nova beseda iz Slovenije
dcl prosene kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, | sol, | poper, peteršilj in masleno kocko za zgoščevanje | P |
običajno velike bučke, 4 kose sira mocarela, | sol, | olivno olje in 4 sveže paradižnike. Priprava | P |
200 g očiščenih kozic, žlico sezamovega olja, | sol | in 400 ml kokosovega mleka. Priprava: Limonino | P |
ml suhega belega vina, 2 žlici olivnega olja, | sol | in poper. Priprava: Meso temeljito obrišemo | P |
feferona, veliko jajce, 40 g naribanega parmezana, | sol, | poper, 500 g mlete govedine, 100 g krušnih drobtin | P |
ledja ali stegno), žličko kajenskega popra, | sol, | 2 čebuli, 4 stroke česna, 30 g svežega ingverja | P |
zelene, 250 g paradižnika, šopek bazilike in | sol. | Priprava: Korenje, zeleno, papriko in bučke | P |
olivnega olja, 500 g paradižnika, čili po okusu, | sol | in 50 g sira pecorino. Priprava: Svinjsko slanin | P |
Potrebujemo: 20 g hrenove korenike, zeliščno | sol, | cvetačo, pol zravnane žličke kumine v prahu | P |
skledo. Dodamo sveže nastrgan hren, zeliščno | sol | ter kumino. Namaz s sončnicami in sezamom | P |
žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren | P |
jurčkov, 10 g hrena, šopek peteršilja, zeliščno | sol. | Priprava: Jurčke očistimo in dobro operemo | P |
iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, morsko | sol. | Priprava: Kvinojo operemo pod tekočo vročo | P |
stresemo v skledo in dodamo olje, bučna semena in | sol. | Vmešamo še ohlajeno kvinojo in takoj ponudimo | P |
bazilike, žlico sojine omake, morsko ali zeliščno | sol, | poper. Priprava: Kvinojo v cedilu operemo pod | P |
se je dobro izogibati tudi slani hrani, kajti | sol | povzroča čezmerno zadrževanje vode v telesu | P |
***** | Sol | v prehrani Ne pretiravajte s kruhom in suhomesna | P |
uporabljamo tudi druge sestavine, med njimi | sol. | Kruhu jo dodajajo zaradi samega tehnološkega | P |
mesom Potrebujemo (za štiri): 750 g krompirja, | sol, | čebulo, strok česna, jajčevec, rdečo papriko | P |
krompirja, 2 mladi kolerabici, žlico masla, | sol, | sveže mleti poper, 2 žlički timijana, 300 ml | P |
ml čiste zelenjavne ali kokošje jušne osnove, | sol, | mleti poper, 100 g smetane, 2 žlici bučnih semen | P |
Potrebujemo (za štiri): za kuhano govedino: čebulo, | sol, | približno 1,5 kg govedine, lovorov list, žlico | P |
smetane, 2 trdo kuhani jajci, šopek drobnjaka, | sol, | mleti poper; za jabolčni hren: 3 jabolka, 3 | P |
masla, 1 ali 2 žlici sveže nastrganega hrena, | sol. | Priprava: Čebulo olupimo, jo prepolovimo in | P |
Potrebujemo (za štiri): za kuhano testo: 1/8 l mleka, | sol, | sladkor, 75 g masla, 150 g moke, 4 jajca, 2 | P |
pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, | sol, | 2 jajci, 150 g sladkorja, zavitek vaniljevega | P |
pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, | sol, | jajce, 75 g sladkorja, 6 žlic olja, 200 g lešnikove | P |
pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, | sol, | 2 jajci in 150 ml mleka. Priprava: Pečico segrej | P |
za testo, beljak za mazanje, 10 dag gorčice, | sol | in kos šunke. Priprava: Iz moke, kvasa, olja | P |
in lanena semena, kis, olje in grobo morsko | sol. | Priprava: Trdo kuhana jajca, pirhi, pisanice | P |
g malomastne skute, žličko pecilnega praška, | sol, | 75 g rjavega sladkorja, pomarančo in pločevinko | P |
dodamo zmesi. Beljake stepemo v sneg, vmešamo | sol, | sladkor.Sneg primešamo masi s skuto in jo vlijemo | P |
zelenjavne juhe (kocka), 50 g naribanega parmezana, | sol, | poper, muškatni orešček, 300 g tortelinov s | P |
kaper, 40 g črnih oliv brez pečk (narezanih), | sol, | poper, sladkor, žličko balzamičnega kisa in | P |
paradižnikov (240 g), 1/2 šopka nasekljanega origana, | sol, | poper, balzamični kis, 50 g ricotte (skute) | P |
izgubi. Ker to velja tudi za dodano jodirano | sol, | lahko to pri navedenih oblikah prehrane že pomeni | P |
dag orehov, 10 dag svežega sira, 2 dcl mleka, | sol, | poper, 6 srednje velikih kuhanih, olupljenih | P |
dietetiki pa je dragocen, ker lahko nadomesti | sol | (denimo če se ji moramo odrekati zaradi visokega | P |
pastirček), 30 masla, 150 g slanine, čebulo, | sol, | poper, 100 g kisle smetane (po želji). Priprava | P |
v mleku ali juhi), 25 dag masla, 2 beljaka, | sol, | poper, orešček. Vse sestavine pomešamo med seboj | P |
6 žlic sojine smetane, žlico gorčice, morsko | sol, | šopek peteršilja. Priprava: Šparglje očistimo | P |
oziroma niso pokvarjena, torej tudi maslo, mast, | sol, | jajca in drugo.Seveda pa lahko pomenijo tveganje | P |
Priprava: Rumenjake damo v kotliček, dodamo | sol, | poper, kis, gorčico in počasi mešamo ob stalnem | P |
žličke kumine v prahu, žličke kurkume, morsko | sol. | Priprava: Dobro oprano celo bučo soparimo pet | P |
šopek zelene, 100 g biosojine smetane, morsko | sol. | Priprava: Kolerabo in peteršiljevi koreniki | P |
Dodamo oprano in grobo sesekljano zeleno, morsko | sol | in sojino smetano in ponudimo. Z jabolki | P |
peteršilja, 1/4 žličke karija v prahu, morsko | sol. | Priprava: Bučo operemo in jo neprerezano pet | P |
opran in sesekljan drobnjak in peteršilj ter | sol | in kari.S paličnim mešalnikom razmešamo v pire | P |
kamenčki, in namestili tuše, da jim po kopeli | sol | ne bi razjedla kože in oslabila dlak.Postavili | P |
telo potrebuje pri dolgotrajnem naporu vodo, | sol | in energijo, zato da lahko brez pretirane muke | P |
jezera Titikaka, že v Boliviji, leži Isla del | Sol, | otok Sonca. Razlika je le nihaj stran | P |
utrujenih oslov Družbena ureditev otokov Taquile in | Sol | je znamenje, da so potrebe različne tako kot | P |
besede. A če bi imela s sabo le navaden sladkor, | sol | in vodo, bi bilo doživetje dneva popolnoma drugačno | P |
kemijskih krogih. Tri idealne snovi so postale | sol, | olje in živo srebro. Vendar jih ne smemo razumeti | P |
pahljača, steklenička parfuma, vizitke in dišeča | sol. | Torbica se je imenovala reticules in dejansko | P |
jih, ker vam bodo vrnili s potenjem izgubljeno | sol, | poleg tega bodo spodbudili občutek žeje. Ogljiko | P |
Za nepremičninka pa ne boš nikoli. To je | sol | slovenskega pravljičarstva. Primož Kališnik | P |
Cooper, Albert Finney), ki filmu dajejo pravo | sol. | Filmsko dinamiko zagotavlja dobra razporeditev | P |
instalacij, postavljenih na ogromnem dvorišču. | Sol | pa ji dajejo številne organizacije, ki se ukvarjajo | P |
samozavestni; mi vsi bi radi tihotapili angleško | sol, | če naj sol pomeni pamet, pretkanost in šegavost | P |
vsi bi radi tihotapili angleško sol, če naj | sol | pomeni pamet, pretkanost in šegavost.A le Notranjci | P |
prigrizek bo učinkovito nadomestil izgubljeno | sol. | Navadno se krčem pridružijo splošna oslabelost | P |
hladi s potenjem in pri tem s potom izgublja | sol. | Tudi pri ledvičnih bolnikih in zdravljenju z | P |
še tovorne pinase, ki po reki tovorijo riž in | sol. | Odpravim se v pristanišče v Moptiju. | P |
mesto in naprej po reki Niger tovorile puščavsko | sol | in blago iz Sredozemlja.Z juga proti severu | P |
***** | Sol | ZEMLJE Piše: Blaž Repe | P |
ZASLANJEVANJE PRSTI | Sol | (kuhinjska sol, natrijev klorid) je imela za | P |
ZASLANJEVANJE PRSTI Sol (kuhinjska | sol, | natrijev klorid) je imela za človeštvo nekdaj | P |
plačilu, s katerim so si vojaki lahko kupili | sol. | Evangelist Matej (5, 13) je v Svetem pismu zapisal | P |
Matej (5, 13) je v Svetem pismu zapisal: »Vi ste | sol | zemlje.Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli | P |
pismu zapisal: »Vi ste sol zemlje. Če pa se | sol | pokvari, s čim naj se osoli?Ni za drugo, kakor | P |
Gre za odlomek Jezusovega govora na gori, kjer | sol | pomeni samo krščansko vero in brez nje ni človek | P |
bistri, imamo »bolj malo soli v glavi«. Danes | sol | ni neka silna vrednota, saj reveži »ne zaslužijo | P |
silna vrednota, saj reveži »ne zaslužijo niti za | sol« | .Njen velik pomen pa je ostal. | P |
prehrano. Če pustimo ob strani prepire, ali je | sol | začimba ali osnovno hranilo, sol dodajamo jedem | P |
prepire, ali je sol začimba ali osnovno hranilo, | sol | dodajamo jedem, da so okusnejše.Na njo smo se | P |
navadili, da je brez nje hrana praktično neužitna. | Sol | je tudi pomemben konzervans. Preprečuje gnitje | P |
nabralo toliko, da so morja slana. A od kod | sol? | Virov je kar precej. | P |
Virov je kar precej. Najpogosteje prihaja | sol | v prst s podtalnico.Stalno izhlapevanje vode | P |
konkavnih površinskih oblikah in depresijah. | Sol | lahko izvira tudi iz matične podlage.Če je ta | P |
tudi z grožnjo, da bo po njihovih prsteh trosil | sol, | ki jo je imel v svoji sušni domovini v obilju | P |
razporejanjem opravil glede na četrtine dneva in | sol | v kockah, ki ustrezajo priporočenem dnevnem | P |
dobra rešitev. Piti morate tekočino, ki vsebuje | sol. | Najboljša rešitev so energijske pijače, saj praviloma | P |
. Z znojenjem namreč izgubljamo tudi soli, | sol | pa potrebujemo, da zadržimo tekočino v telesu | P |
podila s psi. A spet tako tuj, ko ti vetrič nosi | sol | z Atlanta, očeta vseh vodnih svetov.Vleče in | P |
gramske energijske gele, ki so vsebovali tudi | sol, | na uro.Po izkušnjah s treninga in po izračunih | P |
pri Mariboru zgodile tri prometne nesreče ‒ | Sol | in vlaga sta na cestišču ob ugodnih temperaturah | P |
Kot smo neuradno izvedeli, sta sloj oblikovala | sol | in vlaga.Vzdrževalci so cesto očistili in pozno | P |
napisal: »V Trst nosim jajca in tiča, nazaj pa | sol | in žido.«Žida je star izraz za svilo. | P |
slovenski recept za dobro salamo narekuje le meso, | sol, | poper, česen in vodo, drugega si naši predniki | P |
Svinjska mast, čebula, ne preveč mokast krompir, | sol | in ocvirki, to je vse vidnega v ponvi, zraven | P |
vrača se voda iz pipe, v modi bo dizajnerska | sol | Lokalno pridelano, zeleno, kakovostno, do okolja | P |
kuharskih knjig, posvečenih mesu. Omeniti velja še | sol | ‐ ne katere koli, ampak dizajnersko, modno: | P |
Čedalje bolj priljubljena je dizajnerska | sol. | Modno je vino, še posebno burgundec. | P |
Krpanovi poti. Ko je Martin še tovoril angleško | sol, | se mu še sanjalo ni, da bi se čez meje plazil | P |
tleh talne obloge, recimo tapison. Grobo morsko | sol | potresemo po tleh, pustimo delovati kakšno uro | P |
Priprava: V veliko skledo stresite moko, sladkor in | sol. | Dodajte oreške in sadje ter dobro premešajte | P |
bi kot prvi v Evropi pridobili certifikat za | sol | z zaščitenim geografskim poreklom. Že tako priznana | P |
geografskim poreklom. Že tako priznana piranska | sol | bi še bolj zaslovela. Večina dogodkov se je | P |
pred piransko stolnico Delili so piransko | sol | ***** | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 2.609 2.709 2.809 2.909 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |