nova beseda iz Slovenije

sol (3.409-3.508)


prilivamo bučno olje. Vrstni red je pomemben, da se      sol      raztopi, preliv pa postane kremast.Papriki razpolovi  P
Da ne boste ob grižljaju begali po mizi za      sol,      boste kotletek še solili, dejansko šele na krožniku  P
štiri žlice oljčnega olja, dve vejici rožmarina,      sol,      poper, limona. *****   P
testo ne le preslano, ampak tudi prevlažno.      Sol      ohranja vlago v testu.Kvas bomo kljub kodeksu  P
sesekljanega peteršilja, 1 vejica sesekljanega origana,      sol,      poper, 40 g pršuta, 80 g mocarele, nariban parmezan  P
skupaj boste utopili v vodi, ki ji boste dodali      sol,      in že je čas, da pod piskrom zakurite s kar  P
krompirji, večja koleraba, srednje velika repa,      sol      in ščep mlete kumine, ocvirki. Pečen krompir  P
Osem večjih mladih krompirjev, deset dag masla,      sol,      na koncu peteršilj, nariban sir ali pač ne.  P
žlička sladke paprike, večja čebula, olje,      sol.      *****   P
žlic vina, 8 žlic sladke ali kisle smetane,      sol,      majhna žlica pecilnega praška. Priprava: Vse  P
soljo. Makrobiotika še posebej poudarja, naj bo      sol      kakovostna, saj ima le tako zdravilne lastnosti  P
testo: 50 dag ostre pšenične moke, 1 jajce,      sol,      voda po potrebi. Za nadev: 50 dag skute, sol  P
sol, voda po potrebi. Za nadev: 50 dag skute,      sol.      Za zabelo: 1 žlica zaseke, 1,5 dl kisle smetane  P
kaša in zelje morata biti v razmerju 1 : 2),      sol,      voda, ocvirki, mast. Zelje operemo, stresemo  P
na kose zrezane slanine ali salame, nato še      sol,      poper in krepak odmerek muškata. S tem napolnimo  P
masla, žlica pšeničnega zdroba, pol žličke moke,      sol,      poper, liter vode, peteršilj, jajce. *****  P
recimo drobnjaka. Torej, kisla smetana, drobnjak,      sol      in bel poper.Osvežujoče bo dopolnila okus, hkrati  P
decilitra oljčnega olja, sveže mlet črn poper,      sol,      slab kilogram mladega krompirja, rdeča in zelena  P
Moko, kislo mleko, jajce, pecilni prašek in      sol      umešamo v testo.Počiva naj ure.  P
žlic olja, malce juhe, 1 žlička sladke paprike,      sol,      poper, 1‐2 žlički kisa, 4 goveji steaki po 150  P
česna, pol pesti nasekljanega peteršilja, jajce,      sol      po okusu. *****   P
čebulo, dodamo grobo narezan česen, zmleti poper,      sol,      lovorove liste in vejico rožmarina.Premešamo  P
in sesekljan peteršilj, šilce konjaka, olje,      sol,      poper. S čopičem in papirnato brisačo očiščene  P
drugega mesa. Deni jih v vodo, dodaj maščobo,      sol      in drobtine ječmenovega kolača.Dodaj dragoceni  P
najtemnejše čokolade, deciliter in pol terana,      sol      in poper, žlica ali dve masla, voda po občutku  P
nedostopna javnosti, saj so stavbo zaznamovali veter,      sol      in nihanje temperature. Tudi Piran pozna (sicer  P
manjša čebula, manjša paprika, žlička sladkorja,      sol,      žlička provansalskih zelišč, list sveže zelene  P
bo izenačilo razmerje med sladkobo in kisom.      Sol      bo poskrbela, da bodo vse dodane začimbe razvile  P
večji fileji osliča, dve jajci, moka, drobtine,      sol      in bel poper, limona, pol litra olja. ****  P
g navadnega jogurta, 2 žlici kisle smetane,      sol,      poper, 1/2 žličke zmlete kumine, timijan. Stremo  P
paprike Kilogram ali več paprik, oljčno olje,      sol,      česen.Osnovni recept je zelo preprost.  P
popra, 1 žlica zeliščnega likerja (če želimo),      sol,      poper, 1 šopek peteršilja. Priprava: 30 minut  P
rižota pa je gosta in lepljiva, dodajte poper in      sol,      posujte z nasekljano meto in postrezite s parmezanom  P
češnjevcev, 1 žlica oljčnega olja, 30 g masla,      sol,      1 žlica posušenega origana, po okusu 1,25 dl  P
mocarele, par žlic čim boljšega oljčnega olja,      sol,      po želji poper, bazilika, origano. *****   P
mleka, malo masti ali nekaj žlic kisle smetane,      sol.      Nadev: 500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce  P
Nadev: 500 g skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce,      sol,      sladkor po želji. Postopek priprave: iz sestavin  P
zelenega popra, 5 jedilnih žlic oljčnega olja,      sol,      poper iz mlinčka, sladkor, 2 vejici rožmarina  P
slanimi srduni Glava šelina, 10 slanih srdunov,      sol,      poper, olje, kis. V slani vodi skuhamo na kose  P
40 dag koruzne moke, 1/2 kg kuhanega fižola,      sol.     ) V kotliček nalijemo slano vodo, dodamo kuhan  P
drobnjaka, pol šopka svežega pehtrana, bel poper in      sol.      Za medeno maslo: 100 gramov masla, tri žlice  P
žlica zdroba, manjša cvetača, strok česna,      sol,      kumina, bazilika in peteršilj.Kašo, kosmiče  P
jajca, maslo, sončnično olje, pinjole, mleko,      sol,      limonov sirup ali lupina in vanilja. Dodamo  P
2 srednji veliki čebuli, zrezani na kocke,      sol,      beli poper, 1 žlica "žajnofa", 2 rumenjaka,  P
mandljevih lističev, olivno olje za pokapanje,      sol      in poper. Parmezan vmešamo v krompirjevo testo  P
petnajst dag sveže špinače, tri stroki česna,      sol      in poper, jajce ali dva, štiri žlice kisle smetane  P
našega lignja še bolj okusen, predvsem pa prej.      Sol?      Lignje solite v samem finišu, saj bo tudi sol  P
Lignje solite v samem finišu, saj bo tudi      sol      s svojim vodoljubjem izčrpala okus in sočnost  P
jadranskih ali 40 azijskih lignjev, oljčno olje in      sol.      Za tržaško: šopek peteršilja, 1 dcl oljčnega  P
na kolobarčke fino naribanih kumar za solato,      sol      in poper, 1 žlica drobno sesekljanega koprca  P
večje glave rdečega zelja, pol žličke kumine,      sol,      žlička čilija, deciliter rdečega vina, deciliter  P
stresite v eno skledo. Dodajte žlico moke,      sol,      dva stroka česna, poper in zavoljo zelenjavne  P
stroka česna, žlica moke ali zdroba, jajce,      sol      in poper, maslo za cvrtje. *****   P
sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke),      sol,      peteršilj; po želji zakuha: riž, zdrobovi ali  P
drugo pa potem poskrbijo skrivnostni vonj morja,      sol      in lepota neodkritega. Janez, skupina Stereotipi  P
Na njenem črnem seznamu so še sir, smetana,      sol      in konzervansi. Kljub pogostim sporom in nesogla  P
in bolj voljna. Uporabite lahko tudi kopalno      sol,      ki je mešanica grobe morske soli z dodatkom  P
jajca, pol žlice moke, deciliter kisle smetane,      sol      in poper.Gobe očistite in narežete na lističe  P
marinado (olje, belo vino, peteršilj in lovor,      sol      in poper) in dali za eno uro v hladilnik.Nato  P
velikih sodih očistijo, tako da iz njih sperejo      sol,      nesnago in drugo, nato iz njih odstranijo še  P
pecilnega praška. Moko, mandlje, lešnike in      sol      zmešate s koščki masla.Dodate preostale sestavine  P
ekstra deviškega oljčnega olja, dva ščepa pimeta,      sol      in poper po okusu. V pečico, ogreto na 230  P
oljčno olje, ingver, česen, pimet, po okusu      sol      in poper ter dobro premešajte.Pašteto preložite  P
sredini s kuhalnico naredite jamico. V njo dajte      sol      in nekaj vode ter začnite gnesti.Vodo prilivajte  P
žlici nasekljanega svežega koriandra ali mete,      sol      in poper. V dve kozici nalijte vodo in jo rahlo  P
ekstra deviškega oljčnega olja, strok česna,      sol      in sveže mlet beli poper. Česen, meto in peterši  P
zgornjim sestavinam. Dodajte še oljčno olje,      sol      in beli poper ter s paličnim mešalnikom zmešajte  P
moke (lahko uporabite tudi belo), po okusu še      sol      in grobo mleti črni poper. Z žlico arašidovega  P
dve žlici kokosove moke, žlico mletega cimeta,      sol      in poper. V trgovinah nam najpogosteje ponujajo  P
paprike, žlico gorčice, žlico balzamičnega kisa,      sol      in poper. Lečo operite in jo stresite v večjo  P
gramov sira mocarele, dva posušena paradižnika,      sol      in poper.Namesto mocarele lahko uporabite tudi  P
rastlinsko olje (ali razpuščeno kokosovo mast),      sol,      poper, nekaj vejic peteršilja, po okusu pa še  P
narezane šampinjone. Ko se rahlo zmehčajo, dodate      sol      in sesekljani peteršilj, po okusu pa še ali  P
gorčičnemu prahu primeša vodo, kis, sladkor,      sol      in druge začimbe, da dobimo slastno godljo.  P
razžvrkljajte, med mešanjem dolijete mleko, dodate      sol,      ščep sveže nastrganega muškatnega oreška in  P
20 dag sira (manj mastni), šopek peteršilja,      sol      in oljčno olje. V mešalniku zmešajte mineralno  P
deviškega oljčnega olja, dve žlici limonovega soka,      sol      in poper. V posodo z rahlo slano vrelo vodo  P
kokosove masti), tri žlice kisle smetane, poper,      sol,      ščepec muškatnega oreška, po okusu pa še malo  P
kilograma šampinjonov, večji por, olje, poper,      sol,      peteršilj, rumenjak in dovolj listnatega testa  P
na pol prepraženemu poru dodate šampinjone,      sol,      peteršilj in poper.Ko se temeljne sestavine  P
šampinjonov, 60 gramov trapista, peteršilj, česen,      sol      in poper. Krompirje olupite in date kuhati  P
uporabite 50 gramov, prepražite moko, dodate      sol      in med mešanjem zalijete z mlekom.Kuhajte, dokler  P
sojino omako in žlico sladkorja, po okusu dodajte      sol      in mleti poper, še enkrat dobro zmešajte in  P
vrnejo v čoln šele, ko se zmrači, vročina in      sol      sta jih izsušila.Deklica je bila šest ur v slani  P
vedno višja,« pove ena izmed deklet, ko si spira      sol      s telesa.Rib je vedno manj, težava je tudi v  P
vinograda, ki gleda na morje. Veter z morja prinaša      sol      na grozdne jagode.Malvazija je bila nekaj dni  P
Papir zamrznejo in nato posesajo, da odstranijo      sol.     Nekatere predmete pripravljajo nekaj mesecev  P
domovini, ki je zadnji dve leti živel na Costi del      Sol      in se v Španiji, očitno pa se je ukvarjal z  P
citronsko in askorbinsko kislino, začimbe,      sol,      kis ali olje.Pred vlaganjem je treba živilo  P
delovanje mikroorganizmov. Enako deluje tudi      sol,      medtem ko citronska, askorbinska in ocetna kislina  P
makedonski kitarist in vodja legendarne skupine Leb i      Sol,      je v ponedeljek v Gallusovi dvorani Cankarjevega  P
rdeči beneški hiši prodajajo čisto pravo grobo      sol      iz piranskih solin, zraven v stari kararski  P
sosed ima starinarnico, v benečanki prodajajo      sol,      slikar Angelo Bajuk ima svoj atelje, naprej  P
jo trgu ponujamo pod blagovno znamko Piranska      sol,      ki ima certifikat za geografsko poreklo.Če se  P
poljih v Seči in Strunjanu pridelujejo kuhinjsko      sol      tradicionalno.Razen vzdrževanja in priprave  P
naravne, kulturne in tehniške dediščine. »Piranska      sol      in solni cvet bi morala postati nacionalni ponos  P
varčujejo in kupujejo dvakrat cenejšo kameno      sol.     Varčevanje pri takih stvareh se mi zdi nesmiselno  P
razdelila vrečko piranskega solnega cveta, grobo      sol      z zelišči za solni žar in zeliščni čaj z navodili  P
uporabljala za zdravljenje črevesja. Takšno      sol      dodajajo tudi najbolj znanemu napitku donat  P
vedno aktivno pridelujejo kakovostno morsko      sol.     Krajinski park spada med največje slovenske znamenito  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA