nova beseda iz Slovenije
varovalni učinek likopen. Ta | karotenoid | najdemo v večini jedi | D |
preprečujeta le vitamin C in | karotenoid, | imenovan alfa karoten | D |
bolezni. Gre za likopen, | karotenoid, | ki ga je v obilju najti | P |
antioksidantov. Lutein je | karotenoid | z močnim antioksidacijskim | P |
špinača. Zaeksantin je | karotenoid, | ki tudi varuje pred odmiranjem | P |
in kivi. »Zeaksantin ( | karotenoid) | je rumeno ali rjavo barvilo | P |
Značilno rumeno barvo mu daje | karotenoid | krocin. ***** | P |
presnavljanjem alkohola. | Karotenoid | likopen v paradižniku | P |
vsebujejo tudi lutein, | karotenoid, | ki naj bi preprečeval | P |
nevarni. Najpogostejši | karotenoid, | to je kantaksantin, je | P |
Glasgowu, so v hrano dodajali | karotenoide | in kljuni samcev so kaj | D |
snovi (vitamine, minerale, | karotenoide, | flavonoide, fenole, folno | D |
sok in špinača vsebujejo | karotenoide. | Nekateri se v telesu spremenijo | D |
vitamina A in C in nekatere | karotenoide, | lutein in zeaksantin. | D |
univerze v Utahu in meri | karotenoide | v podkožju. Se pravi karoteno | G |
izstopa. Vsebuje še barvite | karotenoide | in glukozinolate, žveplove | P |
vsebujejo dovolj kalcija, | karotenoide | B-kompleksa in minerale | P |
likopena, ki spada med | karotenoide | in preprečuje nastanek | P |
rudninsko bogat, vsebuje pa še | karotenoide | in pomembne vitamine. | P |
biološke učinkovine, npr. | karotenoide | in katehine, ki v črevesju | P |
flavonoide, kapsaicin, | karotenoide, | likopen in vitamine skupine | P |
ki ga tudi uvrščamo med | karotenoide. | Ker likopen enako učinkovito | P |
oglaševalo brezbarvne | karotenoide | iz paradižnika, imenovane | P |
rumene in oranžne barve ( | karotenoidi) | ki obarvajo ptičje kljune | D |
zelenjava, vitamini in | karotenoidi | ne delujejo enako varovalno | D |
veliko korenja, bogatega s | karotenoidi, | in paradižnika, ki vsebuje | D |
predvsem antioksidanti - | karotenoidi | in vitamin C (oboji spodbujajo | D |
antioksidanti so, denimo, | karotenoidi. | Strokovnjaki za prehrano | D |
za petdeset odstotkov. | Karotenoidi | so močno antioksidativni | D |
strokovnjaki povezujejo s | karotenoidi, | kot sta lutein in zeaksantin | D |
ustrezne prehrane, spadajo | karotenoidi, | vitamina C in E, flavonoidi | D |
radikalov), salicilna kislina, | karotenoidi, | pektin, folati, vitamina | D |
vitamini ter flavonoidi in | karotenoidi, | močnimi antioksidanti | D |
vitamini A, C, E, flavonoidi, | karotenoidi, | selen, cink, baker, mangan | D |
starejših od 50 let. | Karotenoidi | varujejo očesno tkivo | D |
kumarini, flavonoidi, | karotenoidi, | antibiotiki in druge. | D |
iz barvil, imenovanih | karotenoidi, | ki jih je najti v njenih | F |
v podkožju. Se pravi | karotenoidi | kot eni od pomembnih antioksidantov | G |
predvsem rudnine in barvila ( | karotenoidi | v korenju in bučah, antociani | P |
in zelenjava, bogati z | karotenoidi, | mogočnimi fitokemikalijami | P |
antikancerogeno delovanje. | Karotenoidi | so pigmenti v topilu v | P |
klorofilu podobne snovi in | karotenoidi. | Olivno olje pridobivajo | P |
predvsem v paradižniku. | Karotenoidi | iz temno zelene in rumene | P |
Mogočni varuhi zdravja so še | karotenoidi | in flavonoidi iz sadja | P |
zakisani z limono ali kisom. | Karotenoidi | iz oranžne zelenjave so | P |
vitamin C, vitamin E, | karotenoidi, | cink), ki lahko pripomorejo | P |
E, B1, B3, B6 in B12, | karotenoidi, | cink in selen). - Gibljite | P |
pigmenti za boljše kosti | Karotenoidi, | snovi, ki podelijo barvo | P |
delno razložili prav s | karotenoidi, | piše The American Journal | P |
pomembna skupina barvil so | karotenoidi. | To so barvila, ki so tesno | P |
sortami, ki jih barvajo samo | karotenoidi. | Količina pigmenta v cvetnih | P |
epidemioloških študij kažejo, da | karotenoidi | zmanjšujejo tveganje obolevanja | P |
antioksidanti, flavonoidi, | karotenoidi, | probiotiki in fitoestrogeni | P |
C, E, B1, B3, B6, B12, | karotenoidi | ter minerala cink in selen | P |
klorofil, flavonoidi, | karotenoidi) | kot po aromi in vonju | P |
delujejo bioflavonoidi in | karotenoidi, | rumenooranžna rastlinska | P |
in A, provitamin A in | karotenoidi | (najdemo jih v rumeno | P |
Zelo pomembni so tudi | karotenoidi, | folna kislina, bioflavonoidi | P |
zelenjadnica preskrbuje tudi s | karotenoidi; | telo jih sintetizira v | P |
bogato z vlakninami, | karotenoidi | in flavonoidi, našteva | P |
Charite ugotovili, da | karotenoidi | v paradižniku in papriki | P |
oranžne, ker so v njih | karotenoidi, | ki obarvajo tudi korenje | P |
zagorelosti. V njih so | karotenoidi, | družina kemičnih snovi | P |
protirakave lastnosti | karotenoidov, | predhodnikov vitamina | D |
zaradi velike vsebnosti | karotenoidov, | tisočkrat večje od tistih | D |
vitamina C, A in E ter | karotenoidov. | Pokazalo se je, da nastanek | D |
se vrednost koristnih | karotenoidov | in folne kisline zmanjša | D |
rumeni zelenjavi je veliko | karotenoidov, | ki so glavni vir vitamina | D |
preprečuje absorbcijo | karotenoidov. | Reuters | D |
Cvetenja so zaradi vsebnosti | karotenoidov | navadno rdeče obarvana | D |
poškodujejo celice. Edini vir | karotenoidov | v človekovem telesu je | D |
način ščiti ta količina | karotenoidov | v našem telesu ščiti vse | G |
kakšna je "vsotnost" teh | karotenoidov, | kar kaže potem na celotno | G |
beta karotena in drugih | karotenoidov. | Vsebuje nemalo rudnin | P |
enolončnice. So vir rudnin, | karotenoidov, | flavonoidov in drugih | P |
spremljali izgubo vitamina C, | karotenoidov | in polifenolov. Rezultati | P |
papaje, ki vsebuje veliko | karotenoidov | - najmanj enkrat na teden | P |
kemoprotektivnem delovanju | karotenoidov | in vitamina C.Ameriški | P |
štirih najpomembnejših | karotenoidov | v krvi.Njegovo antikancerogeno | P |
vitaminov, antioksidantov in | karotenoidov | v krvi?V zadnji številki | P |
kriptoksantina, skupnih | karotenoidov | in likopena.Ta skupina | P |
antioksidanta vitamina C in | karotenoidov | v organsko in konvencionalno | P |
makule. Še posebno veliko | karotenoidov | (lutein, zeaksantin) je | P |
zmanjšujejo absorpcijo | karotenoidov, | tokoferolov in likopena | P |
zlasti C in E), folatov, | karotenoidov | in drugih koristnih fitokemikalij | P |
zaščitni učinek večjega vnosa | karotenoidov, | zlasti likopena.Avtorji | P |
najmanj petnajst drugih | karotenoidov. | Za najboljšo absorbcijo | P |
C, niacin, vitamin E), | karotenoidov, | flavonoidov in zdravilnih | P |
bogastvo antioksidantov: | karotenoidov | in flavonoidov pa tudi | P |
napaka je bila uporaba | karotenoidov | pri zdravljenju pljučnega | P |
Od štiridesetih znanih | karotenoidov | se le lutein in zeaksantin | P |
flavonoidov, taninov in | karotenoidov. | Z raziskavami so ugotovili | P |
korenje, ki ima obilo | karotenoidov, | predvsem betakarotena | P |
ne zlato rjava. Dodatki | karotenoidov | niso edini izdelek, ki | P |
tržila. Danes znani dodatki | karotenoidov | in tirozina so pripomogli | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |