nova beseda iz Slovenije

sol (3.609-3.708)


sladke smetane * 80 ml suhega belega vina *      sol      * sveže mlet beli poper * . Priprava: Stebla  P
belušev (zelenih ali mešano belih in zelenih) *     sol      * sladkor * 1 šalotka * pol žličke srednje pikantne  P
zavržemo. V prostorni kozici pristavimo vodo,      sol      in ščep sladkorja.Ko voda zavre, položimo vanjo  P
špargljev * 45 g listasto narezanih mandljev *      sol      * poper *. Priprava: Sirček damo v skledo  P
zmehčanega masla * 1 dl vode * 1 rumenjak *      sol      *; (za nadev): 1 kg belušev * sol * sladkor  P
rumenjak * sol *; (za nadev): 1 kg belušev *      sol      * sladkor * 150 g šunke * 1 šopek peteršilja  P
morsko soljo, še boljša je grenka (epsomova      sol)     , v banji vztrajamo 20 minut.Večkrat na dan lezimo  P
sesekljano in prepraženo čebulo, stepeni jajci,      sol,      poper in pol žličke majarona.Premešamo in pustimo  P
velika žlica gorčice + 2 žlici kisle smetane +      sol      + poper Priprava: makarone skuhamo v slani  P
majoneze + 1 dcl belega vina + sok limone +      sol      + poper + balzamični kis + olivno olje Priprava  P
sira parmezana + balzamični kis + olivno olje +      sol      Priprava: vso zelenjavo umijemo pod vodo in  P
konzerviranega) + balzamični kis + olivno olje +      sol      Priprava: na kocke narezano šunko v ponvi  P
Sestavine za 10 oseb: testo ‐ 50 dag ajdove moke,      sol,      kisla smetana (po potrebi); nadev ‐ 10 dag prosene  P
prosene kaše, 30 dag skute, 1 jajce, 1 rumenjak,      sol;      zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane  P
ne da nas moti. Različnost in raznolikost je      sol      življenja.Je tisto, kar naš svet dela zanimiv  P
nato dodamo na četrtinke zrezane šampinjone,      sol      in poper. Dušimo, dokler tekočina ne povre,  P
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ●      sol      ● črni poper v zrnu ● 1 žlica  P
govedine za juho * 2 šopka jušne zelenjave *      sol      * poprova zrna * 2 litra mesne juhe (iz kocke  P
150 g sira gavda * 30 g sirčka z zelišči *      sol      * sveže mlet poper * šopek mladega pehtrana  P
kg jagnječjega hrbta ali zarebrnic v kosu *      sol      * poper * 100 g mrzlega masla. Priprava: Olupljen  P
1 žlica limoninega soka * 1 žlička gorčice *      sol      * 2 šopka peteršilja * 2 šopka kopra * 1 kg  P
4 žlice mlačne vode, limonin sok, gorčico in      sol.     Gladko razmešamo in razžvrkljamo z metlico za  P
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ●      sol      ● črni poper v zrnu ● 1 žlica  P
mleka * 150 g naribanega ementalskega sira, *      sol      * poper * maslo. Priprava: Krompirje skrtačimo  P
4 tanke rezine mesnate prekajene slanine *      sol      * poper. Priprava: Čemaževim listom odstranimo  P
kozjega sira * 1 dl olivnega olja * limonin sok *      sol      * poper. Priprava: V široki kozici pristavimo  P
pripravljena. Lahko pa sesekljamo samo čemaž,      sol,      poper in olje ter shranimo zmes v nepredušno  P
mleka * 300 g naribanega ementalskega sira *      sol      * poper. Priprava: V skledi pomešamo moko  P
Priprava: V skledi pomešamo moko, zdrob in      sol.     Čemaževim listom odstranimo stebla, jih umijemo  P
100 g pšenične moke      sol      20 cl vrele vode   P
10 cl kisle smetane za premaz      sol,      po želji sladkor Ajdovo moko poparimo s slano  P
česen po okusu + paradižnikovo mezgo + olje +      sol      + nariban sir Priprava: Na olju prepražimo  P
Internautica, dvanajstič Sonce,      sol      in morje sline Tekst: Miša Čermak Foto:  P
sezamovega ali oljčnega olja, 3 stroke česna in      sol.      Kozice umijemo in odcedimo.  P
papriki ● 50 g (lešnikovega) masla ●      sol      ● črni poper v zrnu ● 1 žlica  P
SOLI NA KOŽO IN MALO V HRANO Običajna morska      sol      je zelo uporabna tudi v lepotne namene.Pred  P
Še uporabnejša je nekoliko dražja himalajska      sol!      V boju proti celulitu pa je priporočljiva  P
priporočljiva čim manj slana hrana! Zaužita      sol      namreč zadržuje vodo v telesu, zato se pod kožo  P
sladkorja, 15 dag masla, približno 4 dcl mleka,      sol      Nadev:   P
popivnati). V mešalniku mletemu mesu dodajo      sol,      poper in česen, ki morajo biti v pravem razmerju  P
2 žlički kisa (lahko je tudi limonin sok),      sol,      poper in žlico svežega origana ali žličko suhega  P
(naslov teksta) Zdrava      sol      Težko je verjeti, če se ne prepričaš!  P
postulatih, ki so se jih nalezli v letih. Da bi bila      sol      zdrava? V knjigi ZDRAVA SOL avtorja Staneta  P
Da bi bila sol zdrava? V knjigi ZDRAVA      SOL      avtorja Staneta Sevčnikarja boste našli številne  P
nehanju, ki samo na videz nimajo zveze s soljo.      Sol      je moč, je orožje.Poskusiti, pomeni, imeti pogum  P
pogum za zdravo prihodnost. Zamenjajte nezdravo      sol      z zdravo soljo v svoji prehrani in vaše telo  P
6 enakovrednih nagrad: paket s knjigo Zdrava      sol,      s tremi 240-g mesečnimi dozami soli Salesalute  P
ZA OBIKOVANJE: Zgoraj desno: logo zdrava      sol,      KJER BESEDILO POVEČAJTE TAKO, DA BO ČITLJIVE  P
x25CF; pribl. 7 dl čiste mesne juhe ●      sol      ● črni poper v zrnu ● 1/2 žličke  P
drobno sesekljano čebulo, razžvrkljano jajce,      sol,      sveže mlet črni poper in mleto kumino.Iz mase  P
1.5 d1 mleka + žlica zdroba + olivno olje +      sol      + poper + malo karija Priprava: Na olju na  P
kumina      sol      za štrukeljce:   P
(ali kisa) * pol žličke worcestrske omake *      sol      * sveže mlet poper * 60 do 80 ml hladno iztisnjenega  P
gorčico. Dodamo limonin sok, worcestrsko omako,      sol      in poper ter dobro premešamo.Med mešanjem prilijemo  P
peteršilja * 4 žlice kisa * 6 žlic olivnega olja *      sol      * poper * bazilika * od 6 do 8 lepih solatnih  P
damo v kozarec s pokrovom na navoj najprej kis,      sol      in poper.Kozarec zapremo in stresamo, da se  P
in poper. Kozarec zapremo in stresamo, da se      sol      razpusti v kisu.Nato prilijemo olje in spet  P
drobno sesekljamo olupljeni česen. Zmešamo kis,      sol      in poper.Dodamo česen.   P
pol žličke origana * 6 žlic olivnega olja *      sol      * poper. Priprava: Čebulo olupimo, prerežemo  P
nagradno geslo, podelila paket s knjigo Zdrava      Sol,      s tremi 240-g mesečnimi dozami soli Salesalute  P
ohladimo, nato pa primešamo skuto, 2 jajci,      sol      in poper. Iz 2 jajc, 8 žlic moke in 7 dcl  P
timijana, pol žlice gorčice, žličko sladke paprike,      sol      in poper.Prilijemo toliko vode, da je jed pokrita  P
balzamičnega kisa ● 1/2 žlice moke ●      sol      ● črni poper v zrnu Jelenov file natremo  P
parmezana, drobnjak, dve žlici sladke smetane in      sol.      Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kose  P
presejemo moko in pecilni prašek. Primešamo sladkor,      sol,      vaniljin sladkor in limonino lupinico.Razpustimo  P
približno l mleka      sol      V večji kozici najprej prepražimo moko, da  P
balzamičnega kisa ● 1/2 žlice moke ●      sol      ● črni poper v zrnu Jelenov file natremo  P
Kuhanje: 10 minut Sestavine: 300 g krompirja *      sol      * 2 kg graha v strokih (ali 600 g izluščenega  P
graha) * 400 g makaronov (ali drugih testenin) *      sol      * 500 g puranjega belega mesa * 1 žlica masla  P
okroglozrnatega riža * 60 g sveže naribanega parmezana *      sol      * sveže mlet poper. Priprava: Slanino zrežemo  P
žlička na tanko narezane limonine lupinice *      sol      * pol šopka peteršilja * 2 do 4 srčki glavnate  P
kopel za utrujene noge: v toplo vodo damo morsko      sol      in v tem namakamo noge do 20 minut, nato jih  P
tretma za telo: v 2 žlici medu zamešamo morsko      sol      in dodamo 1 žlico olivnega olja, to zmešamo  P
sladkor, svinjsko mast oziroma druge maščobe,      sol      in glazirani riž. -Pijemo velike količine  P
sodavico. S tem postopkom boste spravili odvečno      sol      in klor z las. Sonce žareče   P
začimbe      sol,      poper, kumina, lovor, majaron, drobnjak mast  P
Moki ne dodajajo drugega kot kvas, vodo in      sol,      da spečejo kruh, ki ga prodajajo v svoji pekarni  P
parmezana, drobnjak, dve žlici sladke smetane in      sol.      Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kose  P
g masla - 1 majhno jajce - 0,2 dl konjaka -      sol      -Porovi rezanci: 180 g pora - 50 g masla   P
dl zelenjavne osnove - 40 g maslene kocke -      sol      - beli poper v zrnu -Drugo: pribl. 150 g zbrinca  P
masla * 125 g sladkorja * 1 vanilin sladkor *      sol      * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega  P
cm. Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilin,      sol      in jajci.Moko presejemo s pecilnim praškom,  P
mleko, da zavre. Dodamo sladkor, vanilin in      sol.     V mleko vsujemo zdrob in ga med mešanjem skuhamo  P
nektarin * 500 g paradižnikov * 1 čebula * 1 por *      sol      * čili * sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava  P
majoneze, 2 žlici paradižnikovega koncentrata,      sol      in začimbe. Krompir zrežemo na tanke rezine  P
masla * 125 g sladkorja * 1 vaniljin sladkor *      sol      * 2 jajci * 125 g moke * pol žličke pecilnega  P
cm. Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilin,      sol      in jajci.Moko presejemo s pecilnim praškom,  P
mleko, da zavre. Dodamo sladkor, vanilin in      sol.     V mleko vsujemo zdrob in ga med mešanjem skuhamo  P
nektarin * 500 g paradižnika * 1 čebula * 1 por *      sol      * čili * sladkor * 2 vejici peteršilja. Priprava  P
dodamo riž, sesekljane peclje blitve, jajce,      sol      in poper. Dobro premešamo, nato nadev porazdelimo  P
na kocke narezano in v mleku namočeno žemljo,      sol,      poper, parmezan in smetano ter jajce.Dobro premešamo  P
paradižnikovih omak, zeliščne likerje, zeliščno      sol,      zeliščni čaj, sojino mleko in še bi lahko naštevali  P
peteršilja + sončnično olje + 1,5 dcl mlačne vode +      sol      + poper - Priprava: Iz piščančjih prsi izrežemo  P
peteršilja + sončnično olje + olivno olje za omako +      sol      + poper + 0,5 dcl belega vina - Priprava:  P
da sesekljanemu česnu in peteršilju dodamo      sol,      poper, malo belega vina in olivnega olja.   P
15 dag belega zelja + 1 vejica peteršilja +      sol      + poper + kis - Priprava: redkve in zelje  P
oziroma naribamo ter dodamo sesekljan peteršilj,      sol,      poper in kis ter zmešamo. Zmrzlina z gozdnimi  P
nageljnovih žbic, peteršilj, poper, kumina,      sol.      Priprava:   P
treh žlicah olja. Dodamo tri stroke česna,      sol,      poper, malo muškatnega oreška in tri žlice kisle  P
dodamo sesekljano zelenjavo, sojino omako,      sol      in poper ter dušimo dvajset minut.Ohladimo.  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  3.009 3.109 3.209 3.309 3.409 3.509 3.609 3.709 3.809 3.909 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA