nova beseda iz Slovenije

karotenoid,karotenoide,karotenoidi,karotenoidov (95)


varovalni učinek likopen. Ta      karotenoid      najdemo v večini jedi  D
preprečujeta le vitamin C in      karotenoid,      imenovan alfa karoten  D
bolezni. Gre za likopen,      karotenoid,      ki ga je v obilju najti  P
antioksidantov. Lutein je      karotenoid      z močnim antioksidacijskim  P
špinača. Zaeksantin je      karotenoid,      ki tudi varuje pred odmiranjem  P
in kivi. »Zeaksantin (     karotenoid)      je rumeno ali rjavo barvilo  P
Značilno rumeno barvo mu daje      karotenoid      krocin. *****   P
presnavljanjem alkohola.      Karotenoid      likopen v paradižniku  P
vsebujejo tudi lutein,      karotenoid,      ki naj bi preprečeval  P
nevarni. Najpogostejši      karotenoid,      to je kantaksantin, je  P
Glasgowu, so v hrano dodajali      karotenoide      in kljuni samcev so kaj  D
snovi (vitamine, minerale,      karotenoide,      flavonoide, fenole, folno  D
sok in špinača vsebujejo      karotenoide.     Nekateri se v telesu spremenijo  D
vitamina A in C in nekatere      karotenoide,      lutein in zeaksantin.  D
univerze v Utahu in meri      karotenoide      v podkožju. Se pravi karoteno  G
izstopa. Vsebuje še barvite      karotenoide      in glukozinolate, žveplove  P
vsebujejo dovolj kalcija,      karotenoide      B-kompleksa in minerale  P
likopena, ki spada med      karotenoide      in preprečuje nastanek  P
rudninsko bogat, vsebuje pa še      karotenoide      in pomembne vitamine.  P
biološke učinkovine, npr.      karotenoide      in katehine, ki v črevesju  P
flavonoide, kapsaicin,      karotenoide,      likopen in vitamine skupine  P
ki ga tudi uvrščamo med      karotenoide.     Ker likopen enako učinkovito  P
oglaševalo brezbarvne      karotenoide      iz paradižnika, imenovane  P
rumene in oranžne barve (     karotenoidi)      ki obarvajo ptičje kljune  D
zelenjava, vitamini in      karotenoidi      ne delujejo enako varovalno  D
veliko korenja, bogatega s      karotenoidi,      in paradižnika, ki vsebuje  D
predvsem antioksidanti -      karotenoidi      in vitamin C (oboji spodbujajo  D
antioksidanti so, denimo,      karotenoidi.     Strokovnjaki za prehrano  D
za petdeset odstotkov.      Karotenoidi      so močno antioksidativni  D
strokovnjaki povezujejo s      karotenoidi,      kot sta lutein in zeaksantin  D
ustrezne prehrane, spadajo      karotenoidi,      vitamina C in E, flavonoidi  D
radikalov), salicilna kislina,      karotenoidi,      pektin, folati, vitamina  D
vitamini ter flavonoidi in      karotenoidi,      močnimi antioksidanti  D
vitamini A, C, E, flavonoidi,      karotenoidi,      selen, cink, baker, mangan  D
starejših od 50 let.      Karotenoidi      varujejo očesno tkivo  D
kumarini, flavonoidi,      karotenoidi,      antibiotiki in druge.  D
iz barvil, imenovanih      karotenoidi,      ki jih je najti v njenih  F
v podkožju. Se pravi      karotenoidi      kot eni od pomembnih antioksidantov  G
predvsem rudnine in barvila (     karotenoidi      v korenju in bučah, antociani  P
in zelenjava, bogati z      karotenoidi,      mogočnimi fitokemikalijami  P
antikancerogeno delovanje.      Karotenoidi      so pigmenti v topilu v  P
klorofilu podobne snovi in      karotenoidi.      Olivno olje pridobivajo  P
predvsem v paradižniku.      Karotenoidi      iz temno zelene in rumene  P
Mogočni varuhi zdravja so še      karotenoidi      in flavonoidi iz sadja  P
zakisani z limono ali kisom.      Karotenoidi      iz oranžne zelenjave so  P
vitamin C, vitamin E,      karotenoidi,      cink), ki lahko pripomorejo  P
E, B1, B3, B6 in B12,      karotenoidi,      cink in selen). - Gibljite  P
pigmenti za boljše kosti      Karotenoidi,      snovi, ki podelijo barvo  P
delno razložili prav s      karotenoidi,      piše The American Journal  P
pomembna skupina barvil so      karotenoidi.     To so barvila, ki so tesno  P
sortami, ki jih barvajo samo      karotenoidi.     Količina pigmenta v cvetnih  P
epidemioloških študij kažejo, da      karotenoidi      zmanjšujejo tveganje obolevanja  P
antioksidanti, flavonoidi,      karotenoidi,      probiotiki in fitoestrogeni  P
C, E, B1, B3, B6, B12,      karotenoidi      ter minerala cink in selen  P
klorofil, flavonoidi,      karotenoidi)      kot po aromi in vonju  P
delujejo bioflavonoidi in      karotenoidi,      rumenooranžna rastlinska  P
in A, provitamin A in      karotenoidi      (najdemo jih v rumeno  P
Zelo pomembni so tudi      karotenoidi,      folna kislina, bioflavonoidi  P
zelenjadnica preskrbuje tudi s      karotenoidi;      telo jih sintetizira v  P
bogato z vlakninami,      karotenoidi      in flavonoidi, našteva  P
Charite ugotovili, da      karotenoidi      v paradižniku in papriki  P
oranžne, ker so v njih      karotenoidi,      ki obarvajo tudi korenje  P
zagorelosti. V njih so      karotenoidi,      družina kemičnih snovi  P
protirakave lastnosti      karotenoidov,      predhodnikov vitamina  D
zaradi velike vsebnosti      karotenoidov,      tisočkrat večje od tistih  D
vitamina C, A in E ter      karotenoidov.     Pokazalo se je, da nastanek  D
se vrednost koristnih      karotenoidov      in folne kisline zmanjša  D
rumeni zelenjavi je veliko      karotenoidov,      ki so glavni vir vitamina  D
preprečuje absorbcijo      karotenoidov.     Reuters   D
Cvetenja so zaradi vsebnosti      karotenoidov      navadno rdeče obarvana  D
poškodujejo celice. Edini vir      karotenoidov      v človekovem telesu je  D
način ščiti ta količina      karotenoidov      v našem telesu ščiti vse  G
kakšna je "vsotnost" teh      karotenoidov,      kar kaže potem na celotno  G
beta karotena in drugih      karotenoidov.      Vsebuje nemalo rudnin  P
enolončnice. So vir rudnin,      karotenoidov,      flavonoidov in drugih  P
spremljali izgubo vitamina C,      karotenoidov      in polifenolov. Rezultati  P
papaje, ki vsebuje veliko      karotenoidov      - najmanj enkrat na teden  P
kemoprotektivnem delovanju      karotenoidov      in vitamina C.Ameriški  P
štirih najpomembnejših      karotenoidov      v krvi.Njegovo antikancerogeno  P
vitaminov, antioksidantov in      karotenoidov      v krvi?V zadnji številki  P
kriptoksantina, skupnih      karotenoidov      in likopena.Ta skupina  P
antioksidanta vitamina C in      karotenoidov      v organsko in konvencionalno  P
makule. Še posebno veliko      karotenoidov      (lutein, zeaksantin) je  P
zmanjšujejo absorpcijo      karotenoidov,      tokoferolov in likopena  P
zlasti C in E), folatov,      karotenoidov      in drugih koristnih fitokemikalij  P
zaščitni učinek večjega vnosa      karotenoidov,      zlasti likopena.Avtorji  P
najmanj petnajst drugih      karotenoidov.     Za najboljšo absorbcijo  P
C, niacin, vitamin E),      karotenoidov,      flavonoidov in zdravilnih  P
bogastvo antioksidantov:      karotenoidov      in flavonoidov pa tudi  P
napaka je bila uporaba      karotenoidov      pri zdravljenju pljučnega  P
Od štiridesetih znanih      karotenoidov      se le lutein in zeaksantin  P
flavonoidov, taninov in      karotenoidov.     Z raziskavami so ugotovili  P
korenje, ki ima obilo      karotenoidov,      predvsem betakarotena  P
ne zlato rjava. Dodatki      karotenoidov      niso edini izdelek, ki  P
tržila. Danes znani dodatki      karotenoidov      in tirozina so pripomogli  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA