nova beseda iz Slovenije
sladke smetane * 80 ml suhega belega vina * | sol | * sveže mlet beli poper * . Priprava: Stebla | P |
belušev (zelenih ali mešano belih in zelenih) * | sol | * sladkor * 1 šalotka * pol žličke srednje pikantne | P |
zavržemo. V prostorni kozici pristavimo vodo, | sol | in ščep sladkorja.Ko voda zavre, položimo vanjo | P |
špargljev * 45 g listasto narezanih mandljev * | sol | * poper *. Priprava: Sirček damo v skledo | P |
zmehčanega masla * 1 dl vode * 1 rumenjak * | sol | *; (za nadev): 1 kg belušev * sol * sladkor | P |
rumenjak * sol *; (za nadev): 1 kg belušev * | sol | * sladkor * 150 g šunke * 1 šopek peteršilja | P |
morsko soljo, še boljša je grenka (epsomova | sol) | , v banji vztrajamo 20 minut.Večkrat na dan lezimo | P |
sesekljano in prepraženo čebulo, stepeni jajci, | sol, | poper in pol žličke majarona.Premešamo in pustimo | P |
velika žlica gorčice + 2 žlici kisle smetane + | sol | + poper Priprava: makarone skuhamo v slani | P |
majoneze + 1 dcl belega vina + sok limone + | sol | + poper + balzamični kis + olivno olje Priprava | P |
sira parmezana + balzamični kis + olivno olje + | sol | Priprava: vso zelenjavo umijemo pod vodo in | P |
konzerviranega) + balzamični kis + olivno olje + | sol | Priprava: na kocke narezano šunko v ponvi | P |
Sestavine za 10 oseb: testo ‐ 50 dag ajdove moke, | sol, | kisla smetana (po potrebi); nadev ‐ 10 dag prosene | P |
prosene kaše, 30 dag skute, 1 jajce, 1 rumenjak, | sol; | zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane | P |
ne da nas moti. Različnost in raznolikost je | sol | življenja.Je tisto, kar naš svet dela zanimiv | P |
nato dodamo na četrtinke zrezane šampinjone, | sol | in poper. Dušimo, dokler tekočina ne povre, | P |
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ● | sol | ● črni poper v zrnu ● 1 žlica | P |
govedine za juho * 2 šopka jušne zelenjave * | sol | * poprova zrna * 2 litra mesne juhe (iz kocke | P |
150 g sira gavda * 30 g sirčka z zelišči * | sol | * sveže mlet poper * šopek mladega pehtrana | P |
kg jagnječjega hrbta ali zarebrnic v kosu * | sol | * poper * 100 g mrzlega masla. Priprava: Olupljen | P |
1 žlica limoninega soka * 1 žlička gorčice * | sol | * 2 šopka peteršilja * 2 šopka kopra * 1 kg | P |
4 žlice mlačne vode, limonin sok, gorčico in | sol. | Gladko razmešamo in razžvrkljamo z metlico za | P |
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ● | sol | ● črni poper v zrnu ● 1 žlica | P |
mleka * 150 g naribanega ementalskega sira, * | sol | * poper * maslo. Priprava: Krompirje skrtačimo | P |
4 tanke rezine mesnate prekajene slanine * | sol | * poper. Priprava: Čemaževim listom odstranimo | P |
kozjega sira * 1 dl olivnega olja * limonin sok * | sol | * poper. Priprava: V široki kozici pristavimo | P |
pripravljena. Lahko pa sesekljamo samo čemaž, | sol, | poper in olje ter shranimo zmes v nepredušno | P |
mleka * 300 g naribanega ementalskega sira * | sol | * poper. Priprava: V skledi pomešamo moko | P |
Priprava: V skledi pomešamo moko, zdrob in | sol. | Čemaževim listom odstranimo stebla, jih umijemo | P |
100 g pšenične moke | sol | 20 cl vrele vode | P |
10 cl kisle smetane za premaz | sol, | po želji sladkor Ajdovo moko poparimo s slano | P |
česen po okusu + paradižnikovo mezgo + olje + | sol | + nariban sir Priprava: Na olju prepražimo | P |
Internautica, dvanajstič Sonce, | sol | in morje sline Tekst: Miša Čermak Foto: | P |
sezamovega ali oljčnega olja, 3 stroke česna in | sol. | Kozice umijemo in odcedimo. | P |
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ● | sol | ● črni poper v zrnu ● 1 žlica | P |
SOLI NA KOŽO IN MALO V HRANO Običajna morska | sol | je zelo uporabna tudi v lepotne namene.Pred | P |
Še uporabnejša je nekoliko dražja himalajska | sol! | V boju proti celulitu pa je priporočljiva | P |
priporočljiva čim manj slana hrana! Zaužita | sol | namreč zadržuje vodo v telesu, zato se pod kožo | P |
sladkorja, 15 dag masla, približno 4 dcl mleka, | sol | Nadev: | P |
popivnati). V mešalniku mletemu mesu dodajo | sol, | poper in česen, ki morajo biti v pravem razmerju | P |
2 žlički kisa (lahko je tudi limonin sok), | sol, | poper in žlico svežega origana ali žličko suhega | P |
(naslov teksta) Zdrava | sol | Težko je verjeti, če se ne prepričaš! | P |
postulatih, ki so se jih nalezli v letih. Da bi bila | sol | zdrava? V knjigi ZDRAVA SOL avtorja Staneta | P |
Da bi bila sol zdrava? V knjigi ZDRAVA | SOL | avtorja Staneta Sevčnikarja boste našli številne | P |
nehanju, ki samo na videz nimajo zveze s soljo. | Sol | je moč, je orožje.Poskusiti, pomeni, imeti pogum | P |
pogum za zdravo prihodnost. Zamenjajte nezdravo | sol | z zdravo soljo v svoji prehrani in vaše telo | P |
6 enakovrednih nagrad: paket s knjigo Zdrava | sol, | s tremi 240-g mesečnimi dozami soli Salesalute | P |
ZA OBIKOVANJE: Zgoraj desno: logo zdrava | sol, | KJER BESEDILO POVEČAJTE TAKO, DA BO ČITLJIVE | P |
x25CF; pribl. 7 dl čiste mesne juhe ● | sol | ● črni poper v zrnu ● 1/2 žličke | P |
drobno sesekljano čebulo, razžvrkljano jajce, | sol, | sveže mlet črni poper in mleto kumino.Iz mase | P |
1.5 d1 mleka + žlica zdroba + olivno olje + | sol | + poper + malo karija Priprava: Na olju na | P |
kumina | sol | za štrukeljce: | P |
(ali kisa) * pol žličke worcestrske omake * | sol | * sveže mlet poper * 60 do 80 ml hladno iztisnjenega | P |
gorčico. Dodamo limonin sok, worcestrsko omako, | sol | in poper ter dobro premešamo.Med mešanjem prilijemo | P |
peteršilja * 4 žlice kisa * 6 žlic olivnega olja * | sol | * poper * bazilika * od 6 do 8 lepih solatnih | P |
damo v kozarec s pokrovom na navoj najprej kis, | sol | in poper.Kozarec zapremo in stresamo, da se | P |
in poper. Kozarec zapremo in stresamo, da se | sol | razpusti v kisu.Nato prilijemo olje in spet | P |
drobno sesekljamo olupljeni česen. Zmešamo kis, | sol | in poper.Dodamo česen. | P |
pol žličke origana * 6 žlic olivnega olja * | sol | * poper. Priprava: Čebulo olupimo, prerežemo | P |
nagradno geslo, podelila paket s knjigo Zdrava | Sol, | s tremi 240-g mesečnimi dozami soli Salesalute | P |
ohladimo, nato pa primešamo skuto, 2 jajci, | sol | in poper. Iz 2 jajc, 8 žlic moke in 7 dcl | P |
timijana, pol žlice gorčice, žličko sladke paprike, | sol | in poper.Prilijemo toliko vode, da je jed pokrita | P |
balzamičnega kisa ● 1/2 žlice moke ● | sol | ● črni poper v zrnu Jelenov file natremo | P |
parmezana, drobnjak, dve žlici sladke smetane in | sol. | Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kose | P |
presejemo moko in pecilni prašek. Primešamo sladkor, | sol, | vaniljin sladkor in limonino lupinico.Razpustimo | P |
približno l mleka | sol | V večji kozici najprej prepražimo moko, da | P |
balzamičnega kisa ● 1/2 žlice moke ● | sol | ● črni poper v zrnu Jelenov file natremo | P |
Kuhanje: 10 minut Sestavine: 300 g krompirja * | sol | * 2 kg graha v strokih (ali 600 g izluščenega | P |
graha) * 400 g makaronov (ali drugih testenin) * | sol | * 500 g puranjega belega mesa * 1 žlica masla | P |
okroglozrnatega riža * 60 g sveže naribanega parmezana * | sol | * sveže mlet poper. Priprava: Slanino zrežemo | P |
žlička na tanko narezane limonine lupinice * | sol | * pol šopka peteršilja * 2 do 4 srčki glavnate | P |
kopel za utrujene noge: v toplo vodo damo morsko | sol | in v tem namakamo noge do 20 minut, nato jih | P |
tretma za telo: v 2 žlici medu zamešamo morsko | sol | in dodamo 1 žlico olivnega olja, to zmešamo | P |
sladkor, svinjsko mast oziroma druge maščobe, | sol | in glazirani riž. -Pijemo velike količine | P |
sodavico. S tem postopkom boste spravili odvečno | sol | in klor z las. Sonce žareče | P |
začimbe | sol, | poper, kumina, lovor, majaron, drobnjak mast | P |
Moki ne dodajajo drugega kot kvas, vodo in | sol, | da spečejo kruh, ki ga prodajajo v svoji pekarni | P |
parmezana, drobnjak, dve žlici sladke smetane in | sol. | Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kose | P |
g masla - 1 majhno jajce - 0,2 dl konjaka - | sol | -Porovi rezanci: 180 g pora - 50 g masla | P |
dl zelenjavne osnove - 40 g maslene kocke - | sol | - beli poper v zrnu -Drugo: pribl. 150 g zbrinca | P |
masla * 125 g sladkorja * 1 vanilin sladkor * | sol | * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega | P |
cm. Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilin, | sol | in jajci.Moko presejemo s pecilnim praškom, | P |
mleko, da zavre. Dodamo sladkor, vanilin in | sol. | V mleko vsujemo zdrob in ga med mešanjem skuhamo | P |
nektarin * 500 g paradižnikov * 1 čebula * 1 por * | sol | * čili * sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava | P |
majoneze, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, | sol | in začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine | P |
masla * 125 g sladkorja * 1 vaniljin sladkor * | sol | * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega | P |
cm. Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilin, | sol | in jajci.Moko presejemo s pecilnim praškom, | P |
mleko, da zavre. Dodamo sladkor, vanilin in | sol. | V mleko vsujemo zdrob in ga med mešanjem skuhamo | P |
nektarin * 500 g paradižnika * 1 čebula * 1 por * | sol | * čili * sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava | P |
dodamo riž, sesekljane peclje blitve, jajce, | sol | in poper. Dobro premešamo, nato nadev porazdelimo | P |
na kocke narezano in v mleku namočeno žemljo, | sol, | poper, parmezan in smetano ter jajce.Dobro premešamo | P |
paradižnikovih omak, zeliščne likerje, zeliščno | sol, | zeliščni čaj, sojino mleko in še bi lahko naštevali | P |
peteršilja + sončnično olje + 1,5 dcl mlačne vode + | sol | + poper - Priprava: Iz piščančjih prsi izrežemo | P |
peteršilja + sončnično olje + olivno olje za omako + | sol | + poper + 0,5 dcl belega vina - Priprava: | P |
da sesekljanemu česnu in peteršilju dodamo | sol, | poper, malo belega vina in olivnega olja. | P |
15 dag belega zelja + 1 vejica peteršilja + | sol | + poper + kis - Priprava: redkve in zelje | P |
oziroma naribamo ter dodamo sesekljan peteršilj, | sol, | poper in kis ter zmešamo. Zmrzlina z gozdnimi | P |
nageljnovih žbic, peteršilj, poper, kumina, | sol. | Priprava: | P |
treh žlicah olja. Dodamo tri stroke česna, | sol, | poper, malo muškatnega oreška in tri žlice kisle | P |
dodamo sesekljano zelenjavo, sojino omako, | sol | in poper ter dušimo dvajset minut.Ohladimo. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |