in okusno zel.Uporabljamo  P
še bolj pekoče kot česnove. Vendar je divji      česen      lažje presnovljiv, zato lahko nadomesti navadnega  P
ko poskušamo zmanjšati tveganje prehlada, je      česen,      naravni antibiotik, dobrodošla začimba in zel  P
verjamete, preverite ‐ tudi z medom KREPČILNI      ČESEN      Drži, za seboj pušča neprijetno sled, zadah  P
vendar ga je modro uvrstiti na jedilnik, kajti      česen      utemeljeno uvrščamo med najbolj krepčilne začimbe  P
četrt ure. Nato dodamo nasekljan peteršilj in      česen      (da ‐ v gobovi juhi ga vedno kuhamo) ter jed  P
Z MEDOM      Česen      z medom od nekdaj velja za zdravilo pri zimskih  P
Ponekod ju uživajo kar na žlico, drugod pa      česen      strejo v tolkaču, enoto medu pa segrejejo na  P
okus vas bo presenetil. In še majhen namig:      česen      narežite povsem na tanko. Z AVOKADOM   P
hrano, pri čemer so do vohala najbolj žaljivi      česen,      čebula, kumina in kari, stanje poslabša še neravnovesje  P
v kateri bodo Vesna Rakočević Bergant, Tomo      Česen      in Bogdan Gabrovec.Ta predlog je zbral manj  P
Matjaž Beguš, Bamus, Potočnik, Rož-car, Marjan      Česen,      Maja Rogelj in Pr'Krnc.Rokodelske in oblikovalske  P
stekla Andreja Arbiter, Helena Šajn, Marjan      Česen,      Branko Mirt ter oblikovalka glinenih izdelkov  P
nič skrivala: »Najprej sem popražila čebulo in      česen      ter dodala piščančje meso.Že skuhanemu sladkemu  P
preostalem olju prepražite očiščene in narezane gobe,      česen      ter peteršilj.Začinite s soljo in poprom ter  P
**** Svinjsko stegno, špeh, sol, poper in      česen      V Naklem jo je jedel cesar Franc Jožef, Indijka  P
gesto v mesnato maso vsuje poper in sol. Prilije      česen,      ki mi ga prej pomoli pod nos (»Kaj je to?Ne  P
izstreli: »Svinjsko stegno, špeh, sol, poper in      česen.     «Mhm, to vem.  P
stolčen oziroma zmlet črni poper in dehidriran      česen.     Pripravljen nadev polnimo v tanka čreva in oblikujemo  P
stekleno prosojen! Zdaj je čas za sveži timijan,      česen      in peteršilj.Super je, če ga dodate, ko je riž  P
kose mesa mirne volje lahko uporabite čebulo,      česen,      poper, provansalska zelišča, parmezan, čili  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  274 374 474 574 674 774 874 974 1.074 1.174 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA